Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Geweldsorgie van agrarische testosteronbommen bij huis minister

Politie staat machteloos tegenover overmacht fundamentalistische boeren
Joop

'Ga terug naar je eigen land' gepromoot in bizar stripverhaal

  •  
14-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-04-14-om-19.23.14
Het International Organization for Migration (IOM) in Den Haag heeft een stripboek uitgegeven , speciaal voor kinderen die in afwachting van uitzetting in een asielzoekerscentrum verblijven. De haast van vooroordelen uiteenspattende strip laat geen gelegenheid onbenut te benadrukken dat de landen van waaruit ooit gevlucht werd, toch eigenlijk te mooi zijn om niet naar terug te keren.
“Ulyana’s grote avontuur” heet de strip van het IOM, wiens activiteiten in Nederland gefinancierd worden door de ministeries van Veiligheid en Justitie en Buitenlandse Zaken en door de Europese Unie. In de hoofdrol het meisje Ulyana dat van haar ouders te horen heeft gekregen dat ze gaan verhuizen. ‘Terug naar ons land,’ zegt het meisje dat vervolgens vertelt dat ze al lang in Nederland is, vrienden heeft, naar school gaat en de taal in het andere land eigenlijk niet zo goed beheerst.
Gelukkig voor Ulyana zijn er in het azc voldoende lotgenoten die met de grootst denkbare stereotypen op de proppen komen om haar te laten weten dat uitgezet worden heus zo erg niet is. Sterker nog, ze kunnen niet wachten tot ze zelf weg kunnen. Zo is daar Huan, de Aziatische zakenman in de dop die staat te popelen om in zijn land van herkomst lekker veel geld te gaan verdienen.
Schermafbeelding-2016-04-14-om-19.03.09
Ook is er Fazia, een vrouw met een hoofddoek die vindt dat Ulayna juist blij moet zijn terug te mogen naar haar ‘eigen land’. Fazia mist zelf haar land van herkomst waar ze in een tent in de woestijn sliep en naar “de Grote Moskee” ging, ‘de beste plek voor mijn geloof’.
Schermafbeelding-2016-04-14-om-19.18.30
En om het etnische kwartet vol te maken is er Nelson, afkomstig uit Afrika. Welk land? Dat wordt niet duidelijk, Afrika is blijkbaar Afrika volgens het IOM. En Nelson wil terug. Nelson wil de natuur om zich heen voelen, zegt hij. ‘Met kuddes gnoes en olifanten.. Leeuwen in gevecht met een nijlpaard… De zon op de savanne.’ En hij wil op safari met toeristen en lekker buiten eten, ‘tussen de struisvogels en de giraffen’.
Schermafbeelding-2016-04-14-om-19.18.55
Eigenlijk wil iedereen ‘terug naar zijn eigen land’, behalve Ulyana. Maar, na alle mooie verhalen van de anderen, ziet ook Ulyana het uiteindelijk zonnig in. Letterlijk, want vooruit, ‘het wordt daar heel warm’ en dus kan ze in de zomer lekker naar het strand.
Schermafbeelding-2016-04-14-om-19.19.20
Dat bevestigt ook Yandro, een jongen die al het geluk heeft gehad uitgezet te zijn. Via Skype laat ook hij weten dat het zulk lekker weer is in zijn thuisland. En het uitgezet worden zelf? Geen greintje pijn. Eerst was het even spannend, maar ‘ later heeft iemand van IOM ons naar het vliegtuig gebracht.’
Schermafbeelding-2016-04-14-om-19.19.33
Drie weken later is het dan zover, ook Ulyana mag eindelijk het land worden uitgezet. Via Skype laat ze weten dat het eigenlijk toch allemaal fantastisch is waar ze nu is. En de reden waarom haar ouders ooit besloten te vluchten? Who cares, ‘oma heeft een lekkere taart gebakken’.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

Anouk van Dijck
Anouk van Dijck26 apr. 2016 - 10:00

Los van de stereotypering is dit een uitgave van IOM, welke vluchtelingen begeleidt die vrijwillig (!!) terugkeren. Het gaat hier dus niet (per se) om uitgeprocedeerde vluchtelingen, maar om vluchtelingen die zelf willen terugkeren. Uitgezette vluchtelingen worden begeleidt door de Dienst terugkeer en Vertrek (DT&V).

Halve Zoolstra
Halve Zoolstra17 apr. 2016 - 10:35

Bizar en misdadig om een stripverhaal met stereotypen voor dit doel in te zetten. Het beeld dat gecreëerd wordt van het land van herkomst heeft niets te maken met de werkelijke situatie. Welke striptekenaar heeft zich hiervoor laten gebruiken?

IronLungs
IronLungs15 apr. 2016 - 13:31

Het gaat om uitgeprocedeerde asielzoekers, mensen die dus geen recht hebben op asiel en dus ook niet uit oorlog verscheurde landen komen. Prima manier om ze voor te bereiden op een vertrek imo.

2 Reacties
Ben Joop
Ben Joop15 apr. 2016 - 15:53

Meent u dat nu werkelijk? of loopt u te trollen?

teeweewee
teeweewee18 apr. 2016 - 12:21

Eens. Diverse van die kinderen staan vroeg of laat voor een voldongen feit. Op deze manier voorbereiden lijkt me zeer kindvriendelijk.

omaoeverloos
omaoeverloos15 apr. 2016 - 10:02

Och, zelfs de bijbel is in stripvorm verkrijgbaar.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 apr. 2016 - 18:10

De grafische roman is een volwaardig literair genre. Art Spiegelman's Maus is verplichte stof in de Bachelor Engels.

Acid Prune
Acid Prune15 apr. 2016 - 8:15

Toen ik dit artikel voor het eerst las wilde ik reageren : pas als het voor kinderen is hebben jullie de propaganda door. Maar nu blijkt dus dat een groot deel van jullie zelfs nu nog steeds er in trapt . Dan heb ik het nog niets eens over het kuifje in afrika gehalte ; die zwarte verlangt nog net niet terug naar zijn palmboom om bananen te eten . En alleknurftnogaantoe een mevrouw met hoofddoekje wil terug naar haar tent in de woestijn. Hoofdpersoon blank en blond natuurlijk - - -- zal wel teruggestuurd worden naar Oekraïne gezien haar naam .

1 Reactie
NooT2
NooT215 apr. 2016 - 10:21

@ Acid Prune: Toch vult u zelf die vooroordelen in hoor. Ik ben lelieblank maar ik verlang ook terug naar mijn palmboom om bananen te eten, dat is echt niet voorbehouden aan de gekleurde medemens. (Black privilege?).

Albert Einstein
Albert Einstein15 apr. 2016 - 7:49

Het gaat hier om een afweging tussen enerzijds schoonheid en thuisgevoel, en anderzijds veiligheid. Dat de thuislanden mooier zijn dan dit verrotte overvolle racistische kikkerland is zonneklaar. Mensen die anders beweren, en de immigranten daarom hier willen houden, zijn chauvinisten!

Ulltrafox
Ulltrafox15 apr. 2016 - 7:31

De boekjes over de gouden Europese bergen uitgegeven door de mensensmokkel vind ik een nog kwalijker verschijnsel.

1 Reactie
Ben Joop
Ben Joop15 apr. 2016 - 15:56

Die bestaan niet. u gebruikt hier dus een drogredenatie. Zeg dan gewoon dat dit boekje geheel volgens uw normen en waarden gemaakt is. Dan weet iedereen wat voor iemand u bent.

SvenHoek
SvenHoek15 apr. 2016 - 5:01

Het merendeel krijgt hier tijdelijk asiel totdat de oorlog voorbij is. Terugkeer is primair onderdeel van ons asielbeleid.

ReneeHefferman
ReneeHefferman14 apr. 2016 - 20:38

Tsja... Het alternatief is kinderen níet voorbereiden op een terugkeer... Is dat dan beter???

2 Reacties
Acid Prune
Acid Prune15 apr. 2016 - 8:16

voorbereiden op taart eten aan het strand terwijl we ze gewoon terug de stront in trappen . dat is cynisch als fuck

Annie Dupont
Annie Dupont17 apr. 2016 - 16:18

Inderdaad je hebt gelijk Renee. Acid Prune zeg dan gewoon niks als je geen verstand van zaken hebt.

Flipje Tiel
Flipje Tiel14 apr. 2016 - 20:28

Alsof er ook leuke dingen in het leven zijn! Gelukkig weet de overtuigde calvinist wel beter.

[verwijderd]
[verwijderd]14 apr. 2016 - 19:06

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Ulltrafox
Ulltrafox15 apr. 2016 - 7:25

Heel simpel Hetzelfde wat u ook zou doen als u geen wc in de buurt heeft. Ik denk niet dat er in de woestijn agenten rondlopen om wildplassers te bekeuren.

Annie Dupont
Annie Dupont17 apr. 2016 - 16:20

Andy Cap daarom is het goed dat er mensen zoals jij zijn,die wel alles weten en overal verstand van hebben.

teeweewee
teeweewee18 apr. 2016 - 12:24

Jammer dat je zo zuur dat Annie. Is het dan werkelijk zo moeilijk te begrijpen dat er sloten mensen rondlopen die helemaal niet op de westerse 'way of life' zitten te wachten? Die hier tijdelijk door omstandigheden zijn gekomen maar niet permanent kunnen blijven en daar ook geen behoefte aan hebben, als iemand ze maar even een handje helpt?

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events14 apr. 2016 - 18:49

Terug naar eigen land. Eind goed, al goed.

hugo bergveen
hugo bergveen14 apr. 2016 - 18:47

Die jeep op het eerste plaatje is fout getekend. Dat moet een Landcruiser zijn met een snelvuurkanon in de achterbak en de vlag van de plaatselijke krijgsheer.

2 Reacties
Flipje Tiel
Flipje Tiel14 apr. 2016 - 20:26

Welnee, dat hoort een ontwikkelings-samenwerkings SUV te zijn met airco, waarin idealisten zich van succesproject naar succesproject laten rijden.

Ulltrafox
Ulltrafox15 apr. 2016 - 7:30

Die Jeep van u heeft overigens wel de opdruk van een Amerikaanse ZZP er die de wagen heeft verkocht waarna het per schip ergens op een Turkse automarkt belande waarna vervolgens het ding werd doorverkocht aan ISIS gasten, waarna de oorspronkelijke Amerikaanse eigenaar ineens plotseling op TV zijn eigen wagen weer ziet rijden maar dus nu volgeladen met ISIS gasten terwijl zijn eigen bedrijfslogo er op staat. Goede reclame. Niet geloven? Het is waar gebeurd. Googelen.

Piet de Geus
Piet de Geus14 apr. 2016 - 18:34

Het enige wat ontbreekt is een wervende advertentie voor de all-inclusive vakanties van Boka Haram.

1 Reactie
Felix-Arnhem
Felix-Arnhem14 apr. 2016 - 20:19

U bedoeld zeker Boko Haram? Boka Haram bestaat niet.

Poezenmens
Poezenmens14 apr. 2016 - 18:26

Het kan niet anders dan dat dit bedacht is door iemand die het cynisme hoog in het vaandel heeft.

Patrick Faas
Patrick Faas14 apr. 2016 - 18:13

Waarom lukte het extreemrechts in de vorige eeuw om zoveel Joden naar Duitse kampen te doen vertrekken? Waarom lukt het hen tegenwoordig niet meer om kinderen lachend naar hun dood te sturen? Vooral allicht omdat de communicatiemiddelen beter zijn en mensen niet meer zo goedgelovig, maar blijkbaar ook omdat extreemrechts slechter is geworden in propaganda. Die getekende strip is zo duidelijk nep en weegt totaal niet op tegen echte filmpjes van echte onthoofdingen.

3 Reacties
BassievonToor
BassievonToor14 apr. 2016 - 19:57

Wat een goedkope godwin, bovendien is het raar om de holocaust te vergelijken met het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Jorrt88
Jorrt8818 apr. 2016 - 12:01

@Andy Cap: Omdat je in Nederland niet uitgeprocedeerd bent als het land van herkomst daadwerkelijk oorlogsgebied is. De indoctrinatie van de andere kant van het spectrum lijkt iets te veel op jou doorgewerkt. Newsflash: Niet iedere asielzoeker is op de vlucht voor zijn/haar leven.

teeweewee
teeweewee18 apr. 2016 - 12:27

Omdat het niet hetzelfde is. Geloof maar dat 6 miljoen joden véél liever zouden zijn uitgezet dan wat ze nu is overkomen. @Patrick. Als je denkt dat overal de dood loert heb je een zéér trieste en zeer narrow-minded beeld van de wereld.

Bertus4
Bertus414 apr. 2016 - 17:55

Is daar iets slechts aan, om positief te praten over andere landen? Dat de "goede mensen" zich druk maken over matige omstandigheden in een AZC valt nog te begrijpen, maar een stripverhaaltje als dit is toch niet teveel? Het is toch geen doel op zich om zoveel mogelijk mensen hierheen te halen? Kan iemand met een politiek correct brein het probleem hier uitleggen? Een echte vluchteling gaat toch heus niet terug na het lezen van zo'n stripje. Waarom er sowieso niet gekozen wordt voor een creeeren van veilige zones is ook een vraag, maar goed daar gaat dit artikel niet over. Het is namelijk een raar idee, dat als we ongefilterd zoveel mogelijk mensen uit bepaalde landen binnenhalen, en ook langzaam onze wetten aanpassen net zoals die landen, dat het resultaat dan anders zal zijn.

5 Reacties
hugo bergveen
hugo bergveen14 apr. 2016 - 18:54

Bertus, Het is al erg genoeg dat kinderen worden teruggestuurd naar landen in oorlog zonder een zoetsappig verhaaltje waar bij aankomst niets van waar blijkt te zijn. Heeft de redactie van Joop de tekeningen met de kapotgebombardeerde steden expres weggelaten of zouden die er niet in staan?

Acid Prune
Acid Prune14 apr. 2016 - 19:39

de hele strip is boven al gelinkt hierzo alleen maar vrolijkheid https://publications.iom.int/system/files/pdf/ulyana_comic.pdf

Bertus4
Bertus414 apr. 2016 - 21:37

Tot nu toe zijn zelfs mensen uit veilige landen na het plegen van een misdrijf nog niet uitgezet, dus ik geloof niet dat er nu opeens mensen naar het midden van Syrie worden teruggestuurd. Voor de rest is het misschien niet de meest nuttige propaganda, uiteindelijk zijn het toch de ouders en niet de kinderen die de beslissing maken. Om de economische vluchtelingen/ religieuze fanatiekelingen tegen te houden is het misschien handiger om een beetje westerse cultuur te promoten. Laat ze maar een stripverhaaltje zien met kinderen in een klas waarin jongens en meisjes gelijk behandeld worden, waarin er kerst gevierd wordt of zo.

Jorrt88
Jorrt8818 apr. 2016 - 12:04

@hugo bergveen. Dat is enkel een waarheid als je de aanname doet dat iedere asielzoeker uit een verscheurd oorlogsgebied komt. Dat is niet zo. Mensen uit die gebieden raken ook niet uitgeprocedeerd. De grap is nu dat JIJ de asielzoeker generaliseert.

teeweewee
teeweewee18 apr. 2016 - 12:29

Hugo... lees je eens een beetje in het onderwerp in. Mensen die daadwerkelijk uit oorlogsgebieden komen worden niet zomaar uitgezet. Wat je zegt slaat als een tang op een varken.

Meta Foor
Meta Foor14 apr. 2016 - 17:52

en de moraal ?: het leven is een lange vacantie, betaald door ome holland

mordicant
mordicant14 apr. 2016 - 17:47

Ik zie het probleem niet zo.. Zeker, een en al stereotypering maar als je kinderen toch moet/wil voorbereiden op een eventuele uitzetting/thuisvaart is dit wel een manier om kinderen enigszins op het gemak te stellen ook al zal het in de praktijk meestal heel wat minder rooskleurig zijn.

voxpopuli2
voxpopuli214 apr. 2016 - 17:38

Er is een reden voor terugkeer, vaak is deze niet duidelijk in verband met de privacy van de betrokkenen. Maar gezien de duur van het verblijf voordat het woord terugkeer valt is er vaak een gedegen onderzoek aan vooraf gegaan. Dat klinkt wellicht vervelend maar zo gaat dat nu eenmaal volgens de nederlandse wet. Bij aankomst is "asiel" roepen voldoende om in de procedure opgenomen te worden, maanden soms jaren verder is er een status of niet.. Dus ik zie het probleem niet met dit stripboek. Kinderen kijken anders tegen zaken aan dan volwassenen.

4 Reacties
PeenoFreeman
PeenoFreeman14 apr. 2016 - 19:20

Het probleem met het stripboek is dat het een leugen is, het is propaganda. Het bereidt kinderen dus ook niet voor op toekomstig verdriet en gemis van vriendjes en vriendinnetjes, van de vervreemding van te moeten wonen in een land die de jouwe niet voelt. Het gaat niet om politieke correctheid, daar proberen de schrijvers van dit gedrocht juist in te voorzien door alle "ethnische groepen" met bijbehorend stereotypes om op die manier PC te zijn. Het stuk tracht dus PC te zijn, maar is gewoon een leugen. Zoiets als wat de tegenstemmers bij het referendum dus vinden dat de EU doet. Die zouden hier ook tegen moeten zijn. Zelfs als je tegen asielzoeker of "gelukszoekers" bent.

Acid Prune
Acid Prune14 apr. 2016 - 19:40

Zo PC als Kuifje in Afrika

BasVV
BasVV15 apr. 2016 - 2:33

PF: Het gemis van vriendjes en vriendinnetjes wordt vaak als argument gebruikt. Maar in vakanties, als mensen met hun kinderen gaan reizen, hoor je dit nooit. Ach. Nu moeten ze zes weken hun vriendjes en vriendinnetjes missen. Welnee. Kinderen maken ter plekke nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. Volwassenen trouwens ook.

teeweewee
teeweewee18 apr. 2016 - 12:32

Peeno.... Dit stripboek lijkt me nu juist wél voor te bereiden op dat toekomstig verdriet. Dat is toch wat die hoofdpersone blondine dwars zit? Dat daar gewoon positieve dingen tegenover gezet worden is iets wat elke ouder zelf ook zal doen als een kind regens moeite mee heeft.