Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Fuck Ebru Umar

  •  
24-04-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
257 keer bekeken
  •  
7912335026_4360cff729_o

© cc-foto: Robert de Bruijn

De reacties van rechts dropen van de hypocrisie
Ebru Umar heeft inmiddels ‘landarrest’: ze mag, in afwachting van verdere ontwikkelingen, Turkije niet uit. Daar werd ze afgelopen zaterdagavond  gearresteerd , waarschijnlijk naar aanleiding van een aantal kritische tweets over de Turkse president Erdogan.
De reacties van rechts dropen van de hypocrisie. Umar is columniste voor Metro, en behoort tot de stal van GeenStijl en The Post Online. Die laatste site pleitte een tijd terug voor de mogelijkheid om democratisch de rechten van minderheden af te schaffen:
tpo
Echter, nu een van hun columnisten tot een impopulaire minderheid behoort – namelijk de minderheid van Turken die niks van Erdogan moet hebben – profileren ze zich ineens met een  barrage van   stukken  als verdedigers van diezelfde minderheidsrechten waar ze in Nederland zo graag vanaf zouden willen.
Deze hypocrisie is typerend voor modern rechts. Toen er in 2013 Greenpeace-activisten in Rusland opgepakt werden, stond GeenStijl  vooraan  om te roepen dat ze vooral hun straf uit moeten zitten en om  grappen  te maken over hun omstandigheden. Toen er vorig jaar een Nederlandse,  pro-Koerdische journaliste opgepakt werd, vertelde Umar zelf op  de radio  dat het allemaal d’r eigen schuld was.
In hun strijd tegen de moslim-boeman is rechts prima bereid met twee maten te meten. Dat is politiek voordelig: je kunt aanvallen zonder ooit te hoeven incasseren.  Zij mogen ministers lastig vallen totdat ze voor de camera in elkaar storten, maar wie  Wilders een kritische vraag stelt, is de nieuwe Volkert van der G. Telkens als een van de  hunnen wat aangedaan wordt, moet er een nationale inquisitie komen wordt om te kijken of we het allemaal wel  erg   genoeg  vinden. Als een van de  onzen  wat overkomt, worden we allemaal geacht te vinden dat je je in het buitenland aan de lokale wet moet houden.
Ik ben het zat om voor dit karretje gespannen te worden. Het is voor rechts van tweeën een: of je ondersteunt de democratische normen ongeacht wiens politiek belang dat dient – en dat betekent dat je ook voor een Greenpeace-activist opkomt – , of je zegt openlijk dat je schijt hebt aan de rechtsstaat, maar dan moet je ook niet komen huilen als een van je journalisten daardoor in de problemen komt.
En voordat mensen concluderen dat als ik niet achter Umar sta, ik dus wel achter Erdogan moet staan: nee, natuurlijk niet. Erdogan is tuig. Dat heeft u  van de week  nog kunnen lezen. Ik sta aan de kant van de universele rechten, een kamp waar noch Erdogan, noch Umar en de haren toe behoren.  Zij  hebben immers keer op keer gepleit voor maatregelen die specifiek de minderheidsrechten van moslims zouden inperken.
En daarom: Fuck Ebru Umar. Ze heeft natuurlijk het recht om met rust gelaten te worden, maar ze is dat recht volstrekt onwaardig. Wie een ander z’n vrijheden niet gunt, verdient ze zelf ook niet.
Dit artikel verscheen ook op Publieke Tribune

Meer over:

opinie, ebru umar, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.