Joop

FvD-aanhanger tegen Pechtold: 'Surinamers zijn niet het meest actieve volk'

  •    •  
18-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
283 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2018-03-18 om 13.12.16
Tijdens een collegetour van Alexander Pechtold werd de D66-leider op een mbo college in Utrecht geconfronteerd met een vragensteller uit het publiek die zichzelf tot de achterban van Forum voor Democratie rekent. De man verweet Pechtold een fascinatie te hebben voor Thierry Baudet, waarop Pechtold riposteerde ‘een fascinatie voor discriminatie’ te hebben. De man wilde vervolgens weten waarom er in de ophef over het FvD en de opmerkingen van de inmiddels opgestapte Yernaz Ramautarsing over een correlatie tussen huidskleur en intelligentie, niet werd vermeld dat Ramautarsing zelf van Surinaamse afkomst is. Volgens de man is de stelling van Ramautarsing ten eerste ‘wetenschappelijk’, om daarna te vervolgen met:
"Dan spreekt hij zichzelf toch ook denigrerend uit over zichzelf. Hij is zelf Surinamer. En dat vond ik eigenlijk ontbreken uit het debat daar. Niemand zei ‘hij is zelf ook Surinamer’, dus hij spreekt zichzelf eigenlijk ook gewoon tegen. Want zoals we weten, ja, Surinamers is niet het meest actieve volk, toch?"
Die opmerking schiet bij een groot deel van de aanwezigen direct in het verkeerde keelgat, wat te horen is aan het rumoer dat ontstaat en enkele vernietigende blikken achterom. Maar ook Alexander Pechtold wil niets weten wat het staaltje racisme dat de man tentoonstelt en bedient de man stevig van repliek. Die is daardoor gedwongen terug te komen op zijn woorden. Bekijk hieronder de aanvaring:
“Surinamers zijn toch ook niet het meest actieve volk?”. Dat zei een student tijdens de collegetour van @APechtold op een mbo in Utrecht. De zaal schrok. De confrontatie die volgde was scherp, maar ook hoopgevend.
Kijk het hier terug. ⤵ pic.twitter.com/PdAoxI4Wgr
— D66 (@D66) 17 maart 2018
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (50)

johannn2
johannn219 mrt. 2018 - 13:26

Heel knap van Pechtold, zoals hij die jongen op een positieve, opbouwende manier van repliek diende. .

Daniel Dennett
Daniel Dennett19 mrt. 2018 - 10:42

Dat Pechtold bij bepaalde figuren hier zoveel weerstand oproept is voor mij wel het bewijs dat op D66 stemmen wederom de juiste keuze is.

5 Reacties
JStokx
JStokx19 mrt. 2018 - 13:11

Aan de weerstand te zien kun je beter zo rechts mogelijk stemmen.

EricDonkaew
EricDonkaew19 mrt. 2018 - 13:44

Sommigen hebben inderdaad behoefte aan een negatieve keuze.

Gringo2
Gringo219 mrt. 2018 - 14:13

Die redenering volgend zou je met Forum voor Democratie helemaal goed zitten!

Daniel Dennett
Daniel Dennett19 mrt. 2018 - 15:57

@Stokx en Gringo De nadruk ligt op bepaalde figuren, niet op de weerstand.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)19 mrt. 2018 - 19:39

Moet je eens lezen wat voor weerstand een figuur als Donald oproept. Die moet wel een héél kundig leider zijn.

JStokx
JStokx19 mrt. 2018 - 8:23

Maar zijn ze dan wel het meest actieve volk? Als dat niet zo is klopt de uitspraak dus redelijk. Ook als hij het over Nederlanders had gezegd, denk ik.

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers19 mrt. 2018 - 8:14

Verschillen in arbeidsethos en andere sociaal-maatschappelijke zaken o.i.v. cultuur en dus niet huidskleur o.i.d. zijn op grond van wetenschappelijk onderzoek ruimsschoots vastgesteld. De wereldwijd om zijn werk bekende en geachte organisatiesocioloog Geert Hofstede (9 eredoctoraten) heeft dit o.m. laten zien in verschillen tussen Noord-Westelijke Europese volken met die eeuwenlang o.i.v. de Romeinse en aansluitend katholieke heerschappij zich hebben gevormd. Dit heeft o.m. een onder de verschillende bevolkingen kenmerkend verschil in arbeidsethos maar ook omgang met collectieve middelen ten gevolg. https://www.nrc.nl/nieuws/2010/05/29/romeinen-germanen-en-de-europese-koekjestrommel-11896301-a837456 Hetzelfde op grond van dus o.m. maar zeker niet alleen Hofstede's wetenschappelijk onderzoek geldt voor allerlei verschillen met diverse Aziatische, maar dus ook Noord-Afrikaanse en Sub-Saharaanse volken. M.b.t. arbeidsethos en bevolkingen met een Sub-Saharaanse achtergrond, en dus in zekere mate ook nog nawerkend in de diaspora waar deze groepen nog sterk binnen hun culturen samenleven, is er een goed boek wat dit beschrijft: https://www.bol.com/nl/p/over-ontwikkeling-arbeidsethos-in-sub-sahara-afrika/1001004004817445/

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 mrt. 2018 - 4:47

Pechtold zou Pechtold niet zijn. Het levert veel aandacht en dus stemmen op. Je kunt het grootste gelijk van de wereld hebben en je kunt zaken niet genoeg benoemen, maar de vraag die ik me in deze stel mij Pechtold is toch een andere; Wat wil hij hiermee bereiken?

6 Reacties
bako2
bako219 mrt. 2018 - 10:28

Sorry hoor, maar Pechthold reageert op een vraag van een MBO'er. Moet hij dan maar gewoon zijn mond houden?

Daniel Dennett
Daniel Dennett19 mrt. 2018 - 10:36

Wat is het toch dat beschaafd reageren zoveel weerstand oproept.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 mrt. 2018 - 15:52

Het reageren op zich roept bij mij geen weerstand op, wel de manier waarop, wanneer en met welk doel. Ik ben niet de enige die daar zo over denkt en daar enige vraagtekens bij zet. Je kunt een thema ook opvallend uitbuiten met als ultiem doel jezelf op de kalender te zetten en ik ben niet de enige die daar zo nu en dan bedenkingen bij heeft ingeval van Pechtold.

Daniel Dennett
Daniel Dennett19 mrt. 2018 - 20:52

“Ik ben niet de enige die daar zo over denkt” Ja en?

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2018 - 1:53

Daniel Dennet Ik vind dat ik heel beschaafd reageer. Mag ik jouw vraag dan terugleggen bij jouzelf.

Daniel Dennett
Daniel Dennett20 mrt. 2018 - 11:18

Het is prima dat jij je aan de man Pechtold ergert, dat kan. Maar dat jij je ergert aan de manier waarop, wanneer en met welk doel hij reageert als hij een vraag krijgt gevolgd door een racistische opmerking tijdens een verkiezingsbijeenkomst begrijp ik niet. Wat is er mis met de manier waarop? Onbeschaafd, onredelijk of wat bedoel je? Had je liever gezien dat Pechtold die man een knal voor z'n kop had gegeven of had uitgescholden voor domme, achterlijke racist? En racisme moet toch altijd bestreden worden niet alleen tijdens verkiezingstijd, daar ben jij het toch ook mee eens lijkt me? En dat meer mensen iets vinden maakt iets nog niet waar (of onwaar) of beter of slechter of terecht of wat dan ook. Dat zegt helemaal niets, dus dat erbij halen slaat nergens op.

jsbijl
jsbijl18 mrt. 2018 - 19:36

Dom gezwam van een burger en dat is makkelijk inkoppen voor Pechtold. Heel jammer dat deze burger geen lastigere vragen kon stellen. Zoals over het nieuwe speeltje van D66 wat Sleepwet heet. En de plotselinge uitbraak van demofobie in de Partij. Wat dat betreft geeft dexe man zelf niet veel blijk van een hoog IQ in zijn genen

4 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot19 mrt. 2018 - 6:34

'het nieuwe speeltje van D66 wat Sleepwet heet.' Flauwekul. De sleepwet komt uit de koker van het vorige kabinet waar D66 niet in zat. Wie heeft het hier nou over dom gezwam..

LaBou
LaBou 19 mrt. 2018 - 14:02

"De sleepwet komt uit de koker van het vorige kabinet waar D66 niet in zat. " En waar D66 100% achterstaat sinds ze officieel mee mogen doen als regeringspartij i.p.v. geliefde oppositie.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 mrt. 2018 - 16:26

'En waar D66 100% achterstaat sinds ze officieel mee mogen doen' Zou ook een beetje raar zijn als de minister van binnenlandse zaken oppositie zou gaan voeren tegen het kabinet.

LaBou
LaBou 19 mrt. 2018 - 22:06

Blijkbaar mag je dat dus geen draaien noemen: als oppositie (voor zover je D66 tijdens Rutte II als oppositie mag zien) tegen en als regeringspartij voor, maar is dat heel normaal.

Joop den Uil
Joop den Uil18 mrt. 2018 - 18:55

hoe krijgt Pechtold het voor elkaar: zo veel woorden met zo weinig inhoud. Daar is maanden van oefenen aan vooraf gegaan. Wat zou Terlouw daar nu van zeggen ? of is hem D66 liever dan principes.

2 Reacties
bako2
bako219 mrt. 2018 - 10:29

Nog even en je gaat beweren dat dit allemaal reeds maanden van te voren gescript was.....

Daniel Dennett
Daniel Dennett19 mrt. 2018 - 10:39

Toch wel typisch, iemand kraamt racistische taal uit en degene die hier iets van zegt, op een zeer beschaafde manier, wordt beschuldigt van weinig inhoud.

Daniel Dennett
Daniel Dennett18 mrt. 2018 - 18:51

Dit is Pechtold op z’n sterkst. Al is het natuurlijk niet heel moeilijk om iemand van FvD op z’n nummer te zetten.

Johan eldert
Johan eldert18 mrt. 2018 - 16:37

wat pechtold onweersproken laat is het deel van de uit spraak "dat is toch wetenschappelijk bewezen" refererend aan verschillen in IQ tussen bevolkingsgroepen Voor alle fvd/ pvv : nee dat is het niet!. Er is geen significant IQ verschil te benoemen dat in relatie staat tot iemands achtergrond, cultuur, huidskleur, oogkleur, kleur haar etc. Er is 1 menselijk ras die een gelijkend IQ hebben. Waar het verschil begint te ontstaan is waar iemands wieg staat. De mate waarin een persoon zijn intelligentie verder kan ontwikkelen en benutten. Het is de omgeving die bepalend is dat er ogenschijnlijk! een verschil is. Dus in een omgeving waar het onderwijs niveau erg laag is, zal het gemeten gemiddeld IQ in die omgeving lager liggen dan in een omgeving waar het onderwijs op heel hoog peil staat. Heeft dus niets met cultuur, kleur etc te maken daarnaast heb je het probleem van verschillen in IQ testen over de wereld waardoor iemand uit azie hier lager kan scoren dan in zijn / haar eigen land. En je heb het taalprobleem. Omzetting / interpretatie van taal leidt bij IQ testen tot scheve resultaten.

2 Reacties
RaymondenJoop
RaymondenJoop18 mrt. 2018 - 17:49

' Waar het verschil begint te ontstaan is waar iemands wieg staat.' Dat is 100% juist. Daarom is de enige oplossing van alle wereldproblemen die we hebben een verdeling van de welvaart wereldwijd Bovendien blaas je dan geen samenlevingen op door verschillende culturen dwangmatig te mixen. Multiculti is een utopie.

koffieleut2
koffieleut219 mrt. 2018 - 8:27

Waar het verschil begint te ontstaan is waar iemands wieg staat. De mate waarin een persoon zijn intelligentie verder kan ontwikkelen en benutten. Het is de omgeving die bepalend is dat er ogenschijnlijk! een verschil is. Dat is in Nederland nagenoeg gelijk, dus we kunnen bijzonder onderwijs en praktijk onderwijs afschaffen?. Of zullen we het hoger onderwijs afschaffen en de uni`s want veel verschil kan er niet zijn.n Lekker makkelijk zo`n uitspraak, maar alleen al door het grote verschil in onderwijs in Nederland kan je deze van tafel vegen. Wat niet wil zeggen dat dan het punt van wereldwijd niet veel verschil onwaar zou zijn, maar kom dan wel met betere argumenten.

Nuchter Rotterdams
Nuchter Rotterdams18 mrt. 2018 - 16:04

Pechtold kan niemand de maat meer nemen. Hij heeft zijn integriteit verspeeld en die van zijn partij. Dat zal gevoeld worden komende week en het is goed. Want juist het gebrek aan integriteit is kenmerkend voor politici van deze tijd end e oorzaak van veel ellende. D'66 gaat electorale klappen krijgen en dat is verdiend.

Rick Hofland
Rick Hofland18 mrt. 2018 - 15:34

Zelf heb ik als witte Nederlander mijn leven lang verschillende goede vrienden van Surinaamse komaf gehad en bij veel van hen, of bij hun familie thuis, heb ik vaak met plaatsvervangende schaamte de meest rascistische uitspraken gehoord over andere groepen Surinamers, of over Marokkanen. Dat wil niet zeggen dat Surinamers als groep racsistisch zijn, maar ik ben er wel van overtuigd dat racsisme, discriminatie en negatieve vooroordelen binnen alle groepen mensen bestaat. Het zou ook beter zijn dat we in Nederland de discussie hierover in een breder perspectief plaatsen om te voorkomen dat de dezelfde fouten met wegkijken plaats zullen vinden van racsistische elementen binnen nieuwe groepen, zoals de afgelopen decennia heeft plaats gevonden onder de autochtone bevolking. Hieronder een goed artikel hierover. https://www.google.nl/amp/s/www.vice.com/amp/nl/article/gq4nmj/ja-er-zijn-veel-racisten-nee-ze-zijn-niet-allemaal-blank

3 Reacties
Karingin
Karingin18 mrt. 2018 - 16:28

Racisme komt voor in alle gelederen van de bevolking. Het probleem met mensen als Baudet en Ramautarsing is dat ze ervoor zorgen dat mensen het normaal gaan vinden.

jandebakker
jandebakker18 mrt. 2018 - 17:51

Karingin De vraag is natuurlijk of Baudet en Ramautarsing "trendsetters" zijn of "trendvolgers". Baudet en Ramautarsing zijn producten van hun (en mijn) generatie. De generatie die op school les kreeg dat Nederland bestaat uit meerdere culturen die allen bepaalde zaken op hun eigen manier doen(het liefst gecombineerd met culturele evenementen waar de Marokaanse ouders wat vertelen over de pelgrimstocht naar Mekka en de Surinaamse ouders wat over Suriname e.d). De enige conventie die Baudet doorbreekt is de conventie dat verschillen alleen positief benoemd mogen worden. Als men daar had gezegd dat Surinamers over het algemeen een relaxtere levenshouding hebben had er geen haan naar gekraaid.

Tina Hosa
Tina Hosa18 mrt. 2018 - 21:53

"Als men daar had gezegd dat Surinamers over het algemeen een relaxtere levenshouding hebben had er geen haan naar gekraaid." Precies, de negatieve connotatie, daar gaat het over. Dat is kenmerkend voor racisme, mensen benaderen met een negatieve connotatie. Het zich afkeurend uitlaten over groepen mensen op basis van etniciteit.

Bernie2
Bernie218 mrt. 2018 - 14:51

Hoewel Pechtold voor mij vanaf zijn regeringsdeelname mijlenver van mij af is gaan drijven, neem ik hier de grootste hoed die ik kan vinden voor 'm af. Hier spreekt een geboren democraat die een ontspoorde puistenpuber dwingt snel na te denken over zijn hufterig racistische opmerking en vervolgens hierop terug komt met bovendien alle eer die Pechtold hem geeft. Jammer dat we niet meer van dit soort politieke zwaargewichten hebben. VVD heeft ze niet, CDA evenmin en de CU? Ach... D66 heeft Sigrid Kaag nog, maar die vindt Rutte te zwaar en te goed vrees ik.

EricDonkaew
EricDonkaew18 mrt. 2018 - 14:12

"Ik moet de eerste Rus die zijn fouten zelf rechtzet nog tegenkomen" en "Surinamers zijn niet het meest actieve volk" Zit er een principieel verschil tussen deze twee uitspraken? Ik dacht het niet, maar wie het weet mag het zeggen.

6 Reacties
Zandb
Zandb19 mrt. 2018 - 6:52

Ja, natuurlijk zit daar een principieel verschil in; ik moet namelijk de eerste nog tegen komen, die dat niet begrijpt. En ik ben u nog nooit tegengekomen, althans niet dat ik weet.

Daniel Dennett
Daniel Dennett19 mrt. 2018 - 11:36

"Zit er een principieel verschil tussen deze twee uitspraken? Ik dacht het niet,..." Dan kun jij maar beter niet denken.

EricDonkaew
EricDonkaew19 mrt. 2018 - 13:15

Alweer twee heren die met een persoonlijke sneer komen, maar geen van beiden komt zelfs maar in de buurt van een poging tot antwoord. Typerend.

Daniel Dennett
Daniel Dennett19 mrt. 2018 - 16:11

Iemand die niet snapt dat 1 gedeeld door 0 niet kan zal de uitleg waarom dat niet kan hoogst waarschijnlijk niet begrijpen.

EricDonkaew
EricDonkaew20 mrt. 2018 - 0:29

@Daniel Dennett ------------------------------ Nog steeds geen argumenten? Het is voor een D66'er ook wel lastig hè.

Daniel Dennett
Daniel Dennett20 mrt. 2018 - 11:24

Zoals iedereen weet bestaat de D66 aanhang voornamelijk uit laagopgeleide, uit de onderkant van de samenleving komende domme mensen en die snappen niet zoveel.

Tina Hosa
Tina Hosa18 mrt. 2018 - 13:56

Heel goed dat Pechtold zo iemand op zijn nummer zet, maar op een manier waarop die persoon in de gelegenheid is zelf terug te komen op wat hij eerder zei. Dat komt omdat Pechtold over de inhoud ging, en niet over de persoon.

1 Reactie
Tina Hosa
Tina Hosa18 mrt. 2018 - 21:50

"niet zozeer door Pechthold" Pechtold zwengelde de discussie aan die anders in het gemor mogelijk niet tot leven was gekomen. Het is geen grote daad, maar het ontkennen is een beetje raar, daarmee maak je er een issue van.

Dinglish
Dinglish18 mrt. 2018 - 13:47

Dit youtube flimpje van een experiment met jonge kinderen over de zwarte/witte pop is al vaak getoond juist omdat het zo goed laat zien hoe een minderwaardig, negatief zelfbeeld bij de niet dominante groep er in sluipt al op hele jonge leeftijd. https://www.youtube.com/watch?v=tkpUyB2xgTM Daarnaast is uitgebreid onderzocht waarom mensen van een minderheidsgroep zich tegen diezelfde minderheidsgroep kan keren en zich "aansluit" bij de dominante groep. De opmerking dat hij zelf surinaams is is dan ook een klassiek voorbeeld hiervan. Het is daarom ook niet zo interressant. Wel opvallend is dat je tig surinamers gekwetst krijgt met zulke onzinnige uitspraken maar wanneer 1 suriname het bevestigd al die anderen in eens wegvallen en alle aandacht door de dominante groep naar die ene gaat. Ik zou veel liever al die anderen aan het woord horen in plaats van die ene die de dominante groep na praat.

simpson_jr
simpson_jr18 mrt. 2018 - 13:47

Inderdaad niet zo'n slimme opmerking. Zou je aan de andere kant niet bij elke partij scheepsladingen stront kunnen vinden als je naar aanhangers kijkt?

bob b.
bob b.18 mrt. 2018 - 13:43

Heel netjes maar ook heel precies gezegd door Pechtold. En ik denk dat dat nu juist de reden is waarom FVD aanhangers maar ook anderen bijvoorbeeld op Elsevier zo op de man spelen bij Pechtold. Hier is geen weerwoord mogelijk. Alleen de jij-bak rest ze. Dé reactie als je eigenlijk niks zinnigs meer te melden hebt. Pechtold zet ze voor schut en daar zijn ze boos om. Daarom haten ze hem. Daarom is hij de meest bedreigde man van Nederland.

Pas2
Pas218 mrt. 2018 - 13:24

Ik moet de eerste Surinamer nog zien die na Yernaz Ramautarsing iets over Russen durft te zeggen.

JohnVKR
JohnVKR18 mrt. 2018 - 13:24

Pechtold doet het hier erg goed. Daar zit overigens ook niet het probleem. Verbaal is en blijft Pechtold erg sterk. Ook waardeer ik in hem dat hij, anders dan mensen van de SP, nooit aan de kant blijft staan, ook niet als hij in de oppositie zit. Wat ik minder in hem waardeer is dat hij en zijn collega partijleiders in Den Haag, discriminatie, islamofobie en racisme wel met woorden bestrijden maar niet met daden. Racisme en islamofobie blijven toenemen, werkgevers die discrimineren worden niet aangepakt, burgers die discrimineren worden niet aangepakt. De NPO discrimineert of wakkert racisme en islamofobie aan via filmpjes van Wilders en uitzendingen van Omroep WNL - ook zij mogen ongestraft hun gang blijven gaan. Discriminatie, racisme, islamofobie, homofobie, antisemitisme pak je niet alleen met woorden aan, maar ook met daden. En dat is waar Pechtold en zijn collega politici in falen.

1 Reactie
Daniel Dennett
Daniel Dennett18 mrt. 2018 - 18:48

De NPO heeft niets te zeggen over de inhoud van de uitzendingen van politieke partijen. Dat is maar goed ook al is het gevolg dat zo’n achterlijk filmpje van de PVV op tv komt.

Indisch4ever
Indisch4ever18 mrt. 2018 - 13:01

Tjaaa.. de student borduurt verder met het stereotype van "negers zijn lui" . Hij zegt het wel anders, maar dat is het racistische stereotype wat kennelijk nog steeds leeft onder de oppervlakte. Is hij FvD-fan? pv3... hij bevestigt enigszins wat Ollongren zei in de iendaleslezing.. het praten en denken over rassen in de FvD https://www.rijksoverheid.nl/documenten/toespraken/2018/02/02/burgemeester-dales-lezing-door-minister-ollongren Hij snapte ineens dat mensen zijn opmerking over 'actief' en 'tempo' als beledigend ervaren. Good for him.. Moet hij wel een stapje verder denken, waardoor hij de fout inging. Dan komt het toch nog goed...... laten we blij zijn