Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gaaf land waar 10 van de 12 ministeries hun financieel beheer niet op orde hebben

  •  
17-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1220 keer bekeken
  •  
derdewoensdag

De Algemene Rekenkamer heeft aan minister Kaag de Staat van de Rijksverantwoording 2022 aangeboden. Een voor deskundigen ongemeen alarmerende rapportage vanwege de vaststelling dat van de 12 ministeries er 10 zijn die hun financieel beheer niet op orde hebben. De meeste zorg gaat uit naar het ministerie van VWS. Op dat ministerie wordt erkend dat ze te weinig financiële specialisten in huis hebben om een ordentelijke financiële huishouding te kunnen voeren.

De belangrijkste en uiterst alarmerende conclusie van de Rekenkamer in haar rapportage was dat het Rijk onvoldoende bestand is tegen een nieuwe crisis, terwijl dit gaaf landje nu juist grossiert in crises.

Ons ooit zo geprezen zorgstelsel staat steeds meer onder druk en juist het ministerie dat verantwoordelijk is voor de zorg, VWS, is nog steeds financieel het grootste zorgenkindje. Het slaagt er maar niet in om zelf goede rekenmeesters in huis te halen. Ondertussen blinkt dit ministerie uit in overtollige inefficiënt werkende beleidsambtenaren die je kunt missen als kiespijn. Als je daarop bespaart, houd je genoeg over om uiterst competente financiële experts aan te trekken. Als je maar genoeg betaalt kan dat ook in een krappe arbeidsmarkt.

Nederland zit op slot en zal dat onder Rutte IV ook blijven. Zeker als er nog een nieuwe crisis bijkomt. Dat signaal geeft een overheidsorgaan als de Algemene Rekenkamer niet zomaar af. Hoelang zal Nederland nog gegijzeld blijven onder een vleugellam kabinet Rutte IV? En hoelang moeten de kiezers nog wachten tot ze hun onvrede over het beleid van de huidige coalitie via de stembus kenbaar mogen maken?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.