Facebook-pagina minister Timmermans ontaardt in slagveld
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft zijn Facebook-pagina gesloten omdat die gebruikt wordt in een propaganda-oorlog rond het Gaza-conflict. Timmermans, die meer dan vijfduizend Facebook-vrienden heeft, is al jaren een gepassioneerd gebruiker van het sociale netwerk.
Op de Facebook-wall van Timmermans plaatsen tal van pro-Israël dan wel pro-Palestina activisten berichten waarin ze de houding van de PvdA-politicus en kersverse minister van Buitenlandse Zaken bekritiseren. Timmermans reageert op kritiek maar zijn woorden lijken aan dovemansoren gericht. Daarnaast zien trollen de pagina als een speeltuin voor hun bedenkseltjes.
Op zaterdag schreef Timmermans:
U heeft van mij uitleg gekregen en ik heb ook reacties gegeven op soms hele boze opmerkingen of aantijgingen. Ik begrijp dat de emoties zeer hoog oplopen. Maar er is ook een grens. Ik hoop dat deze niet te vaak wordt overschreden, anders kan ik niet doorgaan met deze pagina. Het kapen en verdraaien van discussies hier, zoals ene Ter Huerne schijnt te doen, heeft ook niets met fatsoen te maken, zeker niet tov de mensen die meedoen aan discussie op mijn pagina en die nu ongevraagd hun naam elders zien opduiken.
Tegenstanders van Timmermans, waaronder de genoemde Jos ter Huerne, en enkele beruchte trollen gaan met de discussies op de pagina van Timmermans aan de haal in Facebook-groepen als ‘Het olijke dagboek van Zijne *kuch* Excellentie Frans Timmermans’ .
Op maandag herhaalde Timmermans zijn dreigement om de Facebook-pagina, waar fans en critici overigens ook op een normale manier met de bewindsman in discussie gaan, te sluiten.
Jammer dat mijn wall zo wordt misbruikt. Vrees dat het onhoudbaar is zo. Heel jammer dat een gewone discussie kennelijk niet mogelijk is en dat feiten er totaal niet meer toe doen.
Een van de voorgangers van Timmermans, Maxime Verhagen, was als minister van Buitenlandse Zaken een pionier op het gebied van sociale media en ging via Twitter de discussie aan met burgers. Hij organiseerde zelfs een feestelijke borrel op het departement toen hij 10.000 volgers had. Twitter leent zich echter minder voor misbruik dan Facebook, waar bezoekers teksten en beelden op je wall kunnen achterlaten. Timmermans zou die mogelijkheid kunnen afsluiten maar daarmee wordt ook de interactiviteit beperkt.
Timmermans krijgt ook een stroom van steunbetuigingen. Zo schrijft Tom Swart:
Je bent een verademing na onze vorige minister van Buit.l. zaken. Blijf please Facebooken!
Door de niet-aflatende ad hominems komt Timmermans mogelijk in conflict met de officiële richtlijnen voor ministers en sociale media, zoals die zijn vastgelegd in het Handboek voor aantredende ministers (pdf).
Bij de naamvoering en invulling van deze kanalen moet de functie van de bewindspersoon centraal staan en niet de persoon. Eveneens geldt dat de inzet van digitale communicatiemiddelen de vorming of uitleg van beleid moet dienen, niet de profilering van de bewindspersoon. Om verwarring tussen de bewindspersoon en privépersoon (of partijpoliticus) te voorkomen, beperken bewindspersonen zich tot één account per platform.
En nu meldt de NRC dat Frans Timmermans inmiddels heeft besloten zijn Facebook-pagina te sluiten.