Joop

Frans Timmermans waarschuwt dat Poetin extreemrechts aan de macht wil brengen

  •  
04-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
13911 keer bekeken
  •  
52135942784_ec0dad86ba_3k

© cc-foto: Finnish Government / Lauri Heikkinen

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, heeft op een conferentie in Estland gewaarschuwd voor de invloed van Poetin op extreemrechtse partijen in de EU-lidstaten. "Europa is in oorlog en Poetin tracht de lidstaten te verzwakken. Hij doet er alles aan om te verzekeren dat extreemrechtse partijen overal in Europa aan de macht komen. Politici hebben daarom de verantwoordelijkheid te zorgen voor het instandhouden van solidariteit en eenheid," verklaarde hij volgens The Baltic Times. Het is volgens hem van het grootste belang dat burgers op democratische partijen stemmen.

De grootste zorg van Europeanen is hoe ze zich door deze moeilijke economische tijd gaan heenslaan. Het is noodzakelijk te zorgen dat ze daar in slagen, aldus Timmermans. "Kosten van het huishouden stijgen dus het is nodig het levensonderhoud van mensen te ondersteunen. We moeten gebouwen energie-efficiënt maken en meer mogelijkheden scheppen voor hernieuwbare energieproductie. De kostenstijging wordt toegeschreven aan de vergroening maar wordt eigenlijk veroorzaakt door de veiligheidssituatie en het coronavirus. Rusland valt bewust Europa aan om het door elkaar te schudden. Daarom moeten we onze economie versterken en Oekraïne helpen."

Timmermans stelt dat de overstap naar duurzame energie niet alleen meer wordt ingegeven vanwege het klimaat en milieu maar ook vanwege de veiligheidssituatie, om niet meer afhankelijk te zijn van landen als Rusland. Hij legde uit dat het daar niet bij moet blijven. Er moet hulp geboden worden aan landen die zelf niet veel vervuilen maar wel sterk lijden onder gevolgen van de klimaatcrisis.

Opvallend was dat Timmermans zich positief uitliet over de inspanningen van China om de klimaatcrisis te bezweren. Bijna een derde van alle CO2 uitstoot in de wereld is uit dat land afkomstig. "Je moet begrijpen dat de veranderingen wereldwijd optreden en dat Europa het voordeel heeft dat we sneller veranderingen doorvoeren en ons aanpassen. Europa moet zoeker verenigd blijven want dat is de sleutel tot ons succes. Rusland wil ons uit elkaar trekken maar onze solidariteit is de kernwaarde die ons zal helpen sterker uit de crisis te komen."

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (248)

Layla-tove
Layla-tove7 dec. 2022 - 9:49

Poetin de schuld geven van kinderopvang fraude of de weggegooid geld Paleis renovaties geld Staatsbosbeheer wie betaald dit allemaal , elke keer humm , Poetin wil toch niet deel van maken van Europese plan hij wil juist weer Soviet Union zo dat hij weer sterk staat om tegen Europa te vechten als moet omdat meestal hij is niet mee eens , waarom praat over Poetin laat praten over Nederland een corrupte dat hier in nederland leven .

Layla-tove
Layla-tove7 dec. 2022 - 9:42

Poetin is niet schuldige, Nederland heeft corruptie een extremistische mensen tussen Dat wil vrijheid & vrijheid van meningsuiting kapot maken .

oproerkraaier
oproerkraaier6 dec. 2022 - 19:32

Het is toch zo klaar als een klontje dat zowel Wilders alsmede de FvD pro putin zijn. Waarom moet daar zo lang over gediscussieerd worden?

1 Reactie
BramvanH
BramvanH6 dec. 2022 - 21:45

Niet pro-putin. Wel kritisch op beleid van EU. Dat is overigens terecht.

BramvanH
BramvanH6 dec. 2022 - 12:56

Frans Timmermans is de allergrootste engerd die de Nederlandse politiek heeft voortgebracht. Als hij zijn mond open doet liegt hij. Gelukkig beginnen we hier een beetje " wakker " te worden. De EU/ WEF propaganda is inmiddels zo ongeloofwaardig dat je wel een plaat voor je hoofd moet hebben wil je het niet doorzien.

3 Reacties
Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout6 dec. 2022 - 14:04

Bram, kun je dat met feiten onderbouwen? Die ongenuanceerde bejegening van Frans T? Met bemodderde poten hier als nieuwe reaguurder op onderbuikse wijze binnen komen brállen kunnen we allemáál wel.

oproerkraaier
oproerkraaier6 dec. 2022 - 19:22

eu/wef is FvD propaganda, een hoax.

BramvanH
BramvanH6 dec. 2022 - 22:01

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

TheBigLebowski
TheBigLebowski6 dec. 2022 - 11:54

Belasting op consumeren omhoog, op arbeid omlaag. Ook windmolens en accus kosten de aarde een heleboel voorraden waar er 3 - 6 aardes eigenlijk nodig zijn. Alleen minder consumeren zal helpen.

1 Reactie
Ontheemde
Ontheemde6 dec. 2022 - 22:08

Daar worden de armen de klos van.

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout6 dec. 2022 - 11:43

Je kunt het met ze eens zijn of niet maar Frans Timmermans en Sigrid Kaag zijn wél de meest vooruitstrevende, visionaire; en wellevend-sociale Nederlandse politici. En ze spreken hun talen, wat hen siert in een modern Europa. (roept u maar, valsrechts.... alhier te gast)

13 Reacties
Noordermeer2
Noordermeer26 dec. 2022 - 14:17

Links *len, rechts zakken vullen. Dat kunnen ze wel in ieder geval. En inderdaad in diverse talen. En het maakt ook niet uit welke nationaliteit de piloot van hun privé-vliegtuig heeft. Ze kunnen ‘m probleemloos vertellen of-ie van Rotterdam naar Brussel of naar Luxemburg moet vliegen.

Gimli1955
Gimli19556 dec. 2022 - 14:33

Waaruit blijkt dat? Het enige wat ze doen, is de burger uitroepen tot pinautomaat. Waarnaar uit blieven poen kan worden gehaald om allerlei zaken mogelijk mee op te lossen. Vergelijkbaar met de invoering marktwerking op vrijwel alle terreinen in de maatschappelijke instanties. Het zou beter, goedkoper en efficiënter worden, en het tegenovergestelde wordt al vele jaren over de belastingbetaler uitgestort. Je kan iedere veeltalige persoon aanwijzen, maar of die visionair is, wordt op geen enkele wijze onderbouwd. Belastingverhogingen zijn nimmer vooruitstrevend geweest, het is wel de manier van de overheid om geld binnen te harken voor projecten in de Randstad en als de buitengebieden dan protesteren, zijn ze natuurlijk extreem rechts, terrorist of radicaal. Wat dat met sociaal te maken heeft, mag je me dan nog uitleggen. Timmermans heeft, net als Kaag, op het goede moment gepiekt en hebben daar een voortzetting en uitvergroting van hun macht voort kunnen zetten. Dat vond ik toen en dat vind ik nog steeds. Het zijn politieke opportunisten, juist zonder visie.

Gaitj
Gaitj6 dec. 2022 - 14:35

als mensen het niet met u eens zijn verdienen ze blijkbaar de classificatie "valsrechts". Dat moedigt nou niet bepaald aan tot terugroepen.

BramvanH
BramvanH6 dec. 2022 - 22:16

Het zijn trekpoppetjes van Koningshuizen,banken en families als Rothschilds en Rockefellers. Zoek maar eens op. BlackRock en Vanguard Group. Geen complot maar hedendaagse werkelijkheid.

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout7 dec. 2022 - 8:52

Spijtig dat er zo emotioneel-volatiel gereageerd wordt op mijn stelling. Vooral BramvanH spant de kroon met zijn wappisch samenzweringsverhaal. Bram, heb je bewijzen van je theorie? Ik vraag het nóg maar eens.

Jansen7
Jansen77 dec. 2022 - 11:42

@Hannes van Achterhout: graag onderbouwen waarom je opponent emotioneel is. Anders zie ik het als de ouderwetse Ad hominem met 2 doelen. 1) De aandacht afleiden van de inhoud. 2) Mensen tegen elkaar opzetten.

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout7 dec. 2022 - 12:44

@Jansen7. Doe niet zo belachelijk. Waarom zou ik het onsamenhangend gebral van BramvanH serieus moeten nemen? Laat staan onderbouwen. Rabiaatrechts dat zijn gram wil komen halen op Jóóp nog wel omdat het niet tegen kritiek kan? Het moet niet veel dolzinniger worden! Je zou zélf je excuses moeten aanbieden aan mij om je foutieve `ad hominem' frame.

Jansen7
Jansen77 dec. 2022 - 19:56

@Hannes van Achterhout: Nu probeer je het weer door grof in de mond te zijn. Dat helpt niet. Je 'vlucht' door naar 1 opponent te verwijzen maar je eerste zin had betrekking op alle reacties. Als links door zijn argumenten heen is volgden in de jaren '60 vaak het gejoel. Erger is het dat links overduidelijk meedoet aan polariseren, door alle rechtse meningen af te doen als extreem rechts. Een fatsoenlijk gesprek met elke kiezer die CDA, VVD of zelfs D66 stemt vergiftigen ze daarmee.

DaanOuwens
DaanOuwens8 dec. 2022 - 21:54

@ Jansen7 Jij schrijft: Een fatsoenlijk gesprek met elke kiezer die CDA, VVD of zelfs D66 stemt vergiftigen ze daarmee. Hannes van Achterhout schreef: .... en Sigrid Kaag zijn wél de meest vooruitstrevende, visionaire; en wellevend-sociale Nederlandse politici. Hoe kan jij nou met droge ogen beweren dat hij of dat links het gesprek vergiftigd? Hij complimenteert nadrukkelijk de lijsttrekker van D66. En.. waar in deze teksten zie jij genuanceerde VVD-ers en CDA-ers? Hier ? - Links *len, rechts zakken vullen. Dat kunnen ze wel in ieder geval. Hier ? - Het enige wat ze doen, is de burger uitroepen tot pinautomaat. Hier ? - Het zijn trekpoppetjes van Koningshuizen,banken en families als Rothschilds en Rockefellers. Het lijkt mij dat er niet veel voor handen is om jouw standpunt te onderbouwen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 dec. 2022 - 13:18

Wat mij betreft heeft van Achterhout op beide punten gelijk.

Jansen7
Jansen710 dec. 2022 - 15:13

@DaanOuwens: mijn punt is niet dat je Hannes van Achterhout al dan niet geweldig vind maar ik vroeg hem om voortaan te onderbouwen waarom het standpunt van de opponent emotioneel is. Hij reageerde daarop door te zeggen dat mijn vraag ' belachelijk' is. En daar reageerde ik weer op. Het enige verweer van jou is dat er kennelijk of geen overheden in het westen zijn die teveel belasting heffen, of die ondoelmatig met collectieve middelen omgaan. En dat stellingen in die rechting daarmee inderdaad automatisch " emotioneel " en " belachelijk" zijn. Zodat niet alleen Hannes van Achterhout maar ook iedereen die linksprogressief is niet meer verplicht is om inhoudelijk te reageren.

DaanOuwens
DaanOuwens10 dec. 2022 - 18:15

@ Jansen7 Jij schrijft: ... maar ik vroeg hem om voortaan te onderbouwen waarom het standpunt van de opponent emotioneel is. Ik reageerde zoals ik al in mijn vorige reactie liet zien op: Een fatsoenlijk gesprek met elke kiezer die CDA, VVD of zelfs D66 stemt vergiftigen ze daarmee. En ik liet jou zien dat de discussie al door rechts vergiftigd was dus waarom zou jij links iets kunnen verwijten? Ik denk ook dat rechts op deze site in het algemeen allang niet meer verplicht kan worden inhoudelijk te reageren. De zin: Waarom zou ik het onsamenhangend gebral van BramvanH serieus moeten nemen? is afgezet tegen de tekst van BramvanH inhoudelijk zelfs helemaal correct. En daar komt van jou maar geen inhoudelijk antwoord op.

Jansen7
Jansen710 dec. 2022 - 19:25

@DaanOuwens: Ik snap dat je blij bent dat hij Kaag en Timmermans toejuicht maar dat is het punt niet. Hij doet kritiek op die mensen af als emotioneel zonder het te onderbouwen. Verder gaf ik aan dat wat Hannes van Achterhout doet helemaal niet toevallig is of iets individueels. Ik veralgemeniseerde het al duidelijk door het over links in de jaren ' 60 te hebben, en tot de dag vandaag maken linkse mensen, ook op dit podium, mensen uit voor racist. Of voor dom, of als iemand die beinvloedt is door de vijand. Net zoals communistisch links dat laatste deed trouwens. Linksprogressief beweert altijd academisch te zijn en de logica aan hun zijde te hebben. Maar ik heb het idee dat als ze discussies beginnen te verliezen dat ze dan een beetje vals gaan spelen (net zoals ordinaire rechtse mensen): op de persoon spelen, grof in de mond worden, afleiden van het onderwerp, het R-woord gebruiken, het N-woord, of het F-woord of de woorden ER kunnen ook. Wat ook kan is om zich telkens van de domme houden, TELKENS misverstanden te creeeren en zo een discussie traineren.

Kuifje3
Kuifje36 dec. 2022 - 11:14

Wat kan die man een hoop onzin uitbraken. Waar haalt hij het vandaan! Ach, politici… Rechts wil defensie-uitgaven al jarenlang verhogen, terwijl links daar niet aan wilde bijvoorbeeld. Overigens is daar bij (Groen-) links wel een grote verandering in gekomen na de inval van Ukraine. Er zullen best wel rechtse partijen op de hand van Putin zijn (FvD?), maar veel linkse partijen zijn of waren vaak een soort neo-communisten. Zo wordt mijn eigen partij daar ook regelmatig van beschuldigd. Putin heeft via via al toegegeven dat hij verkiezingen beïnvloed heeft. Dat doet hij vooral om tweedracht te zaaien en dat lukt hem best aardig. Overigens doen de machthebbers in ons land of in de EU daar ook goed aan mee gezien de stortvloed aan foute maatregelen die over ons heen wordt gestort. Denk daarbij maar terug aan de lockdowns of aan het stikstofbeleid in ons eigen land. Denk aan de verheerlijking door Timmermans zelf van biomassa-centrales. Ook zijn uitspraken over China raken kant noch wal. China zet jaarlijks een flink aantal kolencentrales neer waar iedere wereldbewoner wel weet dat die dingen niet bepaald goed voor milieu of klimaat zijn.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen6 dec. 2022 - 10:53

Vrij vertaald: stem op onze kongsi, anders ben je een nazi...zo kennen we de boven-ons-gestelden weer.

Mostafa
Mostafa6 dec. 2022 - 6:14

De boodschap is niet duidelijk als hij het woord ''extreemrechts'' gebruikt. Wat is extreemrechts ? ik wil graag weten wat hij precies bedoelde met extreemrechts. Een ding weet ik zeker : anti moslims in het moderne westen is een meningsuiting en beledigen van moslims zoals wat Wilders doet en zoals cartoonisten wat zij tekenen is toegestaan. Ik weet het wel, extreemrechts betekend anti-joden zoals nazi. Natuurlijk moet je deze racisten en mensen haters zwaar bestreden, deze horen niet in een democratie, maaaaaaar ook anti moslims zijn net zo eng zoals de anti joden. Joden, christenen, moslims atheïsten...ect...zijn mensen en er is geen verschil tussen deze mensen want er bestaat geen super mensen en tweedehands mensen. Niemand op aard is de voordvoerder van de Mensheid. Respect voor de andere en andersom is juist de Mensheid. Niemand op aard is de vertegenwoordiger van hoe de Mensen moeten leven. Ik bijvoorbeeld, sta ik elk ochtend 10 minuten op mijn kop en ik vind het zalig. Is dat uw probleem of wordt u duizelig van ?!...hh

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend6 dec. 2022 - 0:36

Het is best wel brutaal, je stort met je plannen ( geholpen door de Europese Centrale Bank) de helft van Nederland in armoede en geeft vervolgens de grootste crimineel de schuld.. zelf sleep je een salaris binnen waar een paard de hik van krijgt maar de rest van Nederland krijgt het opgeheven vingertje te zien met het verhaal dat het allemaal veel minder moet. Timmermans is het vleesgeworden symbool van de salonsocialist, iedereen in loondienst die op hem zou stemmen gooit z’n eigen glazen in. En dan flikkert de PvdA van Dam en Arib eruit… zou zeggen begin eens met die mafketel van een Timmermans die heel Europa naar de rand van de afgrond brengt.

Joost Spits
Joost Spits5 dec. 2022 - 23:34

Herstel tekst: America First

Joost Spits
Joost Spits5 dec. 2022 - 23:20

- RECHTS-EXTREMISME NIET HET ENIGE GEVAAR - Frans Timmermans heeft gelijk in grote lijnen,  maar benoemd niet alle gevaren die op de loer liggen. Een substantieel gevaar is namelijk het opkomend NATIONALISME binnen de EU. Het nationalisme drijft naast de extreem rechtse politiek, landen binnen de EU uit elkaar; het ondermijnt de eenheid binnen de EU. Zowel extreem rechts - als extreem links, -  is een gevaar voor onze samenleving.  Iedere vorm van extremisme is immers intolerant jegens de ander. Zie bijvoorbeeld de linkse dictatuur van communistisch China, Noord-Korea of Cuba. Het gevolg van nationalistisch denken heeft o.a. de Brexit in de hand gewerkt. De trollen van Poetin hebben de publieke opinie binnen UK richting Brexit trachten te drijven. Toen Brexit een feit was werd daarop een glas getoost in het Kremlin. Gelijk de situatie in de VS.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier6 dec. 2022 - 19:30

Toch jammer dat je links hier met de haren bij sleept. Verder wel een goede analyse.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk7 dec. 2022 - 8:05

"Toch jammer dat je links hier met de haren bij sleept. Verder wel een goede analyse. " Dus een dictatuur is goed, als die maar links is? Niet mijn ding.

Joost Spits
Joost Spits5 dec. 2022 - 23:18

Trump - welliswaar een rechts extremistisch fenomeen, met zijn MAGA beweging en zijn leus Amerika First, is een typisch nationalistische gedachte. Het gevaar is, dat door dit soort teksten bij grote groepen mensen in de samenleving(en) sentimenten worden aangewakkerd die polariserend zijn. Met deze polarisatie worden mensen tegenover elkaar gezet. Verdeel - en heerspolitiek is de truc van dit soort politici. Trump die notabene openlijk het lef heeft hardop te zeggen dat de grondwet moet worden afgeschaft! Herkenbaar uit de periode van Duitsland vóór de Tweede Wereldoorlog. Wat ook in grote getalen ontbreekt is het HISTORISCH  BESEF bij velen in de samenleving. Lessen trekken uit het verleden voor de toekomst om Vrede & Veiligheid te borgen, zijn triest genoeg ver heen. Een Wilders en Baudet die propageren uit de EU te stappen is daar een klassiek voorbeeld van. Wat ik hier in een notendop beschrijf moet binnen het onderwijs veel meer bewust worden gemaakt bij de generaties van de toekomst. Vergeet niet dat iedere democratie zijn zwakke momenten kent en door gebrek aan continuïteit kwetsbaar is, namelijk het moment van vrije verkiezingen. Spijtig genoeg hebben dictaturen wel die continuïteit en azen op de zwakke momenten in onze democratie om deze te ondermijnen. Laat ons alert blijven...

Freddy Kruijt
Freddy Kruijt5 dec. 2022 - 20:49

Zolang als mensen zoals Timmermans en Jetten klimaat blijven drammen, blij ik recht stemmen.

1 Reactie
De Drent
De Drent6 dec. 2022 - 11:26

Dom recht seker!

Rick Hofland
Rick Hofland5 dec. 2022 - 19:14

In Spanje is er bij de sociaaldemocraten en alles verder naar links veel sympathie voor Rusland, zo zie je maar, het is maar net in welke bubbel je zit.

9 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew6 dec. 2022 - 2:10

@Rick Hofland -------------------------- Vroeger was Poetin een hardcore communist, op het stalinistische af. Tegenwoordig is hij 'extreem rechts'. Hier en daar veranderen er inderdaad wat bubbels.

DaanOuwens
DaanOuwens6 dec. 2022 - 10:25

@ Rick Hofland Jij schrijft: het is maar net in welke bubbel je zit. In jouw bubbel zal heel links achter Poetin staan, maar in de werkelijkheid steunt heel Spaans links Oekraïne. Blijkbaar kiest men in jouw bubbel voor die opvatting. Een belangrijk kenmerk van links is dat veruit de meeste mensen zich goed informeren, daar kunnen ze heel verschillende conclusies uit trekken. Maar geïnformeerde mensen links of rechts hebben geen sympathie voor Rusland.

KritischKijken
KritischKijken6 dec. 2022 - 12:15

@Daan Uw dedain naar mensen die niet per definitie links zijn is bekend, en zeker als u stelt dat linksen zich goed informeren. Maar u bedoelt waarschijnlijk dat ze vooral die informatie tot zich nemen dat goed uitkomt, want echt objectief zijn ze meestal niet, toch?

DaanOuwens
DaanOuwens6 dec. 2022 - 19:30

@ KritischKijken Jij schrijft: want echt objectief zijn ze meestal niet, toch? Kijk op deze website en je ziet dat veruit de meeste linkse mensen hun standpunten onderbouwen, of een poging daartoe doen. Je kan ook zien dat er discussie is tussen mensen die zich als min of meer links presenteren. Men heeft het over feiten en de mening die mensen hebben over die feiten. Op rechts zie ik zelden een dergelijke discussie. Er is bijvoorbeeld nooit of bijna nooit een VVD-er die duidelijk afstand neemt van de PVV off het FvD. Objectief is een raar woord in dit verband want ik vind jouw opvattingen ook niet objectief. Rechts en extreem rechts vaak. Ik neem aan dat objectief volgens jou betekent, overeenkomstig jouw opvattingen. Dat kan dus nooit objectief zijn. En jij kan ook niet bepalen of iemand objectief is.

randomjooperd
randomjooperd7 dec. 2022 - 6:53

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

DaanOuwens
DaanOuwens7 dec. 2022 - 10:24

@ randomjooperd Jij schrijft: Unidas Podemos zit behoorlijk in de maag met de kwestie, en de toekomstige beweging Sumar En? De stelling was: de sociaaldemocraten en alles verder naar links veel sympathie voor Rusland, De sociaal democraten steunen gewoon Timmermans en het EU beleid En: maar de meeste kiezers zijn niet pro Poetin, maar ook niet pro NAVO. Ook hier zijn types uit conservatief linkse hoek die niet over hun aversie voor VS en Navo heen kunnen stappen. Maar de stelling was: de sociaaldemocraten en alles verder naar links veel sympathie voor Rusland En: jij beschikt over de waarheid en alles wat Rusland doet is fout Dat klopt. De waarheid is wat talloze media dagelijks brengen over Oekraïne en alles wat Rusland doet is fout. En ik denk niet dat jij niet goed geïnformeerd bent maar ik zie wel dat jij doelbewust fake news verspreid. :)

randomjooperd
randomjooperd8 dec. 2022 - 6:46

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

randomjooperd
randomjooperd8 dec. 2022 - 6:48

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

DaanOuwens
DaanOuwens8 dec. 2022 - 12:58

@ randomjooperd Jij schrijft: hap hap. Hier heb je te kennen gegeven geen idee wat in Spanje 'alles verder naar links' van de socialdemocratie te begrijpen. Hier geef ik te kennen dat de sociaal democraten het EU-beleid en Timmermans steunen en jij dat ontkent dus. Dus ben je fake news aan het verspreiden. Er valt dus niets te bewijzen, dat heb je zelf al gedaan.

Ivan61
Ivan615 dec. 2022 - 15:02

Timmermans waarschuwt. Ik kreeg een deja vu. In SFRJ werden wij altijd gewaarschuwd en wakker gehouden door onze volgevereten kopstukken. Zij waren ook links net als Timmermans. Machtig lees rijk links. De oorlog in Oekraine is in 2014 begonnen en tot kort deed EU zaken met Poetin.

3 Reacties
Pera71
Pera715 dec. 2022 - 20:22

Je kunt veel zeggen over Joegoslavië, maar ze waren 1) alert op het gevaar van Russische overheersing en 2) in staat om effectief een uitbraak van een besmettelijke ziekte in toom te houden zonder ruimte te geven aan desinformatie.

oproerkraaier
oproerkraaier5 dec. 2022 - 21:33

Pera, geef svp een voorbeeld van desinformatie hier ten lande. Dat lijk je namelijk te insinueren.

Ivan61
Ivan617 dec. 2022 - 8:38

Oproerkraaier, Jij hebt geen idee waar Pera over heeft.

Woeki Hypo
Woeki Hypo5 dec. 2022 - 14:39

Frans Timmermans waarschuwt dat Poetin extreemrechts aan de macht wil brengen Sociaal democratie. De PvdA of de (institutionele) sociaal democratie (van hoogopgeleiden) weet zich maar niet te herstellen: Globaal neoliberaal denken. Van haar acceptatie van en onderwerping aan het globaal neoliberale denken. O.a. een (extreem en totalitair) elitair vijanddenken (TINA) en een fascisme (de stok). 1 Intern en 2 extern. Dit neoliberale denken heeft twee aspecten: een binnenlands (intern) aspect en een buitenlands (extern) aspect. Dominantie. Dit globaal neoliberale denken beheerst nog steeds het Westen, inclusief de sociaal democratie. (Maximale) escalatie. De steeds verder gaande polarisering van maatschappij en wereld verbaast mij dan ook niet. Vazallen Politiek. Op dit moment merken we in Europa de ellende en de verschrikking van het buitenlandse imperiale aspect, met de Vazallen Politiek van hoogopgeleide Europese politici en de EU. Veiligheid. Er had allang een veiligheidsstructuur (van vrede) in Europa moeten zijn. Dit hebben o.a. hoogopgeleide Europese politici nagelaten. Hoogopgeleiden en wetenschap? Blijkbaar zijn hoogopgeleiden en wetenschap niet de weg naar vrede, welzijn en welvaart. Hoogopgeleide dominante politici schepen ons af met o.a. negatieve retoriek en propaganda, en bedenken ons met (“Goede”) censuur en repressie. Mijn term hiervoor: ook fascisme. Denken zij dat wij het niet zien? Woeki Hypo is gematigd liberaal.

27 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens5 dec. 2022 - 14:55

@ Woeki Hypo Jij schrijft: Mijn term hiervoor: ook fascisme. Mijn term voor jouw bijdrage: Fascisme. Ik motiveer dat ook even. Je zet hoogopgeleiden op dezelfde manier neer als bijvoorbeeld Hitler deed ten opzichte van joden. Er is volgens jou een samenhangende gelijk gestemde groep die ten kosten van het gewone volk de macht heeft en wil houden. Dat verhul je met een hoop flauwekul. Maar de essentie van de dingen die je opschrijft kan alleen maar als fascisme geduid worden.

Pietje Puk139
Pietje Puk1395 dec. 2022 - 16:03

Woeki Hypo heeft geen flauw idee wat liberaal betekent. https://nl.wikipedia.org/wiki/Nachtwakersstaat Gematigd liberalisme is net zo iets als een klein beetje zwanger.

Martin van der Linde
Martin van der Linde6 dec. 2022 - 3:31

Ik denk dat woeki niet naar de moedermavo mocht en iedereen die dat wel kon tot zijn vijand heeft verklaard.

Gimli1955
Gimli19556 dec. 2022 - 8:25

De kreet om iemand van fascisme en racisme te beschuldigen is omgekeerd evenredig met het aantal keren dat de term gebruikt wordt. Ooit was populisme ook zo'n kreet, is nu echter niets meer waard en ook geen valide argument meer. Gebruik de beschuldiging met mate, en niet tegenover iedereen die een andere mening of standpunt heeft. Dan verliest hij zijn waarde en wordt het nietszeggend. "Cry wolfe" is eigenlijk best wel op zijn plaats in Nederland, roep het te vaak, dan wordt er steeds minder geluisterd.

Radio-Head
Radio-Head6 dec. 2022 - 11:44

De reacties op de analytische bijdrage van Woeki zijn voorspelbaar. Godfrief Bomans "Wat zulke mensen over het hoofd zien is de eenvoudige waarheid dat het fascisme een houding is van de geest, een bepaalde mentaliteit, een geur, een atmosfeer van onverdraagzaamheid, een met boe-geroep iedere discussie in de grond stampend machtsvertoon, dat als een plotselinge stank van leer en laarzen door zo'n zaal waait. Eng is dat." Het is het leven van de geest (mentale gekneusdheid), en vul het plaatje nu maar in, spiegelkijken is toegestaan. Fijne dag.

DaanOuwens
DaanOuwens6 dec. 2022 - 12:41

@ Gimli1955 Jij schrijft: De kreet om iemand van fascisme en racisme te beschuldigen is omgekeerd evenredig Is dat zo? Op basis van wat heb jij dat vastgesteld? Welke argumenten heb je daarvoor? Dit is niet erg inhoudelijk. En: Ooit was populisme ook zo'n kreet, O? En waarom dan? Hoezo niets meer waard? Welke waarde had het dan? En wat heeft die waardedaling veroorzaakt en waarom? Ook dit is niet inhoudelijk. En: niet tegenover iedereen die een andere mening of standpunt heeft. Op basis van wat stel jij dan vast of de beschuldiging met mate wordt gedaan? Bepaal jij dat? Of mogen anderen daar ook een mening over hebben? Daar zou je wat meer inhoudelijk over kunnen zijn. En: Cry wolfe? Uiteindelijk moet toch een keer geroepen worden. Jouw standpunt is kennelijk nooit iets doen en wachten tot dat de wolf de hele kudde heeft afgeslacht en hij vanzelf weggaat. Inhoudelijk ook niet sterk. En als laatste aan wie richt jij je verwijten? Aan Woeki Hypo of mij? Lijkt mij dat beide niet in dezelfde spiegel kunnen kijken.

Gimli1955
Gimli19556 dec. 2022 - 14:41

@Daan Al je opmerkingen kunnen ook omgedraaid worden, ik mis bij jou ook inhoud en onderbouwing. Je hoeft jet niet eens te zijn met mijn standpunten, maar ze zijn in ieder geval onderbouwd en inhoudelijk. Blijf het bij iedere discussie als opmerking zonder inhoudelijke onderbouwing, alsof het noemen genoeg is. Dan verdwijnt vanzelf de overtuigingskracht. Het veelvuldig gebruik van niet onderbouwde beschuldigingen verzwakt de argumentatie. Dan wordt het net als populisme een loze lege kreet, en is cry wolfe het gevolg.

Gimli1955
Gimli19556 dec. 2022 - 14:44

@Martin Wat een zwakke persoonlijke aanval, zeker geen inhoudelijke onderbouwde argumenten meer.

DaanOuwens
DaanOuwens6 dec. 2022 - 19:43

@Daan Jij schrijft: Je hoeft jet niet eens te zijn met mijn standpunten, maar ze zijn in ieder geval onderbouwd en inhoudelijk. Nee dat zij ze niet. Dat laat ik zien. Iedereen zin mist argumentatie en onderbouwing. Ik pak er één bij: Ooit was populisme ook zo'n kreet, Ik schreef: O? En waarom dan? Hoezo niets meer waard? Welke waarde had het dan? En wat heeft die waardedaling veroorzaakt en waarom? Ook dit is niet inhoudelijk. Ik stel slechts vragen omdat jouw opmerking op geen enkele manier is onderbouwd. Want: Ooit? Sinds wanneer dan? Welk jaar? Waar heb je het over? Populisme is gewoon een politiek begrip. In de wiki dit: https://nl.wikipedia.org/wiki/Populisme Deel jij die definitie? Waarom mag daar volgens jou geen kritiek op zijn? En dan schrijf je ook: alsof het noemen genoeg is. Dat is exact wat je doet. Je noemt wat. Maar kan niet aangeven waarom je het noemt en wat je ermee wil. En vervolgens reageer je keer op keer met: Wat een zwakke persoonlijke aanval, zeker geen inhoudelijke onderbouwde argumenten meer. Jouw antwoord is een aanval. En waarom zou iedereen de tekst van Woeki Hypo serieus moeten nemen? Hij noemt al lange tijd iedereen met meer dan een Mavo diploma fascist. Ik heb op die stelling van hem nog nooit kritiek van jou gezien. Blijkbaar ben je het met hem eens. Mensen die kritisch op zijn tekst reageren moeten van jou hun mond houden. Want dan zijn ze niet inhoudelijk. Wanneer ga jij eens inhoudelijk reageren op dit soort kritiek?

GMatth52
GMatth527 dec. 2022 - 11:56

DaanOuwens 5 dec. 2022 - 15:55 @ Woeki Hypo "Jij schrijft: Mijn term hiervoor: ook fascisme. Mijn term voor jouw bijdrage: Fascisme. (...) Je zet hoogopgeleiden op dezelfde manier neer als bijvoorbeeld Hitler deed ten opzichte van joden. Er is volgens jou een samenhangende gelijk gestemde groep die ten kosten van het gewone volk de macht heeft en wil houden. Dat verhul je met (...)." Woekie Hypo heeft het niet over hoogopgeleiden in het algemeen, als sociale laag, maar over de sociaal-democratie. Niet over Joden. Woekie Hypo schrijft, dat de sociaal-democratie zich maar niet weet te herstellen. De verklaring volgt direct daarna: globaal neoliberaal denken, TINA en "een fascisme". Volgens Serge Halimi, in 2018 chef van Le Monde Diplomatique, heeft de Franse PS met president Mitterand en EU-commissaris Jacques Delors gekozen voor het Europees Monetair Systeem (EMS), en daarmee voor de rechtse politiek in toenmalig West-Duitsland. Deze "Europese soldariteit" heeft geleid tot bezuinigingen en sociale afbraak, ook na de invoering van de €uro in 2002. Onder president Hollande medeplichtig aan het kapot maken van Griekenland door Dijsselbloem (2015). Zo heeft de PS gekozen voor de middenklasse, en heeft zij de werkende klasse, de sociale onderlaag, bewust laten vallen. Hier greep extreem-rechts (Le Pen) zijn kans. De PS verloor 200 Kamerzetels (1993). Zie: "De val van de sociaalliberalen", Daniel Zamora, tijdschrift LAVA, 05-04-2018 Woekie Hypo heeft gelijk.

DaanOuwens
DaanOuwens7 dec. 2022 - 15:03

@ GMatth52 Jij schrijft: Woekie Hypo heeft het niet over hoogopgeleiden in het algemeen Hij heeft het over hoogopgeleiden in het algemeen. Lees deze tekst pak er wat anderen bij. Het gaat niet op de hoogopgeleiden in de PvdA. Overigens zou het dan ook onzin zijn. En je schrijft: Woekie Hypo heeft gelijk. Nee hij verspreidt een gevaarlijke een bedreigende opvatting. Dat doe jij dus nu ook nu jij je committeert aan zijn uitspraken.

DaanOuwens
DaanOuwens7 dec. 2022 - 15:04

@ Radio-Head Jij schrijft: Het is het leven van de geest (mentale gekneusdheid), en vul het plaatje nu maar in, spiegelkijken is toegestaan. Lees je eigen bijdrage, die van Woeki Hypo en je ziet dat Godfried Bomans het over jou en hem heeft. Pak je spiegel er maar bij.

GMatth52
GMatth528 dec. 2022 - 0:37

DaanOuwens 7 dec. 2022 - 16:03 "@ GMatth52 Jij schrijft: Woekie Hypo heeft het niet over hoogopgeleiden in het algemeen Hij heeft het over hoogopgeleiden in het algemeen. (...) Het gaat niet op de hoogopgeleiden in de PvdA. Overigens zou het dan ook onzin zijn." In bovenstaande bijdrage schrijft Woekie Hypo over hoger opgeleiden in de context van de sociaal-democratie. Want deze hoger opgeleide partij-elite heeft zich vervreemd van de arbeidersklasse en haar strijd voor beter levensomstandigheden onder het kapitalisme; tegelijk heeft deze elite het neoliberalisme omarmd en gekozen voor een politiek van privatiseren van publieke voorzieningen, en voor de hogere middenklasse en grote ondernemers. Zie de keus van Tony Blair in het VK voor de 'Derde Weg'-lees voortzetting van het Thatcherisme- en het 'afschudden van de ideologische veren' door Wim Kok. En dit in het kader van een bijpassend Europese politiek. Zie voor deze analyse het boven genoemde artikel over Serge Halimi en het boek "Dat hadden we nooit moeten doen" van Duco Hellema en Margriet van Lith. Ondersteunt Poetin extreem-rechtse partijen in de EU? Ongetwijfeld. Maar het was Frans Timmermans die in 2012 Job Cohen - die toenadering zocht tot de SP - opzij schoof en de weg effende voor het kabinet Rutte II van VVD en PvdA. Als EU-commissaris wurgde hij Griekenland. De electorale ineenstorting van de PvdA na 2014 gaf meer ruimte aan PVV en aanverwanten. U gaat hier niet inhoudelijk op in, en dat is zwak.

Woeki Hypo
Woeki Hypo8 dec. 2022 - 15:01

@ Gimli1955, Radio-Head, en GMatth52, Deel 1 van 2. Hierbij wil ik Gimli1955, Radio-Head, en GMatth52 bedanken voor hun (constructieve) reacties. 1 Sociaal Democratie. GMatth52 geeft een juiste interpretatie van en een uitgebreide toelichting op mijn abstracte formuleringen, m.b.t. de sociaal democratie. Mijn dank hiervoor. De klassieke sociaal democratie zegt zelf, dat zij gebaseerd is op de solidariteit van hoogopgeleiden met laagopgeleiden. Deze solidariteit is met de feitelijke acceptatie van het neoliberalisme door de institutionele sociaal democratie verloren gegaan (a.h.w. eenzijdig opgezegd door de betreffende hoogopgeleiden). 2 Wetenschap en hoogopgeleiden. De hoogopgeleiden zijn ook mediatoren van de wetenschap. O.a. de principes in de economische wetenschap worden door hoogopgeleiden geformuleerd (o.a. m.b.v. wiskunde). Kloppen deze principes wel met de idealen van de Verlichting en het humanisme (seculier of religieus)? Tegelijkertijd kan men zich afvragen wat eigenlijk de positie van de wetenschap en de hoogopgeleiden in de (huidige) maatschappij is en wat deze positie zou moeten zijn (filosofie, ethiek). Einde deel 1 van 2.

Woeki Hypo
Woeki Hypo8 dec. 2022 - 15:04

Deel 2 van 2. Onafhankelijkheid. Ik denk, dat de wetenschap minimaal onafhankelijk moet zijn, zoals de media, en de andere machten van de Trias Politica (de scheiding van deze machten). Ik denk ook, dat deze onafhankelijkheid van de genoemde vijf instituties niet meer gegarandeerd is in de huidige globaal neoliberale maatschappij en (Westerse) wereld. Onafhankelijken of alternatieven staan tegenwoordig onder (maximale) druk van de (globaal) neoliberale consensus (TINA). De retorische reactie van Daan Ouwens (o.a.: “Nee hij verspreidt een gevaarlijke een bedreigende opvatting ”) is een manifestatie van deze retorische, censurerende of repressieve druk. “De smalle marges van de politiek” worden tegenwoordig steeds smaller. En deze smalle marges bevinden zich (op sommige / veel gebieden) niet in een midden. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

DaanOuwens
DaanOuwens8 dec. 2022 - 18:57

@ GMatth52 Jij schrijft: In bovenstaande bijdrage schrijft Woekie Hypo over hoger opgeleiden in de context van de sociaal-democratie. Nee dat doet hij niet. Het is een herhaling van al zijn eerdere teksten. Zelfs nu hij hier onder jouw standpunt hierin bevestigd. Vandaar ook de reactie: Ik denk dat woeki niet naar de moedermavo mocht en iedereen die dat wel kon tot zijn vijand heeft verklaard. En je schrijft: U gaat hier niet inhoudelijk op in, en dat is zwak. Nee ik vind het onzin. Er is geen arbeidersklasse meer en in de PvdA is geen elite. Dus ik moet mij in jouw begrippenkader wringen terwijl ik het onzin vind. Als je dat zo graag wil moet je eerst maar definiëren wie die elite is. Binnen de PvdA of er buiten. Hoeveel zijn het er? Wat willen ze? En waarom. En wie zijn de arbeiders? Hoeveel zijn er en wat willen ze? Wat is hun maatschappelijke positie. Ik heb nog nooit een antwoord van conservatief links op die vragen gezien en zonder een antwoord daarop is alle discussie ziinloos.

DaanOuwens
DaanOuwens8 dec. 2022 - 19:06

@ Woeki Hypo Jij schrijft: geeft een juiste interpretatie van en een uitgebreide toelichting op mijn abstracte formuleringen, m.b.t. de sociaal democratie. Nee dat doet hij niet. Want je schrijft: sociaal democratie zegt zelf, dat zij gebaseerd is op de solidariteit van hoogopgeleiden met laagopgeleiden. En: De hoogopgeleiden zijn ook mediatoren van de wetenschap. Dus eerst heb je het specifiek over de hoger opgeleiden in de PvdA en vervolgens weer in het algemeen. Dus je verwijten zijn gericht aan alle hoger opgeleiden. Je benadert hen als één homogene groep. Je zet daarnaast een groep lager opgeleiden neer als slachtoffers. Kortom jouw gebruikelijke verhaal. Jouw vorm van fascisme, de lager opgeleiden als het volk en de hoger opgeleiden als onderdrukkers. Verder vind ik jouw formuleringen niet abstract, het is onsamenhangend, onlogisch, vaag en warrig. Maar meer ook niet.

GMatth52
GMatth529 dec. 2022 - 0:05

DaanOuwens 8 dec. 2022 - 19:57 "@ GMatth52 Jij schrijft: In bovenstaande bijdrage schrijft Woekie Hypo over hoger opgeleiden in de context van de sociaal-democratie. Nee dat doet hij niet. (..). Zelfs nu hij hier onder jouw standpunt hierin bevestigd. Vandaar ook de reactie: (...)." Wat schetst mijn verbazing bij het lezen van uw laatste reactie..... Ik verwijs naar een analyse van de verrechtsing van de sociaal-democratie, compleet met vermelding van bronnen, en van historische feiten. U zegt dat ik onzin schrijf, maar zonder enige onderbouwing U blijft steken in persoonlijke aanvallen op Woeki Hypo. Uw vragen over arbeiders, een elite en de PvdA probeer ik -kort- te beantwoorden. Arbeiders zijn die mensen, die hun arbeidskracht moeten verkopen aan de kapitalisten, de privé-bezitters van de productiemiddelen. De laatsten eigenen zich de meerwaarde van de producten, die uitgaat boven het arbeidsloon, toe. Naast arbeiders horen leerkrachten, verpleegkundigen, administratief en ondersteunend personeel, en ambtenaren, tot de werkende klasse. Zelfstandigen zonder personeel eveneens. Tegenover hen staan de grote ondernemers, aandeelhouders en bankiers. Hun belang is bezit en accumulatie van kapitaal. De overheidspolitiek dient uiteindelijk de accumulatie van het kapitaal van de privébezitters. De PvdA-elite zijn de inwisselbare personen, die het neoliberalisme hebben omarmd en de solidariteit met de werkenden verbroken. Kritische mensen zijn monddood gemaakt.

DaanOuwens
DaanOuwens9 dec. 2022 - 11:37

@ GMatth52 Jij schrijft: Ik verwijs naar een analyse van de verrechtsing van de sociaal-democratie, compleet met vermelding van bronnen, en van historische feiten. En? Ik verwijs naar mijn reactie. Over je link zal ik kort zijn. Ik lees hem niet. Er zijn op internet honderden betogen met onderbouwing, historisch feiten over de opkomst en ondergang van de sociaal democratie. Het blijft de werkelijkheid van de schrijver waar ik hier mijn analyse en conclusies tegenover zet. Ik voer hier de discussie met jou en niet met de schrijver van jouw linkjes. Als je kritiek op mijn tekst hebt zal jij hier een reactie moeten typen niet een linkje sturen. Tenzij je inhoudelijk niets te melden hebt. Vervolgens heb je een onzinnige scheiding tussen kapitaal en arbeid. Ik proef het gedateerde gedachtegoed van Marx. Arbeid is ook een hobby, vermaak, ontspanning. Voor iemand in loondienst als ZZP-er of als ondernemer. En er zijn mensen die inkomen bij elkaar krijgen met hun hobby. Er is een enorme diversiteit aan arbeidsrelaties ontstaan waarbij ook de hele verhouding opdracht geven/opdracht ontvangen is veranderd. Er is anno 2022 helemaal niets meer over van het begrippenkader dat jij hier gebruikt. Jouw arbeider bestaat niet meer. Het PvdA kader is een mix van mensen in loondienst, ZZP-ers ambtenaren, gepensioneerden kortom een gewone mix van alles in de samenleving. Die zijn trouw aan zich zelf en hun partij.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 dec. 2022 - 13:38

Woekie Hypo schrijft al jaren cryptische stukjes waarbij het alle hoogopgeleiden op dezelfde manier neerzet. Wat zijn eigen opleidingsniveau is weet ik niet maar aangezien hij een man is kwam de moedermavo niet in aanmerking. De school was bedoeld voor vrouwen die als meisje niet hadden mogen doorleren omdat ze toch gingen trouwen. De mannen waren niet altijd positief over die plotselinge leergierigheid. https://anderetijden.nl/aflevering/132/De-Moedermavo

DaanOuwens
DaanOuwens9 dec. 2022 - 15:41

@ DanielleDefoe Nadat de vrouwen het goede voorbeeld hadden gegeven kwamen ook de mannen naar de moeder mavo. En veranderde deel de naam in tweede kans onderwijs. Althans in Rotterdam. Het stopte ook niet bij de Mavo. Er kwam een Havo variant en zelfs een VWO. Met uiteindelijk de Open Universiteit kan je tot academisch niveau ook later nog nieuwe dingen opsteken. Maar als ik er naar mag raden denk ik dat het toch nog meer vrouwen dan mannen zullen zijn die dat doen.

GMatth52
GMatth5210 dec. 2022 - 1:17

DaanOuwens 9 dec. 2022 - 12:37 "@ GMatth52 Jij schrijft: Ik verwijs naar een analyse van de verrechtsing van de sociaal-democratie, compleet met vermelding van bronnen, en van historische feiten. En? Ik verwijs naar mijn reactie. Over je link zal ik kort zijn. Ik lees hem niet. Er zijn op internet honderden betogen met onderbouwing, historisch feiten over de opkomst en ondergang van de sociaal democratie." 1. U vraagt anderen steeds om feiten en onderbouwing, maar komt er zelf bijna niet mee. "Het blijft de werkelijkheid van de schrijver waar ik hier mijn analyse en conclusies tegenover zet. Ik voer hier de discussie met jou en niet met de schrijver van jouw linkjes. (..) " 2.a. Uw "analyse" is het tot onzin verklaren van de door uw opponent aangevoerde feiten en argumenten. Uw "conclusie" : ik ga er niet op in. Komt op mij over als een cirkelredenering. 2.b. Bronvermelding bij argumenten gangbaar in discussies; niemand verplicht u meegeleverde linkjes na te trekken. "Vervolgens heb je een onzinnige scheiding tussen kapitaal en arbeid. Ik proef het gedateerde gedachtegoed van Marx. Arbeid is ook een hobby (...). Voor iemand in loondienst als ZZP-er of als ondernemer." 3.a. De scheiding tussen kapitaal en arbeid vormt de reële basis van het kapitalisme: een ingenieur in dienst van de BAM heeft volstrekt geen zeggenschap over de productiemiddelen en de investeringen van 'zijn' of 'haar' onderneming. De minderjarige delver in de Congolese kobaltmijn evenmin.

GMatth52
GMatth5210 dec. 2022 - 3:17

DaanOuwens 9 dec. 2022 - 12:37 [vervolg] "@ GMatth52 Jij schrijft: Ik verwijs naar een analyse van de verrechtsing van de sociaal-democratie,(...). (....) Vervolgens heb je een onzinnige scheiding tussen kapitaal en arbeid. Ik proef het gedateerde gedachtegoed van Marx. Arbeid is ook een hobby (...). Voor iemand in loondienst als ZZP-er of als ondernemer." 3.b Dat zelfstandigen van hun hobby hun werk maken, is hiermee niet in tegenspraak. Zij zijn -in uw eigen woorden- ondernemers, die producten of diensten leveren, waar -letterlijk- een markt voor is. Zij leven daarvan. 3.c. De winsten van de privé-bezitters stijgen procentueel, ook t.o.v. de lonen van de werkers, die al lang niet meer in waarde stijgen. Het gedachtegoed van Marx is niet gedateerd. 4. Tot slot de PvdA, u vroeg immers wie is wie. Elite en het lagere kader zijn zeer ongelijk. Elite: partijbestuur, bestuurders, topambtenaren, managers bedrijfsleven: Kuiken, Ploumen, Asscher, Samson, Cohen, Timmermans, Bos, Kok, Den Uyl, Drees. Jaren 90 koos de elite voor het neoliberalisme en verbrak de solidariteit tussen hoger en lager opgeleiden, aldus Woeki Hypo. Net als bij het beginselprogramma van 1959 is een principieel debat gesmoord. Gemangelde opposanten: G. Bosman en L. Jacobi (Linksom 2017), T. Kuzu en S. Öztürk (2014), J. Pronk (2013), J. Cohen (2012), H. Vos (FNV, overl. 1998), P. de Visser (vertrok 1991), S. de Wolff, J. Buskes en F. Kief (Sociaal Democratisch Centrum 1958). I rest my case.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 dec. 2022 - 10:28

DaanOuwens de verder geschiedenis ken ik uiteraard maar de "moedermavo" had een expliciet speciaal doel namelijk de onderwijsachterstand van vrouwen wegwerken. Dat aspect is verloren gegaan oa. omdat de achterstand grotendeels is ingehaald. De Open Universiteit heeft ook het hoogste percentage vrouwelijke hoogleraren van alle universiteiten.

DaanOuwens
DaanOuwens10 dec. 2022 - 11:51

@ GMatth52 Jij schrijft: U vraagt anderen steeds om feiten en onderbouwing, maar komt er zelf bijna niet mee. Ik kom er altijd mee. In ieder stukje staat wat ik vind en waarom ik dat vind. Ik gebruik nooit teksten van anderen om mijn gelijk te halen. En: De scheiding tussen kapitaal en arbeid vormt de reële basis van het kapitalisme: Nee dat is niet zo, dat was zo. De grootste geldpotten in Nederland zitten in de pensioenfondsen van de werknemers. Die overigens over de hele wereld investeren. Er is niet een kleine rijke groep die alle productiemiddelen bezit. Voor de verhouding baas/arbeider moet je eens naar de verhouding bestuurder/medisch speciallist kijken in een ziekenhuis. Wie heeft meer macht? En meer inkomen? En: G. Bosman en L. Jacobi (Linksom 2017), T. Kuzu en S. Öztürk (2014), J. Pronk (2013), J. Cohen (2012), H. Vos (FNV, overl. 1998), P. de Visser (vertrok 1991), S. de Wolff, J. Buskes en F. Kief (Sociaal Democratisch Centrum 1958). Niet gemangeld, hun eigen keuzes gemaakt. Bosman bijvoorbeeld probeerde constant ook op deze site de PvdA te dwingen tot een dogmatische achterhaalde koers. Had nauwelijks enig draagvlak binnen de partij een voorbeeld van de oude garde. Hij zocht zijn eigen isolement op. Binnen de PvdA is geen elite. De leden op afdelingsniveau bepalen de afvaardiging. Degenen die verkiesbaar zijn, zijn ook vaak degenen die de verkiezingsposters met hun eigen afbeelding erop, op de lantarenpalen plakken. Bij andere partijen is dat ook zo.

GMatth52
GMatth5210 dec. 2022 - 14:52

DaanOuwens 10 dec. 2022 - 12:51 Deel 1 "@ GMatth52 Jij schrijft: U vraagt anderen steeds om feiten en onderbouwing, maar komt er zelf bijna niet mee. (...) En: De scheiding tussen kapitaal en arbeid vormt de reële basis van het kapitalisme: Nee dat is niet zo, dat was zo. De grootste geldpotten in Nederland zitten in de pensioenfondsen van de werknemers." Dat is nog steeds zo. Dat er stuwmeren van miljarden €uro's zijn ontstaan door een wettelijk verplichte pensioenegeling doet daar niets aan af. De ingenieur van de BAM is nog steeds loonarbeider en niet-bezitter Zo ook de kobaltdelver in de Congolese mijn. "Niet gemangeld, hun eigen keuzes gemaakt. Bosman bijvoorbeeld probeerde constant ook op deze site de PvdA te dwingen tot een dogmatische achterhaalde koers. (..). Hij zocht zijn eigen isolement op." 'Dogmatische achterhaalde koers' is niet relevant, maar wel het feit dat Bosman door het partijbestuur was uitgesloten van de verkiezing tot partijleider in 2017. 'Dogmatisch en achterhaald' had dan ter discussie gestaan, net als de even dogmatische neoliberale consensus van het partij-establishment. Wie zich van deze consensus verwijdert wordt kaltgestellt: - L. Jacobi - stemde tegen de JSF - geen verkiesbare plaats voor de 2e Kamer; - J. Cohen - samenwerken met de SP - gewipt als partijleider; - Kuzu en Öztürk -tegenspraak tegen Asschers leugens over Nederturken - als partijlid geroyeerd; - H. Vos, hield vol tot zijn dood; - P. Visser ging -als enige- zelf weg.

GMatth52
GMatth5210 dec. 2022 - 15:24

DaanOuwens 10 dec. 2022 - 12:51 Deel 2 "@ GMatth52 Jij schrijft: U vraagt anderen steeds om feiten en onderbouwing, maar komt er zelf bijna niet mee. (...) En: De scheiding tussen kapitaal en arbeid vormt de reële basis van het kapitalisme: (...) Binnen de PvdA is geen elite. De leden op afdelingsniveau bepalen de afvaardiging. Degenen die verkiesbaar zijn, zijn ook vaak degenen die de verkiezingsposters met hun eigen afbeelding erop, op de lantarenpalen plakken." Mij maakt u niet wijs dat u dat zelf gelooft: in de PvdA is geen elite. W. Bos is vanuit zijn hoge positie bij SHELL in 1998 binnengehaald als kandidaat-Kamerlid, werd gekozen, en werd in 2003 -na het vertrek van Melkert- politiek leider van de PvdA. Bij G. Bosman ging het niet om de verkiezing tot congresafgevaardigde namens zijn afdeling, maar om de kandidaatstelling voor het partijleiderschap in 2017. Hij werd op voorhand uitgesloten, en daarmee was ook een mogelijke discussie over de neoliberale koers van de PvdA in de kiem gesmoord. De 2 toegelaten kandidaten, Asscher en Samson, waren immers representatief voor dezelfde neoliberale koers van het rampkabinet Rutte II. Dus: - de sinds de jaren 90 gekozen koers staat niet ter discussie; - oppositie wordt met machtsmiddelen tegengewerkt; - dat een folderend modaal partijlid evenveel invloed heeft als een lid van de partijtop is grote onzin. De PvdA-top blokkeert elke koerswijziging naar links. De neoliberale politiek schept ruimte voor extreem-rechts.

Ontheemde
Ontheemde5 dec. 2022 - 14:01

De reacties alhier lezende . Timmermans heeft duidelijk een geloofwaardigheidsprobleem.

1 Reactie
Martin van der Linde
Martin van der Linde6 dec. 2022 - 8:00

De reacties lezende maakt duidelijk dat het overgrote deel hier barst van de vooroordelen en niet in staat is ergens een objectief oordeel over te geven. Ze zijn kleingeestig, bekrompen, ronduit belachelijk en voorspelbaar.

RaymondenJoop
RaymondenJoop5 dec. 2022 - 13:35

Tijdens dit WK en de huidigecenergiecrisis is duidelijk geworden dat men niet zit te wachten op het moralistische vingertje vh westen. Hetzelfde westen dat globalisering predikt, arrogant en naïef. Timmermans is in de EU een boegbeeld hiervan. Wat minder EU gedachtengoed had veel meer gebracht om de armoede agv de gestegen prijzen te bezweren. Zo stupide hoe we Putin alle tools geven, alleen maar omdat je eigen naïeve droom je blind maakt

3 Reacties
LaBou
LaBou 5 dec. 2022 - 17:34

De geschiedenis van de jaren na ww2 leert dat de vs betrokken is geweest bij het (gewelddadig) installeren van (extreem)rechtse regimes. Het is dus duidelijk waar putin e.e.a. heeft afgekeken.

Paul Spijkers
Paul Spijkers5 dec. 2022 - 22:07

LaBou, dat deden de Russen al voordat er een VS was.

LaBou
LaBou 6 dec. 2022 - 16:25

Geef eens wat voorbeelden spijker. Want ook de vs zijn inmiddels de 200 jaar ruimschoots voorbij.

Break on through
Break on through5 dec. 2022 - 13:31

Goed dat Timmermans dit even aankaart. Realiseren extreemrechtse stemmers zich niet natuurlijk. Immers, die "denken" slechts met hun onderbuik en daarvoor is haat en nijd (geserveerd door extreemrechts) het succes recept. \ FvD, PVV, JA21 en BBB hebben gelukkig echt te weinig zetels om het verschil te maken.

Abma
Abma5 dec. 2022 - 12:15

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

EenMening3
EenMening35 dec. 2022 - 11:34

Parti Gauche --> La France Insoumise.

4 Reacties
LaBou
LaBou 5 dec. 2022 - 17:36

En mening denkt nu dat iedereen er in trapt? Want natuurlijk bedoelt hij parti droit.

EenMening3
EenMening35 dec. 2022 - 22:31

@LaBou De partij van Putinversteher Jean-Luc Mélenchon heette ooit Parti Gauche maar tegenwoordig La France Insoumise. De naam is veranderd, het Franse anti-NAVO beestje niet.

LaBou
LaBou 6 dec. 2022 - 16:27

Voor de verandering heeft mening hier gelijk: ik reageerde te snel. Dat krijg als iedereen elke keer weer een nieuwe reactie begint i.p.v. op de oorspronkelijke te reageren.

randomjooperd
randomjooperd7 dec. 2022 - 9:55

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

EenMening3
EenMening35 dec. 2022 - 11:31

De NAVO moet Oekraïne net zolang steunen totdat Rusland zich terugtrekt op de grenzen van voor 2014. Dan lost het probleem van Poetin zich vanzelf op. Twee vliegen in een klap. Putinversteher zijn grootschalig aanwezig binnen FVD en PVV maar ze zitten ook aan de andere kant van het politieke spectrum. De laatste groep wordt vooral gedreven door extreme vormen van antiamerikanisme en een grote afkeer van de NAVO. Het is het zoveelste bewijs voor het hoefijzermodel. De beweegredenen zijn anders maar uiteindelijk komen ze op hetzelfde punt uit: pro Poetin. Hieronder wordt Jean-Luc Mélenchon genoemd, leider van de Franse Parti Gauche. Mélenchon, Le Pen et Zemmour, bien étonnés de se trouver ensemble. https://www.groene.nl/artikel/franse-politici-pogen-hun-liefde-voor-poetin-weg-te-poetsen

3 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland5 dec. 2022 - 18:53

Ik zie die oorlog liever gisteren dan vandaag stoppen met een staakt het vuren, al die doden en gewonden, oorlog en geweld is nooit de oplossing. Maar goed, ik ben en blijf voor altijd een pacifist en dan ben je tegenwoordig voor zichzelf links noemende mensen al extreem rechts. Wellicht dat onderhandelingen betekenen dat Poetin met zijn agressie een stuk terrein heeft weten te annexeren, hopelijk komt er ooit een andere leider in Rusland en kan de bevolking in die gebieden alsnog met eerlijke verkiezingen bepalen of ze bij Rusland of de Oekraïne willen horen. Voor nu voelt deze annexatie heel oneerlijk, maar wat gaat eindeloos door vechten en doden van mensen (Oekraïners en Russen) dan opleveren?

DaanOuwens
DaanOuwens6 dec. 2022 - 10:08

@ Rick Hofland Jij schrijft: ik ben en blijf voor altijd een pacifist Nee dat ben je niet. Een pacifist wijst geweld af. Zelfs as dat tot de eigen dood leidt. Een pacifist kiest voor geweldloos verzet. Jij kiest niet voor verzet maar voor onderwerping. Daar is weer een ander woord voor en dat is ggeen pacifist. En in Oekraïne leidt onderwerping ook nog eens tot een situatie die nauwelijks beter is dan oorlog. Ook dan worden door Russische soldaten burgers mishandeld en gedood. Volgens Oekraïne zijn 100.000 Oekraïense kinderen naar Rusland gebracht. In Russische media wordt gemeld dat die kinderen bij Russische pleeggezinnen worden onder gebracht om opgevoed tot worden tot mensen die houden van Rusland. En dan suggereer jij dan onderwerping een goede zaak is? Slechts het afstaan van een stukje land? Ik vraag mij af wat de ouders van die kinderen van jouw visie vinden.

randomjooperd
randomjooperd7 dec. 2022 - 9:39

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

EenMening3
EenMening35 dec. 2022 - 11:31

De NAVO moet Oekraïne net zolang steunen totdat Rusland zich terugtrekt op de grenzen van voor 2014. Dan lost het probleem van Poetin zich vanzelf op. Twee vliegen in een klap. Putinversteher zijn grootschalig aanwezig binnen FVD en PVV maar ze zitten ook aan de andere kant van het politieke spectrum. De laatste groep wordt vooral gedreven door extreme vormen van antiamerikanisme en een grote afkeer van de NAVO. Het is het zoveelste bewijs voor het hoefijzermodel. De beweegredenen zijn anders maar uiteindelijk komen ze op hetzelfde punt uit: pro Poetin. Hieronder wordt Jean-Luc Mélenchon genoemd, leider van de Franse Parti Gauche. Mélenchon, Le Pen et Zemmour, bien étonnés de se trouver ensemble. https://www.groene.nl/artikel/franse-politici-pogen-hun-liefde-voor-poetin-weg-te-poetsen

1 Reactie
LaBou
LaBou 6 dec. 2022 - 11:38

Hier (en in de VS) was het niet anders gezien dit citaat "In de oorlogspropaganda vergeten ze vlug. Poetin was nog niet lang geleden een ‘good guy’ voor het Westen. Tony Blair wuifde tijdens de Tsjetsjeense oorlog van Poetin alle kritiek weg op Poetin. Poetin was twintig jaar geleden een graag geziene gast in Londen. Blair noemde Poetin een ‘hervormer’." Uit https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2022/12/05/oorlogskoorts-een-pletwals-aan-propaganda-overspoelt-ons/ Enkele maanden later keurde Poetin een gigantisch oliecontract goed tussen de Britse oliegigant BP en een Russisch oliebedrijf. Rusland begon ook massaal Britse wapens te kopen. Poetin was zelfs een bondgenoot van de NAVO toen die Afghanistan binnenviel. Hij stuurde Russische specialisten naar de CIA met terreinkennis over Afghanistan. Hij zorgde ervoor dat het luchtruim werd opengesteld in de voormalige Sovjet- republieken om de NAVO-straaljagers naar Afghanistan te sturen."

Willem D2
Willem D25 dec. 2022 - 11:01

Ik denk wel eens dat Frans Timmermans de mensen richting extreem rechts drijft met zijn uitspraken, voorstellen en gebrek aan voorbeeldgedrag.

2 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman5 dec. 2022 - 18:06

Babbelen in veel talen, gespeend van kennis. Je moet de man nageven hij is er heel ver mee gekomen, bewonderenswaardig.

oproerkraaier
oproerkraaier5 dec. 2022 - 22:14

Hij heeft wel gelijk!

DaanOuwens
DaanOuwens5 dec. 2022 - 10:53

Timmermans zou naar de reacties hier moeten kijken. Er is ook op nationaal niveau geen solidariteit tussen burgers, dus sowieso al niet met burgers elders en ook niet met de burgers in Oekraïne. Wat je kan zien, als je goed kijkt, is solidariteit van individuen met anderen. Maar er is geen sprake van solidariteit van de Nederlandse samenleving als geheel. En Timmermans speculeert wel op die onderlinge cohesie en solidariteit. Dat is een ideologisch concept maar geen realiteit. Verder heeft hij natuurlijk gelijk. Poetin probeert rechts Nederland en vooral extreem rechts macht en invloed te geven. Vandaar de sympathie van Wilders en Baudet en Le Pen in Frankrijk en Orban in Hongarije voor Poetin. Allemaal lui met vergelijkbare opvattingen als Poetin zelf. En uiteraard zijn er genoeg Nederlandse burgers die de aanval van Rusland op Oekraïne steunen. Dagelijks te lezen op deze site. Dus Timmermans ziet het probleem helder maar zoekt de verkeerde oplossing. Die ligt niet in solidariteit maar in individuele vrijheid. Daar zou hij zijn boodschap op moeten baseren met de verwijzing naar de afschaffing van de rechtstaat in Rusland.

4 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew6 dec. 2022 - 5:51

@Ouwens: Timmermans zou naar de reacties hier moeten kijken. ------------------------------ Mee eens. Goed voor zijn karakter.

randomjooperd
randomjooperd6 dec. 2022 - 8:14

[Poetin probeert rechts Nederland en vooral extreem rechts macht en invloed te geven. Vandaar de sympathie van Wilders en Baudet en Le Pen in Frankrijk en Orban in Hongarije voor Poetin.] Le Pen's populariteit in Frankrijk was al groot voor Poetin. De PSF heeft hem groot gemaakt, ze vonden het goed tegen rechts. Kijk naar de PSF nu. Orban is groot geworden door een helder antwoord te geven (geen waardeoordeel) aan de bestaande politiek richting in de EU. Samen, trouwens, met de vrienden van PiS n Polen. Daar hoor ik je niet over klagen. Waarom? En hier is rechtspopulisme groot geworden met Pim. Was dat ook Poetin's schuld? Of heeft het beleid van de PvdA ook een handje geholpen? Is het wegsturen van je kiezers een goed idee (allochtenen stemden massaal PvdA, net als autochtone arbeiders). Als men zich focust op de hoogopgeleid stedelijk professional, dan moet men niet gek kijken als die niet op een arbeiderspartij gaat stemmen. Liberale eliten zijn belangrijk, maar de meesten zien zich niet als "arbeider". Een beetje zelf reflectie zou de socialdemocratie niet misstaan. Dan over de steun aan Poetin op die site. Het betuigt minder van steun aan Poetin als van gebrek aan steun voor het huidig beleid. Daar zou ik naar kijken. Waarom steunt de burger niet deze "jihad" tegen Rusland? Wellicht ziet men dat het hypocriet is? Mensenrechten belangrijk in Oekraïne, maar niet in Palestina? Of Qatar? Of Yemen? Zullen we, bij voorbeeld, wapens aan de PLO sturen?

DaanOuwens
DaanOuwens8 dec. 2022 - 21:25

@ randomjooperd Jij schrijft: Daar hoor ik je niet over klagen. Waarom? Omdat het Pools nationalisme zich afkeert van Poetin. Daarin onderscheidt zich van het Frans nationalisme. Logisch gezien het feit dat Polen een andere ervaring hebben met het dictatoriale onderdrukkende Rusland. Die hebben de knoet al gevoeld en willen hem niet meer. Waarom stel je die vraag? Het antwoord had je zelf ook wel geweten. En je schrijft: En hier is rechtspopulisme groot geworden met Pim. Nee het rechts populisme is er altijd en overal. In Rusland en hier. Fortuin heeft het gelegitimeerd. Poetin heeft er gebruik van gemaakt om de macht naar zich toe te trekken. Maar een dictatuur heeft geen legitimering van macht meer nodig. De macht hebben en kunnen uitoefenen is voldoende om de tegenstand uit te schakelen. En: Zullen we, bij voorbeeld, wapens aan de PLO sturen? Waarom niet. Er is wel een verschil. Het westen en de Navo is mede schuldig aan de situatie in Palestina. Poetin en Rusland zijn de enige schuldigen aan de situatie in Oekraïne. Daarom steunt de burger deze jihad tegen Rusland. En terecht. En de Nederlandse burger is verdeeld over de situatie in Palestina. Ook deze antwoorden ken jezelf ook. Op dit onderwerp hoeft de sociaal democratie niet aan reflectie te doen. Lijkt mij beter als zij zichzelf de vraag stellen of zij de stem van de rechtse werkende witte burger nog wel willen winnen. Want die stemt uit volle overtuiging rechts. Vaak extreem rechts.

DaanOuwens
DaanOuwens8 dec. 2022 - 21:27

@ EricDonkaew Jij schrijft: Mee eens. Goed voor zijn karakter. Nee, belangrijk voor zijn strategie. Hij heeft blijkbaar de behoefte zijn handelswijze af te stemmen op wat mensen zoals jij bijvoorbeeld denken. Volgens mij moet hij die moeite niet nemen.

Wakker Dier
Wakker Dier5 dec. 2022 - 9:52

De denigrerende toon van salonsocialisten naar de gewone 'domme' burger heeft extreem rechts heel wat meer stemmen opgeleverd dan de manipulaties van Poetin.

20 Reacties
MG1968-2
MG1968-25 dec. 2022 - 11:18

Hiermee geef je aan dat die burger extreem rechts stemt vanwege uitspraken en meningen van anderen. En je vind het nodig om de kwalificatie 'domme' tussen aanhalingstekens te plaatsen. Dan is de vraag: waarom koos je voor die aanhalingstekens?

Gerygrr
Gerygrr5 dec. 2022 - 12:00

Maar wat als het gewoon sluwe opzet was van Poetin om het westen op te delen in elkaar bestrijdende groepen? Woke als extreem rechts opstookmodel? Hetzelfde met islamofobie?

Gimli1955
Gimli19555 dec. 2022 - 12:50

Het uitrukken van de principiële veren en meeregeren met Rutte in Rutte 2 ook. Daarnaast het steunen van Uruzgan en het Lente akkoord heeft veel ooit linkse stemmers weggejaagd richting rechts. "Links" heeft zichzelf vakkundig uitgeschakeld in het politieke systeem en is daarna richting woke uitgeweken, en dat levert de kwetsbaren helemaal niets op, vergelijkbaar met hun steun aan het nieuwe pensioen stelsel. Wat ook een principiële blunder zal blijken te zijn, net als de invoering marktwerking.

Sonic2
Sonic25 dec. 2022 - 14:01

Die (bijna) drie zinnen is een totaal onbewezen stelling. Bewijs eens met cijfers en feiten waarom dit zo is. Waarom zijn "salonsocialisten" denigrerend? Is de realiteit uit dragen denigrerend? Ik kan tot vervelens toe weer de cijfers naar boven halen uit het verleden. Hoe de Boerenpartij van Koekkoek is mislukt. Hoe de CD zijn mislukt. Hoe Leefbaar Nederland en de LPF zijn mislukt. Weet u nog van Geenpeil en VNL? Op ultra rechts stemmen is net zo achterlijk als roken. Iedereen weet dat het nergens toe leidt en juist tot grote schade leidt. Behalve een deel van Nederland wat gewoon achterlijk stemt. Ik moet mezelf dus kennelijk censureren om iets wat aantoonbaar( ook met cijfers aangetoond) NIET werkt te verbloemen en te verdraaien als iets wat wel werkt. Als de "domme burger" niet dom genoemd wilt worden, moeten ze wat minder achterlijk stemmen. Het is niet de media die die burgers dom laat lijken. Ook niet links. Maar die totale clowns waar ze op stemmen. Geen wonder dat je belachelijk wordt gemaakt. Als je zo ontzettend stom stemt. En als je zulke nationalistische radicale clowns steunt. Dan kun je ook denigrerende reacties verwachten. Die ze overigens niet krijgen. De haat, de demonisering en de denigrerende uitspraken zijn voor linkse realisten( inderdaad daar val ik ook onder) die al die drek over zich heen krijgen van mensen die aantoonbaar ongelijk hebben gehad. En die ongelijk gaan krijgen. Bied eerst eens uw excuus aan voor Forum, voor dat u links aanpakt

randomjooperd
randomjooperd5 dec. 2022 - 14:21

juist, de 'deplorables'. Mee doen aan bezuinigingen aan de welzijnstaat, dan verbaasd zijn dat de arbeiders de socialdemocratie links laten liggen. Niemand had dit kunnen zien aankomen.

Nuilert
Nuilert5 dec. 2022 - 14:46

@Sonic Het zal me aan m'n reet roesten waar Rechts gelijk in denkt te hebben of wat wel of niet werkt aan rechtse partijen. Veel belangrijker is dat Links de verbinding met de arbeider herstelt. De arbeider die door arrogant Links met regelmaat voor rotte vis wordt uitgemaakt. Ook door jou. Scheldkannonades als de jouwe werken averechts; het wordt tijd om vliegen met stroop te vangen in plaats van met azijn. Links MOET winnen. Desnoods ten koste van je ego en je onverdiende gevoel van superioriteit.

KritischKijken
KritischKijken5 dec. 2022 - 15:12

@Sonic Ik ben dat u het zelf langzamerhand niet meer ziet: Laten we aannemen dat er veel reageerders hier op Joop een redelijke afspiegeling zijn van hoe links NL over niet-linkse opinies denkt. Dan kan je toch moeilijk ontkennen dat dedain er niet vanaf spat, om nog maar te zwijgen van t gescheld. En het dedain van een Klaver of De Groot naar anderen, bv ook boeren, over hun eigen gelijk. Tenslotte: Waar is de Pvd ARBEID met haar salonfähige topics waar jan modaal geen ene moer aan heeft. Welke arbeidersvertegenwoordiging zit er nog in haar fractie ipv de Greenpeace lobbyist. Is Timmermans een arbeidersvertegenwoordiger? Waarom stemde de PvdA niet tegen zijn exorbitante salaris verhoging op toch al een riant salaris? Nog even doorgaan?

wittecisnoot
wittecisnoot5 dec. 2022 - 15:17

@Sonic: bij gefaalde partijen, mag je de PvdA voegen. Eerst de tweede partij van Nederland en nu een dwergje. Eén van de ministers die dit schip op de klippen lieten lopen? Een zekere Timmermans...

Jansen7
Jansen75 dec. 2022 - 15:38

@Sonic2: stroman. Kunt u zich niet voorstellen dat mensen bij Wakker Dier ook een hekel kunnen hebben aan Salonsocialisten? Mensen zoals Hillary Clinton die inderdaad de working poor afdoen als deplorables, en velen socialisten en hoger opgeleiden wereldwijd waren oprecht verbaasd dat die 'working poor' daarna meer sympathie hadden voor Trump dan voor Hillary. gelukkig werd daarna de Russen de schuld gegeven van de overwinning van Trump ;-)

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 dec. 2022 - 16:41

"Als de "domme burger" niet dom genoemd wilt worden, moeten ze wat minder achterlijk stemmen. " Dit getuigt van weinig animo tot toenadering. En zonder toenadering hoef je ook geen excuses te eisen, want je weet toch al dat je die niet zal krijgen. Prima als de ander niet wilt overtuigen, maar accepteer dan ook zijn of haar beslissing dat diegene het niet met jou eens is.

Backtobasics
Backtobasics5 dec. 2022 - 16:52

Sommige burgers zijn ook gewoon dom. Die kunnen maar niet inzien dat ze voor het karretje van rechts worden gespannen, terwijl dat hun uiteindelijk niets oplevert.

Sonic2
Sonic25 dec. 2022 - 17:24

@IKAG Dat komt uit het toetsenbord van iemand die zichzelf Ik heb altijd gelijk noemt en 0.0 respect heeft voor mijn meningen. Breng eerst maar eens RESPECT op voor mijn meningen. Niet omdat ik het ben, maar omdat ik anders denk. Als u doet. Dus als u mij toch de les wilt lezen, verbeter de wereld en begin eens bij u zelf. En voor de rest leg ik duidelijk oorzaak en gevolg uit. Als je op PVV of Forum stemt dan beland je stem meestal in de prullenbak. Je hebt veel uit te leggen op werk. Een aantal vrouwen zal je niet willen. En de kans dat het daadwerkelijk iets oplevert is gering. Ik analyseer en duid. En ik leg duidelijk oorzaak en gevolg uit. Dat woke achtig jankerig nep rechts dat ziet als beledigend of kwetsend is hun zwakte. Ik heb trouwens niet zoveel problemen met VVD of CDA. Ook niet zo met BBB. Dus zet voor de verandering eens die leugen( en dat is nog een understatement) recht dat ik niet tegen afwijkende meningen kan. Want het is zo aantoonbaar niet waar.

Jax Teller
Jax Teller5 dec. 2022 - 17:25

@Sonic Paar dingen: 1) Ik begrijp anders heel goed wat Wakker Dier bedoelt. En gezien de likes, niet alleen ik. 2) Je gooit alle protestpartijen op één hoop. Feit is dat protestpartijen van welke signatuur dan ook geen stemmen zouden halen wanneer de gevestigde partijen de boel op orde zouden hebben. 3) Haat bezoedelt altijd de discussie. Ook dit geldt voor rechts én links. Zie hier bijvoorbeeld Oproerkraaier en Hannes. Hun haat naar rechts is ongekend. Bij partijen als PVV en FvD snap ik dat nog, maar als alles ter rechterzijde van Groen Links rabiaat rechts wordt genoemd, tsja… 4) En over feiten en cijfers gesproken. Kijk gewoon naar hoe er gestemd wordt. Wanneer hadden we voor het laatst een linkse meerderheid?

oproerkraaier
oproerkraaier5 dec. 2022 - 17:26

backtobasics: "Sommige burgers zijn ook gewoon dom.", velen zijn ook gewoon kwaadaardig. Dat zie je hier in overvloed. Dit is een land met een handvol extreem-rechtse partijen en de VVD is al decennia lang de grootste partij. Dat toont duidelijk de nare inborst van heel veel (witte) nederlanders.

oproerkraaier
oproerkraaier5 dec. 2022 - 22:19

"Het uitrukken van de principiële veren en meeregeren met Rutte in Rutte 2 ook. Daarnaast het steunen van Uruzgan en het Lente akkoord heeft veel ooit linkse stemmers weggejaagd richting rechts. " Dat geloof ik gewoon niet. Die mensen waren niet links anders hadden ze ook daarna wel links gestemt. Je gaat niet, als je links bent, of gewoon sociaal democraat, uit boosheid over de PvdA of Groenlinks maar op de PVV of VVD stemmen. Jij doet alleen maar aan projectie en steunt extreem rechts.

oproerkraaier
oproerkraaier5 dec. 2022 - 22:24

Kritisch Kijken die het heeft over Dedain. 99% van zijn reacties zijn nihilistische dooddoeners en jijbakken en andere stropoppen. Sonic heeft mijn volledige steun. Sonic benoemt feiten waarop het rechtse blok zelden inhoudelijk reageert.

Nuilert
Nuilert6 dec. 2022 - 11:10

Mijn hemel, Sonic! Hou nu toch eens op met proberen respect af te dwingen en te zwelgen in zelfmedelijden als iemand iets op je comments aan te merken heeft. Of had je liever een echokamer gehad dan een discussieplatform?

Levoi
Levoi6 dec. 2022 - 12:04

@ oproerkraaier "De nare witte inborst van de gemiddelde Nederlander? " Ik meen dat meer dan de helft van de Nederlandse Turken op Erdogan hebben gestemd. Zijn dat dan ook nare Nederlanders? Wil je weten hoeveel Surinamers Bouterse steunen en hoeveel Marokkanen hun koning?

Sonic2
Sonic26 dec. 2022 - 13:33

@ Kritisch Kijken Ik beantwoord alleen uw reactie, want dat is de minst onfatsoenlijke. Van de haat reacties die ik krijg. Er zit er niet 1 normaal opbouwende kritische reactie tussen. Deze site is allerminst een afspiegeling van de realiteit. Daar gaat u al totaal de mist in. Deze site is een mix( in de comment sectie) tussen linkse mensen die wisselend conservatief links zijn en sommige zijn wat vrijzinniger links. En een heel groot deel is conservatief nationalistisch of gedoogd dat. En dat zie je vaker op internet en sociale media. Dat is een broeinest van rechts nationalisten. Voor de rest zie ik een ruk naar versplintering. In plaats van een ruk naar een rechts. En waak ik ervoor om alle BBB stemmers als rechts te zien. Sommige zijn ook centrum kiezers. Ik wijs u er op dat GL/PvdA samen ongeveer de grootste zijn van Nederland. GL en PvDA waren bij de Hond de grootste partij van Nederland. De PVV haalde in de laatste peiling de helft van wat ze in 2016 haalde. Forum heeft 4 zetels en had er 28 in 2019. JA21 en BBB stijgen, maar ook dat zijn verschuivingen binnen rechts. Rechts stijgt omdat het in de oppositie zit. En makkelijke slogans de wereld in kunnen slingeren die mensen zoals u als daadkrachtig zien. Linkse partijen maken fouten, maar ik denk dat rechts de framing oorlog heeft gewonnen. Dat Wilders er voor de nationalistische arbeider is dat is een leugen die er bij iedereen ingaat. Ik heb geen idee hoe je mensen tot bezinning kan brengen. Wat denkt u?

Jansen7
Jansen77 dec. 2022 - 11:51

@Sonic: Dat je niet wilt reageren op inhoudelijke reacties is je goed recht. Het is alleen niet netjes om inhoudelijke reacties af te doen als haat zonder dat zelf te onderbouwen ;-) Je wekt gewoon de indruk niet tegen kritiek te kunnen. Je verwacht alleen maar applaus of de feedback sandwich! Als je dat helpt wil ik je dat wel geven trouwens.

Sam V
Sam V5 dec. 2022 - 9:50

Wat hij zegt over Poetin lijkt in lijn met wat anderen zeggen. Dat zijn verhaal gericht is om daarmee zijn overhaaste en ondoordachte groene agenda goed te praten, is gewoon populisme en deels niet correct. Kosten stegen al voor Poetin. Verduurzaming tegen extreem-rechts. Leuk gevonden.

8 Reacties
MG1968-2
MG1968-25 dec. 2022 - 11:27

Leg uit. Omdat hij het zegt is het om zijn agenda goed te praten, populisme en deels niet correct? Je kunt hem aanspreken op zijn agenda en hij geeft zelf vaak aan dat deze onvoldoende effect heeft. En hetzelfde uit de mond van de één kan conform waarheid zijn maar uit de mond van timmermans 'deels niet correct'. Alleen voor populisme zou je een punt kunnen hebben afhankelijk van hoe je populisme definieert. "Verduurzaming tegen extreem-rechts. Leuk gevonden." Rechts -en al helemaal extreem rechts- is niet geïnteresseerd in de ander en daarmee automatisch tegen verduurzaming. Dat is namelijk voor een groot gedeelte een investering in de leefbare toekomst van degene na ons. En voor het hier en nu vertrouwt extreem rechts op de airco (om het zelf aangenaam te hebben) en op het geweer (om degene die als eerste geconfronteerd worden met de gevolgen de grens niet over te laten komen). Was het maar leuk gevonden....

Gimli1955
Gimli19555 dec. 2022 - 12:54

De energie transitie zal een kwestie zijn van operatie gelukt, patiënt overleden. De inflatie liep al een half jaar voor de oorlog op naar ruim 6%, maar dat wordt voorspelbaar genegeerd. Zijn inflatie compensatie bedraagt een modaal salaris (€1800 per maand netto), ze zorgen goed voor zichzelf bij de EU.

Sonic2
Sonic25 dec. 2022 - 14:11

U zou ook gewoon tegen extreem rechts moeten zijn. Zonder al die omslachtige formuleringen. Dat u daar nogal moeite mee heeft, is nogal bijzonder. Poetin is dolblij met mensen zoals u. Geen enkel negatief woord over Poetin. Maar lekker de EU en Timmermans afkraken. En Sonic. Want ik ben levensgevaarlijk vergeleken met Poetin.

Sam V
Sam V5 dec. 2022 - 15:16

@ Sonic Ik ben tegen extreem-rechts en vind het gevaarlijk dat de populariteit van dit soort partijen groeit. Zo gezegd en nu? U kunt ook wel telkens hetzelfde riedeltje opschrijven, maar daar verandert helemaal niets door. U en ik verschillen gewoon van mening hoe extreem-rechts te ondermijnen. Het enige dat u en sommige anderen hier doen is dan mij als extreem-rechts weg te zetten. Soit. Ik blijf mijn standpunt hierin aangeven. Simpel gezegd: de huidige politiek in E.U. en Europese landen drijft mensen in de armen van extreem-rechts. De oplossing m.i. is dan niet de mensen aanvallen die zwichten voor rechts populisme maar de voedingsbodem wegnemen. Politici als de heer Timmermans doen echter precies het tegenovergestelde.

Jansen7
Jansen75 dec. 2022 - 15:32

@Sonic2: een stroman zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Stropopredenering "U zou ook gewoon tegen extreem rechts moeten zijn." U suggereert dat Sam V NIET tegen extreem rechts is, E-R is, een zeer kwalijke suggestie. Dat kan een ander doel hebben: elk gesprek of Timmermans niet de boel afleid van binnenlandse EU-problemen door het buitenland de schuld te geven MOET gesaboteerd worden door het E-R-woord, een variant op het R-woord (racisme).

wittecisnoot
wittecisnoot5 dec. 2022 - 16:41

@Sonic: misschien een vaag concept: mensen kunnen tegen Putin zijn en de EU. Daarom zie ik niet in waarom Sam V een open deur over Putin moet intrappen. Sam V heeft namelijk gelijk. Timmermans komt hier met een onzin verhaal. Zo een doorzichtig verhaal dat Putin hier eerder een zondebok is in plaats van de bloeddorstige tiran die hij werkelijk is. Poetin moet je te lijf gaan met nare feiten over hem: een hele oorlog ligt er vol van. Nederlandse politici denken dat ze met fake news Poetin aan kunnen pakken: trek een dasha open waar Poetin zijn boze plannen uitdraagt als een James-Bond-slechterik. Nu Timmermans met hoe Putin de inflatie omhoog jaagt en de ECB niet noemt. Als je jouw burgers niet behandeld als kleuters die je voor kan liegen, dan gaan die je ineens serieus nemen. Op den duur gaan ze namelijk, na jouw fake news, ook het real news over Putin niet meer geloven.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 dec. 2022 - 16:43

Sonic, niet zo één-dimensionaal denken. Als iemand niet voor je is, is die gelijk tegen?

Sonic2
Sonic25 dec. 2022 - 17:28

@ Wittecisnoot Ik zie NERGENS een aantoonbare veroordeling van Poetin. Wel van Timmermans. En het is een totaal scheve vergelijking. Timmermans vertegenwoordig het Westen. En is verre van perfect. Poetin is het kwaad. @ IKAG Dat komt uit het toetsenbord van de grootste eendimensionaal. Alles wat ik schrijf is volgens u verkeerd. Dat is pas EENDIMENSIONAAL. Geldt voor alle Sonic haters hier Als je alles maar verkeerd vind wat ik zeg ben je zelf eendimensionaal, bekrompen en eenzijdig. Er is altijd een midden

Norsemen
Norsemen5 dec. 2022 - 9:27

Dat Poetin hier mensen aan de macht wil hebben die Rusland gezind zijn kun je Poetin niet kwalijk nemen. Wie je het wel kwalijk kan nemen zijn de mensen die vervolgens op die mensen gaan stemmen. De FvD stemmers dus.

3 Reacties
TwoTone
TwoTone5 dec. 2022 - 11:27

Dat zijn er niet zoveel meer hoor.

Jax Teller
Jax Teller5 dec. 2022 - 17:27

Hoeveel zetels heeft forum in de peilingen? Druppel op een gloeiende plaat. Het probleem zit ‘m veel dieper. Veroorzaakt door types als Timmermans, Verhofstadt, Von der Leyen etc.

oproerkraaier
oproerkraaier5 dec. 2022 - 17:44

Vergeet ook de PVV niet.

EricDonkaew
EricDonkaew5 dec. 2022 - 9:04

Het is volgens hem van het grootste belang dat burgers op democratische partijen stemmen. ------------------------------- Huh? Nagenoeg alle partijen in Europa zijn toch democratisch? Er is toch nauwelijks een partij die de democratie wil afschaffen ten faveure van een dictatuur? Helaas bedoelt onze bebaarde taartvreter het anders. Wat hij wil zeggen is dat hij het van het grootste belang vindt dat mensen op de gevestigde orde stemmen. De gevestigde orde waar hij heel nadrukkelijk zelf deel van uitmaakt. Ook partijen die niet tot Europa's gevestigde orde behoren, kunnen zéér democratisch zijn.

11 Reacties
G.J. de Haan
G.J. de Haan5 dec. 2022 - 10:40

FvD-stemmer zeker?

EricDonkaew
EricDonkaew5 dec. 2022 - 11:05

@G.J. de Haan: FvD-stemmer zeker? -------------------------- Nee, absoluut niet. Sowieso al niet, maar na al dat anti-vaxgedoe helemaal niet.

Olav Meijer
Olav Meijer5 dec. 2022 - 11:43

@ EricDonkaew: Je onderschat het sluipende gevaar van extreem rechts. Het verrottingsproces dringt ook door in andere partijen, zodat alles naar rechts opschuift.

Gimli1955
Gimli19555 dec. 2022 - 12:59

Je mag democratisch stemmen, zo lang je het maar wel doet op de partijen, waarvan de neoliberalen bepaald hebben dat er op gestemd mag worden. Nu nog een inhoudelijke reactie, de Haan. Eentje met onderbouwing en geen aanname. De manier om iedereen, die in standpunt afwijkt, weg te zetten als fascist en racist of FVD en PVV stemmer, maakt het argument steeds zwakker en nietszeggender. Het wordt net als populisme en discriminatie een container begrip en zinloos. Het echte populisme, discriminatie, fascisme en racisme wordt in ieder geval door deze overheid niet opgelost. Het is verworden tot een holle kreet.

Jansen7
Jansen75 dec. 2022 - 15:19

@G.J. de Haan: EricDonkaew verdacht maken zeker? Svp inhoudelijk reageren. Timmermans suggereert namelijk iets.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 dec. 2022 - 16:45

G.J. Haan, stel dat dat zo is, maakt dat het argument dan niet onwaar.

oproerkraaier
oproerkraaier5 dec. 2022 - 17:29

Wilders wil tientallen moslims uit Europa verdrijven. Freek Jansen van de FvD wil 4 miljoen "buitenlanders" uit Nederland verdrijven. Hoe denkt u dat dat er uit gaat zien? Veel treinen en concentratie-kampen. Kortom extreem fascistisch. Fascisme is anti-democratisch. Had u dit allemaal niet zelf kunnen bedenken?

Jansen7
Jansen75 dec. 2022 - 18:07

@oproerkraaier: je noemt de andere partijen niet die van het huidige beleid afwillen.

Vervatte
Vervatte5 dec. 2022 - 18:20

De term 'partij' zegt volgens mij dat je ergens ingedeeld bent en daar blijft. Een partij goederen op een pallet. Echter het zijn geen 'partijen' meer, maar meer van dat blubberige slijm die, wanneer je de bak wat optilt, moeiteloos met de anderen in hetzelfde hoekje glijden.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 dec. 2022 - 20:01

Oproerkraaier heeft een rijkelijke verbeelding hoe de wereld eruit zou moeten zien.

Folkward
Folkward6 dec. 2022 - 22:47

Misschien gebruikt Timmermans inderdaad 'democratisch' niet goed en bedoelt hij 'rechtsstatelijk'. Vanouds passen die twee bij elkaar, maar het loopt al uiteen. Je ziet partijen die zich op hun (gekozen) steun beroepen om (met een tyrannie van vermeende meerderheid) mensenrechten te schenden. De democratische rechtsstaat is niet veilig bij die partijen. Helaas is dat het gehele rechtse spectrum, INCLUSIEF het CDA en de VVD. Je hoeft mij niet te geloven, de uitspraak omtrent de spreidingswet spreekt boekdelen. Of anders mag je de Nederlandse order van advocaten raadplegen: https://www.advocatenorde.nl/nieuws/verkiezingsprogrammas-op-gespannen-voet-met-de-rechtsstaat

Kira68
Kira685 dec. 2022 - 8:27

Zowel extreem rechts als links niet aan de macht aub. Beiden even erg al doet de ene kant zich voor als een wolf in schaapskleren.

3 Reacties
MG1968-2
MG1968-25 dec. 2022 - 11:31

"Zowel extreem rechts als links niet aan de macht aub. " Als het op links helemaal niet speelt zeg je met deze zin iets anders dan je het gevaar op rechts wilt bagatelliseren.

Gimli1955
Gimli19555 dec. 2022 - 13:02

Alsof het midden met het neoliberalisme het zo goed doet? Dat politieke systeem is verantwoordelijk voor nog veel meer ellende dan de mogelijkheid van links of rechts. Ik noem de voorbeelden maar weer eens op : Ongekend Onrecht, gaswinning schade, Chroom6 ellende, Q-koorts blunders enz enz.

Marinus C.
Marinus C.5 dec. 2022 - 13:55

In de oorlog zette extreem-rechts joodse kindertjes op de trein richting Auschwitz en zat extreem-links in Het Verzet.

HaloOfFlies
HaloOfFlies5 dec. 2022 - 7:38

Een man naar m’n hart! Het is bekend dat hij zeer ambitieus is, vandaar dat er nogal wat kritiek ‘op de man’ is, maar dit verhaal klinkt als een klok - geen speld tussen te krijgen. Laat die man aub naar Groen Links overstappen en een wat groener (en desnoods linkser) Nederland maken. Deze man bij de PvdA is paarlen voor de zwijnen, een vlag op een modderschuit.

2 Reacties
RaymondenJoop
RaymondenJoop5 dec. 2022 - 13:36

Helemaal mee rmeens, worden ze zeker gedecideerd

Jansen7
Jansen75 dec. 2022 - 15:17

@HaloOfFlies: je zei: "geen speld tussen te krijgen." Dat beoordeel ik zelf door onder meer de reacties onderin dit artikel goed te lezen.

Pera71
Pera715 dec. 2022 - 7:15

Omgelofelijk hoe veel mensen de Russische invloed op allerlei ondermijnende bewegingen bagatelliseren. Er zijn genoeg onderzoeken geweest waaruit die betrokkenheid blijkt. En onder alt-right was het agressieve macho anti-wokisme van Trump een aantrekkelijk alternatief. Gelukkig zijn er veel mensen op afgeknapt nu ze Putins ware gezicht hebben gezien. Degenen die Putin nog steeds steunen zijn amorele psychopaten die niet in de samenleving thuishoren. Ik zou graag Baudet voor tientallen jaren achter de tralies willen zien voor landverraad. Hetzelfde gledt voor alle verwapten die nu Putin steunen zoals Sietske Bergsma. Soms moet je harde maatregelen nemen om de ondermijning van de samenleving te stoppen. Kijk maar hoe Joegoslavie in 1948 als enige land zich wist te ontworstelen aan de Russische knoet. https://en.wikipedia.org/wiki/Informbiro_period

2 Reacties
Jansen7
Jansen75 dec. 2022 - 15:15

"Omgelofelijk hoe veel mensen de Russische invloed op allerlei ondermijnende bewegingen bagatelliseren. " Dat doen ze niet, maar ze gaan niet mee in het spel van Timmermans om het gemene buitenland de schuld te geven van binnenlandse problemen. Dat hebben heel veel koningen, keizers en despoten gedaan.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 dec. 2022 - 16:48

Pera, overdrijven is ook een vak. Putin heeft ook baat gehad bij de verkiezing van Biden, misschien nog wel meer dan Trump. En laten we het over de rest van het betoog maar niet hebben. Dat is van hetzelfde niveau als FvD die roept om tribunalen.

wittecisnoot
wittecisnoot5 dec. 2022 - 6:08

Ik ben bepaald geen fan van Rusland en wat mij betreft krijgt Oekraïne de spullen om Rusland uit de hele Oekraïne weg te vegen. Echter ken ik een PR-praatje als ik er één hoor. Corona verantwoordelijk voor hogere energiekosten? Zo lust ik er nog wel één. De veiligheidssituatie is inderdaad een reden maar laten we ook even het ruimgeld beleid van de Europese bank niet vergeten en ook de staatsschulden van de lidstaten (Dat groei- en stabiliteitspact is al jaren een verbroken). Inflatie zou iets uit het verleden zijn… Verder weer het bekende praatje in een nieuw jasje: moesten we eerst een EU hebben tegen ww3 en nu moeten we pro-EU zijn omdat we bang voor Putin moeten zijn. Gelukkig hebben we al een NATO, dus is hier geen EU tegen nodig. Weer dat valse dilemma: je bent voor de EU of voor een naar kwaad… Bovenal: ik heb nooit op Timmermans en diens mede trawanten kunnen stemmen. Putin mag de grotere schurk zijn maar die is ten minste oneerlijk verkozen. Putin is eigenlijk een prima reden om macht uit Brussel weg te halen. Deze Russische kaviaar tiran is nu net iets wat we niet moeten willen en Europese leiders beginnen daar meer en meer op te lijken. Om de oude Orwell erbij te pakken: "The creatures outside looked from pig to man, and from man to pig, and from pig to man again, but already it was impossible to say which was which".

7 Reacties
MG1968-2
MG1968-25 dec. 2022 - 11:36

"Bovenal: ik heb nooit op Timmermans en diens mede trawanten kunnen stemmen. " Dat is makkelijk op te lossen maar je vergeet er bij te zeggen dat juist de nationalisten en conservatieven niets moeten hebben van directe verkiezingen van de commissie want ze denken dat ze soevereiniteit opgeven. Dat wat betreft die beslissingen, stemmingen de-facto één persoon voor verantwoordelijk wordt gemaakt (rutte) die op een interne agenda is gekozen doet daar blijkbaar niet aan af. Onterecht.

Sonic2
Sonic25 dec. 2022 - 14:08

Ik gun al die ultra rechtse dwaallichten hier( waaronder u) een jaartje Rusland en Amerika. En dan het Amerika onder Trump en het Rusland onder Poetin. Jullie hebben allemaal geen flauw idee waar jullie over praten. Je scoort makkelijke likes van "rechtse vrienden" door je af te zetten tegen Timmermans. In Rusland ga je bij Poetin voor dit soort grapjes de bak in. En in Amerika geef ik u en uw rechtse vriendjes 4 maanden. Dan kan je je zorgverzekering niet meer betalen. Zeker als de GOP haar plannen er door heen krijgt. En als je echt denkt dat Timmermans op Poetin lijkt, ga je dan diep schamen. Poetin is veel erger. Of bombardeert Timmermans ook ziekenhuizen? Maar u bent precies als zovelen hier. Woke, Timmermans en KOZP opblazen tot enorme proporties. En extreem laf wegkijken als het over Orban, Wilders, Trump, Baudet, Poetin gaat. Aan die kant staan jullie.

Jansen7
Jansen75 dec. 2022 - 15:13

@Sonic2: je begint op Satya te lijken. Die noemt iedereen rechts van D66 een racist. Maar jij noemt iedereen die kritisch is op de EU extreem rechts, het is een stroman. Eerst label je iemand als extreem rechts, of als een trol. En voor een oppervlakkige lezer voelt het vervolgens dan heel logisch dat je in oprechte woede helemaal los gaat op zo'n persoon (lange lappen tekst). https://nl.wikipedia.org/wiki/Stropopredenering

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 dec. 2022 - 16:51

Sonic wat een bombastische taalgebruik weer. Je doet nu precies dat je anderen verwijt.

wittecisnoot
wittecisnoot5 dec. 2022 - 16:52

@Sonic: laten we het even over feiten hebben... Wederom: heb jij ooit op die EU-bobo's zoals Timmermans, van der Leyen kunnen stemmen? Nee? Dus zal je het met mij eens moeten zijn dat jij in een staatsvorm (want dat wordt die ever closer union) waarin jij de machthebbers niet kan kiezen. Lijkt mij democratisch niet te rijmen. Zeker als die unie op jacht wil gaan naar Fake News (doen ze in Rusland ook). Letterlijk zeg ik dat de Europese leiders meer en meer op Poetin beginnen te lijken. Nu kan je wel boos roepen over 'rechts' en roepen dat de mensen die waarschuwen voor een vlam in de pan dat ze niet moeten zeuren en wel anders zeuren als het huis werkelijk in de fik staat. Maar onder Jeltsin was Rusland een stuk vrijer en daar begon het gezag ook meer en meer macht naar zich toe te trekken. Het feit dat jij jouw toekomstige machthebbers niet kan kiezen, zou een wijs man zorgen moeten baren. Elke platgebrand huis, begint met een fikje.

wittecisnoot
wittecisnoot6 dec. 2022 - 8:32

@MG1968-2: daar heb ik ooit wel eens over mogen stemmen: of ik, als mede bevolking, even mijn handtekening wilde zetten onder overdracht van macht naar de EU. Met die stem is ook niets gedaan, dit mede dankzij kiezersbedrog van de politieke partij van Timmermans.

DaanOuwens
DaanOuwens6 dec. 2022 - 10:34

@ wittecisnoot Jij schrijft: Wederom: heb jij ooit op die EU-bobo's zoals Timmermans, van der Leyen kunnen stemmen? Nee? Dus zal je het met mij eens moeten zijn dat jij in een staatsvorm (want dat wordt die ever closer union) waarin jij de machthebbers niet kan kiezen. De EU is geen staat. De commissie wordt gekozen door de mensen die jij hebt gekozen om de leden van de commissie te kiezen. Niets uniek. In Nederland wordt zo de 1ste kamer samengesteld. Dus jouw hele punt over het feit dat jij Timmermans zou willen kiezen is flauwekul. Het Europese parlement mag je kiezen. Dat is al heel democratisch.

pahan
pahan5 dec. 2022 - 5:59

Als ik me ooit verveel moet ik toch eens kijken waarom alles aan deze man me tegenstaat. Ik merk na het lezen van dit stuk dat ik bij de Provinciale Staten verkiezingen op Poetin wil stemmen. Inhoudelijk kan ik er verder weinig mee. Niet onderbouwde stellingen en theses waar ik maar blind op zou moeten varen maken weinig indruk verder.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-25 dec. 2022 - 11:39

"Ik merk na het lezen van dit stuk dat ik bij de Provinciale Staten verkiezingen op Poetin wil stemmen." Is dit obstinaat of recalcitrant? Ach... altijd lastig differentiëren tussen die twee termen. Laat ik het anders benaderen: als je in andermans mening een aanleiding (of aandrang) ziet om de zaak buiten beschouwing te laten en vooral tegen de boodschapper te stemmen is dat vooral dom.

Gio Servas
Gio Servas5 dec. 2022 - 5:26

De EU en de nationale overheden naaien ons waar je bij staat, maar we moeten oppassen voor Putin? Vergeet niet dat de graaiers naast hun standaard inflatiecorrectie nog een keer 7% loonsverhoging hebben gekregen en Timmermans zelf heeft er nog eens even 1800 euro per maand bijgekregen en dan verwachten we van deze graaiers dat ze begrip hebben voor onze ellende wat zij zelf hebben veroorzaakt? Maar goed, als we meer moeten stemmen op democratische partijen lijkt het mij het beste de EU direct op te hebben. Niemand heeft gekozen voor het gedrocht zoals het nu is.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 dec. 2022 - 16:54

Je vergeet het maandelijkse milieubelastende verhuiscircus van het EU-parlement tussen Brussel en Straatsburg. Als de EU echt een groen voorbeeld wil stellen dan schaffen ze dat gelijk af. En als Frankrijk tegenstribbelt moeten ze zich afvragen zijn we onderdeel van Frankrijk of van Europa.

EenMening3
EenMening34 dec. 2022 - 23:39

De NAVO moet Oekraïne net zo lang steunen totdat Rusland verslagen is en zich terugtrekt uit het land, inclusief de Krim. Dan is het probleem Poetin waarschijnlijk ook opgelost. Xi is druk bezig de Chinese economie zwaar te beschadigen en de maatschappij te ontwrichten. Het Rijk van het Midden ontpopt zich steeds meer als een papieren tijger. Met zo'n leider heb je geen vijanden meer nodig. Zou het kunnen zijn dat in Iran het Ceaușescu-moment nadert? Als het reguliere leger de kant van het volk kiest, is het snel afgelopen met de ayatollahs en de Revolutionaire Garde.

1 Reactie
LaBou
LaBou 5 dec. 2022 - 11:19

Dat geldt ook voor de held van deze mening, de vs. Die doen gewoon hun eigen zin: https://www.volkskrant.nl/economie/vs-doen-in-de-internationale-handel-gewoon-hun-zin-biden-is-protectionistischer-dan-trump~b0aabbd8/

Déjà vu
Déjà vu4 dec. 2022 - 23:29

"Europa is in oorlog en Poetin tracht de lidstaten te verzwakken. " Ik dacht dat het precies andersom was: Poetin is in oorlog en Europa tracht Rusland te verzwakken. 'Hij doet er alles aan om te verzekeren dat extreemrechtse partijen overal in Europa aan de macht komen. " Dat deze stroming gelden ontvangt uit Amerika en misschien ook Rusland, maakt ze nog niet groot. Daar is het alsmaar falende beleid- van de EU en ook van de Europese landen zelf - verantwoordelijk voor. Je eigen falen geheel afschuiven op anderen is wel erg gemakkelijk heer Timmermans! "De grootste zorg van Europeanen is hoe ze zich door deze moeilijke economische tijd gaan heenslaan. " Hebben de Europese politici dit niet zelf afgeroepen over de burgers door het instellen van allerlei sancties tegen Rusland? "Kosten van het huishouden stijgen dus het is nodig het levensonderhoud van mensen te ondersteunen." De mensen betalen links of rechtsom die rekening zelf. "Rusland valt bewust Europa aan om het door elkaar te schudden. Daarom moeten we onze economie versterken en Oekraïne helpen." Wat een loze retoriek! "Bijna een derde van alle CO2 uitstoot in de wereld is uit dat land afkomstig. " In China woont bijna 20% van de wereldbevolking en voorziet het daarnaast de hele wereld van (betaalbare) goederen. Dan is de wereldwijde 30% CO2 uitstoot een goede score.

1 Reactie
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman5 dec. 2022 - 18:47

Tja, voor kennis van zaken, moet je niet bij Frans zijn, zandstrooien in de ogen van velen, doet hij uit de kunst.

Greendutch
Greendutch4 dec. 2022 - 23:17

de hr Timmermans heeft in Rusland gewerkt en gewoond, kent Poetin, is gezien zijn functie goed geïnformeerd [beter dan wij] en verwoord het goed. bovendien is sinds 2017 -USAverkiezingen- aangetoond dat Poetin deze gemanipuleerd heeft dat is op meerdere fronten aangetoond. of denk je dat trump Poetin zijn vriend noemde omdat het zo’n leuk mannetje is? Poetin is een oude onzekere man die bang is voor democratie en zichzelf graag in de geschiedenisboekjes wil inwerken als de nieuwe tsaar van Rusland . informeer jezelf voordat je hier reageert https://kyivindependent.com https://www.rferl.org/z/670 https://war.ukraine.ua https://mfa.gov.ua/en https://freedomhouse.org/article/russia-hold-regime-accountable-war-crimes-ukraine https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-november-15

2 Reacties
Radio-Head
Radio-Head5 dec. 2022 - 3:05

@Greendutch "Inform jezelf voordat je hier reageert" Nou vooruit omdat jij het bent. https://www.groene.nl/artikel/in-oekraine-werkt-europa-samen-met-oligarchen-en-fascisten

Radio-Head
Radio-Head5 dec. 2022 - 3:12

Nog wat vers binnengekomen verkiezings info over de Democrats in the land of the Free. https://cointelegraph.com/news/elon-musk-alleges-sbf-donated-over-1b-to-democrats-where-did-it-go

Juppé🎗
Juppé🎗4 dec. 2022 - 21:43

« Frans Timmermans waarschuwt dat Poetin extreemrechts aan de macht wil brengen« ……klopt maar extreem links (hier in Frankrijk Mélenchon) vindt Poetin ook prima.

2 Reacties
MG1968-2
MG1968-25 dec. 2022 - 11:41

Links ontdaan van moraal is de een alternatieve (maar kloppende) definitie van extreem rechts.

randomjooperd
randomjooperd5 dec. 2022 - 14:35

ongetwijfeld kunt u dit met betrouwbare bronnen bevestigen, neem ik aan. Ik zie ze graag hier verschijnen.

Backtobasics
Backtobasics4 dec. 2022 - 21:42

Timmermans ziet het heel helder zoals gewoonlijk. Wel verbazend dat sommige rechtse lieden toch nog proberen om de bedoelingen van Poetin te bagetaliseren, en in plaats daarvan links in de verdachte hoek te plaatsen.

3 Reacties
Jansen7
Jansen75 dec. 2022 - 15:04

Applaus voor Timmermans, en iedereen die het er niet mee eens is, is op zijn minst rechts, een Rusland-trol en een gemeen iemand die kritiek durft te hebben op links.

LaBou
LaBou 6 dec. 2022 - 8:57

"Applaus voor Timmermans, en iedereen die het er niet mee eens is, is op zijn minst rechts, een Rusland-trol en een gemeen iemand die kritiek durft te hebben op links." Dat moet dan maar. Ik ben het niet eens met timmermans. En de reactie van jansen vind ik eerlijk gezegd dom gelul. Overigens vind ik de plaatsers van die duimpjes nog een graadje dommer.

Jansen7
Jansen76 dec. 2022 - 19:39

@LaBou: met grove woorden komen heeft geen zin. Kritische mensen weten immers dat dit een zwakke poging is om mensen af te leiden van inhoud ;-)

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 dec. 2022 - 21:19

"De kostenstijging wordt toegeschreven aan de vergroening maar wordt eigenlijk veroorzaakt door de veiligheidssituatie en het coronavirus." Daarvoor kwam de uitverkoop van de sociale staat, die de gewone burgers in de koue zetten, zonder bescherming tegen die dingen. Dingen gebeuren altijd, en kapitalisme zonder sociale staat is politiek geweld.

west012
west0124 dec. 2022 - 20:48

Ik geloof graag dat Poetin extreemrechts aan de macht wil helpen maar de huidige coalitiepartijen doen daar ook hun best voor. Mooie woorden die solidariteit bepleiten maar we zien de verschillen alleen maar toenemen. Op zeker moment maakt het mensen niet meer uit door wie ze gebeten worden. Hun stem wordt dan een proteststem.

1 Reactie
Jansen7
Jansen75 dec. 2022 - 15:01

@west012: en daar sorteert Timmermans op. 1) verkiezingen en discussies moeten over Poetin gaan en nooit over het klimaatbeleid, of woningnood, of de verdampende pensioenen. 2) als linksprogressief en rechtsprogressief verliezen dan kunnen verkiezingsuitslagen verdacht worden gemaakt want inmenging door een vijandige buitenlandse staat. Denk ook aan de Brexit. Dat lag helemaal niet aan de ontspoorde huizenmarkt en de bittere armoede als je geen gelukkige huizenbezitter in Greater London bent, maar aan Poetin. 3) Met Timmermans by the way kan 1 partij het sterkste wapen inzetten dat het nog heeft.

TwoTone
TwoTone4 dec. 2022 - 20:14

Timmermans: probeer ons niet te misleiden. De milieubelastingen, btw, accijnzen en heffingen waren de laatste 10 jaar al extreem gestegen. De energieprijzen waren dus al extreem hoog waardoor elke extra stijging voor problemen zou zorgen. Dat is nu in extreme gebeurt. Dat ontslaat de regering niet van de verplichting om eens na te gaan denken wat wel reële belastingtarieven zijn. Een groot deel van de bevolking is nu afhankelijk van toeslagen. Dat geeft maar 1 ding aan: de belastingdruk voor de lagere en middenklassen is veel en veel te hoog.

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens4 dec. 2022 - 21:43

@ TwoTone Jij schrijft: Dat geeft maar 1 ding aan: de belastingdruk voor de lagere en middenklassen is veel en veel te hoog. Nee dat geeft maar 1 ding aan namelijk dat de salarissen te laag zijn afgezet tegen de winstgevendheid van de bedrijven. Dus bedrijven moeten meer loon en meer belasting betalen. En dat moet gecombineerd worden met een hogere belasting op bezit. De hoogte van de belasting voor de lagere en middeninkomens wordt bepaald door wat Nederland wil uitgeven aan zorg, onderwijs en sociale zekerheid. Daar hebben de belastingtarieven mee te maken niet met de noodzaak om toeslagen uit te keren. Dat heeft alleen te maken met het te lage minimumloon.

Zandb
Zandb5 dec. 2022 - 7:11

TwoTone U wilt maar zoiets - ik vind doms - zeggen, dat als iemand die als kwaadspreker bekend staat, aangifte doet bij de politie, die aangifte niet serieus genomen hoeft te worden?

Wat?
Wat?5 dec. 2022 - 9:28

De crisis die we nu hebben is gevolg van neoliberaal beleid. Het wordt nu toegeschreven aan het conflict met Rusland. Zijn toch echt onze eigen bedrijven die de prijzen opschroeven. Zoek maar even op hoe Exon bonzen over de boycot praten.

RoepToeter
RoepToeter5 dec. 2022 - 10:28

''Een groot deel van de bevolking is nu afhankelijk van toeslagen. Dat geeft maar 1 ding aan: de belastingdruk voor de lagere en middenklassen is veel en veel te hoog.'' Sinds wanneer krijgt de rijke middenklasse toeslagen? Een paupertoeslag krijg je als lagere klasse gezin voor bijvoorbeeld de hoge huur tot een inkomen van maximaal €41.000. Met dat max. inkomen kom je dus net binnen in de rijke middenklasse die de PvDA/GL als hun doelgroep beschouwt. Vanaf modaal gezinsinkomen €38.000 en dan liefst hoger met 2 (parttime inkomens) tot 2 x modaal en nog hoger. Het klopt wel dat de belasting, premie en toeslagendruk voor paupers onmetelijk hoog is. Gaat je gezinsinkomen omhoog, dan gaat je paupertoeslag omlaag. Middeninkomens en hoge inkomens hebben een veel lagere marginale totale belasting, premie en toeslagendruk. Paupertoeslagen hebben de rijken niet dus daar worden ze niet op gekort bij hoger inkomen en de premies voor bijvoorbeeld ziektekostenverzekering zijn voor arm en rijk gelijk. Om de kloof tussen arm en rijke middenklasse en rijker niet elk jaar weer nog verder te laten groeien zullen toch echt de lage arbeidersinkomens omhoog moeten. Bijvoorbeeld tot het het niveau dat je voor dat inkomen een sociale woning kan huren van de rijken zonder verder nog de hand te hoeven ophouden voor een pauperhuurtoeslag. Dan nog even extra krom liggen en je kan misschien de kinderen naar school sturen nadat ze hebben kunnen ontbijten.

Gerygrr
Gerygrr5 dec. 2022 - 12:36

Roeproeter, Definieer arbeider voor mij aub. De beroepsgroep bestond vroeger uit arbeidersin industrie en bouwvak. De laatsten krijgen tegenwoordig bijzonder mooie salarissen, marktwerking weet u wel? Ook in tijden van noodzakelijke verbouwingen was het duidelijk, ik als simpel juffie verdiende veel minder dan zij in debouw. Is het niet handiger om te spreken over ambtenaren als arbeider? Qua inkomen achtergebleven?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk4 dec. 2022 - 20:04

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

PVDB2
PVDB24 dec. 2022 - 19:16

Dat probeer Poetin al heel wat jaartjes Frans. Het RN, de PVV, FVD, Legia Nord, FPO. De laatste wilde wel gefinancierd worden maar bleek toch andere mensen tegenover zich te hebben dan ze dachten... Hail onderzoekjournalistiek. Je hebt er die al het hele jaar de Poetin als en held en bevrijder zien, je hebt er die na de inval in de Krim en de aanslag op de MH17 en de Russische betrokkenheid daarin, lekker op eigen naam naar het Kremlin om daar een soort onderscheiding te krijgen, het speldje. Met zijn Nexit, wat de Russen zal helpen, niet de Nederlandse economie. Gelukkig hebben we altijd een coalitie nodig om een meerderheid te krijgen. Hoe het een minderheidsregering ging weten we, niet zo geweldig. Maar we zien het in Groot-Brittannië, op een laagste economische groei, laagste productiviteit door Brexit. COVID19 heeft ieder land gehad. Gelukkig ziet de populisten Poetin Muppets hier aan de kant. Poetin probeert landen uit elkaar te drijven, al dan niet door gebrek aan energievoorziening. Tot nu toe niet gelukt. Als men slim gaat men nu veel meer en sneller de transitie aan zwengelen en financieren. Het is de grootste inkomstenbron van Rusland. Waar de VS flink mee bezig is, maar ook China en India. Al zullen we er nog jaren mee moeten doen.

2 Reacties
Greendutch
Greendutch4 dec. 2022 - 22:46

sorry, misschien ligt het aan mij maar ik begrijp echt niks van je verhaal. misschien de hr.Timmermans wel. zou je het kunnen / willen veranderen / uitleggen? ben je bevriend met meneer Timmermans? omdat je hem bij zijn voornaam aanspreekt?

Gimli1955
Gimli19555 dec. 2022 - 8:41

@Greendutch Je hebt gelijk, er is geen chocola van te maken. Poetin heeft vast de opkomst van de CP en de LPF ook op zijn geweten, net als de val van de muur. Met cirkelredenaties, aannames, incluis veronderstellingen poneren als waarheid, lijkt het op een coherente reactie. Zodra de Westerse overheden de macht grijpen met hun CBDC en invoering digitale identiteit, krijg je staats kapitalisme, vergelijkbaar met China en Rusland. Dan is het einde van de democratie en het echte kapitalisme voorbij, dan zijn alle repressie maatregelen en controle een feit. De macht van de VS met hun dollar koopt ten einde en er staat een machtswisseling in de wereld te wachten. De westerse wereld zal proberen de macht te behouden, en daarvoor is die CBDC en de digitale identiteit noodzakelijk om de controle en repressie verder uit te bouwen. Er is op dit moment maar 1 narratief en dat zal nog strenger afgedwongen worden. Ieder ander narratief zal in de komende jaren nog steviger geëlimineerd worden. Met behulp van de MSM zijn ze al een eind op weg, zeker gezien de hulp die de bestrijding van Covid heeft geboden. Het wordt een spannende tijd, volg Middelkoop. Die heeft nog niet zo lang geleden een interview gegeven over financiën.

KritischKijken
KritischKijken4 dec. 2022 - 17:43

Dat verbaast niemand, maar gaan we nu concluderen dat wanneer rechts wint bij de Staten verkiezingen dat dit door Poetin komt, en niet door t falen van links? Het moet niet curieuzer worden...

15 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier4 dec. 2022 - 21:55

Hoe verzin je het? Die curiositeit van jouw is puur wensdenken. Ook nogal huigelachtig van je dat je net doet alsof je niet hoopt op een rechtsextremistische overwinning bij PS-verkiezingen. Links kan het in jouw ogen nooit goed doen. Dus laat dat masker maar vallen en geef gewoon eens eerlijk toe dat je eigenlijk best wel een fan bent van het fascisme. Al je gewauwel over het falen van links is puur wensdenken.

Greendutch
Greendutch4 dec. 2022 - 22:49

dit is al sinds 2017 bekend sinds de verkiezingen in de USA gemanipuleerd zijn en trump gewonnen heeft , of denk jij dat trump Poetin waardeerde omdat het zo’n vriendelijke man is?

GeenProbleem
GeenProbleem4 dec. 2022 - 23:20

@Greendutch 'dit is al sinds 2017 bekend sinds de verkiezingen in de USA gemanipuleerd zijn en trump gewonnen heeft , of denk jij dat trump Poetin waardeerde omdat het zo’n vriendelijke man is?' Er is geen bewijs dat Trump actief heeft samengewerkt met Rusland, er is echter wel bewijs dat Rusland actief geprobeerd heeft om de verkiezingen te beinvloeden.

Zandb
Zandb5 dec. 2022 - 7:01

Kijken Het gaat om de invloed die Poetin probeert uit te oefenen. Als hij probeert om invloed uit te oefenen, zoals waar Timmermans voor waarschuwt, dan is dat simpelweg hele belangrijke, onmisbare informatie. Maar vlak mensen als u, die geheel gratis en voor niets (naar ik aanneem) framen dat het succes van rechts komt door het falen van links, ook niet uit. Maar laten we eerlijk zijn: Je kan alleen extreemrechts zijn, wanneer je vindt dat zuinig zijn op en handhaven wat er in onze grondwet staat er niet meer zo toe doen.

Nejras
Nejras5 dec. 2022 - 7:22

@green Dutch Dit vind ik nu lastig. We menen iets te weten. Maar het bewijs heeft niemand. Ik zou het heel jammer vinden als we onze verkiezingen zo bezoedelen zo als men in de VS heeft gedaan met al die valselijke beschuldigingen over stem fraude. Over putins inmenging in onze democratie, daar houd ik dus verder mn mond even over. Persoonlijk zou ik graag een wat meer sociale koers zien in onze politiek. Al weet ik niet op wie je dan nog kan stemmen. (Het neoliberalisme heeft alle partijen wel vergiftigd op de Sp, en PvdD na) Ik gun het de partijen, die zich nu links noemen, niet om hun toekomstige verlies te framen als de schuld van putin. Dus dat gerucht hoeft imho niet gevoed te worden (en ja ik weet het, het klopt wel. Elk serieus land bemoeit zich met de politiek van haar (verre) buur. Maar bewijs t maar)

Kira68
Kira685 dec. 2022 - 8:30

@Greendutch komen steeds meer signalen dat de overwinning van Biden ook gemanipuleerd is.

Sonic2
Sonic25 dec. 2022 - 10:12

Als ik naar de peilingen van de Hond kijk van zondag zie ik vooral een extreem verdeeld land. Als "rechts" trouwens de verkiezingen wint, is het eerder een afrekening van VVD en CDA. JA21, BBB halen niet bij GL en D66 die zetels weg. De PVV ook niet. Ik denk trouwens dat we het belang van "overwinningen" van "rechts" zeer sterk moeten relativeren. Het is maar de PS verkiezingen. Forum was in 2019 de winnaar en heeft er een enorme puinhoop van gemaakt. Laat "rechts" dat eerst eens erkennen. En bijna alle "rechtse" partijen zitten in de oppositie. En hun stemvee gelooft al die leugens. Wat ik een beetje aandoenlijk vind. En ook "rechts" heeft nergens een meerderheid. Al helemaal niet zonder VVD en CDA.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 dec. 2022 - 11:57

Sonic ga je nu de taal van wilders overnemen door te spreken over stemvee? In dat geval mag rechts die termen toch ook gebruiken of geldt het alleen als het in het straatje past? Als je rechts beticht van leugens dan moet je je toch eens afvragen of links altijd de waarheid heeft gesproken. De vraag die middenpartijen als CDA , PvdA (en VVD na Tutte) moesten stellen is waarom er nu minder mensen op die partijen stemmen dan zegge een dertig jaar geleden. Dan hebben de partijen twee keuzes: - Of ze zullen hun koers moeten veranderen om kiezers terug te winnen, maar dat zal pijn doen bij de huidige kiezers. - Of ze accepteren dat ze nu een kleinere partij zijn geworden en daardoor een kleinere inbreng zullen hebben. Allebei de punten

Olav Meijer
Olav Meijer5 dec. 2022 - 12:06

@ Sonic2: "Het is maar de PS verkiezingen". Onderschat het niet. Indirect gaat het om de samenstelling van de Eerste Kamer, en die is van belang voor het wetgevingsproces. Dat FvD er een puinhoop van heeft gemaakt, is een zegen, maar geen garantie voor een betere toekomst.

Sonic2
Sonic25 dec. 2022 - 12:49

@ GreenDutch De overwinning van Trump is een mooi voorbeeld van hoe framing en "rechts" wensdenken de realiteit erg geweld aan doen. Die hele zege is door radicaal rechts zwaar verdraaid. En totaal verkeerd geduid. Trump won zeer krap. Hij verloor in de popular vote en won de electoral vote met een zeer krappe marge. Trump kon vooral beter zijn kiezers mobiliseren als dat Clinton lukte. Het was meer Clinton die verloor dus. En Trump won niet zozeer, maar de combinatie Trump en de Republikeinen won. Heel veel mensen die op Trump stemde, stemde eerder op Bush 41 en 43. En ook op John McCain Zijn overwinning zal discustabel blijven door wat u aan gaf. De afgelopen jaren hebben we gezien dat Trump vooral verkiezingen verliest. En de overwinning van Trump was een Duitsland 1933 moment. En een Nederland 2019 moment. Massaal moment van verstandsverbijstering. Het wordt tijd dat we beter gaan duiden. Te beginnen bij Kritisch Kijken. Die nog altijd veel moeite heeft om radicaal rechts gewoon radicaal rechts te noemen. En het over rechts te hebben. Scheelt de linkse realisten en het verzet hier weer wat volslagen ongegronde scheld tirades

Jansen7
Jansen75 dec. 2022 - 14:54

@KritischKijken: Hihi. Twee zinnen, en je wordt al voor extreem rechts uitgemaakt. Kennelijk mogen we niet "kritisch kijken". Het enige wat je hebt hebt gevraagd is 1) wat zelfkritiek van links en 2) niet de Russen van alles de schuld geven.

KritischKijken
KritischKijken5 dec. 2022 - 15:22

@Zandb Beste Zandb, m.i.'s is het toch heel simpel, maar wellicht voor sommigen, waaronder wellicht ook u, moeilijk te verteren, omdat links blijkbaar superieur is en rechts dom: Rechts is blijkbaar ook nog zo dom dat Poetin aan hen een makkie heeft. Dat gelooft u toch zelf niet? Als links echt zo briljant was zouden ze moeiteloos iedereen kunnen overtuigen op ze te stemmen. En uw eigen framen ( ook voor niets neem ik aan) heel vilein, dat ik en anderen dus extreem rechts zouden zijn is exact waarom links zo'n verschrompelende aanhang krijgt.

KritischKijken
KritischKijken5 dec. 2022 - 15:29

@ Oproer Laat ik een laatste poging wagen aan uw oprispingen: Ik realiseer me dat het voor radicaal linksdenkenden heel vervelend is, dat er zomaar mensen zijn die kritiek wagen te hebben op het rand-linkse gekraai hier. Want we houden niet van tegengeluiden, toch? Want dat is extreem rechts. Maar u vergeet dat de echte sociaal democratie leegloopt omdat er niets noppes meer te herkennen valt van arbeidersidealen. En hou nou ajb eens op met dat simpel wegschilderen van mensen.

Sonic2
Sonic25 dec. 2022 - 18:02

@ IKAG Ik had me hier in 2010 voor geschaamd inderdaad. Voor de term "stemvee". Ik vind het nu nog mild. En dat komt omdat de tegenstander zo onfatsoenlijk is, maar u heeft gelijk. Ik moet me niet tot dat niveau verlagen. Dus volgende keer maar weer kiezers. Dat heet zelfreflectie. Dat kent uw stroming niet. Voor de rest merk ik bij "rechtse kenners" hier een totaal gebrek aan strategisch en politiek inzicht. Wat voor links positief is. Ik verwijs naar 2010. VVD en PVV wonnen maar dat ging ook ten koste van het CDA. Ik verwijs naar 1986. Waar de winst van het CDA ten koste ging van de VVD. Als je echt denkt dat een decimering van VVD en CDA( zeer waarschijnlijk nodig voor een ultra rechtse coalitie) leidt tot een stabiele coalitie dan ben je wel erg naïef. Snap nooit die vreugde van "rechtse" mensen over de tegenvallende resultaten van VVD en CDA. Links heeft veel meer strategische inzicht en daarom zitten ze dichter bij de macht. Niet zozeer omdat radicaal rechts worden uitgesloten. Overigens gaat uw analyse misschien op voor het CDA. Daar heeft u gelijk in. Die moeten aan herbronning doen. De VVD is 12 jaar aan de macht en tot nu toe electoraal vrij ongeschonden. Dat zal een keer eindigen in een enorme nederlaag. Ik denk dat we beter kunnen analyseren waarom uw soort "rechts" er elke keer zo'n puinhoop van maakt. Nederland was zelf in 1977 namelijk geen links land. Toen de PvdA 53 zetels had. Juist "rechts" moet reflecteren.

Jansen7
Jansen75 dec. 2022 - 18:50

@Sonic: je zei: "Juist "rechts" moet reflecteren." En links ook als rechtse partijen in een coalitie als compromis links beleid hebben uitgevoerd. Maar als zelfkritiek niet je ding is, zeg dat dan gewoon. En zeg niet dat iedereen die wat zelfreflectie van links vraagt extreemrechts is.

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout4 dec. 2022 - 17:33

Frans heeft volkomen gelijk. Rabiaat rechts in NL op kop is helaas te dóm om te begrijpen dat het heult met de Russen als het klaagt over onkosten en kou wat de schuld zou zijn van links.

5 Reacties
Zandb
Zandb5 dec. 2022 - 7:06

Hannes Dat mensen te dom zijn om te begrijpen, daar kunnen ze weinig aan doen. U spreekt het niet uit maar zou de consequentie van uw denken niet moeten zijn, dat alleen extreemrechts denken - bepaalde mensen mogen niet meer meedoen - een oplossing is voor dat probleem.

Sonic2
Sonic25 dec. 2022 - 10:17

Links moet wel gaan leveren. U heeft 100% gelijk uiteraard. Ik zeg niet dat links dus extreemrechts aan de macht helpt, maar de dreiging van extreemrechts moet ook voor links dus een soort van pressie middel zijn om aan de slag te gaan. Anders wordt je een soort D66. Je kunt niet niets presteren( wat D66 doet) en tegelijk afgeven op ultra rechts. Dat laatste is altijd gerechtvaardigd en goed. De resultaten moeten wel gaan komen.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 dec. 2022 - 11:59

Met links gelijkstellend aan anti-rechts zullen in ieder geval weinig stemmers naar dat kamp getrokken worden die er niet al in zaten.

Jansen7
Jansen75 dec. 2022 - 14:49

@Zandb: de natte droom van iedere linksprogressieve huizenbezitter: iedereen die klaagt over de energierekening en daarmee over het klimaatbeleid is dom en er moet altijd rekening mee gehouden worden dat hij beïnvloed is door 'de vijand'. Links heeft altijd al zeer dictatoriale trekken gehad.

Gijs- Jan Groothedde
Gijs- Jan Groothedde5 dec. 2022 - 15:09

Timpie moet gefeliciteerd worden om zijn visie. Dat doe ik hierbij

Farmer2
Farmer24 dec. 2022 - 17:16

Het probleem is een beetje. Hoe meer Timmermans gaat drammen en hoe beter hij weet wat goed voor een ieder is. Hoe meer mensen in de armen van extreme partijen worden gedreven.

4 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier4 dec. 2022 - 21:56

Hij heeft gewoon gelijk. Dat mensen daarom op nazi's gaan stemmen is gewoon wensdenken.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 dec. 2022 - 12:02

"Het probleem is een beetje. Hoe meer Timmermans gaat drammen en hoe beter hij weet wat goed voor een ieder is. Hoe meer mensen in de armen van extreme partijen worden gedreven." Dat klopt en nog wel zonder dat Putin maar iets hoeft te doen.

Sonic2
Sonic25 dec. 2022 - 12:58

@ Farmer Diep in hun hart weten al die rechts radicalen( ook een reden waarom ik altijd uit die hoek super agressieve reacties krijg) dat op PVV en Forum stemmen fout is. En dat JA21 en BBB nu ook niet echt partijen zijn waar je trots op kan zijn. Diep in hun hart voelen die mensen ook ergens wel(heel diep dan) dat het niet iets is om jezelf mee op de borst te kloppen. Je kunt nooit gewetensvol vol overtuiging roepen dat je Forum of PVV stemt. Omdat het is alsof je een sigaret rookt die je niet wilt roken. Het is alsof je nog een biertje of wijntje neemt en je hebt er al 10 of 15 op. Of je bedriegt je partner en je weet eigenlijk dat het niet deugt. Uw reactie en die 8 likes die u krijgt( met de nadruk op krijgt) is ook een reactie vanuit dat perspectief. Het is Timmermans die u aan het roken helpt en aan het drinken helpt. En als hij dat maar niet deed, had u waarschijnlijk een geheelonthouder geweest. Er is zoals Oproerkraaier al terecht zegt 0.0 bewijs dat ultra rechtse mensen door Timmermans op die partijen gaan stemmen. Mensen zoals Daan, Oproerkraaier en ik hadden hier in een oase van rust kunnen vertoeven en van alles kunnen zeggen over "rechtse" partijen als onze betogen geen fundering hadden gehad. We roepen emotie op omdat diep in hun hart rechts radicalen ook wel weten waar ze staan. En u betoog over drammen en extreme partijen past daar ook bij. Allemaal drogredenaties en omslachtig gezwam om sympathie voor het verkeerde te rechtvaardigen

Jansen7
Jansen75 dec. 2022 - 14:45

Ik vraag altijd in gezelschappen of de energieprijzen na de Oekraïne-oorlog weer naar het gewone niveau gaan. En in elk gezelschap geeft men dan toe dat dat zeker niet de bedoeling is. Liever geeft men dan toe dat het thuis koukleumen voor de lange termijn is dan dat het alleen maar voor de short term is vanwege de oorlog.

EricDonkaew
EricDonkaew4 dec. 2022 - 16:54

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

EricDonkaew
EricDonkaew4 dec. 2022 - 16:54

@Timmermans: Europa is in oorlog en Poetin tracht de lidstaten te verzwakken. Hij doet er alles aan om te verzekeren dat extreemrechtse partijen overal in Europa aan de macht komen. ---------------------- Wappie-alert? @Timmermans: Rusland valt bewust Europa aan om het door elkaar te schudden. ----------------------- Wappie-alert? @Timmermans: Rusland wil ons uit elkaar trekken ------------------------ Wappie-alert? Toen dat vliegtuig met Indische Nederlanders en Australiërs neerstortte en Timmermans met een nep-snik zijn verhaal kwam doen, wist ik meteen: die vent deugt niet. Emotioneel word je pas, als je dierbaren hebt verloren, iedere psycholoog zal dat beamen. Deze man heeft bij mij compleet afgedaan.

11 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens4 dec. 2022 - 21:48

@ EricDonkaew Jij schrijft: Emotioneel word je pas, als je dierbaren hebt verloren, iedere psycholoog zal dat beamen. Als je dit soort onzin schrijft moet je het ook eens proberen te onderbouwen. Iedere psycholoog zal je vertellen dat sommige mensen meer medeleven hebben met andere dan mensen. En dat er ook mensen zijn die minder of helemaal geen empathie hebben. Blijkbaar behoor jij tot de tweede categorie. Daar heeft de psychologie ook allerlei termen voor. Maar je hebt vast een goed doortimmerd artikel waar jij je uitspraak op baseert.

oproerkraaier
oproerkraaier4 dec. 2022 - 21:58

Zoek eens op wat het woord projectie betekent.

Eric Minnens
Eric Minnens5 dec. 2022 - 4:11

@EricD "Wappie-alert?" Timmermans een wappie? Lijkt me niet. Lijkt me meer een goed geïnformeerde EU-commissaris. Als hij een wappie is, ben ik er ook een, en dat is natuurlijk onbestaanbaar... {;-)

EricDonkaew
EricDonkaew5 dec. 2022 - 8:47

@Eric Minnens ------------------------ Hij gebruikt wappie-technieken. Dat is naar mijn smaak toch iets anders dan zelf wappie zijn.

Y-Line
Y-Line5 dec. 2022 - 10:14

@eric 'Lijkt me meer een goed geïnformeerde EU-commissaris.' Het lijkt me meer een ongekozen onderkoning die zich lekker laat fêteren op de EU gravy train en ons vervolgens vanuit zijn ivoren toren gaat vertellen hoe wij 'het gepeupel' moeten leven. Nee, wat dat betreft had de SP het destijds goed gezien; zoals ze daar wel meer dingen goed zien.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 dec. 2022 - 12:24

"Nee, wat dat betreft had de SP het destijds goed gezien; zoals ze daar wel meer dingen goed zien." De ophef ontstond natuurlijk omdat het filmpje van de SP te dicht bij de waarheid kwam.

EricDonkaew
EricDonkaew5 dec. 2022 - 13:25

@Ouwens ------------------------- Dat jij het verschil niet ziet tussen oprecht getoonde empathie en een overduidelijk valse snik getuigt van jouw flagrante gebrek aan mensenkennis. Natuurlijk gaat niemand snikken als er in China een aardbeving heeft plaatsgevonden, in Pakistan een overstroming en in Angola een cholera-epidemie. Maar op een fatsoenlijke manier empathie tonen is zelfs, of juist op het hoogste niveau een goede zaak. Zelfs Trump, Poetin en al die andere 'grootheden' passen die truc van die traan al niet meer toe. Het is te doorzichtig en keert zich binnen de kortste keren tegen henzelf. Dat Timmermans het wel probeerde, getuigt er niet alleen van dat hij verkeerd in elkaar steekt, maar ook van een ongelofelijke domheid en naïviteit. Maar het was zijn finest hour, zijn moment suprême, dus hij dacht "Laat ik nog eens lekker uitpakken.". Leuk bedacht, maar nu weet de hele wereld hoe hij is.

Sonic2
Sonic25 dec. 2022 - 14:16

@ Eric Het bewijst vooral het extreme lage niveau van Timmermans zijn tegenstanders. Vooral ultra rechts. Die het ook leuk vinden om Biden door het slijk te halen, terwijl ze weten hoe erg hij heeft geleden en nog elke dag leidt om het verlies van zijn zoon. Timmermans en heel Nederland was in die zomer van 2014 oprecht geschokt en verdrietig om wat er met de MH 17 gebeurt. Het gaat om honderden mensen die nu dood zijn. Onschuldig en waar heel veel mensen leed van hebben. Timmermans heeft ook een vrouw en kinderen. Ik vind de mensen niet deugen die Timmermans gaan hekelen als hij op zijn manier het verdriet verwoordt wat er bij velen heersten na afloop van MH 17.

Jax Teller
Jax Teller5 dec. 2022 - 17:32

@Eric Chapeau voor de laatste alinea. Hartgrondig mee eens. Timmermans is gewoon een slecht mens. En nee, dat heeft geen reet met zijn partijlidmaatschap te maken.

DaanOuwens
DaanOuwens5 dec. 2022 - 18:02

@ EricDonkaew Jij schrijft: Dat jij het verschil niet ziet tussen oprecht getoonde empathie Jij meldde al dat hij onmogelijk empathie kon hebben omdat het geen directe verwante waren. Dus jij kan zijn snik nooit op de werkelijke waarde waarderen. En daarna bevestig ja dat nog even: Natuurlijk gaat niemand snikken als er in China een aardbeving heeft plaatsgevonden, in Pakistan een overstroming en in Angola een cholera-epidemie. Het is sowieso jouw eigen opvatting over empathie die je niet hebt voor mensen die niet tot jouw familie behoren en je hebt blijkbaar grote afkeer voor Timmermans. Dus jouw oordeel over zijn optreden in de VN veiligheidsraad zegt nogal weinig. Het zegt vooral veel over jezelf. Ook adviseer ik je geen uitspraken te doen over wat ik wel en niet geloofwaardig vind. Mijn tekst bevat geen enkele informatie daarover. En raden naar mijn opvatting is dan niet erg slim.

EricDonkaew
EricDonkaew5 dec. 2022 - 21:44

@Sonic ------------------------ Zo, dus je vindt mij niet deugen. En zelf vertoon je in de regel Calimero-gedrag als iemand jou eens wil aanpakken. Maar ik herhaal: er is een verschil tussen empathie tonen (en hebben!) in dergelijke situaties en een truc uithalen om op het moment suprême nog even lekker extra te scoren. Wat dat betreft deed Timmermans mij wat denken aan Toon Hermans. De truc met de doif. Zowel de truc met de doif als die met de traan mislukte op een nogal aandoenlijke manier.

korheiden
korheiden4 dec. 2022 - 16:49

Ik weet eerlijk gezegd niet wat hiervan waar is. Hetzelfde werd jaren geleden beweerd m.b.t. Trump. Blijkbaar zijn de regeringspartijen erg bezorgd over de uitslag van bijvoorbeeld de Provinciale Statenverkiezingen, straks in maart, een wordt nog maar eens een extra dreiging uit de kast gehaald.

5 Reacties
Greendutch
Greendutch4 dec. 2022 - 22:51

de USA verkiezingen zijn gemanipuleerd zodat trump zou winnen dat is ondertussen aangetoond

FonsRietdijk
FonsRietdijk5 dec. 2022 - 6:59

@ Greendutch, In het sprookjesboek van Nancy Pelosi?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 dec. 2022 - 12:26

"de USA verkiezingen zijn gemanipuleerd zodat trump zou winnen dat is ondertussen aangetoond" Bron? En zou hetzelfde dan niet kunnen gebeuren bij een verkiezing van Biden tegen Trump? Of geldt het alleen naar gelang de uitslag van een verkiezing?

Jansen7
Jansen75 dec. 2022 - 14:41

@korheiden: of op constructieve oppositiepartijen, dat mag ook: PvdA, SGP (eerlijk is eerlijk) maar GroenLinks kan ook. Die partij wil immers niet aan 'scorebordpolitiek' doen.

Sonic2
Sonic25 dec. 2022 - 14:42

@korheiden Ik heb weinig kenners hier gehoord over de midterms in Amerika. Als je "rechts" bent hoef je kennelijk nooit te reflecteren. Waarom viel "rechts" zo tegen? Ik wil de gebruikelijke "kenners" daar wel eens over horen. De vier regeringspartijen hadden in 2019 ook niet zo'n hele goede uitslag, dus dat verlies kan best wel eens meevallen. Gaan we dan stellen dat de "rechtse" oppositie gefaald heeft? Moeten Wilders en Baudet weg? Hebben van der Plas en Eerdmans dan hun piek gehad? Of zal het allemaal fraude zijn? Wat ik nu al nationalistische twitteraars hoor krijsen. Het is altijd dezelfde eenzijdige analyse. Volgens een aantal hier wordt "rechts" heel groot. Waarbij ze uiteraard nooit het verlies van Forum benoemen en ook nooit benoemen dat er een aantal zetels van VVD/ CDA naar JA21/ BBB gaan. En als PvdA/GL de grootste worden samen? Is dat dan een ruk naar links? Een pleidooi voor een links blok? Of ligt een winst of verlies van links of rechts aan de opkomst? Politiek is net als voetbal en F1. Je kunt elke kant op redeneren die je maar wilt. Het is veel wensdenken. En het is vooral veel rechts wensdenken. Laat extreemrechts eerst maar eens hun eigen kiezers( liever niet trouwens) naar de stembus krijgen. Er zit namelijk nogal een kloof tussen de nationalistische schreeuwers online( de toetsenbord helden) en de mensen thuis.

oproerkraaier
oproerkraaier4 dec. 2022 - 16:32

Goed dat het openlijk wordt uitgesproken. Hij zal wel weer de nodige links-haat over zich heen krijgen.

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 dec. 2022 - 12:27

En van rechts komt de liefde.

Jansen7
Jansen75 dec. 2022 - 14:38

Werd er geheimzinnig over gedaan dan? Je prijst hem voor het herhalen van hij altijd al beweert.

Ontheemde
Ontheemde4 dec. 2022 - 16:07

Dat is nogal wat als je zelf met de EU en de VS een extreem rechtse coup in Oekraïne hebt veroorzaakt in 2014. Om maar niet te spreken hoeveel inmenging in andere landen hun democratisch proces. Al die smerige spelletjes om de macht in de wereld waar wij dus de dupe van zijn! Laat ze asjeblieft allemaal opzouten met hun oorlogen.

Ranonkel2
Ranonkel24 dec. 2022 - 15:58

"De kostenstijging wordt toegeschreven aan de vergroening maar wordt eigenlijk veroorzaakt door de veiligheidssituatie en het coronavirus." De vergroening is tot nu toe gratis geweest? Hoewel boudet een kwal is is dit precies wat hij jaren geleden al vertelde, De politie zou op zoek gaan naar iets om de enorme kosten om energie neutraal te worden op af te schuiven. Vertel gewoon het eerlijke verhaal, we gaan vergroenen en dat gaat elke burger geld kosten, veel geld zelfs. Met dit soort doorzichtig leugens speel je alleen populisten in de kaart.

3 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew5 dec. 2022 - 8:55

@Ranonkel: Vertel gewoon het eerlijke verhaal, we gaan vergroenen en dat gaat elke burger geld kosten, veel geld zelfs. --------------------- Exact. Je kunt voorbeelden noemen als energierekening, verduurzaming van woningen, duurder (elektrisch) worden van auto's, prijzen van 'duurzaam' voedsel in supermarkten, et cetera. Het werkt allemaal ook sterk denivellerend. Rijken lachen erom, de lagere en middenklasse hebben het zwaar. Daarnaast zijn vergroening en verduurzaming verdienmodellen van hier tot Tokio waar bepaalde groepen van profiteren. Wel iets om over te blijven nadenken.

Sonic2
Sonic25 dec. 2022 - 10:07

Juist redenaties zoals die van u spelen populisten in de kaart. Elke keer maar weer opnieuw. Het is altijd: Wilders en Baudet zijn wel radicaal, maar dit en dat. Rechts radicalen voelen dat zeer terecht al een bevestiging van hun eigen "gelijk". Ook de reden waarom wij in Nederland zoveel nationalisme hebben, omdat wij een ja- maar cultuur hebben. Overigens heeft de oorlog en ook corona te maken met de kosten stijging. Ook vergroening en wellicht ook het monetaire beleid van de ECB. Wat Timmermans zegt klopt dus wel.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 dec. 2022 - 12:34

"Het werkt allemaal ook sterk denivellerend. Rijken lachen erom, de lagere en middenklasse hebben het zwaar. Daarnaast zijn vergroening en verduurzaming verdienmodellen van hier tot Tokio waar bepaalde groepen van profiteren. Wel iets om over te blijven nadenken." Waar gaan de meeste subsidies in het kader van vergroening naar toe? In ieder geval niet naar de mensen die geen eigen huis hebben of een elektrische auto kunnen betalen. De term Tesla-subsidie is hier een mooi voorbeeld van. Als iemand om wat voor reden dan ook genoeg geld heeft, waarom is het dan nodig om hem te subsidiëren. Is er geen intrinsieke motivatie om zelf te willen vergroenen en daarvoor te willen betalen?

Michiel van Leeuwen
Michiel van Leeuwen4 dec. 2022 - 15:55

Ben geen grote fan van Timmermans maar hij heeft zeker wel een punt als hij zegt dat Poetin extreemrechts aan de acht wil brengen. Rusland ondersteunt extreemrechtse partijen met geld.

2 Reacties
Kira68
Kira685 dec. 2022 - 8:35

Tja nu de zelfverrijking steeds meer naar boven komt in de top vt land en de EU spelen ze t zelf in de hand. Plus t ging al slecht voor corona.

Jansen7
Jansen75 dec. 2022 - 14:35

Dus op de VVD, CDA, D66 en PvdA en GroenLinks stemmen is het devies? Het is altijd gevaarlijk geweest als een land of natie teveel binnenlandse problemen heeft want veel regeringen hebben dan de neiging om op ramkoers te gaan met het buitenland. 1) het buitenland is dan de schuld van alle economische problemen en niet het binnenland. 2) oppositie kan gedwongen worden om loyaal te zijn aan de regering. Immers tegen een regering zijn in oorlogstijd heeft (teveel) parallellen met collaboratie. Ook in China (waar het geld nog niet op is) wordt geloof op basis van deze principes aangepakt.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal4 dec. 2022 - 15:54

Niet eens zo een lange toespraak, maar opmerkelijk geen woord over Arabische landen.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 dec. 2022 - 12:37

Inderdaad, als je naar mensenrechten kijkt is het maar de vraag hoeveel verschil er zit tussen een Rusland of een aantal Arabische staten. Dus om van het Russische gas af te gaan over te stappen op Arabisch gas is van de regen in de drup komen.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen4 dec. 2022 - 15:52

Baudet in het torentje, dat zou Poetin wel willen inderdaad. Die noemde de inval in Oekraïne "het meest hoopvolle wat ik in mijn leven heb meegemaakt."

EenMening3
EenMening34 dec. 2022 - 15:43

Het westen moet Oekraïne steunen totdat er geen Russisch leger meer is. Het was een enorme fout van de Duitsers e.a om zich afhankelijk te maken van Russisch gas en olie. De EU-landen worden nu gedwongen om snel over te schakelen op hernieuwbare energie. In geval van nood kan Nederland het Groningse gas inzetten om Duitsland en andere kwetsbare landen de winter door te helpen.

EenMening3
EenMening34 dec. 2022 - 15:43

Het westen moet Oekraïne steunen totdat er geen Russisch leger meer is. Het was een enorme fout van de Duitsers e.a om zich afhankelijk te maken van Russisch gas en olie. De EU-landen worden nu gedwongen om snel over te schakelen op hernieuwbare energie. In geval van nood kan Nederland het Groningse gas inzetten om Duitsland en andere kwetsbare landen de winter door te helpen.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 dec. 2022 - 12:38

"Het westen moet Oekraïne steunen totdat er geen Russisch leger meer is." Dan vrees ik dat de oorlog nog heel lang kan gaan duren. Rusland heeft het meeste aantal inwoners van Europa, dus nog een hele grote bron van kanonnenvoer.