Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Franse imams: bid voor ‘martelaar voor de vrijheid’ Samuel Paty

  •  
19-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
imamdrancy

© Screenshot video Huffington Post

Verscheidene Franse imams zijn maandag samengekomen in Conflans-Sainte-Honorine om de laatste eer te bewijzen aan Samuel Paty. De docent aardrijkskunde en geschiedenis werd vrijdag onthoofd door een islamitisch geïnspireerde zeloot. De imams riepen Franse moslims op om te bidden voor Paty, die tijdens een les Mohammed-cartoons had laten zien.
“Wij zijn allemaal Samuel Paty. Hij is een martelaar voor de vrijheid”, verklaarde de imam van Drancy, Hassen Chalghoumi, in een emotionele toespraak. Hij riep de Franse moslims op om hun godsdienst niet te laten kapen door islamisten. “Word wakker! Het is jullie toekomst die op het spel staat.”
De minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft ondertussen de sluiting geëist van de uiterst conservatieve Pantin-moskee. Deze moskee had een video op Facebook gezet waarin werd geageerd tegen Samuel Paty.
“Ik heb de prefect gevraagd om de moskee te sluiten”, zei Darmanin op TF1. “De imam van die moskee heeft aangezet tot de intimidatie van Paty.” Sinds 2017 zijn in Frankrijk 356 radicale instellingen gesloten.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (53)

ValsPlat
ValsPlat21 okt. 2020 - 9:51

Ik ben vooral benieuwd wat de imams doen indien blijkt dat het bidden geen enkel effect heeft. Hetzelfde geldt overigens voor het hypocrite "we bidden voor de slachtoffers" dat we steeds uit de USA horen.

Mokker
Mokker20 okt. 2020 - 14:52

Het is echt niet onmenselijk om te weigeren rekening te houden met religieuze wensen die de vrijheid van meningsuiting van niet-gelovigen in te perken. Wat onmenselijk is, is de gewelddadige reactie van de extremisten op deze weigering tot onderwerping.

2 Reacties
X4
X420 okt. 2020 - 22:13

Deze reactie is voorschrift in de koran en hadith. Lees! Veel duidelijker kan het niet hoor. Het staat er gewoon tig keer.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas2 nov. 2020 - 15:03

X Wat een ONZIN! Kom met 1 tekst uit de Koran!

OlavM
OlavM20 okt. 2020 - 9:45

Ook in dit weerzinwekkende geval is weer duidelijk, dat ophitsende woorden niet vrijblijvend zijn. Haat verspreiden kan onder omstandigheden gemakkelijk leiden tot daadwerkelijke geweldpleging en moord. Verwarde veelal jonge heethoofden laten zich inspireren door de predikers van de haat, die hun handen niet in onschuld kunnen wassen.

8 Reacties
OlavM
OlavM20 okt. 2020 - 9:55

Voor alle duidelijkheid: Met "dit weerzinwekkende geval" bedoel ik uiteraard de moord op Samuel Paty. En met "predikers van de haat" bedoel ik zowel islamistische extremisten als felle anti-islamhetzers.

Marcus A.2
Marcus A.220 okt. 2020 - 10:13

@OlavM Ben je een prediker van haat als je het leven, de daden en de uitspraken van de profeet Mohammed centraal stelt in je boodschap?

axetothehead
axetothehead20 okt. 2020 - 10:41

@Marcus A. Die zogenaamde profeet hield er anders behoorlijk weerzinwekkende ideeen op na, in die tijd natuurlijk doodnormaal. In onze tijd absoluut niet.

DaanOuwens
DaanOuwens20 okt. 2020 - 11:28

@ Marcus A. Jij schrijft: Ben je een prediker van haat als je het leven, de daden en de uitspraken van de profeet Mohammed centraal stelt in je boodschap? Dat kan maar dat hoeft niet. Iedere imam stelt namelijk mohammed centraal. Hij staat voor de goede en verstandige mens in de islam. Een geloof is een soort hamer. Je kan er spijkers mee inslaan en dus huizen mee bouwen en iemand mee vermoorden door zijn hersens in te slaan. Dat geldt voor religies en maatschappijvisies. Zo was Pol Pot iemand die op basis van zijn ideologie een groot deel van zijn eigen volk vermoordde. En er zijn wel meer voorbeelden van grootschalige moordpartijen niet ingegeven door een geloof maar door een ideologie. Of denk jij dat Pol Pot de uitspraken van marx niet centraal stelde?

OlavM
OlavM20 okt. 2020 - 11:36

@ Marcus A.: Vreemde vraag. Antwoord: op zich niet.

Zandb
Zandb20 okt. 2020 - 14:37

Marcus Zoiets zegt Olav niet letterlijk en ook niet figuurlijk. Dat is dan ook wel heel suggestief om op deze "woorden in de mond leggende manier" net te doen of u een vraag stelt. Daan beantwoordt heel netjes uw onbeschofte vraag.

X4
X420 okt. 2020 - 22:16

Ophitsende woorden? Wanneer komt nu eens het begrip dat dit duidelijk in de Koran staat. En in de Hadith. De daders verzinnen dit niet zelf. Vraag maar aan vluchtelingen uit bv Iran. De censuur op islamkritiek is bizar.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas2 nov. 2020 - 15:07

X Nogmaals, ONZIN! U heeft geen tekst vermeldt. Ga s.v.p. geen leugens verpsreiden. Dit vind DAESH en Wilders alleen maar leuk. U legitimeert extremisten om dit te doen in naam van Islam met dit soort uitspraken, tenzij u bewijs heeft dat Moslims random ongelovigen mag aanvallen, onthoofden, lynchen etc.! Dat is dus je reinste onzin!

Ivan61
Ivan6120 okt. 2020 - 8:41

Het is een begin en nu doorzetten met ons allen. Niet afwachten maar ondersteuning vanaf eerste stap geven. Voor de mensen die dat onderschatten. Dat is enorme probleem. Net als opkomst van extreem rechts in Oost Europa. De beide zijn gebaseerd op eigen vertaling van religie en willen terug in de tijd. Deze imams wijzen ons de weg.

3 Reacties
frankie48
frankie4820 okt. 2020 - 9:38

Beste Sarajlija, Hebben deze imams zover als jij dat weet dan altijd al gedaan, en hoe groot is hun invloed in de groep waar wij schijnbaar met onze democratische rechtstaat van vrijheid en gelijkheid geen positief effect weten te bereiken als het om valse ideologische redenen gaat bij het ontkennen van die belangrijke kernwaarden in onze landen?

Ivan61
Ivan6120 okt. 2020 - 10:18

Frankie48, De belangrijke kernwaarden van onze landen zijn droom van elke normale mens. Vrijheid en gelijkwaardig wil iedereen volgens mij. Maar de tijden veranderen en nieuwe burgers in onze landen willen eigen stempel afdrukken wat vanzelfsprekend is. En daar is zo een democratie zoals hier in Nederland te kwetsbaar voor. Dat moeten wij met ons allen beschermen en in dialoog blijven. Wij hebben op dit moment politieke leiders die willens en wetens vuur op olie gooien en die komen niet alleen van rechts. Zij wensen geen dialoog zij willen ons onderwerpen. De geweld wordt vaker goedgepraat als dat om vijand gaat. Elke vorm van geestelijke, verbale en zeker fysieke geweld moet veroordeeld worden. 2 voorbeelden: Een grote groep verloren zielen bezette een boerderij en die dame van PvdD zei op op tv. Ik heb begrip voor. De protesterende boeren reden rond met een doodskist met Jesse daarop. Dat werd in het vakje Humor geplaatst. In beide gevallen werden zij niet aangesproken op eigen woorden. Ik zou geweldig vinden als presentator zo iemand weg stuurt om duidelijke boodschap af te geven.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas2 nov. 2020 - 15:09

@frankie48 "..en hoe groot is hun invloed in de groep.." Groot genoeg dat 99+% dit soort dingen niet doet!

Sailor2
Sailor220 okt. 2020 - 8:33

Verstandige actie. Het koppige "we hoeven ons niet te verdedigen voor de acties van een enkeling" klopt wel maar helpt niet.

1 Reactie
Zandb
Zandb20 okt. 2020 - 9:58

Sailor Daar kan je ook weinig of niets tegen doen. Wanneer je de vrijheid van meningsuiting koppelt aan de mate waarin mensen op gewenste of ongewenste ideeën komen, dan is er sprake van een betrekkelijk willekeurige censuur. Is Wilders bv wel of niet verantwoordelijk voor het feit dat Breivik hem als inspiratiebron noemt?

Bouwman2
Bouwman220 okt. 2020 - 8:19

Uiteraard, die mensen die nog geen vlieg kwaad doen kunnen een massa vredelievende burgers ook zien als een bedreigng. Dat ieen daad die zij niet stelden, hen toegerekend wordt. De laïcité van de Fransen is bedoeld als een houding van neutraliteit van de Staat ten opzichte van haar burgers en niet van de burgers onderling.. Dat is niet duidelijk, dat onderscheid. Vadaar dat in Nederland waar we veel van de Fransen hebben geleerd qua wetgeving die laïcité maar achterwege is gelaten.Verontwaardiging is begrijpelijk, de emote zonneklaar. Maar waar de emotie wordt gevierd kan de rede verdwijnen. Houdt de emotie binnen de perken, want laat je em los, dan trek je de doos van Pandora open. Hou de deksel er liiver los op. Want voor je het weet ben je de speelbal van anderen. Loop je maar zo achter een Wees niet zo drastisch maar matig je. Want wat als een mooi gebaar van aanhankelijkheid begint kan ook uitlopen op plucering en brandschatten. Dat weten de Parijzenaars ook wel, hoe een demonstratie volkomen uit de hand kan lopen, en dat vervolgens schuldelozen en kwetsbaren het gelag betalen. .

1 Reactie
Zandb
Zandb20 okt. 2020 - 10:00

Was iedereen nou maar zo als u moest zijn.......

RaymondenJoop
RaymondenJoop20 okt. 2020 - 7:29

Respect voor deze man. Dat is wat anders dan bij op1 vertegenwoordigen dat met vrijheid van meningsuiting ook verantwoording komt. Dit terwijl de onthoofde man duidelijk gevraagd had om de klas te verlaten als je niet met de discussie geconfronteerd wilde worden. Wat op zich al een enorme knieval is.

2 Reacties
RaymondenJoop
RaymondenJoop20 okt. 2020 - 7:31

Op1 moet natuurlijk de vooravond zijn

Tampert
Tampert20 okt. 2020 - 8:57

Gezien, mijn haren rezen ten berge.

[verwijderd]
[verwijderd]20 okt. 2020 - 6:30

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Dehnus
Dehnus20 okt. 2020 - 8:31

Dat hebben ze altijd al gedaan hoor.net als "de christen" niet bestaat bestaat de moslim ook niet. Deze groepen hebben al jaren gewaarschuwd voor het missiewerk uit Saudi Arabië bijvoorbeeld. Missiewerk dat in landen als Algerije duizenden doden op hun geweten heeft. Maar het word door media genegeerd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 okt. 2020 - 4:47

Die gaan drastischer te werk dan Nederland!

2 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot20 okt. 2020 - 9:39

Dat mag ook wel want in Frankrijk zijn sinds 2006 meer dan 250! onschuldige mensen om het leven gekomen door islamitisch extremistisch geweld....

Zandb
Zandb20 okt. 2020 - 10:08

Minoes Denkt u, dat ze daar meer kunnen doen, dan hier in Nederland? Realiseert u zich wel, dat het echt niet zo makkelijk is, om wat overduidelijk lijkt - Wilders inspireert Breivik - als bewezen feit door een rechtbank verklaard te krijgen? Laat staan dat het gaat om wat er in religieuze context allemaal wel niet verkondigd wordt op onverdraagzaam gebied. We kunnen wetten echt wel zo maken, dat we heel gemakkelijk kunnen veroordelen. Maar daar wordt de samenleving niet gegarandeerd beter van. Onze AIVD probeert werkelijk wel om de bron van waar terrorisme (in wat voor hoedanigheid ook) uit ontstaat, in kaart te krijgen. En wanneer daar met de wet in de hand tegen opgetreden kan worden, doen we dat. Alleen, nogmaals, dat is echt niet zo eenvoudig, wanneer je je als democratische rechtsstaat aan de afgesproken regels 'moet' houden.

Fredje3
Fredje320 okt. 2020 - 4:04

Mooi, dat is ook iets wat je samen moet aanpakken. Als alleen de westerlingen dit aanpakken, dan krijg je weer dat het 't westen tegen de Islam is, maar als we dit samen aanpakken dan pas heeft het kans van slagen.

Zapata
Zapata19 okt. 2020 - 22:19

Er mogen natuurlijk afwijkende meningen bestaan maar meningen die oproepen tot geweld tegen een ander moeten we proberen te isoleren en monddood te maken. Of dat nu meningen vanuit linkse of rechte hoek zijn. Of dat nu meningen vanuit een geloof zijn of vanuit een andere overtuiging. Want de dreiging van geweld beperkt een ander in het vrij zijn. Ik weet het niet of het gaat lukken wat die imams willen. Het is mijn persoonlijke mening en velen zullen het niet met me eens zijn maar voor mij zijn mensen die een geloof nodig hebben voor hun morele en maatschappelijke kompas primitief. Goedheid, compassie, liefde, empathie dat zijn eigenschappen die uit je zelf moeten komen. Daar heb je geen leidraad voor nodig van een geloof. En als je die leidraad wel nodig hebt omdat je bang bent dat een god anders niet goed over je denkt dan zou je jezelf kunnen afvragen of die eigenschappen die je dan zegt te bezitten wel oprecht zijn. Want misschien heb je ze alleen maar omdat een god dat wil.

3 Reacties
Norsemen
Norsemen20 okt. 2020 - 8:19

“Religion is the masterpiece of the art of animal training, for it trains people as to how they shall think. ” ― Arthur Schopenhauer

Marcus A.2
Marcus A.220 okt. 2020 - 10:17

Muhammad established a religion by putting his enemies to death; Jesus Christ by commanding his followers to lay down their lives. Blaise Pascal

Norsemen
Norsemen20 okt. 2020 - 21:38

@Marcus A Wat een vreselijk iemand moet die Jesus dan geweest zijn.

Mokker
Mokker19 okt. 2020 - 22:14

Helaas worden meer gematigde moslims sterk onder druk gezet door de aggressieve conservatieve geloofsgenootjes, om zich aan de strenge versie van de leer te houden. Ik hoop van harte dat het de hervormers lukt hun geloof aan te passen aan de moderne tijd, ondanks de nogal middeleeuws aandoende risico' s die dat blijkbaar met zich meebrengt.

Tante Truus
Tante Truus19 okt. 2020 - 21:37

Moslims zijn de enigen die kunnen zorgen dat de politieke radicale Islam geen voedingsbodem krijgt in de westerse wereld. Verlichting moet van binnenuit komen.

1 Reactie
Satya
Satya20 okt. 2020 - 13:00

Onzin. In Somalië groeit Al Shabaab bij iedere moord door het westen. Die moorden zijn er erg veel.

Theo Joekes
Theo Joekes19 okt. 2020 - 20:00

Imam van Drancy Hassen Chalghoumi tegenover de islamitische gemeenschap: “Word wakker! Het is jullie toekomst die op het spel staat.” En dat klopt. Als zij niet eensgezind, en dat is zonder mitsen en maren, afstand nemen van dit "zelotisme", maar noem het sterk opkomende politieke islamisme veeleer terecht islamofacisme, dan zal dit zich wreken. Men kán niet stellen dat de al veertig jaar steeds strengere sunnitische islam zoals richtinggevend uitgedragen door de schriftgeleerden vanaf het Saudisch Schiereiland, die ook voor de toekomst met Vision 2030 alleen maar een strengere richting voorschrijft, met in haar uiterste vormen dit steeds brutalere islamisme, nog langer te verenigen is met de universele waarden en normen die in westerse samenlevingen gelden. Die waarden en normen zijn juist met hun universele karakter zo ruim dat zij weliswaar tolerantie garanderen maar dus juist niet voor vormen van intolerantie. De Franse regering onder Macron hád onlangs, al voor deze laatste aanslag, een goed voorbereid offensief opgezet tegen deze toenemende donkere ontwikkelingen binnen de islamitische gemeenschap binnen haar eigen samenleving en de invloeden van buitenaf, maar heeft nu aangekondigd dat met nog veel meer harde maatregelen te zullen doen. In het belang van henzelf, maar ook met de slachtoffers van het islamisme, zullen ze een duidelijke keuze moeten maken en daarbij niet werkloos toekijken, of nog erger zoals al te vaak, in een slachtofferrol schieten.

11 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens19 okt. 2020 - 20:23

@ Theo Joekes Jij schrijft: In het belang van henzelf, maar ook met de slachtoffers van het islamisme, zullen ze een duidelijke keuze moeten maken en daarbij niet werkloos toekijken, of nog erger zoals al te vaak, in een slachtofferrol schieten. Deze mensen zijn islamieten. De dode is geen slachtoffer van de islam maar van een moordenaar. Dan eis je van deze mensen een duidelijk keuze. Die hebben ze net gemaakt. En er is niets in hun gedrag van een slachtofferrol. Maar hen verantwoordelijk maken voor deze moord kan niet. Het enige wat jouw tekst laat zien is je eigen haat tegen moslims. Die zinloze suggesties van je gaan geen moorden voorkomen. Dat doen deze mensen wel. En hun oproep laat zien dat de islam niet wordt gedomineerd door 1 stroming zoals jij hier al een aantal keren bij elkaar tracht te verzinnen. Jouw teksten laten zien dat ook onder de Nederlandse autochtonen een aantal geradicaliseerde types rondlopen.

Theo Joekes
Theo Joekes19 okt. 2020 - 21:16

O... En voor wie denkt dat Vision 2030 niet ook voor een belangrijk deel gaat over de richting van de sunnitische umma, en dat deze met dit concept voor de nabije toekomst eerder een verlichte vorm van de islam inhoudt. Dat is alleen in zeer beperkte mate t.a.v. de zeer strenge vorm van islam zoals heersend in het Saudische koninkrijk maar tegelijkertijd betekent dat voor de rest van de umma een steeds strengere leer en gedrag. Robbert van Lanschot, zeer ervaren oud-diplomaat in diverse islamitische landen, dito journalist, en zéker geen islamofoob, integendeel, legde dat in de Volkskrant en de NRC goed uit. Het eerste artikel is bondig over Vision 2030, het tweede, oudere, veel meer indrukwekkend en overtuigend: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/saoedi-arabie-wil-geen-sociale-hervormingen~b5189b6e/ https://www.nrc.nl/nieuws/2012/07/25/de-dreiging-van-het-saoedisch-islamisme-1135308-a53187

2e kans
2e kans20 okt. 2020 - 5:44

Helemaal eens

DaanOuwens
DaanOuwens20 okt. 2020 - 6:12

@ Theo Joekes Jij schrijft: O… En voor wie denkt dat Vision 2030 niet ook voor een belangrijk deel gaat over de richting van de sunnitische umma, O... en nog meer onzin. Er leven 1 miljoen moslims in Nederland die volgens jou alleen aangestuurd worden vanuit SA. Of aangestuurd gaan worden. Een opvatting die niet wordt ondersteund door je linkjes. Die hebben zelfs niets met dat standpunt te maken. De oogkleppen van je afkeer voor moslims blokkeren het zicht op de realiteit nogal.

Zandb
Zandb20 okt. 2020 - 6:14

Zou u in Frankrijk leiding geven aan een Islamitische geloofsgemeenschap, dan zou die gesloten moeten worden, volgens de minister van binnenlandse zaken. Ik citeer: "Als zij niet eensgezind, en dat is zonder mitsen en maren, afstand nemen van dit “zelotisme”, maar noem het sterk opkomende politieke islamisme veeleer terecht islamofacisme, dan zal dit zich wreken." Ik hoop dat u begrijpt, dat het in een democratische rechtsstaat wat minder simpel ligt, in de praktijk, dan u doet voorkomen als het gaat om 'opruiende taal' We kunnen inderdaad niet stellen, dat iets wat zich niet verhoudt met de westerse waarden, zich verhoudt met de westerse waarden. Een waarheid als een tochtige (want open deur) koe. Zeer scherp opgemerkt, meneer Joekes. "Harde" maatregelen willen, verhoudt zich duidelijk niet met de op westerse waarden gebouwde democratische rechtsstaat. Wie zoiets voorstelt begrijpt niet dat de westerse waarden het best worden verdedigd, door duidelijk de regels van die democratische rechtsstaat toe te passen. Daarvoor zijn "hardere maatregelen" niet nodig. Dan schiet je in de slachtofferrol en maakt misbruik van 'de vijand'.

Karingin
Karingin20 okt. 2020 - 9:12

Jezus, die mensen nemen luid en duidelijk afstand, en nog roept Joekel op tot...het nemen van afstand... Het zal voor jou nooit goed zijn, je intense afkeer spat van het scherm

Theo Joekes
Theo Joekes20 okt. 2020 - 9:50

In de hele sunmnitische umma is al decennia achtereen een steeds strengere richting leidend aangestuurd door de schriftgleerden van het Arabische Schiereiland onder aanvoering van Kuweit en Saudi-Arabië. Dat is ook terug te zien in steeds meer moskeeën in het Westen, zeker ook ons land. Álle religieuze lectuur is afkomstig van het Arabische Schiereiland. Het gevolg is dat een steeds groter deel van de umma, en zeker ook de diaspora in het Westen, orthodoxer wordt wat nog geen radicalisering inhoudt maar wel een zich toenemend afwijzend opstellen van de westerse samenlevingen die hen omgeven en er met de rug gekeerd naar leven. Natuurlijk is er ook een vrijzinniger deel maar die neemt nu juist niet in de mate toe en gedraagt zich ook zeker niet kritisch mondig tegenover dat groeiende orthodoxe deel. Dat betreft slechts een klein deel van moedige moslims en ex-moslims. Het ergste is nog wel dat dezen dan behalve stevige en niet zelden serieus dreigende repliek van andere moslims kunnen verwachten dat ook uit linkse hoek krijgen. Het is m.a.w. hoogste tijd deze krachten veel meer vereend te keren.

Zandb
Zandb20 okt. 2020 - 10:15

Joekes Het onmiskenbare talent waarmee u gezegend bent, is dat u met onzinnige redeneringen wijdopenstaande deuren nog verder in kunt trappen en links daarvan de schuld geeft.

Satya
Satya20 okt. 2020 - 10:32

Collectief straffen en verantwoordelijk stellen is tribalism in optima forma.

Hank Nozemans
Hank Nozemans20 okt. 2020 - 10:44

Zandbergen, uw hele oeuvre is een grote open deur. U draagt niks bij, u strooit met verkapte ad hominems en in het zeldzame geval dat uw reactie geen open deur is, dan slaat hij de plank geheel mis. Uw reactie op dhr. Joekes komt daarom zeer gratuit over en draagt wederom helemaal niets bij aan de discussie.

DaanOuwens
DaanOuwens20 okt. 2020 - 11:22

@ Theo Joekes Jij schrijft: Het is m.a.w. hoogste tijd deze krachten veel meer vereend te keren. Er is niemand te vinden onder de linkse burgers en moslims die samen met jou krachten zou willen bundelen. Met een samenwerking met extreem rechts is voor andere groeperingen niets te winnen. Je zal je strijd zelf moeten voeren met PVV/FvD en de NVU.

Herr Vorragend
Herr Vorragend19 okt. 2020 - 19:42

De niet-islamistische moslims zijn tot op heden de grootste slachtoffers van de islamo-fascisten die door intimidatie en geweld zich invechten. Eerst in “eigen” kring van moslims en vandaar uit moet ook de rest van de samenleving er uiteindelijk (letterlijk) aan geloven. Samen met het weldenkende deel van de moslims moet er nu een streep in het zand getrokken worden om deze achterlijke schoften te stoppen.

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens19 okt. 2020 - 20:25

@ Herr Vorragend Jij schrijft: vandaar uit moet ook de rest van de samenleving er uiteindelijk (letterlijk) aan geloven. Het aandeel moslims is ook over 50 jaar nog veel te klein om de samenleving hier te domineren. Je moet niet proberen je eigen wanen aan anderen te verkopen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 okt. 2020 - 9:17

Mogelijkerwijze zet de secularisatie ook onder moslims door.

Evert5
Evert520 okt. 2020 - 10:23

@DanielleDefoe Zolang moslims door gasten als Wilders, bij voorbaat al worden uitgesloten uit onze maatschappij, zal dat maar heel langzaam gaan.