Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Franse burgemeesters mogen homohuwelijk niet weigeren

  •  
18-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
manif.jpg
Grondwettelijke Raad verwerpt klacht van burgemeesters over afwezigheid van 'gewetensclausule'
Franse burgemeesters die tegen het homohuwelijk zijn, wilden voorkomen dat ze gedwongen zouden worden door de nieuwe wetgeving om homoseksuelen te trouwen. Ze stapten naar de Grondwettelijke Raad om duidelijkheid te krijgen over de afwezigheid van een ‘gewetensclausule’ in de wet die het huwelijk voor homoseksuele koppels openstelt. Ze vroegen zich af of die afwezigheid van die gewetensclausule wel grondwettelijk is. Mais oui, oordeelt de Grondwettelijke Raad waarmee de raad het instellen ervan verwerpt.
Het antwoord op de vragen telt vijf kantjes. De Grondwettelijke Raad stelt dat de wetgeving prima strookt met de grondwet.
RTEmagicC_8386917555_5bffa5b154.jpg
De Volkskrant schrijft hierover:
De Raad liet nog optekenen dat het niet opnemen van een dergelijke clausule bij het tot stand komen van de wet die het homohuwelijk toelaat een bewuste keuze was van de wetgever. Op die manier werd de toepassing van de wet gegarandeerd, net als de neutraliteit van de ambtenaren van de burgerlijke stand.”
Homoseksuele koppels mogen sinds mei 2012 in Frankrijk met elkaar trouwen en kinderen adopteren.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.