Joop

Franse regering wil stropdas omruilen voor coltrui vanwege energiecrisis

  •    •  
27-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
827 keer bekeken
  •  
le maire

De stropdas, het onvermijdelijke symbool van mannen om te laten zien dat ze niet met hun handen werken, dreigt te sneuvelen in Frankrijk. Althans als het ligt aan de minister van Financiën van het land dat wereldwijd de mode bepaalt. Bruno Le Maire besprak bij radiostation France Inter welke maatregelen er komen om de energiecrisis het hoofd te bieden.

Hij vertelt dat op zijn ministerie de verwarming pas aan gaat als de temperatuur onder de 19 graden daalt. Dat is overigens de norm voor alle overheidsgebouwen, al wordt voor ziekenhuizen en verzorgingscentra een uitzondering gemaakt. De regering adviseert burgers hun woningen ook de thermostaat niet hoger te zetten dan die stand.

De minister voegde er aan toe: "Je zult me ook niet langer een stropdas zien dragen maar een coltrui. En ik denk dat dat erg goed is. Het stelt ons in staat energie te besparen."

Frankrijk wil dit jaar 10 procent bezuinigen op het totale energieverbruik. Daarmee moeten zogeheten blackouts voorkomen worden, oftewel onderbrekingen in de energieleverantie. Die zijn al zo reëel dat er een app is uitgebracht waarmee burgers zelf in de gaten kunnen houden of en waar er elektriciteitstekorten dreigen.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Déjà vu
Déjà vu28 sep. 2022 - 7:35

En in de zomer verwisselen ze de coltrui zeker voor de zwembroek?

Brutus de tweede
Brutus de tweede27 sep. 2022 - 22:23

En vervolgens stapt hij met zijn coltrui in zijn prive vliegtuig .

2 Reacties
Ejoth
Ejoth28 sep. 2022 - 6:53

Net als een hoop politici die van Eindhoven naar Rotterdam of Brussel vliegen. Ik viel bijna van mijn stoel vorige week toen ik dit hoorde. Schrap die vluchten eerst maar eens of ontneem ze de dienst auto en geef ze een OV kaart. Staan ze gelijk tussen de mensen. Dat willen ze toch zo graag ?

Noordermeer2
Noordermeer228 sep. 2022 - 7:22

Voor een afspraak 200 km verderop.

Wie o Wie
Wie o Wie27 sep. 2022 - 19:11

“ De stropdas, het onvermijdelijke symbool van mannen om te laten zien dat ze niet met hun handen werken” Volgens mij staan ze bij de Mac altijd met een stropdas in de keuken etc. Waarom werken die niet met hun handen.

Peace ....
Peace ....27 sep. 2022 - 16:33

De Fransen kunnen giga besparen op brandstof door maar 1x per dag brood te bakken ipv 3x. Zie daar ... eenvoudig advies met grote impact. (ik heb er nog wel wat ... vliegtuig, superjacht, bruggen-die-open-gaan-in-druk-verkeer, TV-uitzendingen-na-22-uur, Jetten-vervangen ... maar die hebben waarschijnlijk teveel inbreuk op het comfortgevoel wat we gewend zijn)

oproerkraaier
oproerkraaier27 sep. 2022 - 16:27

simpel en effectief

Ontheemde
Ontheemde27 sep. 2022 - 16:17

Hoeveel verdient een politicus daar? Neem aan dat het puur symbolisch is.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout27 sep. 2022 - 15:17

Dus voor de dames ook geen décolleté helaas. Want men moet bezuinigen op stookkosten.

1 Reactie
Marcus A.2
Marcus A.227 sep. 2022 - 16:18

Volgens mij is dat gehele decolleté vooral, nouja niet vooral, maar toch, en uitstekende isolatie maatregel. En ja, daar mag je trots op zijn en zelfs mee pronken.