Joop

Ruzie bij FvD over functioneren neonazi's binnen partij

  •  
21-11-2020
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
1250 keer bekeken
  •  
Forum voor Democratie presenteert kandidaten

© ROTTERDAM - Theo Hiddema, Eva Vlaardingerbroek, Olaf Ephraim, Jan Cees Vogelaar, Frederik Jansen, Joost Eerdmans en Thierry Baudet (vlnr) tijdens de presentatie van de eerste tien kandidaten

Updates onderaan
Bij Forum voor Democratie worden racisten en verspreiders van neonazistisch materiaal niet alleen getolereerd, maar zelfs gepromoveerd binnen de partij. Dat blijkt uit onderzoek van Het Parool. Enkele van de leden van jongerenafdeling JFVD die eerder nog in opspraak kwamen na gelekte racistische en antisemitische app-berichten, hebben inmiddels een hogere functie gekregen.
Niet alleen de leider van de jongerenclub maakte promotie: Freek Jansen, voorzitter van de JFVD, is inmiddels de nummer 7 op de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. Eerder al onthulde HP/De Tijd dat Jansen de Holocaust bagatelliseerde en een bewonderaar is van het economisch beleid in Nazi-Duitsland. Uitspraken die Jansen toegeeft te hebben gedaan.
Jansen staat bepaald niet alleen binnen de JFVD met die opvattingen, zo bleek begin dit jaar al uit de gelekte berichten uit de JFVD-appgroep. Een van de verspreiders van lofbetuigingen op de nazi’s, een 23-jarige student, is sindsdien bevorderd tot regionaal coördinator van de Forum-jongerenafdeling in Zuid-Holland. Eerder beweerde hij dat ‘Joden internationale pedonetwerken hebben en vrouwen massaal de pornografie in helpen’. In de appgroep van die subafdeling van de JFVD ging hij verder met zijn berichten. Zo plaatste hij een link naar een filmpje met de tekst ‘Meine Ehre heisst Treue’, de lijfspreuk van de SS, zo schrijft Het Parool. Nadat hij daarop werd aangesproken door een ander groepslid, antwoordde hij: ‘Ik geloof dat de racist steeds eervoller lijkt ten opzichte van de niet-racistische medemensen.’
Weer een ander lid uit de beruchte appgroep die opviel vanwege zijn nazistische denkbeelden, werd een paar maanden later aangesteld als organisator van het FvD-zomerkamp in de Ardennen. Bij het vorige kamp, toen nog als deelnemer, speelde hij luid hoorbaar SS-liederen af op zijn telefoon. Volgens de krant is hij de beheerder van het anonieme Instagramaccount ‘FryslanSaksisch’ en noemt hij zichzelf ‘Germanist’ en ‘Völkisch’. Op het instagramaccount deed hij deze zomer verslag van een reis door Duitsland waar hij een museum met nazi-voorwerpen bezocht. Het Parool schrijft :
"Bij een foto van het boek Der Untermensch schreef hij: ‘Had the honor to see this classic masterpiece in real life’. In dat antisemitische haatschrift uit 1942 werden Joden geportretteerd als ‘pestbacillen’ en als ‘geestelijk van lager orde dan dieren’. Bij een foto van SS-messen tikte hij ‘Meine ehre heisst treue’. Een aantal foto’s werd op 4 oktober 2020 door Instagram verwijderd ‘vanwege geweld of gevaarlijke organisaties’. "
Nog een lid van de appgroep, student Europese Studies Iem al Biyati, werkt op het partijkantoor van Forum voor Democratie. Ze is een van de volgers van het hierboven genoemde neonazi-account op Instagram en viel binnen de appgroep op met homohaat en het verheerlijken van de extreemrechtse terrorist die in het Nieuw-Zeelandse Christchurch 51 mensen vermoordde. Ze presenteert een eigen item in het “FvD-journaal”, het propagandavehikel van Forum voor Democratie.
Bij navraag van de krant zegt Freek Jansen alles ‘erg vervelend’ te vinden. Er is alle reden daaraan te twijfelen. Afgelopen week werd bekend dat de JFVD na het lekken van de extreemrechtse berichten uit de appgroep niet de daders, maar juist de klokkenluiders heeft geroyeerd. Die worden er door Jansen van beschuldigd de partij ‘binnen te dringen en druk uit te oefenen op het bestuur’ en voor ‘wanorde binnen de organisatie’ te zorgen.
Update zondag 22-11 12:00
In een verklaring stelt het bestuur van de jongerenorganisatie van Forum voor Democratie dat gesproken is met de betrokkenen en dat deze de beschuldigingen ontkennen. Ze worden niet uit de organisatie of partij gezet. Volgens de verklaring gaat het om “citaten uit context”. De organisatie heeft wel besloten enkele van de betrokken coördinatoren uit hun functie te ontheffen “in het belang van de partij”. Een commissie van partijleden als Paul Cliteur moet onderzoeken “hoe dit in de toekomst beter kan worden voorkomen”.
126426883_3319739118151776_7905940110081234020_n
De verklaring maakt afkeurende reacties los onder partijprominenten. Annabel Nanninga, senator, Statenlid en gemeenteraadslid voor de partij twittert: “Nee, too little, too late. Onacceptabel dat mensen met dit soort denkbeelden in onze partij zitten en dat daar niet meteen keihard tegen wordt opgetreden. Ik sta hier volstrekt niet achter, en verwacht een volledige sanering van de JFVD.”
Schermafbeelding-2020-11-22-om-12.14.51
De fractievoorzitter van de FvD in de Staten van Flevoland, Gert-Jan Ransijn, twittert: “Dit is onverdedigbaar, en het verwijzen naar andere jongerenorganisaties boeit mij niet, we varen op eigen kracht en we dienen schoon schip te maken in eigen partij. Daar moeten onze kiezers op kunnen vertrouwen. Het partijbestuur van FVD is nu aan zet. Ik ben voor saneren.”
De aan de FvD gelieerde media-activist Paul van der Bas constateert dat de organisatie een ongeloofwaardige reputatie heeft als het gaat om schoon schip maken.
bas
Ook de FvD-fractie in het Europees parlement tamboereert er op los. Rob Roos twittert: “Ik ben wars van alle vormen van racisme en antisemitisme. Persoonlijk had ik liever gezien dat we in één keer echt schoon schip hadden gemaakt en de JFVD hadden opgedoekt. Jongeren afdeling opnieuw opzetten. Zoals de Zweden Democraten dat ooit hebben gedaan. Kan nog.” Dat bericht wordt weer geretweet door de Europese voorman Derk-Jan Eppink.
Schermafbeelding-2020-11-22-om-12.26.24
Opvallend is dat de FvD-angehauchte Telegraaf-journalist Wierd Duk een tweet leuk vindt van senator annex Statenlid Bob van Pareren.
7428049d-6dcf-4b93-a31f-3f446c801ed3
Update 16:00
In reactie op de onrust heeft het bestuur van de jongerenorganisatie zichzelf op non-actief geplaatst. FvD-leider Thierry Baudet, die nog geen conclusies wil trekken aangaande de activiteiten van neonazi’s binnen zijn organisatie, juicht die stap toe.
Schermafbeelding-2020-11-22-om-16.00.52
Waarnemers vragen zich af of Baudet bereid is maatregelen te nemen tegen de figuur die de spil vormt van de controverse. Het betreft een vertrouweling van Baudet. Het AD schrijft :
"De voorzitter van de JFVD is Freek Jansen, die op nummer 7 van de kandidatenlijst van Forum voor Democratie staat voor de verkiezingen van 17 maart. Hij zou de ontmoeting tussen Baudet en de Amerikaanse supremacist Jared Taylor en de extreemrechtse organisatie Erkenbrand hebben geregeld en had volgens een voormalig werkgever enorme belangstelling voor het Derde Rijk en Adolf Hitler. Jansen noemde dat ‘belachelijke’ en ‘lasterlijke’ verklaringen."
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (274)

Norsemen
Norsemen23 nov. 2020 - 11:09

Baudet richt een partij op van idioten, voor idioten. Dus wat dat betreft kan ik het onbegrip van Baudet over dat andere leden hier nu moeilijk over doen wel begrijpen. Die andere leden hebben blijkbaar niet door wat voor partij FvD is.

2 Reacties
adriek
adriek23 nov. 2020 - 13:04

Waren het maar idioten. Fascisten zijn veel erger dan (gewone) idioten.

Norsemen
Norsemen23 nov. 2020 - 16:06

Dat klopt Eirda, maar de strekking blijft hetzelfde. Nanninga en consorten zijn zogenaamd verbaasd dat er dit soort figuren in de partij zitten, en dat is of ontzettend onnozel of ontzettend hypocriet.

Paul250371
Paul25037123 nov. 2020 - 10:50

Nanniga doet ineens of het allemaal nieuw voor haar is. Dat deze extreem rechtse naziretoriek van hoog tot laat bij die nazi;s worden gevoerd. Nanninga is van de pijlers waar dit extreem rechtse nazi gedachtegoed ongestoord kan etteren.

1 Reactie
Eerlijkgezegd
Eerlijkgezegd23 nov. 2020 - 12:10

Nanninga is de enige die beseft hoe groot de schade is van dit schandaal en ze probeert te redden wat er te redden valt. Net als de rest van de FvD: meer bezig met de gevolgen die het naar buiten brengen van deze bruine stront voor de partij heeft, dan met de inhoud van de verderfelijke apps. Wie heeft gevolgd hoe Nanninga zelf over zaken denkt, weet dat zij prima op de appgroepen had kunnen meedraaien, want ze is zélf hartstikke extreem-rechts. Dat wetende, kunnen we haar reactie alleen maar als hypocriet bestempelen. Dweilend je stoepje schoonvegen, maar niet de kraan dichtdraaien. Foei roepen na eerst zelf het foute voorbeeld te hebben gegeven.

Paul250371
Paul25037123 nov. 2020 - 10:46

Klopt. Dezelfde vrijheid die ik neem door te stellen dat FVD stemmers / gedogers /adepten / leden nazi's zijn.

Paul250371
Paul25037123 nov. 2020 - 10:43

Sie sind wieder da.(schreef het al jaren, ik kreeg Blinden hoefden de retoriek van Baudet alleen maar te horen en ze zagen een nazi. De rechtse houwdegens op deze site die GL of de SP vergelijken met dat Adelaarsnest zijn de feitelijke gedogers en faciliteerders van Baudetnazisme 2.0

2 Reacties
Paul250371
Paul25037123 nov. 2020 - 10:44

Sie sind wieder da (Schreef het al jaren en krijg er steeds minder commentaar op).

OlavM
OlavM23 nov. 2020 - 20:15

@ Paul250371: [(Schreef het al jarenkrijg er steeds minder commentaar op).] Terecht, want de bewijzen stapelen zich op.

Paul250371
Paul25037123 nov. 2020 - 10:37

Helaas is de uil van Mineva der Adler van de nazi's gebleken. Alleen blinden hebben dit niet zien aankomen.

Zandb
Zandb23 nov. 2020 - 10:16

Z_edje Ik geloof u gewoonweg niet. U bent iemand die zijn woorden op een schaaltje weegt, de randjes zoekt en kuilen graaft, waar u in dit geval helaas zelf invalt. Als u het heeft over een misbaksel op plaats 9 van een kieslijst heeft u het gewoon over Kauthar en GL. U hebt wat mij betreft geen enkel krediet op dat punt meer. Ik dreig niet, ik scheld niet en in dit geval geloof ik u gewoonweg niet. En dit spelletje dat u speelt hebt u gewoon verloren.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen23 nov. 2020 - 14:47

Ik vind het geduld dat je opbrengt in je discussies met Z_ed bewonderenswaardig. In het gros van zijn berichten maakt hij gebruik van bekende discussietechnieken, maar zo langzamerhand denk ik dat hij niet beter kan.

M89
M8923 nov. 2020 - 10:10

Het is anno 2020 schijnbaar onmogelijk een nieuwe partij op te richten zonder extremisten, narcisten of een combinatie van de twee aan te trekken. Neig er naar om dan toch maar weer eens SP te stemmen. Ben het niet met alles eens, maar integriteit is ook wat waard.

1 Reactie
Zandb
Zandb23 nov. 2020 - 14:10

M89 Ook daar zijn er net zes 'extremisten' uitgezet. Maar dat hebben ze dan wel helemaal zelf gedaan.

Bernie2
Bernie223 nov. 2020 - 9:06

Lijkt mij dat niet alleen de verrechtsing, maar vooral de openlijke nazificering vanaf de FvD top het electoraat de ogen doet opengaan. Zuivering bij onderwijsgevenden en andere kritische medelanders en wie weet er wie en wat nog meer op Baudets verlanglijst staat. Bij deze hakkenklackers wil je toch niet horen?

4 Reacties
Bouwman2
Bouwman223 nov. 2020 - 10:02

De gesels van de onvoltooid tegenwoordige tijd zijn het nazisme én het communisme. Beide zijn even verschrikkelijk. Een land als Polen heeft beide tragisch over zich heel gekregen. Dat Polen enkel op zichelf en de katholieke Kerk vertrouwt is niet zo vreemd. als hier in het "vrijgevochten" landje wel gedacht wordt. Nederland is zeer zéér bevoordeeld.

Norsemen
Norsemen23 nov. 2020 - 12:58

"Beide zijn even verschrikkelijk" Dit kan alleen maar iemand zeggen die volledig het pad kwijt is.

adriek
adriek23 nov. 2020 - 14:11

Ik vrees dat je zwaar teleurgesteld zult worden en deze kleine lekkage weinig aanhanders van Baudet tot inkeer zal brengen. Voor u zal er misschien iets nieuws naar buiten gekomen zijn, de echte fans wisten het allang.

Bouwman2
Bouwman223 nov. 2020 - 14:46

Norse man, breek je nu een lans voor communisme?: Vind je dat echt fijn? Volgens mij moet je je fiets nalaten kijken want met die afwijkijng rijdt je zeker en vast de berm in. Doen hoor en euh die rekening wel betalen hoor. Die revisie is niet gratis. En een Pool doet het niet voor je. dat weet ik zeker.

Bouwman2
Bouwman223 nov. 2020 - 8:26

Voor goed begrip: of het nou zeer rechte partijen zijn of zeer linkse: je kunt beter in het midden blijven. Dus de problemen van Forum én van de SP met hun jongerenafdeling benoemen. Eigenlijk kun je beter doen als de PVV,, hoewel daar ook weer bezwaren aan kleven. .

3 Reacties
Marinus Calamari
Marinus Calamari23 nov. 2020 - 12:43

Problemen op te rechts benoemen doen rechtsmensjes over het algemeen alleen als het aan hun kant dusdanig uit de klauw is gelopen dat je er niet meer tegenop kunt wegkijken, bagatelliseren of afleidingsmanoeuvres creëren. Dan is er ineens wel plaats voor nuance, alleen ben ik bang dat de normale mensen hier, vandaag meer trek hebben in bijltjesdag dan in uw soort "nuance". Bij de SP hadden ze een paar linkse zolderkamerradicalen die inmiddels geroyeerd zijn, bij het FvD blijkt al jaren een Hiddema-Jugend Abteilung met de zegen en bescherming van de Partijtop te bestaan. Ik zou gewoon mijn geknakte rechtse trots inslikken en het FvD onvoorwaardelijk en in niet mis te verstane bewoordingen afwijzen. Dat of niet zeiken als mensen de conclusie trekken dat je Nazi-sympathieën of iets in die geest hebt.

Bouwman2
Bouwman223 nov. 2020 - 14:29

Dus als je in het midden blijft, is dat zeuren?

Marinus Calamari
Marinus Calamari23 nov. 2020 - 17:04

Nee, Bouwman, als je over misstandjes bij de SP begint, terwijl ze bij de FvD de Hitlerjugend net nieuw leven hebben ingeblazen, dan ben je aan het zeiken, Bouwman. En je maakt jezelf verdacht, dus.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!23 nov. 2020 - 7:23

Klopt. Ze mogen dit vinden in Nederland. Maar net als bij orthodoxe moslims die geloofsregels boven de wet stellen, moeten wij dit niet accepteren. Hier moet keihard tegen geprotesteerd worden.

Zandb
Zandb23 nov. 2020 - 6:57

Altijd.... Het gaat hier om de vraag of u mensen die menen hun vrijheid zo te moeten gebruiken, binnen uw partij de kiezers wilt laten vertegenwoordigen in de Tweede Kamer.

Lopez
Lopez22 nov. 2020 - 23:42

@Altijd Geslaagt De betrokkenen zijn ook niet gearresteerd, is het wel? Ze mogen zeggen wat ze willen. Maar hun gedachtegoed ligt om begrijpelijke redenen bij veel Nederlanders allesbehalve lekker. En een politieke partij die lieden op het schild hijst die de Holocaust bagatelliseren (of erger) kan rekenen op grote problemen.

OlavM
OlavM22 nov. 2020 - 23:29

@ Altijd Geslaagt (sic): Als dat al het geval zou zijn: en daarom is de inhoud van die vuiligheid normaal en acceptabel? Heb je daarover nog een mening?

OlavM
OlavM22 nov. 2020 - 23:26

[Volgens de verklaring gaat het om “citaten uit context”[ Hoe idioot en goedgelovig meent het JFvD-bestuur dat de mensen in het algemeen zijn? Wat een gotspe! Wat kan in 's hemelsnaam "uit d context citeren" zijn als het gaat om expliciet antisemitische leugens, het afspelen van SS-liederen, nazipropaganda, homohaat, enz., enz.? Deze nazi-vunzigheid wordt dus niet alleen getolereerd, maar feitelijk zelfs gesteund door het JFvD-bestuur. En FvD-lid Cliteur gaat dus met twee anderen (onder wie W. van Haga) een onderzoek doen? Hoe geloofwaardig kunnen deze WC-eenden zijn? Intussen zijn klokkenluiders dus wel geroyeerd. (Voor hen zelf beter, trouwens). En ach but, Baudet kan nog steeds geen conclusies trekken uit de activiteiten van neo-nazi's in de (J)FvD, Hij is al lang gewend aan de stinkende, bruine walm die hem omringt.

Sennah Tuohrethca
Sennah Tuohrethca 22 nov. 2020 - 22:03

Een tragische uitwas van een boreale getuigenispartij, per morbide cultusbeleving in zelfverklaard nationaal-corporatief collectivisme.

Aart van de aap
Aart van de aap22 nov. 2020 - 21:35

Het feit dat dit dan een heel grote partij in Nederland word. Daarom heb ik dus geen vertrouwen meer in 'de democratie'. Als dit het resultaat is van 'de democratie', laat dan maar hahaha

5 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens23 nov. 2020 - 7:59

@Aart "grote partij" (FvD) Tja, als je 5 zetels groot vindt... Maar goed, als jij wegblijft, worden het er misschien toch nog 6, bedankt... https://peilingwijzer.tomlouwerse.nl/p/laatste-cijfers.html?m=1

korheiden2
korheiden223 nov. 2020 - 8:14

Het blijft een momentopname maar FVD stond gisteren op 8 zetels. Niet echt een grote partij. Maar het is nog geen maart 2021.

Aart van de aap
Aart van de aap23 nov. 2020 - 11:42

8 zetels, voor een letterlijk nazistische partij. Dat is hoe de stand van zaken is, in Nederland, anno 2020 Ik ben teleurgesteld in de mensen, in general

adriek
adriek23 nov. 2020 - 14:17

"Ik ben teleurgesteld in de mensen, in general..." Des te meer reden om te gaan stemmen want wie zwijgt, stemt toe.

Aart van de aap
Aart van de aap23 nov. 2020 - 19:43

Ik doe vele dingen, om werkende mensen te ondersteunen, die veel effectiever zijn dan 'stemmen' Stemmen op wie ? Die softe SP ? Ik zwijg niet, ik spreek alleen op een andere manier dan jij

VaderTijd
VaderTijd22 nov. 2020 - 17:19

Und man sang: die Fahne hoch, die Reien festgeslossen. . En Thierry en Paul C lopen voorop mee te blèren, geleerd van ome Theo en diens vader.

3 Reacties
MaxMax2
MaxMax222 nov. 2020 - 22:03

Is het de schuld van Hiddema dat zijn broer en vader bij de NSB zaten? Iets met sins of the father..

Marinus Calamari
Marinus Calamari23 nov. 2020 - 8:41

@MaxMax Nee, maar Hiddema zit zelf bij ook bij een fascistoïde partij alwaar hij met Nazi-achtigen heult.. Ik denk dat men hier vooral daartegen ageert.

Paul250371
Paul25037123 nov. 2020 - 10:46

MaxMax "Is het de schuld van Hiddema dat zijn broer en vader bij de NSB zaten? Iets met sins of the father.." Schuld. Hij is er trots op. De appel valt niet ver van de boom.

Joop Schouten
Joop Schouten22 nov. 2020 - 16:46

Dit lijkt me een Trumpiaans geval. Voor de bühne cosmetische veranderingen doen maar inhoudelijk geen meter veranderen. Het blijven leugenaars.

1 Reactie
MaxMax2
MaxMax222 nov. 2020 - 22:14

Niks aan de hand Joop, als alle betrokkenen nu gewoon zeggen dat dat gedachtegoed niet aanhangen, dan geloven we ze toch op hun blauwe ogen?

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 nov. 2020 - 16:44

Kleine rechtse partijen zijn meestal al uitelkaar geklapt voordat ze de maatregelen kunnen nemen die nodig zijn om hun kwalijke gedachtegoed te verbergen. Benieuwd wat er met deze rattenvangers gaat gebeuren.

Ecclesia
Ecclesia22 nov. 2020 - 16:41

Zo zo... voor het eerst is FvD transparant bezig! Door allemaal op individuele basis te gaan twitteren, i.p.v. eerst intern te overleggen :') Met alle gevolgen van dien.

Jonathan2
Jonathan222 nov. 2020 - 16:40

FvD bestaat uit 2 extreemrechtse stromingen, de 1 is de traditionele de andere is de nieuwe vorm, ook wel Alt Right genoemd. Hierin worden (extreemrechtse) Joodse stromingen omarmd, en richt men zich vooral op moslims, zwarten, arabieren etc. Dat is het conflict wat nu bij FvD bezig is. Deze vorm van extreemconservatisme kan slechts bestaan bij een bedreigend vijandsbeeld voor de eigen staat waarin groepen op basis van ras, etniciteit, religie, sexuele voorkeur of politieke opvattingen tot vijand van de gewenste heilstaat worden uitgeroepen. Het kan dus zijn dat het zich wat anders uit in bv. Hongarije, India, Brazilië, sommige moslimlanden, de VS etc, maar in wezen speelt zich steeds hetzelfde proces af. Alleen worden de vijanden anders gedefinieerd maar voor de aanval op de democratische rechtstaat maakt dat niet uit. Het is duidelijk dat FvD een extreemrechtse partij omdat o.a. een openlijke doelstelling is dat Nederland gezuiverd moet worden in de media, wetenschap en onderwijs van mensen die de mensenrechten uitdragen. Ook de gebezigde retoriek, politieke denkaders en strategieën komen regelrecht uit het blank nationalisme.

Marcus A.2
Marcus A.222 nov. 2020 - 16:03

Er wordt teveel energie verspild aan dit geleuter. Common ground is nodig om in ieder geval constructief naar de toekomst toe te werken. Als links net zo kritisch wordt naar de islam als het is naar het christendom dan zijn partijen als de fvd en pvv niet meer nodig. Het is alleen maar van zij zijn verkeerd en zij zijn verkeerd. Vinden we dat niet een keer mooi geweest zo? Al dat geschreeuw is dood vermoeiend, waarschijnlijk met name voor de schreeuwers zelf. Bovendien lost het niets op. Zolang linkse mensen alle rechtse mensen voor nazi's uitmaken en rechtse mensen linkse mensen voor wegkijkers dan blijven we met zn allen achter onze staart aanrennen. Laten we daarom de fvd gewoon negeren en ons bezig houden met positieve initiatieven om van dit land een betere plek te maken, voor iedereen. Dát is pas echt progressief.

7 Reacties
Thuru
Thuru22 nov. 2020 - 17:22

[quote] Als links net zo kritisch wordt naar de islam als het is naar het christendom dan zijn partijen als de fvd en pvv niet meer nodig. Het is alleen maar van zij zijn verkeerd en zij zijn verkeerd. [/quote] Compleet waar. Islam kan ook een flinke verlichting gebruiken, waar het christendom dat al decenia geleden heeft gedaan. Het korte lontje thuislaten en niet mensen vermoorden omdat er een tekeningetje is van krijgsheer mohammed met een bom op zijn hoofd bijvoorbeeld.

Marinus Calamari
Marinus Calamari23 nov. 2020 - 0:18

"Laten we daarom de fvd gewoon negeren" U bedoeld dat we nu ineens wél weg moeten kijken? LOL!

Zandb
Zandb23 nov. 2020 - 7:12

Marcus En weer dezelfde krommenering; links is de oorzaak van fout rechts. Ik ben misschien wel links, wie zal het uitmaken, maar in ieder geval en met opzet net zo kritisch naar de een als naar de ander. Ik schreeuw niet. GL bepaalt dat een moslima - waar op dit moment weinig meer bekend is, dan dat ze moslima is en de standpunten van GL onderschrijft - op de kieslijst komt. Een reden dus om op GL te stemmen of niet. Het FvD bepaalt dat iemand, die zich bedenkelijk uitlaat, op de kieslijst geplaatst wordt. En dat mensen die aanhangig maken dat mensen zich bedenkelijk uiten, geroyeerd worden. De mensen die zich bedenkelijk uitlaten worden gewaardeerd. Een reden dus om op het FvD te stemmen of niet. U beoordeelt GL als een partij die een foute islam een kans geeft en vat de kritiek op het FvD als "geleuter". Nu is er inderdaad heel veel kritiek mogelijk op 'linkse eenzijdigheid' maar neem me niet kwalijk Marcus, u gaat daar op dit moment in de hoogste versnelling overheen. Net als Thuru. Die overigens terecht meent dat de islam in het algemeen wel wat verlichting kan gebruiken - net als nog steeds vele christelijke en joodse stromingen - maar dan wel moslims die zich verlicht tonen (Kauthar bv), als nog gevaarlijker neerzet. Goed bezig, naar ik aanneem, heren.

Marinus Calamari
Marinus Calamari23 nov. 2020 - 9:04

@Zandb In de schimmelige verbeelding van bepaald volk is een moslim die niet actief probeert ongelovigen de keel af te snijden, bezig met taqiya. @Thuru, Marcus A Als Kauthar wordt gesnapt terwijl ze onthoofdingsvideo's liked en erotische fan-fiction schrijft over ISIS-"prinsen", dan zouden jullie een punt gehad hebben. Nu profileren jullie je vooral als Farum-fanboys die proberen de aandacht af te leiden/weg te kijken nu de Bruine beerput opengaat, en blijkt dat Forum niet alleen een heuse Hiddema-Jugend afdeling heeft, maar dat ook iedereen die daar wat van vond (anders dan "Sieg Heil" dan dus) kaltgestellt werd.

Zandb
Zandb23 nov. 2020 - 10:06

Marinus Ik weet het. En het vervelende is, dat ze zo heel nu en dan ook nog eens gelijk hebben. En dan denken ze dat hun schimmelige denken, zie je wel, nog "een punt heeft ook". Zouden ze bv nu echt niet inzien, dat bijvoorbeeld een Baudet behoorlijk meer aanleiding geeft tot iets als taquya?

Marinus Calamari
Marinus Calamari23 nov. 2020 - 13:04

@Zandb Taqiya is niet eens een inherent slecht iets. Het betekend gewoon dat je niet voor je religie uit hoeft te komen tegenover mensen die er vijandig tegenover staan. En dat is echt niet alleen als je versie van de islam vliegtuigen in flats en bommen in bussen voorschrijft. Een moslima die in een Boreale Blanke etnostaat stopt met het dragen van een hoofddoek praktiseert ook taqiya. En ja, Baudet met zijn Borealistische Heilsstaat werken inderdaad taqiya in de hand.

Zandb
Zandb23 nov. 2020 - 14:19

Marinus Klopt ook.

Willem Heerema
Willem Heerema22 nov. 2020 - 15:01

Op zich een goede zaak dat men dit openlijk toegeeft. Echter, lijkt dit op het proberen te blussen van een veenbrand? Als men het partijprogramma van het FvD er op naleest en eens beschouwt hoe men over de al ruim 50 jaren durende Israëlische bezetting van Palestina en onderdrukking van de autochtone Palestijnse bevolking schrijft en hoe het FvD niet partij kiest voor mensenrechten, maar voor de bezetter, dan weet men waar men bij deze partij aan toe is. En dat trekt gewoon lieden met dezelfde denkbeelden. Dus beter nog kan het FvD zich zelf opheffen en het electoraat doorverwijzen naar en partij met dezelfde omstreden denkbeelden.

5 Reacties
mmx
mmx22 nov. 2020 - 16:09

Want nazi's willen joden helpen?

Visionair NL
Visionair NL22 nov. 2020 - 16:40

Knap dat je Palestina ook hier weer bij kan slepen. Ik hoor jullie nooit over de brute onderdrukking van de Amazighen in Arif en de rest van Noord Afrika, over de illegale annexatie van Hawai'i door Usa, over de Koerden, over Tibet.

Zandb
Zandb23 nov. 2020 - 7:38

Ekiz U produceert weinig meer dan taalkundige waanzin. Verkeerd formuleren is de neerslag van verkeerd denken. De overeenkomst "met betrekking tot" antisemitisme met....... Wat mag dat in vredesnaam betekenen? En de overeenkomst met........... Tja, met wat eigenlijk? Met "oude wortels als nieuw gevonden aanleidingen anders dan populistisch rechts waar dit sentiment ........"? Kortom, lezer, u zoekt het maar uit wat ik bedoel. En over welk sentiment heeft u het nu. Over antisemitisme? U wilt werkelijk beweren dat antisemitisme niet meer dan een sentiment is? En beweert u nu werkelijk, dan, dat er onder populistisch rechts geen antisemitisme voorkomt? Maar dan nota bene "relatief breed" (wat u meent dat zoiets in vredesnaam kan inhouden, daar mag de lezer weer naar raden) wel bij extreem links en, let wel, bij de "minder extreme uiterste linkervleugels" Allemaal weer aan de lezer om te raden wat u precies bedoelt. En ook nog concluderen, dat Willem "dat" (waar u zelf geen enkele inhoud aan geeft) niet "wil" zien? Een belachelijk verwijt. Willem (niemand) kán zien wat u bedoelt, al doet hij nog zo z'n best. Op zijn best presenteert u slechts een leeg projectiescherm waar de lezer dan maar een beeld op moet zien te toveren. Uw linkje is weer leuk maar als niet duidelijk is wat dat met uw taalkundige waanzin te maken heeft, daar mag iedereen (Willem in het bijzonder) weer naar raden.

Zandb
Zandb23 nov. 2020 - 14:21

In mijn laatste reactie heb ik een foet gemaakt. Er moet staan: "Uw linkje is weer leuk maar als niet duidelijk is wat dat met uw taalkundige waanzin te maken heeft, dan moet iedereen daar (Willem in het bijzonder) weer naar raden."

Pater
Pater24 nov. 2020 - 5:38

Fidelio Interessant stuk in de Groene, dank. Maar er staat geen woord over antisemitisme bij (extreem-)links in, het gaat vooral over Marokkanen. En helaas bestaat antisemitisme ook bij populistsch rechts, ook al zie jij dat niet.

Hakkepuf
Hakkepuf22 nov. 2020 - 14:59

Volgens mij hebben sommige reaguurders het 'handboek Janmaat' weer afgestoft. Hopelijk staat er nu geen Volkert op. Thierry Baudet heeft nu wel een iets groter probleem. Hij heeft de eigenaar van Geenstijl (Bart Nijdam AKA Van Rossem) behoorlijk tegen de haren in gestreken. Daar gaat hij last mee krijgen. Ik denk niet dat Thierry Baudet de lijsttrekker van het FVD gaat worden. Het zal er de komende maanden nog wel even knetteren.

3 Reacties
MaxMax2
MaxMax222 nov. 2020 - 16:17

Van Rossem heeft nooit iets met het FvD gehad.

Sonic2
Sonic222 nov. 2020 - 21:59

Als je het echt niet meer weet en je hebt helemaal geen argumenten meer dan kan ranzig en vunzig rechts altijd nog Volkert er bij halen. Het tekent hun zeer, zeer lage moraal. Dat Baudet wordt uitgekotst door TPO en Geenstijl zegt al genoeg. Zijn die dan ook aan het demoniseren? Bart Nijman is de laatste tijd gewoon erg goed bezig. Geenstijl was jaren lang volslagen de weg kwijt. Liet zich veel te veel leiden door de FvD/ PVV hooligans in de reageer panelen. En heeft sinds kort een eigen koers gevaren. Een hele verstandige koers. Jan Roos ook trouwens. Ik heb niets met hem, maar hij had goed door hoe Baudet in elkaar zat. Maar Roos, Nijman zijn uiteraard ook allemaal extreem links. Het is niets links of rechts. Het is een strijd tussen de onfatsoenlijke naïevelingen die hun grote ongelijk niet willen erkennen. En tussen de rationele mensen. En ik hoop inderdaad dat er geen Volkert op staat. Fortuyn is al volledig ten onrechte op een veel te groot voetstuk gezet. Wilders ook. En dat zal met. charlatan Baudet ook gebeuren. Mocht hij overlijden. Ik hoop dat FvD en Baudet een enorme schrobbering krijgen in Maart. Dat zal wel meevallen, want zelfs 3 zetels in Maart zou winst betekenen.

Marinus Calamari
Marinus Calamari23 nov. 2020 - 0:54

"Hopelijk staat er nu geen Volkert op." Er is zelfs een woord voor: de Pimwin: Dat is wanneer rechtsmensjes op ongepaste momenten emotionele diarree krijgen ter nagedachtenis van Pim Fortuyn. Sorry maat, Forum voor Democratie is als een abces geknapt, en de Bruine PuSS spuit in het rond. Ik denk dat ik eens een keer niet ga wegkijken maar uitgebreid ga benoemen. Heerlijk dit, een fascistenpartij met door premature ejacunazi in zijn Bruine hemd staat.

Visionair NL
Visionair NL22 nov. 2020 - 14:04

Gelukkig, de FvD blijkt over enig zelfreinigend vermogen te beschikken. Hopelijk volgen andere partijen, zoals de VVD en Groen Links, dit voorbeeld.

3 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet22 nov. 2020 - 17:22

Te laat dan toch wel. Was al maanden sprake van.

Zandb
Zandb23 nov. 2020 - 7:48

Visionair U spreekt werkelijk van een ZELFreinigend vermogen van het FvD? En wat nu, vindt u dat GL moslims moet discrimineren? Ik bedoel, het gaat bij het FvD om bedenkelijke uitlatingen van leden. (Er moet nog onderzocht worden overigens, dus er wordt nog niets ZELF gereinigd en de klokkenluiders zijn nog wle geroyeerd!) Niet om wat ze zijn. Welke bedenkelijke uitlatingen van Kauthar kent u, die haar functioneren in GL - in de Kamer - onwenselijk maken? Hoe wordt Kauthar beloond voor haar bedenkelijke uitlatingen?

Paul250371
Paul25037123 nov. 2020 - 10:36

Had jij maar enig zelfreinigend vermogen dan zou je die Nazipartij niet zo vurig beschermen.

JohnVKR
JohnVKR22 nov. 2020 - 12:54

Dat 'afstand nemen van' is allemaal zo hypocriet en ongeloofwaardig. Annabel Nanninga weet dondersgoed dat ze een tot in de haarvaten racistische partij vertegenwoordigt. Tot en met Thierry Baudet aan toe wordt er binnen de partij gesocialized met neonazi's, antisemieten en racisten. Zo'n 'onacceptabel'-tweet is lachwekkend. Dat zijn van die Donald Trump-tactieken. Annabel Nanninga zal straks ook wel zeggen dat ze de 'least racist person ever' is. Ter 'verdediging' van Nanninga kan ik er nog wel aan toevoegen dat je van iemand die ooit gaskamergrappen maakte misschien niet kan verwachten dat ze enige mate van sensitiviteit en mensenkennis heeft. Dus daar waar voor elke normale burger het racisme, antisemitisme, nazisme en fascisme er vanaf spat, is dat bij haar nog te vaak een 'hear nothing see nothing'. Je moet er niet aan denken dat deze dame met haar kop-in-het-zand houding straks in de Tweede Kamer komt..

20 Reacties
Mokker
Mokker22 nov. 2020 - 12:58

Beetje flauw om Nanninga weer verdacht te maken met die oude, totaal uit hun context gerukte tweets. Maar goed, kijkend op jouw eerdere reacties is het mischien niet zo verbazingwekkend dat je ziet wat je wil zien en niet gaat onderzoeken of je er misschien naast zit.

Grietje Genot
Grietje Genot22 nov. 2020 - 13:11

Dus Mokker heeft onderzocht in welke context die Tweets werden gedaan, en waarom ze dus wel deugen? Zeer benieuwd.

Grietje Genot
Grietje Genot22 nov. 2020 - 13:14

Nanninga heeft kilo's boter op het hoofd. En is alleen door doven en blinden en kippen zonder kop van een halve-nazi te onderscheiden.

Satya
Satya22 nov. 2020 - 14:36

Die tweets zijn niet uit verband gerukt. Hoe kom je erbij?

JohnVKR
JohnVKR22 nov. 2020 - 14:46

@Mokker Toen ik nog lang niet de volwassen leeftijd had bereikt, had ik al geleerd dat foute grappen over Joden, Hitler en gaskamers not done waren. Ik had toen al geleerd hoe kwetsend dat voor grote bevolkingsgroepen was. Met mijn reactie achtervolg ik Nanninga niet in directe zin met haar foute gaskamer-tweets. Ik geef slechts aan dat ze een paar jaar geleden nog niet het vermogen had in te zien wat goed of fout was. Vandaag blijkt alleen dat ze na al die jaren helemaal niets heeft bijgeleerd. Want vandaag heeft ze nog steeds niet de mensenkennis om goed van fout te onderscheiden. Want als Nanninga al die tijd niet heeft gezien dat het FvD tot in de hoogste regionen met neo-nazi's, fascisten, racisten, antisemieten en seksisten omgaat, en het FvD het tot in de hoogste regionen vanzelfsprekend vindt om neo-nazi's, fascisten, racisten, antisemieten en seksisten ook nog eens bij de partij te halen, heeft Nanninga inderdaad niets geleerd van de gaskamergrappen die ze jaren geleden maakte.

Mokker
Mokker22 nov. 2020 - 15:24

Gaat het niet om John, het waren misschien harde grappen, en jij probeert te doen alsof het serieuze uitspraken zijn om te suggereren dat Nanninga een nazi is. Dat je tegen kwetsen bent is jouw goed recht, maar kwetsen maakt iemand nog geen nazi. Bent u trouwens bekend met jiddische humor? Juist joden maken zelf nog wel eens harde grappen over de tweede wereldoorlog. Humor is een hele goede manier om te vreselijke waarheden te verzachten.

mmx
mmx22 nov. 2020 - 16:05

@Grietje Genot 22 november 2020 at 14:11 In een debat over het vrije woord geïnitieerd door Hans Teeuwen, werd een reactie gegeven om aan te geven hoe vrij woordkeuze zou moeten zijn. En een paar ''grappen'' die er op volgende welke je wel of niet leuk kan vinden, maar die geïnitieerd werden door alle ontstane commotie om het niet mogen maken van grappen over dit onderwerp. @JohnVKR Dus iemand anders heeft voor jou bepaalt dat je grappen niet mag/kon maken? Met als redenatie dat de ander dan gekwetst wordt? Maar hoe doe je dat dan met grappen over geloof? uiterlijk? levenswijze? seksuele voorkeur? In beginsel wil je zwarte humor verbieden? https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_humor

NoahAmber
NoahAmber22 nov. 2020 - 16:15

@Mokker 22 november 2020 at 16:24 Bent u trouwens bekend met jiddische humor? Juist joden maken zelf nog wel eens harde grappen over de tweede wereldoorlog. Humor is een hele goede manier om te vreselijke waarheden te verzachten. Is Nanninga Jodin dan? Wat van haar joodse grapjes dan: https://www.dewereldmorgen.be/community/het-antisemitisme-van-annabel-nanninga-voorvechtster-van-joodse-rechten-ontmaskerd/ Sam en Moos draaien zich in hun graf om

LaBou
LaBou 22 nov. 2020 - 17:40

"Als die niet uit antisemitische motieven wordt gemaakt dan is hij dat ook niet." FE debiteert hier een grote boeboe. Het is natuurlijk niet de verteller die even zal bepalen of een "grap" wel of niet antisemitisch is. Overigens ga ik er van uit dat FE nu ook al zijn opmerkingen m.b.t. antisemitisme als het over Israel gaat nu ook officieel intrekt, aangezien die critici die kritiek ook niet uiten vanuit een antisemitisch standpunt.

Satya
Satya22 nov. 2020 - 17:59

Ekiz Is dat waarom juist zij Irving als slachtoffer probeerde weg te zetten ipv een zeer verdorven racist? Heb je 'zijn' grappen weleens gehoord of gelezen? Mij teveel toeval.

MaxMax2
MaxMax222 nov. 2020 - 22:17

@Satya Annabel Nanninga is geen racist dan wel antisemitisch, ze is een voorstander van het vrije woord. En daar hoort zwarte humor ook bij.

MaxMax2
MaxMax222 nov. 2020 - 22:18

@Labou Je mag overal grapjes over maken hoor, over joden, christenen, moslims, 9/11, vrouwen, homo's, gehandicapten, dikke mensen. Leuk is het niet, maar het mag wel.

Mokker
Mokker23 nov. 2020 - 7:51

De vooringenomenheid druipt er wel weer vanaf bij sommige zwart-wit denkers hierboven. Lees anders even wat Nanninga er zelf over te zeggen heeft, hoewel ik niet verwacht dat de zwart-wit denkers er voor open staan hun mening te nuanceren.: https://niw.nl/ik-ben-het-probleem-niet/ Nota bene in het Nieuw Israelitisch Weekblad, maar het zou me ook niet verbazen als sommige reageerders dat een nazi-blaadje vinden om het maar niet te hoeven lezen.

Satya
Satya23 nov. 2020 - 8:55

Mokker/maxmax Inderdaad ik heb daar geen enkel geloof in. Als je je bij een partij aansluit waarvan de leider met de meest invloedrijke racisten van dit moment om tafel gaat geloof ik je niet. Acties spreken luider, al laten velen zich voor de gek houden met mooie woorden zagen we bij Obama.

Grietje Genot
Grietje Genot23 nov. 2020 - 8:55

Wie meent dat “bruine” humor hetzelfde is als zwarte humor, zal Adolf ook wel een komiek vinden.

Marinus Calamari
Marinus Calamari23 nov. 2020 - 9:19

En linksmensen hebben de vrijheid openlijk en expliciet conclusies te verbinden aan Nanninga's Nazigrappen. Of is het "Vrije Woord" alleen bedoelt voor Gesnapte-Fascisten-Vriend(inn)en? Ik ben er trouwens nog niet uit of ze een ideoloog is. Kan ook gewoon een domme doos zijn die zoveel met leden van het Bruine Broederschap omgaat, dat ze een beete uit het oog is verloren wat betamelijk is voor een politica. Laat ik het er maar op houden dat ik haar niet op mijn hypothetisch Semitische onderduikkleuters zou laten passen als "Het Volk" het hier voor het zeggen zou krijgen.

LaBou
LaBou 23 nov. 2020 - 11:46

Dubbel max wenst bewust verkeerd te begrijpen wat er gesteld wordt. Dat is zelfs een kenmerk van domrechts.

Marinus Calamari
Marinus Calamari23 nov. 2020 - 13:59

Grietje Naast Bruinhemden waren er ook Zwarthemden. "Zwarte" humor is passender dan je op het eerste gezicht zou denken.

MaxMax2
MaxMax223 nov. 2020 - 18:30

@Labou Jammer, ik doe niet mee aan die gedachtenpolitie van je.

LaBou
LaBou 23 nov. 2020 - 20:06

Die gedachtenpolitie van mij bestaat in de verbeelding van dubbele max. Hij probeert die met retorische trucs in het leven te roepen. Misschien moet hij eens in zijn eigen kamp kijken hoe daar wordt omgegaan met het recht op vrije meningsuiting. En nogmaals, de reactie van dubbele max gaat in op iets wat er niet staat en negeert wat er wel staat. Kortom: domrechtse semantiek.

Marcel Rozeboom
Marcel Rozeboom22 nov. 2020 - 12:54

Het probleem van deze site is, dat veel mensen een houding hebben van "je bent voor ons, of je bent tegen ons", een vorm van zwart-wit denken, ook wel vals dilemma of valse dichotomie genoemd. Stel je bent links-centraal, óf centraal, dan hoor je er al niet meer bij. Vaak wordt ook nog over mensen uit het centrum gesproken dat het centrum hun "vermomming" is, en eigenlijk extreemrechts zijn.

6 Reacties
Peter van Bijsteren
Peter van Bijsteren22 nov. 2020 - 13:41

Zo waar wat je zegt ????

Sonic2
Sonic222 nov. 2020 - 14:17

Het grote probleem is dat in Amerika 73 miljoen mensen vasthouden aan het krankzinnige idee dat Trump een goede leider van het land is. En dat er ook hier nog fantasten zijn die beweren dat FvD en ook PVV voor normaal rechts beleid staan. Dat Baudet een goede premier is, dat is ook een waanidee. Dat FvD een verfrissing is dat is ook al een waanidee. En als je dus allerlei dingen blijft geloven die aantoonbaar niet zo zijn dan ga je alles dus verkeerd zien. Dan is de VVD ook links. En alles wat links staan van de VVD is dan extreem links of radicaal links. En de media is dan ook ultra links. Omdat ze dat hele luchtkasteel door prikken. U denkt zwart-wit. U denkt en geloof in uw eigen sprookjes. U heeft een sprookjesachtig wereldbeeld. En sommige types zitten er dermate ver al in dat er voor hun geen enkele geloofwaardige weg terug is. De weg terug is er een van pijnlijk gezichtsverlies. Het zou betekenen dat je jaren lang fout zat. Dat die klote media en die vreselijke linkse reageerders altijd gelijk hadden. Dat al die FvD hooligans volslagen ten onrechte al die linkse reageerders hebben weg gezet. Ook hier trouwens. Waarom? Omdat ze altijd KEIHARD GELIJK hadden. Trump/ Wilders/ Baudet stemmers staan aan de foute kant van de historie. Aan de verkeerde kant van lijn. En voordat u dat als zwart-wit denken is. Het is het niet. Het is het terugdraaien van het waanidee dat alle drie de heren iets goed voor wie dan ook in petto hebben. Neem je verlies. Jank niet. Erken je nederlaag. Wees een heer. Het is niet zo moeilijk.

Karingin
Karingin22 nov. 2020 - 15:01

Nou Marcel, je moet je natuurlijk geen problemen op de hals halen, dus ik neem aan dat we je hier niet meer zien. Doei hè

Ewout Pool
Ewout Pool22 nov. 2020 - 16:15

Deze wel tweedeling wordt niet alleen ter linkerzijde gecreëerd. Ook ter rechterzijde worden mensen die een andere mening hebben gedemoniseerd. Echter; deze polarisatie en het in de loopgraven van je eigen gelijk terugtrekken helpt de samenleving niks. Dan hebben we al dadelijk een land dat bestaat uit allerlei groepjes die als gemeenschappelijk kenmerk hebben dat ze een gloeiende hekel aan elkaar hebben. Ga eens naar luisteren, en dan niet naar de schrille platitudes en oneliners van de politici maar naar hun stemmers. Probeer bijvoorbeeld eens te achterhalen waarom mensen op bijvoorbeeld de PVV stemmen. Tot je verbazing zal je ontdekken dat het vaak een stem uit onmacht is en uit het gevoel niet gehoord te worden. De meeste PVV stemmers waren trouwe PvdA stemmers, maar toen hun volkswijken binnen één generatie óf volledig van kleur verschoten of volledig werden overgenomen door goed betaalde bakfietsrijdende hoogopgeleide mensen en zij naar de buitenwijken of satellietgemeenten binnen verbannen is er bij veel mensen geen vertrouwen meer in de gewestigde politiek. Kan ze het niet geheel kwalijk nemen. Begin eens met het vertrouwen terug te winnen, en zet deze mensen niet weg als deplorabelen, racisten of complotwappies. Veel van hun denkbeelden komen voort uit angst, onzekerheid en het gevoel niet mee te tellen en het is hoog tijd dat daar nu ineens serieus aandacht aan wordt besteed. Idem Dito aan linkerzijde; zie clubs als Denk, Bij1 en KOZP niet als Social Justice Warriors, beroepsslachtoffers en als drammers. Probeer je de pijn in te voelen de groepen maar zijn verstaan echt wel voelen. En als je dan luistert naar elkaars verhalen dan kan je ook elkaar de ruimte geven en soms wat gunnen, niet omdat je er zelf beter van wordt, maar omdat je ziet dat het voor de ander belangrijk is.

mmx
mmx22 nov. 2020 - 16:16

@Sonic 22 november 2020 at 15:17 De foute kant? Alsof de aanhangers massaal misdaden aan het plegen zijn. Of is het hebben van een andere mening voldoende reden om gepositioneerd te worden aan de ''foute kant''.

Sonic2
Sonic222 nov. 2020 - 22:08

@ Mmx Ik kan hier nog serieus op ingaan, maar al 100 keer duidelijk gemaakt dat het me niet om een andere mening gaat. VVD en CDA kiezers zijn prima mensen en dus goed als die het mij oneens zijn. Het wordt tijd dat u eens uw excuus aan mij gaat aanbieden om elke keer het volslagen verkeerde beeld op te zetten dat andere meningen fout zijn in mijn ogen. En over fout volk. Het wordt neergezet alsof het allemaal NSB'ers zijn. Of dat het een enorm voorbeeld is van zwart-wit denken. Of dat het hokjesdenken is en alsof links goed is en rechts fout. Want volgens sommigen staat FvD en PVV voor rechts. Ook al zo waanidee, maar goed. Maar ik bevestig mijn eerdere uitspraak. FvD en PVV zijn voor een groot deel fout inderdaad. Ze kleunen iedere keer mis. Met stemmen. Ze vestigen hun hoop op de verkeerde leiders. Ze zijn niet vrij van fout denken. Of het nu kopvoddentaks is of homeopatische verdunning. Ik pleit niet voor een kamp. Of voor het in elkaar slaan van PVV en FvD kiezers. Maar als ze door hun achterlijke stemgedrag hun vriendenkring kwijt raken. Of hun baan. Ik lig er niet van wakker. Het zal wederzijds zijn, maar ik heb een gruwelijke hekel aan PVV en FvD. Ook aan hun kiezers. En dat is met het wangedrag van bepaalde figuren hier alleen maar erger geworden. Ik heb geen moment het idee dat ik hier de enige ben. Los van een inhoudelijk afkeer. En van een rationele afkeer heb ik ook absoluut een emotionele afkeer.

Mokker
Mokker22 nov. 2020 - 12:49

Goeie reactie van Nanninga, maar je gaat je wel afvragen of ze wel bij de goeie partij zit. Ik vind dat ze wel goed bezig is in de Amsterdamse gemeenteraad. De neo-nazi connecties van Baudet zijn toch wel voldoende helder geworden dit jaar, dus als Baudet niet wordt gewipt kan ze toch niet blijven.

1 Reactie
Grietje Genot
Grietje Genot22 nov. 2020 - 15:32

Hmm, er zijn tot ons geen wapenfeiten van Nanninga doorgedrongen, behalve het feit dat ze 't geld met kruiwagens tegelijkertijd naar binnen kruit, als gemeenteraadslid, senator, en lid van de provinciale staten. Enfin 'witte suprematisten' zien dat vast anders. Die vinden dit soort 'cultuur facisme' natuurlijk mieters.

Indisch4ever
Indisch4ever22 nov. 2020 - 12:44

https://pbs.twimg.com/media/EnW4_j0XIAABa9A?format=jpg Hiddema innig met een nazi

9 Reacties
Mokker
Mokker22 nov. 2020 - 13:32

Als advocaat kun je natuurlijk best foute figuren verdedigen zonder hun gedachtengoed te delen. Hiddema wil ik vooralsnog wel het voordeel van de twijfel geven.

ValsPlat
ValsPlat22 nov. 2020 - 13:34

De advocaat van een cliënt is staat niet vanzelf achter de denkbeelden van die cliënt.

Ewout Pool
Ewout Pool22 nov. 2020 - 14:36

A. Een hele oude foto. B. Hij is advocaat. Zijn taak is mensen die voor het hekje komen te verdedigen. Dat zijn nu eenmaal meestal niet de mensen met een onbevlekt imago.

Grietje Genot
Grietje Genot22 nov. 2020 - 15:36

We kunnen het HIddema niet aanrekenen dat zijn vader en zijn broer NSB' ers waren, of dat-ie de Zwarte Weduwe gretig heeft verdedigd. Maar wel dat-ie zichzelf nu met dit soort sujetten omringt, en dat gedachtegoed niet verre van zich werpt. Wanneer gaan al die FvD'er zich nu 's massaal verontschuldigen voor Adolf zijn daden, voor Breivik, Christchurch en al die andere gruwelen? Met sint-juttemis, natuurlijk.

MaxMax2
MaxMax222 nov. 2020 - 16:17

@Grietje De beste man is advocaat....

Grietje Genot
Grietje Genot22 nov. 2020 - 16:54

Tja, en Adolf een kunstschilder.

Grietje Genot
Grietje Genot22 nov. 2020 - 17:11

Je leest niks, hè, Max2x? Gewoon je eigen obsessies volgen, rechts-zo-die-gaat

MaxMax2
MaxMax222 nov. 2020 - 22:05

@Grietje Je benoemt het wel, en met een reden.

Grietje Genot
Grietje Genot23 nov. 2020 - 11:10

Nope. Er staat 'niet'.

Balgehakt
Balgehakt22 nov. 2020 - 12:33

Het valt mij op dat jonge politieke partijen de boel vaak niet goed op de rails hebben. Men heeft gewoon last van gelukzoekers die er vreemde ideeën op na houden de gevestigde partijen gaan hier toch professioneler mee om naar mijn mening. Al moet ik wel zeggen dat GL in hetzelfde schuitje zit als de FvD nu beide partijen gaan niet goed om met interne strubbelingen door slap beleid.

2 Reacties
Ewout Pool
Ewout Pool22 nov. 2020 - 14:47

Ik denk dat je gelijk hebt. Blijkbaar is het niet goed voor een nieuwe partijen om meteen enorm groot te worden. "Traditionele" partijen hebben vaak een enorm wervings- en selectie apparaat waarmee ze de grootste idioten en baantjesjagers ertussen uit wieden. Bovendien kan je bij dit soort partijen laag in de hiërarchie beginnen als bijvoorbeeld steunfractielid en bij bewezen talent doorgroeien . En zelfs dan mislukt het soms. (Meest recente voorbeelden zijn het kandidaat tweede kamerlid van GL, Wybren van Haga en de heren van Denk) Omdat dit apparaat niet of nauwelijks bij nieuwe partijen bestaat zie je dat de meest grote idioten daar verkiesbaar worden gesteld. Ik denk dat dit ook de reden is waarom de PVV weigert een verenigingsstructuur in te stellen. Een uitzondering is de SP, maar deze zijn heel klein begonnen en heel langzaam gegroeid. Dit stelde ze in staat een uitstekend partijapparaat op te tuigen.

Paul250371
Paul25037123 nov. 2020 - 11:03

Ik denk dat dit soort teksten bedoeld zijn om de nazipartij FVD te normaliseren.En dat is, denk ik, voor nu heel verontrustend en wellicht misdadig.

Pater
Pater22 nov. 2020 - 12:27

Grappig, de klokkenluiders die de nazi's binnen het FvD aanwezen werden geroyeerd, de fascistische coördinatoren worden uit hun functie gezet. De redelijke mensen (zie ook Otten) eruit, de fascisten erin.

Ivan61
Ivan6122 nov. 2020 - 12:11

Dat komt vanzelf goed, Baudet vindt zichzelf geweldige profeet en neemt geen stap terug. De uitslag is dat FvD opgegeven wordt. Dat hoop ik van harte.

3 Reacties
Balgehakt
Balgehakt22 nov. 2020 - 17:05

Hoezo opgeheven wordt dan staat er een andere partij op want een groot deel van de Nederlandse kiezer wil een partij die wel eerlijk is wat een hoop onderwerpen betreft. Ik zou nou eens willen dat een partij in het midden links zou opstaan om grote problemen aan te pakken zoals de ongebreidelde vluchtelingen stroom de verpaupering van woonwijken het gratis geld systeem. Maar als een partij dat aan zou pakken zouden ze morgen en zeker hier worden gebombardeerd als extreem rechts of als boze witte mannen. Wat verlang ik toch naar een partij die gewoon eerlijk is naar hun bevolking toe en iedereen gelijke kansen geeft zonder al dat positieve discriminatie maar mensen beoordeeld op kennis en inzet. Dat hele links rechts denken is compleet achterhaald en niet meer van deze tijd.

Ivan61
Ivan6123 nov. 2020 - 9:49

@ Balgehakt, In maart vorige jaar heeft FvD eigen ruiten kapot geslagen. Dat is begonnen met overwinning speach van Baudet en vanaf die moment is hij bezig om partij kapot te maken. Even tussendoor ik stem altijd op SP en hoop dat wij of helemaal rechtse of helemaal linkse kabinet volgende jaar krijgen. Het polderen is niet wenselijk meer. Ik begrijp dat kans vrij klein is maar een mens kan dromen. Er zijn mensen met te grote ego en Baudet is een van. Hij is ook slechte politicus en waardeloze leider. Vergelijk hem met Wilders en het verschil is echt groot in voordeel van Wilders.

Paul250371
Paul25037123 nov. 2020 - 11:04

"Dat hele links rechts denken is compleet achterhaald en niet meer van deze tijd." Dat klinkt als het gedogen van Nazipartij de FVD.

Bernie2
Bernie222 nov. 2020 - 11:52

Vreemd dat Baudet zijn kinderafdeling hierop aanspreekt en een aantal puisten verwijdert. Hijzelf, Hiddema en Nanninga schromen er immers niet voor directe linken te leggen naar nazistisch gedachtegoed. Alleen al de IJzerwake (waar gedode SS'ers worden geëerd) waar Führer Baudet sprak, Hiddema die graag een NSB'er wilde zijn en Annabel Nanninga (FvD fractievoorzitter notabene) die lustig tweets rondstrooit waar 'Hitler heeft zijn werk niet afgemaakt' en 'Mein Kampf', mooi kadootje onder de kerstboom. Goed voorbeeld doet volgen, ook al is het een fascist. Toch?

4 Reacties
Sailor2
Sailor222 nov. 2020 - 12:33

Inderdaad. Gerelateerd aan de titel zou ik zeggen dat de neonazi's binnen de FvD goed functioneren.

MaxMax2
MaxMax222 nov. 2020 - 16:18

U snapt het niet helemaal, Nanninga is nogal van de zwarte humor en een voorstander van de vrijheid van meningsuiting..

Marinus Calamari
Marinus Calamari23 nov. 2020 - 9:38

MaxMax Ik geef de voorkeur aan de frase "Bruine" humor, maar "Zwarte" humor past hier inderdaad ook.

Paul250371
Paul25037123 nov. 2020 - 11:06

Maxmax "Nanninga is nogal van de zwarte humor." Zoals Grietje eerder aangaf dan is Hitler een komiek (vrij vertaald).

Sonic2
Sonic222 nov. 2020 - 11:14

Nanninga en Roos eisen zuivering van de jongeren organisatie. Waarom zijn die 2 zo verrast en verbaast? En waarom denk je dat Baudet er niets tegen gaat doen? Ik hoop dat het de komende dagen daar zo ontzettende chaos wordt. Ik zal er puur leedvermaak om hebben. Ranzige partij. En met een glimlach zal ik zie hoe al die leugenaars die er op stemmen dit weer moeten goed praten. Die hebben intussen zoveel planken misgeslagen. Het wordt aandoenlijk en zielig zo langzamerhand. Al moet ik zeggen dat de reacties hieronder mij optimistisch stemmen. Er is kennelijk bij FvD een punt bereikt dat het niet meer anders kan. En dat zelfs het meest slaafse klapvee wat er in Nederland is( al is de PVV aanhang een erg goede tweede) zich er niet meer uit kan draaien. Eerst al oplichter Trump in een strijd tegen zijn nederlaag. Even hilarisch als gevaarlijk. Heerlijk om hem nu te zien spartelen En nu al dat laffe verraders volk wat achter FvD staat. Heerlijk om ze te zien spartelen. Heerlijk om ze te zien lijden. Normaal gesproken wil ik niet om andermans leed lachen, maar nu doe ik het met liefde. Hoe heerlijk is het dat hun arrogantie, hun hoogmoed, hun betweterigheid, hun narcisme, seksisme, racisme nu in hun eigen gezicht explodeert. Een jaar geleden had dit je 20 reacties opgeleverd van boze FvD fanboys, maar zelfs daar kunnen ze het onverdedigbare niet meer verdedigen.

6 Reacties
BigKnor
BigKnor22 nov. 2020 - 11:21

FvD komt in opstand tegen Baudet. Wanneer volgt GL tegen Jesse Klaver?

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!22 nov. 2020 - 11:37

Sonic, Ik heb je al vaker aangegeven dat ik zo iemand ben. In 2017 heb ik mijn stem gegeven aan Theo Hiddema van het FvD. Binnen die partij hebben die narcist Baudet en enkele andere idioten het voor elkaar gekregen deze puinhoop te creëren. Ik heb geen spijt van mijn stem toendertijd, maar gezien de uitlatingen van Baudet de laatste jaren en zal ik nooit meer op ze stemmen. Ik heb dat toen niet goed ingeschat. Klote, maar het is niet anders. Ik hoop dat Nanninga en Hiddema de puf hebben om al die volslagen idioten uit de partij te gooien. Jouw kwalificatie van alle FvD stemmers die je op één stapel gooit laat ik aan u. Maar je moet maar durven.

Sonic2
Sonic222 nov. 2020 - 12:11

@ BigKnor Ik vind dit geen opstand. Daar zijn al die vaandeldragers te laf voor. Het zou ze enorm sieren als ze Baudet in de komende week afzetten, want dat is volgens mij de enige manier om deze doodzieke partij nog enigszins te zuiveren. Het zou een leuk kerst cadeau zijn als ze dit hun zelf geven. En over Klaver. Misschien niet heel objectief in deze, maar Baudet wil ik geen kans geven. Want we hebben het de afgelopen jaren al gezien wat voor ramp dat was. Klaver mag zich in 2021 bewijzen. En echt alle twijfels weg nemen. En het ongelijk van velen bewijzen. Dat Klaver dat gaat doen acht niet zo waarschijnlijk. Vraag het me over een jaar nog eens. En waarschijnlijk zeg ik dan exact hetzelfde als u. En zou een opstand nu tegen Klaver een verstandige zet zijn. @ 2e Kans Het is misschien goed voor mij dat ik bij ( oud) Fvd stemmers ook een gezicht krijg. Dat leert me ietwat meer nuanceren. Al ben ik genuanceerd vind ik. En verdient FvD in veel gevallen absoluut geen nuance. Trump en Wilders ook niet. Maar zo sta ik er in. U bent( samen met Jerry Bidet) een positieve uitzondering. Omdat u ook heel erg duidelijk uw fouten kan erkennen. En kan erkennen dat Baudet een volslagen narcistisch dwaas is. En niet altijd en alleen maar naar links verwijst. En niet tegen volslagen beter weten een beeld blijft door drammen wat volledig niet meer overeenkomt met de werkelijkheid. En daar zit precies het punt. Ik heb niet zo veel tegen mensen die volledig hun ongelijk kunnen erkennen. Die de realiteit niet uit het oog verliezen. Die zich zorgen maken. Maar daarmee niet andere partijen weg zetten en doen alsof FvD en PVV de oplossing is. U bent helaas de uitzondering. En de meerderheid van nationalisten zit in een volslagen slachtoffer rol. Het ligt altijd aan de media, links. Aan iedereen behalve Baudet. En dat is wel een groep die mij volledig de strot uit komt. Sowieso ben ik volslagen allergisch tegen fanboys. En al helemaal als het over politiek gaat. Het is de groep die echt alles kapot maakt. De fanboys

Pater
Pater22 nov. 2020 - 12:15

@Big Knor Elke vergelijking van Klaver met de fascist en racist Baudet is onzinnig en kwaadaardig.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!22 nov. 2020 - 14:00

Pater, Want Baudet is fout, in alles fout. Dus anderen die een zelfde fout als Baudet maken, zijn bij voorbaat vrijgepleit want Baudet.. zoiets?

Pater
Pater24 nov. 2020 - 5:48

@TweedeKamer "Want Baudet is fout, in alles fout. Dus anderen die een zelfde fout als Baudet maken, zijn bij voorbaat vrijgepleit want Baudet.. zoiets?" Leg dan wel even uit wat Klaver fout heeft gedaan. Had hij Kauthar soms niet moeten verdedigen?

[verwijderd]
[verwijderd]22 nov. 2020 - 10:55

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Karingin
Karingin22 nov. 2020 - 15:03

Goh, ik vind jou nog wel zo goed bij dat clubje passen

Satya
Satya22 nov. 2020 - 19:25

Een bepaald deel van de bevolking is gewoon zo. Dat ze zich nu zo durven laten gaan geeft aan dat we als samenleving teveel extremisme als normaal accepteren. Alle moslims collectief schuldig verklaren, de invloed van religieus extremisme op straat, politici die mensen op kleur behandelen links en rechts. Als je als samenleving niet laat merken dat dat niet normaal is dan pakken ze steeds meer. Dit soort mensen zijn er gewoon, ze moeten zich alleen zo bezwaard voelen zich uit te spreken dat ze geen invloed krijgen.

MaxMax2
MaxMax222 nov. 2020 - 22:06

@Satya 'Alle moslims collectief schuldig verklaren,' Wie doet dat dan?

Pater
Pater22 nov. 2020 - 10:23

Het bestuur van de jongeren FvD heeft nu enkele coördinatoren uit hun functie gezet. Maar die hadden het echt niet zoo bedoeld! "De jongerenorganisatie zegt uitgebreid te hebben gesproken met betrokkenen. "Zij werpen de beschuldigingen verre van zich. Ze nemen afstand van de aantijgingen en stellen dat het gaat om citaten uit context." Dat is echt niet meer geloofwaardig, beste bestuurders.Eventjes verzet voor de vormtegen de slechte PR, maar het is duidelijk dat alles gewoon op de oude route is doorgegaan en dat dat met dit bestuur ook niet zal veranderen. Het FvD was al racistisch, nu ook ongegeneerd fascistisch. Eén lichtpunt: Baudet zal niet veel zetels haan galen.

2 Reacties
MaxMax2
MaxMax222 nov. 2020 - 16:19

Maar als Baudet gewoon zegt dat hij geen nazi is zou het toch gewoon goed moeten zijn, toch?

Paul250371
Paul25037123 nov. 2020 - 11:09

Maxmax En als Robert M claimt geen pedofiel te zijn dan zou dat toch genoeg moeten zijn, toch?

wilster
wilster22 nov. 2020 - 10:21

Het is triest dat het kennelijk heel moeilijk is om een degelijke seculier-conservatieve partij te formeren en goed te houden. FVD begon zo goed....Als lid vanaf de beginperiode heb ik meerdere kritische mails gestuurd naar de heer Baudet. Ik verwacht op korte termijn stevige acties t.a.v. het (hier en) in Parool beschrevene. Er is al een intern onderzoek gestart en de betreffende coördinatoren zijn uit hun functies gezet. Voor mij is dit niet genoeg. Ik verwacht royement van de betrokkenen + een gedegen uitleg hoe het zover heeft kunnen komen. Als dat niet gebeurt, is FVD voor mij einde oefening. Alternatief voor mij PVV of de niet-seculiere SGP.

2 Reacties
Karingin
Karingin22 nov. 2020 - 15:05

O dus je hebt wel graag een dominant blank land, maar je wil 't niet hardop zeggen

Satya
Satya22 nov. 2020 - 17:52

Beste, Had jij geen probleem met zijn toespraken op de Ijzerwake? Zijn gesprekken met Taylor en Kennedy? Die laatste twee zijn KKK ideologen. Naar mijn mening heeft FvD nooit iets met het eerzame conservatief gedachtegoed gehad maar altijd de richting die tijdens de conservatieve revolutie is ontstaan en uiteindelijk in het fascisme is geëindigd. Ik heb het idee dat sommige conservatieven voor het uiterlijk en programma zijn gevallen zonder naar de binnenkant van de leiding te kijken.

Joop Schouten
Joop Schouten22 nov. 2020 - 9:36

Deze feiten geven aan dat we hier met een fascistische partij van doen hebben.

Satya
Satya22 nov. 2020 - 9:33

Ondertussen hebben de andere extreemrechtse partijen op 11 november een motie van Baudet aangenomen om vluchtelingen te laten verdrinken. Het probleem in Nederland zijn het gebrek aan normen en waarden bij het rechts deel van de bevolking. Van Afrikaans geld afhankelijk zijn en om het te krijgen de raarste propaganda bedenken om het te rechtvaardigen. Ondertussen jagen zij veel meer mensen de dood in dan moslims doen. Fellow Africans never forget!

3 Reacties
Karingin
Karingin22 nov. 2020 - 15:08

Ja zo rolt het slechtse volk. In 't VVD-programma staat bijv. dat ze financiering van NL organisaties uit "ondemocratische landen" aan banden willen leggen. Maar je mag er wel "gewoon" zaken mee doen; olie kopen, wapens verkopen, het milieu vervuilen, je overtollige rotzooi op de markt dumpen en de plaatselijke bevolking uitbuiten, maakt allemaal niet uit joh

Thuru
Thuru22 nov. 2020 - 17:47

Je vergeet dat om een motie aan te nemen 76 zetels nodig zijn. Het was overigens een motie om niet de Frontex NGO veerdiensten te supporten. PVV en FvD samen kom je op gemakshalve 25 zetels uit. Maar goed het is wat je extreem rechts noemt. Dan noemen we GL en DENK ook maar extreem links, ook prima.

Satya
Satya22 nov. 2020 - 20:27

Thuru Nee het is een motie om reddingsoperaties tegen te gaan, zelfs criminaliseren. De partijen die hiermee hebben ingestemd zijn extreemrechts. Een fatsoenlijk, beschaafd en ontwikkelt mens gaat hier niet in mee, vooral omdat de bewering van Baudet dat er een aanzuigende werking van zou uitgaan al zo vaak is weerlegd met feiten. https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2020Z21284&did=2020D45491 https://www.law.ox.ac.uk/research-subject-groups/centre-criminology/centreborder-criminologies/blog/2017/03/border-deaths https://www.ispionline.it/en/pubblicazione/migration-and-myth-pull-factor-mediterranean-25207

Petra Privacy
Petra Privacy22 nov. 2020 - 9:01

Even wat geschiedenis. Het was voor de Nazi's niet zo moeilijk om Nederland 'tijdelijk' te veroveren toen in 1940. Die mentaliteit is er nog steeds en wint weer snel aan invloed. Vooral jongeren zijn net als toen gevoelig voor dit soort tuig, het antisemitisme neemt weer toe, de geschiedenis wordt vergeten, er zijn geen lessen geleerd. Dus zelfs als ze volgend jaar maar weinig zetels halen, dan nog zijn er teveel Nederlanders met deze mentaliteit. Mensen kunnen ook voor sociaal en positief beleid gaan kiezen. Maar dit is een dagelijks gevaar in onze maatschappij. Toen was er nog geen internet, nu is er internet en asociale media die de hele dag deze mentaliteit laten zien. Op FB kun je zomaar moord en verkrachtingen zien, online terwijl het gebeurt, hoe ziek is de mens.

3 Reacties
Pater
Pater22 nov. 2020 - 12:18

@Petra Bij het begin van de oorlog zijn de NSB-ers direct geïnterneerd. De snelle nederlaag had niets te maken met een gebrekkige mentaliteit en alles met het bombardement op Rotterdam (en de wetenschap dat we geen luchtmacht meer hadden om nieuwe bombardementen tegen te houden). Hoe kom je op die ideeën?

Karingin
Karingin22 nov. 2020 - 15:17

Mensen kiezen meestal voor zichzelf, helaas. Na WO II was men zich wel even de tyfus geschrokken van wat dat kan aanrichten en werden de universele mensenrechten vastgelegd. Maar nu is 't gewoon weer eigen volk eerst - nog erger eigenlijk; eigen clubje eerst. En als iemand crepeert, zal 't wel zijn eigen schuld zijn hè, dus die zoekt 't maar lekker uit

Pater
Pater24 nov. 2020 - 7:08

@Petra Ik blijf heel nieuwsgierig naar de onderbouwing van je originele visie op de snelle nederlaag van NL in mei 1940.

Eric Minnens
Eric Minnens22 nov. 2020 - 8:39

Heil Hitler? Bye bye Baudet! (ironische groet) Wél slim van dit 'last'-dier is de afwezigheid van enig symbool. Niet door hakenkruizen, maar door nette pakken, en deftige woorden, worden 'wij' in de val gelokt.

Abma
Abma22 nov. 2020 - 7:15

Ik ben bang dat er in het Nederlandse volk veel mensen zijn die het volstrekt eens zijn met de extremisten in de FVD. Het dunne laagje democratie van Forum dient slechts om iets van salonfähigkeit te suggereren.

1 Reactie
Paulus3
Paulus322 nov. 2020 - 10:44

Leugens zij dingen die worden slepend and langzaam worden genormaliseerd. Het zit niet 'in' mensen van begin af aan.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...22 nov. 2020 - 7:11

Ongelooflijk dat FvD zichzelf op deze manier electoraal geleidelijk de nek om draait. Men had deze sneue jonge schedelmetertjes subiet de partij uit dienen te bonjouren. Van de andere kant wel goed dat dit juist nu een paar maanden voor de TK-verkiezingen naar buiten is gekomen, maakt inzichtelijk waar deze partij werkelijk voor staat. Nu graag dezelfde verontwaardiging op links als het gaat om de infiltratie van ultra-fundamentalische religieuze krachten van bepaalde persuasie . De potentiële mars door de instituties van subversieve elementen is IMO een veel groter gevaar dan die hooguit paar honderd extreemrechtse engnekjes. Die ontmaskeren zichzelf toch wel.

Paul250371
Paul25037121 nov. 2020 - 22:04

Sie sind wieder da.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037121 nov. 2020 - 22:16

https://vimeo.com/149416448 En achteraf kunnen we niet zeggen dat we het niet geweten hebben. Baudet en zijn rapaille draaiden er nooit omheen.

NoahAmber
NoahAmber22 nov. 2020 - 10:33

Sie waren nie weg

OlavM
OlavM21 nov. 2020 - 20:56

Het is goed dat op deze manier steeds duidelijker wordt wat aanvankelijk zo veel mogelijk werd verhuld: in werkelijkheid gaat het in FvD om fascistisch tuig.

3 Reacties
Pater
Pater22 nov. 2020 - 6:50

Ik ben nu inderdaad overtuigd.

JasDon
JasDon22 nov. 2020 - 10:41

Kort door de bocht, er zitten volgens mij meer dan genoeg mensen bij de FvD die geen rechtsextremistische gevoelens herbergen. Thierry Baudet is in mijn ogen een populist die makkelijk probeert te scoren op identiteitskwesties maar die ook regelmatig de plank mis slaat. De gemakzucht lijkt hem dus op te breken en hem bloot te stellen aan terechte kritiek. De partijstructuur kan evengoed het resultaat zijn van een angst voor de boze buitenwereld die de boel kan overnemen. Het wij/zij denken is nogal sterk in de partij, maar ook in andere clubjes.

Pater
Pater22 nov. 2020 - 12:23

@Jasdon Wilders is een opportunist. Die kan inhoudelijk ook alle kanten op. Baudet is een racist, een extreem nationalist en naar nu blijkt ook een fascist. Een leider die nazi's niet uit de partij gooit is er zelf ook een. Dat is géén gemakzucht.

Thuiszitter
Thuiszitter21 nov. 2020 - 20:50

Dan vraag je je toch af, welke idioot gaat daar nu op stemmen ?

ondine
ondine21 nov. 2020 - 20:47

Ik ben blij dat Forum bestaat, dit zodat de mensen die erop stemmen hun stem weggooien, en zichzelf gelukkig buiten een kanttekening uit de democratie plaatsen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 nov. 2020 - 20:20

Baudet is een na-aper, wil zien hoever hij ermee komt, uiteindelijk gaat het erom wat je eraan hebt, dan komt de partij niet ver omdat kwaliteit zich niet thuis voelt bij Baudet omdat hij het niet heeft, alleen opportunisten denken een podium te krijgen, dat er terug wordt gegrepen op nazisme geeft alleen maar de leegte aan, als je daarop moet terugvallen ben je voor mij een untermensch, niet de moeite van het vermelden waard.

Oki Doki
Oki Doki21 nov. 2020 - 18:46

Ik vind het heel vervelend dat dit soort partijen er nu zijn. Ze dragen niet echt bij aan de samenleving.

2 Reacties
adriek
adriek21 nov. 2020 - 20:03

Ze trekken honderdduizenden stemmers, dat zegt toch ook iets?

harmmeijer
harmmeijer22 nov. 2020 - 7:01

@ Eirda De Unilevers c.s. die steeds weer nieuwe rotzooi produceren en die slecht is voor de gezondheid spelen ook in op klanten die al die rotzooi willen vreten. Wordt ook door miljoenen gekocht. Lekker, maar o zo slecht.

Marcus A.2
Marcus A.221 nov. 2020 - 18:04

Als ik moet kiezen tussen de moslimbroederschap en het grachtengordel idealisme van groenlinks of het extreem rechtse en populistische van fvd dan blijf ik thuis. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven:)

2 Reacties
The Apple
The Apple21 nov. 2020 - 21:01

De PvdD?

Pater
Pater22 nov. 2020 - 6:53

Als je werkelijk denkt dat GL iets met de M.Broederschap te maken heeft ben je slachtoffer van complottheorieën.

jandebakker
jandebakker21 nov. 2020 - 17:56

't is me het weekje wel met disfunctioneren kandidaten commissies. Net als Gl moet fvd doen wat ze niet laten kunnen. Maar kansloos is het wel. 't is dat ik toch al niet op hun zou stemmen, maar anders waren ze mijn stem nu kwijt geweest

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen22 nov. 2020 - 8:15

"op hun"?

Aart van de aap
Aart van de aap22 nov. 2020 - 11:28

Ik gaan daaro niet op stemmen, pik

jandebakker
jandebakker22 nov. 2020 - 16:54

@Alfred. Het woordje partij is weggevallen. Dus het moet zijn "op hun partij".

[verwijderd]
[verwijderd]21 nov. 2020 - 16:10

--- Dit bericht is verwijderd —

9 Reacties
Zandb
Zandb21 nov. 2020 - 17:18

Z_edje U beweert dus dat de nummer 9 bij GL op de kieslijst, een misbaksel is, dat verwijderd zou moeten worden van die kieslijst. Waarom is die nummer negen dan een misbaksel? ik heb het gemist, ben ik bang, maar hoe heeft "de vrije pers" (wel een heel breed begrip meneer Z_edje) deze nummer 9, als misbaksel, met naam en toenaam dan "in het zonnetje gezet"? Het zal wel niemand meer verbazen, dat u weer lekker suggestief in de weer bent met uw woorden. Wat de situatie bij het FvD betreft, ook daar wordt informatie bekend gemaakt, die wellicht van handig is bij het antwoord op de vraag op welke partij je zal gaan stemmen. Als u uit die informatie wilt concluderen, dat het hier om rotte appels, dan wel misbaksels gaat, dan bent u daar verantwoordelijk voor en niet, wat u dan "de vrije pers" heet.

jandebakker
jandebakker21 nov. 2020 - 17:58

't probleem is natuurlijk dat je bewust niet kan stemmen op een nr 7 of 9. Maar dat maakt vervolgens geen zak uit omdat jouw stem er wel voor zorgt dat er ook een zeteltje komt voor die nr 7.

The Apple
The Apple21 nov. 2020 - 21:05

"Dan is het verder aan de democratie of je nummer 7 of nummer 9 van een lijst kiest." De dog-whistle van iemand die extreem rechts is, zegt dat hij niet op het FvD stemt, maar toch de aandacht probeert af te leiden naar GL.

Pater
Pater22 nov. 2020 - 6:56

Zedje toch. Over het algemeen best kritisch, maar kennelijk niet zodra de islam in het spel komt.

Zandb
Zandb22 nov. 2020 - 7:17

Apple Als ik u als "extreem links" frame, veranderen uw reacties daarmee dan van inhoud?

JasDon
JasDon22 nov. 2020 - 10:57

"Zedje toch. Over het algemeen best kritisch, maar kennelijk niet zodra de islam in het spel komt." Z_edje steekt heel wat meer tijd en energie in het beargumenteren van zijn positie dan de gemiddelde deelnemers op de draadjes van Joop. Weer andere deelnemers vallen vooral de persoon met de onwelgevallige mening aan.

Zandb
Zandb22 nov. 2020 - 15:05

Z_edje Zo herkenbaar dom. Wie zaait oogst. In het gunstigste geval zaait u per ongeluk iets, maar..... u, die zo zorgvuldig zijn woorden kiest, en werkelijk niets aan het toeval overlaat, heeft het natuurlijk niet volkomen per ongeluk over de nummer 9 op "een" lijst (en dus niet op DE lijst!). U praat niet toevallig 'in het algemeen' over "dit soort misbaksels" in het algemeen. En dan gaan klagen, wanneer iemand dat als een heel vervelende reactie doorziet (want dat is het)? Zo hypocriet. U scheldt en dreigt maar door tot u een ons weegt. Ik neem wat u zegt te serieus dat u het hier zonder bijbedoeling hebt over de nr. 9 op "een" lijst. Terwijl dat 'toevallig' net de plaats is die Kauthar inneemt op "een" lijst, 'toevallig' ook nog eens keer van GL. JasDon Z_edje wordt hier niet op de persoon aangevallen. Hij wordt aangevallen op wat hij, die zo zorgvuldig en goed debatteert, ons 'per ongeluk' meedeelt, dat iemand die op de negende plaats staat op, let wel, "een" kieslijst (en dus niet DE kieslijst van het FvD!), een misbaksel is. Overigens, de gewraakte leden van FvD worden ook door hem uitgescholden, maar dat wordt laf toegeschreven aan "de vrije pers", wie/wat dat ook zijn moge. Niet minder erg. Ook daar heb ik het in mijn reactie over. Geen woord wijst Z-edje daaraan; hij speelt slechts de vermoorde onschuld. Z_edje steekt zijn tijd in het bestrijden van bepaalde mensen met alle mogelijke middelen en trucs. Dat zoiets in uw kraam te pas komt, prima. Maar het moet niet uw zicht op de werkelijkheid wegnemen. Wat u wilt zien, dat is aan u, net als het aan Z_edje is. Daar bent u vrij in zoals ik daar, volgens Z_edje - lees maar een paar reacties - niet ben en mag zijn.

The Apple
The Apple22 nov. 2020 - 18:15

ZandB - Je hoeft niets te framen: ik ben extreem-links.

Pater
Pater24 nov. 2020 - 5:59

@Z De manier waarop je een vergelijking maakt tussen de nrs 7 Jansen) en 9 (Kauthar) is tamelijk walgelijk, vooral omdat je altijd kunt zeggen dat ik dat erin lees en jij het niet bedoeld hebt. Dat was ooit beneden jouw maat. Je hebt toch de verklaring van Kauthar wel gelezen? De vergelijking met IS vind ik zelfs racistisch. IS = moslim = Kauthar. Tja. En liever geen gezeik dat je dat niet bedoelt; een normaal mens bedenkt die hele vergelijking niet.

Rode druppel
Rode druppel21 nov. 2020 - 15:14

Goed dat er een SP of PvdD is anders zou ik bij gebrek aan anti neoliberaal beleid extreem rechts moeten kiezen. Wat men er ook over schrijft, ze krijgen eerder mijn stem dan VVD, CDA, D66, PvdA, GL , CU en SGP. Hoe fout ze ook zijn, voor mij zijn sommige partijen nog fouter. Ga door met dit beleid en maak extreem recht extreem groot.

2 Reacties
Thuru
Thuru22 nov. 2020 - 4:38

Vergeet ook niet de waardeloze partijen DENK, NIDA of BIJ1. Ook juist daar niet op stemmen. Deze 3 zijn met afstand de meest waardeloze. GL krijgt mijn stem ook niet en al helemaal niet vanwege kandidaat nummer 9. Op welke partijen wel te stemmen weet ik niet, wel in ieder geval een partij wat minimaal 1 zetel haalt of meer. Althans wat ik dan ga stemmen. Ik vermoed dat SGP hoogstwaarschijnlijk de beste keus is. PVV of CU of heel misschien SP zou ook nog kunnen. Maar goed we zullen het zien. De rest valt in ieder geval af. Weliswaar heeft FvD een aantal goede punten zoals migranten en asielbeleid, maar ook referendum. Maar op het moment zwalkt de partij iets teveel. Afwachten welke kant deze opgaat, vanuitgaand gemakshalve dat het verhaal eromheen klopt of enigszins klopt.

Satya
Satya22 nov. 2020 - 14:36

Want die partijen doen niet mee aan neoliberalisme? Goed om te weten dat jij racisme acceptabel vindt al ben ik niet verbaasd.

Oud ijzer
Oud ijzer21 nov. 2020 - 14:46

Bijna lachwekkend om te zien hoeveel problemen de FvD nu gaat krijgen met hun nummer 7. Dit gaat straks helemaal fout. En terecht! Maar eerlijk is eerlijk: Groenlinks heeft ook een probleem met hun nummer 9. Terecht is het dat dát ook benoemd mag worden. Al lijkt het erop dat commentaar geven op laatste onderwerp gelijk vervalt in Islamofobie. Het maakt het kiezen er straks (voor mij) niet makkelijker op. Ik heb een links hart, maar ik vind het pijnlijk om te zien hoe links Nederland wegkijkt. We hebben een enorm probleem momenteel qua Moslimextremisten. Ik hoop oprecht dat links Nederland zijn tanden laat zien hierover en niet dat straks de buit wéér naar rechts gaat. Links gaat door de kwestie met de nummer 9 van Groenlinks wéér stemmen verliezen. Helaas willen ze het niet zien. En rechts Nederland lacht zich rot. Ze hoeven niet eens wat te doen. FvD mag van mij regelrecht de prullenbak in. Dat vond ik al, maar probeer kiezers te winnen straks. Van rechts. Zo simpel is het. Met een persoon als Jesse Klaver gaat links overall wéér zetels verliezen. Doodzonde.

16 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer21 nov. 2020 - 15:22

Tja, met zulke 'linksen' krijg je vanzelf een rechtse meerderheid.

vdbemt
vdbemt21 nov. 2020 - 15:55

Met je afleiden van het onderwerp, je maar zij ook" en "we hebben een enorm probleem qua Moslimextremisten", maak jij mij niet wijs dat je een links hart hebt.

Oud ijzer
Oud ijzer21 nov. 2020 - 16:19

beste vdbemt, Dát bedoelde ik dus. Direct mij in een hoek drukken waar ik mij niet in wil begeven, omdat er iets benoemd wordt over moslimextremisten. Overigens geeft uw reactie uw niveau weer; het is niet zij, maar zei.

Zandb
Zandb21 nov. 2020 - 16:34

Oud IJzer Ik weet niet of u duidelijke nazisympathieën op een lijn kan zetten met het feit dat iemand belijdend moslim is. Wat mij betreft is dat een brug te ver. Wanneer duidelijk wordt, dat haar moslim zijn de uitgangspunten van GL in de weg staan, dan wordt dat een andere zaak. Maar zo ver is het nog lang niet. Verder maken zowel GL als het FvD zelf uit, wie ze op de kandidatenlijst willen hebben staan. Wij, de kiezers, bepalen of zo'n partij daardoor aantrekkelijker of juist niet wordt.

The Apple
The Apple21 nov. 2020 - 16:39

Als het over het Forum gaat en iemand begint dan over GroenLinks, dan weet je toch hoe laat het is? Ik vind dat echt zo typisch dom-rechts.

Ecclesia
Ecclesia21 nov. 2020 - 16:40

@vdbemt Er is natuurlijk een verschil tussen sociaal-economisch links en sociaal-cultureel links. Je kunt prima links op één gebied zijn, en rechts op een ander.

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 nov. 2020 - 16:59

'Overigens geeft uw reactie uw niveau weer; het is niet zij, maar zei.' Gisteren zag ik twee Trump fans zeggen: It is Donald J Trump. And the 'J' stands for Jenius' Zij wisten ook niet beter. Duw jezelf niet in de hoek van die toeterende nitwits.

Oud ijzer
Oud ijzer21 nov. 2020 - 17:42

Ik zie genuanceerde reacties, maar ook felle anti-reacties. Zo'n partij als Fvd mag van mij heus wel bestaan, maar er wordt van die rechtsextremistische mensen binnen de partij géén afstand van genomen. De geest is dan uit de fles en deze partij verdwijnt uit zichzelf. Mooi en prima. Maar wat ik meldde over Groenlinks; krab meerdere malen achter de oren en leer hier nu eens van. Overigens ben ik van mening dat politiek en religie altijd gescheiden moeten blijven. Hier schuurt het dus. Het schuren van dit alles mag niet benoemd worden en dat is pijnlijk om te zien, zoals te zien toen Dhr klaver voor de camera's stond. Wees duidelijk en dan komt het heus goed. De dame in kwestie mag alles geloven, maar hou het buiten de politiek: dat kan ze nu niet meer en de schade is het gevolg. Links zou blij moeten zijn met de wegloop van de FvD, maar wat gebeurt er? Meer kiezers naar andere rechtse partijen. Wanneer nemen ze nu eens stelling en leren ze eens wat er leeft onder de bevolking (wat dat betreft doet Wilders het slim). Een steeds luider wordend geluid is nu dat er moet worden opgetreden tegen Moslimextremisme (ook onder linksdenkenden), maar ondertussen wordt ieder commentaar op een linkse partij in een rechtsextremistische hoek geduwd. Dat is niet alleen onhandig, dat is oliedom.

Paul250371
Paul25037121 nov. 2020 - 18:29

Jouw linkse hart heeft een grotere hekel aan moslims dan aan nazi's. Jouw excuus daarvoor is dat moslim terroristen erger schade toebrengen dan extreem rechts.

Buitenstaander
Buitenstaander21 nov. 2020 - 18:56

@Apple Net zoals wanneer iemand kritiek heeft op GL en je begint te klagen over de bronnen, of 'witte mannen', kijk dat vinden anderen weer typisch tunnel links: nooit iets toegeven, en dan om je heen gaan slaan met fobisme etc.

The Apple
The Apple21 nov. 2020 - 20:59

Norm vindt het raar dat ik naar zijn bronnen vraag, als hij weer eens iets uit zijn duim heeft gezogen. De term "witte mannen" heb ik bij mijn weten nog nooit gebruikt, dus daar zal Norm even een link naar moeten geven, al heeft hij daar dus een hekel aan.

OlavM
OlavM21 nov. 2020 - 21:26

@ Oud ijzer: [Overigens geeft uw reactie uw niveau weer; het is niet zij, maar zei.] Praat niet te snel over "niveau". Je valt in de zelf gegraven kuil van onnozelheid: het is wel degelijk "zij", want vdbemt bedoelde duidelijk: "ja, maar zij ook".

Marinus Calamari
Marinus Calamari21 nov. 2020 - 21:30

Er is vanuit linkse hoek gewoon harde kritiek op GL hoor, ook hier op dit forum. Als linksmensen ergens goed in zijn, is het wel overal kritiek op hebben. Maar goed, rechtsmensen zijn bovenal op zoek naar zelfbevestiging, wat weer tot het soort tunnelvisie leidt waar alles wat links is en niet voldoet aan de vooroordelen over links wordt uitgefilterd. Kritiek op GL alhier ter plaatse heeft vooral betrekking op het enigszins neoliberale en elitaire karakter van de partij, wat best stevige kritiek is als dat van linksmensen komt. En ik ben het wel enigszins met die kritiek eens, trouwens. Maar GL is mijns inziens wel een volkomen valide politieke partij, net zoals iedere andere linkse partij in dit land.

Pater
Pater22 nov. 2020 - 7:01

Ach Oudijzer, als een moslima al sinds kiest voor een seculiere linkse en groene partij, en daarbij zegt dat ze achter alle standpunten van het GL-programma staat, kan alleen een islamofoob daar iets kwaads in zien.

Zandb
Zandb22 nov. 2020 - 7:15

Oud ijzer Er zijn inderdaad moslimterroristen. U moet echter wel even de link duidelijk maken tussen de nummer 9 van de kieslijst van GL en moslimterroristen. U doet nu net of zonneklaar is dat we, wanneer we op GL stemmen, steun verlenen aan moslimterroristen. Daar is veel te weinig 'bewijs' voor. Verder maakt u de fout, dat kerk en staat weliswaar gescheiden zijn maar dat zoiets uitdrukkelijk niet betekent dat het geloof geen rol mag spelen in de politiek. KERK en staat zijn gescheiden. U mag natuurlijk uw bedenkingen, uw zorg duidelijk maken betreffende deze actie van GL. Maar als die bedenkingen, die zorg, op te weinig gebaseerd zijn, dan is de conclusie dat u zich islamofoob toont juist. En wanneer u die bedenkele bedenkingen, die zorg als een redelijk motief aanvoert om bedenkelijke partijen te steunen, en dat we die mensen daarin moeten erkennen dan is dat bedenkelijk. Natuurlijk moeten we proberen om mensen duidelijk te maken, dat ze wellicht een verkeerde keuze maken. Natuurlijk moeten we erkennen dat onze democratie bedenkelijke keuzes mogelijk maakt. Maat te erkennen, dat deze mensen een punt hebben, zoals u doet en zoals u de verantwoordelijkheid voor die verkeerde keuze bij links legt -moet die het maar beter uitleggen - dat is pas "oliedom". Ik bedoel: Ik leg het hier toch helder uit. Wie zou zoiets niet kunnen begrijpen. Dus wie een andere keuze maakt, die doet dat bewust. En daar ben ik, als ik dan links genoemd mag worden, niet verantwoordelijk voor.

The Apple
The Apple22 nov. 2020 - 19:18

Norm - Kijk dat vind ik nu weer typisch dom-rechts: gewoon doen alsof je niet thuis bent als je lastert en dan om bewijs gevraagd wordt. In het Engels noemen ze dat "smear" en in het Nederlands hebben ze het wel eens over smeerlappen, maar het gaat dus om smearlappen.

Stientje2
Stientje221 nov. 2020 - 14:45

De FvD en de jongere partij worden beheerd en geïntimideerd door dat oude baasje met dat enge snorretje. Ondanks dat Baudet hoog opgeleid is, heeft hij zich laten misleiden door hem. Het hele gedachtegoed van Baudet, is niet direct van hemzelf, maar van dat oude baasje. Jammer, want een normale rechtse partij wordt in dit vrije Nederland net zo goed geaccepteerd als elke andere partij. Deze partij is buiten alle proporties., en door die oude baas zelfs gevaarlijk. Baudet...........bedenk goed waar je mee bezig bent!! Dit kost jou stemmen, en dat is al gebeurd. Ik ben absoluut geen aanhanger van deze partij. Geef mijn portie maar aan Fikkie. Keus genoeg.

2 Reacties
OlavM
OlavM21 nov. 2020 - 21:20

@ Stienteje: Th. Baudet is in werkelijkheid een warhoofd, die graag als intellectueel poseert.

OlavM
OlavM21 nov. 2020 - 21:28

Sorry, Stientje.

Zapata
Zapata21 nov. 2020 - 14:18

Ik ben niet zo van het verbieden en vaak werkt het nog averechts ook. Maar als een partij bewezen neonazi's zo hoog op de lijst gaat zetten en promoveert en critici daartegen buitenspel zet dan zou je toch kunnen stellen dat die partij wel heel sterke sympathieën heeft voor het nationaal socialisme. Is dat iets wat wel thuishoort binnen een parlementaire democratie? In Griekenland is Gouden dageraad verboden, waarom zou dat hier niet kunnen? Ik begrijp dat zoiets niet democratisch overkomt maar criminele of staatsgevaarlijke organisaties worden overal ter wereld verboden. En het kan natuurlijk aan mij liggen maar ik vind neonazi's behoorlijk eng en gevaarlijk.

2 Reacties
Zandb
Zandb21 nov. 2020 - 16:44

Zapata Helaas is er veel meer voor nodig dan 'sympathieën en eventuele lidmaatschappen van divers (niet verboden maar bedenkelijke) organisaties om mensen te kunnen bestraffen. En dan nog kun je ze nog maar heel moeilijk uitsluiten van het democratisch proces. Dat is wat Macron zo opbreekt, met die grote broek die hij aantrok en waar simpel denkende goedwillende en goedgelovige mensen zo de mist ingaan omdat ze zo op de overheid (het verbieden!) vertrouwen. We hebben erg veel ruimte. Gelukkig. Het enige waar we op moeten letten, is dat we de verkeerden geen ruimte geven. We kunnen niet te veel vertrouwen op verbieden omdat we daarmee het risico lopen onszelf in de vingers te snijden, doordat we worden 'als zij' (en dan, rechtvaardigen we onszelf moed in, doordat wij het dan 'voor de goede zaak doen'.) Er helpt maar een ding: Stem niet op partijen die duidelijk maken dat een beetje verbieden en uitsluiten wonderen doet.

Thuru
Thuru22 nov. 2020 - 4:47

Verbieden van huidige partijen is natuurlijk waanzin en onwenselijk ongeacht welke huidige legale partij dan ook.

Buitenstaander
Buitenstaander21 nov. 2020 - 13:58

Kan het zo zijn, dat als je hoog op een verkiezingslijst komt te staan, dat je dan toch het gedachtengoed niet hoeft aan te hangen van (nog) extreem rechtsere groeperingen? Vraagje....

12 Reacties
NoahAmber
NoahAmber21 nov. 2020 - 15:29

Het op de lijst staan bij het FvD is al extreem rechts. Veel extremer zal je niet hebben

vdbemt
vdbemt21 nov. 2020 - 16:00

"Kan het niet zo zijn dat je eigen uitingen en gedrag, waardoor je hoger op de verkiezingslijst komt, niet al de grenzen overschrijden? En zegt dat niet wat over de partij waar die verkiezingslijst van is?

The Apple
The Apple21 nov. 2020 - 16:36

Norm – We weten allemaal dat het Forum van Democratie niet deugt en dat de aanhangers weliswaar met de de mond belijden dat ze voor de democratie zijn, maar dat ze zich hebben aangesloten bij een partij die eigenlijk niet voor democratie is. Het schijnt dat er zelfs mensen zijn die wel altijd het Forum verdedigen en dezelfde standpunten innemen, maar zeggen dat ze niet op het Forum stemmen. Nog gekker is dat er mensen zijn die in die “escape” trappen. Kun jij dat verklaren? Ik bedoel, als het over het Forum gaat en iemand begint dan over GroenLinks, dan weet je toch hoe laat het is? Ik vind dat echt zo typisch dom-rechts. Jij niet?

The Apple
The Apple21 nov. 2020 - 16:36

Ik vind die “dog whistle’s” wel leuk, -echt typerend voor het Forum Ik vind Thierry Baudet natuurlijk een enorme kwal, maar… Ik ben het lang niet altijd met ze eens, maar… Ik zou nooit op het Forum stemmen, maar… Je weet gelijk hoe laat het is.

Zandb
Zandb21 nov. 2020 - 16:56

Norm Als dat wat u betreft bij GL dan ook kan, prima. Maar daar ziet u het niet zitten. Waarom zou het hier dan wel kunnen? Iedereen heeft toch de keuze , om op GL te stemmen of niet. En die keuze heeft iedereen ook wat het FvD betreft. Het enige verschil dat ik zie, is dat we niet weten of en zo ja hoe Kauthar haar moslim zijn in GL inbrengt. Datzelfde geldt voor de mensen hier, bij het FvD. Alleen is er wat mij betreft wel een groot verschil tussen moslim of neonazi zijn. Ten eerste is de islam een religie en dat is belangrijk, want kerk en staat moeten gescheiden blijven. De nazileer is een ideologie. (Bedenk hierbij wel, dat helaas heel veel islamitische stromingen ook in de ideologische vorm voorkomen.) Ik vind, het dus, zeg ik ten overvloede, heel wat anders of iemand religieus is en op een kieslijst staat, dan dat iemand er een bedenkelijke ideologie op nahoudt en op een kieslijst staat. Met Kauthar moet alles nog duidelijk worden. Met die mensen binnen het FvD lijkt het, mij althans, vrij helder.

Buitenstaander
Buitenstaander21 nov. 2020 - 18:43

Apple Antwoord: op een lijst staan en dan heimelijk andere gedachten er op nahouden is dus volstrekt onlogisch en dus stemt een weldenkend mens niet op FvD. Dat geldt overal, en als er dan toch een steetje aan de appel zit, om maar bij uw huis te blijven, dan moet je niet ineens als 'escape' gaan roepen dat de bronnen niet deugen.

Buitenstaander
Buitenstaander21 nov. 2020 - 18:51

@Zandb Het was dus een retorische vraag, toch. Nee idd je kan het een niet met het ander verenigen. Maar daar komt GL nog achter, want hoe kan je tegen allerlei orthodoxe organisaties aanschuren en dan toch je melden bij progressief GL en zeggen dat alles niet klopt. Da's toch onlogisch, of heet dat naief links, de variant op dom rechts. Je meldt je toch ook niet aan bij FvD terwijl je bij PaxChristio in t vrijwilligerswerk zat en ineens roept dat dat verleden niet meer telt......Maar gelukkig, u gelooft in het onmogelijke van de mens, bewondering voor u,dus spreken we af dat we Kauthar het voordel vd twijfel geven, en u ruiterlijk komt toegeven wanneer het een 'Denkje' wordt? Dan doe ik t zelfde als t een succes wordt :-)

The Apple
The Apple21 nov. 2020 - 18:58

Norm - Een weldenkend mens niet, maar mensen die zo denken als jij wel, al beweer je dan van niet.

The Apple
The Apple21 nov. 2020 - 19:00

Of wil je soms beweren dat niet over GL begint als het over het FvD gaat?

Paul250371
Paul25037121 nov. 2020 - 22:34

"Of wil je soms beweren dat niet over GL begint als het over het FvD gaat?" Ja Norm, het begint op te vallen.

Thuru
Thuru22 nov. 2020 - 4:58

@NoahAmber NVU zit aan de rechterkant van FvD. Maar goed, die partij doet niet mee aan de verkiezingen. Wel heeft NVU weer een aantal meer socialere punten zoals gratis gezondheidszorg zorg. Maar goed zo relevant is die partij ook niet met rond 0.1% van de stemmers (afgerond naar boven).

Zandb
Zandb22 nov. 2020 - 7:33

Norm Dit is inderdaad geen vraag maar bewering, een stelling: ".....want hoe kan je tegen allerlei orthodoxe organisaties aanschuren en dan toch je melden bij progressief GL en zeggen dat alles niet klopt." U vindt van niet. Maar dat is vergelijkbaar met een 'bewering' als: "... want hoe kan iemand die als Nazi bekend staat nu joodse onderduikers hebben?" U moet zich schamen om wat zich regelmatig als werkelijkheid voordoet zo negatief persoonlijk naar mij toe te maken met uw sarcastische: "Maar gelukkig, u gelooft in het onmogelijke van de mens, bewondering voor u,dus spreken we af dat we Kauthar het voordel vd twijfel geven, en u ruiterlijk komt toegeven wanneer het een ‘Denkje’ wordt? Dan doe ik t zelfde als t een succes wordt ????" Ik ben niet te beroerd om toe te geven, dat mensen zich in allerlei gedaantes kunnen voordoen en dat ik dat lang niet altijd doorzie. En dat ik probeer om, tenzij uitdrukkelijk het tegendeel bewezen wordt, er van uitga dat mensen goede bedoelingen hebben lijkt mij beter, dan dat je er van uit gaat, dat mensen wel slechte bedoelingen zullen hebben. Zie de affaire met de Belastingdienst.

MaxMax2
MaxMax221 nov. 2020 - 13:51

Tergende domheid van Baudet die zelf niet inziet wat voor zooitje het is bij FvD, denk dat er heel veel kiezers al zijn weggelopen vanwege die rare COVID-19 conspiracies van Baudet en dat nog meer kiezers dat gaan doen als ze zien dat deze wannabe nazi op de lijst staat.

3 Reacties
PVDB2
PVDB221 nov. 2020 - 14:21

Voortschrijdend inzicht MaxMax ? Nog niet zo langen geldeen was het halleluja. https://www.krapuul.nl/politiek-blog/2752340/baudet-kletst-uit-zijn-nek-deel-xxxxviiii/

vdbemt
vdbemt21 nov. 2020 - 16:04

Gisteren het nieuwe verkiezingsspotje gezien op tv van FvD, waar Baudet heel charmant het fascisme door een bejaarde vrouw de kamer in probeert te brengen. Ook een vraag van Baudet tijdens dit zo warme, gezellige onderhoud: hoe vind je mij ? (Zo belangrijk). Antwoord: je bent een schat.

MaxMax2
MaxMax222 nov. 2020 - 16:40

@PVDB Ik heb nooit iets met het FvD gehad en ik stem er ook niet op.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander21 nov. 2020 - 13:40

Ik kan mij nog herinneren dat ik deze club van extreemrechts mede gezien hun contacten binnenlandse en buitenlandse contacten al veel eerder fascisten noemde. Dat was ook toen al duidelijk maar menigeen ook hier bij Joop viel daarover. Het was en is toch zo klaar als een klontje dat we hier met een ongure partij te maken hebben. Iedereen die met de PVV en FvD in conclaaf gaat geeft ze (fascisten en neonazi's ) de ruimte.

1 Reactie
DeKleineSalamander
DeKleineSalamander21 nov. 2020 - 13:41

Minus eenmaal 'çontacten'

Dave Velzen
Dave Velzen21 nov. 2020 - 13:28

FvD is en wordt steeds meer en openlijker een armstrekker partij. Ze doen maar. Ik vind het eigenlijk wel prima. Want de kans op regeringsdeelname wordt kleiner en kleiner hierdoor.

1 Reactie
MaxMax2
MaxMax221 nov. 2020 - 14:20

'Want de kans op regeringsdeelname wordt kleiner en kleiner hierdoor.' Die kans was al heel klein.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde21 nov. 2020 - 13:12

Het FVD is de schaamte voorbij, ze komen nu openlijk uit voor hun geaardheid. We kijken met verbazing naar het onkruid dat in de VS de kop opsteekt maar hier groeit het net zo goed, het groeit zelfs in onze volksvertegenwoordiging. Het is maar goed dat Roundup nog steeds te koop is.

GoudenBergen
GoudenBergen21 nov. 2020 - 12:45

Forum is een aflopende zaak. Even waren ze op papier de grootste partij, nu staan ze op 6 zetels. Over een paar jaar komt er weer een uil(skuiken) aanfladderen en begint het circus weer opnieuw. De NSB kon toentertijd ook verboden worden...

1 Reactie
PVDB2
PVDB221 nov. 2020 - 14:49

Het was nooit de bedoeling van het FVD om groot en blijvend te worden. Baudetje had geld nodig. Powned betaalde te weinig, net als uiteindelijk zijn Russische vriend Kornilov, die word gezien als een verlengstuk van het Kremlin. A usefull idiot waar er nog meer van rondlopen hier in het westen in de politiek. Sommige van hen gingen zelfs naar het Kremlin. In 4 jaar heeft hij tussen de 4 en 5 ton als 2dekamerlid in zijn zak gestoken. Salaris opgebracht door de belastingbetaler. Daarnaast 40.000 leden die een aardig centje hebben neergeteld voor lidmaatschap. Veel makkelijker verdien je ze niet. Zeker als je helemaal geen 2dekamerlid wil zijn die dossiers doorneemt en werkelijk iets positiefs wil veranderen. De Partij ís Baudet en Hiddema. Populisten, demagogen. En die hebben 1 ding gemeen: ze zeggen dat ze de grootste willen worden maar zullen er veel aan doen om het voorkomen. Want dan moet je nog gaan doen wat altijd hebt gepropageerd. En dat is lastiger dan je denkt. En zal nog veel meer mensen afschrikken als men er achter komt dat het gebakken lucht is en niet in hun voordeel van hun of dat van de maatschappij in zijn geheel is.

Norsemen
Norsemen21 nov. 2020 - 12:39

“ FvD geeft openlijk extreemrechtse leden hogere functies binnen partij” Zijn alle leden van een extreem rechtse partij dan niet extreem rechts?

1 Reactie
vdbemt
vdbemt21 nov. 2020 - 16:08

Jawel. Maar er zijn er nog bij die dat ontkennen. Baudet zelf nog bij Jinek toen hij vergezeld werd door 2 dames van zijn partij.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!21 nov. 2020 - 12:22

Wat een onvoorstelbare puinzooi maken ze ervan bij het FvD. Deze mensen moet je niet in je partij willen hebben.

2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman21 nov. 2020 - 13:10

Tenzij je een fascistische partij hebt. Dan ben je natuurlijk juist blij met deze lieden.

harmmeijer
harmmeijer21 nov. 2020 - 13:31

@Tweede Als je als partijleider van de FvD ervan verdacht wordt de extreemrechtse omvolkingstheorie aan te hangen en vindt dat “Europa dominant blank” moet blijven, logisch toch strontvliegen op die hoop stront afkomen.

Aart van de aap
Aart van de aap21 nov. 2020 - 11:49

https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=KIah7qQnm9c&feature=emb_title Come on !!!!

Jerry Bidet
Jerry Bidet21 nov. 2020 - 11:14

Klasse van Baudet, zo snel als de partij groot is geworden, zo snel trapt hij het de grond in. Jammer, maar helaas. Mijn stem krijgen ze niet.

10 Reacties
LaBou
LaBou 21 nov. 2020 - 12:11

Je hebt er dus over gedacht het wel te doen.

Jerry Bidet
Jerry Bidet21 nov. 2020 - 12:35

Ja, nooit een geheim van gemaakt. Het programma an sich vind ik nog steeds goed. Maar ik kan niet mét een gerust hart stemmen wanneer dit soort volk er deel van uitmaakt. Een Bidet is al afdoende...

Aart van de aap
Aart van de aap21 nov. 2020 - 13:24

Denken staat vrij, LaBou wees blij dat hij het niet gedaan heeft haha

Aart van de aap
Aart van de aap21 nov. 2020 - 15:36

Alleen het gehamer op kartel politiek, wat FVD doet, heeft enige relevantie. Voor de rest is het een heel, heel foute partij Een soort NVU light, eigenlijk. Een NVU voor de nette burger.

LaBou
LaBou 22 nov. 2020 - 7:55

Aap, er aan denken duidt op een bepaald gedachtengoed. En dat gedachtengoed heeft een sterke geur van fascisme met alles wat daar aan hangt. Blijkbaar is meneer plee het wel met de fascistische iedeeen van TB eens maar schrikt het hem af als die ineens zo openlijk worden getoond.

Aart van de aap
Aart van de aap22 nov. 2020 - 11:29

Ja, ik weet niet LaBou Ik vind het belangrijk dat denken vrij staat. Denk wat je wilt. Overwegen staat ook vrij. Ik bedoel, anders houdt het echt een beetje op allemaal, als je mensen gaat vertellen waar ze wel/niet over na mogen denken

Jerry Bidet
Jerry Bidet22 nov. 2020 - 13:12

Labou, Je kunt het ook niet willen begrijpen, prima. Maar in den beginne was hier geen sprake van, pas na de verkiezingen en zijn toespraak is het de verkeerde kant op gaat gegaan. Maar jij hecht er meer waarde aan om iemand voor fascist uit te maken. Als je daar gelukkig van wordt, vind ik het prima.

Satya
Satya22 nov. 2020 - 14:54

Dat je de ogen nu pas open gaan verbaasd mij. Waren Taylor en Kennedy niet genoeg? Hun zondebok is dan misschien niet joods maar negroïde, het denken was hetzelfde al zijn beide ook niet gek op Joodse mensen. Ik heb ook even gedacht interessant, tot ik mij 20 minuten in Baudet verdiepte. Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig waarom jij het langer als mogelijkheid zag.

Jerry Bidet
Jerry Bidet22 nov. 2020 - 19:31

@satya Fijn dat je het vraagt, oprecht. Het programma van FvD vind ik goed, niet alles maar dat kan ook niet. Baudet vond ik van begin af aan een omhoog gevallen corpsbal, maar het programma is leidend. Pas na zijn toespraak begon ik te twijfelen en heb ik het nog enige tijd aangezien, maar de laatste maanden waren de druppel. Goed programma of niet, maar wanneer Erkenbrand en dat soort volk er nog rond loopt, dan kun je daar niet met een schoon geweten op stemmen. Misschien mijn fout dat ik het te laat zag, maar dat kan ik niet meer terug draaien. Nogmaals, dank voor je fijne reactie .

Satya
Satya23 nov. 2020 - 11:10

"Misschien mijn fout dat ik het te laat zag, maar dat kan ik niet meer terug draaien." Fouten maken we allemaal. Ik moet ook weleens terugkomen op dingen die ik zeg of doe. Blij dat je niet zo'n iemand bent die in zijn gelijk blijft hangen.

De Baas
De Baas21 nov. 2020 - 11:14

Nee jongens blijf bij de les, Kauthar by GL is het probleem en paard van Troje ????????????

4 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet21 nov. 2020 - 12:06

Het een streept het ander niet weg.

Herr Vorragend
Herr Vorragend21 nov. 2020 - 12:12

Neo-nazi's hebben helemaal geen paard van Troje nodig om de FvD binnen te dringen. Troje heeft zich hier uit vrije wil overgeleverd aan het fascistisch gespuis en doet bovendien, schaamteloos, nauwelijks moeite dat te verdoezelen. In het geval van Kouthar en GL moet nog maar blijken hoe de paarden hobbelen.

Zandb
Zandb21 nov. 2020 - 17:25

Prima, geslaachd Maar wie doet dat dan. Die Kauthar, die op de kieslijst van GL staat? Als dat zo is, dan heeft u daar vast wel een onweerlegbaar bewijs van. (En begin er dan maar niet over dat je zoiets toch kunt zien, als je je kop niet in het zand steekt, want dat is helaas geen bewijs. Dan waren ze bij justitie een stuk gauwer klaar.)

Marinus Calamari
Marinus Calamari23 nov. 2020 - 9:49

@Altijd geslaagt Iedereen die nu niet expliciet Forum verwerpt, is wat mij betreft een Fascistenvriend. En nu?

PVDB2
PVDB221 nov. 2020 - 10:51

Uiteraard word dit ontkent. Want elke persoon die wat helderder van geest is wist inmiddels al lang dat er aardig wat antisemitisme binnen de partij was. Ook zelf ken ikzelf enkele mensen die pro FVD zijn en het geen punt vinden om Nazi Duitsland te eren. Of dat antisemitisme alleen bij moslims voor komt. Niet alleen gereformeerden maar ook seculieren die laatstgenoemde als mening hebben. Want het komt niet voor in Duitsland, Nederland, de VS onder de blanke Christelijke meerderheid. Tot voor kort zelfs in de lokale Duitse politiek (AFD) net zoals hier dus in een jongerenpartij. Je kan dit niet afdoen dat ze de oorlog niet hebben meegemaakt, het niet op school hebben gekregen of dat het kwajongens zijn. Het wel afdoen als men een ouder word, meer verantwoordelijkheid en een gezin krijgt. Want op oudere leeftijd kan je dus nog aardig antisemitisch zijn. Kijk naar Jean Marie Le Pen en de mensen dus in de lokale Duitse politiek. Blijkbaar is het toch nog broodnodig aandacht te besteden aan de Shoah. https://www.dw.com/en/anti-semitism-rising-in-germany-survey-finds/a-50879966 https://en.wikipedia.org/wiki/Antisemitism_in_the_United_States

3 Reacties
Dehnus
Dehnus21 nov. 2020 - 11:03

Dit is echt niet alleen antisemitisme hoor, maar gewoon ouderwets nazisme. Niet eens neonazisme, want die zijn nogal zweverig in de new age. Nee dit is het werk van de weduwe van Rost van Ringen, voortgezet door haar advocaat: Theo Hiddema. Haar plan komt nu ter ontplooiing, iets waar linkse Joodse en antifascistishe organisaties jarenlang voor gewaarschuwd hebben. Dit is niet alleen een gevaar voor Semitische mensen, maar ook LGBTQ+, socialisten, aneurotypische mensen, mensen van kleur, arbeidsbewegingen, etc. En de media doet er niks tegen want zelfs de BNNVara doet:" Thierry, vertel eens, heb.je nu al een vriendin?" Kotsmisselijk wordt je ervan.

Le Chat Botté
Le Chat Botté21 nov. 2020 - 11:50

@dehnus Bedoel je met 'Rost van Ringen' Florentine Rost van Tonningen? Ze was lid van de NSB en onderhield nauwe contacten met rechts-extremisten. Ze stierf in 2007. Hiddema hielp haar in een rechtszaak om het weduwepensioen van de Nederlandse staat te behouden.

GoudenBergen
GoudenBergen21 nov. 2020 - 12:50

" Blijkbaar is het toch nog broodnodig aandacht te besteden aan de Shoah. " Als vriend van het Joodse volk en van Israël kan ik dit volmondig beamen. Het is dan wel zaak op hard op te treden tegen ALLE antisemieten. Ook de extreemlinkse en de islamitische.

Sailor2
Sailor221 nov. 2020 - 10:34

Eerst was het een Fortuin imitator. Nu een Trump imitator. De man heeft geen ziel.

2 Reacties
De Baas
De Baas21 nov. 2020 - 11:16

Zoals ge gehele nl'se politiek!

Sailor2
Sailor221 nov. 2020 - 12:04

Hakim Nee hoor, alleen die wannebee van FvD.

Bouwman2
Bouwman221 nov. 2020 - 10:12

Jongeren zijn geneigd te provoceren. Jongerenafdelingen zijn altijd radicaler dan de moederpartij. De vraag is of je moeder kunt aanspreken op haar kinderen. Of je moeder kunt verwijten dat ze zulke rare kinderen heeft. waarvan iedereen wel ziet hoe vreemd ze zijn. Er kan van een olievlek gesproken worden, plaats één asociaal gezien bij vid andere "normale"ge

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman221 nov. 2020 - 10:20

Er kan van een olievlek gesproken worden , plaats een asociaal gezin bij vijf andere "normale gezinnen en na een tijd zie jet het resultaat: zes asociale gezinnen. Of zesnormale. Wat er uitkomt zal de tijd leren. Laten we hopen op het laatste en het eerste scenario vrezen. Meer is niet mogelijk.

Ecclesia
Ecclesia21 nov. 2020 - 11:22

Kom op Bouwman, iets actiever in het leven staan :)

OlavM
OlavM21 nov. 2020 - 21:06

@ Bouwman: [De vraag is of je moeder kunt aanspreken op haar kinderen.] In dit geval natuurlijk wel, ja. Racistische en antisemitische jongeren krijgen hogere functie binnen de partij, en mensen die tegen deze tendensen waarschuwen worden geroyeerd. Ben je echt nu zo dom, of houd je je voor de domme?

Ecclesia
Ecclesia21 nov. 2020 - 10:10

De kakkerlakken komen tevoorschijn uit het rotte hout. Prima toch? Zijn ze iets makkelijker aan te pakken. Een nummer 7 op de lijst van FvD komt namelijk (helaas) echt wel in de Tweede Kamer, niet langer onzichtbaar in een app-groep. Die wordt levend opgevreten door de pers tenzij die met billen bloot gaat en woorden terugneemt. Zie je zo iemand al zitten bij Buitenhof, het nazisme te verkondigen? Dacht het niet. Het enige goede aan Trumpisme: de gekkies houden hun onfrisse ideeën niet meer in hun eigen kop maar durven elkaar op te zoeken, en dus makkelijker te vinden. Overigens, wellicht oppervlakkig, maar wat doet iemand met de naam Iem al Biyati bij FvD? Het zal allemaal wel.

4 Reacties
Dehnus
Dehnus21 nov. 2020 - 11:20

Levend opgevreten door de pers? Man ze durven Geert Wilders al niet eens aan te pakken, om zijn achterban, deze achterban is nog extremer en veel gemotiveerder. Ze zullen er niks tegen doen, en de Weird Dukjes en Sup Wynias zullen ze ophemelen tot in de 7e staat van verlichting. Heb je nu niks geleerd van de laatste 20 jaar.

Ecclesia
Ecclesia21 nov. 2020 - 12:49

Er zit nog wel een verschil tussen Wilders uitingen en het 'reeds uitgevoerde' (=sleutelwoord) nazisme goed te praten. Bij Wilders heb ik tot op dag van heden nog steeds het gevoel dat alles voor de bühne is, puur om zeteltjes te behouden en vast salaris, aandacht van de pers, etc. Meer kan hij toch niet. Bij Baudet en directe aanhang is het echter óf daadwerkelijke grote waanzin door te geloven dat nazi's goed bezig waren, óf financiering vanuit Russische hoek om de politiek op zijn kop te zetten. Of beide natuurlijk...

MaxMax2
MaxMax221 nov. 2020 - 13:52

@Dehnus De achterban van Geert Wilders is grotendeels dezelfde achterban als die van Lilian Marijnissen.

Kuifje3
Kuifje321 nov. 2020 - 15:09

@Max: de achterban van PVV en SP bestaat inderdaad ongeveer uit dezelfde vijver. Die van de arbeiders. Kijk eens in de bouw bijvoorbeeld en deze twee partijen trekken zo ongeveer alle stemmen daar met een behoorlijke voorsprong voor de PVV. FvD doet daar bijna niet mee. Links, met name de PvdA, doet bij oudjes nog wel mee in die groep, maar de meeste arbeiders weten dat ze daar worden gezien als de deplorables.

korheiden2
korheiden221 nov. 2020 - 10:08

Het lijkt zo langzamerhand wel min of meer over en uit met FVD. Waar de partij vorig jaar de grootste was bij de PA-verkiezingen holt de aanhang achteruit. Terwijl er toch beslist ruimte is op rechts : de VVD is linkser geworden (in elk geval mbt klimaat) en Wilders blijft maar over de islam drammen. Baudet heeft zijn eigen glazen ingegooid. Dat wordt alweer een kabinet-Rutte. Is maar beter ook.

4 Reacties
Dehnus
Dehnus21 nov. 2020 - 11:23

Klimaat is geen rechts links iets Sowieso is rechts of links een niet toeddoent begrip misbruikt om de achterban te plezieren, je hebt nogal wat stromingen in de breedte van het links rechtse spectrum. Maar goed u vind het links want dat is u door een Shell lobbyist vertelt dat het zo is.

Paulus3
Paulus321 nov. 2020 - 12:43

@Dehnus Het zijn over het algemeen de rechtse partijen die het voor Shell en co doen toch? Kleine overheid die kapitaal hun gang willen laten gaan zonder regels en met minder belasting.

korheiden2
korheiden221 nov. 2020 - 12:54

@Dehnus : Ik vind klimaat belangrijk genoeg. Maar tot enkele jaren geleden waren het vooral de linkse partijen die zich er druk om maakten; de VVD stond toch vooral bekend als de 'vroem-vroem'- partij. Anno 2020 omarmen alle partijen, m.u.v. FVD en PVV, de klimaatmaatregelen, al zijn er zoals steeds nuances. De VVD is ook op andere terreinen naar links opgeschoven, zo is men blijkbaar voorstander van verhoging van het minimumloon. Naar mijn mening zou er dus op rechts aardig wat potentieel electoraat kunnen zijn voor een onversneden rechtse partij, zo ongeveer zoals de VVD ten tijde van Wiegel. FVD zou in dat gat kunnen springen, maar men gooit dus de eiegn glazen in. Ik ben met je eens dat de oude links-rechts terminologie zo langzamerhand achterhaald is. Ik wil aantonen dat er in principe heel wat kiezers voor Baudet zouden zijn als hij verstandiger zou opereren.

OlavM
OlavM21 nov. 2020 - 20:59

@ korheiden: Baudet is een would-be mini-Trumpje. Geen enkele serieus te nemen kwaliteit.

adriek
adriek21 nov. 2020 - 10:08

" ... niet de daders, maar juist de klokkenluiders heeft geroyeerd. " Dat is typisch het lot van klokkenluiders, en niet alleen in neofascistische clubjes. forum voor democratie geeft er telkens weer blijk van geen forum te zijn (niet open te staan voor discussie) en slechts democratisch voor zover het ja-knikkers betreft die braaf de partijlijn volgen.

1 Reactie
poeslief
poeslief21 nov. 2020 - 11:13

Wat de klokkenluiders betreft heeft men zich bij FvD reeds voorbeeldig aangepast aan de methoden van ambtelijk en politiek Nederland. En Eirda hoe "democratisch" (ik ben het overigens oneens dat een peiling/stemming peilen het label democratisch opgeplakt krijgt) zijn inmiddels het gros van de andere politieke partijen in NL waar men met de partijkoers dient mee te stemmen? Aan het aantal zetels dat Baudet (nu nog ) behaalt kan (wellicht) gemeten worden hoe groot extreemrechts in NL is.