Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Fraudejacht UWV totaal uit de hand gelopen: mensen met WW illegaal bespioneerd

  •  
15-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
11955 keer bekeken
  •  
uwv

Het UWV heeft de privacywetgeving overtreden bij het bespioneren van mensen met een WW-uitkering. De uitkeringsinstantie hield bezoekers van de website in de gaten om te controleren of ze niet zonder toestemming in het buitenland verbleven. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Mensen die een WW-uitkering ontvangen moeten regelmatig inloggen op de site, bijvoorbeeld om te bewijzen dat ze solliciteren.

Álle bezoekers werden gevolgd, ook als daar geen concrete aanwijzing voor was, staat in een advies van de landsadvocaat. Daar was geen enkele juridische basis voor, daarom is het systeem begin dit jaar stilletjes stopgezet. Niet alleen werden de beginselen van de privacywet geschonden, ook gaan mensen die aantoonbaar gefraudeerd hebben vrijuit: alle 580 lopende onderzoeken worden gestopt, dus ook als fraude al aangetoond was.

Het UWV geeft toe “met de kennis van nu” een fout te hebben gemaakt. Kitty Jong van vakbond FNV toont zich tegenover de NOS geschokt. “Weer zetten we alles op alles om de kwetsbare mensen die net hun baan kwijt zijn aan te pakken. Terwijl de grote fraude wordt gepleegd door belastingontduikers in Blaricum en Wassenaar.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.