Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Fukushima bereikt top nucleaire rampschaal

  •  
12-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
fukushima_300_01.jpg
Medewerkers moeten centrale verlaten … Autoriteiten: ramp nu in hoogste categorie '7' ... Tsjernobyl nog altijd tien keer zo erg 
Na nieuwe cijfers over vrijgekomen straling is de ramp in de Japanse Fukushima-kerncentrale geclassificeerd in schaal 7, de hoogste categorie voor nucleaire rampen. Tot nu werd de ramp gerekend tot schaal 5.
De Volkskrant schrijft:
De enige nucleaire ramp die dezelfde kwalificatie kreeg was het ongeluk in de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986 in de toenmalige Sovjet-Unie. Niveau zeven van de INES-schaal houdt in dat de gelekte hoeveelheid radioactiviteit waarschijnlijk gevolgen heeft voor de gezondheid van mensen en milieu in
NRC Handelsblad schrijft:
Het IAEA, het nucleaire agentschap van de VN, spreekt bij schaal 7 van wijdverspreide gezondheidseffecten door meervoudige stralingslekken die lucht, drinkwater, groenten en zeewater verontreinigen. Tot dusver hebben Japanse autoriteiten de effecten voor de volksgezondheid altijd minimaal genoemd. 
Medewerkers van Fukushima I en II zijn geëvacueerd, nadat een aardbeving het gebied trof waar de nucleaire installaties staan. Het bedrijf onderzoekt hoe het ervoor staat in de centrales na de schok van 6,3 op de schaal van Richter. 
cc-foto: Sandocap

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.