Joop

Frans Timmermans nu officieel voorgedragen als lijsttrekker PvdA/GroenLinks

  •  
11-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3528 keer bekeken
  •  
ANP-465523865

De partijbesturen van GroenLinks en PvdA dragen Frans Timmermans voor als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen in november. Dat betekent nog niet automatisch dat hij het ook wordt. Dat is aan de leden van beide partijen, die mogen binnenkort via hun stem laten weten of ook zij willen dat de huidige vicevoorzitter van de Europese Commissie de linkse combinatie naar een verkiezingswinst probeert te leiden.

Een gezamenlijke lijsttrekkerscommissie van PvdA en GroenLinks heeft Timmermans vrijdag unaniem voorgedragen als kandidaat. Deze voordracht is vervolgens overgenomen door de besturen van beide partijen, zo meldt ANP. Op 22 augustus wordt bekend of ook de leden van beide partijen hierachter staan. De partijen willen vanwege de snel naderende verkiezingen niet wachten met een stemming tot het gezamenlijke congres op 14 oktober.

De lijsttrekkerscommissie noemt Timmermans "de ideale kandidaat om overtuigend het gezamenlijke groene én sociale gedachtegoed van GroenLinks-PvdA uit te dragen". Ze wijzen ook naar zijn ervaring in de binnenlandse en buitenlandse politiek. De commissie bestaat uit PvdA'ers Paul Depla (burgemeester Breda) en Nelleke Vedelaar en GroenLinksers Andrée van Es en Bram van Ojik. Timmermans noemt het een "groot voorrecht" vindt dat hij is voorgedragen. Hij wil als aanvoerder van de lijst "het vertrouwen herstellen, in elkaar en in de overheid".

Fractieleider van GroenLinks Jesse Klaver spreekt op Twitter (dat tegenwoordig X heet) wederom zijn steun uit voor de kandidaat. "Timmermans is de best denkbare lijsttrekker voor onze bijzondere samenwerking en de best denkbare premier voor Nederland", schrijft hij. Ook andere kopstukken van beide partijen hebben eerder al hun steun uitgesproken, onder wie PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb van dezelfde partij.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (81)

Antonie de Man
Antonie de Man12 aug. 2023 - 11:05

@ Arjan Fernhout Het is natuurlijk cherrypicking wat de schrijvers van verkiezingsprogramma's doen, niet anders dan wat partijbonzen achter het IJzeren Gordijn deden met het werk van Marx. Brecht's “erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral” is een ijzeren waarheid.

EenMening3
EenMening312 aug. 2023 - 9:46

De kritiek op de nieuwe combinatie GL/PvdA in het algemeen en Frans Timmermans in het bijzonder komt niet zo zeer van rechts, maar vooral van extreemlinks. Met name van de blijf-aan-de-kant-staan-zeuren-en-neem nooit verantwoordelijkheid-club, de SP.

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 aug. 2023 - 7:19

Mensen die de SP nodig hebben, hebben de kleinste voetafdruk in Nederland. Toch ben ik blij met Timnmermans voor de PvdA. Er zijn m.b.t. het klimaat en de natuur ook nog minder slechte neo-liberalen.

Gimli1955
Gimli195513 aug. 2023 - 9:48

Timmermans is een neoliberaal, hij heeft in Rutte2 gezeten en volgde het neoliberalisme.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 aug. 2023 - 10:13

De voetafdruk is afhankelijk van factoren waar je niet altijd invloed op hebt. Talloze huizen zijn alleen tegen hoge kosten te isoleren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 aug. 2023 - 6:29

Gimli1955 Dat is de PvdA sowieso, daar zal Timmermans niet veel meer aan afdoen. Ik denk dat hij wat klimaat betreft beter weerwoord kan geven op BBB, ook een nee-liberale partij.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 aug. 2023 - 6:35

DanielleDefoe.. En een ander woont met 2 personen in een kast van een huis, vliegt etc..etc... etc... Je kunt geld maar een keer uitgeven. Het niet isoleren van huizen, daar hebben zij geen invloed op. Een flatje verbruikt echter weer minder dan een alleenstaand huis. Ik vind dat dus een drogreden, De Corporaties moeten daar hun verantwoordelijkheid overigens nemen.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...12 aug. 2023 - 8:15

Timmermans premier, dream on. Zeker indien Omtzigt met een eigen partij op de proppen komt, gaat dit never nooit niet gebeuren. Schuilt in FT een goede oppositieleider?, dat lijkt mij een realistische vraag. Kan hij weer omschakelen naar het politieke handwerk en ook bij triviale kwesties zijn tanden laten zien? Heb zo mijn twijfels...

Backtobasics
Backtobasics12 aug. 2023 - 6:46

Hij zal er een hele klus aan krijgen om Nederland eindelijk weer een beetje sociaal en prettig leefbaar landje te maken, na de jarenlange rechtse hersenspoeling die vooral egoisme en hebzucht heeft gepredikt. Je kunt kunt rustig over "de puinhopen van Rutte" spreken waarbij oa fundamentele zaken als: betaalbaar wonen, goede zorg, een goed belastingstelsel, goed openbaar vervoer en veel andere openbare voorzieningen grotendeels zijn afgebroken. Het postitieve verhaal is dat de neoliberale ideologie van onberkte groei en indivudalisme in zijn eindfase is beland en waarbij de absurditeit steeds duidelijker wordt.

1 Reactie
LaBou
LaBou 12 aug. 2023 - 10:36

"Je kunt kunt rustig over "de puinhopen van Rutte" spreken waarbij oa fundamentele zaken als: betaalbaar wonen, goede zorg, een goed belastingstelsel, goed openbaar vervoer en veel andere openbare voorzieningen grotendeels zijn afgebroken." Helaas heeft Timmermans ook een niet onbelangrijke bijdrage geleverd aan die "puinhopen van Rutte". Maar sommigen willen dat niet weten. Die denken dat er nu een heel andere persoon staat die zijn verleden heeft afgezworen om het voortaan helemaal anders te gaan doen.

Rene712
Rene71211 aug. 2023 - 20:21

Ik vind het wel een slimme zet van de Roodgroene combinatie. De politiek heeft vele kopstukken verloren. Timmermans zou voor vele zwevende kiezers best eens de man kunnen zijn die voor deze kiezers als betrouwbare en ervaren politicus gezien wordt. Overigens: weinig progressief om een oude witte man aan het hoofd te zetten. Dat is dan weer de andere kant en dat terwijl links zich zo graag profileert als progressief....

2 Reacties
EenMening3
EenMening312 aug. 2023 - 9:54

"Ik vind het wel een slimme zet van de Roodgroene combinatie. De politiek heeft vele kopstukken verloren. Timmermans zou voor vele zwevende kiezers best eens de man kunnen zijn die voor deze kiezers als betrouwbare en ervaren politicus gezien wordt. " Klopt. Hij lijkt mij een betrouwbaar en gematigd persoon die het land prima kan besturen. Hij is minder geschikt voor de oppositie. "Overigens: weinig progressief om een oude witte man aan het hoofd te zetten. Dat is dan weer de andere kant en dat terwijl links zich zo graag profileert als progressief...." Politieke leiders op leeftijd zijn een wereldwijd fenomeen. Er zijn nogal wat wereldleiders/-lijders die de AOW-gerechtigde leeftijd al (ruimschoots) zijn gepasseerd. Frans is daarbij vergeleken nog aan de jonge kant, hij komt zogezegd pas net kijken...

Rene712
Rene71212 aug. 2023 - 17:25

@EenMening3 "Politieke leiders op leeftijd zijn een wereldwijd fenomeen. Er zijn nogal wat wereldleiders/-lijders die de AOW-gerechtigde leeftijd al (ruimschoots) zijn gepasseerd. Frans is daarbij vergeleken nog aan de jonge kant, hij komt zogezegd pas net kijken..." Ach ja, dat is waar maar ik had van progressief links zoals ze zichzelf graag zien, een stevige keus verwacht. Meer diversiteit of vrouwen aan de top. Zoiets. Ik had het mooi gevonden als ze Aboutaleb naar voren hadden geschoven. Ik denk dat hij als leider van de partij erg goed zou zijn, ik denk dat het ook een prima premier zou kunnen zijn. Aboutaleb is een goede spreker, weet zich helder en daadkrachtig te uiten en is een uitstekende verbinder. Iets wat Nederland nodig heeft.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai11 aug. 2023 - 19:33

Ik ben verre van gelukkig met de combinatie en de keuze van de heer Timmermans. Zie enkel een numeriek voordeel bij gelijk blijven van bijde partijen zitten ze als GL/PVDA in de top drie. Vraag me enkel af of de bijde partijen wel onder een vlag kunnen varen. De kans dat ze dan gaan regeren met de VVD sluit ik dan ook niet uit. Daar de GL/PVDA er enkel qua zetel aandeel een unit is maar voor de rest nog helemaal niet toe is aan stevig tegenwicht zal de VVD stevig uit de onderhandelingen komen, en ben bang voor een herhaling van Rutte 2 daar heeft Timmermans ook niet al te best weten te scoren voor de wat zwakkere in onze samenleving( moet wel gezegd zijn hij op buitenlandse zaken zat). Ben bang dat zijn groene agenda vooral ten koste zal gaan jan modaal en daaronder. En door de druk van de VVD de welgestelden en de industrie de winnaars zullen zijn. En dan heb ik het nog helemaal niet over de kans dat Diederik Samsom om de hoek komt kijken. Al met al ik weet het nog niet !!

3 Reacties
vdbemt
vdbemt12 aug. 2023 - 8:23

" Ben bang dat zijn groene agenda vooral ten koste zal gaan jan modaal en daaronder. " Dat gaat alleen gebeuren als ze de les van Rutte2 niet geleerd hebben (zoals het CDA de les van Rutte1 niet geleerd heeft en nu opnieuw op sterven na dood is). Ze lijken echter na Rutte2 hun ziel, en hart voor 'modaal en daaronder', weer opgepakt te hebben. Dan ga je niet opnieuw met de VVD in een regering. Maar de tijd zal het leren.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai12 aug. 2023 - 10:04

Wie geachte vdbemt GL of PVDA GL heeft geen regeringsverantwoording en de PVDA snakt naar zijn plek als regentenpartij. Wie gaat me garanderen dat de zwakkere in onze samenleving een juiste keuze maken met deze combinatie?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk13 aug. 2023 - 20:44

"Dan ga je niet opnieuw met de VVD in een regering" Hoe zie je dat voor je? Met wie zouden ze dan wel moeten regeren (als we de peilingen als maatstaf nemen)?

Ben  Liberaal
Ben Liberaal11 aug. 2023 - 19:15

we hebben het gezien met D66: een top-diplomaat zou die partij gaan redden. Kortstondige vreugde zo bleek later. Zal dat ook met Timmermans gebeuren ? wie weet

2 Reacties
Backtobasics
Backtobasics12 aug. 2023 - 7:57

Inderdaad,........... rechts is erg goed in het ophitsen van "useful idiots" die dan integere politici persoonlijk gaan bedreigen en daardoor opstappen....................

Willem D2
Willem D212 aug. 2023 - 16:03

@back Kaag bleek behoorlijk incompetent te zijn, vooral als minister van financiën Het frame dat ze gestopt is vanwege bedreigingen is een vrij succesvolle afleidingsmanoeuvre geweest.

itsme3
itsme311 aug. 2023 - 18:39

Cool. Dan zijn er nu drie partijen met een "oude witte man" aan het hoofd, SGP, PVV en Groenlinks/PvdA.

6 Reacties
Panthera
Panthera12 aug. 2023 - 8:31

Beste itsme3, Welke typering zouden wij dan moeten gaan hangen aan D. Yesilgöz, als zij lijsttrekker van de VVD wordt! Vrouw van 46 jaar met een migratieachtergrond, en die misschien ook al in de overgang zit!

MG1968-2
MG1968-212 aug. 2023 - 8:53

@Itsme Dat jij dit naar voren brengt is even belachelijk als een wilders, baudet, trump... nou vul ze maar verder in dat zou doen. Is de uitkomst exact hoe je hem altijd in woord en daad geëist hebt is het weer niet goed. Maar ik begrijp je frustratie wel hoor. Het geeft namelijk dat je de argumenten voor diversiteit altijd verkeerd begrepen en verkeerd neergezet hebt en dat je nu eigenlijk zelf hartstikke in je hemd staat. De roep om diversiteit is -anders zoals jij hem altijd in het kadertje perste- nooit een uitsluiting geweest van jou en je geestverwanten. Nou.. wat betreft gender en etniciteit bedoel ik dan. Wel ideologisch natuurlijk.

itsme3
itsme312 aug. 2023 - 10:51

@Labou "Is de uitkomst exact hoe je hem altijd in woord en daad geëist hebt is het weer niet goed." Deze moet u me even uitleggen. Ik snap hem niet. Ik heb na mijn stem op Asher en na mijn laatste PvdA stem op timmermans, waarvan ik nu nog spijt heb, afscheid genomen van de PvdA. Wie ze er nu aan het hoofd zetten zal mij een zorg zijn. Maar afgezien van dat Timmermans vergane glorie is die wellicht de huidige achterban kan binden, maar die niet populair is bij de andere kiezers, is het kiezen van een oude witte man natuurlijk tegen alles in wat met name GroenLinks de afgelopen jaren heeft lopen verkondigen.

LaBou
LaBou 12 aug. 2023 - 16:45

"@Labou "Is de uitkomst exact hoe je hem altijd in woord en daad geëist hebt is het weer niet goed."" Ik wil je best een antwoord geven maar helaas: het citaat is niet van mij.

itsme3
itsme312 aug. 2023 - 22:04

@Labou "Ik wil je best een antwoord geven maar helaas: het citaat is niet van mij." Oops, Sorry. Verkeerd gekeken.

MG1968-2
MG1968-213 aug. 2023 - 12:53

@Itsme3 ""Is de uitkomst exact hoe je hem altijd in woord en daad geëist hebt is het weer niet goed." Je hebt je altijd sterk gemaakt om de achterstand die bestaat op grond van gender, leeftijd en etniciteit in stand te houden. Je constatering is dus de door jou gewenste. Mijn reactie ging niet over de pvda of wat voor partij dan ook maar het door jou consequent verdedigde gedachtegoed hieromtrent.

Mathijsco
Mathijsco11 aug. 2023 - 17:19

Ik ben het voor de uitzonderlijke verandering eens met mede-reageerder Hannes Achterhout: een sierraad voor zijn partij. Top-diplomaat, 2e man van Europa met een bewezen track record. Hier halsoverkop naartoe gehaald. Zwaar geschut. Boem. Een diplomaat is bedreven in diplomatieke aangelegenheden, visionaire plannen, gevoel voor verhoudingen, finesses. Dat heeft Timmermans allemaal. Helaas -je kunt niet alles hebben- zijn diplomaten vaak niet zo bedreven in praktisch bestuur. Ander vak. Als de economie op stoom moet worden gehouden met snelle regerings interventies. Als in Vianen de chemie fabriek -ik noem maar gewoon een onbenullige dwarsstraat- uitbrand. Dan moet er snel geacteerd worden. En dan komt die wat minder leuke kant: Frans Timmermans zal gesouffleerd moeten worden. En dan komt -niks is nog zeker, maar soms voel je het getij- er een minder leuk figuur ten tonele. De man die we nog kennen van de verhakseling -en dito invulling- van het 'eerlijke verhaal' van Theodor Roosevelt. De man van 'de moestuinen van Jetta', en de PvdA die haar laatste ideologische principes voor een spotprijsje uitverkocht aan Rutte. Dat is het eerlijke verhaal.

Joop  den Uil
Joop den Uil11 aug. 2023 - 16:46

Veel succes Frans (dit is uit te leggen als gemeend, cynisch, humoristisch en lacherig)

Willem D2
Willem D211 aug. 2023 - 15:37

Dit lijkt me typisch een interne aangelegenheid van GL/ PvdA, Timmermans als premier lijkt me verschrikkelijk, maar ik kan alleen maar hopen dat een meerderheid van alle kiezers het met me eens is.

pahan
pahan11 aug. 2023 - 14:16

Ik vraag me toch af hoe het er nu in de praktijk uit gaat zien. Hebben ze nu twee keer spreektijd en interrupties of één keer?

Hann63
Hann6311 aug. 2023 - 14:08

Mooi, was ook niet anders te verwachten. Voor mij een hele goede reden om NIET op deze combi te stemmen. Stem weer op de SP. Daar zitten echt goede vrouwen en mannen. Die ook echt voor de mensen op komen en geen gladde marketing praatjes van deze combi.

Pietje Puk139
Pietje Puk13911 aug. 2023 - 13:49

Premier van Nederland? Ja, als de PvdA weer als vanouds toetreedt tot een kabinet met VVD, CDA en D66. Je kunt raden wat de gevolgen zijn. De 3 extreem liberale partijen schaffen weer een aantal sociale voorzieningen af om daarna de belastingen voor hoge inkomens en grote bedrijven weer te verlagen. En bij de verkiezingen NA dat kabinet blijft er van GL en PvdA helemáál niks meer over.

4 Reacties
Antonie de Man
Antonie de Man11 aug. 2023 - 16:17

In het Europees Parlement zitten VVD en D66 gebroederlijk naast elkaar, maar ze vertegenwoordigen verschillende stromingen binnen het liberalisme. Zo gaat het economisch liberalisme van de VVD terug op de denkbeelden van John Locke en Adam Smith, waarbij de overheid slechts een paar kerntaken heeft. Het liberalisme dat D66 voor staat laat zich inspireren door Verlichtingsidealen en kent de overheid een grotere rol toe. De PvdA heeft zich als coalitiegenoot in Rutte II laten gebruiken om de dereguleringsagenda van de VVD uitgevoerd te krijgen. De overheveling van overheidstaken naar gemeentes en de gevolgen van deregulering op de woningmarkt en hebben tot een debacle geleid. Een coalitie met D66 en bijvoorbeeld Volt ligt meer voor de hand dan nog eens in zee te gaan met de VVD. Het CDA is een 'quantité négligeable', vlees nog vis.

DaanOuwens
DaanOuwens11 aug. 2023 - 17:02

@ Pietje Puk139 Jij schrijft: Ja, als de PvdA weer als vanouds toetreedt tot een kabinet met VVD, CDA en D66. Dat is inderdaad de uitkomst van de verkiezingen als de PvdA/GL de grootste partij wordt. Anders wordt een VVD-er MP en dan kan de VVD kiezen voor een samenwerking over rechts of met centrum links. Waarom moet ik dat aan je uitleggen? Dat moet je zelf ook wel snappen.

Beisser
Beisser11 aug. 2023 - 19:16

@Antonie Goeie analyse! Hoop dat het inderdaad die kant op gaat Zou mooi zijn als de SP net als PvdA en GL over de eigen schaduw heen zou stappen en zou aansluiten. Maar dat is te veel gevraagd. Vrees ik.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout11 aug. 2023 - 21:28

@Antonie de Man In "The Theory of Moral Sentiments'' onderscheidt Adam Smith twee typen zelfbeheersing: prudentiële zelfbeheersing en morele zelfbeheersing. In de prudentiële zelfbeheersing stelt men zich onder de tucht van de markt; in de morele zelfbeheersing onder de tucht van zowel gerechtigheid als daadwerkelijke welgezindheid. Morele zelfbeheersing komt niet in plaats van prudentiële zelfbeheersing, maar staat hoger in rangorde. In een liberale marktmaatschappij moet je morele weerstand kunnen bieden tegen de verleiding op oneigenlijke wijze materieel voordeel te behalen. Het vigerende financieel kapitalisme staat daar haaks op. De praktijken van de VVD hebben nul komma niks te maken met het klassieke liberalisme.

Farmer3.0
Farmer3.011 aug. 2023 - 13:36

Als je werkelijk de koers wil verleggen, kies dan iemand die ooit onder Rutte heeft gediend.

1 Reactie
Gimli1955
Gimli195512 aug. 2023 - 8:00

niemand? Freudiaanse vergissing?

Antonie de Man
Antonie de Man11 aug. 2023 - 13:27

Timmermans wordt afgefakkeld omdat hij ideeën en idealen heeft. Als premier zal hij niet de kleurloze manager van Algemene Zaken zijn maar zal hij zich ook bemoeien met de dossiers die grote groepen mensen raken. Daarbij kan het tonen van enige emotie geen kwaad.

4 Reacties
LaBou
LaBou 11 aug. 2023 - 17:09

De mensen die het aangaat, zoals de slachtoffers van de kinderopvangaffaire zitten niet op emoties te wachten. Die hebben oplossingen nodig.

Mathijsco
Mathijsco11 aug. 2023 - 19:48

@Labou, Gaat Timmermans die brengen? Wat is uw prognose?

LaBou
LaBou 11 aug. 2023 - 20:49

Wat denkt mathijs zelf? Want alleen vragen stellen schiet ook niet op.

Gio Servas
Gio Servas12 aug. 2023 - 3:24

Toch wel een stuk prettiger, dan krijgen we een premier die een traantje laat terwijl hij de slachtoffers van de toeslagenaffaire vertelt dat ze weer kunnen stikken.

SebIe
SebIe11 aug. 2023 - 13:10

Ik ben beniewd! Had toch iets anders gehoopt dan de klimaatdrammer

2 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot11 aug. 2023 - 17:12

Goh, Seble, klinkt stoer, klimaatdrammer. Zou leuk zijn om dat even te onderbouwen. Dank je.

Marth2
Marth212 aug. 2023 - 0:07

Wat mij betreft wordt er nog lang niet genoeg gedramd. Niet dat jij daar van onder de indruk zult raken, maar toch: https://climate.nasa.gov/scientific-consensus/

Iedereenisgelijkwaardig
Iedereenisgelijkwaardig11 aug. 2023 - 12:37

Hallo Na al dat continue lawaai uit de rechtse en vooral ultrarechtse hoek de laatste jaren hoop ik persoonlijk op een ruk naar (centrum) links op 22 november 2023. Proficiat aan meneer Timmermans en voor deze zeer opmerkelijke samenwerking van de PvdA en GroenLinks. Samen sterk en sterker voor hopelijk een wat meer empathisch, wat meer eerlijk, wat meer vriendelijk en wat meer liefdevol Nederland anno 2023. Fijne dag.

2 Reacties
Beisser
Beisser11 aug. 2023 - 19:19

Het geheel is meer dan de som der delen. Hoop ik.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk12 aug. 2023 - 1:03

Welke empathie bedoel je? Hoe gaan ze dat met rechtse kiezers krijgen? Of wordt hij alleen premier voor mensen waarmee hij het eens is? Naar verwachting zal G/PvdA alleen stemmers winnen die bij de vorige verkiezingen op Kaag stemden.

EenMening3
EenMening311 aug. 2023 - 12:27

Timmermans is een prima keus als partijleider, hij is waarschijnlijk ook in staat het land goed te leiden. De vraag is wat hij gaat doen als GL/PvdA niet de grootste wordt. Is hij dan bereid om de tweede viool te spelen? Het wachten is nog op Pieter Omtzigt, als hij mee gaat doen met een eigen partij, ligt het speelveld weer volledig open.

6 Reacties
LaBou
LaBou 11 aug. 2023 - 17:11

Deze aanbeveling is voldoende om vooral niet op Timmermans en aijn combinatiepartij te stemmen als je hoopt op een linkse politiek.

EenMening3
EenMening311 aug. 2023 - 21:22

@LaBou Het is goed voor het land als er een *gematigd* linkse partij is, als tegenwicht tegen de VVD. Checks and balances. De SP en BIJ1 zijn te extreem en horen daarom thuis in de oppositie.

LaBou
LaBou 12 aug. 2023 - 10:47

Zodra rechtse figuren beginnen over "een prima keus" is het duidelijk dat je die figuur niet moet hebben. In zijn tweede reactie bevestigt deze reageerder dat nog eens: een linkse partij is prima maar dan moeten ze wel met rechts meedoen, anders zijn ze "te extreem". En dat is voorbehouden aan rechtse partijen.

EenMening3
EenMening312 aug. 2023 - 17:16

@LaBou Extreme(re) partijen, of ze nu rechts of links zijn, zijn per definitie niet geschikt om een polderland als Nederland te besturen. Te fanatiek, te populistisch, te weinig bereid tot compromissen. Er is voor hen wel een rol weggelegd in de oppositie. Zij kunnen bepaalde onderwerpen aankaarten waar het zittende kabinet geen of te weinig oog voor heeft. Zo heeft elke partij zijn eigen rol. Er is duidelijk behoefte aan een gematigde linkse partij. PvdA en GL waren beide te klein geworden, de nieuwe combi wordt waarschijnlijk groot genoeg om wel invloed te hebben en mogelijk zelfs de PM te leveren. Frans Timmermans is een ervaren bestuurder en diplomaat, die goed thuis is in Brussel. Hij heeft bovendien redelijk ver uitgewerkte klimaatplannen. Ook als GL/PvdA niet de grootste wordt, kan hij minister worden in het nieuwe kabinet; bijvoorbeeld BuZa of Klimaat.

LaBou
LaBou 12 aug. 2023 - 21:10

De geachte reaguurder kan lang of kortr lullen: als hij Timmermans een goede keuze vindt hoef ik hem al helemaal niet meer. Overigens: wat hij als "gematigd links" presenteert is gewoon rechts. Als gevolg van dat door hem ingenomen standpunt ziet hij echte linkse partijen als extreem.

EenMening3
EenMening313 aug. 2023 - 12:05

@LaBou "Als gevolg van dat door hem ingenomen standpunt ziet hij echte linkse partijen als extreem." Wat jij "echte linkse partijen" noemt, zijn partijen die zie zich links van de sociaaldemocratie bevinden en tot de categorie extreemlinks gerekend kunnen worden. Dergelijke partijen hebben waarschijnlijk wel enkele goede punten en vertegenwoordigen een specifieke achterban, maar zijn niet breed en gematigd genoeg om het land (mede) te besturen. Dat de meeste Nederlanders er ook zo over denken, blijkt wel uit de geringe aanhang van de SP en BIJ1. Op dit moment ca 5 % van de kiezers. Nederlanders stemmen meestal in meerderheid rechts, daarom is het goed dat er als tegenwicht een gematigd linkse partij van enige omvang is, die regelmatig deel uitmaakt van een regeringscoalitie. Het is te hopen dat de middenpartijen in november samen een ruime meerderheid behalen, zodat een kabinetsformatie niet te lang gaat duren. Daarom is het zo belangrijk dat Pieter Omtzigt mee gaat doen met een eigen partij en veel zetels haalt.

Antonie de Man
Antonie de Man11 aug. 2023 - 12:17

Timmermans wordt afgefakkeld omdat hij ideeën en idealen heeft. Als premier zal hij niet de kleurloze manager van Algemene Zaken zijn maar zal hij zich ook bemoeien met de dossiers die grote groepen mensen raken. Daarbij kan het tonen van emotie geen kwaad.

1 Reactie
GMatth52
GMatth5211 aug. 2023 - 19:25

Antonie de Man 11 aug. 2023 - 14:17 ' "Timmermans wordt afgefakkeld omdat hij ideeën en idealen heeft. Als premier zal hij ( ...) zich ook bemoeien met de dossiers die grote groepen mensen raken. " Absoluut. Zeker weten. Als minister van Buza in Bruin II verdedigde hij in mei 2014 het wegsluizen van gestolen belastingmiljarden aan de Zuidas - want goed voor 's Rijks schatkist. Griekse grootondernemers profiteerden hiervan, terwijl Griekenland in 2015 door de mafiose 'Eurogroep' onder Dijsselbloem een snoeihard bezuinigings- en privatiseringspakket door de strot kreeg geduwd. Compleet met massawerkloosheid en verlaging van de pensioenen. Ook de Nederlandse belastingbetalers betaalden het gelag - tot gerief van het bankwezen. Bevriezing van de salarissen en zo. Voor een frisse kijk op het vluchtelingenvraagstuk zie de open brief van Ingeborg Beugel op Joop.nl aan de kersverse EU-commissaris Timmermans: Meneer Timmermans, mag ik even uw aandacht? Ingeborg Beugel, Joop.nl 25-06-2016 Voor een Aha-Erlebnis.

Proletarier
Proletarier11 aug. 2023 - 11:58

Dit gaat feiten vrij dom rechts verschrikkelijk vinden :-)

2 Reacties
BartP2
BartP211 aug. 2023 - 15:51

Ik lees hier dat Timmermans "het vertrouwen herstellen, in elkaar en in de overheid". Dan heeft hij nog een zware klus aan u.

Sententia
Sententia11 aug. 2023 - 16:32

U bedoelt feitenvrij domrechts? Overigens, als Proletariër zou ik ook niet blij zijn met deze 'linkse' combinatie.

Suus Gaven Berk
Suus Gaven Berk11 aug. 2023 - 11:55

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

1 Reactie
E w T
E w T11 aug. 2023 - 17:06

Suus . De tegen kandidaat voldeed blijkbaar niet dus nu mogen de partij leden op 1 kandidaat stemmen. Beetje een Chinees volkscongres verkiezing . En dan mag PVDA/GL hopen dat er niet te veel tegenstemmen of stem onthoudingen komen. Dan wordt het nog lastig lijkt me. lang niet iedereen is enthousiast over de heer Timmermans. En hoezo voldoet de heer Radhakisun niet aan het profiel ?

GMatth52
GMatth5211 aug. 2023 - 11:55

Dit lijkt wel een ouverture op een komische opera: 2 partijbesturen dragen -unaniem- F. Timmermans voor als lijsttrekker. Dan klinkt het dubbel -duet van de 4 leden van de lijsttrekkerscommissie: "de ideale kandidaat om overtuigend het gezamenlijke groene én sociale gedachtegoed van GroenLinks-PvdA uit te dragen". Maar dan -nog voor de inzet van het Carrièrejagers Koor- valt het publiek valt van zijn stoel van het lachen. Maar er valt niets te lachen. F. Timmermans heeft door zijn coup tegen Cohen in 2012 het kabinet-Rutte II mogelijk gemaakt. Het a-sociale afbraakbeleid 2012-'17: mede dankzij Timmermans. De Turkijedeal en Tunesiëdeal mede dankzij -inmiddels EU-commissaris- Timmermans. Het verhalen van de schulden aan de banken op de Grieken: Timmermans. Het voortzetten -sinds 2015- van de oorlog in Oekraïne: Timmermans. Het met scherp schieten op vluchtelingen door Libische kustwacht: Timmermans. De duizenden verdrinkingsdoden op de Middellandse Zee: Timmermans. Het laten tegenhouden van vluchtelingen door de regering van Niger: mede door Timmermans. De sancties tegen het volk en de nieuwe, anti-Franse regering van Niger: mede door Timmermans. De oorlogsdreiging vanwege het ultimatum van ECOWAS-CEDEAO aan Niger: (hij is nog steeds EU-commissaris) Timmermans. Het vast willen houden van het uranium van het straatarme Niger voor de Franse atoomenergie -hoezo 'Green Deal'?- Timmermans. Iedere zichzelf respecterende, linkse partij moet dit Timmermans voor de voeten werpen

13 Reacties
Frans Akkermans3
Frans Akkermans311 aug. 2023 - 16:04

U toont zich een voorstander van de pro-Russische coupe in Niger. Waarvan akte.

DaanOuwens
DaanOuwens11 aug. 2023 - 17:06

@ GMatth52 Jij schrijft: Iedere zichzelf respecterende, linkse partij moet dit Timmermans voor de voeten werpen Los van het feit dat je hier Timmermans verantwoordelijk maakt voor zaken waar hij niets mee te maken heeft. Is dit een probleem waar jij je niet druk overmaakt. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2486206-russische-advocaten-kunnen-pleiten-wat-ze-willen-vrijspraak-komt-er-niet Terwijl de rechtstaat en democratie in Rusland weggevaagd is ben jij positief over Rusland en negatief over Timmermans en de EU. Er is iets fundamenteel mis met je kompas.

GMatth52
GMatth5211 aug. 2023 - 19:53

Frans Akkermans3 11 aug. 2023 - 18:04 Is het misschien tot u doorgedrongen, dat 85 % van de Nigerijnse bevolking geen toegang heeft tot elektriciteit? Terwijl het kostbare uranium -Niger is 3e leverancier op wereldschaal- voor een appel en een ei naar (oud-)kolonisator Frankrijk gaat voor de kerncentrales aldaar (goed voor 58 % van de opgewekte elektriciteit). Weet u dat de 2 andere uraniumleveranciers Rusland en Kazachstan zijn? Dringt het tot u door dat Frankrijk -geruggesteund door de EU én de VS- een oorlog voorbereidt, die honderdduizenden mensen het leven kan kosten? Rusland heeft een heel andere geschiedenis met Afrika: het steunde Ethiopië al vanaf 1896 tegen de Italiaanse koloniale agressie, en deed ook niet mee aan het opdelen van het continent Afrika door de Europese imperialisten. Rusland steunde de strijd van Angola en Moçambique tegen Portugal, en het ANC tegen de Apartheid in Zuid-Afrika. Wie komen Niger te hulp tegen de koloniale agressie van de EU en de VS? Bourkina Faso, Mali, Guinée-Conakry, Algerije. En misschien.....Rusland? Zie: Column Babah Tarawally De jeugd van Afrika is wakker geschud en aan zet _ TROUW 09-08-2023

EenMening3
EenMening311 aug. 2023 - 21:26

@GMatth52 Je laat je weer eens kennen als Putinversteher, moderne NSB'er.

GMatth52
GMatth5211 aug. 2023 - 23:57

Frans Akkermans3 11 aug. 2023 - 18:04 De nieuwe president Tchiane wil de bodemrijkdommen van Niger ten goede laten komen aan de -merendeels straatarme- bevolking van het land: door een eind te maken aan de neo-koloniale macht van Frankrijk. Tegen deze coup zijn is erger dan daarvoor.

GMatth52
GMatth5212 aug. 2023 - 0:33

DaanOuwens 11 aug. 2023 - 19:06 Het gaat niet om de persoonlijke verantwoordelijkheid van Timmermans voor genoemde zaken. De Europese Commissie staat als collectief voor heel het gevoerde beleid. Hier kan Timmermans op worden aangesproken. Uw opmerking over mijn morele kompas: een standpunt over het conflict in Oekraïne -de proxy-oorlog van de VS tegen Rusland- gaat over een machtsevenwicht tussen twee grote mogendheden, en het verstoren ervan door deze oorlog. Hierbij heeft een derde natie -met haar eigen binnenlandse conflict- een heel tragische slachtofferrol. De vraag is bij welk machtsevenwicht een leefbare vrede -een modus vivendi die ieders veiligheid dient- tot stand kan komen. Het gaat hierbij om macht, niet om moraal. Dat wil niet zeggen dat morele kwesties onbelangrijk zijn.

GMatth52
GMatth5212 aug. 2023 - 11:43

EenMening3 11 aug. 2023 - 23:26 @GMatth52 "Je laat je weer eens kennen als Putinversteher, moderne NSB'er." Kunt u zich proberen te verplaatsen in een onderbetaalde Nigerijnse mijnwerker, die in een vervuilde omgeving in Noord-Niger uranium moet delven, dat voor een grijpstuiver aan Frankrijk wordt geleverd? Nu de nieuwe president Tchiane eindelijk de bodemrijkdom voor de bevolking wil aanwenden, begint kolonisator Frankrijk een oorlog. Net als Nederland met de 'Politionele acties' in Indonesië in 1947-'49, waarbij oud-NSB-ers en SS-ers, vrijgelaten uit het gevang, zich konden "rehabiliteren". De landgenoten van de Nigerijnse mijnwerker zullen aan flarden geschoten worden. Bij de slachtoffers zullen maar weinig bleekgezichten van de Wagner Group zijn. Zie: Kunnen de Franse kerncentrales zonder uranium uit Niger? Floor Bouma, NRC 02-08-2023 Grondstof voor conflicten, Michael Persson, Volkskrant 09-02-2013

Folkward
Folkward12 aug. 2023 - 13:22

Natte zomer: Timmermans. Leeuwinnen uitgeschakeld: Timmermans. Lekke band: u raadt het al, Timmermans. Dit is meer in de (t)rant van "thanks Obama". Voor de meeste onderwerpen is Timmermans nauwelijks verantwoordelijk (geweest), of heeft er zeer beperkte invloed op. Als je je had beperkt tot dingen die je hem wel aan kunt wrijven, dan was je meer serieus genomen.

DaanOuwens
DaanOuwens12 aug. 2023 - 18:08

@GMatth52 Jij schrijft: De vraag is bij welk machtsevenwicht een leefbare vrede -een modus vivendi die ieders veiligheid dient- tot stand kan komen. Er is geen leefbare vrede als miljoenen mensen in onderdrukking moeten leven. Er zijn trouwens ook geen twee machtsblokken. De mondiale verhoudingen veranderen snel. Rusland is een degenererend land met een monddood gemaakte achterlijke bevolking. En je ontkent het recht op vrijheid en zelfbeschikking van de mensen in Oekraïne en andere landen. Die zich moeten onderwerpen aan een primitieve dictatuur. En dat soort rechten duiken ineens op in een ander tekstje van je: Nu de nieuwe president Tchiane eindelijk de bodemrijkdom voor de bevolking wil aanwenden, begint kolonisator Frankrijk een oorlog. Ineens doet de bevolking er wel toe. De nieuwe president gaat Wagner en Poetin blij maken. Daar moet geld en grondstoffen naar toe. Frankrijk begint geen oorlog maar heeft zijn troepen teruggetrokken. Er zijn trouwens 20 landen waar uranium wordt gewonnen. Je verschillend betogen zijn allemaal gebaseerd op leugens. Putinversteher is inderdaad een prima kwalificatie. Je bedrijft Russische oorlogspropaganda.

GMatth52
GMatth5212 aug. 2023 - 20:51

DaanOuwens 12 aug. 2023 - 20:08 @GMatth52 "Jij schrijft: De vraag is bij welk machtsevenwicht een leefbare vrede -een modus vivendi die ieders veiligheid dient- tot stand kan komen. (...) Er is geen leefbare vrede als miljoenen mensen in onderdrukking moeten leven. Er zijn trouwens ook geen twee machtsblokken. De mondiale verhoudingen veranderen snel. " 1. Ik bedoelde niet twee machtsblokken wereldwijd, maar ter plaatse in Oost-Europa: Oekraïne ligt tussen 2 machtsblokken - goed kijken op de kaart. Dat er meer dan 2 machtsblokken (in opkomst) zijn is algemeen bekend: China, de andere BRICS-landen, Latijns-Amerika dat zich assertiever opstelt tegenover de VS en de EU, en West-Afrikaanse landen die samen een topconferentie houden met Rusland; toenadering tussen Saoedi-Arabië en Iran. "En je ontkent het recht op vrijheid en zelfbeschikking van de mensen in Oekraïne en andere landen. Die zich moeten onderwerpen aan een primitieve dictatuur. " U ontkent dat de NAVO-status van Oekraïne -na een door de VS geregisseerde staatsgreep- een existentiële dreiging is voor Rusland, en de ware reden voor de invasie. Pas nádat de VS, de NAVO en de regering in Kiev meerdere diplomatieke vredesinitiatieven hadden gefrustreerd (2016, 2019, 2021, 2022) restte voor Rusland de laatste optie: Russischtalige provincies los scheuren van Oekraïne en de westelijke helft overlaten als een 'disfunctionele rompstaat' in een bevroren conflict-situatie. Volledig de schuld van de VS/NAVO.

DaanOuwens
DaanOuwens14 aug. 2023 - 9:43

@ GMatth52 Jij schrijft: U ontkent dat de NAVO-status van Oekraïne -na een door de VS geregisseerde staatsgreep- een existentiële dreiging is voor Rusland, en de ware reden voor de invasie. Er is ook geen staatsgreep, geen existentiële dreiging voor Rusland en ook geen westerse invasie. Er is een grotendeels achterlijke Russische bevolking, een dictatoriaal regime in Rusland dat wanhopig op zoek is naar de eigen legitimering en een land dat langzaam degenereert tot tweede of derde rangsnatie na ooit wereldmacht te zijn geweest. Dat is de reden voor de Russische invasie.

GMatth52
GMatth5215 aug. 2023 - 8:31

DaanOuwens 14 aug. 2023 - 11:43 @ GMatth52 ""Jij schrijft: U ontkent dat de NAVO-status van Oekraïne (...) een existentiële dreiging is voor Rusland, en de ware reden voor de invasie." "Er is ook geen staatsgreep, geen existentiële dreiging voor Rusland en ook geen westerse invasie."" Ik zei al eens: u hoeft míj niet op mijn woord te geloven. Maar wat staat in het ontwerpakkoord, dat Russen en Oekraïners, met Turkse bemiddeling, in Istanboel hadden bereikt, eind maart 2022: - Oekraïne akkoord met neutrale status, geen buitenlandse troepen; - in ruil voor veiligheidsgaranties; - Russische troepen trekken zich terug op posities van 23-02-2022. Let wel, dit is de overeenstemming die de 2 delegaties hadden bereikt. De 2 landen waren het in beginsel eens.... Zie: Oorlog in Oekraïne: is de vrede nabij? DeWereldMorgen.Be 22-03-2022 Dat Rusland als oude wereldmacht op zijn retour is staat wel vast. De ergste neergang vond onder Jeltsin plaats (1991-2000), tot aan de dalende levensverwachting toe . Maar onder Poetin is veel verbeterd. De grap gaat rond, dat Poetin de enige is, die niet corrupt is. Kritiek op het regime in Rusland is terecht, en die deel ik ook voor wat betreft perscensuur, aanval op LGBT-rechten. Maar een heel volk omlaag halen ('achterlijke bevolking') is pijnlijk. Je hoeft niet van de Russen te houden om ze te respecteren.

randomjooperd
randomjooperd17 aug. 2023 - 19:57

Volgens mij ging de discussie over Timmermans, maar goed. [Rusland is een degenererend land met een monddood gemaakte achterlijke bevolking. ] Vreemd, ik had van je zo vaak van je gelezen dat Rusland een 'gedegenereerd' land was - zie (1). Nu is het plots 'degenererend'. Ik kan het niet rijmen, alle twee kunnen niet tegelijk waar zijn. Voor de rest, niks nieuws over je russofobie. (1) https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/extremistisch-wagner-leger-belooft-op-te-rukken-naar-kremlin-moskou-kondigt-noodtoestand-af

Mathijsco
Mathijsco11 aug. 2023 - 11:00

Een uitmuntend diplomaat, geen kapitein van een schip.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout11 aug. 2023 - 10:57

Ik felicitéér GL/PvdA met de voordracht van Frans als excellente vertegenwoordiger van de groensociale democratie. Timmermans is een siéraad voor zijn electoraat en een verfrissend exempel voor weldenkend Nederland dat bereid is de handen ineen te slaan op weg naar een duurzaam leefmilieu.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk12 aug. 2023 - 1:09

Wat is er verfrissend?

WillemdeGroot
WillemdeGroot11 aug. 2023 - 10:55

... maar veel belangrijker is dus welk programma hij straks gaat verdedigen. De leden van beide partijen hebben gesproken. Zo hhort het te gaan in een democratie. Toch weigeren sommigen zich erbij neer te leggen, bij dat samengaan. Hier in Friesland is een actie begonnen (door o.m. Lutz Jacobi en Wietse de Haan) om alsnog leden te overtuigen om de sociaaldemocratie niet teloor te laten gaan. Boeiende politieke tijden.