Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Franse premier: 'De epidemie is weer terug, draag mondmaskers in ov'

  •  
29-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6499 keer bekeken
  •  

De Franse premier Elisabeth Borne waarschuwt  de bevolking dat het coronavirus opnieuw in opmars is. De afgelopen week is het aantal besmettingen met bijna 10 procent gestegen en het R-getal toegenomen tot boven de 1. Er overleden 400 mensen aan de ziekte, de bezetting van de ic's nam met 22 procent toe en er komen nu per dag 40.000 besmettingsgevallen bij, meldt Le Huffington Post.

Borne vraagt in een "ernstige oproep" de Fransen de afstandsregels in acht te nemen plus in het openbaar vervoer en in contact met kwetsbaren weer mondmaskers te dragen. "Het is een klein gebaar dat levens kan redden."

De gezondheidszorg ziet de ontwikkeling met zorg aan omdat opnieuw overbelasting dreigt nu ook de griep en bronchiolitis rondwaren. Die laatste ziekte woedt in een hevigheid die de afgelopen 10 jaar niet meer is meegemaakt. Eerder was er al de vrees voor een tridemie, een drievoudige besmettingsgolf. Het wordt de negende golf van het coronavirus die het land treft en zou vooral veroorzaakt worden door de nieuwe subvariant BQ.1.1 van Omikron. Een probleem is dat veel Fransen zich niet hebben laten boosteren en daardoor niet of amper beschermd zijn.

In Nederland ziet het RIVM voor het eerst in zeven weken weer een stijging van het aantal besmettingen, al worden er amper officiële tests uitgevoerd. Het AD schreef vorige week nog op gezag van experts dat de besmettingsgolf voorbij was. Een enkeling riep op niet te vroeg te juichen.:

Momenteel verspreidt zich een nieuwe variant van omikron, BQ1.1. ,,Het is mogelijk dat deze of een andere nieuwe variant nog een golf veroorzaakt deze winter. We kunnen niet voorspellen hoe hoog die wordt’’, aldus epidemioloog Susan van den Hof.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (31)

PamVlam
PamVlam30 nov. 2022 - 10:33

Dat taboe op die mondmaskers is niet goed. Die maskers beschermen ook tegen de 'gewone' griep. Die 'normale' griep zorgt voor heel veel ellende. Iemand die grieperig is zou dan altijd een mondmasker moeten dragen. Je beschermt daar in ieder geval anderen mensen mee. Mondmaskers zijn een belangrijk hygiene middel. Dat zou niet ter discussie moeten staan. Viezigheid zou een taboe moeten zijn.

1 Reactie
Jozias2
Jozias230 nov. 2022 - 15:48

@pam Er is geen taboe. U mag er gerust een dragen. U mag ook in bed blijven liggen, dat is nog veiliger.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 nov. 2022 - 7:29

Is die dan ooit weg geweest?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 nov. 2022 - 9:57

Corona wordt net als Spaanse griep op den duur endemisch. Varianten van de oorspronkelijke Spaanse griep doken op in 1957, 1964 en in 2009.

EenMening3
EenMening329 nov. 2022 - 20:30

Het is een bekend gegeven dat pandemieën na ongeveer 2 jaar stabiliseren. Soms verdwijnt de ziekte helemaal zoals bij de Spaanse Griep of ze wordt endemisch. Dat is inmiddels de status van corona. We zijn nu 3 jaar verder. Iedereen is nu wel zo'n beetje in aanraking geweest met het virus en heeft immuniteit opgebouwd. Er zijn vaccins en boosters beschikbaar. De mensen die in aanmerking komen voor een griepprik zouden ook een coronaprik moet nemen. China heeft Covid-19 eerst uit de hand laten lopen en de hele wereld besmet maar kreeg de ziekte zelf vrij snel onder controle. Xi dacht lange tijd dat hij covid-19 kon bedwingen met lock downs. Maar zijn hubris komt nu als een boemerang terug. De Chinezen hebben onvoldoende immuniteit opgebouwd en hun vaccins zijn van matige kwaliteit. Als de dammen doorbreken, zullen de gevolgen rampzalig zijn. Westerse farmaceuten hebben China hun eigen superieure vaccins aangeboden, maar Xi zag acceptatie van dit aanbod als gezichtsverlies. Lockdown kunnen zinvol zijn voor een beperkte tijd, om te voorkomen dat de gezondheidszorg overbelast raakt. Maar je kunt ze niet eindeloos volhouden, zoals Xi dacht en misschien nog wel denkt. Het woord "quarantaine" betekent 40 dagen, iets minder dan 6 weken, dat is een reële periode.

3 Reacties
Brutus de tweede
Brutus de tweede29 nov. 2022 - 21:43

"Westerse farmaceuten hebben China hun eigen superieure vaccins aangeboden" Waaruit blijkt die supermatie precies ?

Jozias2
Jozias230 nov. 2022 - 8:22

@brutus De besmetting en ziekenhuiscijfers.

itsme3
itsme330 nov. 2022 - 8:54

@Brutus "Waaruit blijkt die supermatie precies ?" Uit dat in het kleine Hong Kong, waar vooral met Chinese vaccins werd gevaccineerd, tijdens een enkele omicron golf 10,000 doden vielen, terwijl in Taiwan and Zuid Korea, met een ongeveer gelijk beleid, er nauwelijks doden te betreuren zijn.

RaymondenJoop
RaymondenJoop29 nov. 2022 - 19:21

400 doden in 1 week?! Da's best veel. We zullen zien hoe snel NL weer in een corona kramp schiet...

Martin van der Linde
Martin van der Linde29 nov. 2022 - 19:11

Ik heb in de zomermaanden wat door Europa getourd, hoofdzakelijk met het openbaar vervoer. En overal waren mondkapjes verplicht. En overal hielden mensen er zich zonder morren aan. Tot ik weer terug kwam in Nederland. Hier heerste vooral een stemming van: bekijk het maar, ik weet zelf wel wat goed voor me is. Daarbij volledig voorbijgaand aan het idee dat je een mondkapje niet alleen voor je zelf draagt maar ook voor anderen voor wie het virus mogelijk kwalijke gevolgen heeft. Er is iets puberaals in die Nederlandse houding, iets egocentrisch en opportunistisch. Misschien is dat de houding die Nederland tot een welvarend land maakte. Ieder voor zich en niemand voor ons allen. Het verklaart waarschijnlijk de aantrekkingskracht en het asociale gedrag van de anti vax beweging.

4 Reacties
itsme3
itsme329 nov. 2022 - 21:20

Dan bent u op andere plekken geweest dan ik. Ik ben in vijf landen op vakantie geweest en de enige locatie waar mondkapjes nog verplicht waren was in het openbaar vervoer van Wenen. En daar liep een derde zonder kapje rond en van de rest een gedeelte op manier die sowieso niet werkt. Logisch ook, want Europese besmettingscijfer laten zien dat alleen plekken waar ffp2s strikt gehandhaafd werden een klein effect te zien is. En dat effect is dat besmettingen over langere tijd uitgesmeerd worden maar niet lager worden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 nov. 2022 - 12:41

In Noorwegen geen mondkapjes.

Martin van der Linde
Martin van der Linde30 nov. 2022 - 14:29

Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Italië. In de trein en in de bus. Het werd omgeroepen in 4 talen en conducteurs controleerden.

itsme3
itsme31 dec. 2022 - 7:31

@martin Zoals gezegd,in Oostenrijk alleen in wenen in het ov, waar veel mensen zonder liepen. In Zwitserland heb ik geen mondkapje gezien.

Radio-Head
Radio-Head29 nov. 2022 - 19:10

Sociale druk om de tijdbom aldaar, voorlopig onschadelijk te houden? Hoe zit het eigenlijk met het strafonderzoek, wat naar de McKinsey Spin Macron is ingesteld. Je hoort er weinig over, je zou er toch de schurft van krijgen.

4 Reacties
Karingin
Karingin30 nov. 2022 - 5:36

Voor schurft moet je in Ter Apel zijn. Zou echt iets voor jou zijn, daar doen ze niet aan bescherming van kwetsbaren

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 nov. 2022 - 7:30

Karingin Vergeet de studenten en hun familie niet!

Radio-Head
Radio-Head30 nov. 2022 - 10:49

Hoi Karingin, heb tijdens mijn vrijwilligerswerk(als ik verlof heb) voor vluchtelingen over van alles en nog wat met deze mensen gesproken, schurft kwam nog niet voorbij. Waarom denk jij eigenlijk dat vluchtelingen in AZC, s wel schurftig zullen zijn?

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 nov. 2022 - 12:44

Voor schurft moet je momenteel toch echt vnl in studentenhuizen zijn.

Jozias2
Jozias229 nov. 2022 - 18:49

Zullen we niet gewoon accepteren dat COVID er is en dat sommige mensen er ziek van worden en dat er heel soms ook mensen met een zwakke gezondheid zullen overlijden en verder normaal blijven doen?

5 Reacties
Jonathan2
Jonathan230 nov. 2022 - 7:08

Het recht opeisen om zo veel mogelijk mensen de dood in te jagen, is niet normaal. Daar hebben ze andere benamingen voor.

Jozias2
Jozias230 nov. 2022 - 8:24

@jonathan Niet zoveel mogelijk. Iedereen heeft de mogelijkheid zich te laten vaccineren en ook via natuurlijke besmettingen is er al een zekere weerstand in de samenleving. Er wordt niemand de dood ingejaagd. Iedereen gaat vroeg of laat dood. Door het ene of het andere.

Radio-Head
Radio-Head30 nov. 2022 - 11:18

@Jozias Jonathan gaat niet dood, Jonathan is zwaar gelovig, Jonathan wordt een Robot of gaat naar de Hemel. Want de Hel is voor die Ander, niet voor Jonathan, want Jonathan is braaf, heel braaf, geef eens poot Jonathan. Fijne dag.

Sonic2
Sonic230 nov. 2022 - 13:44

@ Jozias Er is heel veel wat je kunt accepteren. Als het je maar uitkomt. Je kunt ook accepteren dat in bepaalde wijken door een paar honderd jongeren rellen worden getrapt. Je kunt ook accepteren dat vaccins bij relatief kleine groepen mensen bijwerkingen hebben. Je kunt ook rationeel redeneren dat de kans op een terroristische aanval niet zo enorm groot is als al die rechts radicalen profeten onze willen doen geloven. Ik wil niet zeggen dat je ongelijk hebt. Ik vind wel dat er nogal veel met twee maten worden gemeten. En dan vooral in de zin dat het bepaalde groeperingen nogal goed uitkomt. Voor de rest wil iedereen wel normaal doen. Maar op een gegeven moment ligt de IC vol he. Of de ziekenhuizen. En dan gaat u logica niet erg op. Uw betoog( hoewel sympathiek) valt een beetje in dezelfde trant als dat we allemaal moeten proberen om niet in het ziekenhuis terecht te komen. Dat is ook waar en sympathiek. Maar op een gegeven moment ontkom je niet aan ingrijpen. En dan is zelfs ophogen van de ziekenhuizen capaciteit een oplossing aan het einde van de keten. Je wilt namelijk ten eerste al niet dat mensen op de IC of in het ziekenhuis komen te liggen

Jozias2
Jozias230 nov. 2022 - 15:47

@sonic Eens, daarom ben ik niet tegen maatregelen op het moment dat er mensen dreigen te sterven omdat ze geen zorg kunnen krijgen ivm een overbelaste zorg die anders wel zouden overleven. Maar ons hele leven inrichten op het uitsluiten van risico’s is waanzin. Dat geld inderdaad bij terrorisme net zo.

itsme3
itsme329 nov. 2022 - 18:43

Mondkapjes hebben Frankrijk begin dit jaar ook al zo goed geholpen. Dankzij dat de Fransen hun hoofd niet buiten de deur mochten steken zonder dat er een lapje waren er slechts een half miljoen positieve testen per dag. {sarcasme off}.

1 Reactie
itsme3
itsme329 nov. 2022 - 19:28

"Zonder dat er een lapje voor zat, "

Olav Meijer
Olav Meijer29 nov. 2022 - 18:02

Al die varianten op o-mikron.....Wordt het zo langzamerhand niet tijd om op pi over te stappen?

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk29 nov. 2022 - 23:23

Ik dat dat wel voorbij omga waren.

Y-Line
Y-Line29 nov. 2022 - 16:17

Wat een angsthazen, zorg er voor dat kwetsbare mensen zich beschermen door boosters toe te passen en DIE mensen maskers te laten draaien.

4 Reacties
r v b
r v b29 nov. 2022 - 19:48

Het gevaar komt van de niet-gevaccineerden en geboosterden, die moeten juist de mondkapjes dragen. Dan kunnen we ook de wappies goed herkennen, dan wint iedereen.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk29 nov. 2022 - 23:24

RVB waar baseer jij dat op?

Y-Line
Y-Line30 nov. 2022 - 6:26

@rvb Dat smoesje werkt al lang niet meer.

DaanOuwens
DaanOuwens30 nov. 2022 - 11:20

@ Y-Line Jij schrijft: Dat smoesje werkt al lang niet meer. Mondkapje bieden geen bescherming. Als mensen met een zwakke gezondheid de maatregelen tot zelfbescherming moeten nemen dan moeten ze bij een grote circulatie van het visus in isolement. Het lijkt mij dan beter te zoeken naar een oplossing door te zorgen dat degenen die geen rekening willen houden met anderen geïsoleerd worden.