Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Frans Timmermans waarschuwt dat Poetin extreemrechts aan de macht wil brengen

  •  
04-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
14955 keer bekeken
  •  
52135942784_ec0dad86ba_3k

© cc-foto: Finnish Government / Lauri Heikkinen

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, heeft op een conferentie in Estland gewaarschuwd voor de invloed van Poetin op extreemrechtse partijen in de EU-lidstaten. "Europa is in oorlog en Poetin tracht de lidstaten te verzwakken. Hij doet er alles aan om te verzekeren dat extreemrechtse partijen overal in Europa aan de macht komen. Politici hebben daarom de verantwoordelijkheid te zorgen voor het instandhouden van solidariteit en eenheid," verklaarde hij volgens The Baltic Times. Het is volgens hem van het grootste belang dat burgers op democratische partijen stemmen.

De grootste zorg van Europeanen is hoe ze zich door deze moeilijke economische tijd gaan heenslaan. Het is noodzakelijk te zorgen dat ze daar in slagen, aldus Timmermans. "Kosten van het huishouden stijgen dus het is nodig het levensonderhoud van mensen te ondersteunen. We moeten gebouwen energie-efficiënt maken en meer mogelijkheden scheppen voor hernieuwbare energieproductie. De kostenstijging wordt toegeschreven aan de vergroening maar wordt eigenlijk veroorzaakt door de veiligheidssituatie en het coronavirus. Rusland valt bewust Europa aan om het door elkaar te schudden. Daarom moeten we onze economie versterken en Oekraïne helpen."

Timmermans stelt dat de overstap naar duurzame energie niet alleen meer wordt ingegeven vanwege het klimaat en milieu maar ook vanwege de veiligheidssituatie, om niet meer afhankelijk te zijn van landen als Rusland. Hij legde uit dat het daar niet bij moet blijven. Er moet hulp geboden worden aan landen die zelf niet veel vervuilen maar wel sterk lijden onder gevolgen van de klimaatcrisis.

Opvallend was dat Timmermans zich positief uitliet over de inspanningen van China om de klimaatcrisis te bezweren. Bijna een derde van alle CO2 uitstoot in de wereld is uit dat land afkomstig. "Je moet begrijpen dat de veranderingen wereldwijd optreden en dat Europa het voordeel heeft dat we sneller veranderingen doorvoeren en ons aanpassen. Europa moet zoeker verenigd blijven want dat is de sleutel tot ons succes. Rusland wil ons uit elkaar trekken maar onze solidariteit is de kernwaarde die ons zal helpen sterker uit de crisis te komen."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.