Joop

Franse Raad van State schiet inzet drones bij handhaven lockdown af

  •    •  
18-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
De Parijse politie gebruikt drones om toezicht te houden op het naleven van de lockdownregels. Met de drones wordt vanuit de lucht gecontroleerd of er geen sprake is van samenscholingen of ander ongewenst gedrag. De politie in Nederland zet drones ook op die manier in. Ook in Nederland is onduidelijk of dat wel mag.
De Franse Raad van State steekt nu een stokje voor die surveillancemethode omdat die op gespannen voet staat met bestaande wetgeving. De raad wil dat het toezicht eerst goed wettelijk geregeld wordt om misbruik te voorkomen. Zo zouden de drones bijvoorbeeld alleen uitgerust mogen worden met apparatuur die het onmogelijk maakt individuen te identificeren.
Volgens de raad vormen de drones een ernstige bedreiging voor de privacy van burgers. Een mensenrechtengroepering en een digitale burgerbeweging zijn een rechtszaak gestart om de drone-inzet tegen te gaan.
cc-foto: Brieuc Daniel
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Rechtse Bal4
Rechtse Bal418 mei 2020 - 17:43

ik (ik) vind het ongelofelijk opvallend dat D66 in deze tijden met deze overheidsvoorstellen en beslissingen muisstil zijn … zelfs mevr Sophie is van toneel verdwenen … Tja, dan krijgen de opportunisten van Poelen en Hongarije vrij spel …..

2 Reacties
Boreaal
Boreaal18 mei 2020 - 18:28

D66 was ooit een partij die stond voor vrijheid en privacy, maar dat is al lang over sinds men daar een collectieve russofobie heeft en allerlei vrijheids beperkende maatregelen nodig geacht worden om de bevolking vooral geen kennis te laten nemen van ongewenste meningen (die dan, vaak onterecht, als "fake news" betitelt worden).

Zandb
Zandb19 mei 2020 - 5:59

Boreaal Toe maar: "Vrijheidsbeperkende maatregelen tegen ongewenste meningen". Het zal u vast niet veel moeite kosten om daarvan de nodige voorbeelden van te geven. Dus, kom maar op...... Bal Ik vind het ook ongelooflijk dat D66 "muisstil zijn". En dat het gevolg is, dat "Poelen en Hongarije vrij spel" hebben alleen omdat D66 "muisstil zijn". Dat is zo ongelooflijk, dat er maar weinigen zijn die geloven, dat ze u kunnen geloven.

bolito
bolito18 mei 2020 - 17:20

“Drones” . Eergisteren (voor mijn gevoel) heetten de bedoelde dingen nog gewoon “quadcoptertjes”. (nou ja, gewoon ?) Een “drone” was voor mij altijd een bij/dar (het insect dus), en het bijbehorende gonzende geluid werd “to drone” genoemd. Maar tegenwoordig, of het nou een door propellor aangedreven, op afstand bestuurbaar dodelijk projectiel is, of een leuk speelgoedje, of een door locale autoriteiten gebruikt spionage quadcoptertje…..alles is tegenwoordig een “drone”. Het klinkt natuurlijk lekker “kek” en geeft de gewone burger de kans om instemmend te knikken wanneer het woord gebruikt wordt. Nét of je ook echt weet waar het over gaat. Electrische quadcoptertjes zijn super leuk, maar ook super griezelig. Wacht maar tot iemand er een kilo semtex onder hangt.

1 Reactie
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout19 mei 2020 - 16:24

Drones ken ik vooral als het woord voor de pijpen van een doedelzak die de grondtoon blazen. Daarom vind ik het idd een dom woord voor afstandbestuurde speel vliegtuigjes. Ze zijn overigens vrij makkelijk ongezien uit de lucht te schieten met een fiberkruisboog van veertig euro op Alibaba. Ook voor wie geïnteresseerd is: op internet is vrij veel te vinden om radiosturing langs frequenties te storen.

Bouwman2
Bouwman218 mei 2020 - 15:51

En terecht, het lijkt me te veel op George Orwell 1984 revisited.