Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Frans eiland moet 100.000 euro aan McDonald's betalen en opening filiaal toestaan

  •  
12-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
14672777099_cd23cde316_k

© cc-foto: Mike Mozart https://flic.kr/p/omzPrv

Na een jarenlange strijd om de komst van een Amerikaanse fastfood-tent tegen te houden heeft de gemeente Dolus-d’Oléron op het bij vakantiegangers populaire eiland Oléron in de Atlantische Oceaan het onderspit gedolven tegen de multinational. Het hof van beroep in Bordeaux heeft het vonnis van een lagere rechtbank overeind gehouden waarin werd vastgesteld dat een bouwvergunning niet geweigerd mocht worden. Extra pijnlijk is dat ook de destijds uitgesproken dwangsom van 300 euro per dag is gehandhaafd. De gemeente moet nu ruim 100.000 euro betalen aan de fastfood-gigant die vorig jaar in Frankrijk voor 4,85 miljard euro aan snacks omzette.
De burgemeester wilde de bouw van een fastfood-tent voorkomen met het argument dat Oléron prat gaat op een kleinschalige, eco-vriendelijke ambiance. Er werd als ludiek protest met hulp van tweehonderd vrijwilligers een oude boerderij in een ‘McDolus’ omgetoverd waar biologische oesters en lokale wijn geserveerd worden. Het heeft niet geholpen want er moet nu door het 3000 inwoners tellende ecologische stadje een bouwvergunning aan de Amerikanen afgegeven worden. De gemeente beslist volgende week of nog een laatste procedure – cassatie – wordt ingezet.
cc-foto: Mike Mozart
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.