Joop

Franse scholier (13) pleegt suïcide na homofobe pesterijen

  •  
13-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3111 keer bekeken
  •  
1200x680_capture

Een tiener in Golbey, gelegen in de Franse Vogezen, heeft zichzelf van het leven beroofd na langdurige homofobe pesterijen. Het Openbaar Ministerie opent een onderzoek naar de intimidatie. Lucas werd nadat hij uit de kast was gekomen op school maandenlang slachtoffer van pesterijen. De ouders maakten in september melding bij de schoolleiding van de treiterijen. Volgens de directie is dat signaal direct serieus genomen. Er werden maatregelen genomen die volgens de onderwijsdienst effectief leken, schrijft Libération. "Lucas zei daarna dat het rustig was geworden, dat hij niet meer geplaagd werd. Daarmee was de situatie voor ons op dat moment opgelost."

Zaterdag wordt het slachtoffer begraven. De ouders vragen aanwezigen uit eerbetoon solidariteitstekens voor de LHBTI-gemeenschap te dragen. "Ik denk aan alle scholieren zoals hij die worden lastiggevallen: hun wanhoop vormt de basis voor mijn vastberadenheid om alle vormen van intimidatie te voorkomen", verklaarde onderwijsminister Pap Ndiaye op Twitter. "Geen enkel kind zou zelfmoord als de ultieme uitweg moeten zien".

In Frankrijk is naar aanleiding van de schokkende gebeurtenis opnieuw het debat losgebarsten over voorlichting over gender- en seksuele geaardheid op scholen. 

In dit bericht gaat het over zelfdoding. Mocht je daar vragen over hebben of behoefte te hebben om er over te praten, bel 0900-0113 of bezoek 113.nl.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

gwnJS
gwnJS3 feb. 2023 - 6:46

Er word hier veel gezegd dat er meer voorlichting moet worden gegeven over de LHBTI gemeenschap. Ik vind dat je überhaupt nooit iemand mag pesten, of die gene nu op het zelfde geslacht valt of dat iemand dun, dik, lelijk of mooi is. Er word altijd een reden gezocht om te pesten. Maar nergens word uitgelegd aan de leerlingen dat dit iemand levenslange schade kan aanbrengen. Ik ben vroeger nooit serieus genomen door leraren. Begin daar, niet bij wat "de gepeste" zogenaamd allemaal fout doet volgens scholen

Ruud62
Ruud6214 jan. 2023 - 11:42

Hoofdschuddend, ik gaf aan waar de tegenstand tegen het anders zijn zit, voornamelijk bij de gelovigen van allerlei snit. Er zijn ook tal van christenen en moslims die er geen moeite mee hebben , maar dat heb je kennelijk niet begrepen uit mijn bijdrage, excuses daarvoor. Een verzoek aan jou om niet jeteen te gaan schelden

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 jan. 2023 - 11:36

Je wil niet weten hoeveel er zelfs op basisscholen al gepest en getreiterd wordt. Er is te weinig aandacht voor bij scholen en leerkrachten. Een protocol is totaal dood als je er niets mee wenst te doen of een daad geen opvolging krijgt. Het gaat niet zomaar over door een keer met je vingers te knippen. Men neemt pesten en treiteren om welke reden dan ook, te weinig serieus.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen13 jan. 2023 - 23:48

En dat alleen maar om op wie je verliefd wordt, wat afschuwelijk zeg.

Backtobasics
Backtobasics13 jan. 2023 - 18:53

Vroeger was het voor homosexuelen vrij duidelijk je moest het dorp uit naar de grote stad, weg van de bekrompenheid. Maar door de grote populaties moslims in de steden is de sfeer( vooral in de buitenwijken) ook niet echt ruimdenkend. Lijkt me heel lastig als je tegenwoordig een jonge homosexueel bent.

1 Reactie
Ouru
Ouru14 jan. 2023 - 20:17

Weet nog wel dat homo’s bij mij in de jaren 50 gewoon in een katholiek dorp woonden openlijk . Wel onder de rook van een grote stad weliswaar. Dus al die oordelen over die bekrompenheid kan wel soms genuanceerd worden

onyxcumulus
onyxcumulus13 jan. 2023 - 17:01

Helaas is het nog steeds zo dat zelfs op het schoolplein van de basisschool homo het meest gebruikte scheldwoord is. Ben bang dat dit de eerstkomende decennia nog steeds zo is...Er zullen dus nog meer slachtoffers van dit soort treiterijen volgen. Hij heeft er weinig aan maar: Lucas, repose en paix

Ruud62
Ruud6213 jan. 2023 - 16:05

Triest verhaal en ook in NL actueel. Op het platteland zijn het de ( christelijke) boertjes die er niet mee overweg kunnen, in de grote steden meer de moslimpjes die er een probleem mee hebben. Er moet nog veel veranderen: voorlichting, voorlichting en voorlichting.

6 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine13 jan. 2023 - 19:03

@ruud, het gros van het platteland is niet christelijk. Bovendien hebben we hier ook moslims en leven er ook christenen in de stad. Lekker makkelijk en denigrerend wereldbeeld plemp je hier neer. Waar haal je overigens het idee vandaan dat het gemiddelde boertje problemen met homoseksualiteit zou hebben? Kijk eens naar 'boer zoekt vrouw' zou ik zeggen.

Tuck'R
Tuck'R13 jan. 2023 - 19:10

In de randstad is het probleem met homo discriminatie veel groter. Wekelijks zijn er zelfs berichten van mishandeling en ook gebeurt het regelmatig dat stellen worden weggetreiterd uit hun woning. Op het platteland is die problematiek veel minder. Maar daar daar willen we hier natuurlijk niets van weten.

r v b
r v b13 jan. 2023 - 20:17

in de grote steden zijn het ook meestal de mensen die in het weekend naar de steden komen voor het uitgaansleven die het moeilijk hebben met andersdenkenden, en nde vaak witte extreemrechtsen die naast zeuren over omvolking ook problemen hebben met trans mensen en homoseksuelen. Zij noemen dat allemaal 'woke'.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend13 jan. 2023 - 20:20

@Ruud Tjonge.. wat een lulletje ben jij zeg. Hoezo generaliseren. Eerst het platteland voor de bus gooien en daarna de moslims.. voorlichting, voorlichting en nog meer voorlichting heb jij nodig.

Tuck'R
Tuck'R14 jan. 2023 - 6:38

@ RVB Dat doet niets af aan mij punt.

Waterman3
Waterman314 jan. 2023 - 14:12

Klopt hoor, als je de onderstaande reacties leest zie je dat je een punt hebt. Homoseksualiteit is een taboe binnen verschillende religies, en dat zullen ze in die hoek laten blijken ook

KritischKijken
KritischKijken13 jan. 2023 - 13:24

Lijkt me het ergst wat je (ook als ouders) kan overkomen. Zo triest, het gebeurt en je staat erbij....

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa13 jan. 2023 - 13:14

Toen ik op school zat, was 'homo' ook vaak een scheldwoord. De docenten moest er ook wel om gniffelen. Blijkbaar is homoseksualiteit toch niet helemaal geaccepteerd, in dit gave land. In de kern, is het niet écht geaccepteerd. Ik denk dat dit komt, door de christelijke achtergrond van dit land. In het christendom, is seks sowieso vies. En vrouwen en homo's zijn 'des duivels'. Dit is dan toch een erfenis, van 'onze joods christelijke cultuur' Ik ben op school ook vaak voor 'homo' uitgescholden. Als je je niet létterlijk honderd procent conformeerde aan de grijze muizen, was je 'een homo' en dat was blijkbaar 'heel erg'. Won't forget, won't forgive !

Peace ....
Peace ....13 jan. 2023 - 13:01

Triest, diep triest. Als dit ook in Nederland voorkomt, moet daartegen een campagne beginnen. Straffen helpt klaarblijkelijk niet.

1 Reactie
Andreas4
Andreas414 jan. 2023 - 3:42

Straffen? Wie wil je dan straffen? Die klasgenoten omdat ze zich gedragen als doorsnee scholieren met een (nog) beperkt empathisch bewustzijn die "buitenbeentjes" beschouwen als open doel om "erbij the horen"?

Rick Hofland
Rick Hofland13 jan. 2023 - 12:29

Ik ken een VMBO in een middelgrote stad in midden Nederland waar de leerkrachten aan een transgender hebben gevraagd of hij zich niet als een jongen wil gedragen en willen hem ook niet als hij/hem aanspreken omdat dit niet aansluit bij de meeste andere leerlingen met een Marokkaanse of Turkse achtergrond. De jongen gaat nu maar van school af, dat leek de schoolleiding ook maar het beste. En helaas mag ik de naam van deze school niet noemen omdat de jongen al veel te verduren heeft gehad en zij ouders niet nog meer rumoer willen voor hem. Goed te begrijpen, maar wel triest dat anno 2023 een openbare middelbare school hiermee wegkomt.

14 Reacties
MG1968-2
MG1968-213 jan. 2023 - 12:51

@Rick Als de situatie is zoals je hem omschrijft (en maar even negeer dat je marokkaansse of turkse achtergrond hier gebruikt om te stigmatiseren maar de hoek waar het vandaan komt voor je verhaal niet relevant is) dan is het voor de veiligheid van deze individuele jongen wel degelijk beter dat er een andere school voor hem gevonden wordt. Dat laat onverlet dat de school zelf ook wat werk te verrichten heeft, maar jij lijkt te suggereren dat de de school hiermee wegkomt omdat de veilige plek nu ergens anders gezocht wordt. Feit is natuurlijk dat die veilige plek er nu niet is en ook niet 123 gaat komen. Jij zegt dat de school maar nu die veilige plek instant moet regelen en wilt dat de leerling daar blijft. Als je dat wilt offer jij de veiligheid van die leerling op. In jou geval waarschijnlijk omdat je wilt wijzen naar Marokkanen en Turken. Dat mag je constateren dat het deze groepen waren maar daarmee moet je niet de veiligheid van de jongen uit het oog verliezen. Daar waar die (op korte termijn) niet te waarborgen is is het onverstandig om uit ideologische ideeën hem daar te laten.

Norsemen
Norsemen13 jan. 2023 - 13:11

Dat transgenders door jongeren met een moslim of christelijke achtergrond of PVV/FvD denkbeelden het leven onmogelijk wordt gemaakt valt niet te ontkennen. Maar dat ze door de schoolleiding worden gevraagd zich 'normaal' te gedragen geloof ik niets van. Tenzij het een christelijke school is natuurlijk.

Zandb
Zandb13 jan. 2023 - 15:41

Rick Als het zo is, als u beweert, en als de school er mee weg komt, dan is dat omdat de betrokkenen er voor kiezen dat te doen. Heel begrijpelijk en ik heb daar geen kritiek op maar dat lijkt me wel een nuchtere logische interpretatie van de feiten die u presenteert.

MG1968-2
MG1968-213 jan. 2023 - 15:59

@Zandb Exact!!

Vriend van Elf
Vriend van Elf13 jan. 2023 - 16:01

Als het zo is, als u beweert, en als de school er mee weg komt, dan is dat omdat de betrokkenen er voor kiezen dat te doen. U bedoelt dat transgender zijn een keuze is die je ook niet kan maken? Wat wilt u nu zeggen of is uw reactie enkel geplaatst om interessant over te komen?

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst13 jan. 2023 - 18:25

En dat laatste is een grof schandaal. Dat zou namelijk betekenen dat zij zich aanpassen aan de normen en waarden van scholieren van buitenlandse komaf terwijl ook zij zich zouden moeten voegen naar onze grondwet.

Satya
Satya13 jan. 2023 - 19:11

Verschrikkelijk, veel sterkte voor dat kind. Mg Ik vind dit geen stigmatiseren. Rick heeft vaak genoeg inzicht gegeven niet naar afkomst te kijken maar gedrag. Ik vind het ook onprettig dat ik op sommige Afrikaanse gelegenheden niet eerlijk kan zijn over mijn biseksuele geaardheid. In mijn kring is het geen probleem maar op een feest met honderden mensen ben ik terughoudend. Je hebt altijd wel een man die denkt mij een 'lesje' te moeten leren en laten voelen waar ik voor ben. Rick schrijft niet dat alle Turken en Marokkanen zo zijn. Wees hier open over en streef vooruitgang na.

Satya
Satya13 jan. 2023 - 19:13

"U bedoelt dat transgender zijn een keuze is die je ook niet kan maken?" Volgens mij bedoeld hij dat er ook actie tegen had kunnen worden ondernomen.

Satya
Satya13 jan. 2023 - 19:15

"Dat zou namelijk betekenen dat zij zich aanpassen aan de normen en waarden van scholieren van buitenlandse komaf terwijl ook zij zich zouden moeten voegen naar onze grondwet." Tss, dit is dus wel stigmatiseren.

Volrin
Volrin13 jan. 2023 - 19:18

Homo wordt nog steeds regelmatig als scheldwoord gebruikt op middelbare scholen, dus helaas is jouw anekdote niet geheel verrassend.

Norsemen
Norsemen13 jan. 2023 - 20:14

“ van buitenlandse komaf” De jongeren waar Hofland het over heeft zijn gewoon Nederlanders. Misschien zelfs wel meer dan jij Wir sind Pabst

Rick Hofland
Rick Hofland13 jan. 2023 - 21:38

Het is waar en betreft geen Christelijke school. Ik schrijf het ook niet om Marokkaanse of Turkse jongeren er mee te stigmatiseren al is het wel zo dat transgenders wat heftiger reacties oproepen bij hen. Wat ik zo erg vind is dat de leerkrachten gewoon geweigerd hebben om hem te benoemen zoals hij wilt, terwijl hij er inmiddels als een echte vlotte jongen van 14 uit ziet. Ze hebben niet eens geprobeerd om het bespreekbaar te maken binnen de klas of op school. Ik ben er van overtuigd dat als de leerkrachten een kans hebben laten liggen om ook op hun school met veel jongeren die minder bekend zijn met transgenders, begrip te creëren voor transgenders bij de andere leerlingen.

Rick Hofland
Rick Hofland14 jan. 2023 - 7:39

Heel veel jongeren met een Turkse of Marokkaanse achtergrond zijn lang niet zo vastgeroest conservatief als velen denken. Het zijn veelal net als alle andere pubers jongeren die in een levensfase zitten waarin meer geïnteresseerd zijn in wat er van buiten de ouders en familie aan zaken in de wereld te ontdekken zijn. En op school is bij uitstek een belangrijke plek daarvoor, een plek waar een idee waar je eerder nooit aan dacht wortel kan schieten. Ik ken genoeg Marokkanen en Turken die helemaal niet anti LHBQT zijn, dat zijn wel allemaal mensen die op een bepaald punt in hun leven in aanraking zijn gekomen met andere mensen dan de mensen van het gezin of de familie.

oproerkraaier
oproerkraaier14 jan. 2023 - 15:41

"Dat zou namelijk betekenen dat zij zich aanpassen aan de normen en waarden van scholieren van buitenlandse komaf terwijl ook zij zich zouden moeten voegen naar onze grondwet" Daar is de haatzaaiende racist. Het gaat om kinderen die hebben nog geen ontwikkeld geweten. Wat dat betreft, lijkt het wel of extreem rechts daar over de hele breedte last van heeft.