Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Franse politie heeft sinds 2020 21 mensen doodgeschoten in het verkeer

  •  
02-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2726 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2023-06-27 om 20.30.16

De 17-jarige Nahel was de derde Fransman die dit jaar werd doodgeschoten nadat de politie een auto aan de kant had gezet. Vorig jaar kwamen er dertien Fransen op die manier om het leven. Sinds 2020 zijn er 21 slachtoffers – meestal mensen van kleur – gevallen bij verkeerscontroles, schrijft The Observer.

Nahel zou volgens de politie de verkeersregels hebben overtreden. In een video is te zien hoe een agent dreigde de tiener dood te schieten als hij zijn mond niet zou houden. Daarna haalde de agent de trekker over. 

Volgens The Observer zijn de rellen die daarop volgden, niet los te zien van het institutionele racisme bij de Franse politie. Hooggeplaatste Franse politiefunctionarissen omschrijven rellende jongeren als “ongedierte” en “wilden”. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties riep Frankrijk vrijdag op om het racisme binnen de politie aan te pakken.

In de nacht van zaterdag op zondag vonden er in Frankrijk 719 arrestaties plaats. Daarmee was het volgens de Franse politie weer wat rustiger in Parijs en andere steden – een relatief begrip.

In buurland Zwitserland laaiden de ongeregeldheden juist op. In het Zwitserse Lausanne waren meer dan honderd jongeren betrokken bij een protest tegen het politiegeweld. Er werden zeven jongeren opgepakt vanwege vernielingen. Een verdachte is 24 jaar oud, de andere arrestanten waren minderjarig, meldt SRF.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.