Tien jaar onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen spreekt Ruttes 'forse besparing' tegen
De gemeentelijke herindeling die Rutte II voor ogen heeft, maakt het bestuurlijk apparaat eerder duurder dan goedkoper. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Er verdwijnt op den duur juist meer geld om aanpassingen te doen zoals extra managementlagen. Dat klink ingewikkeld en blijkt ook nog eens duur.
Rutte zei vorige week bij de presentatie van het regeerakkoord dat het samenvoegen van gemeenten ‘forse besparingen’ zal opleveren. De afgelopen tien jaar vonden er een forse gemeentelijke herindelingen plaats, maar daaruit blijkt juist dat nieuwe gemeenten meer kosten dan waar ze uit voortkomen.
Het onderzoek van onderzoeksinstituut COELO, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen keek naar 197 gemeenten die tussen 2001 en 2012 zijn heringedeeld. Ze moeten terug naar 75 gemeenten.
Het idee is zo simpel. Met minder gemeenten zijn minder burgemeesters nodig, minder wethouders en minder raadsleden. Zo is natuurlijk geld te besparen. Maar daar staan wel extra kosten tegenover, zoals bijvoorbeeld de extra managementlagen die nodig zijn om de activiteiten van een grote organisatie te coördineren. Of schaalvergroting per saldo iets oplevert, is op voorhand niet te zeggen.
Onderzoeker Maarten Allers meent dat gemeenten bij een fusie meer geld gaan uitgeven om aanpassingen te doen. “Daarna gaan de uitgaven weer naar een normaal niveau, maar na een paar jaar komen de uitgaven structureel op een hoog niveau terecht.”