Joop

Frans Timmermans: Liever Caroline van der Plas dan die racisten

  •  
16-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5862 keer bekeken
  •  
ANP-462779346

Frans Timmermans (PvdA) heeft BBB-leider Caroline van der Plas gefeliciteerd met haar "ongelooflijke resultaat" bij de Provinciale Statenverkiezingen. Zo meldt ANP. Van der Plas vertegenwoordigt "duidelijk een bepaald gevoel in de Nederlandse gemeenschap", aldus de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie in Brussel. "Het is een opluchting dat die proteststem niet in een xenofobische, racistische vorm is geuit."

De PvdA'er zei de verkiezingsoverwinning "niet te zien als iets van het platteland tegen de stad", omdat BBB niet alleen de boerenstem heeft gekregen. Hij liet doorschemeren geen angst te hebben dat BBB anti-Europees zou zijn. "Ik heb altijd gehoord dat ze zich aan de EU-regels wil houden."

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (57)

Jolina22
Jolina2219 mrt. 2023 - 8:35

Het gaat om stikstof toch De industrie (vliegvelden huizenbouw fabrieken e.d.)stoot ook stikstof uit niet alleen boeren pesten als ze allemaal een beetje inkrimpen hebben we een hoop stikstof minder . nu hebben we een industrie die een flinke op leving heeft moeten mensen uit buiten land halen om aa n vraag te voldoen co2 stikstof e.d knallen omhoog. We hebben in het verleden een hoop eikenbomen gekapt tegen processie rups en nu gaan we klagen dat er te weinig eikenbomen zijn ? We laten koeien niet meer het land op om dat ze te veel stikstof op een plek laten vallen maar halen wel uitheemse dieren hier naar toe die we in de natuur laten schijten (hooglanders) hier in mijn omgeving lopen er een stuk of 20 in de bossen te schijten , die beesten horen hier niet . Andere dieren worden bedreigt door de wolf die achter elkaar dieren vermorzelen en niet gebruiken als voedsel . We laten de boeren zoeken naar kieviet eieren die moeten ze dan beschermen dat de koeien de eieren niet kapot trappen en voor de vos een herkennings punt waar hij wat lekkers kan halen . We leven in een wereld waar sommige het ei van columns te hebben uit gevonden ,en iets roepen wat er niet goed gaat . Politiek den haag moet aan z'n geld komen links om of rechts om of het nu een ozon gat is ,co2 uitstoot , of broeikas gassen , stikstof , ammonia ,hier moet iedere Nederlander voor betalen (aan hun vermogen op de bank moet krimpen of het iets oplost is een tweede het brengt geld in het laatje voor Europa,

2 Reacties
Pater
Pater21 mrt. 2023 - 4:28

De landbouw is toch echt de voornaamste bron van stikstof, ca. 60%. Daarna is verkeer de grootste oorzaak. https://www.rivm.nl/stikstof

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mrt. 2023 - 10:10

Weidegang zou verplicht moeten zijn maar dat kan alleen bij een kleiner aantal koeien.

Panthera
Panthera17 mrt. 2023 - 16:23

Slimme Fransje denkt natuurlijk, men vangt meer vliegen met stroop dan met azijn!

Joop  den Uil
Joop den Uil17 mrt. 2023 - 11:58

Het orakel uit Brussel heeft gesproken en zijn goedkeuring gegeven aan de politieke wending in NL, ic de BBB. En nu ? EP op bezoek ?

Noordermeer2
Noordermeer217 mrt. 2023 - 6:35

Aah gelukkig, ze zijn niet anti-Europees. Die mensen daar werken allemaal keihard in ons aller belang. Wat denk je, dat al die koffers met cash wegen.

1 Reactie
Pater
Pater22 mrt. 2023 - 17:15

Je laten omkopen door rijke olielanden is een grof schandaal. Gelukkig treedt het EP zelf stevig op.

Joost Spits
Joost Spits17 mrt. 2023 - 4:52

Jazeker, felicitaties voor BBB! Al het begin is moeilijk...of makkelijk en dan moeilijk? Maar... het stikstofprobleem blijft rechtsom of linksom een probleem dat moet worden opgelost. De huidige stikstofuitstoot is een ernstige vorm van milieuvervuiling.  Deze voortdurende intoxicatie brengt de natuur omzeep. Dat feit blijft pal overeind staan, ook met BBB als grote partij. Er zullen impopulaire maatregelen moeten worden genomen door welke partij dan ook om dit probleem het hoofd te bieden. Bovendien ligt er een uitspraak van de rechter, waar je niet zomaar omheen kunt; eveneens is er Europees beleid dat stikstofreductie voorschrijft. De waterzuiveringsbedrijven klagen steen en been dat door overbemesting het grondwater ernstig vervuild is, hetgeen waterzuivering voor  drinkwater steeds lastiger maakt. BBB mag dan nu ontstellend gegroeid zijn, maar dat betekent ook meer politieke verantwoordelijkheid. Dat betekent ook meer samenwerken met andere politieke partijen. Dat betekent ook meer compromissen sluiten en of de kiezerachterban dan nog blijft is zeer de vraag. Niets zo veranderlijk als de mens...

1 Reactie
Pater
Pater22 mrt. 2023 - 17:16

Helemaal eens, maar waterzuiveringsbedrijven hebben niks met het drukwater te maken, dat zijn de waterleidingbedrijven.

Joost Spits
Joost Spits17 mrt. 2023 - 4:51

Geen enkele politieke partij heeft een toverstafje. Een politieke partij die plots politieke verantwoordelijkheid heeft kan niet meer alleen blijven schreeuwen vanaf de zijlijn. Politieke keuzes maken waarop je kan worden afgerekend is iets heel anders dan oppositie voeren. De maatschappelijke problemen van nu zijn bijna symbiotische te noemen. De oorlog in Ukraine en de  stikstof hangt samen met woningnood en dat ook met de prijs van levensmiddelen. De boeren moeten immers inbinden. De toename van migratie geeft ook weer meer woningnood. Zo kan ik nog wel even door gaan...Het één hangt samen met het ander. Dat alles moet ontwart worden; ga er maar aanstaan. De complexe maatschappelijke problemen die thans spelen zullen moeten worden aangepakt en daar heb je goede ervaren en vooral wijze bestuurders voor nodig...

reforcer
reforcer16 mrt. 2023 - 23:18

Heeft hij Atje ook nog geattendeerd op de welbewuste- en vooraf georkestreerde belediging tov. de heer Baudet waarom hij zijn bruine laarzen niet aan had tijdens een debat? En daarna mompelde dat ze dat beter niet had kunnen zeggen? Over fatsoen gesproken.

1 Reactie
Pater
Pater22 mrt. 2023 - 17:17

Baudet heeft vaak genoeg laten zien dat hij een fascist is.

adamgmail
adamgmail16 mrt. 2023 - 19:28

Het grootste probleem voor de BBB, en trouwens voor elke Nederlandse politieke partij is het volgende feit: "Europese wetten moeten worden uitgevoerd. Europese wetten gelden boven nationale wetten. Er zijn twee vormen van Europese regels: een Europese verordening is na inwerkingtreding meteen ook een Nederlandse wet. Europese richtlijnen moeten binnen een bepaalde termijn worden omgezet in nationale wet- en regelgeving, meestal binnen twee jaar nadat het besluit genomen is. In 1964 stelde het Hof de voorrangspositie van het Europese recht vast middels het arrest Costa/ENEL. Uit dit arrest volgt dat Europese instellingen, lidstaten en hun burgers zonder tussenkomst van nationaal of internationaal!!! recht onderworpen zijn aan het Europese recht. Het Europese recht staat dus boven het nationale recht van de lidstaten. Dus als de EU wat anders besluit dan zal NL toch moeten inbinden. Ongeacht onze eigen wetten en regels, inclusief de grondwet.

5 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers16 mrt. 2023 - 20:51

Het ziet er niet naar uit dat de lage landers deze keer weer voor de rechten van de blijde inkomst zullen vechten. Het sociaal model brokkelt langzaam af en het enige wat gebeurt is een protest stem die de regeringen die het land verkopen niet kan stoppen.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout16 mrt. 2023 - 21:13

.... Als aan de wetten van de EU consent is gegeven door alle individuele lidstaten, wel ja. Dus voert de EU slechts uit wat nationaal democratisch tot stand is gekomen. .... De EU is een constitutioneel vastgelopen monstrum en dat hebben we zelf gedaan. Uit economische overwegingen.

MG1968-2
MG1968-217 mrt. 2023 - 7:25

@Paul "Het sociaal model brokkelt langzaam af en het enige wat gebeurt is een protest stem die de regeringen die het land verkopen niet kan stoppen." Het is ongelooflijk dat je niet ziet dat het afbrokkelen van het sociale model hier in Nederland -maar gelijk in andere landen- in een stroomversnelling kwam met de opkomst van de proteststem. En nee... degene die niets hebben met sociale modellen hebben dit niet georganiseerd. Dat afbraak kunnen degene die eigenlijk belang hebben bij een sterke sociaal model heel goed zelf af. Er hoeft maar op de nieuwe 'bandwagon' van het populisme gesprongen te worden. "Het sociaal model brokkelt langzaam af en het enige wat gebeurt is een protest stem die de regeringen die het land verkopen niet kan stoppen." Proest. Weet je Paul.... de afbraak -die er ontegenzeggelijk is- verwijt ik niet mijn 'natuurlijke' ideologische tegenstanders. Ik verwijt het degene die de natuurlijke medestanders zeggen te zijn maar de methoden van die natuurlijke tegenstander overgenomen -en intussen geïnternaliseerd- heeft. Als nieuw smaakje rechts. Niet fundamenteel afwijkend van die natuurlijke ideologische 'ikkeikkeikke' tegenstander zetten degene die de populisten omarmen zich af tegen groepen die het 'niet zouden verdienen'. En dus ook het 'ikkeikkeikke'. Ja jij. Ja Gimli. Je hebt verloren toen je de methoden en gedachtes en handelwijzen van rechts overnam. En ergens.. beste Paul... terecht toch. Jammer dat je zoveel mensen meesleept.

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 mrt. 2023 - 10:35

De stroom versnelling begon met Thatcher en de derde weg. Die derde weg is de overname van het rechtse liberalisme dat het probleem is. Ik ben geen fan van de partijen die gebruikt worden als protest, en zoals ik al zei, die partijen kunnen de regering en de richting niet stoppen. Maar dat is duidelijk wat er gebeurt. De regerings partijen verkopen de sociale staat, en een groep mensen hebben die partijen verlaten en protesteren. Vroeger was de PvdA een volks partij. Dat is niet 'rechts'. Vroeger waren er partijen die tegen kapitalisten actie voerden. Dat is niet 'rechts. Meedoen de staat te verkopen en aan het EU vrije markt project weg te geven. DAT is rechts,

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 mrt. 2023 - 11:20

"het afbrokkelen van het sociale model... met de opkomst van de proteststem.." Zoals ik al zei. Dat begon met Thatcher en de derde weg van Kok. Dat was en die partijen waren de grondvesting. Natuurlijk zie ik dat de rechtse partijen dit erger maken. Dat is het natuurlijke resultaat uit dat begin. De ex linkse partijen vertrokken uit de zone die die kiezers vroeger de linkse partijen tot hun partij maakten. Van sociaal naar liberaal, en van volkspartij (wat later min of meer populistisch ging heten) naar partij voor individualistische vrijheidjes. Dat is niet genoeg. Dat zie je toch. Ook niet als je ietsje betere bedoelingen hebt dan de VVD, is liberaal zijn nog steeds niet links zijn.

Uitgekleed
Uitgekleed16 mrt. 2023 - 18:50

Een nogal premature veronderstelling

Leman
Leman16 mrt. 2023 - 18:09

"Het is een opluchting dat die proteststem niet in een xenofobische, racistische vorm is geuit." Fijn om te lezen dat al die mensen die 4 jaar geleden op FVD hebben gestemd en nu BBB de winst hebben bezorgd opeens geen racisten of nazi's meer zijn. Ze waren wel net als in 2019 helemaal klaar met de utopische dictaten uit Brussel waar iedereen last van heeft.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout16 mrt. 2023 - 16:55

Daarmee heeft Frans zich niet goed ingelezen. Want de aanhang van 3xB bestaat voor een groot deel uit xenosontkenners. Hoewel grootagrariërs er nooit te beroerd voor zijn, om aan arbeidsmigranten een stapelbed in een stal te verhuren, tegen woekertarieven. (het Bethlehemmmodel)

3 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers16 mrt. 2023 - 20:53

Als nep socialist geef je steeds het volk de schuld dat ze moeten protesteren tegen liberale regeringen.

Gijs- Jan Groothedde
Gijs- Jan Groothedde17 mrt. 2023 - 15:03

De fakir geeft ook weer eens modder.

Mark de Jong
Mark de Jong17 mrt. 2023 - 21:14

Gerapporteerd. Ga je schamen gast.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mrt. 2023 - 16:18

Over dat 'bepaalde' gevoel gesproken: https://www.nrc.nl/nieuws/2023/03/16/zo-vluchtig-is-die-proteststem-op-bbb-niet-a4159687 Bas Heijne schrijft hierin het beeld van de Nederlanders: "Als geen andere politicus op dit moment weet zij het Nederlandse idee van ‘gewoon’ te belichamen. Zoals Van der Plas zich presenteert zien veel Nederlanders zichzelf graag: behoudzuchtig, maar niet onredelijk. Genieten, maar zonder fratsen. Een beetje slonzig, misschien, maar wel gezellig. En altijd bereid tot redelijk overleg – maar het moet niet te gek worden natuurlijk." Een zo was en is ze. Zij bespeelt mensen zo gemakkelijk en kan gemakkelijk iedere leugen als een waarheid verkondigen.

3 Reacties
BasTrom
BasTrom17 mrt. 2023 - 7:42

Bas Heijne beschrijft haar als een soort complottheorie...te ver gezocht.

LaBou
LaBou 17 mrt. 2023 - 12:32

Bas Heijne beschrijft van der plas hoe ze is: heel geslepen in het bespelen van mensen en niet bang voor een verdraaiing van de waarheid of zelfs regelrechte leugens als ze dat als noodzakelijk ziet. Dat heeft niets met een vergezochte complottheorie van doen.

Gijs- Jan Groothedde
Gijs- Jan Groothedde17 mrt. 2023 - 15:16

Ze wordt omhoog gejuicht als een nieuwe koningin-moeder, als het `gezellige' boegbeeld van onze nationale saamhorigheid, totdat... een worst-kaas scenario haar ten deel zal vallen omdat ze haar gul beloftenvertoon niet waar kan maken naar haar euforisch begeesterde achterban die snákt naar onmiddelijke ómwenteling in het stad versus plattelandsgebeuren.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine16 mrt. 2023 - 16:10

Natuurlijk hebben we wel een stad tegen platteland effect, de BBB heeft iets van 20% van de stemmen, maar in het noorden en het oosten ligt dat percentage veel hoger dan in de randstad. Ook in het kaartje per gemeente zie je de verschillen, links groot in de steden en BBB groot daar waar de mensen leven tussen de boeren en de natuur.

Rick Hofland
Rick Hofland16 mrt. 2023 - 16:09

Liever Esther Ouwehand dan Frans Timmermans. Moet zo'n man ons nou de les lezen over duurzaam leven?

Rechtse   Bal
Rechtse Bal16 mrt. 2023 - 15:34

Hoewel hij wellicht gelijk heeft denk ik dat het niet mag/kan dat een vv van EP commentaar geeft op de uitslag van verkiezingen in 1 vd EU staten. Ik zou het op zijn plaats vinden dat hij op de vingers getikt wordt. En flink ook.

1 Reactie
Zandb
Zandb16 mrt. 2023 - 16:41

Bal En waarom zou Frans niet iets van de verkiezingen in zijn land mogen vinden? U mag dat toch ook? Kijk, als die nou namens Europa zou spreken.......

Mathijsco
Mathijsco16 mrt. 2023 - 15:33

Als vd Plas binnenkort premier wordt (en die kans is niet bepaald gering) zou ze er goed aan doen om -net als Duitsland, Frankrijk, Italie en Hongarije- direct af te reizen naar Brussel om daar namens ons als grootste netto-betaler een keer stevig met de vuist op tafel te slaan. Bijvoorbeeld: we houden ons aan de huidige (lage) gestelde normen uit Brussel, en krijgen daarvoor in ruil flinke subsidiëring en innovatie budgetten voor onze agrarische sector (nog steeds goed voor 6.5% van ons BNP!) om binnen een gestelde tijd norm te transformeren en innoveren richting duurzame ecologische landbouw. Wat ons als agro-land meteen de absolute koploper in de wereld kan maken op het gebied van duurzaamheid. Minder leuk voor mensen die graag met een capuchon op stenen naar de ME gooien. Wel een dikke win voor het klimaat, onze kenniseconomie en onze staatskas.

10 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin16 mrt. 2023 - 17:00

Als ik jou was zou ik m'n kristallen bol flink oppoetsen, dit soort bespiegelingen geven blijk van een realiteitsgehalte van een lachspiegel, Brussel ziet haar al komen.

LaBou
LaBou 16 mrt. 2023 - 17:57

"Als vd Plas binnenkort premier wordt (en die kans is niet bepaald gering) zou ze er goed aan doen om -net als Duitsland, Frankrijk, Italie en Hongarije- direct af te reizen naar Brussel om daar namens ons als grootste netto-betaler een keer stevig met de vuist op tafel te slaan. " Wat heb jij gedronken? Want die "wens" lijkt me duidelijk uit de fles te komen.

Pater
Pater16 mrt. 2023 - 18:29

De primaire landbouw levert slechts 1,4% van het BNP. Die krijgt nu al vele miljoenen EU-subsidie.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout16 mrt. 2023 - 20:22

Het EU-lidmaatschap heeft voor Nederland veel economische voordelen; die zijn veel groter dan de jaarlijks te betalen afdrachten aan de EU. In 2022 publiceerde het CPB een studie over de opbrengsten van de interne markt voor de Nederlandse economie. Daaruit bleek dat de handelsbaten van de EU 3,1% van het Nederlands bbp bedragen. 80% van die handelsbaten komen voort uit vrijhandel de interne markt. Nederland is daarmee met zijn kleine en open economie een van de grootste profiteurs van de interne markt binnen Europa. De waarde van de primaire binnenlandse landbouw (inclusief bloemen) is een schamele 1,4 procent van het bruto binnenlands product. Daarmee is de landbouw nog niet half zo belangrijk voor de economie als bijvoorbeeld de cultuursector, die goed is voor 3,7 procent van het bbp. En dat terwijl de landbouw twee keer zoveel subsidie krijgt als de cultuursector. U ziet sterretjes en dat heeft niets te maken met een fictie over stenengooiers met capuchon.

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 mrt. 2023 - 20:59

"Het EU-lidmaatschap heeft voor Nederland veel economische voordelen" En voor veel Nederlanders en het sociaal systeem dat er ooit was veel nadelen. Je verwart de economie met de mensen. Als er bv 10 miljonairs zijn zijn de andere echte 10 miljoen vaak nog steeds net zo arm.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout16 mrt. 2023 - 22:00

@Paul Spijkers Nee, John Stuart Mill stelde al dat economische wetten zo hard zijn als natuurwetten (wat nu uiteraard ook nog het geval is onder het financiële goochelen), maar dat de verdeling van welvaart daar niets mee te maken heeft.

Mathijsco
Mathijsco16 mrt. 2023 - 22:43

Goedenavond Arjan, U leest mijn tekst niet goed. Jammer. Even heel kernachtig: wij zijn als Nederland(ers) 'aandeelhouder', en tevens grootste financierder van de EU. Daar mogen we best weleens wat meer voor terugzien en terugeisen, in plaats van als zogenaamd braaf jongetje ons 'dividend' inruilen en opgeven voor gegoede posities voor mensen uit de stal van conventionele partijen. Ik was verder niet geïnteresseerd in uw lofzang over de EU.

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 mrt. 2023 - 10:38

Dat is omdat ie voor een bepaalde club werkte dat ie 'economie' zo uitlegde, als prive bezit, en niet als sociaale gemeenschap.

LaBou
LaBou 17 mrt. 2023 - 12:38

Als mathijsco wat roept 3n dat vervolgens ook nog eens herhaalt moet nij zich wel eerst even inlezen: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/5014026/kosten-europese-unie-begroting-jaar-subsidie-landbouw#:~:text=Maar%20de%20bedragen%20verschillen%20flink,en%20Denemarken%20(438%20euro). Nu toetert hij onzin.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout17 mrt. 2023 - 15:40

Goedemiddag, Mathijsco. lofzang over de EU? Als industrieel heb ik wel samengewerkt met mensen uit andere regio's zeker toen er kansen lagen na het verdwijnen van het ijzeren gordijn. Europa mis je pas echt wanneer je wat langer elders gewerkt hebt. Maar de EU beschouw ik als vastgelopen. Als criticus lees ik Yanis Varoufakis (een weekje geleden het ziekenhuis in geslagen door politiek geboefte; de man is herstellende, bleek uit in interview) Wolfgang Streeck, Ulrike Guérot. In 2015 publiceerde Guérot haar artikel Europe as a republic: the story of Europe in the twenty first century. Guérot stelt dat Europa voldoende geïntegreerd is op economisch en monetair gebied, maar juist op politiek en vooral sociaal vlak is achtergebleven. De EU-lidstaten zitten in een 'race naar de bodem', De oplossing: een republiek van Europese regio's, waarin iedereen gelijk stemrecht heeft, iedereen met hetzelfde belastingsysteem te maken heeft en iedereen dezelfde sociale rechten heeft. https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/biografieen/g/ulrike-guerot.html "De nieuwe burgeroorlog'' van Guérot koop je voor een tientje en dat boekje geeft wat goede ideeën over aanpak van te grote invloed van grote landen zowel als het aanpakken van nationalisten en populisten die in troebel water vissen. Internationaal heeft de EU geopolitiek nauwelijks een stem. Zelfs bij het oplossen van de eurocrisis werden de richtlijnen in 2012 uitgezet door Obama en het ISDA.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick16 mrt. 2023 - 14:41

Ah, Frans Timmermans. Een minister in Rutte2, het kabinet waarin PvdAers zoals Timmermans de PvdA sloopten (Frans kreeg er wel een leuk jobke voor) Carolien kan dus terugschrijven: dank je wel Frans, zonder jou was het nooit gelukt.

5 Reacties
Zandb
Zandb16 mrt. 2023 - 16:46

Nick Lees het artikel van Ticu Mihai eens. Dat waar hij zo veel drogredeneringen aan de kaak stelt.

FonsRietdijk
FonsRietdijk16 mrt. 2023 - 18:26

@zandb, Dat stuk, en trouwens al zijn columns, is 1 grote drogredenering. Vooraf poneert Ticu een stelling en vervolgens gaat hij van alles er bij zoeken die die stelling ondersteunen, al dan naar eigen gewin aangepast. De onwelgevallige feiten die zijn stelling onderuit halen worden vakkundig verzwegen. Valse tegenstellingen, stropops, werkelijk waar alles wordt uit de kast getrokken om zijn geponeerde stelling te promoveren tot een wetenschappelijk feit. Dat weet hij zelf als geen ander overigens. Als je zijn stukken werkelijk serieus neemt en er niet doorheen prikt dan is dat óf omdat de geponeerde stelling goed in je ideologische straatje past (zoals nu bijvoorbeeld) óf dat je te goedgelovig bent om de straat over te kunnen.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout16 mrt. 2023 - 18:39

@Zandb Sociaal-democraten hebben zich een tijdje overgeleverd aan de ''technocratie'' van het financieel kapitalisme en proberen nu de achterban terug te vinden door het ''primaat van de markt'' te kritiseren. Wouter Bos had het al over een economen-paradox waarbij de taal niet begrepen werd door de achterban. Dat heeft ruimte gecreëerd voor ''mensen waar naar geluisterd moet worden" (Caroline gisteravond). Wat is dan de drogreden van Nick?

LaBou
LaBou 17 mrt. 2023 - 12:42

"Dat stuk, en trouwens al zijn columns, is 1 grote drogredenering." Inderdaad publiceert Mihai regelmatig stukken over Palestina. Feit is echter dat deze reaguurder, samen met zijn andere accounts niet van de daarin aangetoonde feiten zijn gediend. En dus probeert hij hier een sneer richting Mihai uit.

Zandb
Zandb17 mrt. 2023 - 17:40

Fons Knap hoor. Zonder enige onderbouwing 'aantonen' dat iemand alleen maar drogredenen aanvoert. Arjan Als het zo is, dat mensen op V.d.Plas stemmen omdat Timmermans niet deugt, dan is dat een drogreden. LaBou Een sneer, inderdaad.

MG1968-2
MG1968-216 mrt. 2023 - 14:32

"Het is een opluchting dat die proteststem niet in een xenofobische, racistische vorm is geuit." Bedankt voor het felicitatie.. ehm.. denk ik... "niet te zien als iets van het platteland tegen de stad", omdat BBB niet alleen de boerenstem heeft gekregen" Nee, de populistische stem die het niet uitmaakt of de populist een fascist, racist, nazi of boer is. Zolang de stemmer maar het idee heeft dat ie centraal gesteld wordt. De BBB heeft niet alleen boeren getrokken nee en het grappige zal zijn dat het er om hangt of de gemiddelde stemmer op BBB uberhaupt wat heeft met die boer. Niet dat dat zal uitmaken natuurlijk. Maar was leuk om te weten. "Ik heb altijd gehoord dat ze zich aan de EU-regels wil houden." Heb ik ook gehoord, maar lijkt me idd verstandig om dit toch maar eens voor het voetlicht te brengen, want nogal wat ideeen zijn niet in overeenstemming met die EU regels... dus ergens beste BBB zul je toch wat moeten laten vallen. Vertel het maar. Wat een ongein. Timmermans zal vanmorgen echt wel gedacht hebben 'hoe verwoord (ook) deze ongein weer diplomatiek'. En het dient gezegd. Het was diplomatiek.

10 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mrt. 2023 - 14:44

Ook ik dacht toch echt dat ze m.b.t. vluchtelingen/migranten het Rwanda model ondersteunden en nog zo wat zaken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mrt. 2023 - 14:52

Daarnaast teveel stikstof is hartstikke goed voor de natuur volgens BBB, over het slechte grondwater wordt ook niet getreurd. Mensen in armoede maar niet werken, zoals bijstandsgerechtigden en ouderen met AOW, behoeven niet uit de armoede geholpen te worden, werken moet immers beloond worden. Enz...enz.... Ik schrok van hun bijkomende beleidsdoelen. Had het nooit gelezen omdat ik niet op die partij wilde stemmen om andere redenen. Het lijkt wel of ze zo hier en daar bij andere partijen wat bijenkaar gesprokkeld hebben dat weleens meer stemmen op zou kunnen leveren dan die van enkel boeren. En dat ging niet over bussen op het platteland etc...

Yun99
Yun9916 mrt. 2023 - 15:43

Eens. Als toevoeging: de BBB wil zich inderdaad aan de Europese regelgeving houden, maar ook naar Europa om daar de wetgeving aan te passen om zo het stikstofprobleem op de lange termijn "op te lossen" [1]. Verder zijn Baudet en van der Plas allebei klimaatontkenners [2], dus als het gaat om de allergrootste crisis is de keus tussen deze twee lood om oud ijzer. [1]: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/het-stikstofprobleem-volgens-caroline-van-der-plas-bbb-ook-op-landbouwgrond-is-natuur~b46b780f/ [2]: https://web.archive.org/web/20100113013602/https://www.meatandmeal.nl/weblog/vegaversusvlees/

Pater
Pater16 mrt. 2023 - 18:49

Zeker, VdPlas is een feitenontkenner en misleidt de mensen. Niettemin is ze veel minder racistisch dan PVV en Forum, en haar klimaatontkenning is van oude tijden. Waarom BBB zo graag in de meest extreme hoek drukken?

Yun99
Yun9917 mrt. 2023 - 0:34

@Pater, (1/2) Oké, ze is minder (niet?) racistisch, maar dat zou een ondergrens moeten zijn in plaats van iets dat te prijzen is. In die blog uit 2009 ontkent ze het meest expliciet dat de mens iets te maken heeft met klimaatverandering, maar als ze daarna van mening is veranderd zie ik daar graag bewijs van. Wat ik wel kan vinden: - Een link naar een blogartikel over Ian Plimmer met de titel "Global warming wordt niet veroorzaakt door CO2" [1], uit 2017. Met o.a. de volgende tweets van Van der Plas: "Ook aan die 97% wordt inmiddels getwijfeld.", "Waarom denkt iedereen dat je meteen klimaatverandering ontkent? Ik geloof wel dat klimaat verandert. Dat doet 't al miljarden jaren namelijk", "Geloof alleen niet in de redenen die worden genoemd door de milieuactivisten. [..]". Als onderbouwing refereert ze aan het boek Eco Nostra van complotdenker Peter Siebelt. - "Ik ontken klimaatverandering ook niet." [2] Impliciet, zoals eerder, ontkent ze wel dat de mens van invloed is. Uit een Twitterthread over het weer/klimaat uit 2021, toen ze al in de kamer zat. [1]: https://twitter.com/lientje1967/status/874210997610971137 [2]: https://twitter.com/lientje1967/status/1358875080126828551

Yun99
Yun9917 mrt. 2023 - 0:37

@Pater, (2/2) - In het BBB partijprogramma wordt geen standpunt ingenomen over de invloed van de mens op klimaatverandering, maar het schurkt wel tegen ontkennen aan: > "BBB wil het nationale klimaatakkoord opzeggen. Het huidige akkoord is onrealistisch, onbetaalbaar en kent geen draagvlak bij de burgers. Er moet een nieuw realistisch akkoord komen op basis van feiten en haalbaarheid." Het "op basis van feiten" suggereert dat de gebruikte klimaatmodellen niet op basis van feiten tot stand zijn gekomen.

Yun99
Yun9917 mrt. 2023 - 0:48

@Pater, Ik heb er nog één gevonden: > "En nogmaals: discussie focust zich nu alleen maar op kv tegen gaan. Wij vinden dat we parallel aan alle klimaatdiscussies ook moeten kijken naar klimaatadaptieve maatregelen. Want nogmaals: denken dat je kv voor eeuwig kunt stoppen is utopie. Antarctica was ooit tropisch" [1], van januari 2023. Dat laatste was overigens zo ergens tussen de 541 en 251.902 miljoen jaar geleden... [1]: https://twitter.com/lientje1967/status/1619773704812249088

GMatth52
GMatth5217 mrt. 2023 - 2:01

MG1968-2: Timmermans bagetelliseert of miskent het racisme van BBB, en ik weet niet of dit uit onwetendheid is. Hij wil dat EU-regels worden nageleefd. Het diplomatieke schuilt hierin, dat hij de BBB wil paaien, en de scherpe kantjes van deze protestpartij, de spreekbuis van de Agrobusiness en de FDF knokploegen, af wil vijlen. Maar het racisme van BBB ontkennen is ofwel stom of kwaadaardig, Volgens mij is Timmermans niet stom. Pater: BBB hoeft niet in de meest extreme hoek gedrukt te worden, want de club plaatst zichzelf daarin. PVV-Kamerlid Markuszower diende op 9 februari Motie 32317-817. Hierin wordt de regering opgeroepen om asielzoekers, die om economische redenen naar Nederland komen en "die parasiteren op onze verzorgingsstaat" niet langer toe te laten. De motie werd alleen gesteund door de 26 Tweede Kamerleden van fascistisch rechts, onder wie C. van der Plas van BBB.

Pater
Pater20 mrt. 2023 - 3:14

@Yun99 Dank voor de citaten. Het is erger dan ik dacht, maar het is steeds net op en net over het randje. Klimaatadaptatie is geen uitzonderlijk standpunt.

Yun99
Yun9920 mrt. 2023 - 19:49

@Pater Graag gedaan. Enige adaptatie is inderdaad nodig aangezien we nu op 1,2 graden zitten en de stijging nog even zal doorzetten. Het probleem is dat Van der Plas vanwege haar standpunt effectief _niet_ inzet op beperking, en voorkomen is in dit geval véél beter (en goedkoper) dan genezen.