Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gaan zij het onrecht bestrijden of aanwakkeren?

  •  
11-07-2024
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3830 keer bekeken
  •  
bordes

“Hier gebeurt onrecht. En dit klopt niet. Dit onrecht gaan we samen recht zetten.” Het waren haar woorden, deels wel en deels niet. Zij zei veel van alles. Geraakt, net als ik, door het onrecht dat een van onze jongeren aangedaan werd.

Ik keek haar aan. Met de bewondering en opluchting. “Jij bent een goed mens. Dank dat ik je tegen mocht komen en dat ik met jou samen mag  werken”, zeg ik niet.

“Waarom niet?”, vraagt u vast. Omdat mensen die oprecht eerlijk en rechtvaardig zijn, geen dankbaarheid (be)hoeven en omdat zij geen (h)erkenning voor het goede dat ze doen verwachten. Zij doen het en voelen het ook, onvoorwaardelijk. Tegenprestaties verwachten zij niet, is mijn ervaring. Vandaar dat ik haar alleen maar met de bewondering aankeek en ik verder niks zei.

Voor de lezers die het gemist hebben: ik werk al jaren binnen justitie en jeugdzorg. Ik heb vele kapotte levens meegemaakt en die geprobeerd te repareren. Ik heb vele levens kapot zien gaan door het toedoen van henzelf, maar ook door het onrecht dat hen werd aangedaan. Elke vorm van onrecht verlamde hen. En mij ook.

Bestrijden van onrecht, op welk niveau en in welke situatie dan ook, in je eentje, dat gaat je niet lukken. Altijd heb je een mattie nodig. Iemand die het onrecht ook doorziet en die het onrecht bestrijden wil. Samen. Met jou. Opkomen voor elkaar heet dat. Opkomen voor je medemens. Oprecht en onvoorwaardelijk.

In het geval van haar en mij ging het om een afwijzing van een instelling. Ik zal u de inhoud besparen, ook omwille van de privacy. Kort samengevat en anoniem gedeeld: een instantie heeft een van onze zorgbehoevende jongeren afgewezen. In onze ogen onterecht en oneerlijk. Zelfs schadelijk.

“Hier gebeurt onrecht. En dit klopt niet…”, zei zij letterlijk. O, wat was ik blij met haar als mijn collega. O, wat was ik blij dat ik ondanks het overheersende onrecht toch en alsnog de rechtvaardige mensen steeds weer tegenkom.

Zij was niet de enige die dit onrecht doorzag en er tegen op stond. Ook andere betrokkene instanties en deskundigen zeiden: “Ho!”. Ook andere collega’s schoven aan: “Hier gebeurt onrecht. En dit klopt niet.”

Stel dat zulke mensen uitsterven. Stel dat we allen koud en onverschillig zijn. Dat wij allen om elkaar en om het recht en de rechtvaardigheid niks geven, dat het onrecht, of de onrechtvaardigheid, ons verder niets boeien. Stel.

Stel dat aan een ander onrecht is en wordt gedaan en u/wij daar getuige van zijn, dat wij voortaan met z’n allen geen morele bezwaren hebben, of die durven uit te spreken waanneer het onrecht jegens die ene ander plaats vindt. Stel.

Stel dat wij voortaan levens kapot zien gaan door het onrecht en wij dan onze ogen sluiten, wij onze oren dichttimmeren en wij verder vrolijk gaan met onze (luxe) levens, zonder om te kijken naar hen die het onrecht in hun eentje moeten verdragen en bestrijden. Stel.

Stel dat U, om welke reden dan ook, want in een leven kunnen de winden zo maar verkeerd staan, stel dat U opeens geen toeschouwer meer bent van het onrecht maar wel de hoofdpersoon, oftewel… Stel dat het onrecht U wordt aangedaan?

Op het bordes stonden zij plechtig daar. Ik keek naar hun outfit en naar de uitdrukking van hun stilzwijgend portret, en las ik de dagen daarna, via de X, hun duidelijk uitgesproken, breed gedeelde boodschap. Gaan zij voortaan het onrecht bestrijden? Of juist het onrecht aanwakkeren en aanmoedigen? Ik hield mijn hart vast. Het kraakte daar binnen, in mijn hart, het hart dat ik vast hield. Van angsten en zorgen.

Onze Koning stond er midden in en hij liep niet weg. Ik ken hem niet, ik heb hem nooit gekend. Als ik hem ooit gekend zou hebben, dan zou ik hem de volgende vraag willen stellen: “Bent u voor het onrecht of voor de rechtvaardigheid? Zo ja voor het eerste, waarom zegt U dat niet? Zo ja voor het tweede, waarom liep U daar niet weg? Waarom neemt U, u, Onze Koning, geen afstand van het onrecht dat hen of haar of hem of mij dreigt?”

Door al die mensen, die op uw bordes stonden en nu een grimmig kabinet zijn gaan vormen, en in plaats van rust en veiligheid en hoop juist tegenovergestelde beloven en creëren, met o.a. hun X -gedrag, waarom neemt U, u, Onze Koning, waarom neemt U daar geen afstand van?

Onze Koning hoort mij niet. Onze nieuwe premier evenmin.

Na alles wat is er gebeurd en gaande is heb ik niet de indruk dat deze heren het bestrijden van onrecht hoog op de agenda hebben staan. U wel?

Geen van onze Grote Heren of Vrouwen hebben enige afstand genomen van het dreigende gevaar en onrecht. Op een paar eerlijke en oprechte liberalen na. Gaat hun verzet ons helpen? Hun oprechte poging is alle waardering absoluut waard. Petje af, echte liberalen!

Gelukkig maak ik dus de oprechte, eerlijke en rechtvaardige mensen alsnog en steeds tegen. Die het onrecht bestrijden. Die voor de rechtvaardigheid opkomen. Ongeacht. En onvoorwaardelijk. Zoals mijn collega’s. Of mijn linkse matties. Of de ware liberalen.  

U, Onze Koning of Onze Premier, U mag ter alle tijden aansluiten bij dit zeer diverse clubje van rechtvaardigen. Er zij zijn met velen, gelooft u me. Van links tot liberaal, van sociaal tot gelovig. Wees van harte welkom! Het is aan u: onrecht of rechtvaardigheid? “Aan welke kant van de geschiedenis wilt U staan?”

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

MG1968-2
MG1968-2
11 jul. 2024 - 13:24
Kortom: "Gaan zij het onrecht bestrijden of aanwakkeren?" Dûh. Het is de reden van oprichting van de PVV om onrecht te institutionaliseren. Het indelen in groepen mensen waarbij bij de 'zij' groep gedragingen gegeneraliseerd worden en als basis gebruikt worden om de hele groep te benaderen klinkt natuurlijk als antisemitisme maar dat is het natuurlijk alleen in het geval bij het joodse volk. Bij moslims is dat de oprichtingsreden van de PVV. Het zou me niet verbazen als het aanwakkeren wordt. Niemand gaat dat verbazen want ook degene die er voor kiezen weten dat het het institutionaliseren van onrecht is dat deze coalitie voorstaat. En daarom mag je het (in de kamer) ook niet zo benoemen. Want aangezien het zo is, is er geen verweer op mogelijk. Dus wil de coalitie dat niet hebben.
MG1968-2
MG1968-2
11 jul. 2024 - 13:07
Die vraag mag je niet stellen en argumenten mag niet delen. Van allerlei kanten -voorspelbaar vanuit de pvv/coalitie, maar ook uit onverwachte hoek (jimmy)- klinkt de roep dat je het niet mag hebben over motivaties, denkbeelden, verleden en andere zaken die zeker van invloed zullen zijn op de effectiviteit en concrete invulling van specifieke taken. Zaken die ook hier in dit artikel centraal staan. Het mag alleen maar gaan over de concrete invulling.
1 Reactie
MG1968-2
MG1968-211 jul. 2024 - 13:16
L: Ja maar minister faber. U hebt altijd al aangegeven dat u migranten niet zo ziet zitten.. dat maakt u toch gewoon ongeschikt om leiding te geven aan het team van chirurgen dat door u op pad wordt gestuurd met de opdracht migranten niet te zien zitten? M: Natuurlijk wel. Voorzitter. Ook migranten zijn mens. Dat ik aan de categorie mens geen bijzondere rechten toeken maar dat pas ga doen vanaf mijn eigen indeling in groepen mensen (minder- meer-) die ik daaronder maak dat klopt. Maar ik hecht er aan om te zeggen dat ik de migranten wel degelijk als mens zie L:Hoe gaat u er dan voor zorgen/bewaken dat de keuzes wel opereren/niet opereren op basis van criteria gebeuren die niets met die indeling van u te maken heeft? M: Ach voorzitter. Hoe vaak moet ik het nog zeggen. Ook migranten zijn mensen. Allemaal. Hoe vaak moet ik dit nog zeggen? L:Maar u laat net nog zien dat u mensen wel degelijk in deelt en van verschillende rechten voorziet M: Voorzitter. Nu heb ik er genoeg van. Men blijft mij aanvallen op de notitie dat ik inherent ongeschikt zou zijn voor een functie waar zij het essentieel van vinden dat die niet racistisch wordt ingevuld. Dat ik altijd heb aangegeven dat ik juist vind dat die racistisch moet worden ingevuld is toch niet relevant. Ik heb toch 100x aangegeven dat iedere migrant toch mens is. Dit is toch een persoonlijke aanval. L: U heeft net gezegd dat u mensen verder indeelt en pas op grond van die indeling rechten toekent V: Lid. Ik ontneem u het woord
Zandb
Zandb
11 jul. 2024 - 11:00
Op het bordes stond voor een deel onrecht. Dus stond er onrecht. Meer valt er niet van te zeggen, dat dat dat bestreden moet worden.
1 Reactie
Anna R. Chist
Anna R. Chist11 jul. 2024 - 13:19
Niks voor een deel. Alle deelnemende partijen zijn het onrecht zelve. Dat Wilders clubje fascistisch is pleit de rest niet vrij. Neoliberalen willen eigenlijk een slavernijwereld. Alle macht voor de bedrijven en geen macht voor de burger. Dat is door en door verdorven. Stem daarom ook nooit op Timmermans die hetzelfde gedachtegoed voorstaat.
Wilweetje
Wilweetje
11 jul. 2024 - 8:05
Guusje ter Horst stopt als aanjager bij VWS vanwege PVV. Als individu kun je keuzes maken. Dat waardeer ik oprecht. De effectiviteit zal niet groot zijn denk ik. Wat nodig is is dat ambtenaren, vakbonden, werkgevers, werknemers achter 'hun mensen' gaan staan en het kabinet kenbaar maken dat zij het zat zijn dat medewerkers vanwege hun cultuur, religie, huidskleur worden weggezet.
Arbeider69
Arbeider69
11 jul. 2024 - 7:44
''Gaan zij het onrecht bestrijden of aanwakkeren?'' Echt een heel goeie vraag. Gaat de onder de rechtse Rutte kabinetten aldoor gegroeide kloof tussen bovenmodaal tevreden rijk en arme gezinnen nog verder groeien of niet?
2 Reacties
weereenmening
weereenmening11 jul. 2024 - 8:48
De een zijn recht is de ander zijn onrecht.
Zandb
Zandb11 jul. 2024 - 11:04
Arbeider Als dat uw enige dus belangrijkste vraag is, dan vind ik dat wel heel onnozel. Blijkbaar is de kern van het spel “schipper mag ik overvaren” aan u voorbij gegaan.
weereenmening
weereenmening
11 jul. 2024 - 7:43
Als ik denk aan het bestrijden van onrecht, komt onmiddellijk het spreekwoord in gedachten: "de weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen." De meest vreselijke gebeurtenissen in de geschiedenis zijn vaak voortgekomen uit goedbedoelde pogingen om onrecht aan te pakken. Denk aan de Culturele Revolutie, de Rode Khmer, het communisme – allemaal uitgevoerd onder het mom van het creëren van gelijkwaardigheid. Ook in Nederland hebben we voorbeelden van hoe goedbedoelde initiatieven onbedoeld hebben geleid tot nieuwe vormen van onrecht. De aanpak van fraude heeft geresulteerd in de toeslagenaffaire, waarbij duizenden gezinnen onterecht zijn getroffen. De invoering van de Participatiewet heeft juist geleid tot sociale uitsluiting van de groep die men wilde helpen. De uitfasering van aardgas in woningen, bedoeld om de CO2-uitstoot te verminderen, heeft bijgedragen aan een energiecrisis en bouwstop. Het is moeilijk om onrecht te bestrijden als je de lange termijn gevolgen niet kunt overzien. Dit geldt voor een breed scala aan actuele kwesties zoals migratie, energietransitie, en de conflicten in Oekraïne en Israël. Goede bedoelingen kunnen leiden tot rampzalige uitkomsten als de complexiteit van de problemen en de mogelijke neveneffecten niet volledig worden begrepen en overwogen.
4 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist11 jul. 2024 - 10:21
Juist en daarom moeten we gewoon slechte bedoelingen hebben!
Zandb
Zandb11 jul. 2024 - 11:08
Mening Als u van goede bedoelingen wilt spreken, dan vind ik wel dat u onderscheid moet maken tussen de PVV en wellicht de BBB en de twee andere partijen. Anders bewijst in, in ieder geval Wilders wel heel veel te veel eer, met zijn volle ijskast!
weereenmening
weereenmening11 jul. 2024 - 12:19
@Anna R. Chist "Juist en daarom moeten we gewoon slechte bedoelingen hebben!" Het feit dat goede bedoelingen niet altijd positieve resultaten opleveren, betekent niet dat slechte bedoelingen dat wel doen. Er zijn waarschijnlijk geen politici die zichzelf als kwaadaardig beschouwen. Daarom is het belangrijk om niet te focussen op intenties, maar op de daadwerkelijke effecten van beleid.
Anna R. Chist
Anna R. Chist11 jul. 2024 - 17:30
[Er zijn waarschijnlijk geen politici die zichzelf als kwaadaardig beschouwen. ] Dat betwijfel ik. Kijk, het neoliberale wereldbeeld gaat ervan uit dat de begrippen goed en kwaad wetenschappelijk niet bestaan en dat derhalve goed en kwaad ook niet bestaan. Daarom moet je in deze wereld graaien wat je graaien kunt omdat dat objectief gezien geen enkel probleem is. Hierdoor zijn ze het als een deugd gaan zien. Dat betekend in feite dat neoliberalen bewust slecht zijn maar dat echter zien als niet-relevant.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor