Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Franse journaliste 'als oorlogsmisdadiger' vastgehouden in Den Haag

  •  
29-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-03-29-om-11.51.08
De detentie van de Franse journaliste Florence Hartmann door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag heeft internationaal vragen opgeroepen. Vooral de omstandigheden waaronder Hartmann wordt vastgehouden leiden tot de nodige onbegrip. De journaliste zit in een isoleercel waar 24 uur per dag het licht blijft branden. Elke 15 minuten wordt ze door bewakers aan een controle onderworpen. Dat meldt de Volkskrant.
Hartmann werd al in 2009 veroordeeld wegens “minachting van het tribunaal”. De journaliste die tot 2006 als woordvoerder van president Carla del Ponte van het tribunaal werkte, schreef in 2007 een boek over het tribunaal. Daarin schreef ze dat cruciale documenten over de massaslachtingen in Srebrenica in 1995 door het tribunaal zouden zijn genegeerd.
Voor die onthulling werd Hartmann veroordeeld tot het betalen van een boete van 7000 euro. Omdat ze dat bedrag volgens het tribunaal nooit heeft betaald, moest ze zeven dagen de cel in. Hartmann zelf beweert overigens het geld naar een Franse rekening te hebben overgemaakt. Toen Hartmann vorige week in Den Haag was voor de uitspraak tegen Radovan Karadzic, werd ze met hulp van de Nederlandse politie aangehouden.
De extreme omstandigheden waaronder Hartmann wordt vastgehouden kwamen dit weekend naar buiten, nadat de journaliste de Britse krant The Guardian via een telefoongesprek inlichtte. Ze vertelde ook dat ‘opgesloten in haar kooi’ op de binnenplaats de oud-Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic kon zien rondlopen. Ook sprak ze haar afschuw uit over de Nederlandse politieagenten. Die zouden nabestaanden van Srebrenica die het voor Hartmann opnamen ‘van zich afgeschopt’ hebben.
De advocaat van Hartmann laat tegenover The Guardian weten: ‘Een journalist wordt vastgehouden onder condities – isolatie, afscheiding, zelfmoordobservatie – die zijn bedoeld voor oorlogsmisdadigers. Het is onbegrijpelijk.’ Het tribunaal zelf deed dit weekend geen uitspraken over de behandeling van Hartmann. Volgens een woordvoerder zouden de klachten echter niet in behandeling worden genomen ‘vanwege Pasen’.
Update 12:30 uur:  Een woordvoerder van het tribunaal heeft aan de NOS laten weten dat er van een isoleercel geen sprake is. Volgens de woordvoerder zit Hartmann inderdaad alleen in een cel, maar dat is omdat ze de enige vrouwelijke gedetineerde is. De detentie zou verder ‘volgens internationale standaarden’ zijn: ‘Ze kan bezoekers ontvangen en heeft toegang tot een telefoon.’ Ook zouden de klachten van Hartmann wel in behandeling zijn genomen en is de journaliste daar zondag van op de hoogte gesteld. Over het 24 uur per dag laten branden van het licht en het elke 15 minuten controleren kon de woordvoerder geen uitspraken doen. De verwachting is dat het tribunaal dinsdag in de loop van de dag met een verklaring zal komen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.