Joop

De droom komt uit: Frans Timmermans stelt zich kandidaat als lijsttrekker PvdA-GroenLinks

  •  
20-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
15709 keer bekeken
  •  
ANP-465523865

Frans Timmermans heeft aan de NOS bekendgemaakt dat hij zich kandidaat stelt als lijsttrekker voor de gezamenlijke lijst van PvdA en GroenLinks bij de parlementsverkiezingen van 22 november. Timmermans, onder meer oud-minister van Buitenlandse Zaken, is nu nog vicevoorzitter van de Europese Commissie en architect van de Green Deal, het ambitieuze plan om Europa over te laten schakelen naar een groener en duurzamer beleid. Vorige week slaagde hij er in zijn natuurherstelwet door het Europees parlement te loodsen ondanks krachtig verzet van de conservatieven en een lobby van vervuilende industrieën.

Timmermans is ook een uitgesproken bestrijder van populisme en is onder kiezers populair. In 2019 won hij tot veler verrassing in Nederland glansrijk de Europese parlementsverkiezingen. In de jongste peiling van I/O Research, gehouden voordat Timmermas zijn kandidatuur bekendmaakte, gaat de combinatie PvdA-Groenlinks aan kop, vóór de VVD en BBB.

Zijn termijn bij de Europese Commissie loopt officieel pas volgend jaar af, na de EP-verkiezingen van mei. Er hebben zich nog geen andere kandidaten gemeld voor het lijsttrekkerschap. Het is nog onduidelijk hoe de procedure verder verloopt.

Scherm­afbeelding 2023-07-20 om 11.41.04

Update 17:30

Marjolein Moorman, de populaire Amsterdamse wethouder die ook als geschikte lijsttrekker werd gezien, steunt de kandidatuur van Timmermans. In een verklaring suggereert ze dat ze ook niet op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer gaat staan.

Ook de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, die recent in een enquête van EenVandaag favoriet bleek onder PvdA-kiezers van het opiniepanel, schaart zich achter Timmermans. Dat meldt de regionale omroep Rijnmond:

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb stelt zichzelf niet beschikbaar als mogelijke lijsttrekker van de GroenLinks/PvdA samenvoeging voor de komende verkiezingen. Hij zegt wel Frans Timmermans te steunen, die donderdag bekend maakte de beide partijen te willen gaan leiden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (432)

Mathijsco
Mathijsco24 jul. 2023 - 0:24

@JoostSpits, "Bewonderenswaardig". Inderdaad, maar dat was gisteren. De tijd tikt door. Timmermans heeft de oproep gecalled en moet nu als de wiedeweerga de VVD uitsluiten. Je gaat toch immers niet (nog een keer) in zee met een club en haar (mentaal zwaar gestoorde) aanvoerder die geregisseerde heksenjachten openen op kamerleden, kamervoorzitters en complete groepen uit onze samenleving? En al helemaal niet als progressieve beweging. Toch? Zolang hij dat niet doet, is het sop de kool niet waard. Met lege lulkoek en ideele vergezichten over brede progressieve bewegingen kom je niet meer weg anno 2023. Ook niet als je grote flessen wijn drinkt met de pers. Mensen hebben internet in hun broekzak, mensen 'factchecken' en mensen zien exact of je uit je nek aan het zwammen bent of niet. Wellicht niet zo on the spot als wij hier, maar handige compacte factchecks met bronvermelding en infogrammetjes gaan tegenwoordig van hand tot hand en van appgroep tot appgroep. Kortom: waarmaken. Of zoals de Amerikanen (van die factchecks) zouden zeggen: 'don't let your mouth write a check your ass can't cash.'

1 Reactie
Pater
Pater29 jul. 2023 - 1:49

Wat een onzin weer van Mathijsco. Natuurlijk is het laatste wat PvdA/GL willen samenwerken met de VVD. Maar als de keus wordt: een PVV/BBB/VVD-regering of een regering met PvdA/GL, PvdD, SP, D66 en VVD kies ik voor het laatste. Dat Mathijs dat als rechtsgeaard stemmer graag wil voorkomen is niet verrassend.

Joost Spits
Joost Spits23 jul. 2023 - 18:05

- Komt die droom ook echt uit voor Frans Timmermans? - Als hij aan de verkiezingen meedoet, kan hij niet afdwingen minister of premier te worden van Nederland. Voor het zelfde geld, wordt hij alleen gekozen voor slechts de Tweede Kamer. In dat geval zou dat een forse stap terug zijn Timmermans. Dan afhaken zou kiezersbedrog zijn; hij zit er moreel aan vast als hij gekozen wordt voor de Tweede Kamer. Thans heeft hij als vicevoorzitter van E.C.  behoorlijk internationale politieke invloed en betekenis. Frans Timmermans doet het goed in dat opzicht. Hij spreekt zijn talen, kan zijn visie goed en helder neerzetten en heeft overtuigingskracht binnen Europa. ...of is de reden waarom hij zo'n cruciale job opgeeft in Brussel, is een andere, dan voor ons onbekend... Misschien zit Timmermans in Brussel minder  goed in zijn vel in Brussel dan wij beseffen... (lees verder)

Joost Spits
Joost Spits23 jul. 2023 - 18:04

Het politieke klimaat in de Tweede Kamer levert immers anno 2023 bedenkelijke figuren op; onlangs hebben meerdere volksvertegenwoordigers de Kamer de rug toegekeerd wegens slecht werkklimaat hetzij dreigementen in de privésfeer. Kamerleden, ministers en de premier die extra beveiliging nodig hebben. Heeft Frans Timmermans er dat allemaal voor over? Het kan hem ook te wachten staan. Is dat het verruilen van zijn internationale loopbaan allemaal waard? Regelmatig te moeten dealen met figuren als Baudet, van der Plas of Simons lijkt me totaal geen pretje. Toch zet Frans Timmermans deze stap. Dat is alleen daarom al op zich heel bewonderenswaardig!

Gio Servas
Gio Servas23 jul. 2023 - 5:40

Hmmm interessant. Ik zie wel wat paralellen met de verkiezingen in 2012. Mensen links en recht gaan dan strategisch stemmen en de partijen met de meeste kansen kannibaliseren de andere partijen uit hun eigen richting. Ik denk (maar ik ben geen specialist) dat we een enorm sterke VVD krijgen en dat we een enorm sterke PvdA/GL krijgen die tot elkaar veroordeeld zullen zijn en dan is het nog maar eens de vraag in hoeverre PvdA/GL daar zonder kleerscheuren uit zal komen. De linkse kiezer is genadeloos in het afstraffen van partijen die niet doen wat ze willen en dat hebben de verkiezingen na Rutte 2 wel laten zien. Dit gaan spannende tijden worden.

Opportunist
Opportunist23 jul. 2023 - 0:03

Nadat MH17 was gecrasht, wilde Rutte direct het leger sturen om rampgebied veilig te stellen voor hulp en onderzoek. Minister BZ timmermans heeft dit afgeraden om geo politieke redenen.

1 Reactie
Pater
Pater29 jul. 2023 - 1:51

Rutte wilde het leger er op af sturen, met het risico van een clash met het Russische leger? Wat een flauwekul.

Ranonkel2
Ranonkel222 jul. 2023 - 14:39

Oei, mochten ze de grootste worden gaat dat de tweeling in de samenleving gigantisch vergroten. De kloof tussen netto ontvanger en netto betaler is nu al gigantisch..

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers23 jul. 2023 - 10:23

De kloof tussen wie het niet mist en wie het niet terug krijgt.

Mag
Mag22 jul. 2023 - 12:53

Jezus! Waar hebben jullie over? Van een serieus thema naar buik van Frans Timmermans. Op die manier kun je elke discussie om zeep helpen.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens22 jul. 2023 - 14:13

@Mag We zitten al op reactie nr. 400. Alles lijkt wel zo'n beetje gezegd. Alleen die buik vroeg nog om aandacht. Maar misschien heb jij nog een leuke nieuwe invalshoek? Ik ben benieuwd.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout22 jul. 2023 - 12:09

De abjecte cultuur van oblique bestempeling der andersdenkenden zoals die zich manifesteert bij ranzig rechts gaat gepaard met de obligate zucht naar rancune en restauratie van valse volkssentimenten van weleer. Per platpopulistisch collectivisme waarin de conformistische kleinburger zich veilig waant. Met als uitwas dat rabiate liefhebbers van bruinhemden op burleske wijze elk beschaafd basisbesef van goed fatsoen bruuskeren.

4 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew22 jul. 2023 - 14:30

@Achterhout -------------------------- Fi donc! Vermijd, neen, bestrijd het ongeletterd janhagel.

C1953
C195322 jul. 2023 - 14:31

Precies Hannes, je gebruikt hier exact de juiste woorden voor; goed gekozen! Je haalt de woorden uit mijn mond.

Huub53
Huub5323 jul. 2023 - 16:04

@Hannes Achterhout Je reactie is een veelzeggend voorbeeld van "De abjecte cultuur van oblique bestempeling der andersdenkenden" zoals die zich manifesteert bij ranzig intellectueel en progressief links. Zo'n goed voorbeeld van het zeer deftig en "beschaafd?" "burleske wijze elk beschaafd basisbesef van goed fatsoen bruuskeren" heb ik nog niet eerder gezien. Zelfs niet bij ranzig rechts.

Mathijsco
Mathijsco24 jul. 2023 - 2:50

@Huub53, Nu het Ruttiaanse bastion is gevallen, komt -nomen est omen- s,lands Achterhout in opstand vanachter de schrijftafels en de bureaus. Vanuit bovenhuizen en souterrains Amsterdamse school te betere wijken, werd jarenlang -vol stilzwijgende compassie - de Ruttiaanse status-quo in stand gehouden. Niet openlijk gepredikt of beleden, want daar hadden ze het flinterdunne laagje GroenLinkse vernis en Jesse Klaver voor. En Lubach en het NRC. Die ook nog. Stel u zich hier overigens niet de Pieter Waterdrinkers of Grunbergs van deze wereld voor: nadat het manuscript van de zoveelste -mondain op een Olivetti uitgetypte- jammerlijke poging tot bestseller door van Oorschot per supermarkt kar is geretourneerd, leggen ze zich vaak toe op een of andere syllabus, lesboek of zelfs werkboek van een vak welke ze doceren. En dan kent u het wel: 'van Oorschot, heeft die uw manuscript gelezen?' Uw werk wordt het standaardwerk voor iedere -noem hier een studie en dan een of ander bijvak- in Nederland. Het centraal Boekenhuis betaald de royalty s. En met een monopoly, een paar duizend studenten en idioot hoge prijzen tikt dat vervolgens en zoals u zult begrijpen leuk aan. Lang verhaal kort: die val van Rutte -en daarmee het eigen herwonnen Olivier Bommel op pantoffels ressaincisme-, dat maakt woest! En terwijl het stoom nog uit de oren vliegt, schrijft het dan hier zo'n comment vanaf een iPad waarbij ze in hun woede nog de gewurztraminer over de ribbroek omstoten ook. La gaan joh...

Eric Minnens
Eric Minnens22 jul. 2023 - 8:31

Over één ding is nog weinig geschreven, dat m.i. toch van belang is. Timmermans' uitstraling is prima qua gezicht, maar niet qua gewicht. Hij zou m.i. iets aan zijn buik moeten doen omdat die een elitair-bourgondische levensstijl symboliseert, die in tegenspraak is met zijn 'linkse' doelstellingen. Vroeger was hij een stuk slanker, dus het is niet aangeboren, hij kan het onder controle krijgen. Kom op Frans! Nu mogen jullie mij van fat shaming beschuldigen, maar belangrijker is dat veel van zijn potentiële kiezers ook aan fat shaming doen en daarom tóch maar niet op hem stemmen. Ik stem trouwens wel op hem, heb ik al gezegd.

17 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe22 jul. 2023 - 8:44

Het is al ter sprake gekomen.

MG1968-2
MG1968-222 jul. 2023 - 8:48

@Eric Het zal best mogelijk zijn dus je kunt het me best uitleggen hoe je het verschil ziet tussen een elitair-bourgondische buik en egalitair-ascetische buik. En als je dan toch bezig bent. De pauper-buik. Keek net nog in de spiegel naar de mijne. Maar kom er niet uit hoe ik hem zou moeten zien dus je hulp wordt gewaardeerd.

Eric Minnens
Eric Minnens22 jul. 2023 - 9:07

Oké DD, maar ik ga nu niet meer al die honderden reacties doorlezen. De vraag is overigens HOE het ter sprake kwam. Het is een delicaat onderwerp.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 jul. 2023 - 9:18

Eric dat zou ik niemand willen aandoen.

Eric Minnens
Eric Minnens22 jul. 2023 - 9:23

@MG, De beoordeling van jouw buik moet ik helaas helemaal aan jouzelf overlaten. Ascetisch klinkt niet slecht. Egalitair ook niet. Pauper daarentegen een beetje slordig; teveel patat, teveel mayonaise, teveel bitterballen. Verschilt niet veel van een bourgondische buik. Nogmaals, tegen sommige buiken valt weinig te doen. Zo niet bij Frans Timmermans.

MG1968-2
MG1968-222 jul. 2023 - 10:41

@Eric Maar wat maakte dan dat je de buik als elitair-bourgondisch typeerde? Dat moet toch ergens op gebaseerd zijn.. toch?

Martin van der Linde
Martin van der Linde22 jul. 2023 - 11:38

Eric, ik weet niet hoe oud je bent maar het heeft niet alleen met eten te maken. Ik ben 66, weeg 72 kg, ben 1.80 en heb na het eten ook een buik. Dat komt niet door het eten want ik eet vrijwel vegetarisch, cholesterolvrij, loop iedere dag 3 tot 4 km, drink bijna niet, rook helemaal niet. Volgens een verpleegkundige heb ik de conditie van een jonge man. Die buik is rond mijn vijfendertigste ontstaan door vaak uit eten, reizen, veel onder weg, werk, geld, stress, overuren. Die buik komt later wel dacht ik. Wat ik niet wist is dat je je buikspieren wel kan aantrekken met oefeningen maar dat het effect net is als het elastiek van een onderbroek, de stretch is tijdelijk. Eenmaal gelubberd dan blijft het gelubberd. Ik denk dat Timmermans net als iedereen die niet voor een marathon traint een buik heeft die alleen nog te verbergen is met wijd zittende kleding. De reden dat van de Plas zich zo kleedt. Minder eten helpt, bij hem is het nu nog onderdeel van een levenstijl waarvan ook hij los moet komen. Ik denk dat zijn overstap naar de Nederlandse politiek een goede eerste zet is om dat te gaan proberen.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout22 jul. 2023 - 12:07

Hetzelfde geldt uiteraard voor mevr. v/d Plas

Eric Minnens
Eric Minnens22 jul. 2023 - 12:57

@MG, Een pauperbuik verschilt qua resultaat niet van één bourgondische buik. Al zul je vast wel kunnen vermoeden dat er in Timmermans' belly veel meer chique liflafmaaltijden gaan dan een 'pauper' zich kan veroorloven. Maar what's in a name? Je mag de buik van Frans ook pauperbuik noemen hoor, be my guest, en neem nog een broodje bal, vandaag in de aanbieding, twee voor de prijs van één.

Eric Minnens
Eric Minnens22 jul. 2023 - 14:08

@Martin van der Linde Ik ben 9 jaar ouder dan jij en heb op dit moment een gunstiger BMI. Maar dat lubberen van de huid is mij bekend, want ik heb ook 'vettere' jaren gekend, ik bedoel dat ik wel 10 of 13 kilo zwaarder woog en mijn buik echt voelde 'hangen'. Maar goed, hangende velletjes zijn nog iets anders dan een hangende buik. Bij F.T. is duidelijk sprake van een hangende buik. En jij en ik kunnen er blijkbaar iets aan doen, dus waarom F.T. niet? Minder eten helpt zeker! Mijn afslankingsperiodes gaan altijd gepaard met het tellen van calorieën. Van vrijwel elk product ken ik de caloriewaarde. Lijkt me ook echt iets voor die exacte Timmermans. Moet je eens zien hoe hij over een half jaar of een jaar is afgevallen als hij niet meer dan 1900 calorieën per dag opneemt, kopjes koffie met suiker (50 cal.) inbegrepen. En natuurlijk net zoveel wandelt als jij, moet toch kunnen tussen al die overheidsgebouwen.

Kevin Kruk
Kevin Kruk22 jul. 2023 - 14:41

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Eric Minnens
Eric Minnens22 jul. 2023 - 23:09

@Kevin Kruk "Je zegt niet aan fat-shaming te doen" Nee, goed lezen, ik zeg juist wél aan fat shaming te doen. Als je iemand advies geeft over het verminderen van zijn gewicht, doe je dat helaas ook automatisch. "Toch vind je wat van die paperbuik." Doe niet zo hypocriet. Iedereen vindt wat van die buik. Al was het maar in de beslissing daar niets over te zeggen, en het af te keuren als iemand anders daar wél iets over zegt. Hoe dan ook, volgens mij mag je net zo goed iets over het uiterlijk van Frans Timmermans zeggen als over dat van Arnold Schwarzenegger. Ja ook over dat van Siegfried Kaag (Mooie vrouw!).

Eric Minnens
Eric Minnens22 jul. 2023 - 23:30

Siegfried=Sigrid

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 jul. 2023 - 6:07

Eric Minnens Je hebt onder dikke mensen ook heel veel 'mooie mensen'. We hebben het over Barbie gehad en alles wat daarmee te maken heeft. Wat denk je? Ik heb op de TV nog nooit zoveel Barbies voorbij zien komen. Allemaal blond of geblondeerd, allemaal zelfde kapsel a la Sirkit Kaag.... allemaal met dezelfde hagelwitte strakke gebitten en allemaal met een wespentaille, en ja, allemaal op hoge pump-schoenen. Ze lijken allemaal ook elkaar, het prototype van een Barbie. De wereld zit vol hypocrieten. En geloof me, een week in de Nederlandse politiek en je valt vanzelf af , zoveel overigens dat je door het (brood)mandje valt.

Eric Minnens
Eric Minnens23 jul. 2023 - 8:41

@Minoes Barbie is weer het andere uiterste. Volgens mij lijdt zij aan anorexia. Kan best zijn dat zij een mooi mens is, maar toch zou ik haar adviseren meer te eten. Zoals ik dikke mensen het omgekeerde adviseer, los van het mooi mens zijn. Dat ik eigenlijk aan fat shaming doe, heeft als diepste oorzaak dat ik een trend wil keren. Je ziet steeds meer obesitoire mensen om je heen. Het is een ongezonde trend, en je schiet er niks mee op met het alleen maar mooie mensen te noemen. Dat 'shamen' is een zwaar woord, dat de lading niet dekt, maar ja zo heet dat nu eenmaal. Ik peins me rot maar kan geen beter woord bedenken, misschien komt dat nog...: iemand aanmoedigen wat meer aan de lijn te doen, zonder hem of haar te willen beledigen, ja door zelfs hem of haar tegelijkertijd een mooi mens te vinden. Zoals Frans Timmermans. Overigens is Sigrid Kaag m.i. geen Barbie. Bij Timmermans speelt ook een rol dat hij een voorbeeldfunctie heeft.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jul. 2023 - 9:56

Eric Minnens Weet jij wat het met mensen kan doen en met kinderen die ouders hebben die constant maar met hun gewicht bezig zijn.?

Eric Minnens
Eric Minnens25 jul. 2023 - 1:42

@Minoes "Weet jij wat het met mensen kan doen en met kinderen"... etc. Niet precies nee. Maar volgens mij moeten ouders hun kinderen wel duidelijk bijbrengen dat al dat gesnoep en gesnack NU misschien nog niet veel uitmaakt, maar owee als ze dertig zijn. Ook via accijnzen en regelgeving kun je meer doen.

BSO66
BSO6622 jul. 2023 - 8:13

Ik ben benieuwd naar een aantal zaken: - Hoe gaat hij zich presenteren en wat ziet hij als belangrijke zaken om aan te pakken? Klimaat lijkt het helder gezien zijn verleden en de combinatie van partijen die hij aan zal gaan voeren maar ik ben ook benieuwd wat hij op sociaal economisch gebied wil. In hoeverre is hij op dat vlak 'links' genoeg voor veel potentiële kiezers op zijn combinatie? Wat wil hij doen aan armoede in Nederland, ontwikkelingshulp etc? - In hoeverre is hij bereid om ook te luisteren naar andere partijen en de vakbonden? Vooral ook naar mensen van partijen links van de PvdA/ GL combinatie (waar hij ook stemmen van zal gaan krijgen)? Neemt hij de SP nu serieus of zet hij ze weer weg (zoals bij de coalitie onderhandelingen in 2006 toen hij de Amerikanen onomwonden liet weten die 'oud communisten' niet te vertrouwen)? Wat doet hij met de PvdD die steeds meer in de lift zit? Ik ben geen tegenstander van Timmermans als kandidaat van PvdA/ GL (ik ben ook geen lid van die partijen) en ik denk dat hij een persoon is die gematigd links nu wel vooruit kan helpen. Ik ben echter socialist en geen sociaaldemocraat en de PvdA fratsen (en die van Timmermans) niet vergeten en heb daarom behoorlijke reserves t.o.v. die partij en hem als onderdeel daarvan. Kan hij mij en anderen overtuigen om dit keer niet op de SP, PvdD, Bij1 etc. te stemmen maar een gematigd links blok te steunen en daarmee het initiatief op links te krijgen?

2 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde22 jul. 2023 - 11:48

Bs, Over de SP en wat Timmermans daar over gezegd zou hebben, ik hoor het nu voor het eerst. Het lijkt me een rechtse frame die ook nu weer goed uitpakt want het zaait twijfel en tweespalt. Want als dat werkelijk zou zijn gezegd waarom vroegen de PvdA, GL in 2020 de SP om mee te praten over linkse samenwerking en was het de SP was die toen om onduidelijke reden afhaakte. Uit die gesprekken is de huidige samenwerking voortgekomen. Grote gemiste kans dus voor de SP. Ik denk dat veel van de kritiek vanuit de SP voortkomt uit afgunst dat het deze twee wel is gelukt en zij zelf zo kortzichtig was door niet mee te willen doen.

Pater
Pater29 jul. 2023 - 1:55

@Martin Toen Cohen lijsttrekker was van de PvdA (opvolger Bos) pleitte hij voor samenwerking met de SP. Timmermans opende daarop voluit de aanval. Even later trad Cohen af. En dat is controleerbaar.

De nuance
De nuance21 jul. 2023 - 21:37

Ik hoop overigens niet dat het nieuwe kabinet beedigd wordt tijdens de vakantie van de koning....

reforcer
reforcer21 jul. 2023 - 13:13

Ben eerlijk gezegd wel verrast dat Timmerfrans uit zijn ivoren torentje komt. Wellicht neemt hij ook nog iets mee uit het vroegere sociaaldemocratische idee om enigszins weer iets voor de gewone burger te betekenen. Nu is het natuurlijk wachten totdat oude knarren van andere partijen tevoorschijn komen om als evenwicht te gaan bieden. De heer Wiegel of zo. Er is echter een grote groep ontzettend blij natuurlijk. De kindertjes want die zien al vroeg Sinterklaas in het land op tv. Kijk mam Sinterklaas! Als mevrouw Simons hem dan nog ook terzijde wil staan is het vol verwachting klopt ons hart. Mijn interesse in Timmermans is gewekt.

2 Reacties
joop knoop
joop knoop21 jul. 2023 - 22:57

Volgende keer geen borrel drinken voordat je met deze nietszeggende reaktie komt. Hij was wat ongelukkig over MH17, maar zie wat de door alt rechts bejubelde Omzigt hierover werd beweerd .

BSO66
BSO6622 jul. 2023 - 7:47

Alle flauwe 'grappen' uit de kast gehaald...

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 jul. 2023 - 12:18

Met D66 kunnen ze de plaatselijke vleugel van de Europeesche Democratische partij worden.

Break on through
Break on through21 jul. 2023 - 11:31

Hele goede ontwikkeling! Timmermans is mijn favoriet. Beste wat dit land kan overkomen na Drees. Verenigd links is nu gewoon de beste optie voor dit land. Links heeft een visie en Timmermans is de geknipte premier om dit land uit het rechtse moeras te trekken. Stem links!

Eric Minnens
Eric Minnens21 jul. 2023 - 11:03

@Mark Huysman, Over Timmermans schrijf je hieronder o.a.: ... "maakte hij deel uit van Rutte2. Dat kabinet voerde een snoeiharde aanval uit op alles en iedereen die kwetsbaar was in dit land. En de PvdA deed dat niet zo zeer omdat het van de VVD moest maar omdat de partij zelf ook overtuigd was van die lijn. Timmermans heeft zich daar nooit tegen verzet en is dus medeverantwoordelijk voor de ellende die dat kabinet aangericht heeft." Ik ben het met je eens dat het neoliberalisme, vooral in die tijd, een veel te groot stempel op de PvdA drukte. Maar ik denk ook dat de PvdA, en nu ook met GL, daar langzaam weer aan het uitkruipen is, dat hoorde ik al terug bij Attje Kuiken in haar toespraken en interrupties in de Kamer. Maar ook Frans Timmermans kan daar wat mij betreft wat van. Zie bijv. deze link: https://youtu.be/1zu5ie8BYkI Timmermans heeft overigens maar twee jaar deelgenomen aan Rutte 2, daarna werd hij EU-commissaris. Hij was natuurlijk verantwoordelijk, maar ook veel in het buitenland. Maar dit slechts terzijde. Hoe dan ook, ik geef hem, en ook de nieuwe PvdA/GL, het voordeel van de twijfel, ja ik ben zelfs enthousiast. Hij kan m.i. een nieuw links elan doen ontstaan, die terug doet denken aan de tijd van Joop de Uyl.

5 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman21 jul. 2023 - 14:34

@Eric Minnens De discussie die ik hier met jou en anderen voer is dezelfde als de discussies die ik in 2012 met mensen voerde in de aanloop van de verkiezingen die tot Rutte II leidden. Mensen hadden toen precies dezelfde ideeën over de PvdA onder Samson. Hij zorgde voor nieuw elan, een terugkeer naar de echte linkse idealen, kon de VVD buitenspel zetten, etc. Het voelt een beetje als Groundhog Day. Ik heb toen erg weinig mensen overtuigd dat de PvdA niet te vertrouwen is. En dat zal me nu ook wel niet lukken. Mensen willen graag geloven dat die partij toch ergens nog links is en dat de politieke leiders fatsoenlijk zijn en op hun woord te vertrouwen. Ik zal blijven proberen mensen van het tegendeel te overtuigen en op een partij links van de Timmermans-club te stemmen. Maar ik maak me geen illusies.

Mark Huysman
Mark Huysman22 jul. 2023 - 7:17

Sorry, SamsoM!

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jul. 2023 - 10:26

Hij is ook nog staatssecretaris geweest toch?

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jul. 2023 - 10:27

Was dat niet tijdens Balkenende?

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jul. 2023 - 10:29

Maak Huysman Ik blijf SP stemmen en begrijp wat je wil zeggen. Mee eens! Alleen kan hij misschien een goed tegenwicht vormen, tegen BBB wat het klimaat betreft.

omaoeverloos
omaoeverloos21 jul. 2023 - 10:57

Ik wens hem veel succes, maar blijf toch stemmen op de enige partij in Nederland die werkelijk maatregelen tegen de opwarming en de teloorgang van de natuur wil nemen, de PvdD.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jul. 2023 - 18:53

U bent gelukkig niet de enige!

Daslief
Daslief21 jul. 2023 - 20:47

Mooi!

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 jul. 2023 - 9:47

Oma de komende onderhandelingen zullen wel weer alleen over koopkracht gaan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jul. 2023 - 10:30

DEanioelleDefoe Niet belangrijk genoeg als er kinderen met honger naar school gaan?

EenMening3
EenMening321 jul. 2023 - 10:52

Timmermans lijkt me iemand die goed samen kan werken. Hij is er uiteindelijk ook in geslaagd om zijn Groene Deal door het Europarlement te krijgen. Hij zal ook niet met allerlei belastingverhogingen en extreem dure plannen komen die de economie naar de gallemiezen helpen. Bovendien zal hij altijd binnen een coalitie moeten opereren en compromissen moeten sluiten. Ik heb wel vertrouwen in deze man. Klaver en Kuiken zijn allebei een maatje te klein om het land te leiden.

Benaa
Benaa21 jul. 2023 - 10:27

"Timmermans is ook een uitgesproken bestrijder van populisme en is onder kiezers populair. In 2019 won hij tot veler verrassing in Nederland glansrijk de Europese parlementsverkiezingen" Was hij dan niet de man die destijds bij de VN na de MH17 ramp een walgelijk verhaal uit zijn duim zat te zuigen?

4 Reacties
Zandb
Zandb21 jul. 2023 - 11:56

Bbenaa U vraagt: "Was hij dan niet de man die destijds bij de VN na de MH17 ramp een walgelijk verhaal uit zijn duim zat te zuigen?" Nou, dat zou dan iets zijn wat ook op het conto van Timmermans geschreven kan worden. Dat was hij dan ook. In hoeverre je positief tegen negatief (tenminste, dat neem ik maar aan dat u bedoelt) of andersom kunt of wilt wegstrepen dat is gelukkig aan iedereen zelf om uit te maken.

EricDonkaew
EricDonkaew21 jul. 2023 - 14:21

@Benaa ------------------------- Een perfecte reactie, waarvoor mijn dank. Het dieptepunt van dat - inderdaad - walgelijke verhaal was die valse traan. Iedere zielknijper weet dat je niet gaat snikken als je niet persoonlijk betrokken bent bij een incident. Dat was Timmermans niet en daardoor viel hij voor eeuwig door de mand.

Benaa
Benaa21 jul. 2023 - 14:44

@Zandb: Ik wil hier alleen maar de bewering van de auteur weerleggen dat Timmermans een uitgesproken strijder van het populisme zou zijn.

Benaa
Benaa21 jul. 2023 - 14:57

@ Ericdonkaew: Ja en als een medium als Nieuwsuur gisteravond dan ook nog durft te benadrukken dat hij met deze toespraak destijds veel lof oogstte zegt dat ook nog wel iets over de journalistieke kwaliteit van dit programma

Harm-Jan Jansen
Harm-Jan Jansen21 jul. 2023 - 9:55

De nieuwe Joop den Uyl.

3 Reacties
Peterrr3
Peterrr321 jul. 2023 - 11:25

Joop den Uyl was bevlogen en wilde echt sociale verbeteringen voor anderen. Bij Timmermans heb ik dat nog niet echt gezien.

EricDonkaew
EricDonkaew21 jul. 2023 - 14:26

Nee, absoluut niet. Joop was wel oprecht voor 'de kleine man', zoals hij dat zelf noemde. Nogmaals: oprecht. Die Timmermans zit er echt alleen voor zijn eigen ego en wat modieuze hobby's. Ik hoop dat de kiezers daar op tijd achter komen.

r v b
r v b22 jul. 2023 - 6:39

@EricDonkaew: Hij heeft zich ingezet voor de natuurherstelwet, dat is geen hobby, dat is pure noodzaak.

TwoTone
TwoTone21 jul. 2023 - 9:38

Speelveld is nu wel opengetrokken door Timmermans en pvda/gl. Ben wel benieuwd. Zal wel wel zware en heftige campagne worden. Timmermans ligt bij eigen partij(en) goed maar heeft ook veel tegenstanders door zijn (eenzijdige, soms extremere) kijk op zaken. De toekomst zal het leren.

Wieschrijftdieblijft
Wieschrijftdieblijft21 jul. 2023 - 9:30

Als deze mijnheer de koers gaat bepalen en de belastingdruk nog verder gaat verhogen en niets gaat doen aan de immigratie aantallen gaat deze blanke, heterosexuele, belastingbetalende, ondernemer emigreren. Ik zal mijn blonde dochter adviseren hetzelfde te doen want met deze te verwachten cijfers op immigratie en belastingdruk zie ik de welvaart en welbevinden in een vrije val terecht komen zoals ook is gebeurd in de VS.

5 Reacties
jantje
jantje21 jul. 2023 - 11:09

Dan kom je in de VS vanzelf in de categorie -economische vluchteling- terecht. Is dat dan niet de pot verwijten dat hij zwart ziet? ..

r v b
r v b21 jul. 2023 - 11:10

Ik zou er bijna op Timmermans van gaan stemmen. Vreemd dat u afgeeft op migranten maar zelf overweegt er een te worden.

Zandb
Zandb21 jul. 2023 - 11:59

Wie.... Als........ dan....... Tja. Wat voor waarde kan je aan zoiets hechten. Stel dat ik zou beweren: "Als u nou eens iets verstandigs zei, dan zou ik luisteren." Hoe wilt u daar dan op reageren?

dijkhuis2
dijkhuis221 jul. 2023 - 15:14

Tip: de belasting druk in Somalië is minimaal!

BSO66
BSO6622 jul. 2023 - 7:58

Heb je zelf in de gaten hoe dom het is om expliciet te vernoemen dat je blank, heteroseksueel (met een 'x' is niet correct), een blonde dochter hebt etc.? Hecht je zoveel waarde aan de toevalligheden die je opsomt? Daar lijkt het wel sterk op. Is er iets mis met mensen die er anders uitzien dan de meeste mensen in Nederland?

Mag
Mag21 jul. 2023 - 9:14

Het gaat niet om of iemand een goede bestuurder is zoals iemand hieronder beaamde, Timmermans heeft inderdaad bestuurservaring, en? ... hij spreekt meerdere talen en?... en ondanks zijn ongetwijfelde kwaliteiten is hij niet geschikt om links uit het diepe dal te halen. Hij is een bureaucraat wat hij niet onder stoelen of banken verbergt, Hij is uit de stal van Wim Kok, hij wil (desgevraagd zei die) Nederland laten schitteren (dat is een vrije interpretatie van zijn woorden). Dat zijn rechtse praatjes als je mij vraagt. Ik heb hem niet gehoord dat hij over mensen en hun problemen heeft gesproken, dat hij voor de mensen dat gaat doen. Dat is een mooi baantje aan het einde van zijn carrière, dacht hij. Ik juichte toe toen ik hoorde dat de twee partijen gezamenlijke lijst hebben gevormd, maar niet met Timmermans als leider. Laat Moormans dat doen, dat is een unieke kans om min of meer linkse regering (zonder VVD) te krijgen. Met Timmermans lukt het niet, vermoed ik.

1 Reactie
Mirzas
Mirzas21 jul. 2023 - 11:22

Vooraf: reacties verdwijnen regelmatig in cyberspace na het indrukken van de knop 'reactie plaatsen'. Nog maar eens: van mij zou je de reactieprijs krijgen, Mag, als ik die kon uitreiken. Maar hoewel Timmermans in mijn optiek de verkeerde (en zelfs een riskante) keuze is, ervaar ik het geheel toch als frisse wind. En daar gaat mijn strategische en / of hoopvolle stem toch naartoe deze keer.

Iedereenisgelijkwaardig
Iedereenisgelijkwaardig21 jul. 2023 - 8:45

Hallo. Frans Timmermans is juist de goede persoon op de juiste plaats op een goed moment. Op naar meer dan 30 zetels op 22 november hoop ik, en hopelijk wordt deze combinatie de grootste en zal de leiding nemen bij de formatie. Net als ik zijn velen, neem ik aan, ontzettend moe van alle onrust en lelijkheid de afgelopen jaren. Elk weldenkend mens in dit land realiseert zich dat er snel iets moet gebeuren mbt klimaatverandering, de kloof tussen de rijke en minder rijke Nederlanders, de hetze richting politici en de versplintering in de Nederlandse politiek. Heel veel succes wat betreft de samenwerking van GroenLinks en de PvdA. Een toekomstige premier Timmermans, daar is niks mis mee! Fijne dag.

PamVlam
PamVlam21 jul. 2023 - 7:36

Eigenlijk is Timmermans meteen alweer in de fout gegaan. Na de mislukte poging voorzitter van de EU-commissie te worden roept hij nu toch wel heel graag minister-president te willen zijn. Maar zo bescheiden als Frans is zou hij ook wel fractievoorzitter willen worden. De baantjesjagers bij de PvdA kunnen weer opstaan. Het seizoen gaat weer beginnen. Jesse Klaver heeft het dan beter begrepen. Doet een paar stappen terug en over een jaar is hij weg uit het parlement. Geeft ruimte voor nieuwe gezichten. Nu maar hopen dat de rest van de GroenLinksers dat ook zo begrepen heeft. Van de PvdA hoeven ze dat niet te verwachten.

Bert van der Neut
Bert van der Neut21 jul. 2023 - 7:32

Maar Timmermans was toch helemaal niet bezig met een terugkeer naar "Den Haag". Hij was nog al stellig na het bezoek van van der Plas. Daar zal hij nu wel geen actieve herinnering meer aan hebben. Wat vindt Diederik Samsom eigenlijk van z'n vertrek uit Brussel. Die is waarschijnlijk z'n mooie baantje kwijt.

3 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde21 jul. 2023 - 10:18

Neut, toen was nog niet zeker of er een samenwerking zou komen. Dat weten we pas sinds afgelopen week. En Samson, die krijgt gewoon Timmermans baan. Waarom zou Nederland daar een ander neerzetten? Bovendien kan Timmermans hem straks goed gebruiken op die plek.

Zandb
Zandb21 jul. 2023 - 12:07

Bert Timmermans was daar toen of niet mee bezig, met die terugkeer naar Den Haag of hij loog inderdaad. Als u op zulke onbenulligheden iemand af wilt rekenen, dan moet u dat vooral doen. En als het lot van Samsom inderdaad af zou hangen van waar Timmermans zich bevindt, dan keert Samsom ook terug. Wederom is het aan u, wat u met die ongefundeerde, oh zo selectieve verontwaardiging wilt.

Bert van der Neut
Bert van der Neut21 jul. 2023 - 12:51

Zandb, liegen is niet onbenullig. Of u moet selectief in uw beoordeling zijn.

Realpolitik
Realpolitik21 jul. 2023 - 5:02

Ik vraag mij af of het wel zo'n goed idee is om Timmermans lijstrekker te maken, ik denk dat veel zwevende kiezers huiveren bij de gedachte. Timmermans is enorm (bijna extremistisch) gepassioneerd op milieu en klimaat en ik kan mij zo voorstellen dat de (zwevende) potentiële kiezers daar gillend voor wegrennen.

Pater
Pater21 jul. 2023 - 2:59

Timmermans heeft het bij de Euro-verkiezingen als lijsttrekker met een historische uitslag van 19% uitstekend gedaan en zijn Green Deal voor de EU is, gezien de politieke meerderheden in het EU-parlement, een kunststukje. Toch zou ik graag weten hoe hij achteraf tegen de deelname van de PvdA in Rutte II (waarin hij minister was) aankijkt. Zijn maatjes van toen en ook nu, Dijsselbloem en Samsom, hebben er helemaal geen spijt van.

7 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman21 jul. 2023 - 7:34

@Pater [Toch zou ik graag weten hoe hij achteraf tegen de deelname van de PvdA in Rutte II (waarin hij minister was) aankijkt.] Dat laat zich raden. Zoals je zelf al zegt hebben zijn politieke maatjes er helemaal geen spijt van. Bovendien is Timmermans altijd iemand geweest die voluit voor het neoliberalisme gaat. Hij heeft zich diverse malen lovend uitgelaten over Kok en de neoliberale hervormingen van Paars. In 2006 verzekerde hij de Amerikanen dat de SP -met wie een sociaal beleid mogelijk was- buiten de regering zou worden gehouden, zoals Wikileaks onthulde. Natuurlijk zal hij in de aanloop van de verkiezingen zich wat linksig profileren en ik verwacht dat hij desgevraagd ook wat afstand zal nemen van Rutte II. Daar is hij sluw genoeg voor. Maar als je daar na Rutte II -waar ook een linksige PvdA-campagne aan vooraf ging- nog intrapt dan ben je wel een beetje naïef vrees ik. Verder: ja hij haalde een goed resultaat bij de Europese verkiezingen. Maar dat laat zich niet zo maar vertalen naar nationale verkiezingen. Al was het maar omdat de opkomst bij de Europese verkiezingen extreem laag is. Rond de 40%. En het lijkt mij voor de hand liggen dat vooral de beter-gesitueerden voor Europa stemmen.

Peterrr3
Peterrr321 jul. 2023 - 11:31

@Mark Huysman, mooi uitgelegd. Dat Timmermans er in 2006 voor gezorgd heeft dat de SP buitenspel gezet werd. Dat wist ik niet. Ook wel knap dat er telkens maar vanuit links geroepen wordt dat de SP nooit samen wilde werken. Kortom... links gaat elkaar weer uit de tent vechten met als gevolg dat de VVD en Triple B lachend groeien. Fijn, pfff

Mark Huysman
Mark Huysman21 jul. 2023 - 14:51

@Peter Zie: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wikileaks-pvda-wilde-al-ver-voor-de-verkiezingen-niet-met-de-sp~bbb4ad7e/ “De PvdA zag al ver voor de Tweede-Kamerverkiezingen van november 2006 weinig heil in regeren met de SP. PvdA-prominent Frans Timmermans meldde dat jaar aan Amerikaanse diplomaten dat 'het onverstandig is voor de PvdA om ook maar iemand te vertrouwen die communist is geweest'. Hij verbond het woord communist direct met de SP.”

Peterrr3
Peterrr321 jul. 2023 - 15:59

@Mark Huysman, opmerkelijk dat het verhaal maar in leven blijft dat de SP altijd een linkse samenwerking tegen heeft gehouden. Want in de jaren erna heeft Roemer een paar keer openlijk zijn hand uitgestoken richting de PvdA en die werd telkens opzichtig geweigerd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jul. 2023 - 16:35

Mark Huysman Je hebt gelijk, dat weet ik, ik zal dan ook dit keer geen PvdA/GL stemmen. Ik heb echter geen bezwaar als zij Timmermans als lijsttrekker krijgen omdat hij goed is tegen BBB wat klimaat betreft.

Martin van der Linde
Martin van der Linde22 jul. 2023 - 11:57

Jongens, in 2020 vroegen GL en de PvdA de SP om mee te doen met hun plannen voor een linkse samenwerking. De SP weigerde. Zonder opgave van reden. Het laat zien dat er wel degelijk voorstellen aan de SP zijn gedaan en dat als SP toen besloten had aan te haken er nu een grote kans was geweest voor de SP om deel te nemen in een linkse regering. Om nu oude koeien uit de sloot te halen en de meest recente en meest kansvolle poging onbesproken te laten getuigt van jalousie en afgunst.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jul. 2023 - 10:33

Martin van der Linde Die belofte is al tig keer gedaan en evenzovele keren gebroken door de PvdA. Ook na vele kopjes thee. Allemaal voor de bühne.

dordtenaar2
dordtenaar221 jul. 2023 - 2:17

Even een negatieve reactie. Frans verdiend nu veel meer dan een Nederlandse minister-president. Gaat hij, als iemand die alleen maar als politicus zijn geld heeft verdiend, vertellen dat de Nederlandse minima het zwaar hebben? Hoe geloofwaardig is dat dan? Het voorbeeld van links lullen maar rechts zijn zakken vullen.

9 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens21 jul. 2023 - 9:30

@ dordtenaar2 Jij schrijft: Het voorbeeld van links lullen maar rechts zijn zakken vullen. Hij levert zijn riante salaris bij de EU in voor een lager salaris. Dat maakt jouw verwijt al sowieso misplaatst.

Marcus A.2
Marcus A.221 jul. 2023 - 10:31

@daan Interessant, ik kan daar niets over vinden. Heb je een bron?

dordtenaar2
dordtenaar221 jul. 2023 - 10:41

Nee, Frans weet dat er een nieuwe commissie eraan komt en dat hij opnieuw naar Brussel wordt gestuurd is erg klein. Dat hoge salaris is die volgend jaar zeker kwijt dus eieren voor zijn geld kiezen zou je kunnen zeggen

Peterrr3
Peterrr321 jul. 2023 - 11:34

@DaanOuwens, gaat Timmermans dan afzien van het wachtgeld dat hij vanuit de EU krijgt? Dat heb ik nog nergens gelezen.

DaanOuwens
DaanOuwens21 jul. 2023 - 12:29

@ Marcus A.2 Jij schrijft: Interessant, ik kan daar niets over vinden. Heb je een bron? Heb jij een bron nodig om te weten dat een lid van de Europese Commissie wel meer verdiend als de MP van Nederland? Of een lid van de Tweede Kamer? Dat je hiernaar vraagt maakt dat een antwoord op de vraag zinloos is.

DaanOuwens
DaanOuwens21 jul. 2023 - 12:37

@ dordtenaar2 Jij schrijft: Nee, Frans weet dat er een nieuwe commissie eraan komt en dat hij opnieuw naar Brussel wordt gestuurd is erg klein. Timmermans zou dus nog zeker een jaar het hoge inkomen krijgen. Het feit dat hij voor wellicht slechts 30% van zijn inkomen naar Nederland wil komen laat zien dat jij weinig onderbouwing hebt voor je tekst.

Martin van der Linde
Martin van der Linde21 jul. 2023 - 14:12

Dordtenaar, dus jij zou dat niet doen? Jij zou de ww induiken en wachten tot er een geschikt baantje voorbij komt?

Peterrr3
Peterrr321 jul. 2023 - 19:31

Ik lees dit over EU Parlementsleden: Timmermans hoeft in de eerste twee jaren dus niets in te leveren. Overbruggingstoelage Aan het eind van hun ambtstermijn hebben leden recht op een overbruggingstoelage, die evenveel bedraagt als hun salaris. Zij krijgen deze toelage gedurende het aantal maanden dat overeenstemt met het aantal jaar waarin zij deel uitmaakten van het EP. Deze vergoeding wordt gedurende ten hoogste twee jaar toegekend. Wanneer een voormalig Parlementslid een mandaat in een ander parlement of een openbaar ambt aanvaardt, wordt de overbruggingstoelage verlaagd met het salaris van deze nieuwe functie.

MG1968-2
MG1968-221 jul. 2023 - 23:54

@peter Moet je het nu opzoeken voor commissieleden. Timmermans is geen lid van het ep.

Olaf P.
Olaf P.20 jul. 2023 - 23:25

Ik vrees dat deze combinatiepartij uiteindelijk niet dezelfde aantal (minder) stemmen zal halen als dat ze als separate partijen zouden hebben gehaald. Dhr Timmermans wordt gewaardeerd door voornamelijk 60+ers, maar de jonge garde ziet een ongezonde oude vent die weinig voor heeft met NL, maar graag belangrijk gevonden wilt worden. Nope...hier prikt links stemmend Nederland doorheen en dit zal meteen de aftocht van Dhr Timmermans inluiden. Hij gaat zeker niet in de kamer zitten. MP of niks.

4 Reacties
Hann63
Hann6321 jul. 2023 - 7:45

Ik ben 60+ , maar ik zie het absoluut niet in hem zitten. Rutte 2 nog echt niet vergeten.

Martin van der Linde
Martin van der Linde21 jul. 2023 - 10:24

Olaf, de polls laten zien dat je ongelijk hebt. Hij wordt door links en rechts, oud en jong als een stevige kandidaat gezien. Dat verklaart de vele negatieve reacties van uit rechtse en klein linkse hoek, ze zijn bang.

Peterrr3
Peterrr321 jul. 2023 - 11:35

@Martin van der Linde, ik zie vergelijkbare reacties op VdPlas van Triple B. Dus dat is volgens jou ook angst, maar dan vanaf de andere kant?

Martin van der Linde
Martin van der Linde21 jul. 2023 - 15:56

Peter, natuurlijk. Alle partijen waren bang dat BBB er met de knikkers vandoor zou gaan. Net zoals ze bang werden toen Rutte aftrad en er een andere lijsttrekker kwam. Alle strategieën moesten herschreven worden. Hetzelfde gebeurt nu met Timmermans. En ongetwijfeld ook wanneer Omtzigt zich kandidaat stelt. Inmiddels is de ster van bbb aan het verbleken, net als de truc die Rutte uithaalde nu tamelijk krachteloos lijkt. Hoe groter de ophef, hoe harder de kritiek des te groter de angst voor een kandidaat. Het heeft iets van een bezwering. Christenen bidden, populisten slaan onder de gordel en alle anderen vloeken.

Daslief
Daslief20 jul. 2023 - 19:25

Het zou mooi zijn als stemmers komende verkiezingen niet alleen afgaan op wat politici beloven, maar nog meer op wat politici van die beloften waarmaken. Dus check naast partijprogramma's en stemwijzers ook sites als https://www.partijgedrag.nl

8 Reacties
Greendutch
Greendutch20 jul. 2023 - 19:51

Sla stemwijzer over, die blijken leidend/sturend te zijn, niet objectief genoeg

Pietje Puk139
Pietje Puk13921 jul. 2023 - 9:08

Greendutch. De stemwijzer heeft een vervolg op de site. Dat vervolg heet "stemmentracker". De vragen in dit deel van de site hebben geen betrekking op de beloftes, maar op het stemgedrag in het verleden. Daar valt dus niets op te sturen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde21 jul. 2023 - 10:29

Daslief, Vind ik een tamelijk onzinnige bezigheid. Je kunt als partij nooit voorzien in welke coalitie of omstandigheid terecht komt. Vasthouden aan je eigen standpunten en niks bereiken is erger dan compromissen sluiten en iets voor je kiezers doen.

Daslief
Daslief21 jul. 2023 - 18:26

@Martin 'Vind ik een tamelijk onzinnige bezigheid.' Dat mag je uiteraard vinden maar ik vind dat tamelijk naïef. Sommige reageerders hier denken bijvoorbeeld dat BBB best wel links zou zijn, omdat er ‘Burger’ in de naam staat of omdat ze meer bushokjes op het platteland willen (hadden ze Partijgedrag gecheckt dan konden ze zien hoe dicht BBB bij SGP en JA21 staat). Maar als jij toch liever afgaat op programma's en beloften dan gedrag (zie ook de bijdragen van Mark Huysman), voel je vrij. Ik begrijp alleen niet waarom je zegt dat je als partij geen inspraak hebt in welke coalitie je terecht komt. Mag een partij dan niet weigeren? Een partij hóéft immers niet persé in een coalitie te zitten om iets te bereiken (zie PvdD). Soms is een compromis slechter voor je kiezers dan vasthouden aan je eigen standpunten (zie PvdA). Oppositie voeren is ook belangrijk...

Martin van der Linde
Martin van der Linde22 jul. 2023 - 12:00

Daslief, natuurlijk mag je weigeren. Dat deed GL bij Rutte. Maar je moet wel een afweging maken wat je het meest oplevert.

Daslief
Daslief22 jul. 2023 - 13:06

'Maar je moet wel een afweging maken wat je het meest oplevert.' Natuurlijk! Waarbij relevante vraag is: welke 'je'? - jezelf? je partijtop? je partij? je kiezers? het hele land? Maar je hebt nog steeds niet duidelijk gemaakt waarom het een 'tamelijk onzinnige bezigheid' zou zijn om na te gaan of partijen hun mooie beloftes werkelijk in de praktijk brengen - met andere woorden: voor welke 'je' ze zich het meest inspannen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde22 jul. 2023 - 13:39

Daslief, dat heb ik wel. Je kunt van alles willen maar uiteindelijk wordt de uitkomst van het beleid niet door een partij bepaald maar is het een mengelmoes, een compromis.

Daslief
Daslief25 jul. 2023 - 10:47

@Martin, je hebt gelijk dat partijen compromissen moeten sluiten, maar wat je blijft negeren is dat partijen beleid kunnen beloven (of suggereren in hun verkiezingsprogramma’s) waar ze zich in de praktijk niet of nauwelijks voor willen inzetten. En dat je dat niet alleen ziet bij coalitiepartijen (CDA: ‘rentmeesterschap’) maar ook in de oppositie (BBB: opkomen voor ‘de boeren’ en ‘de burger’ maar in de praktijk vooral opkomen voor de agro-industrie).

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst20 jul. 2023 - 18:47

Wat een hoop domme mensen hier, oes Franske is weer spitsenkandidaat. Dat ging de vorige keer toch ook helemaal goed…

3 Reacties
Pater
Pater21 jul. 2023 - 2:42

Inderdaad. Franske was toen lijsttrekker van de PvdA. PvdA en GL samen opgeteld haalden toen 30 %. Bijna twee keer zo hoog als in de bovenstaande peiling. VVD en BBB verbleken daarbij.

Zandb
Zandb21 jul. 2023 - 6:25

Wir Het lijkt wel of hier staat dat u, wie z'n vertrouwen stelt in een ooit verliezer, dom vindt. Mocht dat zo zijn: het is uw mening maar ik vind het een domme.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst21 jul. 2023 - 8:46

@ Zandb Was cynisch bedoeld maar u heeft volkomen gelijk. Franske gaat het verschil niet maken. Weet trouwens niet wat ik gevaarlijker acht, een kabinet met D66 of eentje met PvdA/GL…

hgroen2
hgroen220 jul. 2023 - 17:39

Meest interessante vind ik het feit dat BBB maar blijft dalen. Nu al op 7 zetels verlies tov Juni. Dat zie je ook bij andere peilers. Het nieuwtje is eraf en langzaam krijgen mensen door dat ook BBB niet de belofte is. dus de strijd zal weer gaan tussen VVD en PVDA/ GL, net zoals na val van rutte I toen het ging tussen VVD en PVDA. Met dat verschil dat VVD meer concurrentie te duchten heeft op Rechts. Rutte was een gladde debater maar ik denk niet dat Dilan in het debat stand gaat houden. Haar kennis op dossiers, anders dan justitie, is te klein Maar goed, gesteld dat PVDA / GL groot wordt. Wat dan? Er is geen linkse meerderheid [nooit geweest trouwens] Dus krijgen we een herhaling van Rutte II?

8 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman20 jul. 2023 - 20:08

[Dus krijgen we een herhaling van Rutte II?] Ja.

MG1968-2
MG1968-220 jul. 2023 - 20:13

@hgroen2 De nederlanders hebben meermaals getoond dat ze bereid zijn om met de provinciale verkiezingen wel een gokje te wagen en voor populisten gaan. Dit om diezelfde populisten tijdens de tweede kamer verkiezingen weer in grote getale de rug toe te keren. Nu waren het voor de BBB wel heel veel fictieve zetels en tegelijkertijd hebben ze zich niet op dezelfde manier te kijk gezet als FvD dus er zullen nog een representatief aantal over blijven. Maar dat zijn dan wel de mensen die sowieso rechts van het midden hadden gestemd en leid dus alleen tot een shuffle aan die kant. En ja de SP ers die op de BBB stemden en dat weer overwegen zijn rechtse SP'rs.

Mathijsco
Mathijsco20 jul. 2023 - 20:54

De bureaus achter de opiniepeilingen zijn tegenwoordig niet zelden multinationals (Ipsos, Kantar) die tevens andere diensten aan het regime leveren. Denk aan klanttevredenheidsmetingen bij NS, onderzoeken over burgertevredenheid bij de overheid. Tel daarbij op dat ze de winst van BBB niet zagen aankomen en tel daarbij op een "Premier" die het heeft over 'grote flessen wijn' en je weet hoe laat het is. Volg uw eigen kompas. Informeer u op internet. Volg uw hart. Dan zit je altijd goed.

LaBou
LaBou 20 jul. 2023 - 21:17

"[Dus krijgen we een herhaling van Rutte II?] Ja." Fijn dan.

Sonic2
Sonic221 jul. 2023 - 9:39

@Hgroen Dat vind ik dus zo opvallend. Na de verkiezingen waren hier allemaal types van voornamelijke "rechtse" origine die de loftrompet bliezen over BBB. BBB vernederde woke links en links en de elite moest bij zichzelf te rade gaan. We zijn iets van 4 maanden later en BBB daalt als een malle in de peilingen. Ook heb ik vaak de voorspelling voorbij zien komen( ook van de Hond) dat Omtzigt zich bij de BBB zou aansluiten. Allemaal dus volledig klinkklare nonsens. Terwijl links Nederland zich bij wijze van spreken zich nog steeds moet verantwoorden voor dat ze dachten dat het Remain werd in Engeland en Clinton werd boven Trump. Terwijl beide nek aan nek verkiezingen waren. Of je moet afstand doen van het communisme uit de jaren 70. Voordat ik bijvoorbeeld geboren was. Als je kennelijk niet links bent mag je de meest domme en foute voorspellingen doen. Je mag er kennelijk altijd en overal naast zitten. Er wordt maanden later ook niet gekeken naar wat je geroepen hebt. Het is altijd eenzijdig. Want als de PvdA en Groenlinks de grootste worden dan worden Wilders en Baudet niet gevraagd om het PvdA en Groenlinks programma over te nemen. Ik vind die analyses wonderlijk. Ik zeg niet dat BBB niet de grootste kan worden. We kunnen wel concluderen en dat is op basis van meerdere peilingen dat de glans er nu wel af is. En we gaan over tot de orde van de dag. En alles wat "rechts" hier is kan morgen weer dezelfde hoeveelheid onzin uitbraken

Mathijsco
Mathijsco21 jul. 2023 - 10:25

@ Labou, Lol!

Martin van der Linde
Martin van der Linde21 jul. 2023 - 10:44

Groen, dat is opmerkelijk. Ik denk dat Nederland na 13 jaar Rutte snakt naar iets anders. En dat alles wat voorbij kwam goed was om dat te laten zien. Maar we wisten toen al dat het niet lang zou duren want stikstof en boeren stonden onderaan op de lijst va mensen die BBB stemden. In de mediagekte die na de PS ontstond was er geen journalist die daar over begon. En toch was dat toen al bekend. De kans op Paars is behoorlijk groot. Maar anders dan Rutte 2 is er nu een grote kans dat RoodGroen het beleid bepaalt. Niet alleen omdat ze de grootste partij is maar ook omdat zij nu de partners mag kiezen. Verder denk ik ook dat Yesilgoz het af legt tegen Timmermans. Geen vakantie voor haar deze zomer, maar trainen, vloeken en zweten. MG, eens. Uitproberen en ook een schot voor de boeg geven. Mathijsco laat zich weer van zijn beste kant zien, wappie op en top.

omaoeverloos
omaoeverloos21 jul. 2023 - 11:03

Peilingen zeggen me niet zo veel. BBB heeft nu 1 zetel, die zullen wel wat gaan winnen.

Satya
Satya20 jul. 2023 - 16:51

Vind deze hele samenwerking de moeite niet waard. Wil deze samenwerking enige indruk maken zou er nu een plan van aanpak liggen hoe zij denken de kosten van de energietransitie niet ten koste van de koopkracht van de lagere middenklasse te laten gaan. Verwacht niets van dat alles maar enkel de promotie van een imo niet effectieve energietransitie die voor oorlog en armoede zorgt dus ook migratie. De mensen die nu op mineraal rijke grond wonen moeten ook ergens heen maar worden gelukzoekers genoemd. Het elitair gl geeft niet om de koopkracht van de lage middenklasse, dat is lijkt mij geen nieuws.

9 Reacties
MG1968-2
MG1968-220 jul. 2023 - 20:18

@Satya Heb jij al een linkje voor me? Je lijkt te weten hoe het gezamenlijke verkiezingsprogramma er uit ziet. Ik zou het ook wel willen lezen.

Satya
Satya20 jul. 2023 - 20:53

Mg Nee, dit is mijn voorspelling. Een verheffingsbeweging die in zee gaat met een elitaire beweging is voor mij niet verenigbaar.

JasDon
JasDon20 jul. 2023 - 23:37

Je hebt gelijk Satya, heb je door verdoende inkomen/vermogen je shit op orde en woon je ondertussen in een goed geisoleerd huis met warmptepomp: GL/PvdA maakt je rijker ten koste van de onderlaag van de gemeenschap die een huis heeft die nog op de traditionele manier verwarmt wordt. Je ziet nu zelfs dat rijkere gemeentes de bewoners probeert te voorzien van een duurzame warmtevoorziening terwijl inwoners van armere gemeentes niets hoeven te verwachten.

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 jul. 2023 - 2:29

"zou er nu een plan van aanpak liggen" Of het er ook van komt is nog te bezien. Het zou inderdaad kunnen dat iemand een analyse kan delen die laat zien dat we er niet op hoeven te hopen. Maar de samenwerking zou zo'n plan mogenlijk kunnen maken. Niet andersom. Wat oorlog en migratie in de wereld betreft. Dat zijn zaken die ook groter zijn dan een landelijke volksvertegwoordeging.

MG1968-2
MG1968-221 jul. 2023 - 7:45

@Satya "Een verheffingsbeweging die in zee gaat met een elitaire beweging is voor mij niet verenigbaar. " Ik zie dat elitaire niet. Het is een duiding die mensen andere mensen (of partijen) geven als voor de ander de morele uitgangspunten die niet a priori hen zelf ten goede komen daadwerkelijk het handelen sturen en prioriteit ontvangen. Het is een frame van degene die moreel handelen niet als eigenbelang definiëren en alleen mensen vertrouwen die handelen via de dominante drijfveer van hen zelf: dat eigenbelang. Maar goed dat moet je natuurlijk zelf weten. Maar op dit punt vraag ik me af waarom jij denkt dat bij een nieuw samenwerkingsverband alle punten die voor jou belangrijk zijn door de partij PvdA zomaar 'ingeleverd' gaan worden. Dan waren ze immers nimmer belangrijk voor die partij geweest en was je perceptie van de PvdA een foute geweest. Laten we het gezamenlijk program afwachten. Dan zal er nog wel genoeg kanttekeningen te plaatsen zijn want ja. In één ding heb je gelijk. Daar waar samengewerkt wordt worden compromissen gesloten en krijgt nooit iemand volledig zijn inzet. Maar dat kun je beter in fasen doen (eerst met een partij waar je dat compromis sluiten natuurlijk is en pas daarna -in gezamenlijkheid- met partijen (voor coalitievorming) waar je ideologisch verder van af zit).

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jul. 2023 - 9:06

Een goed geisoleerd huis met warmptepomp is om verschillende redenen niet voor iedereen bereikbaar.

Huub53
Huub5321 jul. 2023 - 10:49

@MG1968-2 Een raadsel. Hoe komt het dat de mensen die hun "handelen niet als eigenbelang definiëren" er financieel allemaal veel warmer bij zitten als de mensen die dat niet doet? Betaalt moreel superieur zijn misschien beter?

Martin van der Linde
Martin van der Linde21 jul. 2023 - 10:53

Jasdon, dan weet ik niet in welke gemeente jij woont. Mijn gemeente waar al decennia een RoodGroene coalitie aan het roer zit is juist bezig de wijken met de laagste inkomens aan te sluiten op een warmtenet. Verder En gaan energieteams langs de deuren van goedkope koopwoningen om te helpen bij het aanvragen van subsidie voor warmtepompen en zonnepanelen. Een aantal jaar geleden kregen mensen in sociale huurwoningen een doos met spaarlampen tw van honderd euro gratis, of het gratis waterzijdig afregelen van cv installaties waardoor het verbruik met 15% daalde.

MG1968-2
MG1968-221 jul. 2023 - 14:51

@Huub43 Die zin is onduidelijk. Er stond: "Het is een frame van degene die moreel handelen als niet eigenbelang definiëren en alleen mensen vertrouwen die handelen via de dominante drijfveer van hen zelf: dat eigenbelang." Ik had beter kunnen schrijven: "Het is een frame van degene die moreel handelen verwerpen en alleen handelen zien als oprecht als de drijfveer eigen belang is" Het onderwerp van die zin was dan ook degene die GL als elitair betitelen en niet degene die als elitair betitteld worden.

Prisunic
Prisunic20 jul. 2023 - 16:48

Ik feliciteer Frans. Net wat dit land nodig heeft: een ludiek en gewetensvol tegenwicht versus vergramd, zuur en leugenachtig guurrechts.

1 Reactie
Hann63
Hann6321 jul. 2023 - 4:46

De man die onder Rutte II hielp de sociale voorzieningen kapot te maken. Ook de man die in 2017 een grote verkiezingsnederlaag leed en snel naar Brussel rende. Nee, ik ben dit absoluut niet vergeten. Deze man is niet beter dan "guur " rechts, hij heeft er aan mee geholpen het sociale beleid af te breken. Straks maar SP stemmen.

pahan
pahan20 jul. 2023 - 15:59

Geen verrassing, maar goed dat er nu duidelijkheid is. Een man met de statuur voor premier, benieuwd waar de rest mee komt. Ook hier weer vroeg in het spel de kaarten op tafel, benieuwd of het vlammetje lang genoeg blijft flakkeren.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...20 jul. 2023 - 15:48

Kweenie hoor. Ik voorzie een 'Martin Schulz' scenario. De voorzitter van het EP die als een 'verlosser' terugkeerde naar Duitsland als partijleider van de SPD. De verwachtingen waren destijds torenhoog, was helaas niet bepaald een doorslaand succes weet u nog? Keek teveel met een Brusselse blik naar de Duitse politiek en had wat ik mij ervan kan herinneren te weinig oog voor nationale belangen. Ik zie veel herkenningspunten met Frans Timmermans.

Middenman
Middenman20 jul. 2023 - 15:17

Bij alle negatieve reacties hieronder vraag ik me af; wat stem je dan wel als je ook maar een beetje links bent? SP, die vooral oppositie voert? Je kunt wel blijven steken in de fouten die de PvdA in het verleden heeft gemaakt, blijven aangeven dat Timmermans niet links genoeg zou zijn, of je kunt blijven zeuren over GL als yuppenpartij, maar realiseer je wel dat dit hét moment is om ons land een beetje in de goede richting te krijgen. Zo'n kans krijgen we voorlopig niet weer.

8 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen20 jul. 2023 - 18:32

De mensen die dat zeggen zijn over het algemeen rechts, dus ook niet een klein beetje links en ze hebben dus geen idee. Stem GL/PvdA en help Nederland vooruit. GL/PvdA: focus op de financiele positie van de mensen aan de onderkant en laat je niet verleiden tot de culture wars van rechts.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa20 jul. 2023 - 19:40

GL/PvdA: focus op de financiele positie van de mensen aan de onderkant en laat je niet verleiden tot de culture wars van rechts. Precies. Geen onzin over woke, maar ook geen eindeloze oeverloze islamdebatten. Stop dat allemaal even in de kast, alstublieft

Mark Huysman
Mark Huysman20 jul. 2023 - 20:10

[Zo'n kans krijgen we voorlopig niet weer.] Dat werd ook gezegd toen Samson zijn campagne in 2012 voerde. En we hebben het geweten: het meest rechtse kabinet sinds WO2.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa20 jul. 2023 - 20:36

maar realiseer je wel dat dit hét moment is om ons land een beetje in de goede richting te krijgen. Zo'n kans krijgen we voorlopig niet weer. Ik snap je punt. Maar de vraag is natuurlijk, wie zegt dat ze niet weer gewoon VVD/D66 beleid gaan voeren ? Wie zegt dat dit sociaal democraten zijn?

Samuel Dormits
Samuel Dormits20 jul. 2023 - 21:34

en Stokkickhuysen Mijn ongemeende excuses, maar Groenslinks (ofwel bruin rechts) en de PvdA waar al een eeuwigheid geen arbeider meer op stemt, gaan tezamen gewoon een rechtse puinhoop maken. Groenlinks heeft nog nooit ook maar één keer omgekeken naar degenen aan de onderkant, met hun eeuwige subsidies voor mensen die toch al rijk zijn en hun manieren om mensen aan de onderkant te raken met maatregelen die niet helpen, terwijl ze het grootkapitaal een handje boven het hoofd houden. Of "dealtjes" willen sluiten om iedereen te naaien voor één of twee consessies van de VVD. En wat ruggegraat betreft is de PvdA niet beter. Ze lijken iets minder een echte hekel te hebben aan armen, maar ze geven er geen moer om. Beiden zijn blij zolang er maar niet aan de kapitalistische staatsorde gemorreld word en zij die er warmpjes bij zitten niet gehinderd worden in hun eeuwige honger naar luxe en comfort. Walgelijk volk.

Ch0k3r
Ch0k3r21 jul. 2023 - 4:56

@stokkickhuysen ”GL/PvdA: focus op de financiele positie van de mensen aan de onderkant en laat je niet verleiden tot de culture wars van rechts. ” Dan verwacht je nu iets van hen wat ze jaaaaaaren zijn vergeten. Pensioen ging eraan, we moesten maar een moestuin nemen. Energiekosten omhoog, 'dan koop je toch zonnepanelen en een warmtepomp', bezineprijzen omhoog ’dan koop je toch een electrische auto' Het is ongelooflijk hoeveel de gemiddelde arbeider allemaal kan kopen volgens deze partijen. Dr is niks links aan deze partijen. Dit is het land niet de goede richting op krijgen, het is alleen een andere afslag naar de hel. Je verandert de route mss, eindbestemming blijft hetzelfde. Waar ik nu op moet stemmen weet ik niet meer. Links lijkt verdwenen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde21 jul. 2023 - 11:00

Rechts bedenkt de frames en laat klein links het werk doen. En het werkt. Even los van de kritiek op Timmermans, zou klein links begrijpen dat ze voor een rechts karretje gespannen worden? Ik betwijfel het, het geloof in het eigen gelijk is sterker dan hun werkelijkheidszin.

Daslief
Daslief21 jul. 2023 - 18:33

'Even los van de kritiek op Timmermans, zou klein links begrijpen dat ze voor een rechts karretje gespannen worden? Ik betwijfel het, het geloof in het eigen gelijk is sterker dan hun werkelijkheidszin.' Klinkt een beetje flauw waarschijnlijk, maar als ik deze regels lees vraag ik me oprecht af: zou groot links begrijpen dat ze voor een aandeelhouders-kapitalistisch karretje worden gespannen?

Gaitj
Gaitj20 jul. 2023 - 15:08

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

bouwvarken
bouwvarken20 jul. 2023 - 15:00

Een werkelijke plucheplakker, zó tegengesteld op de bestuurlijke vernieuwing die de fusie partij zegt na te willen streven. Daarbij het verdriet van anderen uitbuiten om zn eigen standpunten te promoten, verschrikkelijk

1 Reactie
Jonathan2
Jonathan220 jul. 2023 - 18:56

Dit gaat niet over Wilders.

Gaitj
Gaitj20 jul. 2023 - 14:54

Timmermans... was dat niet de figuur die, voordat hij aftaaide naar Brussel, een half jaar niets heeft uitgespookt omdat ie zijn zin niet kreeg? Hoe zat het ook alweer?

4 Reacties
Gaitj
Gaitj20 jul. 2023 - 17:13

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 jul. 2023 - 18:35

Zeg het maar

Gaitj
Gaitj20 jul. 2023 - 20:58

@stokkickhuysen Dat heb ik geprobeerd. Keurig nette link naar nos.nl, maar onze Joop laat het niet toe. Censuur is hier niet ongebruikelijk.

Zandb
Zandb21 jul. 2023 - 6:30

Gaitj Maar we moeten iemand die zegt: "Ja, hoe zat het ook weer.........." wel serieus blijven nemen, natuurlijk.

FlipVla
FlipVla20 jul. 2023 - 14:50

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

bouwvarken
bouwvarken20 jul. 2023 - 14:35

De laatste PvdA kiezers ook nog even wegjagen. De Green Deal plannen gaan vooral de kwetsbaren in de samenleving snoeihard raken, de vleestax en energie toeslag blijven voor hem met gemak op te brengen Daarbij een Green Deal aan de man brengen vanuit een mega landhuis in Limburg en 25KG overgewicht in 5 jaar tijd dankzij de Brusselse buffetten met aparte toegang voor de commissarisen kan bij de vegetariërs van GL toch onmogelijk op sympathie rekenen, van groenten alleen is zo'n gewichtstoename niet te realiseren. Wanneer er iemand ver losgezongen is vd NL realiteit, dan is het Timmermans wel. Hopelijk prikken de kiezers snel door de gelikte campagnes heen.

3 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde20 jul. 2023 - 18:08

Bouwvarken, mooi dat je alle vooroordelen en stoten onder de gordel over Timmermans voor ons op een rijtje hebt gezet. Het geeft een goed beeld van de bekrompenheid achter deze opvattingen en hoe serieus we het verzet moeten nemen.

Samuel Dormits
Samuel Dormits20 jul. 2023 - 21:37

@ Martin van der Linde Maar het is wel waar.

Martin van der Linde
Martin van der Linde21 jul. 2023 - 11:04

Samuel, nee dat is het niet. Er is nog helemaal geen beleid gemaakt rondom de green deal. Dat gaan de landen zelf bepalen en uitvoeren.

FlipVla
FlipVla20 jul. 2023 - 14:19

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Tom ter Wierik
Tom ter Wierik20 jul. 2023 - 14:16

Hahaha Hahaha Hahaha!

1 Reactie
Vuurrood
Vuurrood20 jul. 2023 - 14:24

Lang over moeten nadenken?

PamVlam
PamVlam20 jul. 2023 - 14:05

Misschien komt Diederik Samsom nu ook wel weer terug. Oude tijden herleven.

2 Reacties
FlipVla
FlipVla20 jul. 2023 - 14:49

Zou kunnen, zijn kinderen zullen nu toch wel eens keer de keet uit zijn en als hij zijn dochter weer inzet in zijn campagne, zullen er vast wel weer een paar linkse idioten op hem stemmen.

TheBigLebowski
TheBigLebowski20 jul. 2023 - 16:11

die wordt natuurlijk eurocommissaris.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans320 jul. 2023 - 14:04

Ik moet zeggen dat de partijleiding met deze aanpak, zo kort na de onverwachte val van het kabinet Rutte, aantoont dat ze goed voorbereid de campagne starten. Geen gedoe over wie de aanvoerder wordt, acceptabel voor alle bloedgroepen, steekt qua gezag ver boven de concurrentie uit. Ben benieuwd naar het programma, of het verhaal zoals dat tegenwoordig heet want daar draait het bij mij om.

EUpiet
EUpiet20 jul. 2023 - 13:59

Hmm, een oude witte cisgender man? Veel succes er maar mee.

9 Reacties
JohnVKR
JohnVKR20 jul. 2023 - 14:58

Maar wel uit Limburg.

Zandb
Zandb20 jul. 2023 - 16:03

Piet En u mag dat zeggen want u bent een jonge gekleurde, van tweeërlei kunne mens? Wat mooi dat mensen hier hun grote boodschap mogen doen.

EUpiet
EUpiet20 jul. 2023 - 16:32

Nou nee beste Zandb maar ik kan hier wel wat artikelen vinden die het niet zo hebben op oude witte cisgender mannen. Maar dat is nu natuurlijk verleden tijd. Dit is de juiste oude witte cisgender man.

MG1968-2
MG1968-220 jul. 2023 - 20:24

@EUPiet "maar ik kan hier wel wat artikelen vinden die het niet zo hebben op oude witte cisgender manne" Dan lees die artikelen nog eens met de kennis van toen. Dat de lezing van jou toen niet terecht was en dat dat nu bevestigd is met een (vooralsnog mogelijke, maar dat terzijde) keuze voor Timmermans zou het kwartje moeten zijn dat wat moet vallen. Maar jij blijkt de volharden in je nu ook gewoon gebleken leugenachtige frame van rechts binnen die artikelen. Het toont je niet op je slimst.

EUpiet
EUpiet21 jul. 2023 - 7:30

@MG1968-2. Persoonlijke aanval en onsamenhangende reactie. Ik zou zeggen ga zelf maar lezen. https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=joop+alleen+maar+witte+mannen

MG1968-2
MG1968-221 jul. 2023 - 10:34

@EUPiet "https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=joop+alleen+maar+witte+mannen" Exact. Precies wat ik aangaf. En zo zijn er nog meer artikelen. Er is niemand op links die ooit beweerd heeft dat gender en etniciteit het enige of het doorslaggevende criteria is bij het maken van keuzes. Dat is namelijk de karikatuur die rechts er van gemaakt heeft om het in het belachelijke te trekken daar ze zelf gender en etniciteit nooit als criteria willen zien. Die karikatuur was niet meer dan dat en is dan ook altijd door links ontkend en de 'keuze' voor Timmermans laat dat ook zien. "persoonlijke aanval" Jij bent in dat frame getrapt. Niet ik. Dat je dat niet wil horen en afdoet als een persoonlijke aanval is tekenend. Je kunt nog veel meer links van dit onderwerp delen. Maar dat wil niet zeggen dat je de tekst er achter begrepen hebt. Je laat zien hoe het werkt: er wordt een frame bedacht en dat wordt daarna als werkelijkheid gezien. Wat natuurlijk onzin is. Met het tegenhouden van migranten wordt immers de woningnood ook niet opgelost. Of het sociale klimaat beter. OF.. of... Altijd integendeel. Ik vind het gewoon niet slim om in je eigen frame te gaan geloven en al helemaal niet als het frame gefalsificeerd wordt de werkelijkheid ontkennen. Maar houd vooral koers zou ik zeggen...

EUpiet
EUpiet21 jul. 2023 - 13:31

@MG1968-2 /Er is niemand op links die ooit beweerd heeft dat gender en etniciteit het enige of het doorslaggevende criteria is bij het maken van keuzes. Dat is namelijk de karikatuur die rechts er van gemaakt heeft om het in het belachelijke te trekken daar ze zelf gender en etniciteit nooit als criteria willen zien. Die karikatuur was niet meer dan dat en is dan ook altijd door links ontkend en de 'keuze' voor Timmermans laat dat ook zien/ Geleuter. Bijna nergens op het internet zie je zoveel afwijzingen van de oude witte cis man als op de zichzelf links noemende sites. Maar nu dat even niet uitkomt is het plotselinge een droomkandidaat. Rösenmuller in de eerste kamer en Timmermans in de tweede kamer als vertegenwoordigers van een stroming die jaar in jaar uit gehamerd heeft op het belang van meer vrouwen en meer mensen van kleur in de politiek. Maar die stroming kiest voor oude politiek, nauwelijks links te noemen, niet divers en aloude machtspolitiek. En dan laat ik u de tientallen linkjes zien van artikelen die aantonen dat de zichzelf links noemende sites jaar in jaar uit nu juist gehamerd hebben op meer diversiteit, verjonging, meer vrouwen en meer mensen van kleur en dan zouden ze dat niet onderstreept hebben? Nog even en dan ga je beweren dat ze altijd oude witte cis mannen wilden.

MG1968-2
MG1968-221 jul. 2023 - 15:08

@EUPiet "Bijna nergens op het internet zie je zoveel afwijzingen van de oude witte cis man als op de zichzelf links noemende sites." Je hebt een vreemde relatie met de werkelijkheid. Daarvoor zou een nogal groot deel van dat links een probleem met zich zelf moeten hebben. Je kunt wel blijven volhouden dat gender en etniciteit het enige criterium is dat dat links als relevant heeft gecommuniceerd en doorslaggevend gemaakt. Wat natuurlijk onzin is. Maar laat het maar zien waar dat zo gesteld wordt. Gaat niet lukken. Gender en etniciteit is -zoals altijd gecommuniceerd door links- (belangrijke!) criteria (om achterstanden in te lopen) maar zeker niet de enige en ook niet de doorslaggevende. Dat maakt dat je een individuele keuze niet kunt beoordelen als in tegenspraak met de eigen standpunten. Dat kun je wel als er een hele reeks keuzes is die eenzelfde richting uitwijzen waardoor je statistisch een punt zou hebben (vergelijk dat hele witte college) maar los is dit niet mogelijk. Behalve natuurlijk als je een karikatuur van het stand van Links maakt en het vertaald als 'het enige criterium en altijd doorslaggevend'. Wat je een staat stelt om op iedere losse keuze los te gaan. Dat dit een onwerkbaar standpunt zou zijn begrijp jij net zo goed dat als je weet dat dat het standpunt niet is. Maar dat ben je gewoon even vergeten toen je dat frame ging gebruiken en er zelf in ging geloven. Het geleuter is aan jou.

MG1968-2
MG1968-221 jul. 2023 - 15:14

@EUPiet " En dan laat ik u de tientallen linkjes zien van artikelen die aantonen dat de zichzelf links noemende sites jaar in jaar uit nu juist gehamerd hebben op meer diversiteit, verjonging, meer vrouwen en meer mensen van kleur en dan zouden ze dat niet onderstreept hebben?" Dat ontkent ook niemand. Maar 'meer mensen van kleur en meer vrouwen' is niet hetzelfde als 'alleen mensen van kleur en alleen vrouwen'. Grappig hoe je je in alle bochten wringt om net te doen alsof dat hetzelfde is. Terwijl je ook wel begrijpt dat dat nooit iemands standpunt is geweest. Valt het kwartje of blijf je jezelf voor de gek houden?

PamVlam
PamVlam20 jul. 2023 - 13:54

Wat fijn voor Frans Timmermans. Hij behoort tot de lichting die de PvdA om zeep heeft geholpen dat mag hij nu bij een hele nieuwe partij doen. Een droom komt uit.

1 Reactie
EUpiet
EUpiet20 jul. 2023 - 16:32

Een Rutte 2 relikwie die af wil maken wat toen begonnen is.

Jozias2
Jozias220 jul. 2023 - 13:38

Prima keuze, Aboutaleb zou mogelijk nog beter zijn geweest. Verder een hoop zure reacties hier, het gaat er niet alleen om of een lijsttrekker aantrekkelijk is voor de huidige achterban van de eigen partij maar voor de potentiële kiezers die de vorige keer ergens anders op heeft gestemd.

3 Reacties
Gaitj
Gaitj20 jul. 2023 - 14:51

Dat klopt. Maar als je ziet wat hij in Brussel allemaal aan ons opgedrongen heeft.... vrees ik dat de potentiële kiezer heel ergens anders op gaat stemmen. Ik snap dat de huidge achterban het geweldig vindt, maar die achterban is tegenwoordig de Nederlandse elite.

Satya
Satya20 jul. 2023 - 17:03

Denk jij dat hij dat is? Ik had die de Hoop de kans gegeven zonder een samenwerking met GL. Dat had de PvdA op de kaart gezet. Naar mijn mening frisse jongen met sociale ideeen en geen bagage van Samson. Als de sociaal democratie iets nodig is zijn het jong mensen met vernieuwende sociale ideeën. Volgens mij oog voor zowel de jongeren op het platteland en die met migratieachtergrond, een breed blikveld hoort wat mij betreft bij sociaal democratie.

Jozias2
Jozias225 jul. 2023 - 17:13

@satya Wel potentie maar voor nu veel te vroeg.

Huub53
Huub5320 jul. 2023 - 13:26

Frans is een narcistische oude supersluwe vos. Ontzettend bedreven in het politieke spel. Maar hij is, met zijn Green Deal, volkomen losgezongen van de realiteit op de werkvloer van de samenleving geraakt. Eigenlijk net als Rutte en D66 met de stikstofplannen. Terwijl hij notabene als ex EU commissaris deregulering beter zou moeten weten. Hij zal Nederland groots op de kaart willen zetten. Het oplossen van dringende noden voor gewone mensen is voor hem te klein bier. Frans heeft wel meer aanzien dan Caroline. Maar gaat het daarom?

5 Reacties
Vuurrood
Vuurrood20 jul. 2023 - 14:26

Kijk aan, verder dan geneuzel op FDF niveau kom je weer eens niet.

JohnVKR
JohnVKR20 jul. 2023 - 15:09

"Maar hij is, met zijn Green Deal, volkomen losgezongen van de realiteit op de werkvloer van de samenleving geraakt. " Nee, eenieder die onze planeet naar de klote wil helpen is losgezongen van de realiteit. In de 50 jaar na 'Grenzen aan de groei' van de Club van Rome heeft de politiek volledig gefaald. Timmermans en Jetten zijn de eersten politici die nu echt doorpakken. En ja, ik heb ook liever geen witte cisgender man van de oude politiek. Maar ik vind visie en daadkracht nog net even iets belangrijker.

Huub53
Huub5320 jul. 2023 - 19:04

@JohnVKR Knap dat je uit mijn reacties kunt opmaken dat ik hoor bij de mensen die onze wereld naar de kloten willen helpen en losgezongen zijn van de realiteit. Ik zelf ken overigens geen mensen die de wereld naar de klote willen helpen. Als ik de foto van Frans zijn landhuis met mijn eigen levensstijl vergelijk ben ik ervan overtuigd dat ik een 20 tot 30 maal kleinere ecologische voetafdruk heb dan Frans. Als jezelf er op de werkvloer van je eigen leven er zo'n gigantische voetafdruk op nahoud ga je de werkvloer van de samenleving niet geselen met een Green Deal waarvan het succes uiterts onzeker is. Temeer omdat die werkvloer, in tegenstelling tot Frans, al probeert om zijn voetafdruk te verkleinen. Het tonen van visie, daadkracht en formuleren van nobele doelen is gemakkelijk. Mooie grootse plannen initieren vraagt vooral een vlotte babbel. Plannen realiseren is een stuk moeilijker en verloopt stroever. En dat is werk van het gewone klootjesvolk. Vraag me zeer of Frans zich dit realiseert. Timmermans lijkt me meer het type dat een project net voor het mislukken verlaat. Als hij niet meer kan shinen is hij weg. Ik hou meer van politici die de in de samenleving aanwezige visies, daadkracht en nobele voornemens weten te mobiliseren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jul. 2023 - 13:07

[In de 50 jaar na 'Grenzen aan de groei' van de Club van Rome heeft de politiek volledig gefaald. ] Iedereen was diep onder de indruk. Net als van Rachel Carson's " Silent Spring" (1962). Politici laten gewoonlijk bij het organiseren van milieu-toppen ipv in te grijpen. Ondertussen laten burgers zich de verworven welvaart goed smaken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jul. 2023 - 13:19

medeauteur, biophysicus Donella Meadows (ex-vrouw van Dennis) medeauteur , verbaast zich over de Nederlandse snelwegen met eindeloze stoeten auto’s. We schrijven 1992 en de grenzen aan de groei zijn volgens het volgende rapport al gepasseerd.

WillemdeGroot
WillemdeGroot20 jul. 2023 - 13:22

Heerlijk weer, dat poppetjesgedoe.. Wacht nou even het programma af, zou ik zeggen. En vergeet dus niet dat Timmermans volop meedeed aan de sociale waarden afbrekend neoliberale kabinet Rutte II.

RaymondenJoop
RaymondenJoop20 jul. 2023 - 13:16

Ik vreet mijn schoen op als dit goed uitpakt voor NL.

6 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas20 jul. 2023 - 13:35

Ga alvast maar eten dan.

Juppé🎗
Juppé🎗20 jul. 2023 - 13:41

Marineren in Armagnac met knoflook zal ook uw schoen eetbaar maken.

Jonathan2
Jonathan220 jul. 2023 - 13:59

Je klinkt alsof je al een paar paren naar binnen hebt gewerkt.

RaymondenJoop
RaymondenJoop20 jul. 2023 - 16:11

Nou, eerst even de periode afwachten nadat ie als premier heeft geregeerd. Aan reacties hier te lezen komt NL in het walhalla en gaat ie zo'n beetje zeker de verkiezingen winnen. Maar niet getreurd, mocht het lukken, heb ik er zeker een stevige maagpijn voor over.

Mirzas
Mirzas20 jul. 2023 - 17:11

Ik reik je peper en zout wel aan tzt.

Beisser
Beisser20 jul. 2023 - 22:40

['Ik vreet mijn schoen op als dit goed uitpakt voor NL.'] Goed Idee! Hier alvast een lekker recept: Ingrediënten: 1 stevige werkschoen bij voorkeur van een Tata-medewerker of megaboer 1 paar zweetsokken van een kippenboer uit Barneveld 1 emmer gier uit een megastal 1 grote pfas-graspol uit Zwijdrecht fijngeprakt (het gras met wortels bewaren voor de garnering) tuinkruiden uit de middenberm van de A4 Grof zout naar smaak (Wordt door elke gemeente rond november gratis geleverd) bereiding: marineer de in grove stukken gesneden schoen minstens 3 uur in een mengsel van gier en pfas, zo nu en dan doorblazen met CO2. Verhit een flinke scheut afgewerkte smerolie van een lanbouwtrekker in een ruime wok en roerbak daar de kleingesneden zweetsokken in (± 3 tot 5 minuten) Als ze mooi bruin en krokant zijn de gemarineerde schoen toevoegen, nog even roerbakken, een flinke scheut water uit de Westerschelde erbij en met de deksel op de wok een half uurtje zachtjes laten stoven. Om de saus te binden en voor een sterker umami-aroma kan in de laatste minuten nog wat marinade naar smaak worden toegevoegd. Even roeren en serveren op een voorverwarmd putdeksel. Lekker met gestoomde gebroken sojabonen uit het Amazonegebied en rauwkost uit de volkstuintjes van Ijmuiden en omgeving.

uienliefhebber
uienliefhebber20 jul. 2023 - 13:10

Hoe lang is het inmiddels geleden dat Joop klaagde over het 'oude witte mannen' college in Flevoland? Twee weken?

1 Reactie
Zandb
Zandb20 jul. 2023 - 16:06

uienliefhebber Wanneer u uien (een college bestaande uit louter witte mannen) met gember (de lijsttrekker van een partij) wilt vergelijken, ga dan vooral uw gang.

Mirzas
Mirzas20 jul. 2023 - 13:09

Ik heb ook een droom, maar daar komt geen Timmermans in voor. Het type scheve schaats dat hij een paar keer heeft gereden geeft mij het idee dat hij niet geheel stabiel is, en te zeer op zijn ego vaart. Geen eigenschappen die verdwijnen met de tijd. Eerder eigenschappen die versterkt raken als hij het wordt. Marjolein, waar blijf je nou?

Greendutch
Greendutch20 jul. 2023 - 13:01

G R O E N + R O O D geweldig nieuws, kan niet beter, bijna reden om over te stappen naar deze partij. Mag je eigenlijk lid zijn van 2 partije? Lag al voor de hand omdat Jesse Klaver niet die positie innam. Ervaren, Deskundig, Bekend, Gewaardeerd + Gerespecteerd. Topkeuze van partijen én van dr hr. Timmermans Chris Aalberts had gisterenavond laat ’n goede tip op mastodon voor mensen die willen contribueren om niet aan bbb te geven [die om geld vraagt] maar aan goede media die wél uitgebreider / gevarieerder vragen dúrven stellen aan de bbb-madam & co De hr. Timmermans: een Stoomtrein om de heks + de trollen aan de extreemrechterkant aan te rollen.

6 Reacties
R.Plasterk
R.Plasterk20 jul. 2023 - 13:12

Ik vind de term heks onnodig. We willen niet dat er zo over Kaag gesproken wordt dus zie ik dat liever ook niet als het over andere politici gaat.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk20 jul. 2023 - 13:41

"Mag je eigenlijk lid zijn van 2 partije?" Ja, dat mag. Er zijn al diverse PvdA'ers lid van GL geworden en omgekeerd. "De hr. Timmermans: een Stoomtrein om de heks + de trollen aan de rechterkant aan te rollen. " wat een taalgebruik. Vertel eens, hoe Timmermans dat gaat doen, als hij na de verkiezingen met VVD en BBB moet gaan regeren?

Mirzas
Mirzas20 jul. 2023 - 17:13

Ik sluit me aan bij Plasterk. Heks en madam. Van die benamingen die je niet nodig hebt bij welke vrouw dan ook.

DaanOuwens
DaanOuwens20 jul. 2023 - 19:00

@ R.Plasterk Jij schrijft: We willen niet dat er zo over Kaag gesproken wordt Plasterk heeft omroepen welkom geheten in het publieke bestel die het kwalificatie heks te vriendelijk vinden. Dus als je op deze site komt met deze naam kan jij je niet beklagen over het woordgebruik. Dan heb je een enorme berg boter op je hoofd.

Samuel Dormits
Samuel Dormits20 jul. 2023 - 21:43

Welk deel van Groenlinks is Groen, en is er nog wat Roods te vinden bij de PvdA? Ik zie het al jaren niet.

DaanOuwens
DaanOuwens21 jul. 2023 - 9:28

@ Samuel Dormits Jij schrijft: Ik zie het al jaren niet. Als je de reactie hier leest zie je ook teksten die het allemaal te groen of te rood vinden. Dus jouw waarneming wordt vermoedelijk bepaald door je eigen ideologische bril. Is jouw Groen wel Groen? En jouw Rood wel Rood?

Leman
Leman20 jul. 2023 - 12:53

Wie zijn dan die mensen die van Frans dromen? Salonsocialisten, klimaatklevers, eurofielen, doorgeslagen wokers of is het de oude achterban van de PVDA die tussen wal en schip zijn terechtgekomen. Misschien ontpopt hij zich als een authentiek sociaal leider en heeft hij oog voor de "gewone man" waar zijn voorgangers, uit een grijs verleden, altijd zo hun best voor deden. Met Frans op hoop van zegen. https://www.youtube.com/watch?v=VLR7s8Rq7Dw

6 Reacties
ChefSache
ChefSache20 jul. 2023 - 14:46

Waarschijnlijk salonsocialisten en eurofielen, en een groepje wat Kaag als verlosser zag maar nu een andere rolmodel zoekt.

Zandb
Zandb20 jul. 2023 - 16:12

Leman Nou, laten we in uw trant doorgaan: Het zijn in ieder geval geen populistische, nationalistische, tegen het fascisme aanschurkende lieden, die niets liever willen dan vastleggen in de wet dat niet iedereen gelijk is voor die wet.

DaanOuwens
DaanOuwens20 jul. 2023 - 19:02

@ Leman Jij schrijft: en heeft hij oog voor de "gewone man" De gewone man die jij voor ogen hebt is vermoedelijk de boze witte oudere autochtoon met een boven modaal salaris. Lijkt mij dat die groep niet de eerste prioriteit moet zijn voor een linkse politicus.

Leman
Leman20 jul. 2023 - 19:56

De gewone man; jan modaal; jan met de pet; de arbeider.

DaanOuwens
DaanOuwens21 jul. 2023 - 7:10

@ Leman Jij schrijft: De gewone man; jan modaal; jan met de pet; de arbeider. Die mensen bestaan helemaal niet als een te onderscheiden groep. Dat zijn de kreten van populisten die inhoudelijk niet te melden hebben. Probeer eens wat zinnigs te melden. - Hoeveel arbeiders zijn er. - Wat verdient een Jan Modaal - Hoe woont een Jan met de Pet. - Wat is zijn arbeidsrelatie, hoe is hij opgeleid, waar woont hij in Nederland, in welke branche werkt hij. En dan blijkt dat jij het alleen over de boze witte oudere autochtoon met een boven modaal salaris hebt.

Leman
Leman21 jul. 2023 - 11:01

- Hoeveel arbeiders zijn er. Ik heb geen getallen maar het moeten er veel zijn die Nederland draaiend houden. - Wat verdient een Jan Modaal, het antwoord zit in de omschrijving. Modaal in 2022 was netto € 2500 per maand. - Hoe woont een Jan met de Pet. Meestal in een huurwoning waar hij te veel huur voor betaald en waar hij aan vast zit omdat er geen alternatieven zijn. Vaak zijn dit ook nog slecht geïsoleerde huizen. Hij stookt nog op gas omdat zijn huisbaas daar niet in wil investeren terwijl de overheid de belastingen steeds verhoogt op het gebruik van gas. - Wat is zijn arbeidsrelatie, hoe is hij opgeleid, waar woont hij in Nederland, in welke branche werkt hij. Vaak laag opgeleid, werkt in de bouw of industrie, schoonmaker, productiemedewerker, enz.. Opmerking: Jan met de pet verdient vaak minder dan modaal en heeft ook vaker te maken met deeltijdwerk of is vaker werkloos. Werkt vaker voor uitzendbureaus. Is niet goed op de hoogte van alle regels. Voorbeeld: hij verliest geld omdat bepaalde uitzendbureaus hem niet aanmelden bij een pensioenfonds. Wordt vaker beboet door het UWV als hij fouten maakt bij het invullen van zijn gegevens. De bureaucratie vermorzelt deze groep waardoor ze zwaar in de problemen kunnen komen. Ik hoop dat Frans Timmermans zich laat informeren over deze wantoestanden. Hij kan daarvoor terecht bij de SP die nog een redelijk beeld hebben wat de gewone man allemaal voor z'n kiezen krijgt in NL .

Jonathan2
Jonathan220 jul. 2023 - 12:47

Goh, dat rechts zo veel angst zou hebben voor een oude, witte man had je toch ook niet verwacht. Maar goed, als je kandidaten van rechts ziet, is dat best wel te begrijpen. Een anti-woki gekkie van de VVD en een pratend reclamebureau voor de grote graaiers uit vlees-industrie.

1 Reactie
Willem van der Decken
Willem van der Decken20 jul. 2023 - 15:00

Waar lees jij angst? Als ik de linkse reacties op vd Plas bij de statenverkiezingen (en bijvoorbeeld jouw reactie op haar nu) vergelijk met de reacties op Timmermans nu, dan is er dus héél veel angst aan de linkerkant voor haar en haar bewezen populariteit. Dat Timmermans een overwinning behaalde in 2019, met een opkomst van 41%, zegt niet zoveel over hoe populair hij echt is. In November gaan we zien of ruim 3 maanden onafgebroken promotie op tv en in kranten Timmermans aan een overwinning gaan helpen. Bij Kaag lukte het de vorige keer. Maar lukt het nu weer?

RaarMaarWaar 0.1
RaarMaarWaar 0.120 jul. 2023 - 12:34

''De droom komt uit: Frans Timmermans stelt zich kandidaat als lijsttrekker PvdA-GroenLinks'' Droom? Nachtmerrie natuurlijk voor de arbeider die zich nu voorgoed uitgesloten weet van welke (klimaat) subsidie dan ook die steevast naar de bovenmodale rijken gaat voor hun villa's, warmtepompen, isolatie, zonnepanelen, Tesla's, (ZZP) bedrijven etc. Opmerkelijk dat blijkbaar de PvdA baantjescarrousel ondanks eerder verlies aan stemmen nog steeds kan draaien zoals de elite het wil. Nu weten we ook waarom GL Klaver een paar dagen geleden liet weten dat hij voorbestemd is voor een ander baantje. Blijft nog de vraag wie de PvdA/GL elite hebben uitverkoren om PvdA Timmermans op te gaan volgen als niet door burgers gekozen EU commissaris in Brussel. Maar dat krijgen we uiteraard pas van de elite te horen als de keuze voor PvdA Timmermans door leden definitief is. Ongetwijfeld weer met Noord-Koreaanse uitslag.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-220 jul. 2023 - 20:32

@RaarMaarWaar "Blijft nog de vraag wie de PvdA/GL elite hebben uitverkoren om PvdA Timmermans op te gaan volgen als niet door burgers gekozen EU commissaris in Brussel." Jij lijkt/geeft aan te weten hoe die procedure tot vervanging in elkaar zit. Probeer hem eens te beschrijven en houd dat dan even tegen die laatste alinea van je. "Nu weten we ook waarom GL Klaver een paar dagen geleden liet weten dat hij voorbestemd is voor een ander baantje. " Ja hij zal gewacht hebben met zijn aankondiging totdat zekerheid rondom minstens 1 kandidaatstelling was. En ja daar zal zeker overleg over gevoerd zijn. Wat zie je daar als fout in?

Vrolijke Vinnie
Vrolijke Vinnie20 jul. 2023 - 12:34

Lijsttrekker van de PvdA, dat was logisch geweest. Maar de combinatie Timmermans & GroenLinks slaat nergens op. Deze man is een neoliberaal politicus pur sang. Hij had net zo goed een linksige VVD'er kunnen zijn, of een D66'er. Als echte linkse stemmer trap je hier toch niet in? Dat zogenaamd groene profiel is ook uit opportunisme geboren. Voordat hij in Brussel met de Green Deal aan de slag mocht, hoorde je hem nooit over het milieu. Maar inmiddels is milieu/klimaat het belangrijkste thema net navenant budget. En dan vindt Timmermans het ineens wel allemaal razend interessant en belangrijk. Verbijsterend datdeze man zo kritiekloos op het schild van de rood-groene samenwerking gehesen wordt.

4 Reacties
JohnVKR
JohnVKR20 jul. 2023 - 15:13

"Dat zogenaamd groene profiel is ook uit opportunisme geboren." Stel dat het alleen uit opportunisme is, so what? Hij is de eerste politicus die op dit terrein daadkracht heeft getoond. Laat 'm dat in Nederland vooral voortzetten.

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 jul. 2023 - 18:51

Wat weet jij van echte linkse stemmers?

Samuel Dormits
Samuel Dormits20 jul. 2023 - 21:46

Ik snap ook niet dat je als linkse stemmer na 2002 nog op groenlinks stemt. Alles waar u Frans van beticht, is of doet groenlinks ook.

Samuel Dormits
Samuel Dormits20 jul. 2023 - 21:48

Stokkickhuysen, die vraag stel ik u ook. Of u nu PvdA of Groenlinks stemt, mijns insziens is dat beiden centrumrechts.

JasDon
JasDon20 jul. 2023 - 12:27

Overigens ook Frans Timmermans: https://nos.nl/video/2082787-timmermans-60-procent-van-asielzoeker-is-economische-vluchteling Misschien toch samen met VVD in kabinet?

Poeh, poeh
Poeh, poeh20 jul. 2023 - 12:22

Met hem als kandidaat lijsttrekker wordt een eventuele verkiezing toch gewoon een farce? Gewoon doen als bij de VVD en D66, andere kandidaten zullen zich dan wel twee keer bedenken.

DaanOuwens
DaanOuwens20 jul. 2023 - 12:16

Timmermans is een prima vent, maar dit is een onverstandig besluit. Zelfs als de combinatie GL/PvdA de grootste wordt kunnen zij hun agenda niet realiseren. Het gaat ook in de eigen woorden van Timmermans om het reanimeren van een Nederland dat allang dood is. Het gemeenschappelijke sociale Nederland is weg en komt niet terug. Dat is niet de schuld van Rutte, die heeft wel schade aangericht, maar was niet de belangrijkste dader. Dat is de Nederlandse bevolking zelf. De diversiteit en onderlinge verschillen zijn zo groot dat ook een kundig bestuurder als Timmermans geen brug kan slaan. Dat is hem binnen de EU deels wel gelukt met de Groene Agenda. Ik denk dat hij daar meer kon bereiken dan met wat hij nu van plan is. Sympathiek dat zeker, maar kansloos. Het ligt niet aan de politiek, het ligt aan de bevolking.

22 Reacties
MG1968-2
MG1968-220 jul. 2023 - 12:42

@daan Die argumenten zouden voor iedereen gelden niet alleen voor Timmermans. Bedoel je dat het voor Timmermans zelf een onverstandige beslissing is, je hem liever in Europa had gehouden, en het je minder uitmaakt dat een ander zijn tanden stuk bijt op de -zoals je stelt- onmogelijke taak? Dat de Nederlandse bevolking in meerderheid rechts dan wel extreem rechts is en het niet zal lukken de eigen agenda In voldoende mate te realiseren… dat geloof ik ook. Wat overigens in mijn ogen vooral komt omdat het nationaal-conservatieve deel van links de single-issues van de klein rechts in hoge mate onderschrijven en dat belangrijker vinden dan samenwerken met pvda/gl.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk20 jul. 2023 - 12:43

Geldt dat niet voor linkse partijen in het algemeen? Ze kunnen wel afgeven op VVD of CDA, maar als puntje bij paaltje komt, zullen ze toch met hen moeten regeren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 jul. 2023 - 13:06

De combinatie GL/PvdA neemt hiermee een risico maar er zit weinig anders op. Moorman is ook een kundig bestuurder begreep ik maar ze mist oa. naamsbekendheid.

Martin van der Linde
Martin van der Linde20 jul. 2023 - 13:13

Daan, eens dat de rot van binnenuit kwam, maar ik geloof in het zelfhelende vermogen van een samenleving. Mensen zijn kuddedieren en altijd op zoek naar groene weiden. Met de juiste leiding kun je mensen veranderen. Door Fortuijn en later Wilders sommige mensen fatalistisch en pessimistisch door de focus op alles wat verkeerd was. De haat die daardoor los kwam is er nog steeds. Onder Rutte werd het vrijheid blijheid, redde wie zich redde kon. Pas door covid, de toeslagenaffaire en de energiecrisis werden we ons bewust van de kwetsbaarheid van onze samenleving en dat er weinig was dat ons beschermde. Dat besef is terug. De opkomst van BBB was daar een teken van. Een strijdbare leider en een aansprekend programma moeten dat besef omzetten in concreet politiek beleid.

Jozias2
Jozias220 jul. 2023 - 13:30

@daan Volgens jou is er niets goed en het zal allemaal niets worden. Maar zoals zo vaak: wat dan wel?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk20 jul. 2023 - 13:43

"Moorman is ook een kundig bestuurder begreep ik maar ze mist oa. naamsbekendheid." Naamsbekendheid kan je ontwikkelen. Vroeger had ook niemand van Rutte, Van der Plas of Kaag gehoord. Met Moorman hadden ze wel een nieuw gezicht naar Den Haag kunnen halen. Nu lijkt het meer oude wijn in nieuwe zakken.

DaanOuwens
DaanOuwens20 jul. 2023 - 13:47

DanielleDefoe De samenwerking of fusie is op zich een goed idee. Ik denk alleen dat het denken in termen van een dominante linkse grote partij een enorme valkuil is. Het kiezersvolk is erg wispelturig en wil snelle resultaten waarvan ik denk dat er geen enkele brede overeenstemming is over wat nou precies een goed resultaat is. Ik ben bang dat Timmermans in die valkuil terecht komt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 jul. 2023 - 14:08

Rood en groen kunnen bovendien tegenstrijdige belangen hebben.

MG1968-2
MG1968-220 jul. 2023 - 14:09

@Daan Grappig. Met de reageerders met twee verschillende snelheden is mijn gestelde vraag aan jou al (deels) beantwoord door je reply op Danielle terwijl de mijne vraag nog niet te zien was. Maar goed. Ik vraag wel vaker naar de bekende weg :) Het geeft wel een gekke tijdslijn. @Redactie Waar komt dit verschil vandaan? Zijn er twee groepen gebruikers. 1 waarvoor ingesteld staat dat ze vooraf gemodereerd moeten worden en anderen waarbij dat niet hoeft te gebeuren? Of is dit een gevolg van verschillende inlogmethoden waarbij de één niet anoniem en de ander wel als anoniem wordt gezien (met andere consequenties). Of is het een proef?

Mohawk2
Mohawk220 jul. 2023 - 15:09

MG1968 Wat betreft de moderatie: ik reageer lang niet zoveel als de meesten hier, door tijdgebrek voornamelijk. Maar ik merk geregeld dat mijn reacties lang onderweg zijn voor ze geplaatst worden terwijl reacties van anderen geplaatst rond dezelde tijd (of later) als de mijne er al wel staan. Omgekeerd maak ik overigens ook mee. Ik heb altijd aangenomen dat het mogelijk komt doordat er met meerdere moderators gewerkt wordt. Misschien werken ze wel vanuit thuis (studenten?) en hebben ze een bepaalde (beperkte) mate van vrijheid wanneer ze hun quotum aan reacties moeten hebben verwerkt?

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 jul. 2023 - 15:23

Timmermans kan dezelfde problemen krijgen als Kaag. Te beschaafd te elitair, te internationaal, maatje te groot voor de dorpspolitiek.

DaanOuwens
DaanOuwens20 jul. 2023 - 15:35

@ MG1968-2 Jij schrijft: Bedoel je dat het voor Timmermans zelf een onverstandige beslissing is, je hem liever in Europa had gehouden, en het je minder uitmaakt dat een ander zijn tanden stuk bijt op de -zoals je stelt- onmogelijke taak? Inderdaad

DaanOuwens
DaanOuwens20 jul. 2023 - 15:37

@ IkHebAltijdGelijk Jij schrijft: Geldt dat niet voor linkse partijen in het algemeen? Nee, Timmermans heeft nu veel te verliezen. Hij heeft invloed en is in staat om op EU-niveau belangrijke agenda punten te realiseren. Dat er veel goeds voort komt uit samenwerking met VVD en CDA ook als links de grootste partij is een coalitie is sluit ik uit.

DaanOuwens
DaanOuwens20 jul. 2023 - 15:40

@ Martin van der Linde Jij schrijft: maar ik geloof in het zelfhelende vermogen van een samenleving. Mensen zijn kuddedieren en altijd op zoek naar groene weiden. Met de juiste leiding kun je mensen veranderen. Ik geloof daar helemaal niets van. bedenk wel dat een groot deel van de PVV-achterban ook links heeft gestemd. Met dezelfde opvattingen die ze nu hebben trouwens. Extreem rechts en toch bijvoorbeeld PvdA stemmen. Ik geloof in goede mensen maar niet in goede leiding die goede mensen maakt. Mensen zijn wat ze zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens20 jul. 2023 - 15:45

@ Jozias2 Jij schrijft: Volgens jou is er niets goed en het zal allemaal niets worden. Maar zoals zo vaak: wat dan wel? Zolang mensen met de extreem rechtse conservatieve opvattingen die uit jouw teksten ook blijken een dominante groep vormen in de samenleving zie ik geen ruimte voor fundamentele verbetering. Er is dan geen draagvlak voor fundamentele verbetering. Vandaar dat mij een positie van Timmermans in de EU beter lijkt dan in de 2de kamer. Verder is het wachten op nieuwe generaties die of door nieuwe inzichten of door noodzaak tot fundamenteel handelen andere keuzes gaan maken. Maar dat gaat de komende 10 tot 20 jaar zeker niet gebeuren. Wel laat de huidige generatie Joziasen een enorme berg ellende na voor de volgende generaties.

Juppé🎗
Juppé🎗20 jul. 2023 - 15:51

« Rood en groen kunnen bovendien tegenstrijdige belangen hebben. « ……..Nogal Danielle. Het verschil tussen communisten en consumisten is niet zo groot. Overigens vind ik de PvdA meer oud rose.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans320 jul. 2023 - 17:05

Timmermans kan hier niets klaarmaken want het Nederlandse volk deugt niet. Maar de volkeren van Europa samen deugen weer wel want Timmermans heeft op dat niveau het nodige gepresteerd. Ik snap hem.

MG1968-2
MG1968-220 jul. 2023 - 20:38

@Daan "Inderdaad" In een federaal europa had ik je gelijk gegeven. Maar in het huidige europa denk ik dat na deze termijn hij niet voldoende draagvlak zou hebben om terug te keren in de commissie. En misschien moet je dat inderdaad ook gewoon niet willen voor de derde keer. Nog afgezien van het feit dat ik ook somber ben over de mogelijkheden maar nog niet wil opgeven. Alhoewel -ik geef toe- die neiging soms wel heel groot is. Misschien tegen beter weten in maar hoop doet leven. Al was het maar dat kleine verschillen soms een grote invloed hebben op het discours.

MG1968-2
MG1968-220 jul. 2023 - 20:47

@Frans Lees je zin nog eens. Je presenteert het als onzin maar is het dat wel? En lees hem nog eens. Vallen de kwartjes. Voor je het weet ben ook jij voorstander van een federaal Europa. Er valt namelijk wat voor te zeggen. Waaronder wat jij nu schrijft (-het woord deugen, dat voegt daar niets toe). En nou weet ik wel dat hetgeen hij voor elkaar heeft gekregen niet zo matched met dat van de boeren die je nogal eens ondersteunt. Maar probeer hoe dan ook is het waar dat Europa samen fundamentele keuzes kan maken. Iets wat in Nederland maar niet lijkt te lukken. Overigens je gebruik van het woordje 'deugen' . Waarom zet je dat in? Is dat voorsorteren op de kaagbehandeling van timmermans of had je er een ander doel mee?

DaanOuwens
DaanOuwens21 jul. 2023 - 12:41

@ Frans Akkermans3 Jij schrijft: want het Nederlandse volk deugt niet. Een groot deel van de Nederlandse bevolking deugt niet. Dat laten de reacties in deze discussie dan ook duidelijk zien.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans321 jul. 2023 - 20:46

@MG Ouwens presenteert zich hier als een duider en ik betrap hem op een onzinnige redenering. Dat het Nederlandse volk niet deugt is zijn mening, niet de mijne. Overigens ben ik voorstander van een federaal Europa, liever zie ik nog een wereldregering aantreden en Timmermans deugt maar net het niet eens met zij zijn green deal.

MG1968-2
MG1968-222 jul. 2023 - 10:46

@Frans "Overigens ben ik voorstander van een federaal Europa" Hebben we toch ook overeenkomsten ;)

Martin van der Linde
Martin van der Linde20 jul. 2023 - 12:06

Ik denk dat Omtzigt nu ook snel bekend maakt wat hij doet. Doet hij mee dan raken VVD, PVV en BBB de helft van hun zetels kwijt. BBB kwijnt dan nog sneller weg. Links zal daar van profiteren omdat vrijwel niemand op links op Omtzigt gaat stemmen. Doet hij niet mee, dan gaan 3 rechtse partijen vooral de strijd met elkaar aan. En de taart in drieën verdelen is altijd minder gunstig dan hem voor jezelf hebben.

Ejoth
Ejoth20 jul. 2023 - 11:48

In een land waar woke hoogtij voert is de keuze voor Timmermans een inconvenient truth. Maar voor het goede doel is niets onmogelijk blijkt maar weer.

1 Reactie
Mirzas
Mirzas20 jul. 2023 - 17:42

Met alle respect, wat bazel je nou?

Robbin_T
Robbin_T20 jul. 2023 - 11:42

Een heerlijke frisse nieuwe wind als leider voor een nieuw links verhaal. Laten we vergeten dat hij na Rutte 2 zijn carrière voortzette in Europa en laten we hem waarderen voor de emotionele betrokkenheid bij de doden van zowel MH17 als de recente klimaatdode in Nederland. Een prima tegenkandidaat tegen de (jonge) vrouwen bij de wat rechtsere partijen. Ik hoop voor hem dat hij premier wordt anders is het wel erg veel inleveren.

Robbin_T
Robbin_T20 jul. 2023 - 11:42

Een heerlijke frisse nieuwe wind als leider voor een nieuw links verhaal. Laten we vergeten dat hij na Rutte 2 zijn carrière voortzette in Europa en laten we hem waarderen voor de emotionele betrokkenheid bij de doden van zowel MH17 als de recente klimaatdode in Nederland. Een prima tegenkandidaat tegen de (jonge) vrouwen bij de wat rechtsere partijen. Ik hoop voor hem dat hij premier wordt anders is het wel erg veel inleveren.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-220 jul. 2023 - 14:33

@Robbin "Ik hoop voor hem dat hij premier wordt anders is het wel erg veel inleveren." Als je je keuzes daarvan moet laten afhangen doe je er goed aan op zijn partij te stemmen (of op een andere op links). Als je je keuzes daarvan laat afhangen ook als je het niet moet dan doe je er goed aan op één van die rechtsere partijen te stemmen. Gezien de manier waarop je dit hier naar voren brengt én het zelf blijkbaar belangrijk vind heb je mij niet nodig om je te vertellen dat je je kruisje op rechts gaat neerzetten. Timmermans hoeft zijn keuze er niet van te laten afhangen en doet dat blijkbaar ook niet. In deze combinatie kan hij zich er mooi voor inzetten dat niemand een keuze voor een overstap niet kunnen maken omdat dan financieel door de ondergrens wordt gezakt.

Ivan61
Ivan6120 jul. 2023 - 11:41

Dat lijkt op vorige campagne van D66. Mevrouw Kaag en nu heer Timmermans. Mijn stem krijgt hij nooit. Als eerste stem ik altijd op een vrouw en als tweede vertrouw ik hem niet.

Bernie2
Bernie220 jul. 2023 - 11:34

Erg goed nieuws Links Blok / Frans Timmermans voor Nederland en het warme, menselijke deel van het electoraat. Maareh Frans, doe 's lief en scheer ajb. snel die baard af. Die maakt je geheel onnodig 20 jaar ouder. Ik wil verdomd graag een vitale Timmermans zien. Deal? Mijn steun heb je. Succes man.

4 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk20 jul. 2023 - 12:09

Waaruit blijkt dat warme menselijke deel?

ChefSache
ChefSache20 jul. 2023 - 12:13

Eens met wat betreft die baard, de man heeft in een korte tijd een enorme transformatie ondergaan; hij zag er vroeger wat 'leuker' uit. Heb kostelijk gelachen hoe hij altijd omging met Rutger Castricum van Geenstijl.

MG1968-2
MG1968-220 jul. 2023 - 14:36

@IHAG Dat ben jij niet in staat te herkennen als het niet rechtstreeks aan jou gericht is.

Samuel Dormits
Samuel Dormits20 jul. 2023 - 21:53

Een vitale Timmermans is zoiets als een vet-arme boterberg. Maargoed, het warme, menselijke deel van het electoraat is dus een select groepje hoogopgeleide, witte, goed in de slappe was zittende mensen? Update van de onderkant: We haten dit monster en dank u dat u mijn menselijkheid diskwalificeerd omdat ik niet zo rechts ben als u. Top.

Eric Minnens
Eric Minnens20 jul. 2023 - 11:30

Jammer voor de Partij van de Dieren, maar ik ga dit keer op Timmermans stemmen. Als er iemand een groene sociaal-democraat genoemd mag worden, dan is hij het wel. Marjolein Moorman was ook een goede kandidaat geweest (zij kàn zich nog melden), maar heeft als nadeel dat zich nog moet profileren. Timmermans is bij eenieder bekend en lijkt mij een stemmenkanon. Hij kan linkse standpunten uitstekend, overtuigend en wervend verwoorden. Maar alleen al uit strategische overwegingen ga ik op hem stemmen.

15 Reacties
Volrin
Volrin20 jul. 2023 - 11:57

"Maar alleen al uit strategische overwegingen ga ik op hem stemmen" Zodat we weer een PvdA/VVD regering krijgen zoals in 2012.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk20 jul. 2023 - 12:11

Een stemmenkanon om andere linkse partijen leeg te eten. Ne zoals Kaag dat bij de vorige verkiezingen deed. Maar na de verkiezingen moet hij toch met andere niet-lnkse partijen regeren. Vraag is hoe hij dan de verbinding daarmee wil aangaan. Wat heeft hij hen te bieden?

Eric Minnens
Eric Minnens20 jul. 2023 - 12:20

@Volrin Wat een logica... Dus als ik niét 'strategisch' op hem ga stemmen, krijgen we géén VVD/PvdA-regering zoals in 2012? Wat weet zo'n stembiljet nu van mijn overwegingen? Trouwens, met wie vind jij dat 'links' zou moeten samenwerken, als zij de grootste wordt? Links zal (helaas) altijd wat rechts-angehauchte partijen in haar coalitie moeten opnemen, lijkt mij.

TheunT
TheunT20 jul. 2023 - 12:33

Vanuit speciësisme blijf ik op hun stemmen zodat onze minder directe familie ook wat beter vertegenwoordigd kan worden, ooit.

Jonathan2
Jonathan220 jul. 2023 - 12:38

Volrin. Je denkt dat met VVD/BBB/PVV beter af bent?

Mark Huysman
Mark Huysman20 jul. 2023 - 12:46

@Eric Minnens Ik denk dat het alleen zin heeft als links gaat regeren als er ook daadwerkelijk een linkse agenda uitgevoerd kan worden. Als junior-partner van rechts zul je rechts beleid moeten uitvoeren en daar moet je je natuurlijk niet voor laten lenen. Bovendien zal dat alleen maar nog meer meer mensen naar extreemrechts doen afdrijven. Volgens mij is dat ook min of meer het standpunt van de PvdD waar jij kennelijk eerder op stemde. Maar daar komt in geval Timmermans nog iets bij. Zoals ik hieronder al schrijf maakte hij deel uit van Rutte2. Dat kabinet voerde een snoeiharde aanval uit op alles en iedereen die kwetsbaar was in dit land. En de PvdA deed dat niet zo zeer omdat het van de VVD moest maar omdat de partij zelf ook overtuigd was van die lijn. Timmermans heeft zich daar nooit tegen verzet en is dus medeverantwoordelijk voor de ellende die dat kabinet aangericht heeft. Komt nog bij dat Timmermans in 2006 de Amerikanen gerust stelde dat de SP -met wie een sociale agenda mogelijk zou zijn- buiten het kabinet gehouden zou worden. Kortom, duidelijk iemand die niet de belangen van de kwetsbaren laat prevaleren. Een stem op hem is geen stem voor een zo links mogelijk Nederland maar voor een herhaling van Rutte2.

Sonic2
Sonic220 jul. 2023 - 13:11

@ Volrin Timmermans zit me wat te veel op de lijn Samsom. Het is een grote misvatting bij links elke keer dat je een "zekere" kandidaat naar voren moet schuiven. Biden is breekbaar. En dan doel ik maar een beetje op zijn leeftijd, maar meer op zijn politieke prestaties. En op de hoge inflatie daar. Timmermans lijkt hier ook een zekerheid, maar ik zie vooral veel vraagtekens. Is Timmermans een goede debater? Weten we niet. Is hij meer een bestuurder? Dat wel. Kan hij er voor zorgen dat BBB en VVD onder hem dienen? Ook twijfelachtig. Verdedigt hij de linkse idealen? Ook onwaarschijnlijk. Timmermans is 1 groot vraagteken. En dat vind ik overigens ook voor Omtzigt. Is Omtzigt een leider van een partij? Is hij iemand die boven de partijen kan staan? Is hij iemand die een team kan aansturen? Kan hij die lijst vol krijgen met capabele mensen? Is hij voldoende herstelt van een burn out? Timmermans wordt natuurlijk gedemoniseerd door "rechts". Maar ik vind Timmermans vooral een groot vraagteken en ik vind het ook een groot risico om hem naar voren te schuiven. Lisa Westerveld vind ik meer een zekerheid. Een vrouw die echt links staat binnen Groenlinks. En met haar uitstraling zowel mannen als vrouwen aanspreekt.

Sonic2
Sonic220 jul. 2023 - 13:17

Ik wil er nog aan toevoegen dat een deel van de kloof tussen politiek en burger ook aan de burger ligt. Die elke keer nogal naïef een nieuwe messias op het schild hijst. Ik heb net aangegeven waarom Timmermans een gok is. Omtzigt is ook een gok. Een solist pur sang en eentje met een burn out verleden. Ze worden neergezet als zekere premiers. En in het geval van Omtzigt ook een goede premier. Beide zijn geen rechts radicalen. Dus dat scheelt. De schade zal minder groot zijn. Maar je ziet een beetje hetzelfde patroon als met Baudet. Baudet die zogenaamd ontspoord zou zijn, maar in 2014 al op de IJzerwake sprak voor allemaal eng nazi volk.

Volrin
Volrin20 jul. 2023 - 13:36

@Eric In 2012 stemden veel mensen 'strategisch' op de PvdA om de VVD buiten de regering te houden. En wat gebeurde er: we kregen een PvdA regering MET de VVD. Arjen Lubach heeft al eens een goed item gemaakt over waarom strategisch stemmen, niet slim is.

Babette4
Babette420 jul. 2023 - 15:23

Marjolein Moorman heeft zich al afgemeld...

Olav Meijer
Olav Meijer20 jul. 2023 - 17:46

@ Eric Minnens: Hoewel voor mij geheel ongebruikelijk, overweeg ik een zelfde "strategische move" als jij vermeldt. (Ik ben er nog niet uit. Veel zal afhangen van de laatste prognoses vóór de verkiezingen). Natuurlijk met een risico als in 2012. Maar ik vind dat ten koste van álles voorkomen moet worden, dat de VVD de grootste fractie krijgt en dan weer de leiding kan nemen bij de kabinetsformatie. . Want dat zou zeker voortzetting van de neoliberale ellende betekenen. (Zie ook mijn reactie hieronder: Mark Huysman, 20 jul. 2023 - 13:30).

Volrin
Volrin20 jul. 2023 - 18:50

@Jonathan "Volrin. Je denkt dat met VVD/BBB/PVV beter af bent?" Niks wat ik gezegd heb geeft ook maar enige indicatie dat ik dat zou vinden. Er zijn meer opties dan PvdA/VVD of VVD/BBB/PVV. Die laatste zou ik nooit als coalitie willen zien.

Volrin
Volrin20 jul. 2023 - 18:52

@Olav "Maar ik vind dat ten koste van álles voorkomen moet worden, dat de VVD de grootste fractie krijgt en dan weer de leiding kan nemen bij de kabinetsformatie. . " Zolang u niet op de VVD stemt kan u ze ook niet helpen de grootste fractie te worden. Of u nu op PvdA, PvdD, SP, CU of wat dan ook, veranderd daar niks aan.

Olav Meijer
Olav Meijer20 jul. 2023 - 23:04

@ Volrin: [Zolang u niet op de VVD stemt kan u ze ook niet helpen de grootste fractie te worden.] Klopt, maar extra stemmen op PvdA/GL kan voorkomen, dat de VVD de grootste fractie krijgt! Dat is uiteraard de overweging.

Pater
Pater29 jul. 2023 - 2:14

@Huysman Marijnissen wil best met de VVD regeren. De sekte BIJ1 gaat uiteen vallen. Zelfs de PvdD is niet 100% betrouwbaar. Voor 100% dogmatische socialistische politiek zul je het bij deze verkiezingen heel moeilijk krijgen.

Mark Huysman
Mark Huysman20 jul. 2023 - 11:30

Ik denk dat de uitslag van de Europese verkiezingen niet maatgevend is voor de kansen bij nationale verkiezingen. De opkomst was in 2019 rond de 40% en het lijkt me heel goed mogelijk dat vooral beter gesitueerden toen zijn gaan stemmen. Timmermans is een neoliberale Eurofiel die deel heeft uitgemaakt van een Balkenende-kabinet en van het catastrofale afbraak-kabinet Rutte 2. Wikileaks heeft onthuld dat hij na de verkiezingen van 2006 op de Amerikaanse ambassade de Amerikanen probeerde gerust te stellen dat de SP (die toen een gigantische goede uitslag had) buiten het kabinet gehouden zou worden. Het is dus een man van rechts. Als de PvdA/GL voor hem kiest dan zullen wellicht wat liberale kiezers overwegen op hem te stemmen. Meer sociaal-georiënteerde kiezers zullen hun toevlucht vermoedelijk bij de SP zoeken. Of, als ze niet zo slim zijn, hun stem geven aan de nep-volkse Van der Plas of de PVV die zogenaamd anti-establishment is.

13 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk20 jul. 2023 - 12:12

Vraag is ook welke 'nieuwe politiek' Timmermans gaat brengen?

Jonathan2
Jonathan220 jul. 2023 - 13:12

Als ze hun stem willen weggooien, zijn dat goede alternatieven. Die gaan weer 4 jaar staan te schreeuwen aan de zijlijn. GroenLinks nu ook al neoliberaal? Want Timmermans wordt slechts de lijsttrekker en zal niet in zijn eentje het programma gaan bepalen.

MG1968-2
MG1968-220 jul. 2023 - 13:37

@Mark "Meer sociaal-georiënteerde kiezers zullen hun toevlucht vermoedelijk bij de SP zoeken" De kiezers op links die voor de SP een nederlandse versie van de deense pvda in gedachte hebben zullen op deze partij stemmen. En inderdaad. De kans daartoe is historisch hoog. De VVD heeft zich bereid verklaard om mensenrechten aan de kant te schuiven en daarmee dus rechts af te slaan wat betreft eerste voorkeur voor coalitievorming. Het ziet er echter naar uit dat ook over rechts een midden danwel linkse partij erbij nodig is en dan komt de SP in zicht. En al was het maar om de rechtse insteek van legitimiteit te voorzien (immers als de sp meedoet kan het niet zo fout zijn). De eerste flirts hebben al plaatsgevonden en de oude en nieuwe partijleidster heeft zich niet ongeïnteresseerd getoond. Want links- of rechtsom. Ook de SP kan niet weer een periode aan de zijlijn blijven staan. Ook jou is het duidelijk dat op de ambigue wijze van stellingnemen met betrekking tot de grote vragen van de afgelopen decennia de SP geen goed gedaan heeft. Ik weet dat jij niet wil dat de SP rechts af slaat. Jij bent van die andere tak van de SP. Maar je vermoeden dat de sociaal-georiënteerde kiezer bij de SP gaat uitkomen lijkt me er eentje -ook voor jou- van tegen beter weten in. Maar ik nodig je uit om dat toe te lichten.

Mark Huysman
Mark Huysman20 jul. 2023 - 14:56

Jonathan2 [GroenLinks nu ook al neoliberaal? Want Timmermans wordt slechts de lijsttrekker en zal niet in zijn eentje het programma gaan bepalen.] GroenLinks heeft zeker neoliberale trekken. Kijk naar het Lente-akkoord wat ze in 2012 met Rutte gesloten hebben. Kijk naar hun steun voor verslechtering pensioenstelsel, afschaffing basisbeurs, verhoging AOW-leeftijd, versoepeling ontslagrecht. Maar zelfs als GL daar op teruggekomen is (wat ik niet helemaal geloof) dan betekent de keus voor Timmermans wel dat je iemand tot leider maakt die lid was van het meest regressieve kabinet sinds WO2 en die een groot voorstander is van de neoliberale EU. Kun je met zo’n lijsttrekker een geloofwaardig sociaal verhaal neerzetten? MG1968-2 [De kiezers op links die voor de SP een nederlandse versie van de deense pvda in gedachte hebben zullen op deze partij stemmen.] Ook mensen die vinden dat de sociale afbraak ongedaan gemaakt moet worden. Die zullen niet geloven dat Timmermans die lid was van Rutte2 de man is die dit gaat rechtstellen. [Het ziet er echter naar uit dat ook over rechts een midden danwel linkse partij erbij nodig is en dan komt de SP in zicht.] Dat geloof ik niet. De SP is tamelijk principieel wat betreft herstel van sociale rechten en zal zich niet als excuus-Truus laten gebruiken. Dat weten de rechtse partijen ook wel. Flirts zijn enkel voor de bühne. In werkelijkheid willen de VVD, de BBB (maar ook de PvdA zoals bleek in 2006) niks met de SP te maken hebben.

Olav Meijer
Olav Meijer20 jul. 2023 - 17:34

Zelf heb ik nooit "strategisch" gestemd, en anderen altijd afgeraden dat te doen. Het resultaat kan namelijk heel anders uitpakken dan je hebt gewild. (Denk aan de mensen die in 2012 "strategisch" op de PvdA stemden en toen toch een zuiver neoliberaal kabinet, geleid door de VVD, ervoor terugkregen). Toch overweeg ik dit jaar wel voor het eerst "strategisch" te stemmen (op PvdA/GL), en dus niet als voorheen altijd links van de PvdA. Want ten koste van werkelijk álles moet voorkomen worden, dat de VVD weer de grootste fractie krijgt en weer de leiding kan nemen bij de kabinetsformatie.

MG1968-2
MG1968-220 jul. 2023 - 19:27

@Marc Bedankt voor je antwoord. Blijft de vraag over. Aan welke coalitie zie jij de SP aan deelnemen? En dan bedoel ik onafhankelijk er van of die andere partijen samenwerking met de SP zien zitten maar gewoon wat jou idee er van is.

Mark Huysman
Mark Huysman20 jul. 2023 - 19:54

@Olav Waarom zou een stem op PvdA/Gl iets anders opleveren dan in 2012? Ook toen deed Samson het .voorkomen dat er gebroken zou worden met ‘Rutte’s Rechtse Rotbeleid’. Of denk je dat als de PvdA nog net iets meer had gewonnen en de leiding bij de formatie had kunnen nemen dat het heel anders zou zijn geweest? Dan moet je misschien terug naar de laatste keer dat de PvdA de grootste was. Dat was in de jaren 90 toen achtereenvolgende Paarse kabinetten gevormd werden die de boel gingen privatiseren, de financiële markten dereguleerden (waar later de bankencrisis uit voortkwam), de mensen in de WAO de arbeidsmarkt opschopten (waar ze vervolgens nergens aangenomen werden), marktwerking in de gezondheidszorg introduceerden, etc. Mij lijkt het een betere strategische keus om op een linkse partij te stemmen die nog wat linkse principes heeft. Want of nu de Timmermans-club de grootste wordt of de VVD: er zal toch teruggevochten moeten worden. En met een superzwak links in de kamer is dat stukken moeilijker dan met een links dat aan zelfvertrouwen wint door een goede verkiezingsuitslag..

Mark Huysman
Mark Huysman20 jul. 2023 - 20:43

@MG [Aan welke coalitie zie jij de SP aan deelnemen?] Voorlopig aan enkele coalitie. Ik denk dat er eerst een ommezwaai in de samenleving plaats moeten vinden waardoor links ipv rechts de agenda bepaalt. Zo lang dat niet gebeurt zit er niks anders op dan oppositie voeren.

Olav Meijer
Olav Meijer20 jul. 2023 - 22:55

@ Mark Huysman: Zoals ik al schreef: ik ben e r nog niet uit. Het zou voor mij een grote stap zijn te stemmen op PvdA/GL. Ik denk dat het wel degelijk een flink verschil kan maken, of de VVD dan wel PvdA/GL de grootste fractie krijgt, en dus het initiatief kan nemen bij de kabinetsformatie. En dat in elk geval aan het desastreuze VVD-beleid een einde moet komen. Natuurlijk weet ik ook dat Samsom in 2012 de PvdA direct medeplichtig heeft gemaakt aan dat beleid. Dat heeft de PvdA dan ook een gerechtvaardigde afstraffing opgeleverd. Een combinatie PvdA/GL zal volgens mij, gezien deze geschiedenis, niet precies dezelfde fout maken, al zal die ook een coalitieregering moeten vormen, maar niet per se met de VVD, zo schat ik in. Dat biedt wel degelijk kansen op een socialer beleid, wat broodnodig is. Verder hoop ik zeker ook dat de partijen links van PvdA en GL sterker zullen worden, want die zullen ook met een PvdA/GL-regering oppositie moeten voeren, voor zover zij daarvan geen deel zullen uitmaken. Maar nogmaals: als de VVD weer de grootste fractie wordt en de regering kan domineren, wat ik als het grootste gevaar zie, zal het veel moeilijker zijn ook maar iets in de oppositie te bereiken, terwijl een PvdA/GL-regering m.i. meer kansen zal bieden. Het blijft een kwestie van inschatting, en ik ben er nog niet uit. Er kan overigens nog veel veranderen voor 22 november a.s.

Mark Huysman
Mark Huysman21 jul. 2023 - 6:28

@Olav [Verder hoop ik zeker ook dat de partijen links van PvdA en GL sterker zullen worden, want die zullen ook met een PvdA/GL-regering oppositie moeten voeren, voor zover zij daarvan geen deel zullen uitmaken.] Maar als die stemmen naar PvdA/GL gaan dan zal dat niet gebeuren. Verder maak ik een andere inschatting van wat PvdA/GL zal doen mocht de combinatie in een nieuwe regering terecht komen. Als de PvdA echt geleerd zou hebben van de catastrophe met Rutte2 dan zou er een nieuwe leiding naar voren zijn gekomen die niet besmet is met het het neoliberalisme. In het VK vormde Labour onder Corbyn een daadwerkelijke breuk met rechts beleid aangezien Corbyn en de zijnen altijd oppositie hadden gevoerd tegen Blair en zijn Derde Weg. Daarom moest hij kapot gemaakt worden. De heersende klasse van het VK wist dat hij principieel is en meent wat hij zegt. Ik denk wel dat er een relatief linkse campagne gevoerd zal worden en dat er linkse beloften gedaan zullen worden. Maar dat deed Samson in 2012 ook (‘niet bezuinigen maar investeren’) en we weten wat dat waard was. Ergens anders citeerde ik Marx met zijn beroemde uitspraak dat de geschiedenis zich altijd herhaald, eerst als tragedie en daarna als klucht. Rutte2 was de tragedie, toen -na de ervaring met Paars 1 en 2- toch veel mensen werkelijk geloofden wat Samson beloofde. Een regering met Timmermans wordt de klucht.

MG1968-2
MG1968-221 jul. 2023 - 7:58

@Mark "Voorlopig aan enkele coalitie. Ik denk dat er eerst een ommezwaai in de samenleving plaats moeten vinden waardoor links ipv rechts de agenda bepaalt. " Dat is dan een verdomd dilemma voor de SP kiezer. Een partij waarvan je weet dat deze niet zal deelnemen aan coalitievorming is altijd in het voordeel van de dominante stroming. En die was in Nederland nou eenmaal altijd al rechts van het midden en de laatste decennia hard verschuivend naar rechts. De-facto frustreer je dus die ommezwaai die je nodig zegt te hebben om deel te nemen. Het vergroot de kans enorm dat er over rechts gegaan (moet) worden. (Let wel: dat is alleen in de situatie dat je als SP jezelf in geen coalitie ziet, hetgeen jij beargumenteerd heb. Ik noemde het een dilemma. Want ook ik zie wel het voordeel van de handen vrij in de oppositie om altijd ongefilterd het eigen verhaal te kunnen blijven doen als je weet dat samenwerking met anderen te veel tot inleveren van de eigen geharnaste posities zou leiden. En er geen keuze wordt geforceerd op die onderwerpen waar de partij dubbel instaat... Maar of dat opweegt tegen het nog verder laten opschuiven van de macht naar rechts.... daar weet ik voor mezelf wel het antwoord op hoe ik daar in zou staan. Maar goed. Ik ben dan ook geen SP-stemmer.

Mark Huysman
Mark Huysman21 jul. 2023 - 16:04

@MG [Dat is dan een verdomd dilemma voor de SP kiezer. Een partij waarvan je weet dat deze niet zal deelnemen aan coalitievorming is altijd in het voordeel van de dominante stroming.] Dat geloof ik niet. Juist als een (nominaal) linkse partij onder leiding van rechts gaat meeregeren is dat enorm in het voordeel van rechts. Rechts wil altijd zo veel mogelijk sociale verworvenheden afbreken en zoveel mogelijk geld en macht voor de aandeelhouders. Naarmate er meer oppositie in de samenleving bestaat is dat lastiger te realiseren voor rechts. Maar als links (of wat daar in de ogen van veel mensen voor doorgaat) meehelpt met de sociale afbraak dan kan de oppositie in de samenleving geneutraliseerd worden. Dat hebben we met Rutte II gezien. De aanvallen op de kwetsbaren waren enorm. Maar de vakbond hield zich stil omdat de PvdA in de regering zat. En de stemmers op de PvdA raakten hun vertrouwen in links kwijt en besloten de volgende keer niet meer te stemmen, of, nog erger naar extreemrechts te gaan.

MG1968-2
MG1968-222 jul. 2023 - 10:37

@Mark "Dat geloof ik niet. Juist als een (nominaal) linkse partij onder leiding van rechts gaat meeregeren is dat enorm in het voordeel van rechts." Het is rechts dat de meerderheid heeft. Als die nominaal linkse partijen niet deelnemen wordt er geformeerd over volledig rechts. Inclusief (een deel van) het extreem-rechtse deel. Ik zie niet waarom die situatie te verkiezen is boven die deelname van links er in. Maar blijkbaar zie jij dat anders. Ik ben niet van de school die Verelendung toejuicht in de wetenschap dat dit uiteindelijk tot revolutie zal leiden. Waar hoe toe leid is tot een samenleving naar Russisch, Turks, Iraans, Syrisch en vergelijkbaar. Italië is nieuwkomer in dit lijstje.

EenMening3
EenMening320 jul. 2023 - 11:27

We gaan interessante tijden tegemoet. het is opvallend hoe snel Rutte, Kaag en Hoekstra lijken te zijn vergeten.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk20 jul. 2023 - 12:13

"het is opvallend hoe snel Rutte, Kaag en Hoekstra lijken te zijn vergeten." Je bedoelt ze maken dezelfde fout als vroeger?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa20 jul. 2023 - 11:25

Ja, nu is het ten dode opgeschreven dit PVDA/GL project. Ik heb zo'n slecht gevoel bij deze man. Er klopt ergens iets niet Linkse stemmers kunnen nu beter SP of PVDD gaan stemmen in november. PVDA/GL is nu al nier meer geloofwaardig

14 Reacties
Gimli1955
Gimli195520 jul. 2023 - 12:20

Het is een gladde prater en de reden waarom hij de Europese verkiezingen gewonnen heeft, was door de gunfactor in verband met MH17 en het oliedomme filmpje van de SP. Hij heeft meegedaan met Rutte 2 en er staan uit die tijd nog wat rekeningetjes open richting de VVD. Het beleid zal derhalve een zin doordrijven en VVD betutteling inhouden, met een groen sausje om GL binnen boord te houden. De PvdA is al lang niet meer socialistisch en links, dat heeft Rutte 2 wel aangetoond. Timmermans is een EU machtspoliticus en niet geïnteresseerd in de kwetsbaren. Dat bleek al in 2012-2016, ook al was hij toen minister van Buitenlandse zaken. Kijk naar wat hij heeft gedaan, niet naar wat hij of de combi belooft. Beoordeel hem op zijn daden in Nederland en de EU. Het zal een eendagsvlinder zijn, gevolgd door nog meer van het huidige zelfde. Alleen een andere premier, maar verder weinig wijziging in beleid. De komende tijd zal bestaan uit via de media beschadigen van de BBB en vd Plas in het bijzonder en een bovenmatige aandacht voor het beloofde gedachtegoed van de PvdA/GL combi. De nieuwe coalitie van de PvdA/GL en de VVD met behulp van wat klein grut staat al weer in de steigers. Nu in een gewijzigde volgorde van macht, maar dat zal weinig uitmaken voor de basis van het beleid. Het behoud van macht en de status quo zal het doel zijn, en verdere uitstel van oplossingen van de fundamentele problemen met zo'n 4 jaar met nog grotere schade tot gevolg.

Greendutch
Greendutch20 jul. 2023 - 13:06

angst zaaien is dé techniek die op rechts wordt gehanteerd. Vertrouw er maar op dat mensen die goed naar de Hr. Timmermans gekeken en geluisterd hebben weten waar ze op stemmen....o jee... vertrouwen is een techniek die rechts dan weer níet beheerst

Sonic2
Sonic220 jul. 2023 - 13:22

Het grote voordeel voor Timmermans is dat hij gedemoniseerd gaat worden door ultra rechts. Die zullen een laag bij de grond campagne gaan voeren en dat is in het voordeel van Timmermans. In een andere reactie heb ik mijn twijfels aangegeven over Timmermans. Maar de haat die er vanaf druipt bij zijn tegenstanders maakt het voor mij aantrekkelijker om op te stemmen. Waar eerder ook Pechtold van profiteerde en ook Kaag. De eindeloze demonisering van onbeschaafd "rechts" maakt Timmermans meer interessant. Andersom zie ik dat effect trouwens nauwelijks. PVV of Forum kiezers stemmen toch wel op die partijen ondanks wat links er van vindt. Ik zie Timmermans alleen op die manier premier worden. Timmermans zal er van profiteren als hij hard wordt aangepakt. Hij kan dan de anti "rechts" kaart spelen. En me dunkt dat hij daar van gaat profiteren

Jozias2
Jozias220 jul. 2023 - 13:33

@baloe “Linkse stemmers kunnen nu beter SP of PVDD gaan stemmen in november. PVDA/GL is nu al nier meer geloofwaardig” Op basis van enkel uw onderbuik?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa20 jul. 2023 - 13:33

Ben ik nou weer rechts ? Ik zeg jullie alleen, dat ik gewoon niet echt een goed gevoel heb bij deze Timmermans. En dat deel ik hier, met je. Doe ermee wat je wilt, verder. Ik zeg niet : ga op hem stemmen, of ga niet op hem stemmen

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa20 jul. 2023 - 14:23

Op basis van enkel uw onderbuik? Jullie doen altijd denigrerend over 'de onderbuik' Maar je zal het allemaal nooit begrijpen

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa20 jul. 2023 - 14:38

Ja Gimli Die SP actie was vrij belachelijk. Verder. Ja, Timmerman. Gewoon een derdeweg neoliberaal/technocraat, die zichzelf omhult met een beetje woke, een beetje greenwashing, om het allemaal mooi te verpakken Veel vorm, weinig inhoud.

EricDonkaew
EricDonkaew20 jul. 2023 - 14:54

@Baloem: Ik heb zo'n slecht gevoel bij deze man. Er klopt ergens iets niet. ---------------------------------- Dat gevoel kreeg ik ook bij die valse traan na de MH17-ramp. Mijn complimenten voor jouw mensenkennis, Baloem.

Mathijsco
Mathijsco20 jul. 2023 - 15:00

De speciaalzaak: SP of Partij voor de Dieren. Dan zit je altijd goed. Supermarktketen (olieboot) PvdA/GL moet eerst grondig reorganiseren en een nieuwe koers gaan varen. De 'voedselschandalen' liggen vers in het geheugen.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa20 jul. 2023 - 17:33

Dat gevoel kreeg ik ook bij die valse traan na de MH17-ramp. Mijn complimenten voor jouw mensenkennis, Baloem Ja, precies ! Thanks

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa20 jul. 2023 - 17:33

Nou, de PVDD en SP zijn in ieder geval redelijk consistent in hun visie/beleid en weten waar ze voor staan

Mirzas
Mirzas20 jul. 2023 - 18:34

@Baloemparoempaloempa, Intuïtie klinkt al wat aardiger dan onderbuik. Ik geloof in de kracht van intuïtie, aangezien dat volgens mij niet meer of minder is dan signalen die je onbewust en bewust hebt waargenomen en waar je een bepaald gevoel bij ontwikkelt. "The gift of fear" geeft een mooie beschrijving van de kracht van angst, maar feitelijk hoeft dat niet te stoppen bij angst. Ik probeer zelf wel altijd te bedenken waar de intuïtie vandaan komt. Het discussieert ook makkelijker.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa20 jul. 2023 - 19:47

Ik probeer zelf wel altijd te bedenken waar de intuïtie vandaan komt. Het discussieert ook makkelijker. In veel gevallen valt dat niet te zeggen. Daarom is het ook intuïtie. Je kan er niet bij met je verstand, maar je voelt het met je buik Maar jij snapt het al beter dan veel mensen hier

Samuel Dormits
Samuel Dormits20 jul. 2023 - 21:58

Beide partijen zijn al jaren niet meer geloofwaardig. Het is dat er op links niet echt meer veel te kiezen valt. Het zal dan wel de SP worden, maar die maken ook rare sprongen de laatste paar jaar.

JasDon
JasDon20 jul. 2023 - 11:25

De vraag is niet hoe likeable hij is voor GL/PvdA stemmers maar voor zwevende stemmers. Daarmee had m.i. een Aboutaleb met zijn pragmatische meer kans gemaakt, misschien Moorman ook. En ik ben heel benieuwd hoe hij het in lijsttrekkersdebatten doet. De man komt over bij mij als een Bourgondiër die het 'op zich wel goed voorheeft' met zijn medemens.

4 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk20 jul. 2023 - 12:14

"De man komt over bij mij als een Bourgondiër die het 'op zich wel goed voorheeft' met zijn medemens." Je zegt het zelf 'zijn medemens'. Of ik daar ook toe behoor is maar de vraag.

Greendutch
Greendutch20 jul. 2023 - 13:07

+ volgens journalisten enorme dossierkennis

Rick Hofland
Rick Hofland20 jul. 2023 - 13:24

JasDon Je noemt hem een Bourgondiër en dat is juist zijn achilleshiel, geen enkele politicus die afgelopen jaren zo’n CO2 voetprint achter gelaten heeft als Frans Timmermans. Werkelijk overal ter wereld dook hij op om vervolgens ijdel als hij is een tenenkrommend verhaal af te steken dat altijd doorspekt was met over geromantiseerde priest praat en waarvan helaas ook wel eens wat uit zijn duim gezogen. Naast de vele vele exclusieve 1e klasse vliegreizen kan je hem dus ook Bourgondiër noemen, maar is het nou juist niet dat we met z’n allen op deze aarde iets moeten consuminderen en dan vooral qua eten wat een enorme belasting voor de natuur betekent en een grote CO2 uitstoot veroorzaakt? Als deze man premier wordt krijgen we dus iemand die in alles voldoet aan “do as I say, don’t do as I do”.

Rick Hofland
Rick Hofland20 jul. 2023 - 13:25

Greendutch, welke journalisten? Rutte stond bekend om zijn dossierkennis, Timmermans meer om zijn van ijdelheid doorspekte toespraken waarbij hij nogal eens volstrekte onwaarheden oplepelende, zelf verzonnen wensdenken.

Smitke
Smitke20 jul. 2023 - 11:23

De droom komt uit . Dromen zijn bedrog in dit geval helemaal , wacht maar tot je wakker wordt.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine20 jul. 2023 - 11:18

"de droom" zelfs ;-) wordt gewoon het volgende midden-kabinet met sowieso een ander poppetje aan het hoofd. Qua beleid zal er niet veel gaan veranderen. Vergrijzing, stijgende zorgkosten, geen gas meer, economie vlakt af, mensen die verwachten dat de verzorgingsstaat weer opnieuw opgebouwd gaat worden zullen bedrogen uitkomen.

2 Reacties
Greendutch
Greendutch20 jul. 2023 - 13:42

zure zon, verzorgingsstaat hoeft niet terug, loyaliteit en respect is al heel wat in huidige tijd waarin polarisatie, haatzaaierij en minachting voor andersdenkenden van extreem rechts ín en búiten debatten; dat moet afnemen om ’n ‘samen'leving te vormen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine20 jul. 2023 - 14:47

@green, daar is niets zuurs aan, we gaan gewoon op de oude voet verder, en daar ben ik tevreden mee. Ik ben iemand van het midden, dus kan prima leven met een midden kabinet, maakt mij niet uit of daar een 'links' of 'rechts' poppetje voor staat. Timmermans was gewoon onderdeel van Rutte 2 en inmiddels onderdeel van het politiek establishment (misschien zelfs het gezicht van), ik denk dan ook niet dat er qua polarisatie iets gaat veranderen.

ChefSache
ChefSache20 jul. 2023 - 11:18

Ik zie Omtzigt (met 46 zetels) overigens niet in die peiling staan, raar.

4 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk20 jul. 2023 - 12:16

"Ik zie Omtzigt (met 46 zetels) overigens niet in die peiling staan" Ja, maar dat was een andere peiling. Enz. enz. enz..

r v b
r v b20 jul. 2023 - 12:30

Gaat Omtzigt meedoen? En zo ja, met welke partij? Niemand die het weet, tot daar zekerheid over is zal Omtzigt niet in serieuze peilingen voorkomen, net zo min als ik in die peiling voorkom.

FlipVla
FlipVla20 jul. 2023 - 12:50

@ r v b , als u even kijkt op de website van I/O Research (is dezelfde als die hier op joop staat dus wel serieus toch? ) dan zie je dat er ook een peiling is mét Omzigt. Zie : https://www.ioresearch.nl/actueel/io-zetelpeiling-pvda-gl-en-vvd-virtueel-aan-kop/

MG1968-2
MG1968-220 jul. 2023 - 13:49

@GeenProbleem Simpel. En toch eenvoudig.

MB19
MB1920 jul. 2023 - 11:17

Een heel dubbel gevoel! Prachtig om de peiling te zien en hopelijk worden ze werkelijkheid. Toch vind ik hem een van de gezichten van de ‘oude politiek’

2 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa20 jul. 2023 - 12:16

een oude derde weg technocraat

MB19
MB1920 jul. 2023 - 15:54

Leg uit @ Baloemparoempaloempa?

Gaitj
Gaitj20 jul. 2023 - 11:15

in 2019 won Timemrmans inderdaad de Europese parlementsverkiezingen. Dat was omdat de gemiddelde Nederlander niet wist waar anders op te stemmen. Bij onze lokale verkiezingen zal het hopelijk heel anders verlopen.

3 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk20 jul. 2023 - 12:17

De Europese verkiezingen hebben altijd één van de laagste opkomsten gehad in Nederland. Bij de Tweede Kamerverkiezingen is deze juist hoog. Dat kan ook een vertekend beeld geven dat het één niet op het ander te passen is.

TheBigLebowski
TheBigLebowski20 jul. 2023 - 16:23

net zoals ze niet wisten toen ze op Forum stemden zeker.

ChefSache
ChefSache20 jul. 2023 - 16:31

@lebowski Forum is kort na die overwinning ontspoord, dat weet je toch wel?

Jonathan2
Jonathan220 jul. 2023 - 11:11

Zou volgens mij wel een goede zijn, met enkele hele sterke punten. Weet hoe het werkt om idealen om te zetten in de dagelijkse praktijk van de EU. Heeft natuurlijk vele contacten binnen EU, en kan daardoor makkelijker de Nederlandse belangen dienen in de EU. Heeft ook internationaal de nodige bekendheid en aanzien. Zal vooral de kiezers in het centrum(links) aanspreken. Voor de linkse kiezer zal de combinatie PvdA/GL natuurlijk de beste optie zijn om invloed op het beleid uit te oefenen. Bovendien steekt hij natuurlijk tegenover Van der Plas en de anti-woke gekkie van de VVD erg goed af als een pragmatisch politicus die serieuze problemen aanpakt en dit in beleid weet om te zetten.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk20 jul. 2023 - 12:18

"Bovendien steekt hij natuurlijk tegenover Van der Plas en de de VVD erg goed af " En toch hij ze na de verkiezingen nodig hebben. Of verwacht je dat hij met Baudet of Wilders wil gaan regeren?

JStokx
JStokx20 jul. 2023 - 11:00

Bijzonder diverse keuze van Verenigd Links

Bert van der Neut
Bert van der Neut20 jul. 2023 - 10:59

Dus nu moet een oude witte man het land gaan redden? Daar sta je dan als zogenaamde progressieve partij lelijk mee in je hemd.

11 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk20 jul. 2023 - 12:19

Dan kies ik liever voor een vrouwelijke premier.

MG1968-2
MG1968-220 jul. 2023 - 13:06

Tegenover fascisten zet je antifascisten. Dat heeft wel met kleur van doen maar anders dan jij bedoelt. Maar even een vraagje. Waarom vind jij gender en etniciteit eigenlijk een een issue? Dat komt helemaal niet overeen met hetgeen je voorheen betoogde.

Bert van der Neut
Bert van der Neut20 jul. 2023 - 14:33

MG1968-2, voor mij is het geen issue. Er wordt hier door diverse regeerders nogal een issue van gemaakt. Vooral als het om hetero witte cis mannen gaat. Die vallen nu lichtelijk door de mand.

TheBigLebowski
TheBigLebowski20 jul. 2023 - 16:22

oud? 62. haha, ga toch weg joh.

MG1968-2
MG1968-220 jul. 2023 - 19:34

@Bert "Er wordt hier door diverse regeerders nogal een issue van gemaakt. Vooral als het om hetero witte cis mannen gaat." Gender en etniciteit is een issue en wellicht ook een criteria. Maar niemand op links heeft ooit betoogd dat het het enige criterium is. Dat is de karikatuur die (een deel van) rechts er van gemaakt en dat geloofde jij of ben je in gaan geloven. Nu blijkt wat links er altijd over gezegd heb. Ja het zijn criteria maar zeker niet de enige en ook niet doorslaggevend. En dat blijkt nu ook. Beetje gek om aan de eigen karikatuur te blijven vasthouden als die gefalsificeerd wordt. Je had het over het in je hemd zetten maar in mijn ogen zet je je zo zelf in je hemd. Het is een vorm van de werkelijkheid ontkennen.

EricDonkaew
EricDonkaew21 jul. 2023 - 0:30

@Lebowski ------------------------------ Het probleem met Timmermans is, dat hij zo oud overkomt. Net niet te oud om voor kinderen nog voor Sint-Nicolaas te spelen en hij lijkt met de nodige moeite nog zonder rollator te kunnen. Hij ziet er uit alsof hij dagelijks uit bed geholpen moet worden. Maar goed, dat is mijn subjectieve beeld. Ik schrok me laatst een hoedje toen ik zijn leeftijd vernam. Ik had hem intuïtief ingeschat op zo'n 75-80 jaar, maar nu blijkt hij nog jonger te zijn dan ik.

Bert van der Neut
Bert van der Neut21 jul. 2023 - 7:26

https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/pvv-coalitie-van-louter-oude-witte-mannen-gaat-provincie-besturen Lees voor de grap eens de reacties.

MG1968-2
MG1968-221 jul. 2023 - 10:54

@Bert Nou precies. Natuurlijk is gender en etniciteit alleen geen issue voor degene die de bestaande achterstanden in stand wil houden en gender en etniciteit nimmer als criterium willen zien als die bedoeld zijn om deze in te lopen. Daarvoor presenteren deze instandhouders het standpunt van de voorstanders van het inlopen van de achterstanden op een leugenachtige en bestaande manier: alsof gender en etniciteit het enige criterium is (en daarmee het doorslaggevende). Dat is altijd ontkend en lees inderdaad die commentaren (in dat onderwerp en er zijn er veel meer) er maar op. En kijk. Je frame blijkt fout en ga je de werkelijkheid maar zo ontkennen dat die wel in je frame past. Dat is natuurlijk pathetisch. Gender en Etniciteit is een belangrijk criterium en kan middels een preferentiebeleid achterstanden helpen oplossen maar is nimmer het enige of het doorslaggevende criterium. Je kunt dus nooit beoordelen of een iemand zich houd aan zijn eigen stelling dat gender en etniciteit criteria zijn aan de hand van de keuze voor 1 individu. Percentages zijn wel behulpzaam in de beoordeling er van. Logisch toch. Herzie gewoon je frame. Je blijft tegen de klippen op vasthouden wat sowieso al niet logisch was. Niemand ziet dit als enige criterium. De wereld is geen karikatuur.

Bert van der Neut
Bert van der Neut21 jul. 2023 - 19:59

Een prominent GL kamerlid vond er ook iets van; https://twitter.com/Kauthar_/status/1108008842477088768

MG1968-2
MG1968-222 jul. 2023 - 10:54

@Bert "https://twitter.com/Kauthar_/status/1108008842477088768" Heb je het onderliggende artikel überhaupt gelezen? Kleine tip 'breed' is niet 'allen' en ook niet 'zeker de nummer 1'. Bij alleen de nummers 10,12 en 22 kun je daar inderdaad wel vraagtekens bij zetten. Hoeveel artikelen ga je nog vinden die mijn gelijk bevestigen?

Bert van der Neut
Bert van der Neut23 jul. 2023 - 15:46

MG1968-2, de reactie van het GL kamerlid is ondubbelzinnig. Misschien moet je aan haar vragen of ze het artikel gelezen heeft.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen20 jul. 2023 - 10:54

Goh, dat had ik niet verwacht, het is voor de GL - PvdA combinatie wel goed nieuws denk ik. Maar hij neemt wel een risico, als het niet lukt om de grootste te worden of in ieder geval te gaan regeren dan kan hij in de kamer gaan zitten, dat is toch wel een stap terug in zijn functie in de EC.

gravin2
gravin220 jul. 2023 - 10:53

Huh? Is die tabel wel helemaal correct? Waar zijn Omtzigt zijn virtuele zetels?

6 Reacties
FlipVla
FlipVla20 jul. 2023 - 12:51

Zie : https://www.ioresearch.nl/actueel/io-zetelpeiling-pvda-gl-en-vvd-virtueel-aan-kop/

MG1968-2
MG1968-220 jul. 2023 - 13:57

@Gravin Naast de virtuele zetels van Max Verstappen. Die heeft ook (nog) niet aangegeven een partij op te richten en mee te dingen

EricDonkaew
EricDonkaew21 jul. 2023 - 0:32

MG: Naast de virtuele zetels van Max Verstappen. Die heeft ook (nog) niet aangegeven een partij op te richten en mee te dingen ------------------------------- Die zou lijsttrekker kunnen worden voor de Libertarische Partij. Ieder voor zich, geen overheid en geen belastingen.

MG1968-2
MG1968-221 jul. 2023 - 11:03

@Eric Ik denk dat hij daar inderdaad op zijn plaats is. Overigens -terzijde- voordat je zo overduidelijk stelling nam voor de nationaal-conservatieve tak van de SP heb ik altijd een zekere libertaire inslag in jou reacties gemeend te lezen. Of zat ik daarmee echt mis? En dan bedoel ik niet in de vorm van die van max die niet alleen als opvatting heeft/streeft naar geen-weinig belasting maar dit ook in in de praktijk bent. Het streven naar weinig overheid, geen belasting en het ieder voor zich is een keuze die mag en kan. Maar leven alsof die keuze praktijk is, is in de huidige wereld wat mij betreft gewoon crimineel te noemen. (ik ben het dus ook nooit eens met die mensen die van milieuactivisten eisen dat die leven alsof ze al in de wereld leven die ze nastreven).

EricDonkaew
EricDonkaew22 jul. 2023 - 3:04

@MG --------------------------- Je hebt het mis, ik ben absoluut geen libertariër. Nooit geweest ook. Ik ben hartstikke pro-overheid (minus allerlei onzin) en ik heb die ook nodig gehad om als wat oudere, getroffen door de crisis, weer aan het werk te komen. Aan het neoliberalisme heb je dan niks. En aan libertarisme (dat is een soort neoliberalisme in het kwadraat) zelfs nog minder.

MG1968-2
MG1968-222 jul. 2023 - 10:57

@Eric Bedankt voor je antwoord. Vermoede het al vandaar mijn vraag.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 jul. 2023 - 10:46

29% zou overwegen daarop te stemmen. Mensen van zowel PvdA, Gl, PvdD, SP, D66 Let wel zou het overwegen. Sommigen twijfelen wel enigszins over zijn sociaal economische agenda aldus RTLZ .

Phantom3
Phantom320 jul. 2023 - 10:43

Voor nieuwe politiek moet je dus niet bij GL/PvdA zijn.

1 Reactie
Pater
Pater29 jul. 2023 - 2:04

Een naprater van Marijnissen. De strijd tegen Timmermans neemt bij haar de plaats in van de strijd tegen rechts. Tja.

Ben  Liberaal
Ben Liberaal20 jul. 2023 - 10:42

Onverwacht... mmm extra stemmen ? niet veel denk ik. En de verschuivingen zullen wel doorgaan Samsom in plaats van Kuiken en Kaag naar de oude plek van Timmermans.... stoelendans

1 Reactie
TheBigLebowski
TheBigLebowski20 jul. 2023 - 16:21

Er is al onderzoek gedaan naar hoeveel extra zetels GL/PvdA gezamenlijk kunnen verwachten, 20% meer (ze staan nu op bijna 30 bij de peilingen). Een Timmermans zal er alleen maar meer van maken. Zou zomaar een mooi links blok kunnen worden. En Timmermans is ook qua talen een veel beter uithangbord in het buitenland dan Frutte en Balkenende bij elkaar.

Polarisario
Polarisario20 jul. 2023 - 10:35

Deze man gaat zeker een verschil maken in november. Veel (vooral linkse) partijen zullen stemmen verliezen aan hem. D66, SP, PvdD, Volt, Bij1 gaan het voelen. Ik vind persoonlijk zijn vertrek uit de EU goed nieuws. Zijn gedram daar heeft onze economie niet echt veel goed gedaan. In eigen land kan hij proberen zijn karwei af te maken. Ik vrees echter dat hij naast zijn ongetwijfelde verkiezingssucces aan de zijlijn zal blijven want er is een ruime rechtse meerderheid die niet de tweede viool wil gaan spelen in een linkse regering. Voor Timmermans is het te hopen dat een combi van BBB, VVD en klein rechts er ook niet uit zullen komen. Dit worden leukere verkiezingen dan we lang gehad hebben. In de campagne kan het na veel jaren nietszeggende oneliners weer een keer over de inhoud gaan. Je kan van Timmermans of van der Plas of Jetten vinden wat je wil, maar na de buikspreekpoppen als Rutte of Kaag zal het weer spannende debatten kunnen worden. Twijfels over Timmermans zijn er zeker ook. Hij won in Europa ondermeer dankzij een wel bijzonder suffe campagne van de SP en had zeker voordeel van de lagere opkomst, maar hij is ook absoluut een man die goed uit zijn woorden kan komen. Hij zal zijn mannetje staan in de debatten en dat is winst voor iedereen. Zeker ook voor de kiezer die eindelijk weer wat te kiezen heeft.

5 Reacties
MichielV2
MichielV220 jul. 2023 - 11:43

Volt, D'66 links? Wel progressief, maar zeker niet links.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk20 jul. 2023 - 12:22

En toch zal Timmermans na de verkiezingen met BBB en VVD in zee moeten.

Satya
Satya20 jul. 2023 - 12:54

D66 en volt zijn niet links.

Samuel Dormits
Samuel Dormits20 jul. 2023 - 22:05

MichielV2 en Satya, PvdA en GL zijn dat evenmin.

EricDonkaew
EricDonkaew21 jul. 2023 - 0:38

@IHAG: En toch zal Timmermans na de verkiezingen met BBB en VVD in zee moeten. ---------------------------- Hoeft niet met beide tegelijk natuurlijk.

Farmer3.0
Farmer3.020 jul. 2023 - 10:33

Er komt politiek een leuke en spannende tijd aan. Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht van Timmermans. Vraag me wel af of hij het fysiek gaat volhouden. Nu afwachten wat Omtzigt gaat doen. Kan nog een spelbreker worden voor diverse partijen. Ik gok dat we de coalitie BBB, VVD en ..... krijgen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde20 jul. 2023 - 10:33

Ik kende de cijfers al, wat het optimisme in mijn laatste reacties verklaart. Het Timmermans effect zal de combi nog meer stemmen op leveren. De vraag is nu wat Omtzigt gaat doen. Hij zou 46 zetels binnen kunnen halen die vrijwel allemaal ten koste gaan van rechts en niet van GL/PvdA. Waarmee we dan meteen een nieuwe coalitie zien afgetekend. Is dit de vernieuwing waar Nederland al jaren naar uitkijkt?

3 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk20 jul. 2023 - 12:23

"Waarmee we dan meteen een nieuwe coalitie zien afgetekend. " Welke nieuwe coalitie?

ChefSache
ChefSache20 jul. 2023 - 12:23

'Is dit de vernieuwing waar Nederland al jaren naar uitkijkt?' Als dat zo zou zijn had de PvdA niet uit noodzaak hoeven fuseren met GL.

FlipVla
FlipVla20 jul. 2023 - 12:53

Omzigt zou nu idd 46 zetels halen, maar hij moet eerst eens met een verkiezingsprogramma komen, en als hij dan net zo links is PvdaGL op het gebied van asielinstroom en milieu, dan blijven er heel weinig van die 46 zetels over.

weereenmening
weereenmening20 jul. 2023 - 10:32

Meneer Timmermans zal er snel achter komen wat de Nederlandse kiezer van de nieuwe kleren van de keizer vind.

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk20 jul. 2023 - 12:24

Het gaat om het pluche.

MG1968-2
MG1968-220 jul. 2023 - 13:58

Oe.. verrassend. Rechts vind het maar niets.

Gerygrr
Gerygrr20 jul. 2023 - 10:31

Duidelijk, het gaat niet goed komen.

7 Reacties
MG1968-2
MG1968-220 jul. 2023 - 13:09

@Gerrygrr Want?

Gerygrr
Gerygrr20 jul. 2023 - 14:53

Want het is een man van de derde weg. Kijk naar zijn loopbaan. En ik denk, dat hij te lang weg is geweest uit Nederland om wat hier speelt in te voelen. Het is vergroenen en de ondernemers in een geglobaliseerde wereld ruim baan bieden met belastinggeld. Daar wordt de onderkant van de samenleving niet mee geholpen.

Gerygrr
Gerygrr20 jul. 2023 - 15:00

“Oe.. verrassend. Rechts vind het maar niets.“ Definieer “rechts” ?

MG1968-2
MG1968-220 jul. 2023 - 19:05

@GerryGrr 1/2 "Definieer “rechts” ?" Even kort door de bocht hoe ik de links-rechts zie: Een links iemand streeft naar het maximeren van zijn eigen geluk zonder dat ten koste te laten gaan van een ander. Zal een ander helpen diens geluk te maximeren / naar het eigen niveau te brengen. Ervaart een samenleving als 'geslaagd' als de kansen gelijk zijn en de uitkomsten relatief bij elkaar liggen en iedereen een zinnig leven kan leiden. De bereidheid tot het gebruik van geweld is een terughoudende maar vooral gelegen in de bescherming van immateriele waarden. Is samenwerkingsgericht. Een rechts iemand streeft naar het maximeren van zijn eigen geluk. Dat eigen geluk mag ten koste gaan van de ongedefinieerde ander maar houd daarbij wel ondergrenzen aan. Ervaart een samenleving als 'geslaagd' als kansenongelijkheid en uitkomsten niet leiden tot sociale onrust. Is bereid tot dat niveau bij te dragen aan 'de ander'. De bereidheid tot het gebruik van geweld is een terughoudende bij de immateriele waarden en hoog ter bescherming van de materiele. Is samenwerkingsgericht als het de eigen belangen versterkt.

MG1968-2
MG1968-220 jul. 2023 - 19:10

@Gerrygrr 2/2 Het verschil tussen extreem links en links is gelegen in het feit dat voor extreem links naast de gelijke kansen ook gelijke uitkomsten geïmpliceerd eist. Is niet of nauwelijks samenwerkingsgericht en wat betreft het gebruik van geweld is de bereidheid een ambigue. Een totale afwijzing van geweld als het andermans geweld betreft maar een hoge acceptatiegraad van geweld om de gelijke uitkomsten af te dwingen en ingezet tegen ideologische tegenstanders. Het verschil tussen extreem rechts en rechts is gelegen in het feit dat extreem rechts expliciet groepen aanwijst waar het eigen geluk ten koste van mag gaan en heeft daar ook nauwelijks ondergrenzen in. Is niet zo geïnteresseerd in de samenleving als geheel maar uitsluitend in de eigen kracht er in. Is in hoge mate bereid om met geweld de status quo te beschermen maar ook om voordeel ten koste van de ander te behalen. Ik weet. Dit is een andere manier waarop mensen naar links en rechts kijken maar duid wel een beetje hoe ik er in zit. Hoewel de beschrijvingen natuurlijk niet volledig zijn. Ook in mijn denken niet. Beetje zoals verwacht of had je een antwoord verwacht als 'stelt arbeiders centraal' of zo? ;)

Gerygrr
Gerygrr21 jul. 2023 - 10:18

Bedankt voor je uitleg, MGM. Ik dacht even, dat je mij rechts vindt. Uit de definitie ben ik gewoon links. Een extra toevoeging over rechts. De regeringen Rutte waren dus rechts. En om de armsten te kunnen pakken zijn de berekeningen van cbs en cpb aangepast aan het bespelen van het kiezerspubliek. De laatste fijne opmerking: Er is berekend, dat er een afname is van kinderen die opgroeien in de bijstand….. Ongetwijfeld waar. Maar…. Met de huidige tekorten op de arbeidsmarkt is de werkelijke stand van zaken, dat dit betekent dat er meer werkende ouderen iin armoede zijn. De kinderen hebben het even arm en hebben ook nog eens geen moeder thuis zitten. Het hoogopgeleide deel van de PvdA heeft te veel vertrouwd op dit soort berekeningen. Ze zijn verblind door eigen succes. De VN is ook eens gedoken in de politieke benoemingen bij de npo. Zeer verhelderend.

Gerygrr
Gerygrr21 jul. 2023 - 10:29

MGM Beetje zoals verwacht of had je een antwoord verwacht als 'stelt arbeiders centraal' of zo? ;) Men heeft de fout gemaakt de arbeider te zien als verdwijnend beroep. Voor de arbeider kwamen financieel gezien de ambtenaren in de plaats. Zij werden gekort op hun inkomen omdat ze de goede secundaire arbeidsvoorwaarden hadden. De ondernemers werden gesteund, daar stegen de lonen wël. De opofferingen zouden worden teruggegeven. Nooit gebeurd. Dat is mijn verhaal. De koffiehoek met vooral multiculturele dames uit de laagste inkomensgroepen lieten mij horen en zien hoe we financieel nauwelijks verschilden, maar je vanwege je functie nog enig gezag had. Wat indertijd goed werd gezien door Ella Vogelaar, dat we deze wijken moesten steunen. Helaas ging men de mensen niet gelijkwaardig behandelen. Er kwamen coaches of opgeleide figuren, die projecten opzetten voor vrijwilligers gerund. Geld voor de salarissen van de coaches. De mensen deden goed werk, maar wilden uiteraard zelf een baan! Dat samenwerken is essentieel. En daar moet de zak geld naar toe, niet naar kennis op afstand!

Hann63
Hann6320 jul. 2023 - 10:26

Dit wordt dus op de SP stemmen in november.

1 Reactie
Pater
Pater29 jul. 2023 - 2:01

Ja, de SP heeft de aanval op Timmermans alweer geopend; je zou toch denken 'een ezel (enz).' Het sektarisme van de SP: de hoofdaanval richten op concurrerend links. Doet me denken aan de evenzeer sektarische en schadelijke aanvallen van de KPD op de sociaaldemocraten in het interbellum.

itsme3
itsme320 jul. 2023 - 10:15

Best hilarisch. Een elitaire "oude witte man" gaat het opnemen tegen een rechtse (relatief) jonge, moderne Nederlands Turkse vrouw en een centrumrechtse conservatieve down-to-earth vrouw van middelbare leeftijd. Wie had dat ooit kunnen denken?

18 Reacties
Sonic2
Sonic220 jul. 2023 - 10:47

Laten we eerst eens de loonkloof tussen mannen en vrouwen dichten. Die vernederende onterechte loonkloof. Vrouwen verdienen een gelijke behandeling en ze moeten ook veilig over straat kunnen Als we dat gedaan hebben dan kunnen we wellicht ook mee gaan in het spelletje wat u wil spelen. Dat spelletje is zo kinderachtig dat mijn neefje van 6 er zich nog voor zou schamen. En voor de rest is Yesilgoz de vrouwelijke Rutte. Alleen nog meer woorden en nog minder daden. Voor zover mogelijk. Ik snap niet dat mensen in haar een hele nieuwe vorm van leiderschap zien. Maar kennelijk ben je al een messias in "rechtse" kringen als je 3 stoere uitspraken in de Telegraaf doet.

Juppé🎗
Juppé🎗20 jul. 2023 - 10:50

«  en een centrumrechtse conservatieve down-to-earth vrouw « ……noem dat maar extreemrechts en wat verstaat u onder down to earth? Wappie logica ?

ChefSache
ChefSache20 jul. 2023 - 11:15

@sonic Veel vrouwen werken toch ook (bewust) minder?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk20 jul. 2023 - 11:26

"Als we dat gedaan hebben dan kunnen we wellicht ook mee gaan in het spelletje wat u wil spelen." Welk spelletje?

ChefSache
ChefSache20 jul. 2023 - 11:28

@sonic Een oude witte man gaat het nu voor de PvdA en Groenlinks doen... blijkt dus dat die anti-witte mannen hetze vooral heel erg ongeloofwaardig is/was.

JoostdeF
JoostdeF20 jul. 2023 - 11:47

Die "rechtse (relatief) jonge, moderne Nederlands Turkse vrouw" gaat bij de VVD drie keer niks voor elkaar krijgen voor de emancipatie van vrouwen. Timmermans is meer begaan met emancipatie dan Yesilgoz.

Martin van der Linde
Martin van der Linde20 jul. 2023 - 11:56

Itsme, wat wil je nu eigenlijk zeggen? Wat is er hilarisch?

itsme3
itsme320 jul. 2023 - 12:04

@Sonic Ik begrijp dat het zeer doet. Dat u een andere politieke overtuiging heeft dan deze dames is echter in casu irrelevant. Waar het om gaat is dat degenen die zich op hun borst slaan vanwege hun superioriteit op het vlak van inclusiviteit links en rechts worden ingehaald door degenen waar ze op neer kijken. Leuk dat u eindigt met een ad hominem. Niet dat het ertoe doet, maar ik lees vijf kranten en heb ruim dertig jaar op de PvdA gestemd, totdat ze de weg kwijt raakten. Kansloos dat ik op de Groenlinks/PvdA combinatie ga stemmen, want daarmee raakt de PvdA bijna alles kwijt waar ze ooit voor stonden. Doe uw neefje van zes de groeten en ik hoop dat hij en wat ruimer wereldbeeld ontwikkelt dan u.

Sonic2
Sonic220 jul. 2023 - 12:26

@ Chefsache U heeft helemaal gelijk. En ik ben een domme links extremist. Het zijn oude witte mannen die 16% minder betaald krijgen als de rest van de samenleving. Het zijn oude witte mannen die nagesist worden op straat. Die aan de meest krankzinnige schoonheidsidealen moeten voldoen. Het zijn oude witte man die aangerand en verkracht worden. Het zijn oude witte mannen die 6 of 7 vrienden om zich heen moeten hebben, omdat ze anders worden lastig gevallen. Het is allemaal een hetze tegen de oudere witte man.

Sonic2
Sonic220 jul. 2023 - 12:33

@ IHAG Itsme enige bedoeling is links afzeiken en links hypocriet maken. De hele lijst wordt een mix tussen Groenlinks en PvdA. Er staat een oudere witte man bovenaan, maar als hij zich maar aan de uitgangspunten van de partij houdt. Net als het spelletje dat links blij moet zijn met elke vrouw die in het torentje zit. Ik hoef geen Thatcher 2.0. En Itsme( en velen met hem) trekken die hele agenda in het belachelijke altijd en demoniseren het. Er is niets mis mee met de loonkloof dichten. Er is niets mis met vrouwen op belangrijke posities krijgen. Niet alleen omdat ze vrouw zijn, maar omdat vrouwen ook bepaalde eigenschappen hebben die goed uitpakken. Vecht voor vrouwen. Vecht voor minderheden. En stop met vermeende hypocrisie aanpakken. Die er niet zo is. Kleuter gedrag van ultra rechts. Dit wat ik hier zeg zal als woke worden gezien, maar dat is wat er zo verkeerd aan is. Het is niet woke. Het is gezond verstand beleid.

Satya
Satya20 jul. 2023 - 12:56

"blijkt dus dat die anti-witte mannen hetze vooral heel erg ongeloofwaardig is/was." Geen sprake van was lijkt mij de juiste conclusie. Gewoon een angstbeeld dat je jezelf hebt aangepraat.

MG1968-2
MG1968-220 jul. 2023 - 13:17

@itsme3 Een antifascist - antipopulist tegenover iemand die zich het aan de kant schuiven van mensenrechten als voorwaarde ziet voor de continuering van een kabinet en dus uitdrukkelijk solliciteerde voor samenwerking met klein rechts daar deze het schenden van mensenrechten als voorwaarde stellen bij samenwerking. Kijk. Geen gender en kleur nodig gehad. Je kon natuurlijk ook aangeven waarom je de ingezette koers van de beoogd leider van de vvd ondersteund en dus ook de mensenrechtenschendingen essentieel ziet. Maar dat kun je niet zonder je te duidelijk met een kleur neer te zetten dus laat je dat na. Je afleidingsmanoeuvre is natuurlijk een belachelijke. Je hebt nooit gevonden dat kleur en gender een argument is. En nu dus ook niet.

MG1968-2
MG1968-220 jul. 2023 - 14:23

@GeenProbleem " blijkt dus dat die anti-witte mannen hetze vooral heel erg ongeloofwaardig is/was." Wat blijkt is dat wat je altijd verteld heeft maar wat je nooit geloofd hebt (of altijd bewust fout willen neerzetten): het is nimmer een anti-witte-mannen hetze geweest. Hetgeen gewoon ook altijd bleek en ook nu. Kleur en Gender zijn terechte criteria maar nimmer het enige en daarmee nooit doorslaggevend. Je moet wel een beetje simpel zijn om in je eigen frame te gaan geloven. Daarnaast -hoewel ik ook wel weet dat er overleg is geweest- gaat het PvdA lid Timmermans over zijn eigen kandidaatstelling. Maar dat terzijde.

Sonic2
Sonic220 jul. 2023 - 15:17

@ Itsme Zeer onsmakelijk om mijn neefje er bij te pakken. Wat een smerig en onfatsoenlijk niveau weer. Degene die bekrompen is en andersdenkenden haat bent u. Wees maar blij met je likes van allerlei "rechts" volk. Voor hun ben je nuttig en dat moet je toch heel erg te denken geven. Met je 46 jaar PvdA stemmen.

itsme3
itsme320 jul. 2023 - 19:10

@MG1968 "Je kon natuurlijk ook aangeven waarom je de ingezette koers van de beoogd leider van de vvd ondersteund en dus ook de mensenrechtenschendingen essentieel ziet." Kunt u mij zeggen waar ik mijn steun voor haar uitspreek? Ik zie die namelijk niet. Sterker, ik weet nog niet eens wat ik ga stemmen, het enige dat ik weet dat het geen woke (D66, GroenLinks (en nu dus ook PvdA) en Bij1), religieus (CDA, SGP, CU en Denk) of racistisch (PVV, FvdD en Bij1) ga stemmen. @Sonic "Zeer onsmakelijk om mijn neefje er bij te pakken. Wat een smerig en onfatsoenlijk niveau weer." U was degene die uw (fictieve?) neefje erbij haalde, in combinatie met nog wat andere onsmakelijke opmerkingen en verwensingen. Het beste is dus dat u even heel indringend naar u zelf kijkt. Gezien het niveau van uw gemiddelde bijdrage hier zou ik daar een dagelijkse bezigheid van maken als ik u was. "Met je 46 jaar PvdA stemmen. " Ik vermoed dat u wat moet doen aan uw leesvaardigheden of een goede typecursus nemen. Het getal 46 circuleert alleen in uw hersenen. Sterker, toen mocht ik nog niet eens stemmen.

MG1968-2
MG1968-220 jul. 2023 - 20:05

@Itsme "Kunt u mij zeggen waar ik mijn steun voor haar uitspreek? Ik zie die namelijk niet" Wat jij doet is het verschil tussen deze twee partijleiders terug te brengen naar gender en etniciteit. Dat mag maar daarmee toon je op geen enkele manier dat de inhoudelijke verschillen als relevant te zien. En dat blijkt ook. In je uitgesloten lijstje komt de VVD niet voor waardoor het voorbeeld wat ik geef (die mensenrechten) niet als breekpunt te zien. Volgens mij kun je niet duidelijker maken dat ze je (op dit punt) je steun heeft. En ja dat kan ook gewoon duidelijk zijn zonder dat je het expliciet zegt. Je geeft dus ook in je reply niet aan dat je haar niet steunt wat ook maakt dat mijn conclusie doel trof. Maar je kunt dat natuurlijk dit alsnog beargumenteerd ontkennen hoor.

itsme3
itsme320 jul. 2023 - 23:07

@mg1968 "Wat jij doet is het verschil tussen deze twee partijleiders terug te brengen naar gender en etniciteit" Nee, wat ik doe is de hypocrisie van bepaalde linksen blootleggen die anderen constant afrekenen op diversiteit maar als het er op aan komt zelf voor de "oude witte man" gaan. Daarmee bevind de pvda/GL zich in het goede gezelschap van de pvv en de sgp. Zelfs de christenunie heeft nu een vrouw als lijstrekker. Voor mij maakt het niet uit wie of wat iemand is. Ik reken de persoon af op zijn daden. Dat gezegd hebbende, timmermans is zijn houdbaarheiddatum al lang voorbij en zijn gedrag in de EU spreekt ook niet voor hem.

MG1968-2
MG1968-221 jul. 2023 - 8:21

@Itsme "Voor mij maakt het niet uit wie of wat iemand is. Ik reken de persoon af op zijn daden" Wat je doet is één partij het gender/etniciteit standpunt verwijten en de andere partij onbesproken laten. Dan reken je inderdaad af op de daden die je tegenstaan en heb je het niet over die daden waarvan je weet dat ze dubieus zijn maar wel jou goedkeuring hebben. Ook in deze post spreek je je niet uit tegen die standpunten van de VVD en de handelswijze en blijkt de goedkeuring wederom. De vraag die jij stelde was: "Kunt u mij zeggen waar ik mijn steun voor haar uitspreek? Ik zie die namelijk niet. " In de vorige en deze post heb ik met argumenten aangetoond dat die steun impliciet is en op geen enkele manier ontken je dat ook. Dat pleit lijkt me beslecht. "Dat gezegd hebbende, timmermans is zijn houdbaarheiddatum al lang voorbij en zijn gedrag in de EU spreekt ook niet voor hem" Mag je vinden. Maar heeft natuurlijk helemaal niets te maken met je instemming met betrekking tot het standpunt en de handelswijze van de VVD waar je naar vroeg waar dat uit zou blijken. Het geeft wel aan dat je die discussie niet wil voeren op inhoud maar hebt ontweken door een gender discussie te starten. Dat toont geen hypocrisie op links maar dat je in je eigen frame bent gaan geloven en nog steeds aan vasthoud. Terwijl in werkelijkheid blijkt dat deze overeenkomt met de toelichting er van door links. Je had het standpunt nooit begrepen of willen begrijpen. Je karikatuur blijkt exact dat

Inzicht
Inzicht20 jul. 2023 - 10:09

Beetje jammer dat de meest woke partij van Nederland een oudere witte man als lijsttrekker krijgt, maar een betere kandidaat is er niet.

8 Reacties
Carbonarius
Carbonarius20 jul. 2023 - 10:59

Je reactie lezend denk ik echt weer alleen maar van: mijn god, wat is het toch weer ontzettend lastig om links te zijn...

Eric Minnens
Eric Minnens20 jul. 2023 - 11:05

De man is pas 62. Ik geef toe, dat is "oud" voor iemand van 30, maar als je zelf wat ouder wordt, zie je in dat het geen barst uitmaakt. Eerder maak ik me zorgen om zijn postuur.

Sonic2
Sonic220 jul. 2023 - 11:30

Dat "oudere" witte man wordt vooral elke keer als frame gebruikt door ultra rechts. Die alleen witte oude mannen die links zijn vaak als te oud bestempelt. Dat de onfatsoenlijke ultra rechtse Trump ook al heel ver in de 70 is en de 80 nadert is niet relevant. Het getuigt ook van een totaal gebrek aan kennis. Woodrow Wilson kreeg in het midden van zijn 2e termijn een beroerte en maakte zijn 2e termijn vol. Roosevelt en Kennedy waren zeer lichamelijk beperkt. De eerste wordt gezien als de beste Amerikaanse president ooit. Reagan was aan het einde van zijn 2e termijn al aan het dementeren. Een land kan prima geleid worden door een zeventiger of zelfs door een tachtiger. Je moet wat meer delegeren. Maar het wordt een breekpunt gemaakt door mensen die dat vanuit politieke achtergrond doen. Moet er wel bij zeggen dat het Amerikaanse presidentschap relatief wat minder moeilijk is. Iedereen is van je afhankelijk. En de echte inhoud wordt bepaald in het congres. Leeftijd is niet zo'n big deal. Het wordt een big deal gemaakt

EenMening3
EenMening320 jul. 2023 - 11:34

"Eerder maak ik me zorgen om zijn postuur. " Inderdaad, dat maakt hem kwetsbaar. Een bezoek aan een goede diëtist en een aantal uurtjes per week naar de sportschool zou geen overbodige luxe zijn. Frans Timmermans komt over als een een goedlachse bourgondische opa, die mooie verhalen kan vertellen.

Olav Meijer
Olav Meijer20 jul. 2023 - 16:22

@ Sonic: Daar zeg je wat! Neem Konrad Adenauer: die werd in 1949 de eerste bondskanselier van de Bondsrepubliek Duitsland toen hij 73 jaar oud was, en bleef dat tot op 91-jarige leeftijd (1966)!

EenMening3
EenMening320 jul. 2023 - 18:11

In de politiek is leeftijd minder een probleem dan in andere beroepen. Er zijn genoeg voorbeelden van regeringsleiders van boven de zeventig en zelfs boven de tachtig. In dictaturen sterven ze vaak in het harnas, soms zelfs volledig dement. Komt dat omdat deze mensen sterken en robuuster zijn dan gewone stervelingen? Of kunnen ze goed delegeren, zoals Eric zegt?

Peterrr3
Peterrr320 jul. 2023 - 21:07

@Sonic jij schrijft: "Dat "oudere" witte man wordt vooral elke keer als frame gebruikt door ultra rechts. Die alleen witte oude mannen die links zijn vaak als te oud bestempelt." Niet altijd. Zie: https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/pvv-coalitie-van-louter-oude-witte-mannen-gaat-provincie-besturen

Olav Meijer
Olav Meijer20 jul. 2023 - 23:46

Herstel: Konrad Adenauer bleef bondskanselier tot zijn 90e jaar. (Hij stierf als 91-jarige). :)

TheBigLebowski
TheBigLebowski20 jul. 2023 - 10:09

Spreekt zijn talen, ipv Rutte en anderen in het verleden met tenenkrommend engels bv.

6 Reacties
Bert van der Neut
Bert van der Neut20 jul. 2023 - 10:40

Inderdaad vloeiend in zeven talen en nietszeggend zijn. Knap.

ChefSache
ChefSache20 jul. 2023 - 10:41

Rutte spreekt met een accent, maar zijn engels is foutloos; praat ook vloeiend Duits.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen20 jul. 2023 - 10:47

Ik vind het Engels van Rutte prima. Maar als het gaat om meertaligheid kan niemand in de Nederlandse politiek op tegen Timmermans, dat is zo.

Baloemparoempaloempa