Joop

Functie elders voor arme Hugo

  •  
13-04-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
hugo

© Foto: Shutterstock/Dutchmen Photography

De Blok krijgt nul op het rekest want Hugo moet luisteren naar het OMT en de Gezondheidsraad, waar hooggeleerde specialisten zitten
Misschien wordt het eens tijd om medelijden te krijgen met Hugo de Jonge. Misschien is het u ook opgevallen maar deze vriendelijke Rotterdammer is inmiddels de enige nog die de zwarte piet krijgt toegespeeld. Hij is de kop van jut is, de pispaal, de zondebok. Inmiddels is hij de verpersoonlijking van het coronabeleid geworden. Mark ‘Teflon’ Rutte is ook hier netjes tussenuit geknepen.
Hugo ligt nu alweer onder vuur vanwege een uitgave van bijna een miljard euro die hij volgens een onderzoek van Follow the Money illegaal heeft uitgegeven aan sneltesten. Illegaal, omdat er geen aanbesteding heeft plaatsgevonden, maar ook dubieus, omdat het geld naar een stichting gaat waarop geen publieke controle mogelijk is. Een miljard euro aan sneltesten, waarvan gisteren in het NOS journaal door een expert werd aangegeven dat ze eigenlijk nergens toe dienen. Ze zijn niet bestemd voor mensen met corona-achtige klachten of die in aanraking zijn geweest met een besmet persoon. Waarvoor dan wel? Om je wat zekerheid te geven dat je het niet hebt. Met 20% kans dat je toch positief bent ondanks een negatieve uitslag. Arme Hugo.
Heeft ie eindelijk AstraZeneca zover gekregen dat ze voldoende vaccins leveren, adviseert de Gezondheidsraad weer om het toch maar niet te gebruiken. Kan de hele vaccinatiestrategie weer in de prullenbak. Dan maar weer de periode oplengen tussen de twee benodigde prikken Pfizer en Moderna. De strategie is al zo vaak veranderd dat niemand er nog geloof in heeft. Arme Hugo.
Mocht ie vorige week nog vertellen dat de terrassen weer open mogen, vandaag wacht hem de fijne taak mee te delen dat dat weer uitgesteld wordt. Dat terwijl niemand meer gelooft dat het dichthouden van terrassen een negatief effect heeft op de pandemie. Sterker nog, iedereen, inclusief de experts, gelooft dat het zelfs een gunstig effect kan hebben op de daling van besmettingscijfers (en ook op de economie). Arme Hugo.
Nu hebben ook de huisartsen (terecht) de aanval op hem ingezet. Ik heb al eerder betoogd dat die hele vaccinatie daar eigenlijk had moeten liggen. Je huisarts weet niet alleen hoe oud je bent, maar ook of je een risicogeval bent. Bovendien is het prikken voor huisartsen, door hun ervaring met het griepvaccin, ‘business as usual’. Jos de Blok van Buurtzorg heeft al tien keer geopperd dat ook verpleegkundigen in de thuiszorg bij uitstek geschikt zijn om mee te draaien in een ‘vaccinatiestrategie’. “10.000 verpleegkundigen staan klaar om te prikken” tweet Jos al maanden. De Blok krijgt nul op het rekest want Hugo moet luisteren naar het OMT en de Gezondheidsraad, waar hooggeleerde specialisten zitten. Geen mensen van de praktijkvloer die zich afvragen: Waarom moet het allemaal zoveel tijd en geld kosten?
Hugo, die zijn verkozen functie als partijleider liet schieten voor het algemeen belang, komt niet eens meer voor op de kandidatenlijst van CDA. Nee, Hugo krijgt een functie elders, niet omdat hij lastig is, maar omdat hij zo beschadigd is dat hij niet meer thuishoort in de politiek waar iedereen zo behendig is om zijn fouten weg te poetsen.
Hij heeft er een zooitje van gemaakt, maar dat heeft hij wel degelijk in commissie gedaan. Ik zou zeggen maak hem burgemeester van Rotterdam en geef Aboutaleb zijn functie.
Een minuut voor twaalf: tijd voor eerlijke politiek

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

EenMening
EenMening13 apr. 2021 - 20:05

@Fons @Eric Minnen e.a. Het aantal vaccinaties bedraagt nu 3.900.000. We doen het naar verhouding beter dan Duitsland en Frankrijk: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/bijna-4-miljoen-vaccinaties-in-nederland-relatief-meer-dan-in-duitsland-en-frankrijk~b5d136f3/ Dus wacht nog maar even wachten met jullie (domme) commentaar. In Duitsland overlijden naar verhouding ook meer mensen aan covid-19 dan in ons land

2 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot14 apr. 2021 - 6:12

Met honderd duizenden vaccins op de plank, lege vaccinatiestraten, mensen die naar vaccinatiestraten worden gestuurd ver uit hun buurt, waar je uren in de wacht staat voor het maken van een afspraak, waar grote groepen risico patiënten nog niet zijn gevaccineerd, waar ziekenhuispersoneel nog niet is gevaccineerd... Dan kun je niet met droge ogen beweren dat we het nog niet zo slecht doen. Tenzij je werkt voor de overheid.

Jozias2
Jozias214 apr. 2021 - 7:24

@rutger Als er zo'n 700.000 vaccins per week worden gezet dan is het denk ik goed om er op enig moment een paar honderd duizend vaccins op de plank te hebben. Dat de GGD over capaciteit heeft is positief want dat toont dat we kunnen opschalen als de leveringen toenemen en het geeft flexibiliteit bijzet maken van een afspraak. Die wachttijden is absoluut niet wat ik hoor en bijnavraag is er meestal een plek in de buurt fop een kwartiertje rijden. Lijkt me niet onoverkomelijk voor een vaccin waarmee je weer op vakantiekanen 1200 km kunt rijden om op vakantie te gaan toch? Ziekenhuis personeel heeft gevraagd om het vaccineren van het personeel wat direct werkt in de acute zorg. dat is gelijk gedaan, volgende week komt de volgende schil. Er werken 1,3 miljoenensen in de zorg, dat doe je niet in 1 keer. Is het in andere landen zoveel beter geregeld?

sjaak5
sjaak513 apr. 2021 - 13:53

Corona. Een dodelijke ziekte. Volksvijand nummer 1. Je moet wel even testen of je het hebt.

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer13 apr. 2021 - 20:06

Sjonge, dat wist ik nog niet!

sjaak5
sjaak513 apr. 2021 - 21:01

@Tom. Dat geloof ik graag. Het klinkt ook ongelooflijk. Dodelijke/zeer ziekmakende ziekte. Pandemie ook nog. Besmettelijk. Maar vooral dodelijk. Mensen merken niet eens dat ze het hebben gehad! Om daar achter te komen moeten ze blijkbaar worden getest. Eigenaardig eigenlijk.

Sonic2
Sonic213 apr. 2021 - 12:29

Het CDA moest net als in 2010 zonodig en perse onder Rutte dienen. Want zonder de VVD kan het CDA niet eens lopen. Het doet een beetje denken aan Koot en de Bie die een moeder en een zoon persifleerde. https://www.youtube.com/watch?v=rgh2TZZbTD8 Alsof het CDA niets is zonder de VVD en andersom. Het CDA ondergaat het lot van de kleinere regeringspartner onder de premier. Wat de VVD had in de jaren 80 en onder Balkenende. Dat heeft het CDA nu. Dus geen medelijden met de Jonge. Het CDA moet gewoon breken met Rutte. En zich niet te sterk meer binden aan de VVD.

2 Reacties
Martin007
Martin00713 apr. 2021 - 13:59

Waarom niet? CDA en VVD zijn overduidelijk 2 handen op 1 buik. Het CDA maakt in de tweede kamer in 73 % van alle wetsvoorstellen de zelfde keuze als de VVD. Er is geen enkele partij die daar boven zit. Liberalisme is een ideologie die van mening is dat de complete maatschappij moet worden geregeld door het bedrijfsleven. Deze mening wordt gedeeld door VVD, PVV, Forum, Ja21, CDA, CU, SGP, D66. De PvdA heeft in de afgelopen 40 jaar duidelijk laten zien dat de baantjes voor uitgerangeerde politici belangrijker zijn dan gezondheid en welzijn van de bevolking. Als we eens zouden stoppen met onze stem aan genoemde partijen geven, dan hebben we in ieder geval een káns om weer een fatsoenlijke samenleving te worden. Dat betekent echter niet dat ik daar 100 % zeker van ben.

Sonic2
Sonic213 apr. 2021 - 14:47

@ Martin 007 Liberalisme is een stroming die de overheid dusdanig verzwakt dat we in de zorg tekort personeel hebben. Dat we te weinig IC bedden hebben. Het effectiviteit denken heeft organisaties zoals de GGD verzwakt. Het begrotingstekort was de afgelopen 40 jaar belangrijker. De prijs betalen we nu. Misschien niet zozeer alleen met de vaccins, maar ook met genoeg andere zaken. En omdat de overheid inderdaad zwak, fragiel en kwetsbaar is, kan het ook niet of nauwelijks de graaizucht van het hogere bedrijfsleven remmen. Die uiteraard vooral op winst uit zijn. Het is een systeem waar 3,5 miljoen winnaars vorige maand VVD en D66 hebben gestemd. En ik feliciteer die mensen met hun leven aan de goede kant van de streep, maar aan de andere kant zijn er ook veel verliezers. Het gaat om een tijdsgeest( en op andere partijen stemmen is ten dele ook symptoom bestrijding. Ten dele ook niet). Het is 2021 en als deze pandemie eindelijk voor bij is dan wordt het tijd om neoliberalisme en alt right te zien voor de gefaalde systemen die het zijn en daarna dus iets nieuws op te richten.

EricDonkaew
EricDonkaew13 apr. 2021 - 11:23

@ Ik zou zeggen maak hem burgemeester van Rotterdam en geef Aboutaleb zijn functie. -------------------------------------------------------- Doe jij dan ook mee aan die politieke baantjescarrousel? Dus dat een complete faalminister voor zijn complete falen wordt beloond met een prachtige en zeer goed betaalde functie? Laat Hugo de Jonge een patatzaak beginnen. Dan kan hij zijn vermeende managementskwaliteiten alsnog laten zien.

2 Reacties
Hakkepuf
Hakkepuf13 apr. 2021 - 12:48

Net als Hero Brinkman (ex-PVV. Die heeft nu een steakhouse in Den Haag.

EricDonkaew
EricDonkaew13 apr. 2021 - 15:30

@Hakkepuf ------------------------------------------ En vergeet Fred Teeven niet. Die werd buschauffeur. En ik kijk daar absoluut niet op neer. In tegendeel zelfs.

JasDon
JasDon13 apr. 2021 - 11:20

Hij is communicatief niet sterk en het is een weinig dankbare taak. Maar tegelijkertijd kan hij maar zoveel invloed uitoefenen op de ambtelijke koninkrijkjes onder hem. De vraag is of met een andere minister de campagne wel goed zou lopen, want die zou met steun van de TK namelijk gigantisch veel hordes moeten opruimen voordat de politiek echt iets kan om de campagne op de rails te krijgen.

Kuifje3
Kuifje313 apr. 2021 - 11:09

Een functie elders wordt nog een probleem. Waar gaat hij met zijn opleiding (HAVO) en werkervaring (beroepspoliticus) een baan vinden met het salaris wat hij gewend is? Nee, dat wordt een lange tijd wachtgeld voor hem vrees ik.

2 Reacties
Hakkepuf
Hakkepuf13 apr. 2021 - 12:54

Hugo de Jonge heeft PABO gedaan. Hij was voordat hij wethouder werd docent op een basisschool in Katendrecht. Het zou geen slecht idee zijn om voortaan een afgestudeerd arts minister van Volksgezondheid te maken, een meester in de rechten op Justitie, een oud militair op Defensie en een econoom op Economische Zaken. Dan krijg je vakministers die weten waar ze het over hebben en die kunnen op basis van hun kunde tegenwicht bieden aan de helaas in de meeste gevallen ook onkundige topambtenaren. Nu heb je een gesjeesde student rechten, een socioloog, een eeuwig student geschiedenis en een politicoloog die samen beslissen over de energievoorziening. We zien allemaal dat dit niet werkt. Het verbranden van bomen is opeens CO2 neutraal.

Jozias2
Jozias213 apr. 2021 - 21:54

@hakkepuf Dat kan juist belemmerend werken. De minister is de ondanks zijn werkervaring nog steeds geen expert op alle gebieden. Zijn werkervaring staat dan het vertrouwen op experts en een bredere focus in de weg.

Bouwman2
Bouwman213 apr. 2021 - 11:05

Waarom eigenlijk mag de wat vage vraag "positie Pieter elders ?" nou niet en de heldere uitroep positie Hugo elders ! juist wel? Ik zou zeggen, alle twee niet óf beid wél. Dat lijkt me eerlijker en ook transparanter. Zou het de geur van wierook soms zijn? .

1 Reactie
ton14024
ton1402413 apr. 2021 - 15:47

Een lullo een lullo noemen is toch eerlijk en transparant?

Joop den Uil
Joop den Uil13 apr. 2021 - 10:56

geld genoeg momenteel ... wacht maar tot de balans opgemaakt wordt. Toch zou ik wel eens willen weten wie er van de OMT's, adviesraden, commentatoren .... commerciele belangen in de (bestrijding van) corona hebben ... daar doen vreemde verhalen van de ronde maar feiten heb ik nog niet gezien.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 apr. 2021 - 10:55

Het is te gek voor woorden.

Rutger Groot
Rutger Groot13 apr. 2021 - 10:16

Gelukkig gaat niet alles verkeerd: ondanks deze complete clusterfuck is Hugo in staat om elke keer weer parmantig te poseren: "gelukkig hebben we de foto's nog!" Deze man is een uitstekende bliksemafleider voor Rutte. Psst niet verder vertellen.

1 Reactie
Poeh, poeh
Poeh, poeh13 apr. 2021 - 11:07

Als je bij al deze daden en besluiten van Hugo de Jonge dit zou koppelen aan Rutte zelf, hadden we nu een VVD-fractie gehad van 20 zetels en D66 met 38 zetels. Hugo heeft ons behoed voor dit drama. Veel waardering daarvoor en een mooie functie elders lonkt voor hem.