Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ruzie bij FvD over functioneren neonazi's binnen partij

  •  
21-11-2020
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
2751 keer bekeken
  •  
Forum voor Democratie presenteert kandidaten

© ROTTERDAM - Theo Hiddema, Eva Vlaardingerbroek, Olaf Ephraim, Jan Cees Vogelaar, Frederik Jansen, Joost Eerdmans en Thierry Baudet (vlnr) tijdens de presentatie van de eerste tien kandidaten

Updates onderaan
Bij Forum voor Democratie worden racisten en verspreiders van neonazistisch materiaal niet alleen getolereerd, maar zelfs gepromoveerd binnen de partij. Dat blijkt uit onderzoek van Het Parool. Enkele van de leden van jongerenafdeling JFVD die eerder nog in opspraak kwamen na gelekte racistische en antisemitische app-berichten, hebben inmiddels een hogere functie gekregen.
Niet alleen de leider van de jongerenclub maakte promotie: Freek Jansen, voorzitter van de JFVD, is inmiddels de nummer 7 op de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. Eerder al onthulde HP/De Tijd dat Jansen de Holocaust bagatelliseerde en een bewonderaar is van het economisch beleid in Nazi-Duitsland. Uitspraken die Jansen toegeeft te hebben gedaan.
Jansen staat bepaald niet alleen binnen de JFVD met die opvattingen, zo bleek begin dit jaar al uit de gelekte berichten uit de JFVD-appgroep. Een van de verspreiders van lofbetuigingen op de nazi’s, een 23-jarige student, is sindsdien bevorderd tot regionaal coördinator van de Forum-jongerenafdeling in Zuid-Holland. Eerder beweerde hij dat ‘Joden internationale pedonetwerken hebben en vrouwen massaal de pornografie in helpen’. In de appgroep van die subafdeling van de JFVD ging hij verder met zijn berichten. Zo plaatste hij een link naar een filmpje met de tekst ‘Meine Ehre heisst Treue’, de lijfspreuk van de SS, zo schrijft Het Parool. Nadat hij daarop werd aangesproken door een ander groepslid, antwoordde hij: ‘Ik geloof dat de racist steeds eervoller lijkt ten opzichte van de niet-racistische medemensen.’
Weer een ander lid uit de beruchte appgroep die opviel vanwege zijn nazistische denkbeelden, werd een paar maanden later aangesteld als organisator van het FvD-zomerkamp in de Ardennen. Bij het vorige kamp, toen nog als deelnemer, speelde hij luid hoorbaar SS-liederen af op zijn telefoon. Volgens de krant is hij de beheerder van het anonieme Instagramaccount ‘FryslanSaksisch’ en noemt hij zichzelf ‘Germanist’ en ‘Völkisch’. Op het instagramaccount deed hij deze zomer verslag van een reis door Duitsland waar hij een museum met nazi-voorwerpen bezocht. Het Parool schrijft :
"Bij een foto van het boek Der Untermensch schreef hij: ‘Had the honor to see this classic masterpiece in real life’. In dat antisemitische haatschrift uit 1942 werden Joden geportretteerd als ‘pestbacillen’ en als ‘geestelijk van lager orde dan dieren’. Bij een foto van SS-messen tikte hij ‘Meine ehre heisst treue’. Een aantal foto’s werd op 4 oktober 2020 door Instagram verwijderd ‘vanwege geweld of gevaarlijke organisaties’. "
Nog een lid van de appgroep, student Europese Studies Iem al Biyati, werkt op het partijkantoor van Forum voor Democratie. Ze is een van de volgers van het hierboven genoemde neonazi-account op Instagram en viel binnen de appgroep op met homohaat en het verheerlijken van de extreemrechtse terrorist die in het Nieuw-Zeelandse Christchurch 51 mensen vermoordde. Ze presenteert een eigen item in het “FvD-journaal”, het propagandavehikel van Forum voor Democratie.
Bij navraag van de krant zegt Freek Jansen alles ‘erg vervelend’ te vinden. Er is alle reden daaraan te twijfelen. Afgelopen week werd bekend dat de JFVD na het lekken van de extreemrechtse berichten uit de appgroep niet de daders, maar juist de klokkenluiders heeft geroyeerd. Die worden er door Jansen van beschuldigd de partij ‘binnen te dringen en druk uit te oefenen op het bestuur’ en voor ‘wanorde binnen de organisatie’ te zorgen.
Update zondag 22-11 12:00
In een verklaring stelt het bestuur van de jongerenorganisatie van Forum voor Democratie dat gesproken is met de betrokkenen en dat deze de beschuldigingen ontkennen. Ze worden niet uit de organisatie of partij gezet. Volgens de verklaring gaat het om “citaten uit context”. De organisatie heeft wel besloten enkele van de betrokken coördinatoren uit hun functie te ontheffen “in het belang van de partij”. Een commissie van partijleden als Paul Cliteur moet onderzoeken “hoe dit in de toekomst beter kan worden voorkomen”.
126426883_3319739118151776_7905940110081234020_n
De verklaring maakt afkeurende reacties los onder partijprominenten. Annabel Nanninga, senator, Statenlid en gemeenteraadslid voor de partij twittert: “Nee, too little, too late. Onacceptabel dat mensen met dit soort denkbeelden in onze partij zitten en dat daar niet meteen keihard tegen wordt opgetreden. Ik sta hier volstrekt niet achter, en verwacht een volledige sanering van de JFVD.”
Schermafbeelding-2020-11-22-om-12.14.51
De fractievoorzitter van de FvD in de Staten van Flevoland, Gert-Jan Ransijn, twittert: “Dit is onverdedigbaar, en het verwijzen naar andere jongerenorganisaties boeit mij niet, we varen op eigen kracht en we dienen schoon schip te maken in eigen partij. Daar moeten onze kiezers op kunnen vertrouwen. Het partijbestuur van FVD is nu aan zet. Ik ben voor saneren.”
De aan de FvD gelieerde media-activist Paul van der Bas constateert dat de organisatie een ongeloofwaardige reputatie heeft als het gaat om schoon schip maken.
bas
Ook de FvD-fractie in het Europees parlement tamboereert er op los. Rob Roos twittert: “Ik ben wars van alle vormen van racisme en antisemitisme. Persoonlijk had ik liever gezien dat we in één keer echt schoon schip hadden gemaakt en de JFVD hadden opgedoekt. Jongeren afdeling opnieuw opzetten. Zoals de Zweden Democraten dat ooit hebben gedaan. Kan nog.” Dat bericht wordt weer geretweet door de Europese voorman Derk-Jan Eppink.
Schermafbeelding-2020-11-22-om-12.26.24
Opvallend is dat de FvD-angehauchte Telegraaf-journalist Wierd Duk een tweet leuk vindt van senator annex Statenlid Bob van Pareren.
7428049d-6dcf-4b93-a31f-3f446c801ed3
Update 16:00
In reactie op de onrust heeft het bestuur van de jongerenorganisatie zichzelf op non-actief geplaatst. FvD-leider Thierry Baudet, die nog geen conclusies wil trekken aangaande de activiteiten van neonazi’s binnen zijn organisatie, juicht die stap toe.
Schermafbeelding-2020-11-22-om-16.00.52
Waarnemers vragen zich af of Baudet bereid is maatregelen te nemen tegen de figuur die de spil vormt van de controverse. Het betreft een vertrouweling van Baudet. Het AD schrijft :
"De voorzitter van de JFVD is Freek Jansen, die op nummer 7 van de kandidatenlijst van Forum voor Democratie staat voor de verkiezingen van 17 maart. Hij zou de ontmoeting tussen Baudet en de Amerikaanse supremacist Jared Taylor en de extreemrechtse organisatie Erkenbrand hebben geregeld en had volgens een voormalig werkgever enorme belangstelling voor het Derde Rijk en Adolf Hitler. Jansen noemde dat ‘belachelijke’ en ‘lasterlijke’ verklaringen."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.