Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Fred Perry stopt in VS met shirt dat populair is bij extreemrechts

  •  
26-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1643 keer bekeken
  •  
Donald Trump supporters organize a rally

© SALEM, OREGON, USA - SEPTEMBER 07: A flag of the Proud Boys, a far-right neo-fascist organization, is seen as Donald Trump supporters and heavily-armed “Proud Boys”, a far-right neo-fasci

Kledingmerk Fred Perry brengt zijn bekende zwart-gele shirt niet meer uit in de Verenigde Staten. De reden: de iconische polo wordt veel gedragen door leden van Proud Boys, een extreemrechtse gewelddadige organisatie die gelooft dat witte mannen in het Westen onder vuur liggen.
“We verkopen het niet meer in de VS en Canada totdat we er zeker van zijn dat het shirt niet langer wordt geassocieerd met Proud Boys”, schrijft het bedrijf in een verklaring op zijn site. Volgens Fred Perry staan de overtuigingen van Proud Boys lijnrecht op de idealen van de naamgever van het merk: de uit de arbeidersklasse afkomstige tennisspeler Fred Perry.
De onwelkome populariteit van Fred Perry bij extreemrechts heeft een lange geschiedenis. In de jaren zeventig droegen skinheads die sympathiseerden met het British National Front, ook al kleding van het merk. Ook andere merken, zoals Lonsdale en New Balance , hebben te lijden onder een ongewilde associatie met extreemrechts.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

henk-alexander
henk-alexander27 sep. 2020 - 22:13

De Nazi's kaapten de 'zwastica' en Hitler was vegetariër... en hield ook nog eens van zijn hond.

G de Laat
G de Laat27 sep. 2020 - 7:17

Ik vraag me altijd af waarom extreemrechtse groepen met Fred Perry rondlopen, aangezien de beste man van Joodse afkomst was. Trouwens niet alleen extreemrechtse skinheads droegen Fred Perry, de stroming was eerder zelfs apolitiek, maar later gekaapt door rechtse groeperingen. Maar dat terzijde.

1 Reactie
Aart van de aap
Aart van de aap27 sep. 2020 - 15:11

Ik dacht dat Fred Perry vooral heel erg working class was. Anarchisten lopen er ook weleens mee. Of liepen er mee. Daarnaast, het is maar een merk hé. Een kleine lauwerkrans op je borst. Qua esthetiek heeft het wel wat Ergens heb ik zoiets van. Jij biedt gewoon een bepaalt product. Wat maakt jou het dan uit wie het draagt ? Als een pedofiel je kleding wilt kopen, wil je het dan niet aan hem verkopen ? Nazi's dragen Fred Perry ? Nou en. Dat maakt Fred Perry nog niet 'verdacht'. de punkband genaamd 'the exploited', trok een tijdje een rechts publiek, een skinhead probliek. Maar, deze band is van zichzelf apolitiek De antifa zei toen over 'the exploited' dat deze band 'een probleme' heeft. Wat krom gedacht. Je maakt gewoon rock muziek, nazi's vinden het leuk. Dan kan jij daar toch niets aan doen ? Ik bedoel, jij biedt gewoon je product. Wat de mensen er dan mee doen, daar heb jij geen controle over. Slayer is ook een apolitieke metal band. Nazi's luisteren dit dan ook. Maar, dat maakt Slayer nog geen nazi band. Nee, nee. Zo simpel is het allemaal niet. een soort guilty by association, is waar men steeds vanuit gaat. Een bizarre manier van denken. Als ik Fred Perry draag, ben ik dan een nazi ? Nee, dan ben ik nog steeds ik. Een nazi draagt Fred Perry. Jij draagt ook Fred Perry, dus jij bent een nazi ? Krom gedacht.

Vladimir Kornilov
Vladimir Kornilov27 sep. 2020 - 2:44

Heel, heel goed. Ik bedoel goed dat dat goed.. etc. Maar om nog even terug te komen op de 'Theorie van de Kraal'. (U kent mij al jaren, al weet u niet wie ik ben). Ik begrijp 't natuurlijk. Volkomen. Het is een grap die geen grap is, een redenering zonder redenen, een ordening die voorwendt een woekering te zijn. Het staat in een lange, schrale traditie waarin men taal met een behangkwast op het papier kwakt en breed uitsmeert zonder op de randen te letten, waarbij de ene streek de andere deels weghaalt: 't zit vol geinige, gemene, kwaadaardige, mallotige, stupide, kolderieke, hypocriete paradoxen. Het is een fascisme - agressief en suf - die 't andere facisme bestrijdt. Om een ontiegelijk lang verhaal kort te houden: ik ben (natuurlijk) geporteerd voor 't idee dat 'alles' uiteindelijk literatuur is (en dat elke ordening, ook die van de natuurkunde etc ridicuul is, en uiteindelijk een kwestie van facisme). Maar dan moet 't wel goede literatuur zijn, en niet dit hoekige agressieve simplistische wittemannenproza,

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman227 sep. 2020 - 8:52

Wolodja, je geeft er blijk van Nicolaj Gogol nauwgezet te hebben gelezen. Dode zielen.De neus. Ironie. Satyre. Humor zelfs. Meesters van de literatuur. . Gogol en Poesjkin, namen van dichters en schrijvers die haast iedere Rus kent. Hele stukken kunnen geciteerd. Maar als je Rusland zegt, krijg je meteen Poetin als enige antwoord. Alsof Poetin en Rusland dezelde zijn. Of iedere Vladimir identiek is aan de ander.

Vladimir Kornilov
Vladimir Kornilov27 sep. 2020 - 12:03

Het boekje van Nabokov over Gogol (getiteld: Gogol) heb ik vrij nauwgezet gelezen. Daaruit blijkt het dat allemaal heel gruwelijk is. "Wat is dit dan voor een vreemde wereld waarvan we telkens een glimp opvangen door de gaten die in schijnbaar onschuldige zinnen vallen?"

Vladimir Kornilov
Vladimir Kornilov27 sep. 2020 - 13:44

facisme=fascisme. Dat men niet denke dat ik lollig probeer te zijn.

MaxMax2
MaxMax226 sep. 2020 - 19:02

Wat een belachelijk lelijk logo.

Paul250371
Paul25037126 sep. 2020 - 18:39

De familie van wijlen Tom Petty en tig artiesten hebben ook altijd last van de Raleighs van de Mango Mussolini. Ik snap het wel. Ted Nugent en Kid Rock verveelt ook snel.

3 Reacties
MG1968
MG196826 sep. 2020 - 21:12

Het is ook van de gekke. Vrijheid van meningsuiting van de één (groot goed!) impliceert niet dat uitingen van een ander zomaar gebruikt mogen worden om deze mening kracht bij te zetten. Deze toe-eigening is onrechtmatig als de verkondigde boodschappen niet in lijn zijn.

MG1968
MG196826 sep. 2020 - 21:12

*maar impliceert niet

Jan Lubbelinkhof2
Jan Lubbelinkhof226 sep. 2020 - 23:02

Wat hebben zijn fietsen er mee te maken?

Bouwman2
Bouwman226 sep. 2020 - 17:42

Het staat een stuk beschaafder en ook verstandiger als je er eenvoudig uitziet, en je je niet uiterlijk onderscheidt van andere mensen drukte mijn grootmoeder me op het hart toen ze haar roosgeslepen diamanten in een simpel doosje deed en ze daarna opborg in de kluis waar ook het overige familiekapitaal, het familiezilver en de stapel familieaandelen aandelen. lag.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037126 sep. 2020 - 18:33

Schoonheid zit tenslotte toch nog altijd van binnen.

Ryan2
Ryan226 sep. 2020 - 17:00

Tja, ik zie dit nu voor het eerst, en heraldisch gezien is het een misbaksel. Het aanbrengen van letters op een vlag of wapen is niet erg fraai, omdat het juist de bedoeling is met symbolen te werken. De enige combinatie van letters die min of meer geaccepteerd worden is S.P.Q.R en X.P. (Chi Rho) Maar verder wordt een lauwerkrans in goud maar al te gemakkelijk met het Romeinse rijk geassocieerd. Als ontwerper maak je het mensen met politieke obsessies wel al te gemakkelijk.

1 Reactie
rvb2
rvb226 sep. 2020 - 18:13

Persoonlijk associeer ik S.P.Q.R. eerder met het Romeinse rijk. Het staat immers voor "Senatus Populusque Romanus", "De senaat en het volk van Rome". Dat stond voor de Romeinse republiek.