Joop

FvD-professor Kinneging op de vingers getikt wegens intimidatie studenten

  •  
06-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5713 keer bekeken
  •  
Kamer houdt hoorzitting over macht van rechters

© DEN HAAG - prof. dr. Andreas Kinneging tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer met de parlementaire werkgroep dikastocratie, waar wordt gesproken over de macht van rechters. ANP LEX VAN L

De Universiteit van Leiden heeft de Leidse hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging op de vingers getikt wegens intimidatie van studenten. Volgens studenten staat Kinneging niet open voor andere meningen en schiet hij uit zijn slof als iemand tegen hem ingaat. Tijdens colleges scheldt de professor studenten uit en maakt hij seksistische opmerkingen, meldt NRC Handelsblad.
" Eén student klaagt over seksuele intimidatie. Ze zegt zich vies en geïntimideerd te hebben gevoeld na colleges met „seksistische, vunzige opmerkingen tegenover vrouwelijke studenten”. (…) Een andere studente, vertellen verschillende deelnemers, zou hij hebben uitgelegd dat mannen doen alsof zij verliefd zijn om seks te kunnen krijgen, waarbij hij zei: „Ik doe alsof ik verliefd op jou ben, maar eigenlijk wil ik alleen maar met je naar bed.”"
Kinneging was tot voor kort lid van Forum voor Democratie, en gaf cursussen voor (kandidaat-)volksvertegengwoordigers en het wetenschappelijk bureau van de rechts-radicale partij. Forum-oprichter Thierry Baudet staat bekend om zijn vrouwonvriendelijke opvattingen. Hij is een fan van de omstreden ‘versiercoach’ Julien Blanc , die mannen adviseert om vrouwen als vuilnis te behandelen. Kinnegings overtuigingen zijn daaraan verwant.
"Feminisme noemt hij een wereldvreemde ideologie, een misvatting. Zijn opvatting: een man behoort kinderen te verwekken bij zijn vrouw. Dat is een plicht en een van de voornaamste doelen van het leven. Daar tegenover staat de plicht van de vrouw het bed met de man te delen. ‘Geen zin’ is geen excuus, meent Kinneging. Dan maak je maar zin, zegt de hoogleraar rechtsfilosofie in zijn laatste boek, en die ideeën komen ook in colleges aan bod."
Zeker vier studenten dienden een klacht tegen Kinneging in vanwege diens onbehouwen gedrag tijdens colleges. Een docent van Kinnegings afdeling schreef aan een van de klagers dat hij dat begreep: “Het wordt de laatste jaren steeds erger. Daar kan ik een boek over schrijven waar W.F. Hermans bleek bij zou afsteken.”
Carel Stolker, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Leidse universiteit, heeft Kinneging inmiddels gemaand zijn gedrag aan te passen. “De hoogleraar moet zijn manier van onderwijs geven veranderen”, meent hij.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

Theodore Tredi
Theodore Tredi6 feb. 2021 - 23:01

Hoe gek wil je het hebben, Andreas Kinneging acht Hegel de grootste filosoof van de 19e eeuw. Opmerkelijk genoeg acht Paul Cliteur, zijn collega op de omstreden afdeling van de Leidse rechtenfaculteit, juist Schopenhauer 'de grootste filosoof aller tijden'. Dit terwijl Schopenhauer weer het denken van Hegel omschrijft als “filosofie van de absolute onzin”, “gekkenhuisgezwets”, “pseudo-wijsheid” en “hocus pocus”. Qua wetenschappelijke integriteit en politieke vrijzinnigheid, Hegel is, naast Marx, de hoofdrolspeler in deel twee van The Open Society and its Ennemies van wetenschapsfilosoof Karl Popper. Enfin, als resultaat bliezen beiden zich collegiaal moreel op binnen Forum van Democratie. In casu interessant, https://www.vn.nl/een-fanatiek-boekenmens-profiel/

2 Reacties
michellekepen
michellekepen7 feb. 2021 - 12:35

Theodore, Kinneging en Cliteur houden er verschillende 'grootste filosofen' op na. Filosofen die ook nog eens met elkaar botsen, zo stel je. Om vervolgens de 'vraag' te stellen; "Hoe gek wil je het hebben"? Bizar he, dat dat zo maar kan, op één universiteit. En dan ook nog op dezelfde faculteit. En gek, dezelfde partij. Volgens jou. Er zijn bestaan inderdaad faculteiten (en politieke stromingen), waar zoiets bijna uitgesloten is. Waar je je dient te conformeren aan de geldende stroming. Op straffe van 'excommunicatie', inquisitie en broedermoord. Waar je soms nog aan kunt ontkomen, door het doen van openbare boetedoening... Waar van mening verschild mag worden. Zolang het binnen het strikte en nauwe kader valt.

Theodore Tredi
Theodore Tredi7 feb. 2021 - 16:54

Michel, Nu ja, als je hoogleraar rechtsfilosofie bent en je verkondigt en plein public dat Hegel de grootste filosoof van de 19e eeuw is terwijl het hier gaat om "filosofie van de absolute onzin”, “gekkenhuisgezwets”, “pseudo-wijsheid” en “hocus pocus”, dan heb je als universiteit een probleem. Vooral omdat het hier ook nog eens gaat om een filosoof die je kunt zien als 'vijand van de open samenleving', althans volgens de op deze universiteit toonaangevende wetenschapsfilosoof Karl Popper. Er bestaan slechts voorlopige waarheden, stelt Popper, zolang ze niet weerlegd zijn. Hoe dan ook, als filosoof kun je niet om Hegels beruchte Phänomenologie des Geistes heen (zelfs als Die Welt als Wille und Vorstellung van Schopenhauer je meer aanstaat). Ik kan je van harte aanbevelen hoofdstuk IV, Die Wahrheit der Gewißheit seiner selbst. Hegel vertelt je daar onder meer over "Herrschaft und Knechtschaft" en over "das unglückliche Bewußtsein". Tegen je tijd dat je bent aanbeland bij hoofdstuk VIII 'Das absolute Wissen', alles goed hebt bestudeerd, en dan ook stelt dat Hegel de grootste filosoof van de 19e eeuw is, ben jij ook getikt. Ik ben erg tevreden over de Meiner-editie. Uit alles blijkt dat de Leidse rechtenfaculteit niet doet aan "'excommunicatie’, inquisitie en broedermoord", gevolgd door "openbare boetedoening". Gelukkig maar. Ter relativering, https://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/05/almachtig-en-ongehoord-a4030688

mhenneke
mhenneke6 feb. 2021 - 18:48

25 jaar geleden al college gehad van Kinneging en toen was hij al ‘ een man met een handleiding’ maar zijn colleges over Aristoteles waren goud, heb de Ethica Nicomachea nog steeds in de kast staan. Sexisme is echter nieuw voor mij.Misschien is hij afgelopen jaren geradicaliseerd.

2 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper7 feb. 2021 - 7:39

Of misschien reserveerde hij zijn seksisme voor zijn vrouwelijke studenten?

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 feb. 2021 - 10:45

@Nick de mannelijke studenten maken zich er ook wel eens schuldig aan. Dat zal 25 jaar geleden niet anders zijn geweest.

MG1968
MG19686 feb. 2021 - 17:10

„Ik doe alsof ik verliefd op jou ben, maar eigenlijk wil ik alleen maar met je naar bed.” Ik geloof hem op zijn woord. “De hoogleraar moet zijn manier van onderwijs geven veranderen” want 'de professor [scheldt] studenten uit en maakt seksistische opmerkingen Nou nee, als het gestelde waar is dan veranderd de hoogleraar zijn gedrag maar buiten het onderwijs.

Ryan2
Ryan26 feb. 2021 - 15:20

Ach, de Universiteit Leiden staat al jaren bekend om de Corpsballen mentaliteit. Je kan zo iets daar ook verwachten. Je hoeft er ook niet te gaan studeren. Er zijn genoeg andere mogelijkheden.

3 Reacties
nikita72
nikita726 feb. 2021 - 17:27

Die Corpsballen-mentaliteit is pas sinds kort in het nieuws. Hoe dan ook wordt een universiteit betaald om onderwijs te geven,, en niet om onzin te verspreiden.

Tom Meijer
Tom Meijer6 feb. 2021 - 19:43

Nou dat kan best tegenvallen hoor. Je kunt niet elke studierichting aan elke uni volgen. Ik weet niet voor welke richtingen je alleen in Leiden terecht komt maar je hebt het dus niet voor het uitkiezen.

Zandb
Zandb7 feb. 2021 - 7:52

Ryan Hoe iets bekend staat, zal mij een zorg zijn. Wat er van waar is, daar gaat het om.

Eerlijkgezegd
Eerlijkgezegd6 feb. 2021 - 13:59

Pardon? Carel Stolker heeft Kinneging GEMAAND zijn gedrag aan te passen? GEMAAND? Wat is hier gaande? Kinneging laat in al zijn uitingen, op papier en in colleges schandalig gedrag zien, onacceptabel, strafbaar (art.1). Maar Stolker zegt: toe nou, gedraag je een beetje anders. Doen hoor! Nee, meneer Stolker. Dit is herhaald grensoverschrijdend gedrag. Dat wilt u niet binnen uw universiteit, dat willen wij allemaal niet binnen onze samenleving. Schorsen of meteen eruit, dát is optreden tegen dit gedrag. Een beetje manen, dat is te laat en daarvoor is het wangedrag te ernstig!

1 Reactie
MG1968
MG19686 feb. 2021 - 17:11

Eens.

gimli55
gimli556 feb. 2021 - 13:36

Doet me denken aan oude tijden, toen docenten een waar schrikbewind voerden om het overwicht in de klas te behouden. Je een of enkelen in de klas en die brandt je regelmatig af tot aan de enkeltjes. De rest zal denken : poepoeh, ben ik blij dat ik niet de pineut ben. Zorg er bij dit soort docenten voor, dat je niet boven het maaiveld uitsteekt. Je creert hier een 6jes cultuur, iedereen die een gevaar oplevert voor het superioriteitsgevoel van de docent is de pineut. Als dat geschiedt in het wetenschappelijk onderwijs, is dat een trieste zaak. Of het nu vrouwelijke of mannelijke slachtoffers oplevert, is discriminatoir onbelangrijk. De oorzaak moet bestreden worden, en pas in tweede instantie de gevolgen.

4 Reacties
gimli55
gimli556 feb. 2021 - 13:37

Sorry, Je kiest een of enkelen in de klas.......

The Apple
The Apple6 feb. 2021 - 14:33

Dat doet me denken aan een sleutelmoment in mijn leven. Mijn moeder was er zo eentje die voor geen geld wilde dat we te laat op school zouden komen en soms -in barre tijden- konden we bovendien met de buurman meerijden. Het gevolg was dat we soms veel te vroeg in de barre koude op het schoolplein waren, zelfs voordat er andere kinderen waren om mee te spelen. De juffrouw van de eerste klas ving dat soms op door ons -mijn broertje en ik- binnen te roepen om te "helpen" de schriften klaar te leggen. Ik heb vaak geprobeerd om me de aanleiding te herinneren, maar dat weet ik met de beste wil van de wereld niet meer. Ik weet wel dat de meester van de tweede -mijn- klas daar een reden inzag om mij -onverhoeds en volledig onverwacht- voor de hele klas weg te zetten als "het lievelingetje van de juffrouw." Ik was volledig verbluft, barstte in tranen uit, stond op en riep: "Ach, hoepel toch op." En dit steeds opnieuw als hij zijn mond weer open deed. Ik merkte al gauw dat hij daar geen weg mee wist en toen waren de tranen al gauw weg en overkwam me een enorm gevoel van macht. Een jochie van 7, kun je nagaan... Dat gevoel van macht ben ik nooit meer kwijt geraakt en ik heb er een behoorlijk goed gevoel voor ontwikkeld wanneer ik die "macht" kan inzetten. Autoriteiten realiseren zich zelden dat als ze met mij spelen dat ze dan met vuur spelen; je zou bijna denken dat ik er op zit te wachten. De wraak van de 7-jarige....

The Apple
The Apple6 feb. 2021 - 14:43

Nee, ik huil dan niet meer, maar wacht het geschikte moment af en zet ze dan genadeloos te kijk. Dat heeft me al heel wat moeilijkheden opgeleverd en anderen vroegen zich dan soms af waarom ik dat doe. Maar ik weet dat wel, I know who I am. Het is waarschijnlijk volstrekt idioot, maar ik voel dat bijna als een roeping

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 feb. 2021 - 14:58

Het vernederen/intimideren van leerlingen/studenten als pedagogisch principe heeft ook een lange geschiedenis. Momenteel herlees ik wat Victorianen. "Jane Eyre" heeft er wat interessante voorbeelden van. De schadelijkheid ervan behoeft geen discussie. Ook de uitbraak van een typhusepidemie op de kostschool waar Jane als kind van 10 terecht kwam werd recent nog in een artikel in de Newyorker gememoreerd. https://www.newyorker.com/news/daily-comment/the-fever-room-epidemics-and-social-distancing-in-bleak-house-and-jane-eyre

ton14024
ton140246 feb. 2021 - 12:44

´´vrouwen als vuilnis behandelen´´ Verbranden, composteren, op een grote hoop en zand erover? En dan wordt je op de vingers getikt? Ik denk dat een kopje kleiner beter op zijn plaats is.

MaxMax2
MaxMax26 feb. 2021 - 11:47

Ik ken deze man nog wel van toen hij Rutger Castricum bijna in het water gooide ????

8 Reacties
Sonic2
Sonic26 feb. 2021 - 14:42

Ik had daarom het idee dat de heer Kinneging aan de linkerkant van het spectrum zat. Maar hij zit dus aan de volledig andere kant van het spectrum. Dat komt waarschijnlijk ook omdat ik mezelf er niet toe kan dwingen heel veel waarde aan dit heerschap te hechten. Kinneging gedraagt zich in ieder geval wel weer als een ware FvD'er. Dus dit bericht zal wel 100 procent waar zijn. En is zeer aannemelijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 feb. 2021 - 15:00

Hij is als oerconservatie een inspiratiebron voor FvD geen volger.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 feb. 2021 - 15:02

conservatief

Siphra Spier
Siphra Spier6 feb. 2021 - 15:15

Inderdaad....en hem de keel dicht kneep.. Daarvoor kreeg hij zelfs een plekje in de eregalerij bij H.vd H.

MaxMax2
MaxMax26 feb. 2021 - 15:39

@Sonic 'Ik had daarom het idee dat de heer Kinneging aan de linkerkant van het spectrum zat.' Wat is dat voor rare gedachtegang? Dus omdat de man een lastige vlerk (toen was hij lastig, nu niet meer) zoals Rutger in het water wil gooien denk jij automatisch dat deze man links is?

Tom Meijer
Tom Meijer6 feb. 2021 - 19:49

Hoewel ik Kinneging verafschuw vond ik die actie volkomen terecht en gunde ik meneer Castricum van harte de gevolgen.

Sonic2
Sonic27 feb. 2021 - 12:22

@ MaxMax Meneer zat in Buitenhof destijds. Hij had een leuke buitenlandse vrouw. En was tegen de rechtse riool journalistiek van Powned. Hele normale en logische gedachte. Ik vond het toen al een opmerkelijk man. Dat ik nu verneem dat hij FvD'er is, laat de puzzelstukjes op zijn plaats vallen. En om eerlijk te zijn. Hij is niet een overduidelijke FvD'er. De Fvd'er kan ik wel uittekenen inmiddels. En daar had ik Kinneging niet direct onder geschaard. Maar nu ik al die verhalen hoor en lees is hij een ware FvD'er. Uiteraard is hij niet goed snik. Anders kom je ook niet bij Baudet ook.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 feb. 2021 - 19:09

Naema Tahir bedoeld u? Een opmerkelijke vrouw. https://www.ucr.nl/academics/academic-program/faculty/academic-staff/naema-tahir/

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 feb. 2021 - 11:43

Kinneging is reactionair en "hij zet zich af tegen de moderne tijd en put inspiratie uit geschriften van kerkvaders, de Bijbel en de Koran." https://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/05/raden-wat-professor-kinneging-wil-horen-a4030535

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen6 feb. 2021 - 11:10

Heb college gehad van Kinnegin. De klachten over zijn gedrag herken ik en zijn niet nieuw. Ik was erbij toen hij uit het niets een student verbaal te grazen nam. Tot huilens toe. Een aantal studenten heeft hem er op aangesproken, hij bood toen min of meer zijn excuus aan. Ik geloof dat er toen ook een klacht is ingediend, maar wat daarvan is geworden weet ik niet. Tegelijk is hij een bevlogen docent met hart voor zijn vak en zijn studenten. In 1:1 contact bijzonder sympathiek, hartelijk en begripvol. Dus tsja, zeg het maar...

6 Reacties
Zandb
Zandb6 feb. 2021 - 12:18

Bellen Het is niet het een of het ander, het is het een en het ander. Dus zeg het maar? Nou, wat deugt, deugt en wat niet deugt niet.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen6 feb. 2021 - 13:19

@Zand...zal binnen uw referentiekader vast lastig zijn, niet? Alles langs de deuglat leggen levert niet altijd een uitkomst op. Grijze gebieden zijn heel veel, beste Zand. Zoals het gedrag van deze docent. Ik heb hier geen oordeel over, anders dan dat ik waarneem dat Kinnegin twee kanten heeft. En hoe dat moet worden gewogen is niet aan mij, ik ben geen student meer.

vdbemt
vdbemt6 feb. 2021 - 13:35

"Tegelijk is hij een bevlogen docent met hart voor zijn vak en zijn studenten." Dit geeft toch een ander beeld: "Ik was erbij toen hij uit het niets een student verbaal te grazen nam. Tot huilens toe."

Karingin
Karingin6 feb. 2021 - 13:57

Sorry maar binnen zo'n machtsverhouding is 't grijze gebied echt minimaal. Sexisme is sowieso een grens, zelfs een compliment over uiterlijk is gewoon not done. Je studenten uitkafferen, op wat voor manier dan ook, zit ook diep in 't zwart.Kritiek kun je ook op een normale, zakelijke manier geven. Je kan een keer zo'n fout maken, als je daarna op de vingers wordt getikt en je flikt 't weer, dan is dat geen uitglijder meer. Een docent behoort respectvol met zijn leerlingen om te gaan, punt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 feb. 2021 - 15:13

Hij lijkt op basis van het NRC artikel herhaaldelijk over de schreef te zijn gaan. Als docent studenten vernederen is so-wie-so onacceptabel alle bevlogenheid ten spijt.

Zandb
Zandb6 feb. 2021 - 17:22

bellen U komt er blijkbaar niet zelf achter, wat ik bedoel en dan gaat u op de persoon spelen. Jammer. Ik leg u graag uit, wat dan binnen mijn referentiekader zo eenvoudig is: Een docent die twee kanten heeft, een goede en een slechte, zal wat aan die slechte moeten doen. Die slechte kant hier, die benoemd wordt, maakt de professor niet geschikt om te doceren, indien waar is wat beweerd wordt. En daar zal wat aan gedaan moeten worden. Je kunt immers ook niet van een keeper die fantastisch uitschiet maar bijna alle schoten op doel doorlaat, zeggen van: "Dus tsja, zeg het maar…".

vdbemt
vdbemt6 feb. 2021 - 11:08

Als we nou eens onderzoek door Van Haga zouden laten doen. Dan zul je zien dat het allemaal wel meevalt.

5 Reacties
Eerlijkgezegd
Eerlijkgezegd6 feb. 2021 - 14:06

En wat als het niet een blanke meneer Kinneging was geweest die dit gedrag had vertoond, maar een getinte meneer, uit Syrië of Marokko, die elke week trouw de moskee bezoekt? Dan had heel Nederland op zijn kop gestaan, met Wilders voorop, over de islamisering die vrouwonvriendelijk gedrag aanmoedigt etc. etc. Maar nu blijft het stil, ook Wilders reageert niet. Alleen de baas van de uni MAANT de boef vriendelijk zijn gedrag wat bij te stellen. Terwijl al jarenlang bekend is wat deze man doet, hoe hij met mensen omgaat en er ook al eerdere klachten zijn geweest. Ik word minstens zo kwaad van de slappe reactie van Stolker als van het wangedrag van deze universitaire minkukel Kinneging.

vdbemt
vdbemt6 feb. 2021 - 17:44

@Eerlijk. Ja. Dat is zeer waarschijnlijk wat je zegt. Ik neem aan dat je door hebt, dat mijn opmerking een cynische is?

Hanvander Horst
Hanvander Horst6 feb. 2021 - 21:39

Eerlijk gezegd, die gaat er ook uit. Daar was recent een nadrukkelijk voorbeeld van aan de Universiteit van Amsterdam waar een docent Frans van Marokkaanse afkomst hard werd aangepakt op laten we maar zeggen al te hartelijke omgang met een vrouwelijke studente.

Eerlijkgezegd
Eerlijkgezegd7 feb. 2021 - 0:51

@vdbemt Ja natuurlijk had ik door dat uw opmerking een cynische was. Het was mijn bedoeling ook niet om mijn reactie te plaatsen als reactie op de uwe, maar als losstaand daarvan. Ik heb iets fout gedaan, mijn excuses.

vdbemt
vdbemt7 feb. 2021 - 13:58

@Eerlijkgezegd. Ik heb je niet iets fout zien doen.