Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Frankrijk krijgt internationale hulp in strijd tegen toenemende bosbranden

'Oorlog tegen het vuur' vereist Europese aanpak
Joop

Franse rechter beveelt psychiatrisch onderzoek voor Marine Le Pen

  •  
20-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
13765930124_d3aa7e6d24_b
Een Franse rechter heeft opdracht gegeven Marine Le Pen pyschiatrisch te laten onderzoeken. De rechter wil weten of de frontvrouw van het extreemrechtse Rassemblement National (voorheen Front National) wel in staat is ‘opmerkingen te begrijpen en vragen te beantwoorden’. Le Pen reageerde woedend op de uitspraak.
De eis van de rechtbank is naar aanleiding van afbeeldingen van gruweldaden van terreurgroep IS die door Le Pen in 2015 op sociaal netwerk Twitter had gedeeld. Le Pen deed dat in een reactie op journalist Jean-Jacques Bourdin die had geschreven dat IS en Front National op een aantal vlakken overeenkomsten vertoonden. Daarop werd Le Pen onder de Franse wet aangeklaagd wegens het verspreiden van ‘gewelddadige boodschappen die kunnen aanzetten tot terreur, pornografie of de menselijke waardigheid aantasten’.
Op de beelden die Le Pen verspreidde waren een Syrische soldaat te zien die werd overreden door een tank, een Joordaanse piloot die in een kooi in brand werd gestoken. Daarnaast plaatste Le Pen een foto van de vermoorde Amerikaanse soldaat James Foley. Nadat de familie van Foley zich daarover beklaagde, verwijderde Le Pen de foto weer en zei niet te hebben geweten wie hij was. Le Pen deelde de beelden in december 2015, krap een maand nadat IS-aanhangers 130 mensen vermoordden in Parijs.
Experts van de rechtbank laten weten dat een dergelijk onderzoek allesbehalve ongebruikelijk is bij een rechtszaak als die nu tegen Le Pen loopt. Le Pen zelf heeft in het Franse parlement gezegd niet te zullen meewerken aan het onderzoek. ‘En ik ben benieuwd hoe ze me willen dwingen,’ aldus Le Pen.
Bron: The Local / Beeld: Global Panorama

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

kindval
kindval21 sep. 2018 - 10:18

Bizar en wat mij betreft schandalig....

4 Reacties
madbako
madbako21 sep. 2018 - 13:16

Hoezo bizar?! Als de rechter een goede uitspraak wil doen, mag hij toch gewoon eerst een onderzoek naar de verstandelijke vermogens van de verdachte laten doen. Misschien is het wel een verzachtende omstandigheid als blijkt uit het onderzoek dat zij niet goed bij haar hoofd is Het gebeurd overal, Nederland, USA, Duitsland en ja ..ook in Frankrijk

kindval
kindval21 sep. 2018 - 14:22

Er moet dan wel een goede reden zijn om een dergelijk onderzoek te willen laten doen. En die is er niet, zo simpel is het....

madbako
madbako22 sep. 2018 - 7:57

@kindval 21 september 2018 at 16:22 Er moet dan wel een goede reden zijn om een dergelijk onderzoek te willen laten doen. En die is er niet, zo simpel is het…. Kennelijk vindt de Franse rechter dat dus wel...zo simpel is dat

kindval
kindval22 sep. 2018 - 11:55

Madbako..opmerkelijk dat jij niet lijkt in te zien hoe verwerpelijk en gevaarlijk dergelijke communistische sovjet praktijken zijn....

madbako
madbako21 sep. 2018 - 8:44

Niet zo vreemd. Ook hier in Nederland wordt er onderzoek gedaan naar verdachten waar bij gedacht wordt dat ze geestelijk niet in orde zijn. Daar hebben we het Pietter Baan centrum voor. En de rechter hier gelast zo'n onderzoek Voor le Pen zou het wel fijn zijn als zij gestoord verklaard wordt. Scheelt een stuk bij een eventuele straf die zij zou kunnen krijgen.

2 Reacties
korheiden2
korheiden221 sep. 2018 - 13:39

@Madbako : Ja dit is wel vreemd. Omdat het gedachtegoed van Marine le Pen de rechter niet aanstaat wordt een psychologisch onderzoek geëist. Zo redenerend kunnen we eigenlijk ook wel een soortgelijk onderzoek eisen t.a.v. Wilders of Baudet. En waarom niet Kuzu? De ideeën van Wijnand Duyvendak bekoren evenmin iedereen. Ik hoop dat het recht zegeviert en Marine le Pen deze zaak wint.

madbako
madbako22 sep. 2018 - 7:55

@korheiden 21 september 2018 at 15:39 @Madbako :Zo redenerend kunnen we eigenlijk ook wel een soortgelijk onderzoek eisen t.a.v. Wilders of Baudet. En waarom niet Kuzu? De ideeën van Wijnand Duyvendak bekoren evenmin iedereen. Ik hoop dat het recht zegeviert en Marine le Pen deze zaak wint. Idd dat zou kunnen. Alleen doen of wil men dat hier niet. De Fransen dus wel. Een autonome staat waarin zij zelf bepalen wat men doet. Het is weer een typische nederlandse eigenschap: Wij doen het niet dus zij moeten het ook niet doen. Bemoei je met je eigen sorus.

Andrew G
Andrew G21 sep. 2018 - 8:42

Heeft zij die beelden dan gemaakt? Of is zij de uitvoerende geweest? Of heeft ze de beelden gemanipuleerd? Gaan we de partij van de dieren ook aanklagen als zij beelden laat zien van dierenmishandeling? Ik vind Marine Le Penn heel erg eng, maar mensen die het laten zien van de beelden erger lijken te vinden dan de beelden zelf, vind ik nog veel enger. Dat geldt ook voor de mensen die het gerechtvaardigd vinden dat de rechter haar hierop wil aanpakken.

Libertain
Libertain21 sep. 2018 - 6:27

Is het mogelijk dat wij hetzelfde rechter in ons land gaan uitnodigen om de Nationale Psychiatrische Patiënt Wilders die zelf in een afgegrendeld deel van de Tweede kamer opgesloten zit op zijn paranoïde denkbeelden onderzocht zou kunnen worden omdat zijn denkbeelden ons land jarenlang volledig vergiftigen? Zijn aanhang die niet minder paranoïde is, zou toch ook op termijn onderzocht moeten worden is daar zeker bepaalde budget voor nodig. Het is dus niet voor niets dat Rutte(VVD) de GGD steeds volledig doet tegenwerken.

Hiltermann
Hiltermann21 sep. 2018 - 0:02

Best mogelijk dat de rechter een beroep op verminderde toerekeningsvatbaarheid of volledige ontoerekenigsvatbaarheid wil uitsluiten. Het verzoek op zich is bij extreme misdrijven niet ongebruikelijk. Laat het aan le Pen over er maximaal publiciteit uit te halen.

Paul250371
Paul25037120 sep. 2018 - 22:26

Als het gebruikelijk is dat er daar een psych. onderzoek vereist is alvorens de zaak begint omdat de mogelijke overtreding van dien aard is dan is dat niet persoonlijk naar haar toe.

OlavM
OlavM20 sep. 2018 - 22:02

Types als Le Pen zijn ongetwijfeld in zekere mate van het padje af. Ze hebben een verwrongen wereldbeeld, en willen macht uitoefenen door te spelen met angstgevoelens van mensen.Maar een psychiatrisch onderzoek is natuurlijk een voornemen dat geen enkel nuttig doel zal dienen. Le Pen zal zich als politiek slachtoffer presenteren, de aanhangers van haar beweging zullen moord en brand schreeuwen, de rechterlijke macht zal als geheel verdacht worden gemaakt terwijl het in feite om één onnadenkende rechter gaat die tot een bizarre maatregel heeft besloten. Mogelijk zal hoger beroep hiertegen worden ingesteld, zodat het van tafel is. Een strovuurtje dat snel zal uitbranden, denk ik.

DenFlexwerker
DenFlexwerker20 sep. 2018 - 21:42

Deze rechter is zelf een bedreiging voor de rechtstaat. Het lijkt op de USSR waar dissidenten in gekkenhuizen werden weggestopt. Stel, ik vergelijk Marianne Thieme met Hitler, dit op bepaalde vlakken. Dit omdat beide voor dierenrechten zijn. Ondanks dat de nazi's in Nederland inderdaad de pioniers waren met wettelijke bescherming van dieren, klopt de vergelijking niet. Immers bij nazi's denk je niet aan lief zijn voor dieren maar aan gruweldaden. dus met die vergelijking, leg ik de link Thieme-gruweldaden. Daarom zou Marriane Thieme, om de vergelijking te ontkrachten, refereren aan deze gruweldaden. Terecht en onvermijdelijk om mijn crypto-beschuldiging te ontkrachten. Idem hier met Le Pen en de vergelijking aan IS.

JvanDeventer
JvanDeventer20 sep. 2018 - 20:27

De rechter hoeft wat mij betreft niet psychiatrisch onderzocht te worden. Het lijkt erop dat deze rechter gewoon partijdig is, en dat is geen psychiatrische aandoening.

Fritz Leiber
Fritz Leiber20 sep. 2018 - 20:05

Een land waar rechters de macht hebben mensen vanwege politieke opvattingen psychisch te laten onderzoeken deugt zeker niet meer dan die politici zelf.

MichelD
MichelD20 sep. 2018 - 19:55

seulement en france ...

msj_meijerink
msj_meijerink20 sep. 2018 - 18:46

Ils tous sont foux, ces Français et Françaises!

Hertog2
Hertog220 sep. 2018 - 18:28

Ik denk dat deze rechter zelf wat geestelijke ondersteuning nodig heeft. Wat een bizarre uitspraak, hoe je ook over Marine le Pen denkt. Goed de onderbouwing (mijn onderbouwing) dan maar. “Le Pen deelde de beelden in december 2015, krap een maand nadat IS-aanhangers 130 mensen vermoordden in Parijs.“ Ze deed dat naar eigen zeggen om de gruwelen van de groep te veroordeelden. Nu kan je het er mee eens zijn of niet/ het gepast vinden of niet, om hierover te tweeten. Feit is deze afschuwelijke beelden waren toen vrij en toegankelijk voor een ieder die het zien wou, ook binnen Frankrijk. Duizenden maar dan ook duizenden tweets met deze verschrikkelijke beelden zijn geplaatst.... De witte jassen in Frankrijk gaan het druk krijgen...Wat gaat deze rechter doen met de retweets van mevrouw Le Pen?. En reken er maar op dat Le Pen dit buitenkansje niet laat lopen, de rechter valt hier in zijn eigen zwaard.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin20 sep. 2018 - 17:51

Ik pleit er al langer voor om politici aan dergelijke onderzoeken te onderwerpen, ik durf te voorspellen dat het ons heel wat ellende bespaart, ik zal niet zeggen dat binnen de gedragswetenschappen geen voortschrijdend inzicht bestaat maar iemand als Trump valt onherroepelijk door de mand, dat iets wat lijkt op compulsief gedrag door Rutte, let wel ik zeg niet dat het zo is maar zo lijkt het heel veel te kunnen verklaren, ik vind dat de burger recht heeft een beetje te weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. http://www.e-psychiater.nl/psychiatrie/persoonlijkheidsstoornissen/obsessief-compulsieve-persoonlijkheidsstoornis/

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 sep. 2018 - 21:52

reactie op Z_edje – 21 september 2018 at 08:07 Ik vind dat je overreageert, ik snap niets van de overwinning van Trump, een kind van 3 kan snappen dat die vent niet goed bij z'n hoofd is, jouw mantel der liefde is daarom des te opmerkelijker, alle kunstgrepen ten spijt, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, los daarvan, als zelfs een Flixbuschauffeur 0f een baliemedewerker een psychologische test moet doen zie ik niet in waarom iemand die het land leidt geen proeve van bekwaamheid zou moeten afleggen, we moete kunnen begrijpen waarom Rutte zo dwangmatig vasthoudt aan de afschaffing, het is toch niet normaal.

Leo Patat
Leo Patat20 sep. 2018 - 17:36

Het is natuurlijk heel goed dat de Franse rechter op deze manier ons allen nog eens goed de reli gruweldaden in herinnering roept. En dat formeel vastgesteld kan worden wie hier ziek is. Grotendeels mosterd na de maaltijd natuurlijk maar alle beetjes helpen. Wel mega reclame voor Le Pen maar wat het zwaarste is moet het zwaarste wegen. Je zal ze de kost moeten geven die de gruweldaden al lang met de mantel der liefde bedekt hebben. En er geen bezwaar tegen aantekenen dat zieke daders en hun zieke medewerkers hier rondlopen of dat na een beperkte straf alsnog mogen gaan doen.

Meta  Foor
Meta Foor20 sep. 2018 - 17:29

- het wordt beetje opgeblazen en daar gaat Le pen dankbaar gebruik van maken. In dit geval is het een vrijwel standaard onderdeel van het psychiatrisch onderzoek een interview met meestal een vrijwillige patient, oftwel de anamnese. De psychiater (en dat hoeft niet gecertificeerd te zijn) vraagt welke klachten de patient heeft en let hij op non-verbale reacties. Deze stap is regulier als ''overheid'' het vermoeden heeft dat de geintervieuwde extra hulp nodig heeft , een vertrouwde familie , of een tolk. Vooral dat laatste is vast onderdeel van een asielaanvraag. Onbegrijpelijke stap van de rechter van Le Pen, die zij met succes en veel bombarie (''het zal wel een D66 rechter zijn !!"") kan gebruiken. Rechter valt in eigen zwaard.

CM2
CM220 sep. 2018 - 17:24

Macron staat extreem laag in de peilingen, nog lager dan Hollande destijds. Dit is dus blijkbaar de reactie van de Franse elite daarop. Goed om te weten.

W-74
W-7420 sep. 2018 - 17:19

Onsympathieke vrouw natuurlijk maar de eis van de rechter is natuurlijk wel bizar en ongetwijfeld politiek gemotiveerd. “Le Pen deelde de beelden in december 2015, krap een maand nadat IS-aanhangers 130 mensen vermoordden in Parijs.“ Ik concludeer hieruit dat de vergelijking tussen IS en FN door Bourdain dus ook amper een maand na die aanslag was? Dan kan ik me haar woede wel voorstellen. Het is ook een idiote vergelijking

5 Reacties
madbako
madbako21 sep. 2018 - 8:49

Ze moet voor de rechter verschijnen. Het is natuurlijk wel handig om te weten of zij wel over alle verstandelijke vermogens beschikt. Mocht uit het onderzoek blijken dat zij dus echt knettergek is, dan zal dat een verzachtende omstandigheid zijn bij een veroordeling. In Nedrland doen we met het Pieter Baan centrum niet anders bij verdachten waarbij twijfel is omtrent hun geestelijke en verstandelijke gesteldheid. Dat le Pen gestoord is staat daar verder los van

W-74
W-7421 sep. 2018 - 10:23

U hoeft me niet nog een te vertellen wat ik daarnet al zelf in het artikel heb kunnen lezen. Het is en blijft een bizarre eis. "In Nedrland doen we met het Pieter Baan centrum niet anders bij verdachten " Klinklare klets en dat weet u.

kindval
kindval21 sep. 2018 - 13:21

W-74 "Klinklare klets en dat weet u.".. Het is volgens mij echt nog maar de vraag of hij dat weet...

madbako
madbako22 sep. 2018 - 8:00

@W-74 en kindval: Het Pieter Baan Centrum (PBC) is de psychiatrische observatiekliniek van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), gevestigd te Utrecht. In het PBC worden verdachten van ernstige delicten gedurende zes weken onderzocht door gedragsdeskundigen. Het PBC is geen TBS-kliniek. Het PBC is formeel een huis van bewaring, met een specifieke taak: het brengt adviezen pro justitia uit. Gedragsdeskundigen van het PBC onderzoeken verdachten van ernstige delicten en adviseren vervolgens aan de rechter of het Ministerie van Justitie. Het PBC werkt meestal in opdracht van de rechter-commissaris. Hij vraagt het PBC om een onderzoek en een advies als hij vermoedt dat een verdachte lijdt aan een psychische stoornis. De vraag daarbij is of de verdachte volledig toerekeningsvatbaar was toen hij het delict pleegde. En dat heeft weer alles te maken met de strafbaarheid. Als iemand een delict heeft gepleegd als gevolg van een psychische stoornis, kan hem dat delict minder of helemaal niet worden toegerekend. In dat laatste geval is hij niet strafbaar. https://nl.wikipedia.org/wiki/Pieter_Baan_Centrum Ik snap er idd helemaal niets van

kindval
kindval22 sep. 2018 - 12:21

Madbako, heb in een grijs verleden korte tijd in het PBC gewerkt. Ik weet heel goed wat voor een soort mensen daar onderzocht worden....