Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gaat de wereld kapot aan fleece-truien?

  •  
05-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
444 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2016-03-05 om 13.59.26
Een advertentie uit 1965 voor fleece-truien in de Playboy. Ze zijn nog net zo lelijk.
12593152274_0d8f74f6ab_o

© Een advertentie uit 1965 voor fleece-truien in de Playboy. Ze zijn nog net zo lelijk.

Er zijn heel veel redenen om een hekel te hebben aan fleece-truien. Ze zijn bijvoorbeeld meestal spuuglelijk. En ze voelen aan zoals krijt klinkt op een schoolbord, alsof er een verschrikking zit aan te komen. Het is de cup-a-soup onder de kledingstukken, goedkoop en lekker makkelijk voor mensen zonder smaak. Daar tegenover staan ook enkele voordelen: nooit te warm of te koud. Het spul neemt geen zweet op want het is plastic. Recycled plastic om precies te zien. Je loopt rond in gemalen petflessen en dergelijke. Milieuliefhebbers zijn daarom dol op fleece. Wol komt al snel uit de bio-industrie en met fleece ruim je juist de rotzooi op. Niets is minder waar, betoogt Frank Meester in de Volkskrant in een vlammend stuk (betaalmuur) waarin hij de fleecetrui aan flarden trekt, voor zover dat tenminste mogelijk is met dat spul.
Fleece-dragers denken dat ze met un zogenaamde verantwoorde kleding de plasticsoep die de oceaan vervuilt bestrijden maar dat valt vies tegen, legt Meester uit:
"Want er is niet alleen een plasticsoep, er is ook nog eens een ‘plasticbouillon’, zoals Heather Leslie van het Instituut voor Milieuvraagstukken het noemt: minieme plastic deeltjes die niet alleen in de Stille Oceaan drijven, maar letterlijk overal zijn. Ze blijken in het begin van de voedselketen te zitten, in zoöplankton, en dus in de rest van de keten, ook in ons. Mens en dier zijn in staat om deze zeer fijne microplastics op te nemen in hun weefsel en lichaamsvocht. Wat de effecten voor de gezondheid precies zijn, is nog onduidelijk. (…) Wanneer je beweegt in je fleecetrui komen door de wrijving minieme deeltjes vrij, maar vooral tijdens het draaien van een wasbeurt schuren er grote hoeveelheden van die microscopische plastic vezeltjes los, die vervolgens via de afvoer van je wasmachine in het milieu terechtkomen. Fleece is echt overal. We dragen het, we drinken het, we eten het en het is in alles om ons heen, in de dieren, in de bossen."
Dus gooi die fleece-trui op verantwoorde wijze weg. Vijf jaar geleden wees MotherJones er op dat je het beste kleding van biologische katoen of wol kunt dragen. En vooral: koop niet te veel kleren.

Meer over:

mode, leven, nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor