Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Frustratie om zeehond die zich in meer heeft verschanst en alle vissen opeet

  •  
10-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7481 keer bekeken
  •  

Een meer in het Britse Essex heeft een gast die niet van plan lijkt te zijn ooit nog te vertrekken. Een zeehond heeft zijn weg gevonden naar Rochford Reservoir en vreet zich tot grote wanhoop van de vissers een weg door de vispopulatie. ‘Hij heeft zijn eigen filiaal van Waitrose gevonden’, aldus een expert die het meer vergelijkt met de Britse supermarkt waarin al het eten voor het grijpen ligt.

De zeehond is vermoedelijk vanuit de Noordzee de rivier opgezwommen, om vervolgens een eind landinwaarts te zwemmen, waarna hij in een van de vele vertakkingen verdwaalde. Een van die vertakkingen van de Roach rivier komt uit in het reservoir, een populaire bestemming voor vissers. De zeehond heeft er de tijd van zijn leven. 

Hoewel het meer eigendom is van de gemeente, wordt het beheerd door Marks Hall Fishery die er tot grote vreugde van de zeehond voor heeft gezorgd dat het meer vol vis zit. Op dit moment geldt er een visverbod, maar daar trekt de zeehond zich niets van aan. Sinds 12 december zwemt hij rond in het reservoir en doet zich tegoed aan de vissen. Pogingen om de zeehond uit het reservoir te halen en terug naar zee te brengen, lopen op niets uit. De zeehond weet keer op keer de netten te ontwijken. 

Nick North, eigenaar van Marks Hall Fishery ziet het met lede ogen aan. Naar eigen zeggen werkt hij hard om van het meer “een van de beste vislocaties van het land” te maken, werk dat nu door de zeehond tenietgedaan wordt. Op zijn vraag wat de schade nu is, geven de biologen en reddingswerkers geen antwoord. North krijgt te horen dat ze zich alleen bekommeren om de zeehond die, in tegenstelling tot de vissen, een beschermde diersoort is. 

Ondertussen wordt wel uit alle macht geprobeerd het dier uit het meer te krijgen. De zeehond is uiteindelijk een zoutwaterdier dat niet goed gedijt in een zoetwatermeer. Ook hebben de reddingswerkers gezien dat de zeehond lichte verwondingen heeft, vermoedelijk door achtergebleven vislijnen die achter zijn flippers zijn blijven hangen. De gemeente zegt ondertussen te doen te hebben met de vissers die graag hun hengel weer willen uitgooien, maar gaat het welzijn van de zeehond nu toch echt voor. Omwonenden worden opgeroepen de zeehond met rust te laten, “en hou alsjeblieft je hond aan de lijn”. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Effie2
Effie211 jan. 2023 - 12:00

Een geduchte concurrent voor de zogenaamde sportvissers aldaar, die met hun ingenieuze vanguitrusting de vissen voor hún plezier doelbewust misleiden, ze beschadigen, en daarmee op rede wijze pijnigen. Dat hap slik weg van die verdwaalde zeehond lijkt me dan een stuk humaner.

Mirzas
Mirzas11 jan. 2023 - 9:26

De mens wikt en het dier beschikt. #teamzeehond.

Juppé🎗
Juppé🎗10 jan. 2023 - 17:50

Ik had niet gedacht dat er nog mensen zijn die aangaande dit dier alleen de financiële belangrijk vinden. Dankzij Sire ga ik er niet op in. Kennelijk is dit dier de weg kwijt en moet hij toch naar buiten geholpen worden. Ik heb er totaal geen verstand van maar hij zal toch ook naar een vrouwtje willen en die komt daar niet. Dat ik denk dat dit een mannetje is…….hij is de weg kwijt….

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jan. 2023 - 20:39

Tegen de tijd dat de vis schaars wordt zou hij wel eens spontaan kunnen vertrekken (of met lekkere hapjes worden weggelokt??).

Olav Meijer
Olav Meijer10 jan. 2023 - 15:04

[Op dit moment geldt er een visverbod, maar daar trekt de zeehond zich niets van aan.] Voor deze forse overtreding dient aan deze first offender een werk- of taalstraf te worden opgelegd. En daarna, net als andere ordentelijke niet zee-honden, aan de lijn.

3 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer10 jan. 2023 - 17:07

taalstraf = taakstraf.

Eric Minnens
Eric Minnens10 jan. 2023 - 22:50

Taalstraf is zo gek nog niet: verplichte cursus visserslatijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2023 - 0:56

Taalstraf, helemaal voor. Dat zal 'm leren!

Rechtse   Bal
Rechtse Bal10 jan. 2023 - 14:53

Dus de UK heeft nu ook eindelijk haar Loch Ness... die grappige beestjes eten gemiddeld per dag een 5 kg vette vis; als je 15 euro neer moet tellen voor een kg, dan is deze meerhond goed voor een schade van 30.000 euro per jaar. Snel afschieten dus voor hij zijn vriendjes inseint.

1 Reactie
haarklover
haarklover11 jan. 2023 - 13:01

Die 15 euro geldt voor vissen in een winkel. Als je de vis zelf nog vangen moet, is hij veel minder waard. En een levende zeehond is per dag weer veel meer waard dan 5 kg vis.