Joop

Frans satirisch magazine komt met 'halal-cartoons' over leven Mohammed

  •  
30-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
232 keer bekeken
  •  
habdo_300.jpg
Beetje islam-bashing legt worstelend tijdschrift geen windeieren
Het Franse satirisch tijdschrift Charlie Hebdo heeft een reputatie als het gaat om het bespotten van religies en politici. Dat levert nogal eens problemen op, de laatste tijd vooral met fanatieke moslims.
Het blad, dat volgens eigen zeggen wordt gemaakt door atheïsten die alle religies bespotten, komt deze week met een speciale getekende biografie van de profeet Mohammed. Volgens hoofdredacteur Stéphane Charbonnier bevat de uitgave tekeningen die volledig ‘halal’ zijn omdat ze zijn vervaardigd op basis van islamitische bronnen door de eeuwen heen. Een rel is niettemin niet uitgesloten omdat er volgens islamitische dogma’s geen tekeningen van de levende wezens, en zeker niet Mohammed, gemaakt mogen worden en er door de eeuwen heen zaken zijn opgeschreven die nu nogal merkwaardig overkomen.
RTEmagicC_habdo_300.jpg
Als reden voor de uitgave geeft Charbonnier dat mensen te weinig weten van de islam en als je ergens weinig van weet kun je er volgens hem ook geen goede grappen over maken. De Britse krant The Guardian signaleert nog een ander mogelijk motief: oppompen van de verkoopcijfers. Het blad, dat geen advertenties heeft, moet wekelijks 30.000 exemplaren aan de man brengen om te overleven. Van edities waarin de islam wordt bespot worden gemakkelijk twee keer zoveel exemplaren verkocht. Net als in Nederland is er in Frankrijk sprake van een levendige – om Theo van Gogh te parafraseren – ‘anti-islam industrie’. In september nog was een editie met een afbeelding die een naakte Mohammed moest uitbeelden binnen enkele uren uitverkocht.
Charlie Hebdo , dat met onderbrekingen sinds de jaren zestig ontstaat, kwam in het verleden vooral in moeilijkheden door politieke grappen. Het blad werd zelfs een aantal malen verboden.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

JandeBoer2
JandeBoer230 dec. 2012 - 21:25

Ach Charlie Habdo is al langer actief in het plaatsen van anti moslim cartoons, o.a. die beroemde serie uit Denemarken. Ik snap er niks van, alle rechtszaken die tegen hen zijn aangespannen hebben ze gewonnen, en ze hebben ook al geen beveiligers om zich heen zoals Wilders. Wat is hier bijzonder aan? "gewoon doorlopen mensen" , lees ik dan wel eens :-)

RonVa
RonVa30 dec. 2012 - 21:25

Niets mis mee. Net zo min als met Joop.nl dat een afbeelding plaatst waarop de profeet Mohammed te zien is in zijn blote k*nt.

BasVV
BasVV30 dec. 2012 - 21:25

Och. Voor zover ik heb kunnen waarnemen hebben alle mensen, tenzij gehandicapt, een kont, bips, of hoe je het ook wilt noemen. Niet allemaal even mooi. Maar dat doet er niet toe. Heeft dit iets met godsdienst te maken. Nou wordt het interessant. Want elke God. Waar je ook in gelooft. Heeft dezelfde mens geschapen. Met een hoofd. Twee voeten. Twee handen. En jawel. Met een kont die bestaat uit twee billen en een poepgat. Die Goden, profeten of hoe ze heten, waren dus heel eensgezind over hoe een mens er uit moest zien. Dat geldt trouwens ook voor dieren. Een tijger in een islamitisch land ziet er hetzelfde uit als een tijger in een hindoestaans land. En gedraagt zich hetzelfde. Het enige verschil in de cartoon is de hoofdbedekking. Daar schijnt iets mis te gaan. Nu is de vraag. Waarom is er bij tijgers niets mis gegaan. En bij mensen wel.

Meta Foor
Meta Foor30 dec. 2012 - 21:25

als mohammed een sterke vrouw zoals Maria (/Magdalena) naast zich zou hebben gehad, zou de helft van de werledbevolking niet op een heilloze dwaalweg zijn gestrand in haat, oorlog en honger. islam maakt meer kapot dan de Christen lief is

elise1964
elise196430 dec. 2012 - 21:25

Weer eens wat anders als Wilders_bashing......

bruces
bruces30 dec. 2012 - 21:25

Joop. Tientallen Algerijnse Moslims hebben in Parijs de nuntiatuur, de ambassade van het Vaticaan, bezet, als actie tegen de Paus en Geert.

GingerTed
GingerTed30 dec. 2012 - 21:25

Charlie Hebdo durft als een van de weinige populaire bladen in het westen cartoons te publiceren waarin de islam en haar Mohammed bespot worden zoals vroeger het christendom en haar heiligheden werden bespot door mensen en media die zich toen nog progressief mochten noemen. Het christendom was dat in die tijden nodig omdat het hele bevolkingsgroepen, en nog meer specifieke leden daar van, zoals vrouwen en homoseksuelen, onderdrukte en een minderwaardig gevoel probeerde te geven. De huidige islam verkeert grotendeels in dezelfde fase t.o.v. van haar leden en de haar omringende mensen, of nog erger, dan het christendom toen. Het is dan ook zeer toe te juichen dat de islam nu die zich hier steeds meer prominent vestigt middels immigratie en het van generatie op generatie doorgeven alhier, en ook haar preoccupaties aangaande vrouwen, homoseksuelen, en voor haar ongelovigen opdringt aan haar nieuwe omgeving, maar zeker onverminderd aan haar eigen leden, geconfronteerd wordt met kritiek, uit eigen kring en van buiten, maar zeker ook een nietsontziende spot middels cartoons e.d. zoals Charlie Hebdo. Media als Joop die zeer ten onrechte nog enige verbinding menen te hebben met de vroegere werkelijke progressieve krachten, die toen ook al eerst vanuit een minderheid de spot dreven met de heilig geachte christelijke huisjes, zijn tegenwoordig juist de conservatieve waakhonden die hel en verdoemenis spreken over deze spotternijen, of anders nog meer vilein gelijk vroeger veel conservatieve media, de spotzucht een commerciële grond toedichten.

Zjenny
Zjenny30 dec. 2012 - 21:25

Zijn religieuze mannenkonten allemaal zo afstotelijk?

karinaj
karinaj30 dec. 2012 - 21:25

Doet me er aan herinneren dat ik wc-papier moet halen. Bedankt Joop!! Koning. Keizer, Admiraal........ http://youtu.be/t3bzvGs0k-A

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai30 dec. 2012 - 21:25

Leuk plaatje, zo de drie oplichters b.v's naast elkaar goed voor miljoenen doden ze verdienen alle drie een keiharde trap voor hun corrupte domme intolerante machtswellustige kont.

karinaj
karinaj30 dec. 2012 - 21:25

Wanneer gaan die jurken nou weer naar beneden?

neutralist
neutralist30 dec. 2012 - 21:25

Er is niks mis om de spot te drijven met religies. Daar moeten sommige moslims nog wat aan wennen. Worden ze groot van.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 dec. 2012 - 21:25

Praatjes vullen geen gaatjes!

1 Reactie
sjaakie2
sjaakie230 dec. 2012 - 21:25

Maar kogels wel!

cranberry12
cranberry1230 dec. 2012 - 21:25

Heb grote bewondering voor de mensen achter Charlie Hebdo. Ze weigeren in te geven aan het schrikbewind van Islamitische terroristen en geloofsfanaten die met moord en doodslag hun wil willen doorzetten. Waar andere tijdschriften zwikken, doen het team van Charlie Hebdo er nog een schepje boven op. Van mij mogen ze wel een aantal prijzen ontvangen. Er is hier tenminste geen sprake van zelfcensuur, ondanks al de bedreigingen en geweldpogingen. Ware kampioenen van de vrije meningsuiting in Europa. Daar kunnen nog veel nieuwsorganisaties en opiniemakers in Europa van leren.

1 Reactie
jelius
jelius30 dec. 2012 - 21:25

Diepe minachting voor deze Hebdo. Goedkoop populisme, voor de omzet. Het systeem Wilders. Hebdo zou eens aandacht kunnen besteden aan de ranse Islamitische tijdbom, de ghetto's waar de Moslims moeten wonen groeien snel in bevolkingsaantal, dat gaat een keer goed mis. Politie durft er nauwelijks te komen.

[verwijderd]
[verwijderd]30 dec. 2012 - 21:25

Prima. Nooit toegeven aan dreig-terreur.

1 Reactie
jelius
jelius30 dec. 2012 - 21:25

Inderdaad, de Taliban geven het niet op.

Thom Holterman
Thom Holterman30 dec. 2012 - 21:25

Siné Mensuel ‘Het Franse satirisch tijdschrift Charlie Hebdo heeft een reputatie als het gaat om het bespotten van religies en politici’, lees ik in de aanhef van dit item. Die aanhef is correct. Toch speelt er meer. Het is precies de bijna legende Siné, Frans cartoonist en heel veel jaren gewerkt bij Charlie Hebdo, die juist door dat tijdschrift is ontslagen voor een op religie betrokken uitvoering van enkele cartoons. Vreemd niet? Het wilde evenwel dat de toenmalige baas van Charlie Hebdo solliciteerde naar een mooie betrekking bij de TV, en wel een station dat sterk op de hand was van Sarkozy. Siné zou in een van die cartoons een diens zoons (Jean) hebben beledigd, wat misschien de aanstelling van de baas van Charlie Hebdo bij het tv-station in gevaar zou kunnen brengen. Daarom werd Siné op staande voet ontslagen bij Charlie Hebdo. De problematiek van Siné zijn cartoons werd in het vat van ‘antisemitisme’ gegoten. Daar zijn rechtszaken over gevoerd, die door Siné gewonnen zijn. Inmiddels was Siné zijn eigen satirische blad begonnen (Siné Hebdo) dat ongeveer twee jaar stand hield. Vervolgens heeft er een ‘doorstart’ plaatsgevonden in de vorm van Siné Mensuel. De problematiek van het ontslag en het gewraakte ‘antisemitisme’ komt in het nummer 14 van Siné Mensuel (november 2012) aan de orde, welk nummer ik besprak; zie: http://libertaireorde.wordpress.com/2012/11/07/woede-13/ Het interview met Siné in dat nummer vatte ik samen; zie: http://libertaireorde.wordpress.com/2012/11/06/cartoonist-sine-en-anarchie/ Uiteraard gelardeerd met veel beeldmateriaal van Siné en zijn medewerkers.

2 Reacties
JandeBoer2
JandeBoer230 dec. 2012 - 21:25

Dank voor de ontluisterende informatie Thom. Het oude Charlie Hebdo is niet meer, het is een ongeloofwaardig blad geworden dat zwicht voor politieke druk. Bah.

JoopSchouten
JoopSchouten30 dec. 2012 - 21:25

Jammer dat ik de franse taal niet beheers om deze geestverwant goed te kunnen volgen. Fijn dat je zijn verhaal en werk vertaald Thom. Bedankt. ... En een hele fijne jaarwisseling toegewenst.

[verwijderd]
[verwijderd]30 dec. 2012 - 21:25

" Een rel is niettemin niet uitgesloten omdat er volgens islamitische dogma's geen tekeningen van de levende wezens, en zeker niet Mohammed, gemaakt mogen worden, DOOR MOSLIMS, en er door de eeuwen heen zaken zijn opgeschreven die nu nogal merkwaardig overkomen. " Ik dacht dat het zo zat....

1 Reactie
cranberry12
cranberry1230 dec. 2012 - 21:25

" Een rel is niettemin niet uitgesloten omdat er volgens islamitische dogma's geen tekeningen van de levende wezens, en zeker niet Mohammed, gemaakt mogen worden, DOOR MOSLIMS, en er door de eeuwen heen zaken zijn opgeschreven die nu nogal merkwaardig overkomen. " Ik dacht dat het zo zat.... Het hoort eigenlijk te zijn "volgens sommige islamitische dogma's", gezien niet alle islamitische stromingen het aniconisme belijden. Zo kan men in Iran en andere sjiitische landen gewoon afbeeldingen van Mohammed en de zijnen op de markt kopen. En sowieso zijn deze verboden niet van toepassing op ongelovigen. Het idee alleen al is absurd.

JoopSchouten
JoopSchouten30 dec. 2012 - 21:25

Het blijft een apart gegeven dat Wilders-fans zo begaan zijn met deze fascistoïde schertsfiguur. Zielig zooitje.

1 Reactie
Nico de Mus
Nico de Mus30 dec. 2012 - 21:25

Hoeveel aanslagen hebben fanatieke christenen gedaan toen het christendom geregeld belachelijk werd gemaakt door cabaretiers enz.

Bernie2
Bernie230 dec. 2012 - 21:25

En nu ook niet gaan zeiken als sommige lichtgeraakte extremisten hier stevig actie op ondernemen he? Of krijgen ze, net als de ziekende haatzaaier Wilders bij ons, vervolgens peperdure bescherming van de staat?

3 Reacties
sjaakie2
sjaakie230 dec. 2012 - 21:25

====En nu ook niet gaan zeiken als sommige lichtgeraakte extremisten hier stevig actie op ondernemen he?===== Natuurlijk wel, geweld moet je toch altijd afkeuren? Als lichtgeraakte extremisten actie ondernemen als jij het christendom belachelijk maakt, mag jij toch ook gaan zeiken?

erikbos
erikbos30 dec. 2012 - 21:25

Iedereen mag zijn mening uiten en het is de taak van de overheid om burgers tegen geweld te beschermen. Of dat nu een politicus, pers of wat voor burger dan ook. Dus ja indien nodig worden mensen die alleen maar wat schrijven of zeggen beschermd.

cranberry12
cranberry1230 dec. 2012 - 21:25

Vreemd dat u geen kritiek uit op deze extremisten die met geweld hun geboden op andersdenkenden willen opdringen. Waarom zou een autochtone niet-moslim zich moeten onderwerpen aan de extremistische gebodsbepalingen van een immigrantengroep?

[verwijderd]
[verwijderd]30 dec. 2012 - 21:25

alleen Mohammedanen ergeren zich aan de afbeeldingen; overige religies hebben nog gevoel voor humor . maar waarom geen afbeelding van Budha naast het drietal ?

1 Reactie
Zjenny
Zjenny30 dec. 2012 - 21:25

een religie is niet humoristisch of kent humor, mensen hebben wel of geen humor en dat hangt niet af van religie.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 dec. 2012 - 21:25

Als alléén het achterwerk van de moslims werd hier gehangen, hebben nu veel Joopers hier genoten en hadden ze geen moeite mee en gaan ze dat een gezonde humor en meningsuiting noemen, die blote billen. Nu heeft de eerlijke tekenaar alle religies-billen laten hagen, hoor je de Christenen en de Joden hier zachtjes hoesten!!

1 Reactie
GingerTed
GingerTed30 dec. 2012 - 21:25

Is de stem die je alleen in je hoofd hoort verkouden Mostafa? Besef toch dat die stemmen je blijkbaar hoort, nog hoestend ook, enkelvoudig jijzelf bent, het zal je goed doen. Hier in het westen hebben we ons met graagte bevrijd van het vroeger heersende religieuze juk en de spot gedreven met i religie, dus zeker die waaruit onze cultuur voortkomt, de judea-christelijke. Nu is de islamitische ook aan de beurt omdat zij zich hier manifesteert en dus gelijk behandeld zal worden. Want gelijke behandeling dat is toch wat iedereen wil?

JoopSchouten
JoopSchouten30 dec. 2012 - 21:25

Religies overal schijt aan. Er is genoeg toiletpapier in boekvorm voorradig.

1 Reactie
bruces
bruces30 dec. 2012 - 21:25

Er is genoeg toiletpapier in boekvorm voorradig. Die heb je gepikt van Geert.

MichelReiziger
MichelReiziger30 dec. 2012 - 21:25

Fanatieke moslims....wie zijn dat.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 dec. 2012 - 21:25

Brilletje uit Hema doet wonderen bij je. Het zijn Rabin, Jahanes en Farid.

MichelReiziger
MichelReiziger30 dec. 2012 - 21:25

@Mostafa, ach, ik zou zeggen lees Ginger Ted nog even en als reactie...religieus fanatisme en schizofrenie liggen heel dicht bij elkaar, dat geldt voor sommigen in Rome, dat geldt voor de westboro baptist church, dat geldt voor idioten die een pakistaans leergierig meisje proberen te doden of idioten die in Egypte de pyramides willen opblazen, omdat het indruist tegen hun waanbeelden. Ik wens daarom ook alle religieuze fanatici een uitermate slecht en beroerd 2013 toe.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 dec. 2012 - 21:25

Maar waarom zag je toen alléén wat je wilde graag zien??!! Daar ging het om. Religieuze fanatici een beroerd 2013 toewensen, is de wens van elk gezonde geest.