De Franse regering van president Emmanuel Macron en premier Élisabeth Borne heeft besloten de omstreden pensioenhervorming door te drukken buiten de Franse Tweede Kamer om. Ze vreest geen meerderheid te behalen bij een stemming in de Kamer. De grondwet biedt die mogelijkheid. Het parlement kan dan alleen nog de wetgeving blokkeren met een motie van wantrouwen en de val van de regering.
Borne is naar de Franse Tweede Kamer, de Nationale Vergadering, gekomen om de afgevaardigden te vertellen dat de regering de pensioenhervorming doorvoert zonder stemming. Er ontstond groot rumoer en parlementsleden begonnen het volkslied te zingen. De premier werd uitgejouwd en de zitting werd geschorst.
De regering beschouwt het bestaande pensioenstelsel als onbetaalbaar en verouderd. De aanpassingen van het stelsel zijn volgens de regering noodzakelijk. Volgens vakbonden deugen die aanpassingen helemaal niet.
Protesten
De senaat heeft donderdag wel ingestemd met het pakket pensioenhervormingen. De regering lijkt zich weinig aan te trekken van de aanhoudende en felle protesten in heel het land. Een meerderheid van centrumrechtse en rechtse senatoren keurde de plannen goed. Ze had eerder al ingestemd met het meest omstreden onderdeel, de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 64 jaar.
De Nationale Vergadering zou donderdag over het wetsvoorstel stemmen, maar de regering vreest dat een meerderheid er niet haalbaar is. Dankzij een grondwetsartikel kan de wetgeving zonder stemming worden doorgedrukt tenzij de regering ten val komt. Het besluit van Macron en Borne leidt naar verwachting tot moties van wantrouwen in het parlement.
In heel Frankrijk zijn er betogingen en stakingen tegen de pensioenhervorming. Sinds 19 januari zijn er acht nationale protestdagen geweest, woensdag was de achtste. De opkomst was woensdag volgens de autoriteiten veel lager dan bij eerdere protestdagen. Er zouden in heel het land 480.000 mensen hebben betoogd van wie 37.000 in de hoofdstad. De vakbonden geven veel hogere aantallen actievoerders op. De links-radicale bond CGT spreekt van 1,7 miljoen demonstranten van wie 450.000 in Parijs.
Bron: ANP
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Misschien moeten we de pensioensleeftijden in de EU gewoon gelijktrekken? Dat is wel zo eerlijk. Ben benieuwd hoe de Franse bevolking daar tegenover staat. Dat is dan tegen de tijd dat ik met pensioen kan geloof ik 68 jaar.
De wal gaat het schip wel keren. Het Franse pensioenstelsel is simpelweg onbetaalbaar op termijn. Te veel gepensioneerden ten opzichte van de werkenden die de pensioenen moeten opbrengen. Dan kunnen de Fransen de staatsschuld wel laten oplopen, wat een beetje de standaard werkwijze is maar daar hebben wij straks weer last van.
Je kan van landen niet verlangen dat hun burgers langer moeten blijven doorwerken om de Fransen te voorzien van een vroegtijdig pensioen. Iedereen in de EU zou dus op dezelfde leeftijd met pensioen moeten (kunnen) gaan.
Als de geldverdeling eerlijker verdeeld zou worden en we veel Multinationale bedrijven die praktisch geen belasting betalen uit Europa zouden schoppen hebben we geen arbeidskrachten van buiten Europa meer nodig dan zouden de mensen met 60 jaar met pensioen kunnen. Even een voorbeeld, in 2008 hadden alle pensioenfondsen in Nederland 600 miljard in hun kassen en in 2022 tussen de 1500 en 1800 miljard. In 1793 hebben de Fransen ons van de rovende Adel verlost en zij gaan ons ook van de roversbendes heden ten dagen verlossen.
"Als de geldverdeling eerlijker verdeeld zou worden en we veel Multinationale bedrijven die praktisch geen belasting betalen uit Europa zouden schoppen hebben we geen arbeidskrachten van buiten Europa meer nodig" U bedoelt dat we werkloosheid dan zo zou oplopen dat iedereen van ellende elk werk wil aanpakken?
itsme3 18 mrt. 2023 - 0:12 “U bedoelt dat we werkloosheid dan zo zou oplopen dat iedereen van ellende elk werk wil aanpakken?” Ik bedoel dat er te veel bedrijven zijn in vooral het kleine Nederland, waardoor er veel arbeidskrachten uit landen buiten Europa gehaald moeten worden. En waar een klein deel van de bevolking nog rijker door zijn geworden, en een groot deel geen huis meer kunnen betalen in een land met een miljoen mensen onder de armoede grens en naar de voedselbanken moeten. Dit drama speelt zich af in veel landen van Europa en ook in Frankrijk.
Nee, hij heeft gelijk Schop die achterlijke multinationals eruit. We zetten zelf wel industrien op. Zo bijzonder is 'star bucks' niet. We hoeven die Amerikaanse vieze troep niet meer Ga maar lekker terug naar 'the land of the free'
In Nederland is links bezig Rutte de hand boven het hoofd te houden om zijn vandalen van de staat te beschermen voor wat boeren.
Dat gaat behoorlijk clashen!! Voorzie een heel warme zomer met veel stakingen en oproer!
Hopelijk wordt dat een nieuw 1789.
Zonder onthoofding maar wel met wegjagen van de feodaal-kapitalistische bovenklasse en de autocraat Macron.
Daadkracht !! (oud nederlands woord dat tijdens de linkse regeringen uit het woordenboek geschrapt is).
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
"De grondwet biedt die mogelijkheid. " Dat is raar.
Ik wist het ook niet, maar het is kennelijk een berucht artikel (49:3). Als ik het goed begrijp: de regering kan een wet aannemen zonder een stemming in de Nationale Vergadering. De NV kan die alleen tegenhouden door de regering naar huis te sturen. Het stelt de regering in staat om een wet aan te nemen ook al ziet de meerderheid van de NV het eigenlijk niet zitten, zolang die meerderheid het niet zo belangrijk vindt dat ze bereid zijn de regering naar huis te sturen en daarmee ook hun eigen zetel aan nieuwe verkiezingen bloot te stellen. De wortels liggen kennelijk in de scheve machtsverhouding ten gunste van het parlement tijdens de vierde republiek. Toen de Gaulle en anderen de grondwet van de vijfde republiek schreven hebben ze dit erin gezet om de positie van de regering te versterken.
@Zandb Volrin De grondwet biedt ook de mogelijkheid dat dit plan niet doorgaat." Klopt, maar ik snap niet waarom die mogelijkheid om buiten het parlement om te gaan überhaupt bestaat.
En dan vinden we de Nederlandse bevolking dom en populistisch…. In Frankrijk is praktisch de hele bevolking dat. Natuurlijk willen die vroeg met pensioen, dat willen de meeste mensen hier ook wel, maar dat het niet betaalbaar is gaat er niet in bij de Fransen.
« En dan vinden we de Nederlandse bevolking dom en populistisch…. In Frankrijk is praktisch de hele bevolking dat. « …….U trekt het scheef. Hier begrijpen ook heel veel mensen dat dat onbetaalbaar is. Hier begrijpen weer meer mensen dat er stringente maatregelen voor klimaat, energie en natuur nodig zijn. Beide landen hebben het probleem van veelbelovende populisten. Hier eerlijker verdeeld tussen links en rechts. Democratie is een groot goed, maar de rekentest met succes afleggen voordat je je verkiesbaar kan stellen zou die democratie veel goed doen.
En weer wordt vergeten er bij te vermelden dat voor een beetje aanvaardbaar pensioen je 40 dienstjaren moet hebben. Want ja, dan klinkt het ineens niet meer zo aantrekkelijk.
Natuurlijk is dat heel goed betaalbaar. Alleen zal het grote kapitaal dan een stapje terug moeten doen. En dat begrijpen die duffe Nederlanders niet.
Al pak je alle winsten van het groot kapitaal dan kan je het nog steeds niet allemaal betalen.
@labou Waarom niet? Hier werken we toch ook tot 67 en verder. Dus dat zijn tot ongeveer 50 dienstjaren. Maar ook mensen die gestudeerd hebben komen makkelijk ver boven de 40.
@Mark 'Natuurlijk is dat heel goed betaalbaar. Alleen zal het grote kapitaal dan een stapje terug moeten doen. ' Ha kom nou toch Mark, die simpele oneliners..
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Hier moten we door tot 67. Zelf heb ik een nekhernia, versleten schouders en slijtage aan de rug. Met Ibro hou ik mij nog redelijk op de been. Maar gelukkig kan ik met de RVU regeling er uit. Maar....da's geen vet pot in deze tijd en we moeten door. Hartelijk dank politieke partijen van links naar rechts. Je ziet de mensen uitvallen, maar ach, als het maar betaalbaar blijft. Dat is veel belangrijker dan eerder stoppen.....
Dat praktisch de hele bevolking dom en populistisch is, vond destijds de franse hof ook. De geschiedenis vertelt ons dat dit uiteindelijk leidde dat tot de franse revolutie. Wat mij verbaasd is dat jij kennelijk niet inziet dat jij met dit soort uitspraken jezelf plaatst in het rijtje van die franse autocratie. En dat is kennelijk voor jou niet zorgelijk. Voor mij is dat een zorgelijke ontwikkeling voor links. Die denken het beter te weten dan "het volk". Deze denkwijze is een van de redenen waarom steeds meer mensen zich afkeren van links. Het moralistisch neerkijken op mensen, vertellen dat zij het verkeerd zien. Terwijl het dagelijks leven keer op keer laat zien dat niet zij het verkeerd zien.
Die jozias. Aangeven waarom dat dan zou moeten kan hij niet. En dat mensen hier zo dom zijn dat ze zijn verhaal voor zoete koek slikken wil niet zeggen dat dat elders ook zo is.
Jopzias Het is bekend dat mensen met een groot pensioen in Nederland veelal zelf met hun 65 met pensioen gaan. Ze willen altijd dat anderen langer blijven werken. Het maakt nogal een verschil of je een bagageverwerker op Schiphol bent of een hoge opleiding en idem dito baan hebt. Ook in het al gewerkte aantal jaren.
@minoes En waarom moet de bagagewerker in Nederland dan langer doorwerken om uiteindelijk mee te betalen aan het vroege pensioen van een Franse ambtenaar? Punt is dat de vergoelijking dat men in Frankrijk eerst 40 jaar moet werken nergens op slaat. Prima om wat te regelen voor mensen in zware beroepen maar dan eu breed en niet in Frankrijk voor alle beroepen eerder met pensioen en in Nederland voor alle beroepen later. Dat slaat nergens op.
Ai. Dit betekend in Frankrijk niet minder dan een oorlogsverklaring richting het eigen volk. Je kunt het zeikerds vinden, maar Die Fransen hebben hun zaakjes goed geregeld en gaan als het nodig is de straat op voor hun rechten. Desnoods maanden lang.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."