Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Franse avondklok biedt geen resultaat, 'zeer strenge lockdown' mogelijk

  •  
27-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50854032151_678d15288a_k
In Frankrijk daalt het aantal coronabesmettingen niet, ondanks de al een paar weken geldende avondklok. Die werd een kleine twee weken geleden zelfs vervroegd van 20.00 naar 18.00 uur, maar ook dat is niet terug te zien in de coronacijfers. De regering zint nu op nog striktere maatregelen.
Al enkele weken komen er dagelijks zo’n 20.000 nieuwe coronabesmettingen bij in Frankrijk. De avondklok die werd ingesteld en 12 dagen geleden bijgesteld, moest dat hoge aantal terugdringen, maar dat werkt niet. Volgens woordvoerder Gabriel Attal denkt de Franse regering na over nieuwe maatregelen. Dat kan een verlenging zijn van het huidige pakket, maar ook is het denkbaar dat er een ‘zeer strikte lockdown’ wordt ingevoerd.
Bron: NOS / cc-foto: IMF

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Paul Spijkers
Paul Spijkers28 jan. 2021 - 12:54

Als je grenzen en deelstaaten niet sluit, zodat je het virus verbant, en dan de grenzen reguleert met quarantine, is alle andere onderdrukking maar onderdrukking. Dat weten we al sinds het voorjaar van vorig jaar. Andere landen hebben wel regeringen die hun taak deden en doen. Een heel jaar zijn die kwebbelende boekhouders van Europeesche regeringen te lafaardig om hun werk te doen. Ze willen niet boven uit steken van wat de vergaderende elite denkt. Men mag geen grenzen meer sluiten. Stel je voor dat landen nog zelf bepalen. En stel je voor dat een regereing weer verantwoordelijk moet zijn voor het publiek welzijn. Toch gaat het die kant uit. In kleine stapjes bijna als ongelukjes tegen het plan. Maanden was er alleen maar een zwak advies. Maar langzaam maar zeker word er ook hier en daar weer geregeert. Onlangs nog vluchten verboden uit de VK, Zuid Africa en Brazilie. Belgie zegt nu dat behalve voor een paar redenen, personen niet meer de grens over mogen komen of gaan, en controleerd. De VK gaat hotel quarantine invoeren. Het gaat er ietsje meer op lijken. Over een jaar ofzo doen mischien een paar landen in Europa wat ze een jaar geleden al moeten hadden doen. Mischien komen ze zo bijna per ongeluk op het punt van meer ontwikkelde landen.

Hemk
Hemk28 jan. 2021 - 10:54

Snap niet hoe het kan helpen, ik vermijd overdag zoveel mogelijk de drukte, buiten sporten doe ik na 8 en supermarkt liefste rond een uur of 10, dan is er ongeveer niemand terwijl middag-vroege avond de hele supermarkt vol staat (zit in DE dus geen avondklok). Denk dat het zelfs eerder beter is laat-vroeg winkel/sport/hondenuitlaatgedrag te stimuleren. Dagelijkse bezigheden in minder uren duwen klinkt nou niet echt positief om contacten te beperken.

Buitenstaander
Buitenstaander27 jan. 2021 - 19:09

Kleine nuance: Statistieken. Alhoewel de eerste effecten positief leken in betreffende departement, nam het idd daarna toe. Maar.... in de departementen waar het niet was ingevoerd ligt het blijkbaar nog veel hoger (NOS). Laten we proberen 'nieuws' en 'gewenst nieuws' uit elkaar te houden.

Oki Doki
Oki Doki27 jan. 2021 - 19:05

Die avondklok werkt sowieso niet. Hier in de stad Groningen met relatief de meeste jongeren van het land is het aantal besmettingen relatief laag. In de provincie waar veel meer ouderen wonen is het aantal besmettingen relatief gezien veel hoger. De avondklok is een vervelende maatregel die helemaal niet werkt.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jan. 2021 - 12:01

In begin 2020 was Friedrich van het UMCG nog van mening dat hij Groningen onder controle had wat betreft corona. Helaas zijn er geen waterdichte schotten tussen het Noorden en de rest van Nederland. Maar zo te zien uis het er wel rusriger dan in Brabant https://gezinsbode.nl/artikel/1149418/ach-zegt-de-15-jarige-uit-stadskanaal-dat-rellen-hoeft-niet-maar-die-avondklok-het-is-toch-een-beperking-van-zijn-vrijheid.html

Juppé🎗
Juppé🎗28 jan. 2021 - 20:29

Het is daar wel rustiger dan in Brabant, Danielle, maar dat dat het hier rustiger is dan in Marseille en er toch dezelfde regels zijn is aan iemand van 15 uit te leggen. Een strenge lockdown of vroege avondklok samen met schoolsluiting is een crime, die hier in Frankrijk categorisch wordt vermeden. schokkend artikel uit de volkskrant..., https://www.volkskrant.nl/cs-ba1791ff

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg29 jan. 2021 - 5:42

@ Juppé, Goed dat je dat artikel onder de aandacht brengt!

Mokker
Mokker27 jan. 2021 - 18:10

Wat is het nut van zwaardere maatregelen als je de lichtere maatregelen al niet voldoende gehandhaafd krijgt?

J.janssen2
J.janssen227 jan. 2021 - 15:51

Toch maar weer de vliegvelden dicht en omschakelen naar lokale voedselproductie

3 Reacties
itsme3
itsme327 jan. 2021 - 19:28

Het grootste deel van het voedsel kom per schip (of wordt per schip geëxporteerd).

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jan. 2021 - 11:52

Ook wel over land. Of vrachtwagenchauffeurs per schip of over land belangrijke verspreiders zijn van virussen is niet bekend.

Paul Spijkers
Paul Spijkers28 jan. 2021 - 13:00

itsme Personen vervoer en zelf beweging is iets anders dan vracht vervoer. En het hoeft niet allemaal. En men kan controle, vergunningen, regels, testen en isolatie igebruiken. Veel minder mensen. Veel makkelijker te reguleren. Ze doen het tussen en binnen andere landen ook. Moet je als regering gewoon je werk willen doen.

Juppé🎗
Juppé🎗27 jan. 2021 - 15:04

De avondklok hier in Frankrijk is in de plaats gekomen van een aantal andere maatregelen uit de lockdown. Het lijkt niet voldoende te zijn. Maar dat wil niet zeggen dat hij geen effect heeft....het effect is net iets minder dan het effect van de maatregelen die toen zijn geschrapt en langzaam kruipen alle waardes weer omhoog. In vergelijking met NL zijn belangrijke verschillen : de scholen zijn al die tijd open, alle winkels mogen open en het maximum aantal bezoekers thuis is zes.

7 Reacties
NoahAmber
NoahAmber27 jan. 2021 - 16:12

Exact. Dat er geen resultaat waarneembaar is wil in principe niet zoveel zeggen. Zou zomaar kunnen dat zonder avondklok het aantal besmetting verdubbeld zou zijn. Is alleen jammer dat je daar nooit achter zal komen

Thuiszitter
Thuiszitter27 jan. 2021 - 16:34

merci beaucoup

itsme3
itsme327 jan. 2021 - 17:14

ik heb geen idee wanneer de andere maatregelen versoepeld zijn, maar het aantal besmettingen is ondanks de streeds strenger wordende avondklok al consequent aan het stijgen sinds eind november, oftewel al twee maanden lang. In de tussentijd is het aantal infecties verdubbeld. Dit suggereert dat de avondklok nauwelijks tot geen effect heeft. Mensen verplaatsen gewoon hun ontmoetingen naar overdag.

NoahAmber
NoahAmber28 jan. 2021 - 11:02

@itsme 27 januari 2021 at 18:14 . Dit suggereert dat de avondklok nauwelijks tot geen effect heeft. Dat suggereert het misschien wel, maar in wezen zegt dat niets. Vandaar ook mijn reactie boven jou. Je weet namelijk niet hoe het zou zijn zonder avondklok.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jan. 2021 - 11:50

[Je weet namelijk niet hoe het zou zijn zonder avondklok.] daarvoor moet je een experiment doen. Voor de andere maatregelen geldt dat ook. Tenminste als je echt wilt weten of ze werken. De werkzaamheid kon soms geschat worden mbv wiskundige modellen omdat ze na elkaar werden ingevoerd.

NoahAmber
NoahAmber28 jan. 2021 - 14:10

@DanielleDefoe 28 januari 2021 at 12:50 [Je weet namelijk niet hoe het zou zijn zonder avondklok.] daarvoor moet je een experiment doen. Daar zijn we dus afgelopen zaterdag mee begonnen...

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jan. 2021 - 18:03

[ Daar zijn we dus afgelopen zaterdag mee begonnen… ] eh nee, het is een observationele studie. Voor een experiment zijn een controle groep en aselecte toewijzing nodig.