Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Free the nipple: Facebook en Instagram krijgen advies het verbod op vrouwentepels op te heffen

  •  
18-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6944 keer bekeken
  •  
ANP-347864032

Het weren van vrouwentepels op Facebook en Instagram is mogelijk binnenkort verleden tijd. De raad van toezicht van Meta, het moederbedrijf van de twee sociale netwerken, heeft geoordeeld dat het hoog tijd is de regel te veranderen dat mannen hun tepels aan iedereen mogen opdringen, maar vrouwen zich moeten bedekken.

De uitspraak van de raad van toezicht van dinsdag volgt op een klacht van een Amerikaans stel, van wie een transgender is en de ander non-binair. Zij plaatsten foto’s waarop beiden topless waren, maar met hun tepels verborgen. In de bijschriften vroegen ze aandacht voor een vebetering van de gezondheidszorg voor trans personen en om donaties voor borstchirurgie. De foto’s werden door andere gebruikers als ongepast gemarkeerd, waarna de kunstmatige intelligentie van Meta de foto’s beoordeelde en verwijderde. 

De raad oordeelde na een evaluatie dat "het [moderatie]beleid is gebaseerd op een binaire kijk op geslacht en een onderscheid maakt tussen mannelijke en vrouwelijke lichamen", waardoor de regels tegen het ontbloten van tepels "onduidelijk" zijn als het gaat om gebruikers van intersekse, niet-binaire en transgender personen. Meta heeft nu de opdracht gekregen "duidelijke, objectieve, rechten respecterende criteria te definiëren" als het gaat om het modereren van naaktheid "zodat alle mensen worden behandeld op een manier die in overeenstemming is met internationale mensenrechtennormen". 

Al sinds 2008 wordt Facebook geregeld beschuldigd van het onrechtmatig weren van delen van het vrouwenlichaam. In dat jaar trok een groep moeders naar het hoofdkantoor van Facebook voor een protest nadat foto’s waarop borstvoeding gegeven werd steevast werden verwijderd. Een tiental moeders besloot daarop hun baby’s de borst te geven op de stoep van Zuckerberg zelf. In 2015 lanceerde kunstenaar Micol Hebron stickers van mannentepels die vrouwen over hun eigen ontblote borsten konden plakken zodat ze de regels konden omzeilen. 

Hebron zegt nu enthousiast te zijn over de nieuwe weg die de raad van toezicht wil inslaan:

"Naast slechts het “laat vrouwen topless zijn', wat helemaal niet interessant is, denk ik dat het echt belangrijk is om te streven naar het doel om alle lichamen autonomie te geven. Veel mensen doen heel luchtig over tepels, maar ls je bedenkt op hoeveel manieren regeringen over de hele wereld proberen om als vrouwen identificerende lichamen, translichamen of niet-binaire lichamen te controleren en te onderdrukken, dan is het dat helemaal niet."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.