Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden: kans op kernoorlog in 60 jaar niet zo groot geweest

Ernstigste waarschuwing voor Armageddon tot nu toe
Joop

FvD-voorzitter Otten wil extreemrechtse ideologie binnenskamers houden

  •  
20-04-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
7177950388_b4cb0d1ac2_k

© cc-foto: Pablo Andrés Rivero https://flic.kr/p/bWhSzj

Grote opwinding in de (sociale) media zaterdagochtend over uitspraken van FvD-voorzitter Henk Otten. “Baudet trekt partij te veel naar rechts”, kopt het AD. “Baudet moet succes meer delen”, pikt de NOS op. De eerste blijft dichtbij de bron van alle commotie, een interview in NRC met als kop Tweede man van Forum Henk Otten: ‘Baudet trekt de partij te veel naar rechts’
Dat Otten kritiek uit op Baudet wordt als groot nieuws gezien. Toch is dat de Standard Operating Procedure van het Forum voor Democratie, elkaar tegenspreken, het afgeven van tegenstrijdige boodschappen , het draagt allemaal bij aan het spektakel en zorgt voor de permanente aandacht waar de partij niet zonder kan. Trump en de zijnen opereren op dezelfde manier, met Twitter als Katjoesja-installatie waarmee onophoudelijk wordt gevuurd. Het is nodig om politiek te overleven als je voor de rest weinig ideeën hebt of die niet wilt uiten. De teloorgang van Wilders toont wat er met je gebeurt als populist als de media je niet meer permanent in de spotlights zetten, dan lopen de kiezers door naar de volgende attractie.
Wat zei Otten nou eigenlijk in NRC ?
"Kende u Baudets speech van tevoren? „Nee, ik wist ook niet dat die 21 minuten zou duren. Ik had wel van tevoren tegen hem gezegd: ik zou een verbindende speech houden. Forum voor Democratie is nu een grote partij en dan moet je laten zien dat je serieus bent. Ik vind: bewaar zo’n verhaal voor een lezing. Doe dit niet als heel Nederland bezig is met de uitslag. Ik zou alle lijsttrekkers uit de provincies op het podium hebben gehaald. Achteraf heb ik tegen hem gezegd: je had het succes meer moeten delen.”"
Oftewel, Otten neemt geen afstand van de extreemrechtse praatjes, hij wil hooguit dat ze gemaskeerd worden en binnenskamers blijven. Dat is in lijn met de rest van zijn strategie. Door zijn uitspraken wekt hij de indruk dat het Forum Voor Democratie net als andere partijen is, waar verschillende opvattingen met elkaar bediscussieerd worden. De praktijk is dat Otten eerder door teleurgestelde FvD-aanhangers werd bekritiseerd omdat hij de interne democratie van de partij om zeep hielp en die discussie juist onmogelijk maakte.
Interviewers Petra de Koning en Philip de Witt Wijnen komen er later in het gesprek nog op terug. Daarbij blijkt opnieuw uit zijn antwoord dat het hem gaat om de beeldvorming:
"Door uitspraken van Baudet moeten mensen in uw partij zich wel elke keer verdedigen. „Baudet moet onze mensen niet nodeloos in de wind zetten. Het is misschien leuk om een gewaagde uitspraak te doen, maar we zijn nu een grote partij. Hij gaat over zijn eigen woorden, maar woorden hebben consequenties. Je hebt verantwoordelijkheid voor andere mensen. Het is de vraag of je een politieke partij moet gebruiken als vehikel voor academische debatten die je zelf leuk vindt. Ik vind van niet.”"
Otten is de man achter de campagnestrategie van FvD om de discussie te beperken. Daarover schreef de Volkskrant eerder : In de weken voor 20 maart is de boodschap van FvD bijna klinisch en gedisciplineerd. Intern is het hele partijverhaal samengebald in drie letters, zo vertellen betrokkenen: KIK. Klimaat, Immigratie, Koopkracht. Meer is er niet. Elke spreekbeurt, elk optreden wordt erop teruggegrepen: KIK. Al de rest is franje, leuk voor na de verkiezingen.
Dat ‘na de verkiezingen’ bleek letterlijk. De stembusuitslag was amper bekend of Baudet gebruikte de zendtijd van de NOS voor een meer dan 20 minuten lange speech waarin hij veelvuldig, in al dan niet bedekte termen, refereert aan extreemrechts gedachtegoed. Dat was voor de goede verstaander een duidelijk signaal aan zijn fanatieke aanhang. Hij gebruikte daarbij zogeheten dog whistles , woorden of begrippen die ongeïnformeerde luisteraars niets zeggen maar door extremisten als manna uit de hemel worden ontvangen. Een zin als “Net als die andere landen van die boreale wereld, worden we kapotgemaakt door mensen die ons juist zouden moeten beschermen” bijvoorbeeld, stoelt op een racistische complottheorie. Als je die niet kent lijkt het alleen maar wat verontwaardiging. NRC gaat daar ook op in:
"Je hebt ook zoiets als de ‘hondenfluit’. „De dog whistle, ja. NRC had een intelligent stuk van Melvin Schut. Hij zegt: je trekt in feite de partij naar rechts en dan verlies je de verbinding met het centrum. Dat was mijn analyse ook. Je trekt de partij met een ruk de kant op waar je volgens mij niet moet zijn.”"
Een kant waar je niet moet zijn. Otten presenteert zijn partij zo als een die bij het centrum hoort. Met hooguit een extremistische uitglijder af en toe. Zo gebruik je het beeld van ‘interne verdeeldheid’ en een ‘jonge hond’ als leider om je extremistische partij als geheel een gematigder gezicht te geven.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 apr. 2019 - 8:09

Voor Otten was een flink sociaal economisch rechts programma de drijfveer. Die heeft Baudet gebruikt als opstapje daarnaartoe.

2 Reacties
madbako
madbako22 apr. 2019 - 15:31

sociaal economisch rechts programma Serieus?Een sociaal economisch rechts..... Echt waar?

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 apr. 2019 - 8:40

Sociaal/economisch beleid kan ook betekenen het afbreken van het sociaal beleid t.b.v. kapitaal.

Break on through
Break on through22 apr. 2019 - 7:27

Als je het mij vraagt gaat het helemaal mis tussen Otten en Baudet... Het rommelt enorm binnen het Forum voor de Democratie (FvD). Baudet wil steeds openlijker de extreemrechtse trom slaan. Otten wil duidelijk een meer gematigde kant op met de partij. Lijkt me dan zonneklaar dat je er op kunt wachten. FvD valt uit elkaar in meerdere delen. Het deel van Baudet zelf met de siegheilende randfiguren die nu wel eens lekker openlijk hun gal willen spuien. "Al die exotische geloven (jehova's getuigen, joden, moslims, boeddhisten) maar ook homo's, zigeuners, buitenlanders (ook al zijn ze hier al drie generaties geboren) linksen. enz. dat moet nou maar eens afgelopen zijn". Dan Otten met een veel gematigder agenda maar inderdaad wel met alleen maar KIK.... En dan natuurlijk nog het hele legertje van dissidenten en aspirant dissidenten... Zie je het voor je? De spoeling op rechts word steeds dunner en dunner. Gezellig op rechts hé? :)

Toon262
Toon26221 apr. 2019 - 13:57

Natuurlijk is het FVD zeer rechts. Dat lijkt toch geen discussie. Maar met de PVV en de VVD en een beetje het CDA vissen ze met zijn allen in die troebele vijver. Maar eigenlijk is die vijver niet veel voller geworden in de laatste jaren. M.a.w. er zit nauwelijks nog rek in het aantal mensen dat op een van deze partijen stemt. Dat is positief dat ze onderling elkaar het licht in de ogen niet gunnen des te beter. Dus niet teveel aandacht voor zgn. sluwe en misleidende tactieken. Daar geloof ik geen bal van. Van der Horst heeft gelijk met zijn stukje hierboven. De egootjes zijn gewoonte groot

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander21 apr. 2019 - 10:12

FvD is het gezicht van extreem recht en nieuwe fascisme Eerst in extreemrechtse verpakking een mening verkondigen en deze later weer bagatelliseren. Daarna feiten verdraaien en hier en daar nog wat filosofietjes en psychologie van de koude (boreale ) grond erover smeren. Zoals Hiddema dat doet over de NSB. Ja dan kan je daarna met een gerust hard een meldpunt tegen linkse leraren oprichten. Of als de kritiek te hevig word en de ontmaskering van de FvD volgt snel in de slachtofferrol kruipen. Dit waarschijnlijk toch van de PVV afgekeken. Maarten Goudzwaard( leider FvD in Provincie Fryslân) moest voor de verkiezingen kennelijk zijn mondje houden en roept nu op tegen 'redelijke mensen' dat het framen van zijn partij van fascisme en extreemrechts ophoudt. anders nemen we zijn partij niet serieus.Ook vergoeilijkt hij het sexisme van zijn leider Baudet over vrouwen met de mededeling dat Baudet eem leuke vrouw heeft en hij een vrouw in de gemeenraad op de eerste plek heeft gezet. Kennelijk heeft Maarten niet door dat deze opmerking het sexistische karakter juist versterkt en dat een vrouw niet op eigen kracht en kwaliteit dat zou kunnen. Maar goed die kwaliteit is in deze ook ver te zoeken.'Ga met ons aan tafel' zeg t maarten. Dat lukt nog niet erg. Toch is de kritiek vanuit de andere partijen zeer gering en zeer voorzichtig. Dat is zorgwekkend. De partij is in al zijn facetten, tactiek en partijdiscipline extreemrechts. Meewerken aan normaliseren is wegkijken. '

1 Reactie
DeKleineSalamander
DeKleineSalamander21 apr. 2019 - 10:12

extreemrecht=extreemrechts

OlavM
OlavM20 apr. 2019 - 20:32

Otten moet een wat meer bezonken en respectabel gezicht van FvD laten zien. Daarvoor is de NRC natuurlijk geschikt, die niet snel gelezen zal worden door types als de Wilders-aanhangers. Hij lijkt inderdaad een uitgekookte strategie te volgen, waarmee hij diverse soorten kiezers ter rechterzijde aan FvD hoopt te binden. FvD blijft gevaarlijk. Die nogal potsierlijke, egocentrische, narcistische ijdeltuit Baudet zal m.i. nooit een echt "verbindende rol" kunnen vervullen. Daarvoor is hij te veel vervuld van zichzelf. M.i. kunnen wel degelijk LPF-achtige toestanden in FvD aankomen. Otten gaat in de NRC ook nogal ver in het bekritiseren van Baudet. We zullen het zien.

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen21 apr. 2019 - 0:24

Otten wil een partij ter rechterzijde van de VVD en het CDA neerzetten die, in tegenstelling tot de PVV, wel als regeringspartner van de VVD en het CDA kan dienen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 apr. 2019 - 8:42

HM van der Meulen Inderdaad!

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*20 apr. 2019 - 18:38

Met demagogie en leugens hebben ze de stemmen binnen gehaald op 20 maart 2019. Tot nu toe met 84 provincie leden is het zogenaamde Forum voor Democratie blijkbaar al uitgesloten in acht provincies. Ik hoop dat de VVD en het CDA niet verder zullen gaan met een eventuele samenwerking met het FvD in Zuid-Holland. Wat Henk Otten zoekt op dit moment met zijn nog altijd ultrarechtse en alternatief rechtse partij is natuurlijk legitimiteit. Als beschaafd land moeten ze deze legitimiteit niet krijgen, wat mij betreft, namelijk na zoveel shockerende en provocerende onzin en nonsens die al zijn uitgekraamd door Thierry Baudet, Theo Hiddema, Annabel Nanninga enz. tot nu toe.???? Samen hebben ze blijkbaar miljoenen goedwillende en weldenkende Nederlanders in heel Nederland beledigd en in de maling genomen. Een heel fijn Paasweekend.✌

1 Reactie
Sonic2
Sonic221 apr. 2019 - 10:41

Een goed betoog. Alleen wordt FvD niet uitgesloten. Dat doen ze vooral zelf met hun bizarre klimaat standpunt. FvD sluit zichzelf op in haar eigen droomwereld. Tegen het kartel. Nederland werkt zo niet. Het is hier niet Amerika met zijn min of meer twee partijen systeem. Een fake tegenstelling. Dat gaan ze nog wel merken de goedgelovige FvD aanhangers.

Norsemen
Norsemen20 apr. 2019 - 18:33

Dit gezwam van Otten maakt hem echt niet minder fout.

Henri Bult
Henri Bult20 apr. 2019 - 16:44

Juiste analyse! We zijn wat kort van geheugen! Dit zei Otten vorig jaar: https://www.volkskrant.nl/mensen/henk-otten-grote-man-achter-fvd-we-zijn-eigenlijk-een-mediabedrijf-met-een-politieke-tak~be6b6f42/ Het interview van vandaag past prima in de media-strategie van het mediabedrijf FvD...

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde20 apr. 2019 - 16:40

Het is in de politiek net als in de strategie in het algemeen nooit een kwestie van of of maar altijd van en en. Om meerdere doelgroepen tegelijk te bedienen, wat in een populistische partij de belangrijkste overlevingsstrategie is. Maar ook om iets over te houden als een van beide mislukt.

Sam V
Sam V20 apr. 2019 - 15:55

Prima verhaal van Otten om wat gematigder over te komen in de NRC. Geen mens die Baudet aanhangt leest dat en de NRC-lezer en de lezers van de verwijzingen in de massamedia denken wellicht dat FvD eigenlijk toch niet zo extreem is. Het is slechts de stijl van Baudet, maar Baudet is niet de partij. Maar veel zal het niet uitmaken. Het is vissen in de vijver van rechts. Misschien dat ze met het momentum van Baudet wat extra weghalen bij de PVV en met een iets genuanceerder verhaal wat VVD en CDA kiezers overhalen. Maar dan? Het zal er voorlopig alleen voor zorgen dat linkse partijen meer invloed krijgen. Juist net door types als Baudet en Wilders. Voor de VVD en het CDA immers geen fijne bondgenoten.

1 Reactie
Norsemen
Norsemen20 apr. 2019 - 18:34

Iedereen die tot 10 kan tellen, en dus ook de NRC lezer, weet dat FvD extreem rechts en fout is.

De achterkant
De achterkant20 apr. 2019 - 13:41

De partijlijn is dus anders dan de gedachtenspinsels van Baudet . Hij is net als Klaver een zeteltrekker

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman20 apr. 2019 - 14:40

Je trapt in de val van Otten. Lees bovenstaand artikel nog een keer.

Sonic2
Sonic220 apr. 2019 - 13:16

Ik heb zelf net in de trein het NRC gelezen. Otten zegt ook dat de partij groter is dan Baudet. Volgens mij gewoon een zeer duidelijke waarschuwing en een machtsstrijd. Nog 1 keer het wangedrag van die bizarre speech na de verkiezingen en het is klaar. En voor de rest is het een machtsstrijd. Een machtsstrijd tussen het krankzinnige rechtse radicale complot denken van Baudet en Hiddema. De PVV vleugel dus. En tussen het verstandigere geluid van Otten. Het succes van FvD is van Otten en deels van Hiddema. Niet van dat maffe en bizarre gebral van Baudet. In Nederland hebben we ook geen gekozen minister president. Ik zie VVD en CDA er voor aan om Baudet te blokkeren als premier. Dan is Otten een goed alternatief. Dat denkt hij zelf ook. Otten weet ook wel( want hij is net als Rob Roos een intelligente man) dat FvD met Baudet volstrekt kansloos is. In Flevoland en Zeeland was Baudet al voor veel normale FvD'ers een grote last. En voor de rest is het na de verkiezingen al 1 voorspelbare grote rommel bij FvD. Bijna overal in de oppositie. Nu deze machtsstrijd weer. De bizarre speech van Baudet. Je hoort de hysterie van kort na 20 Maart niet meer. Ik moet zeggen dat van Jole( die ik hoog acht als politiek duider) exact gelijk had met zijn analyse dat het winnen van de PS verkiezingen de meest slechte verkiezing was die FvD kan winnen. Weer had van Jole gelijk.

2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman20 apr. 2019 - 15:01

[Volgens mij gewoon een zeer duidelijke waarschuwing en een machtsstrijd.] Ik denk een vooropgesteld plan om de partij naar bepaalde groepen toe een wat gematigder gezicht te geven. Lees bovenstaand artikel nog eens. [Het succes van FvD is van Otten en deels van Hiddema. Niet van dat maffe en bizarre gebral van Baudet.] Nee, het succes is dat van Baudet. Zonder hem zou die partij helemaal niet bestaan. Otten (en deels Hiddema) zitten erbij om de club in bepaalde kringen een wat ‘respectabeler’ gezicht te geven -zo dat types als Derksen hun steun geven. Maar de essentie is Baudet en zijn fascistoïde opvattingen. En zoals uit het interview blijkt wil Otten ook niet dat Baudet van standpunt verandert, hij wil dat hij z’n boreaalse agitatie voorlopig binnenskamers houdt. [In Nederland hebben we ook geen gekozen minister president. Ik zie VVD en CDA er voor aan om Baudet te blokkeren als premier. Dan is Otten een goed alternatief. Dat denkt hij zelf ook.] Je ziet FvD veel te veel als een ‘normaal’ politiek verschijnsel. De partij speelt het normale parlementaire spel niet en heeft verder liggende doelen. [En voor de rest is het na de verkiezingen al 1 voorspelbare grote rommel bij FvD. Bijna overal in de oppositie] Dat is helemaal niet ongunstig voor die partij. [Nu deze machtsstrijd weer.] Wat geen echte machtsstrijd is.

Sonic2
Sonic221 apr. 2019 - 5:57

@ Mark Huysman Je hele betoog( wat een prima betoog is voor de rest) is gebaseerd op een onzinnig stelling. Namelijk dat het een vooropgesteld plan is. Dat is het niet. https://twitter.com/tomjanmeeus/status/1119359136540626944 Dit is eigenlijk het volgende stellen. Als de belangen van de partij door Baudet in het geding komen dan is Baudet weg. Misschien lees ik het verkeerd. Niemand hoeft zich te groot te voelen. Otten en Eppink willen van FvD een soort rechtse VVD maken. Hiddema en Baudet een soort gematigde PVV. Wezenlijk verschil. Wel degelijke een richtingenstrijd. - Onwaar. Otten doet de financiering. Otten is verantwoordelijk voor de organisatie. Otten is verantwoordelijk voor de campagne. Otten heeft partij opgericht. https://www.ad.nl/politiek/strijd-tussen-baudet-en-otten-om-koers-in-partijtop-kan-forum-flink-beschadigen~af3ca996/ Baudet is een narcist en uit zijn handen( ook al eerder door Rob Roos gesteld) komt helemaal niets vandaan.Ik heb de indruk dat Baudet de grondwet niet goed kent. Ik heb ook de indruk dat hij zijn dossiers slecht kent. Ik heb nog geen enkel voorbeeld van het tegendeel gezien. Baudet enige credit geven voor de opkomst van FvD lijkt me onzinnig. Als ik af en toe spreek met FvD aanhangers noemen ze altijd Hiddema. - Daar heb je waarschijnlijk een punt. Ik hoop dat inkapselen werkt. - Deze gedachte stoelt op de wijdverspreide gedachte dat FvD snel zal groeien als ze buitenspel gezet worden. Ten eerste wordt FvD niet buitenspel gezet, maar laten ze zich buitenspel zetten door een onrealistisch klimaat standpunt. Als jij als enige aan de ene kant van het touw trekt( samen met PVV) en de rest trekt aan de andere kant van het touw. Het werkt nu eenmaal niet. Volgens deze stelling en aanname zouden SP en PVV nu gigantisch groot moeten zijn. In 2009 scoorde PVV bij de EP verkiezingen geweldig. Bij de GR ook en bij de 2e kamer was het weer minder. Onder meer omdat de PVV in Den Haag en Almere buiten het college viel. In Mei zal FvD prima gaan scoren. Of ze het nog 2 jaar gaan volhouden. Geen idee. Bovendien is de winst van FvD enigszins geflatteerd. Vooral veroorzaakt door het compleet ineenstorten van de PVV. En het wanbeleid van de VVD. In beide kan verandering komen. Je zag ook aan Roemer en Wilders( 2012 en 2017) en in feite ook Bos( 2006) dat het een groot nadeel is om als favoriet de campagne in te gaan. Ik weet niet of het voordelig is. Twijfelachtig. - Ik ga niet steggelen over de definitie. Ik zie wel een duidelijk verschil in opvatting. En dat komt omdat het wereldbeeld van PVV en VVD hemelsbreed uit elkaar ligt. Niet omdat die partijen 100 procent qua opvattingen uit elkaar liggen, maar omdat ze op belangrijke vlakken nu eenmaal het met elkaar oneens zijn. De kant die Hiddema en Baudet kiezen is die van ongeremd en verschrikkelijk nationalisme. Van een Nexit. Otten die zit meer op de weg van geen Nexit. En bedient de VVD vleugel. Ik zie geen toneelstukje. Eerder een verschil in ideologie. Ik heb wel respect voor je antwoord. Wellicht zie ik het verkeerd. Ik zie het anders. Geen problemen mee.

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout20 apr. 2019 - 12:08

Wedergeboorte als ultiem genotsbeleven in nationaal-populistisch totaalbewustzijn. Heimatdenken. Biedermeierromantiek. Een Volkslied als phallische antifoon. Een tip: Me dunkt het `Io Vivat' als Nationale Hymne. De uilen zingen wel mee. https://www.youtube.com/watch?v=UZ2w9fpsjAQ De statuur van een Sturm und Drang partij, in het teken van immanente, inerte behoudzucht, is voor het gewone plebs helaas te hoog gegrepen, dus als men bij het FvD niet in hapklare, begrijpelijke brokken het Boreale Partijprogramma uitserveert, zal het snel gedaan zijn met de euforie.

korheiden2
korheiden220 apr. 2019 - 11:20

Denk dat bij menig Forum-tegenstander de borrelnootjes en de cola al op tafel komen. Want er is een barst in het FVD-bastion. Blijkbaar staan daar nog niet alle neuzen dezelfde kant op. Anderzijds bestaat Forum dus niet alleen uit Baudet en dat zou op de lange duur wel beter voor de partij zijn. Ook bij andere partijen zijn er verschillen. Zo vind ik de bedachtzame Bram van Ojik behoorlijk verschillen van Jesse Klaver. Bij de VVD en ook het CDA zijn eveneens duidelijke verschillen. Dat gezegd hebbende zullen Baudet en Otten er nog hun handen vol aan hebben om hun explosief gegroeide partij in goede banen te leiden. De slechte voorbeelden uit het verleden liggen voor het oprapen. We gaan het zien.

1 Reactie
De achterkant
De achterkant20 apr. 2019 - 20:30

Je ziet het bij Groen Links en FvD ,een mooiboy met stevige uitspraken maar achter de schermen zijn er andere krachten die meespelen.

Keilstra
Keilstra20 apr. 2019 - 11:06

FvD lijkt zich duidelijk te willen afzetten tegen de PVV : wel intern debat en wel invloed van de leden. Of dat werkelijk gaat gebeuren kunnen we nu gaan meemaken. Als Baudet toegeeft aan Otten dan komt er partijdemocratie, als hij hem er uit werkt dan weten we dat het een one man show wordt / blijft.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot20 apr. 2019 - 15:47

Dat interview is vrijwel zeker een opzetje om de illusie te wekken dat FvD een keurige partij gaat worden. Een beetje verwarring zaaien (waarschijnlijk van Putin afgekeken) doet het altijd goed als PR truc. De verkiezingen komen er immers aan dus er moeten zieltjes worden gewonnen.

chwiedijk
chwiedijk20 apr. 2019 - 10:40

Slim van Wilders om maar één lid in zijn "partij" te dulden.

1 Reactie
madbako
madbako21 apr. 2019 - 8:31

Yep, en je ziet welke kant dat nu op gaat. Naar de vergetelheid.

Komtgoed
Komtgoed20 apr. 2019 - 10:25

De intellectuelen blijven vaak op de achtergrond om de partijideologie te bewaken. Nu kreeg de partij college van z,n intellectueel leider. En dat is even wennen natuurlijk.

Frits Jansen
Frits Jansen20 apr. 2019 - 10:19

Ik zie het wat optimistischer dan JOOP: volgens mij zijn we getuigen van de eerste barsten in het FvD. Van de populisten overleefde alleen Wilders dank zij een verregaande partijdictatuur.

1 Reactie
Satya
Satya20 apr. 2019 - 12:15

Ik ben bang dat je ongelijk hebt. Cliteur zet dit bewust in scène.

Mark Huysman
Mark Huysman20 apr. 2019 - 10:09

[Een kant waar je niet moet zijn. Otten presenteert zijn partij zo als een die bij het centrum hoort. Met hooguit een extremistische uitglijder af en toe. Zo gebruik je het beeld van ‘interne verdeeldheid’ en een ‘jonge hond’ als leider om je extremistische partij als geheel een gematigder gezicht te geven.] Goed gezien. Hetzelfde effect zie je bij BN’ers als Johan Derksen die de ‘markante’ en ‘gerespecteerde’ Hiddema opvoeren als reden om FvD te steunen.

3 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen20 apr. 2019 - 12:45

Gematigd???? Baudet is een ras-populist, die een hele fantasie-wereld bij elkaar liegt. En hij leende zijn benepen wereldvisie van de nep-professor Cliteur. Wie nu nog over een Nexit zeurt heeft de ontwikkelingen in Engeland niet gevolgd.

Mark Huysman
Mark Huysman20 apr. 2019 - 14:34

[Gematigd???? Baudet is een ras-populist, die een hele fantasie-wereld bij elkaar liegt.] Ik vind het begrip ‘populist’ misleidend. Volgens mij is hij een fascist.

madbako
madbako21 apr. 2019 - 8:32

@Mark Huysman 20 april 2019 at 16:34 Ik vind het begrip ‘populist’ misleidend. Volgens mij is hij een fascist. En/en?! Een populistische fascist? Of is dat een tautologie

ton14024
ton1402420 apr. 2019 - 9:33

Het is de politiek eigen om niet het achterste van de tong te laten zien, maar FvD verheft het tot kunst. In de provincies lijken ze geen eisen te stellen, meedoen is belangrijker dan scoren. Het is het beeld van een stille overname, een lege straat met monopolie, klaar om toe te slaan. Wachtend op momentum.

keestelpro
keestelpro20 apr. 2019 - 9:10

Het grappige aan dat interview in het NRC is dat Henk Otten dacht dat het vooral om hemzelf zou gaan. Op een bepaald moment zegt hij 'Ik dacht dat het over mij zou gaan' en 'Jullie hebben het steeds maar over Baudet'. Vervolgens blijft de interviewer alleen maar vragen stellen over Baudet. Haha dat vind ik echt humor.

1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen20 apr. 2019 - 12:49

Nog een ijdeltuit dus? Het is al eerder gezegd: zijn ijdelheid wordt nog eens de ondergang van Baudet. Met de ijdelheid van Otten erbij heeft Wilders straks het populistische speelveld weer helemaal voor zichzelf. Tot hij de kiezer gaat vervelen - of zichzelf.