Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Franse rechter beveelt psychiatrisch onderzoek voor Marine Le Pen

  •  
20-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
13765930124_d3aa7e6d24_b
Een Franse rechter heeft opdracht gegeven Marine Le Pen pyschiatrisch te laten onderzoeken. De rechter wil weten of de frontvrouw van het extreemrechtse Rassemblement National (voorheen Front National) wel in staat is ‘opmerkingen te begrijpen en vragen te beantwoorden’. Le Pen reageerde woedend op de uitspraak.
De eis van de rechtbank is naar aanleiding van afbeeldingen van gruweldaden van terreurgroep IS die door Le Pen in 2015 op sociaal netwerk Twitter had gedeeld. Le Pen deed dat in een reactie op journalist Jean-Jacques Bourdin die had geschreven dat IS en Front National op een aantal vlakken overeenkomsten vertoonden. Daarop werd Le Pen onder de Franse wet aangeklaagd wegens het verspreiden van ‘gewelddadige boodschappen die kunnen aanzetten tot terreur, pornografie of de menselijke waardigheid aantasten’.
Op de beelden die Le Pen verspreidde waren een Syrische soldaat te zien die werd overreden door een tank, een Joordaanse piloot die in een kooi in brand werd gestoken. Daarnaast plaatste Le Pen een foto van de vermoorde Amerikaanse soldaat James Foley. Nadat de familie van Foley zich daarover beklaagde, verwijderde Le Pen de foto weer en zei niet te hebben geweten wie hij was. Le Pen deelde de beelden in december 2015, krap een maand nadat IS-aanhangers 130 mensen vermoordden in Parijs.
Experts van de rechtbank laten weten dat een dergelijk onderzoek allesbehalve ongebruikelijk is bij een rechtszaak als die nu tegen Le Pen loopt. Le Pen zelf heeft in het Franse parlement gezegd niet te zullen meewerken aan het onderzoek. ‘En ik ben benieuwd hoe ze me willen dwingen,’ aldus Le Pen.
Bron: The Local / Beeld: Global Panorama
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.