Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

G500 introduceert strategische stemwijzer en kiezersactie

  •  
18-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
stembreker_300.jpg
Op welke partij moet je stemmen voor gewenste coalitie?
G500, het initiatief van Sywert van Lienden om de agenda van politieke partijen te beïnvloeden, is een strategische stemwijzer gestart. Met Stembreker probeert de G500 mensen over te halen te stemmen op andere partijen dan de eigen voorkeur met als doel tot een ideale coalitie te komen.
De G500 meldt in een persbericht:
Een deelnemer van de Stembreker kan op maximaal vijf partijen stemmen, of een voorkeurscoalitie. Via sms wordt de geverifieerd. In de nacht van 11 op 12 september zal met een rekensom mogelijk worden gemaakt dat de verdeelde stemmen leiden tot een stemadvies op één partij. Op 12 september wordt een deelnemer wakker met een bindend stemadvies. Als iedereen die opvolgt zijn ieders stemvoorkeuren gedekt. Bij testen van de Stembreker is gebleken dat tussen de 15% en 20% van de stemmen verschuiven bij een nieuwe manier van stemmen. Het aantal deelnemers en hoe de politieke verschuivingen eruit zien zal bekend worden gemaakt tijdens de eerste uitzending van De Wereld Draait Door op maandag 3 september.
De Stembreker is hier te raadplegen. De G500 heeft vandaag ook het complete opiniekatern van NRC Handelsblad samengesteld. Lees daarover ook  de opinie van Han van der Horst.
Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

wouwout
wouwout18 aug. 2012 - 10:00

Fascinerend idee. Maar te ingewikkeld, te statistisch, te beta. Moeilijk te begrijpen en ik denk dat daarom mensen hun persoonlijke stem niet zomaar wijzigen op 12 september.

Zjenny
Zjenny18 aug. 2012 - 10:00

Interessante oefening.

mees.
mees.18 aug. 2012 - 10:00

Dat zelfs het stemmen steeds meer een manipulatiespel wordt....we moeten er maar trots op zijn....nee dus Ook dat bindend stemadvies van G500 op de dag van de verkiezingen kan de kiezer dus zelf ook precies het tegenovergestelde doen... Denkt die Sywert dat mensen schapen zijn?

Sneeuwwitje2
Sneeuwwitje218 aug. 2012 - 10:00

Ik val meer onder de oudere jongeren maar ik zie dit toch als de zoveelste poging om mensen tegen hun verstand in te laten gaan uit angst voor onbestuurbaarheid. Dit soort initiatieven komen altijd als zetelverlies of uitzichtloos perspectief dreigt voor "gevestigde"partijen. Ze zijn overal lid van maar zouden zo uit een D66 VVD spotje kunnen komen. Het is een manier om zo het beleid van je eigen partij bij andere partijen op de agenda te krijgen en zo op eigenlijk onder valse voorwendselen macht naar je toe te trekken. Elk weldenkend mens ziet dat dit een marketingtruuk is va liberale jongeren van harte ondersteund door de Van Nieuwskerkjes van deze wereld. De linkse jongeren die ik ken zien dit soort mensen met afschuw op de TV verschijnen en met blijdschap verdwijnen.

bruces
bruces18 aug. 2012 - 10:00

De G500-stemwijzer is mooi gemaakt en geeft wel meer ruimte bij keuzes. Ik heb nu meerdere stemwijzers gedaan en komt steeds uit op een gelijkspel SP-GL of GL-SP. Dat is voor mij niet logisch, als ik naar mij zelf kijk en naar hun programma's.

Irmaatje
Irmaatje18 aug. 2012 - 10:00

Ik durf er wat onder te verwedden dat iedere deelnemers het bindend advies D66 krijgt.

clara51
clara5118 aug. 2012 - 10:00

Kom maar door met die stembreker, ik wil het wel eens zien in de praktijk. De gedachte erachter spreekt me aan. Je kunt bij G500 ook een stemvinder doen, een stemwijzer zeg maar. Ik heb hem voor alle beleidsvelden ingevuld met het PvdA-programma in de hand, selecteerde aan het eind drie partijen (want dat moest) (PvdA, SP en PvdD) en kreeg een stemadvies waarin de PvdA in geen velden of wegen te bekennen was. Dat bestaat niet. Deed hetzelfde met de stemwijzer, en ook nog met de stemmentracker, wederom met het PvdA-programma in de hand, selecteerde weer drie partijen (PvdA, SP en PvdD) en kreeg zoals ik had verwacht het dringende advies PvdA te stemmen. Tot mijn verbazing was bij de uitkomst van de stemmentracker (waar je kunt aangeven hoe je bij parlementsbesluiten zou hebben gestemd) in mijn geval de SP volledig buiten beeld. Ik had verwacht dat er minder versschil zat tussen PvdA en SP in de Kamer. Als dat betekent dat de SP ook in de regering een heel andere kant op gaat dan ik zou verwachten, ben ik daar niet blij mee. Ik ga eerst maar eens kijken hoe het afloopt, met G500. Want ik heb te weinig vertrouwen in hun rekenmethoden om al mee te doen.

ColorHugo949
ColorHugo94918 aug. 2012 - 10:00

Stembreker is ict manipulatie met stemmen. Na de fin sector is de politiek aan de beurt.

ColorHugo949
ColorHugo94918 aug. 2012 - 10:00

Mijn stem overdragen aan een "bindend advies" van bigbrotherpartij G500? Nooit. De uitdaging voor Nederland wordt een coalitie van winnaars vormen: SP-VVD-D66-PvdD-CU.

1 Reactie
Joeri2
Joeri218 aug. 2012 - 10:00

5 Partijen? Moet dat nou? Systeem op de schop, laat daar eens een commissie naar kijken. Voorstel 1: Niet partijen aan de macht maar meme ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Meme_(memetica) ) Laat "partijen" aangeven welke meme ze willen aanpakken en laat de bevolking een budget samenstellen voor elke meme. Na de "verkiezingen" kunnen via een model de beste bestuurders bij de gekozen meme worden gezocht ( beste man/vrouw voor de taak vanuit de "partijen" of andere aanmeldingen ). Zo wordt rechtstreeks gekozen wat er met het land moet gebeuren ipv dat er iemand wordt gekozen die de dag na verkiezing opeens hele andere dingen met het land wil gaan doen. Zoals bv. zo'n VVD-er Zijltra die tegen de wens van alle Nederlanders in onze studenten gaat straffen en dan het CDA daar de schuld van wil geven. ( http://tinypic.com/view.php?pic=2lvfdxc&s=6 ) Of een Wilders die opeens wel iedereen pas bij 70 aan de AOW wil. Kort door de bocht: Laat iedereen in het stemhokje maar een kieswijzer invullen, ipv een rood vakje. Dan wordt wel duidelijk wat de Nederlander nou eigenlijk echt wil.

dollen
dollen18 aug. 2012 - 10:00

deze groep rijke kleuters,,moet eerst maar eens wat jaren gaan werken,, inplaats van maakt niet uit wat voor partij lid te worden en tegen of voor te gaan stemmen waar dit pc koorballen clubje beter van kan worden,,vergeten zeker dat zij de ouderen onder ons,aan de kant willen schuiven,kreperen laten,,te duur zijn,,zeg maar de mensen die hun stoep en hun pappa's huis voor een prikkie hebben gebouwd. of niet ,,sywert is voor niemand bang pakt de mensen waar die kan..

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen18 aug. 2012 - 10:00

[deze groep rijke kleuters,,moet eerst maar eens wat jaren gaan werken] Om de SP-staatsschuld terug te betalen? Mogen ze niet even wachten tot ze hun studie afgerond hebben?

BasVV
BasVV18 aug. 2012 - 10:00

Wat zal Sywert op zijn neus kijken als hij zelf ouder is. Het is niet ondenkbaar dat zijn kinderen of kleinkinderen een verplichte euthanasie voorstellen. Want ouder worden is vies. Niet voor te zorgen. En onwelriekend.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen18 aug. 2012 - 10:00

Tegen die tijd is ie veel te druk met het terugbetalen van de Schulden die de SP 30 jaar eerder heeft achtergelaten om zich daarover druk te maken.

lancelot2
lancelot218 aug. 2012 - 10:00

Moeten wij niet een 1 partij stelsel invoeren??? Zijn hierr vast wel voorstanders van, denken u ook niet? ;-)

2 Reacties
Sneeuwwitje2
Sneeuwwitje218 aug. 2012 - 10:00

Alleen als het uit vrije wil gebeurd.

dollen
dollen18 aug. 2012 - 10:00

en het zelfde krijgen als in de usa,,de een maakt de rijken super rijk en maakt meer als 50 miljoen armen,, dan stemmen ze massaal weer anders die het weer probeert bij te sturen,,waarbij zelfs zupe rijken zeggen meer belasting te willen betalen,,omdat hwert van de zotte is dat een rijke daar?? minder belating baalt als zijn eigen werkers,, % gewijs. maar omdat de club met geld en het hele israel volk het daar grotendeels voor het zeggen hebben zullen die weer op alle fronten een sosialere regering tegen werken via massa ontlagen onder druk brengen van de mensen in hun bedrijven en drijgen met weg gaan etz,en dan gaan ze schreeuwen zie de sosiale man kan er geen biet van,,zeg maar wat d666 pvd,a? cda en vvd al jaren hier doen. gewoon jij hebt 30 jij hebt 25 jij hebt 20 de rest zoals bijvoorbeld d666 etc een rotschop geven,en huppa maak er wat van,immers het volk heeft gekozen,en 30 is nog steeds hoger/meer stemmen als 25 etz,

nautica
nautica18 aug. 2012 - 10:00

Weer een nieuwe vleugel van de VVD? Van Eersel zal wel blij zijn maar ik vind het ook niet zo gek hoor. Ik ben voor duidelijkheid. Ik stem niet voor G500. Ik stem voor verandering, ik stem SP.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen18 aug. 2012 - 10:00

[Van Eersel zal wel blij zijn] Hoezo? De keus vandaag de dag is slecht (D66, GL), slechter (PvdA, CDA, CU VVD), slechtst (de onzinpartijen), blanco wordt het dus.

bob b.
bob b.18 aug. 2012 - 10:00

Lees nu net dat Roemer en Rutte ook weigeren naar het volgende debat te komen. Ik denk dat ze erachter zijn gekomen dat hun partij beter af is zonder hen. Op de een of andere manier doet dit me denken aan de nieuwe kleren van de keizer. Ze bestaan niet, we kijken naar het absolute niets. Nu al.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen18 aug. 2012 - 10:00

[Ik denk dat ze erachter zijn gekomen dat hun partij beter af is zonder hen.] Misschien is de wens de vader van de gedachte, maar ik hoop dat ze erachter zijn gekomen dat het land beter af is zonder hen...

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso18 aug. 2012 - 10:00

Dit werkt alleen als je het met een groepje doet waarbij iedereen plechtig beloofd ook echt het advies op te volgen. Als ik het advies krijg om PvdA te stemmen en ik doe lekker toch iets anders is het hele gedoe met alle procenten zinloos geworden.

1 Reactie
ElKlaasTasso
ElKlaasTasso18 aug. 2012 - 10:00

Bv: klaas, jan en piet vullen alledrie 33% SP, 33% PvdA en 33%, GL in. Met z'n drieën krijgen we dan SP, PvdA en GL als coalitie. En stel ik krijg dan GL als bindend stemadvies. Maar in het hokje denk ik toch: mwoah nee, SP is toch het best, en wie weet doen die anderen ook niet wat ze beloven. Dus ik doe gewoon SP. Dan klopt er dus geen zak meer van.