Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Franse artsen beschuldigd van afpersen migranten

  •  
16-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-05-16-om-15.33.56
Tientallen migranten hebben diep in de buidel getast voor medische verklaringen, nadat de behandelende artsen hen hadden wijsgemaakt dat de documenten noodzakelijk waren voor een verblijfsvergunning. Die beschuldiging wordt geuit door La Cimade, een Franse organisatie die opkomt voor de rechten van migranten.
La Cimade zegt ‘een groot aantal getuigenissen’ in bezit te hebben van migranten die artsen zwart hebben moeten betalen voor het verstrekken van de verklaringen. Momenteel loopt in Frankrijk een strafrechtelijk onderzoek naar een Parijse arts die een week geleden werd geschorst voor het herhaaldelijk verkopen van dergelijke verklaringen aan migranten.
Volgens La Cimade staat de zaak niet op zichzelf. Laura Petersell, die zich voor La Cimade met gezondheidszaken bezighoudt, zegt tegen de krant Le Parisien :
"Deze zaak is het topje van de ijsberg. We hebben bewijs dat een groot aantal artsen migranten hebben afgeperst. Ze eisen betaling van honderden euro’s in ruil voor medische verklaringen die een ziekte bevestigen die recht geeft op een verblijfsvergunning."
De artsen verzwijgen volgens La Cimade opzettelijk dat de kosten voor de verklaring worden gedekt door een speciale staatsverzekering voor migranten (AME) of door de universele dekking van de gezondheidszorg (CMU). La Cimade heeft de wanpraktijken officieel gemeld bij het Franse ministerie van Volksgezondheid. Ook zijn de verklaringen veelal niet eens nodig.
Volgens de voorzitter van de ethische commissie van de Franse Medische Raad, Dr. Jean-Marie Faroudja, komen de kosten van dergelijke verklaringen voor kwetsbare groepen inderdaad voor rekening van de CMU. Hij noemt de gang van zaken ‘onaanvaardbaar’.
cc-foto: Joey Samson
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.