Joop

Fransen komen in opstand tegen pensioenhervormingen

  •    •  
01-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1523 keer bekeken
  •  
gepensioneerden-in-Frankrijk(62j)

Meer over:

cartoon, frankrijk
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque2 feb. 2023 - 20:45

Man o man...Wij zouden wel wat meer pit van die Fransozen kunnen gebruiken. Ik moet totaan mijn 70e las ik vd week.

RaymondenJoop
RaymondenJoop2 feb. 2023 - 9:16

Langer werken voorkomt cognitieve achteruitgang, fors zelfs. Zorg wel voor voldoening in je werk en ga eventueel wat minder werken

Dehnus
Dehnus1 feb. 2023 - 19:48

Gemiddeld gaan Fransen later op pensioen dan Nederlanders. Die 62 is minimum leeftijd, je moet nog steeds 40 jaar werken om met pensioen te kunnen. Het gaat dus vooral om de fysiek zwaardere banen waar mensen jonger zijn begonnen met werken.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal1 feb. 2023 - 18:20

het meest ergerlijke nog is dat de Fransen ook een langere levensverwachting hebben ! grrrr

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst1 feb. 2023 - 17:13

Gelukkig hebben wij nog genoeg geld, wij passen wel bij.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman1 feb. 2023 - 16:36

Gewoon vanaf 60 met pensioen, zelf geregeld. Teveel mensen om me heen die de pensioen leeftijd niet haalden of niet lang daarna overleden.

Willem D2
Willem D21 feb. 2023 - 16:11

Fransen financieren het pensioen net zoals wij de AOW, niet sparen maar een omslagstelsen waarbij de huidige premie naar de huidige pensionado's gaat. Niets mis mee totdat je bevolking gaat vergrijzen. Net zoals bij ons de AOWleeftijd omhoog gaat zal dat in het sterk vergrijzende Frankrijk ook moeten gebeuren. Daar is de situatie immers nog om grotere bedragen, want bij ons gaat het alleen om de AOW, in Frankrijk om het AOW + Pensioen. Dat kan Frankrijk nooit betalen. Gaat ze ook nooit meer lukken, aangezien het de Franse overheid sinds begin jaren 70 nog NOOIT gelukt is om een begrotingsoverschot te hebben, ook niet in de economische top jaren. Het land is al een halve eeuw langzaam maar gestaag aan het verarmen. Dat weten ze overigens met veel bravoure te verbloemen. Er is dus ook een reden waarom Frankrijk (en wel een paar meer Zuid-Europese landen) een groot voorstel zijn van één grote pensioenpot. Iets dat Pieter Omtzigt met succes een aantal jaren geleden (als CDAer) al een keer heeft weten tegen te houden. Volt en D66 hebben daar wat minder moeite mee. Maar linksom of rechtsom vrees ik dat Franrijk het geld wel komt ophalen, misschien wel via Europese bonds. Lekker ingewikkeld zodat 90% van de Nederlanders niet doorheeft dat ze die Fransen aan het sponsoren zijn. (Alsof de huidige inflatie helemaal niets te maken heeft met het verkapt bijdrukken van Euro's in Frankfurt)

1 Reactie
EenMening3
EenMening32 feb. 2023 - 0:32

Zuid-Europa is economisch zwakker dan Noord-Europa. De Zuidelijke landen proberen daarom geld weg te halen bij Noordelijke landen. Het Noorden is noodgedwongen toegeeflijk omdat een faillissement van Italië of Spanje waarschijnlijk het einde van de euro betekent. Daarom heeft de ECB jarenlang, maandelijks 80 miljard euro schuldpapier opgekocht, lees euro's bijgedrukt. De euro is een potentieel sterke munt maar de slechte economische toestand van de Zuid-Europese landen is risicovol. Dat zorgt ervoor dat de dollar de komende jaren de onbedreigde sleutelvaluta blijft. De oplossing is het invoeren van twee munten, de neuro en de zeuro. De zeuro kan devalueren ten opzichte van de neuro, zodat de export uit het Zuiden goedkoper wordt en daardoor de economische verhoudingen verbeteren. Frankrijk is duidelijk een zeuroland.