Joop

Free the nipple: ook vrouwen mogen in Berlijn voortaan topless zwemmen

  •  
09-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3046 keer bekeken
  •  
ANP-374845341

Iedereen kan voortaan met ontbloot bovenlichaam in Berlijnse zwembaden baantjes trekken. De autoriteiten verleenden toestemming nadat een vrouw had geklaagd dat mannen wel "oben ohne" mogen zwemmen. Ze was uit een zwembad gestuurd toen ze weigerde haar borsten te bedekken.

Ze vond dat discriminatie en kreeg gelijk, melden Duitse media. De vrouw wees erop dat in de regels van de zwembaden in de Duitse hoofdstad alleen staat dat zwemmers "standaard" zwemkleding moeten dragen. De autoriteiten bepaalden nu dat niemand meer de borst hoeft te bedekken, en dat geldt zowel voor de binnen- als buitenbaden.

(Anp)

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

PamVlam
PamVlam11 mrt. 2023 - 10:34

Berlijn geeft het goede voorbeeld. In Nederland moet eerst een Phil Bloom 2 op TV komen voordat we gaan inzien dat er niks mis is met een vrouwentepel. Voorlopig zitten we daar nog ver vanaf als ik zie wat vrouwelijke presentatoren tegenwoordig moeten dragen om een programma op TV te mogen presenteren. Hooggesloten slecht zittende broekpakken die als aardappelzakken om hun lijf hangen. Nog wel met een kleurtje maar dat wel strak en fantasieloos. Het zal wel met doelgroepen te maken hebben dat het zo moet maar het oogt toch heel erg vrouwonvriendelijk. Een décolleté is uitgesloten (Eva Jinek zoeken). Dus een tepels zullen we voorlopig ook niet zien. De trend is vertrutting en dat is het voorbeeld dat we iedere dag op TV voorgeschoteld krijgen. Zelfs kijkers van kinderprogramma's moeten daarin gaan geloven. Vrouwenborsten zouden voor vrouwen weer iets moeten zijn om trots op te zijn. Iets om getoond te mogen worden. Topless moet daarom kunnen in Nederland. En eventueel ook met hoofddoek.

Gijs- Jan Groothedde
Gijs- Jan Groothedde10 mrt. 2023 - 16:50

In Berlijn kan dat misschien ohnetopp. Maar hier in Holland in de provincie? Ik geloof er niks van. Binnen no time heb je een parade van obscurantistische kleinburgers met verrekijkers en zoomlenzen op hun mobiel die, denkend dat het nudisme is, strand en veld afspeuren naar goedgetepeld vrouwvolk.

1 Reactie
Jansen7
Jansen714 mrt. 2023 - 22:11

Is de gemiddelde die net uit de pubertijd komt student ook een kleinburger?

Rechtse   Bal
Rechtse Bal10 mrt. 2023 - 11:42

We wachten het (wetenschappelijke en sociale ) onderzoek maar af tot die eind van het jaar hun rapport en conclusies presenteren. Kan nu al zeggen dat dit een eenmalig experiment zal zijn en dat de dames er in 2024 voor kiezen weer naar de NL kust te gaan.

1 Reactie
Volrin
Volrin10 mrt. 2023 - 19:04

En wat zijn de winnende nummers voor de staatsloterij van 10 maart?

Norsemen
Norsemen10 mrt. 2023 - 9:31

Het is natuurlijk bizar dat er in West Europa nog van dit soort Taliban-achtige regels bestaan. En dan zijn er ook nog figuren die dit soort regels gaan verdedigen door met de grootste onzin argumenten te komen zoals 'ik hoef toch niet met blote borsten geconfronteerd te worden'. Dit argument slaat alleen maar ergens op als je vindt dat mannen ook niet topless mogen rondlopen. Tenzij je religieuze extremist bent natuurlijk.

2 Reacties
Volrin
Volrin10 mrt. 2023 - 10:52

Om even advocaat van de duivel te spelen: een deel van die mensen zal wel degelijk ook tegen topless mannen zijn. Niet dat ze daar een goede reden voor hebben.

Jansen7
Jansen710 mrt. 2023 - 16:26

Tuurlijk als je je bedenken hebt tegen semi-nudisme dan ben je Taliban en extremist, ijzersterke argumentatie die mensen in de extreem linkse hoek weer overtuigd, dat dan weer wel ;-) Op het strand trouwens was semi-nudisme de normaalste zaak van de wereld tussen de jaren '70 en ' 90, maar sinds de introductie van de smartphone is het op de Nederlandse stranden enorm afgenomen by the way. Er spelen kennelijk meer overwegingen dan emancipatie en 'statements maken' tegen het conservatisme.

Greendutch
Greendutch10 mrt. 2023 - 0:08

individuele vrijheid en normalisering van het menselijk lichaam helemaal ok voor idioten die die normen/waarden niet respecteren, kluisjes voor aan de poort voor alle camera's

2 Reacties
FelixFlex
FelixFlex10 mrt. 2023 - 9:08

Groot misverstand dat potentiele filmpjes en foto's het grote probleem zijn, het is namelijk het gedrag van bepaalde jongens en mannen die moeilijk met vrijheden van vrouwen om kunnen gaan. Vraag maar eens aan de vrouwen die in bikini of topless naar een druk strand gaan zoals Scheveningen.

Wimtel
Wimtel10 mrt. 2023 - 12:30

@FelixFlex: Dat was mijn idee ook (dus eens met jouw reactie). Je komt er snel achter als je een plek voor ongeklede recreatie bezoekt. Ik heb meegemaakt dat er letterlijk met modder werd gegooid.

Wimtel
Wimtel9 mrt. 2023 - 19:47

Eindelijk gaan we weer de goede kant op, heerlijk zo'n uitspraak. Als een tepel al niet mag, dan mogen vingers over een poosje ook niet meer en wordt je nog wat later van straat geplukt als er ergens ook maar een klein beetje huid zichtbaar is. Wacht even, dat geldt voor vrouwen al in diverse landen... Ik was al aan het piekeren over hoe ik mijn lijf uit kan trekken zodat er niets meer zichtbaar is van mij. Het blijft bij piekeren geloof ik.

10 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers9 mrt. 2023 - 22:31

Er is minder naakt op strand omdat er meer mobieltjes zijn, niet omdat men preutser is. Wat dan over de rand voorbeelden en regels vind is pas nummer twee.

PGS
PGS10 mrt. 2023 - 7:26

Het was toch al sinds de uitvinding van het badpak en bikini dat vrouwenborsten bedekt werden/worden. Ik heb mij altijd afgevraagd waarom ik geconfronteerd moet worden met blote borsten.

Norsemen
Norsemen10 mrt. 2023 - 9:01

@PGS Heb jij ook een bikini aan dan?

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine10 mrt. 2023 - 10:30

@Paul, ik denk dat de jeugd wel een stuk preutser is dan vroeger. Douchen na het voetballen is er tegenwoordig bijna niet meer bij. Op de sportschool zijn het vooral 'ouderen' die zich 'durven' om te kleden, de tijden zijn echt wel veranderd.

Volrin
Volrin10 mrt. 2023 - 10:53

@PGS "Het was toch al sinds de uitvinding van het badpak en bikini dat vrouwenborsten bedekt werden/worden. Ik heb mij altijd afgevraagd waarom ik geconfronteerd moet worden met blote borsten. " Topless mannen wel OK?

Wimtel
Wimtel10 mrt. 2023 - 12:23

@Paul Spijkers: Jouw reactie geeft aan dat we juist preutser aan het worden zijn. Als we niet preuts zouden zijn, zou dat gedoe met die mobieltjes er ook niet zijn.

Wimtel
Wimtel10 mrt. 2023 - 12:27

@PGS: Je wordt iedere dag met je eigen lijf en heel veel andere dingen geconfronteerd. Ik ga er vanuit dat je daar gewoon goed mee om kan gaan. Die confrontatie kan dan toch geen reden zijn om blote borsten (of welk ander bloot deel van het lijf dan ook) te verbieden?

Paul Spijkers
Paul Spijkers10 mrt. 2023 - 12:34

Omdat men voorzichtiger is. Ze zijn niet dom.

PGS
PGS10 mrt. 2023 - 18:41

@ Volrin ? Is dit een serieuze opmerking: mannen topless ? Als jij een man ben, dan weet ik niet wat jij draagt als zwemkleding maar de meest gangbare zwemkleding voor mannen is toch nog altijd een zwembroek of short. Dus topless mannelijke zwemkleding is toch duidelijk een onzin uitspraak.

Volrin
Volrin11 mrt. 2023 - 8:48

@PGS "@ Volrin ? Is dit een serieuze opmerking: mannen topless ?" Ja, het is een serieuze vraag. U stelt dat u er niet tegen kan dat vrouwen topless zijn. Ik vraag u of dezelfde ongemakkelijkheid ervaart met de ontblote bovenlijven van mannen. "Als jij een man ben, dan weet ik niet wat jij draagt als zwemkleding maar de meest gangbare zwemkleding voor mannen is toch nog altijd een zwembroek of short." Genoeg mannen die daarbij een t-shirt dragen, bovendien is mode een tijdelijk cultureel verschijnsel. Er is geen enkele reden waarom mannen geen t-shirt of ander bovenlichaam-bedekkend kledingstuk zouden kunnen dragen. " Dus topless mannelijke zwemkleding is toch duidelijk een onzin uitspraak." Helemaal niet. Nogmaals uw bezwaar tegen topless vrouwen is dat u er niet mee geconfronteerd wil worden. Mijn vraag is waarom dat voor u blijkbaar anders is dan met mannen.

Volrin
Volrin9 mrt. 2023 - 18:34

Groot gelijk.

Joop  den Uil
Joop den Uil9 mrt. 2023 - 18:25

alle moeilijke onderwerpen gaan in het Engels ... ben even de psychologische term daarvoor vergeten, maar verbaas me over het engels (begonnen met de term Pride denk ik)

1 Reactie
Satya
Satya9 mrt. 2023 - 23:15

Zijn vrouwen tepels een moeilijk onderwerp? Roept het een seksuele reactie bij je op? Bedoel deze vragen echt serieus en niet spottend. Waarom zijn vrouwentepels zo'n taboe voor sommige mensen?

HarrieV2
HarrieV29 mrt. 2023 - 18:09

Bloot slaat dood. Kleren maken de man/vrouw. Er zullen wel reacties komen over ongepast en het seksualiseren van de vrouw. Het tegenovergestelde is echter het geval. Er wordt meer heisa gemaakt over wat (net) niet te zien is, dan over wat wel te zien is. Wat overblijft is de vrouw als persoon en zo moet het ook zijn.

6 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers10 mrt. 2023 - 0:33

Het is een beetje ingewikkelder dan je het voorstelt. Bloot slaat ook wel eens niet dood en mensen vinden vorm en lichaam zonder kleren her en der ook heisa waardig. Hoe de vrouw of man als persoon daar in staat is veranderlijk, maar bloot an sich, en bloot voor, met en over sex, en bloot voor eigen sexualiteit, is er gewoon bij. Vrouwen zullen je idee voor ze om gekleed te zijn 'als persoon' niet altijd volgen. Tepels in zwembaden bv. Wat je persoonlijk doet of vind mag je zelf weten, maar in de brede zin is het niet dit of dat, maar en-en. Wat dan 'gepast' is of niet ligt aan veel gedetaileerde situatie soorten of contexten of gedragen of gebruiken of regels.

HarrieV2
HarrieV210 mrt. 2023 - 11:25

Paul. Als bloot niet dood slaat en dus heisa waardig is heeft dat te maken met specifiek sexueel gedrag, niet met het sec bloot zijn. Dat wil niet zeggen dat een blote vrouw niet heel aantrekkelijk en zelfs erotisch kan zijn. Dat is ze dan echter ook als ze gekleed is en is dus niet gekoppeld aan het alleen maar bloot zijn. Als je echt inzoomt op de tepels of het gebiedje down-under, herken ik mijn vrouw nog niet als je haar naast 10 anderen zet en ik ben zeker niet om die reden op haar gevallen. We maken het onszelf ingewikkeld omdat we ons zelf regeltjes opleggen of omdat anderen dat menen te moeten doen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers10 mrt. 2023 - 13:10

"Als bloot niet dood slaat en dus heisa waardig is heeft dat te maken met specifiek sexueel gedrag" Nee, niet alleen met sexueel gedrag. Lichamen van mensen zijn interessant en/of bewonderswaardig. Een schilderij van Freud. Een naakte athleet. Je vrouw of kind. Hoe het lichaam werkt. Natuurlijk kan dat schoonheid of psychologie of kunst of liefde zijn zonder dat het sexueel gedrag is, omdat het menselijk is. En dat is heisa waardig. Zoals is al zeg, bloot op zich, bloot in sex, en bloot voor sexualiteit bestaan voor de persooalle drie. Daar is geen 'als' aan. En natuurlijk kan een deel van een lichaam deeltje erotisch zijn, wat is dat nou. De vorm van een bewegende harde mannebil. De lanke weefsels en spieren van een onder arm. De reuk van een oksel. De rijkheid van vormen van de vulva. Mensen hebben het daar niet voor niks daar over. We maken het vaak ingewikkelder dan in je eerste dualiteit omdat we complexer en interessanter en veel verscheidener kunnen zijn. We maken het ingewikkeld omdat we cultuur maken van veel verschillende soorten. In het publieke zwembad zijn er regels zodat daar geen actieve sex is bijvoorbeeld. Men heeft het in het algemeen liever niet, dat dat er bij komt. In een ander club is dat weer anders. Het is niet zomaar willekeurig laisez faire. Het is complex GEMAAKT. Vandaar de regeltjes, deels natuur, deels geschreven, die horen er als bakens of lijnen bij. Dat is de reden waardoor jij dat zo makkelijk aanneemt.

HarrieV2
HarrieV210 mrt. 2023 - 18:00

Degene die het snapt mag het me uitleggen. Wij gaan al 30 jaar naturistisch op vakantie en gaan frequent naar de sauna. Ben ik even blij dat ik niet zo moeilijk tegen het geklede / blote leven aankijk en mannen en vrouwen daar niet op beoordeel. Misschien ook eens doen. Maakt het leven makkelijker. Wat ik echter wel begrijp uit jouw schrijven zie ik als basis voor hele moeilijke regeltjes. Gelukkig is de rechter in de onderwerp van dit topic hier niet in meegegaan.

Paul Spijkers
Paul Spijkers10 mrt. 2023 - 23:20

Je snapt niet dat lichamen in sommige situaties of gedragen wel en in sommige situaties niet een sexueele lading hebben? In welke zin snap je dat niet? Je doet in de sauna toch anders dan in de slaapkamer soms? Regeltjes zijn niet 'moeilijk'. Het zijn gewoon wat het standaard voor gedrag is in een bepaalde situatie. Deels natuurlijk en deels gecultiveert. Niet elke supermarkt is naturistisch. Dat je in de sauna dat gedrag aanneemt inplaats van dat je er bewust van bent is toch ook prima?

Paul Spijkers
Paul Spijkers10 mrt. 2023 - 23:22

De rechter? Die stelt een regel vast. Dat is niet in conflict met wat ik beschrijf.

Marcus A.2
Marcus A.29 mrt. 2023 - 17:34

Waarom geen bijpassende foto bij dit artikel? Toon die tepels.

7 Reacties
Sententia
Sententia9 mrt. 2023 - 19:10

Tal van media (zie ook: tijdschrift Linda) zien zich graag als strijders voor vrouwenrechten, maar durven geen blote borsten te laten zien. Het komt, denk ik, omdat ze blote borsten associëren met seks of omdat ze denken, dat de meeste mensen dat doen. En als strijder voor vrouwenrechten wil je vrouwen natuurlijk niet tonen als lustobject. Het is, vind ik, een nieuwe soort preutsheid.

HarrieV2
HarrieV29 mrt. 2023 - 22:17

@Sententia. Linda zat inderdaad in een behoorlijke spagaat. Het was niet goed als ze het wel lieten zien. Het was niet goed als ze het niet lieten zien. Iedereen die naar de sauna, naakt strand of naturistencampings gaat weet dat als iedereen eenmaal bloot is, het allemaal niet meer zo spannend is. Erotisch (of beschamend) is de onthulling. De fase tussen gekleed zijn en bloot zijn. Het probleem van de media is dat het altijd onthullend is. In ieder geval zolang het nog niet normaal is. Er is in ieder geval een goed stap gezet. Het zal echter nog wel even duren voordat topless voor vrouwen als even normaal wordt gezien als dat voor mannen altijd al is geweest.

Satya
Satya9 mrt. 2023 - 23:12

"En als strijder voor vrouwenrechten wil je vrouwen natuurlijk niet tonen als lustobject. Het is, vind ik, een nieuwe soort preutsheid." Dat denk ik ook. Je mag mijn borsten best als lustobject zien maar verwacht van mij geen hulp bij aftrekken of zo. Denk trouwens dat het conservatieven zijn die vrouwen tot lustobject reduceren en blote borsten bij hun een seksuele reactie oproept.

Paul Spijkers
Paul Spijkers10 mrt. 2023 - 9:39

Sententia Het gaat niet om de meeste mensen, maar om meer dan genoeg. Vroeger waren er zones voor niet sexuele blootheid in wat gepubliceert is. Omdat het hard copy gedrukt was. Behalve een paar National Geographics was het moeilijk om ze te vinden, verzamelken of te gebruiken. Maar nu kan je elke naakt foto als los gepubliceert behandellen en je eigen collectie opzoeken in een seconde voor wat voor gebruik dan ook. Het is nu zo dat men meer aftrekt over beeld materiaal dan ooit. Dan is Joop een verspreider. Voor Satya en een groep meiden -zie bv het de wijde cultivatie van het delen van naakt op sociale media- is dat niet erg. Maar niet iedere vrouw vind dat leuk, Gedocumenteerde consent is er niet. Dus gebruiken veranderen en die zones van vroeger verschuiven naar andere soortige zones.

Norsemen
Norsemen10 mrt. 2023 - 11:02

Volgens mij vinden de meeste vrouwen het helemaal geen probleem om ook als lustobject gezien te worden. Zolang ze in de eerste plaats maar gezien worden als een persoon die zelf kunnen en mogen bepalen wat ze wel en niet willen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers10 mrt. 2023 - 13:21

Mijn punt is dat technologie de culturele vormen verandert. Dat er hier geen borsten zijn is niet omdat er dezer dagen geen borsten gepubliceert worden. Men is niet preutser, iedereen consumeert veel meer bloot. De mix is anders, dat is alles.

Marcus A.2
Marcus A.210 mrt. 2023 - 17:28

@norsemen "Volgens mij vinden de meeste vrouwen het helemaal geen probleem om ook als lustobject gezien te worden." Jij bent voor mij ook een soort lustobject. Graag gedaan:)