Het wordt hoog tijd de investeringen terug te trekken en in landbouwbedrijven van de toekomst te beleggen
Afgelopen week heeft het chemieconcern Bayer zadengigant Monsanto voor 66 miljard dollar gekocht, maar Monsanto is maatschappelijk gezien zoveel geld niet waard. Milieudefensie roept aandeelhouders van Bayer op aandelen snel te verkopen, mocht de fusie worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten.
Monsanto is een typisch bedrijf uit de oude economie, net als kolencentrales. Die zijn momenteel verliesgevend. Duurzame energie heeft de toekomst en drukt kolencentrales steeds meer uit de markt. Biologische en duurzame landbouw gaat de producten die Monsanto maakt uit de markt drukken. Jaarlijks groeide de biologische landbouw wereldwijd met ongeveer 10 procent; tot 2020 wordt een jaarlijkse groei van meer dan 16 procent verwacht. Zo blijft er steeds minder landbouwgrond over voor de producten van Monsanto en Bayer: gentech zaden en schadelijk landbouwgif.
Op 16 oktober staat de zadengigant bij het Monsanto Tribunaal terecht voor ecocide en misdaden tegen de menselijkheid. Prominente rechters zullen slachtoffers horen en een advies geven volgens procedures van het Internationale Strafhof in Den Haag. Het bedrijf roept al jarenlang een uniek, ongekend heftig verzet op bij burgers en boeren. In 2013 demonstreerden wereldwijd twee miljoen mensen in the March against Monsanto, ook in diverse Nederlandse steden. De reden voor dit verzet is simpel: Monsanto vernietigt op grote schaal natuur en milieu met het businessmodel van gentech zaden en bestrijdingsmiddelen die onder andere de bijen uitroeien en monoculturen van soja in onder andere Zuid-Amerika stimuleren.
In de oude economie maakten bedrijven korte termijn winst ongeacht de gevolgen voor gezondheid en milieu, maar deze bedrijven hebben anno 2016 geen toekomst meer, geen licence to produce. Nederlandse pensioenfondsen, verzekeraars, banken, vermogensfondsen en particulieren hebben miljoenen euro’s belegd in Bayer; het wordt hoog tijd deze investeringen terug te trekken en in landbouwbedrijven van de toekomst te beleggen. De kans is groot dat u zelf ongewild eigenaar bent van Bayer en Monsanto! Zo heeft 1 op de 6 Nederlanders een pensioen bij ABP voor ambtenaren en onderwijzers. ABP heeft 147 miljoen euro belegd in Bayer en 48 miljoen euro in Monsanto. Wilt u dat niet? Bel dan direct ABP of schrijf een schriftelijke klacht. Pensioenfonds PFZW belegt 65 miljoen euro in Bayer en 55 miljoen euro in Monsanto, een ander voorbeeld.
Staatssecretaris Martijn van Dam moet bezwaar indienen bij de Europese en Amerikaanse mededingingsautoriteit, om de fusie tussen Bayer en Monsanto te voorkomen. Het is een ongewenste machtsconcentratie van bedrijven die tegen de belangen van boeren, consumenten, natuur en milieu ingaan en net als de Europese auto-industrie met hun sjoemelsoftware een ongewenste lobby voeren in de EU om ziekmakende bestrijdingsmiddelen toe te laten op de Europese markt.