Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Franse burgemeesters hebben lak aan rechter: boerkiniverbod blijft

  •  
26-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
185 keer bekeken
  •  
vantagenews
De boerkiniverbiedende burgemeester van Frankrijk blijven bij hun beslissing het badpak te verbieden op de stranden. Daarmee gaan zij rechtstreeks tegen het besluit van de Raad van State in. Die oordeelde vrijdag dat het verbod van tafel moet omdat het de burgerlijke vrijheden aantast.
Moslimvrouwen die niet in bikini of regulier badpak aan het strand willen liggen, blijven dus in veel Franse badplaatsen de dupe van islamofoob beleid. Onder meer in Nice heeft de politie opdracht gekregen islamitische vrouwen die meer kleding dragen dan de agenten wenselijk achten, te beboeten. Datzelfde geldt onder meer in Fréjus en Sisco, op het eiland Corsica.
‘Er zijn hier veel spanningen en ik trek mijn decreet niet in,’ liet burgemeester Ange-Pierre Vivoni van Sisco weten. De boerkiniverboden begonnen bij hem, nadat op het strand ongeregeldheden waren uitgebroken. De burgemeester legde de oorzaak bij de islamitische badgasten en bij een zwemster in boerkini in het bijzonder. Daar bleek uiteindelijk niets van waar te zijn, maar het verbod bleef gehandhaafd en werd door andere badplaatsen overgenomen.
Het verbod geldt inmiddels in 32 gemeenten. Ook ex-president Nicolas Sarcozy, die volgend jaar opnieuw het ambt wil bekleden, klom deze week op de islamofobe zeepkist. In een interview met Le Figaro noemde hij het badpak ‘een politieke, militante en provocerende daad’. Volgens de ex-president proberen de vrouwen die het pak dragen de weerstand van de Republiek te testen.
Bron: AD
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.