Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Franse oud-president Sarkozy veroordeeld tot jaar celstraf

  •  
14-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1206 keer bekeken
  •  
ANP-491099481

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy is veroordeeld tot een jaar cel wegens illegale campagnefinanciering. Het gaat om zijn verkiezingscampagne uit 2012, waaraan hij buitensporig veel geld had uitgegeven, meer dan wettelijk toegestaan. Dat kon niet beletten dat Sarkozy de verkiezingen verloor. De oud-president heeft al laten weten in cassatie te gaan tegen de uitspraak.

Sarkozy was al eerder tot deze straf veroordeeld, maar ging in hoger beroep. De rechter heeft bewezen geacht dat de rechtse politicus samen met een pr-bureau heeft geknoeid met campagnegelden. Wettelijk gold er een maximum van 22,5 miljoen euro dat aan de campagne besteed mocht worden, Sarkozy spendeerde bijna het dubbele: 43 miljoen. Om die extra kosten te verbergen liet hij valse facturen opmaken.

Naast Sarkozy zijn er nog een aantal andere verdachten veroordeeld, zij kregen straffen tot twee jaar cel te horen. Het gaat daarbij in alle gevallen om mensen uit de politieke kring rond Sarkozy. Behalve de celstraffen mogen zij zich ook vijf jaar lang niet verkiesbaar stellen voor een publiek ambt.

De opgelegde celstraf voor Sarkozy is voor de helft voorwaardelijk. Vermoedelijk zal hij de andere zes maanden met een elektronische enkelband kunnen uitzitten. Volgens Sarkozy is hij onschuldig en zal hij zich niet bij de uitspraak neerleggen.

Voor de oud-president is dit bij lange na niet het enige van zijn juridische problemen. Vorig jaar werd hij al in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel in een afluisterzaak. Volgend jaar moet hij nog voor de rechter verschijnen op verdenking van het ontvangen van financiering uit Libië voor zijn verkiezingscampagne uit 2007.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.