Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Franse website die politiegeweld aan de kaak stelt moet sluiten

  •  
17-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
mdh_300.jpg
Rechter beveelt providers site te blokkeren. Deze zou aanzetten tot geweld tegen politie. Voorvechters van vrije meningsuiting zien censuur door regering Sarkozy
Een rechter heeft geoordeeld dat Franse internetproviders een website moeten blokkeren die foto’s en video’s plaatst van politieagenten die gewelddadig optreden. Dat meldde de Amerikaanse krant New York Times zondagavond. Op de site stonden foto’s en filmpjes van agenten die hun boekje te buiten gaan bij arrestaties, demonstranten provoceren bij betogingen en geweld plegen tegen leden van etnische minderheden.
New York Times meldt dat de Franse politie het besluit van de rechtbank verwelkomt. De website Copwatch Nord Paris I-D-F zou aanzetten tot geweld tegen politieagenten. Voorvechters van de vrijheid van meningsuiting hebben echter gealarmeerd gereageerd. Zij zien het vonnis als een teken van een Franse overheid die internetvrijheden alsmaar wil inperken.
Flickr_politie_parijs_PhilippeLeroyer_300
Cop-watching begon, zoals de naam al doet vermoeden, in de Verenigde Staten. Daar oordeelden rechters steeds dat het filmen van politieagenten onder de vrijheid van meningsuiting valt, die in de VS grondwettelijk is vastgelegd. In Frankrijk is er echter geen soortgelijke bepaling en president Sarkozy heeft persoonlijk gepleit voor “beschaafd internet” en striktere wetgeving voor de digitale snelweg.
In Nederland is de burger onlangs opgeroepen om niet de politie te controleren, maar het werk van de politie te doen door overvallers te filmen. Op zijn beurt wordt de burger door de Nederlandse overheid volop in de smiezen gehouden.
Lees verder bij New York Times: Court Orders French Cop-watching Site Blocked
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.