Joop

Frauduleuze wattenstaafcowboys? Dat was te verwachten

  •    •  
16-11-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
Kabinet overweegt coronatoegangsbewijzen breder toe te passen

© Ramon van Flymen

Corona blijkt gewoon een schatkist te zijn voor sjacheraars
Dagelijks lees ik elke ochtend de krant om op de hoogte te blijven van de actualiteit. Onder het genot van een bakje koffie las ik vanochtend in de Volkskrant dat Spoedtest.nl door de mand is gevallen. Ik spuugde bijna alles over mijn scherm heen. Niet vanwege enige vorm van verbazing. Nee. Dat zeker niet. Eerder omdat ik keihard moest lachen.
Want wattenstaafcowboys zijn voor mij geen verrassing. Corona blijkt gewoon een schatkist te zijn voor sjacheraars zoals Sywert van Lienden. En daar hoort directeur Rasmus Emmelkamp vanaf vandaag ook bij. Een voormalig eigenaar van meerdere horecazaken en een rederij die zich meermaals heeft uitgesproken in de media. Sterker nog: hij was één van de twintig die een kort geding had aangespannen tegen Stichting Open Nederland wegens ‘oneerlijke concurrentie’.
Oneerlijk is eerder dat je geld loopt te verdienen door andermans gezondheid in gevaar te brengen. Alles aan deze testboer stinkt: zijn aanwezigheid in de media, het verlangen om alles zo rendabel mogelijk te maken, het gebruik van Chantal Janzen als het gezicht van Spoedtest.nl en de druk op de overheid voor een tegemoetkoming omdat hij anders ‘kopje onder’ zou gaan. Ik citeer: “Als de overheid het deels zou vergoeden, hoeven we niet kopje onder te gaan”. En dat komt van iemand die voorrang gaf aan klanten waar hij op slinkse wijze dubbel aan kon verdienen. Verdrinken was dus nooit een vrees van Emmelkamp, maar eerder een manier om de winstgevendheid te verhogen. Dus was het vaccinatiebewijs voor hem vanzelfsprekend een extra verdienmodel.
Nu is het inderdaad zo dat Rasmus ten opzichte van Sywert altijd heeft geroepen dat hij een commerciële man is. Dat maakt hem alleen niet minder een zwendelaar dan de Hulptroepen Alliantie. Een valse QR-code heeft een verkoopprijs die tussen de honderden en duizenden euro’s ligt. Combineer dat met de dagelijkse omzet van 300.000 euro per dag en je bent zo rijk. Emmelkamp, bekend als één van de meest uitgesproken types in de commerciële testbranche, wuifde verwijten als coronacowboy altijd gemakkelijk weg. Hij wist wel beter. Er was geen sprake van een woekerwinst, zo vertelde hij eerder aan dezelfde krant. Op de vraag of hij een miljonair was, antwoordde hij wel in alle eerlijkheid: ‘Ik heb nog nooit zoveel verdiend als nu. Als ik het dit jaar volhoud, ben ik een stuk rijker dan voorheen’.
Het blijkt dat Van Lienden dus niet als enige heeft genoten van het schaamteloze graaifeest in crisistijd. Volgens het ministerie van VWS gaat het bij deze frauduleuze wattenstaafcowboy vermoedelijk om een behoorlijk aantal valse vaccinatiebewijzen, maar precieze aantallen zijn nog niet bekend. Vind je het gek wanneer je een amateur zonder logistieke- of medische achtergrond op zo’n grote schaal het volk laat voorzien van een gezondheidstest, dat hij dan uiteindelijk het geld zijn morele kompas laat verdraaien? Het was te verwachten dat één van deze commerciële testbedrijven gebruik zou maken van de zwakheden van de CoronaCheck-app om hier zijn profijt uit te halen.
Ondertussen is er naast een nagemaakte CoronaCheck-app nu ook een fraudeleuze scanner-app. ‘Het verspreiden van de app is op zichzelf niet strafbaar, maar gebruik ervan wel’, aldus een woordvoerder. Hierbij vraag ik mij af: wat hebben ze dan te vrezen? Als jij ervoor kan zorgen dat je meer klandizie kan werven met een malafide aftreksel van het origineel, dan kan je dat makkelijk doen. In onze hoofdstad werd in mijn ervaring nooit gecontroleerd of ik wel- of niet geldig was ingecheckt met de app. Geen handhaver die mij kwam storen tijdens het lunchen. Niks, noppes, nada.
De signalen zijn duidelijk en de overheid is vaak genoeg te laat. Het motto van de bandiet luidt: pakken wat je pakken kan. Als jij het niet doet, dan gaat iemand anders ermee aan de haal.
Hier zijn weinig consequenties aan verbonden terwijl de realiteit is dat dit soort praktijken op maatschappelijk niveau catastrofaal zijn. Maar als iemand zoals Sywert nog steeds kan genieten van zijn miljoenen, moeten we niet verbaasd zijn wanneer een horecabaas genaamd Rasmus Emmelkamp besluit om hetzelfde trucje uit te halen als hij de kans krijgt. Uiteraard, zonder rekening te houden met de gezondheid van de medemens.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Wieowie
Wieowie18 nov. 2021 - 14:26

“ Frauduleuze wattenstaafcowboys? Dat was te verwachten” Huh, wat??? https://nos.nl/liveblog/2406076-toch-geen-fraude-bij-spoedtest-nl-23-680-positieve-tests-gemeld

Goede zaken
Goede zaken18 nov. 2021 - 13:35

Heerlijk dit! Als ik ooit een bedrijf naar een failissement wil drijven, huur ik marketeer Chris Osieck in! Ik neem aan, beste Chris, dat je de Volkskrant van vandaag ook onder het genot van een bakje koffie hebt gelezen? Het artikel "De overheid heeft het grote coronatestbedrijf Spoedtest.nl ten onrechte van fraude beschuldigd" bedoel ik. Of komt de inhoud je nu even niet goed uit. Je kunt van alles vinden van het verdienmodel van deze mensen, daar vind ik ook wat van. Maar een bedrijf, of iemand persoonlijk zoals jij doet, zo ongenadig aan de schandpaal nagelen terwijl het allemaal onterecht blijkt te zijn, kan echt niet door de beugel. Schuldig tenzij onschuld bewezen is, is duidelijk jouw motto. Als ik een hekel aan iemand of aan een bedrijf heb, zonder ook maar enige argumenten of feiten, huur ik jou in om ze kapot te schrijven! Daar kun jij je marketing kwaliteiten goed voor inzetten, lees ik... ;-)

1 Reactie
Wieowie
Wieowie18 nov. 2021 - 16:08

Nodeloos het soort mensen dat zonder nader onderzoek anderen publiekelijk als fraudeur bestempeld. Je krijgt vaak ook nog de wind van voren als je vraagt of het niet beter is te wachten totdat de rechter een oordeel heeft gegeven.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 nov. 2021 - 7:51

Volgens mij heeft deze Rasmas alles ontkent en bestaat gewoon ook nog steeds de mogelijkheid dat 1 van zijn 2000 werknemers creatief is geweest en deze valse QR codes heeft verschaft. (de link over dubbel verdienen gaat overigens over een heel ander test bedrijf, dat dit ook ontkent) En natuurlijk wordt er door mensen geprofiteerd van de pandemie, what else is new, maar dit artikel is wat mij betreft ook over het randje.

pahan
pahan17 nov. 2021 - 6:26

Ik heb destijds met stijgende verbazing toegekeken naar een overheid die geen enkel machts- of pressiemiddel had. Elke groep waarvan je zou denken dat ze ingezet konden worden om de pandemie te bestrijden bleek een eigen mening te hebben en gewoon te kunnen weigeren. Het doolhof om bij de uitvoerenden te komen was zo ingewikkeld, dat de Sywerts er maar dwars overheen zijn gevlogen om in ieder geval resultaat te boeken. Met alle vertraging, verwarring en verstoringen van dien. Misschien verdient de man wel een heiligverklaring omdat hij zo pijnlijk de staat van de zorg bloot heeft gegeven.

RainB
RainB17 nov. 2021 - 5:24

[Oneerlijk is eerder dat je geld loopt te verdienen door andermans gezondheid in gevaar te brengen.] Helemaal mee eens, wanneer gaan we de volgende sectoren eens aanpakken? -Alle industrieen, zoals voedingsindustrie (die ons alleen maar vergiftigd), gezondheidsindustrie (die alle natuurmiddelen e.d. verketterd zodat we alleen maar chemische rommel als geloofwaardig middel zien). Auto industrie (die willens en wetens al descennia elk schoon alternatief de grond in boort), eigenlijk alle industrieen (alles wat wij industrieel vervaardigen maakt gebruim van gifstoffen, vervuilt de woonomgeving en noem maar op). Maar voornamelijk alle regeringen die dit willens en wetens toestaan en daar nog flink geld aan verdienen ook. De wattenstaaf en mondkapjescowboys zijn in deze oneerlijkheid maar hele kleine spelers. Ondertussen verdienen de grootste cowboys wel een stuk meer. (https://dvhn.nl/extra/Studie-de-makers-van-coronavaccins-verdienen-daar-bijna-duizend-euro-per-seconde-mee-27161223.html)

2 Reacties
Erik Geven2
Erik Geven217 nov. 2021 - 7:07

'(die ons alleen maar vergiftigd)' Dat is natuurlijk RainB's mening en geen feit.

Paul250371
Paul25037117 nov. 2021 - 10:29

Erik Geven "Dat is natuurlijk RainB’s mening en geen feit." Hahahah. En de aarde is plat.

Wieowie
Wieowie16 nov. 2021 - 20:17

“ door de mand is gevallen“ De rechter zal daarover oordelen. Tot die tijd ben je onschuldig in Nederland.

3 Reacties
Paul250371
Paul25037117 nov. 2021 - 10:30

Als er een blanke rijke misdadiger verdedigd moet worden staat Wieowie op de barricade. Dan ineens doet de rechtspraak van de D66 rechters er toe.

Wieowie
Wieowie17 nov. 2021 - 11:22

Wat heeft dat met blank te maken? Ik veroordeel niemand bij voorbaat. Rare suggestie wek je.

Wieowie
Wieowie18 nov. 2021 - 14:18

Paul: heb je het nieuws al gelezen? Jij had je oordeel immers al klaar? Tip: er was geen fraude