Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Friese GroenLinks-wethouder verlaat noodgedwongen woonplaats na aanhoudende bedreigingen

  •  
09-07-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4371 keer bekeken
  •  
60dc9b7d-54ec-3bd0-a1a3-9280fdc433d1

Foto: Gemeente Eaststellingwerf

Wethouder Gerben But van de gemeente Ooststellingwerf verhuist naar een plek "een flink eind buiten zijn eigen gemeente" omdat hij al lange tijd ernstig wordt bedreigd. Dat meldt Omrop Fryslân. Die bedreigingen zijn al zo'n anderhalf jaar aan de gang.

De omroep schrijft:

Die bedreigingen hebben te maken met zijn politieke kleur als wethouder voor GroenLinks en ook met zijn portefeuille openbare ruimte, energietransitie, milieu en verkeer en vervoer. Ook zijn genuanceerde mening over de komst van de wolf naar zijn gemeente wordt niet door iedereen op prijs gesteld.

But heeft aangifte van bedreiging gedaan, maar die werd volgens Omrop Fryslân geseponeerd. Omdat de bedreigingen gewoon doorgaan heeft But nu zelf besloten zijn huis te verkopen en te verhuizen naar een locatie op een uur reizen van zijn eigen gemeente. Over de inhoud van de bedreigingen wil But niets kwijt. Wel zegt hij erover: "Het tast me aan in mijn functioneren, het gaat onder je huid zitten. Ik kijk steeds over mijn schouder, daarom hebben we besloten om weg te gaan uit ons huis."

Uit een onderzoek van twee jaar geleden bleek dat meer dan 60 procent van de wethouders te maken heeft met intimidatie en bedreigingen. Bij burgemeesters ligt dat percentage nog hoger, namelijk op 75 procent.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.