Joop

Frankrijk zet dwarsligger Nederland opzij en biedt PCR-test gratis aan

  •  
18-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
175 keer bekeken
  •  
BOLIVIA - HEALTH - VIRUS - TEST

© A health worker performs a PCR test on a worker at a COVID-19 diagnostic centre in El Alto international airport, Bolivia on January 28, 2021. The health ministry conducted COVID-19 testing o

De Europese Commissie wil in meerderheid coronatests voor buitenlandvakanties gratis aanbieden, maar Nederland ligt dwars. Frankrijk biedt nu mogelijk uitkomst: om de broodnodige toeristen terug naar het land te lokken, wil de overheid nu gratis PCR-tests beschikbaar stellen voor Frankrijkgangers.
Die tests, mét negatieve uitslag, is in veel EU-landen verplicht om binnen te komen. De landen willen de toeristen maar wat graag terug om de door de coronacrisis getroffen economie uit het slop te trekken, maar dan zonder een nieuwe uitbraak. Testen, testen, testen dus. De kosten van zo’n test verschillen per land, variërend van zo’n 50 euro tot wel 300 euro. In Nederland bedragen de kosten zo’n 130 euro. Dat bedrag is per persoon en er is zowel bij vertrek als terugkomst een test nodig. Voor een gemiddeld gezin dus een flinke extra kostenpost.
Dat Nederland dwarsligt bij het gratis beschikbaar stellen, is omdat de overheid meent dat commerciële aanbieders van de test – bedrijven die van de pandemie een verdienmodel hebben weten te maken – daardoor benadeeld worden. Frankrijk heeft andere prioriteiten. Minister van Europese Zaken Clement Beaune liet weten dat als het aan de Franse overheid ligt, Frankrijk ‘de belangrijkste toeristische bestemming van Europa en van de hele wereld blijft’.
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (75)

Molly Veenstra
Molly Veenstra20 mei 2021 - 0:21

Een gratis vaccinatie zou een drempel wegnemen om te reizen. Niet alleen voor vakantiegangers, maar ook voor mensen met familie in het buitenland. Zelfs gescheiden vaders met minderjarige kinderen aan de andere kant van de grens, die het zich niet kunnen permitteren zich maandelijks te laten testen mogen van de overheid geen tegemoetkoming verwachten in de kosten van een test die noodzakelijk is om hun kinderen te kunnen zien.

2 Reacties
Jozias2
Jozias220 mei 2021 - 19:59

Die vader kan zich toch laten vaccineren en voor grensverkeer is het reizen ook nu al toegestaan.

Molly Veenstra
Molly Veenstra29 mei 2021 - 16:04

Pas als je aan de beurt bent krijg je een vaccinatie. En ook dan is een test verplicht bij een bezoek aan Duitsland. Bovendien moet je tien dagen in quarantaine. Bij overtreding van de regels kan een boete volgen tot 20.000 Euro.

Freddy2
Freddy219 mei 2021 - 15:28

En daarom gaat het ook slecht met Frankrijk en goed met Nederland. Probleem is, wij draaien toch wel weer op voor de gulle gift van de Fransen doormiddel van onze EU bijdrage. Wordt een keer tijd dat we stoppen met de samenwerking met landen die een gat in hun hand hebben.

2 Reacties
Libertain
Libertain20 mei 2021 - 8:11

@Freddy, - ("En daarom gaat het ook slecht met Frankrijk en goed met Nederland.") Het gaat helemaal niet zo slecht met Frankrijk, is bijzonder te noemen dat u elke gelegenheid aangrijpt om de toeslagenramp met allochtonen te verheerlijken in de trant dat het "goed met Nederland" zou gaan terwijl het feitelijk aantoonbaar het tegenovergestelde het geval is. Mogelijk bent u een der vele verkapte xenofoben in ons land?

Arti Brink
Arti Brink22 mei 2021 - 13:41

Onzin! het is alleen maar voordelig voor Nederland!! Lees: In 2008 heeft het Centraal Plan Bureau (CPB) onderzoek gedaan naar de invloed van de interne markt op de Nederlandse economie. Het is voor het eerst in Europa dat een dergelijk onderzoek is gedaan naar de voordelen van de interne markt voor een individuele lidstaat. Uit deze studie 'The Internal Market and the Dutch Economy: implications for trade and economic growth' blijkt dat de Nederlandse economie door de Europese integratie jaarlijks tussen de 25 en 30 miljard was gegroeid. De interne markt heeft volgens het onderzoek de individuele burger een extra inkomen van tussen de 1.500 en 2.200 euro opgeleverd. Dit extra inkomen is volgens onderzoek van het CPB direct toe te schrijven aan de interne markt. Door de inspanningen van Brussel om tot een vrij verkeer van goederen, personen, diensten en kapitaal te komen, zijn de interne barrières verdwenen. Het verhandelen van goederen is hierdoor gemakkelijker en minder kostbaar geworden. Van alle EU-lidstaten profiteert Nederland, dankzij haar positie als distributieland, hier het meeste van.

webmaatje
webmaatje19 mei 2021 - 10:13

Ik zou aan geen enkele kust willen zijn, nu de VN bekend heeft gemaakt dat er inmiddels meer dan 700 dode zones (zones zonder zuurstof) in de wereldzeeën zijn. De kans is heel groot dat de vakantie wordt verpest door enorme hoeveelheden dode stinkende zeedieren en dodelijke rod ealgen. in de afgelopen zomer waren daardoor stranden in o.a. Florida weken gesloten. Fijn zo.n PCR-test, maar hoe milieuvriendelijk en klimaatneutraal zijn al die testen? Er is nog een leven na corona, maar als ik vandaag in allerlei internationale bladen, waaronder in de Guardian onder environment dit lees, begin ik toch te twijfelen: Greenland ice sheet on brink of major tipping point, says study Overigens heb ik ook al vernomen dat over 5 jaar een strandvakantie op Antartika mogelijk is, met alle gevolgen van dien.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen19 mei 2021 - 7:18

Dus de antivaxxers en andere viruswappies kunnen gezellig "gratis" naar Frankrijk. Mooi, weet ik in ieder geval waar ik niet heenga deze zomer.

Hank Nozemans
Hank Nozemans18 mei 2021 - 21:11

Jozias, Alcoholtest is niet verplicht in frankrijk. dat idee ligt alweer jaren in de prullenbak.

1 Reactie
Jozias2
Jozias219 mei 2021 - 9:11

@Hank Klopt, ik lees dat het sinds mei 2020 niet meer verplicht is. Dus ' al jaren in de prullenbak' is dat ook weer niet helemaal juist. Gevarendriehoek dan weer wel verplicht. https://www.promovendum.nl/reizen/alcoholtester-frankrijk-2021-verplicht-auto-niet

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend18 mei 2021 - 19:42

Bezopen voorstel. Je kunt je gratis laten vaccineren. Maar goed, in Frankrijk hebben ze genoeg geld om dit te financieren. Oh nee, ze willen straks waarschijnlijk weer steun van de vrekkige 4.

4 Reacties
JasDon
JasDon18 mei 2021 - 20:38

Voor veel mensen niet op tijd, reeds gevaccineerde boomer of niet vakantieganger Hoofdschuddend?

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend19 mei 2021 - 9:29

@Jasdon Nee, nog niet gevaccineerd, maar ga ervan uit dat ik voor 1 juli een spuit krijg en op vakantie kan. En anders betaal ik die test gewoon zelf. Beetje absurd om de gemeenschap te laten opdraaien voor mijn vakantie.

Molly Veenstra
Molly Veenstra20 mei 2021 - 0:09

'ga ervan uit dat ik voor 1 juli een spuit krijg' Dan kun je nog steeds niet met vakantie op 1 juli. Je hebt twee spuiten nodig, met een tussenruimte van minstens drie weken, alhoewel drie maanden verstandiger zou zijn. In Nederland wordt geloof ik een termijn gehanteerd van ongeveer acht weken. En dan duurt het nog eens twee weken voor je volledige immuniteit hebt opgebouwd. Als je je eerste spuit krijgt op 1 juli, kun je pas midden september met vakantie. En dan nog alleen als er een vaccinatiepaspoort komt. Komt dat paspoort er niet , dan moet je je gewoon laten testen, al ben je gevaccineerd.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend20 mei 2021 - 23:39

Beste Molly, Lezen… dan betaal ik de test zelf. Maar naar wat ik vernomen heb is dat men verwacht dat de meeste landen 1 vaccinatie voldoende vinden. En misschien krijg ik het Janssen vaccin. Vind het allemaal nogal bezopen om de gemeenschap te laten opdraaien voor de kosten van testen voor vakanties.

P Haan
P Haan18 mei 2021 - 18:28

Geef elk gezin dat niet op vakantie kan twee keer per jaar 260 euro, en laat de vakantiegangers hun eigen reiskosten betalen.

Voetlicht
Voetlicht18 mei 2021 - 17:15

Waarom zou de Nederlandse overheid de rijken die zich een vakantie in (bijvoorbeeld) Frankrijk kunnen veroorloven per gezinslid een gratis PCR-test moeten geven? A raison van 2 maal €130? Geef dan alle mensen die hier blijven ook elk €260. Dat is dan voor een paupergezin met 2 kinderen dus mooi ruim €1.000 netto om op vakantie in Nederland te besteden. Daar zal de bakker om de hoek ook blij mee zijn.

5 Reacties
Jozias2
Jozias218 mei 2021 - 18:32

@Voetlicht Meent u nu echt dat als je het je kunt veroorloven om naar een camping in Frankrijk te gaan je onder definitie 'rijk' valt? Ik denk dat een gemiddelde Franse camping goedkoper is dan een Nederlands vakantiepark in het hoogseizoen.

LHTJ
LHTJ18 mei 2021 - 19:06

130 euro is een totaal ridicule malafide consumentenprijs. Ze halen namelijk hetzelfde kunstje uit als de GGD met dat verschil dat ze er een engelstalig printje bij doen waar op staat dat je negatief bent. Dus koppel in aan de website waar je je uitslag checkt met je DigiD gewoon een Engelstalig printje en je bent klaar. Kost een fractie van die 130 euro en de economie in de hele EU kan aan herstel werken en daarmee voorkomen we dat Italië, Portugal en Griekenland in september weer staan te bedelen in Brussel. Want ook dat komt uiteindelijk bij ons op het bordje.

korheiden2
korheiden219 mei 2021 - 6:35

@Jozias : Je hebt gelijk. Ik ben met mijn gezin vaak naar Frankrijk geweest, het kampeerland bij uitstek. Op de vele municipal-campings betaal je nog altijd maar enkele tientjes per nacht. Je bent echt veel goedkoper uit, en je hebt meestal veel beter weer. En het land is prachtig.

Rutger Groot
Rutger Groot19 mei 2021 - 9:02

Een gratis test omdat bijvoorbeeld gezinnen met kinderen het afgelopen jaar ten behoeve van de kwetsbaren niet hebben kunnen reizen etc. - een gratis test staat in het teken van solidariteit. Maar ja, de boomers hebben hun vaccinatie al binnen...

Jozias2
Jozias219 mei 2021 - 22:34

@Rutger Je gewoon gratis laten vaccineren is natuurlijk helemaal het toppunt van solidariteit. Ik neem aan dat je daar dan voor bent. Is het probleem van testen voor de volwassenen al opgelost.

Poeha
Poeha18 mei 2021 - 16:55

De gratis pcr test is binnen. Ik wacht op het land dat naast de pcr test een gratis verlenging van mijn paspoort in het vooruitzicht stelt. Het woord incentive gebruiken landen niet alleen maar om bedrijven in hun land te vestigen, maar nu ook in de toeristische sector. Grappig om te zien dat ook Frankrijk dit soort dingen liever soeverein aanpakt dat ik EU verband.

3 Reacties
Stheno
Stheno18 mei 2021 - 17:28

Poeha, Het argument 'gratis' werkt altijd heel goed voor een hoop mensen. Ik wacht op het schrappen van de motorrijtuigenbelasting, want dan kan ik 'gratis' op bezoek naar de mooie dorpen en steden die NL te bieden heeft. Dan hoef ik geen 'gratis' test in Frankrijk, maar kan ik zonder extra kosten op reis in eigen land. Maar het hoeft natuurlijk niet helemaal 'gratis' te zijn; het kan bijv ook alleen het schrappen van het 'tijdelijke' kwartje van Kok zijn.

Jozias2
Jozias218 mei 2021 - 18:34

@Poeha, Klopt. Ik denk dat de voor Frankrijk verplichte gele hesjes en alcoholtest ook gratis gaat worden. Alles voor de veiligheid immers. In Nederland is het zorgen voor de infrastructuur ook een overheidstaak dus ik denk dat de tolwegen ook gratis zijn.

Mark Grootendorst
Mark Grootendorst18 mei 2021 - 18:55

Zeker weten. Drie weken viersterrencamping in Les Landes is goedkoper dan een vergelijkbare camping in Flevoland. Alleen de reis erheen kost meer, uiteraard. Maar ook dat is een stuk vakantie. En op de Franse camping heb ik twee maal zoveel ruimte op de plek en tussen de tenten drie keer zoveel.

HappyBuddha
HappyBuddha18 mei 2021 - 16:48

PCR test behoort gewoon vergoed te worden uit het basispakket zorgverzekering.

4 Reacties
Jozias2
Jozias218 mei 2021 - 19:12

De pcr test is ook gratis als er klachten zijn of als je nabij een besmet persoon bent geweest. Een pcr test is niet gratis als het nodig is als een voorzorgsmaatregel om op vakantie te kunnen voor mensen die zich niet gratis willen vaccineren.

Buitenstaander
Buitenstaander18 mei 2021 - 20:04

@Happy Tuurlijk, dan draaien alle belastingbetalers (u ook?) er voor op.... Logisch.

HappyBuddha
HappyBuddha19 mei 2021 - 10:11

@Buitenstaander 18 mei 2021 at 22:04 @Happy Tuurlijk, dan draaien alle belastingbetalers (u ook?) er voor op…. Logisch. Daar is niets mis mee. Per saldo betalen we uit de belasting erg veel dingen die voor de één nuttig zijn en de ander zegt: Wat is dat voor flauwe kul dat ik daar voor moet betalen. Zorgplicht en alles wat daarbij hoort is een taak van de overheid. En daar betaal ik graag voor in tegenstelling tot b.v wapentuig. Maar je zal mij daar verder niet over horen klagen

Molly Veenstra
Molly Veenstra20 mei 2021 - 1:26

'Een pcr test is niet gratis als het nodig is als een voorzorgsmaatregel om op vakantie te kunnen voor mensen die zich niet gratis willen vaccineren.' Ook als je bent gevaccineerd is een test noodzakelijk om de grens over te mogen naar Duitsland. Dit zou volgens het Duitse ministerie van volksgezondheid pas kunnen veranderen als Nederland niet langer wordt gezien als 'Hochinzidenzgebiet'. Maar ook na een test is het verplicht om tien dagen in quarantaine te gaan. Dit staat dus los van een vaccinatie. Voor andere Europese landen gelden volgens mij een soortgelijke regelgeving.

Buitenstaander
Buitenstaander18 mei 2021 - 14:52

"Van de pandemie een verdienmodel'"? dus als je als bedrijf testen ontwikkelt om een uitkomst te bieden tijdensde pandemie, je maakt daar dus kosten voor, en wil daar ietsvan terugzien, dan heet dat 'van de pandemie een verdienmodel maken'?. Ik mag hopen dat Frankrijk dan zelf opdraait voor de kosten naar die bedrijven, want waarom zou je anders uberhaupt nog iets ontwikkelen? Ik hoop dat dit 'verdienmodel' ook niet zo uitgelegd gaat worden naar de pharmacie....

5 Reacties
vdbemt
vdbemt18 mei 2021 - 15:47

Dat heet 'er een verdienmodel van maken' als het je vooral om zo groot mogelijke winst gaat. En niet primair om het bijdragen aan de gezondheid van de samenleving. Dat is niet vreemd voor enkele van de medicijnenproducenten. Monopolisten maken soms medicijnen onbetaalbaar duur. Simpelweg omdat zij de enige leverancier zijn.

Buitenstaander
Buitenstaander18 mei 2021 - 16:41

@vdbemt Ik snap wat een verdienmodel is, beste vdbemt, maar het artikel suggereert dus precies wat u nu schrijft, en ik hoop dat ze dat ook hard kunnen maken, nl waar kosten plus een normale winst ineens verdienmodel gaat heten....

Stheno
Stheno18 mei 2021 - 17:17

Ja, Buitenstaander, zo werkt dat idd op polemische sites. Dan wordt t woord verdienmodel op uiterst marxistische wijze geinterpreteerd. Vergeef het hen, zij weten/wensdenken niet beter dan dat geldbronnen/bomen tot in de hemel reiken. Want het zijn altijd de 'anderen' die het mogen betalen. Zo ook hier. Op dit moment is het (waarschijnlijk) zo dat je aan 1 inenting genoeg hebt om te reizen (binnen de EU). Deze zal 1/2-1 jaar geldig zijn. Deze inenting (kosten 10-20 euro p.p) wordt door de overheid/belastingen gedragen. Een pcr-test is een momentopname en kost de belastingbetaler/overheid (meer dan) 50 euro per test. Ja, pcr testen per keer zijn hoger dan de vaccin kosten per (jaarlijkse) vaccinatie; en dat dan 2x per (vakantie)reis. Indien een persoon niet kiest voor de goedkoopste oplossing (vaccinatie) dan is het redelijk om de meerkosten niet op de overige belastingbetalers te verhalen. Frankrijk zal met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de pcr-test kosten verhalen op de EU , waarbij zelfs bij de grootste EU-adept duidelijk mag zijn wie die kosten betaalt.

LHTJ
LHTJ18 mei 2021 - 19:18

[“Van de pandemie een verdienmodel'”? dus als je als bedrijf testen ontwikkelt om een uitkomst te bieden tijdensde pandemie, je maakt daar dus kosten voor, en wil daar ietsvan terugzien, dan heet dat ‘van de pandemie een verdienmodel maken’?. ] Ja van de pandemie een verdienmodel maken inderdaad. Het is niet de uitvinder van de test die zegt dat je hier 130 euro voor moet vragen. Het zijn een paar gladde handige boys die een BV'tje oprichten, die dingen inkopen, leegstaande pandjes in de periferie huren of een zeecontainer op een industrieterrein plempen en vervolgens tegen marges van +500% testjes gaan afnemen bij mensen die na anderhalf jaar weer eens de deur uit willen. En die gasten worden dus beschermd door dit kabinet.

Buitenstaander
Buitenstaander18 mei 2021 - 20:06

@LHTJ Die aanpakken heb ik geen moeite mee, maar gewoon kostprijs plus normale winst is geen verdienmodel a la puisant rich.

Molly Veenstra
Molly Veenstra18 mei 2021 - 14:24

Kennelijk vindt het kabinet Rutte dat mensen die werkzaam zijn in het toerisme best een uitkering kunnen aanvragen. Alleen de stad Amsterdam liep vorig jaar al acht miljard mis aan inkomsten omdat de toeristen weg bleven. De beslissing om niet gratis te testen is duur en kortzichtig.

13 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde18 mei 2021 - 15:27

Molly, eens. Hoewel het kabinet schermt met de belangen van het vrije ondernemerschap komt het toch vooral over als penny wise and pound foolish.

Jozias2
Jozias218 mei 2021 - 15:30

@Molly, Normaal gesproken is het zo dat als de overheid activiteiten gaat ontplooien die geen overheidstaak zijn en daarbij onder de marktprijs opereert er sprake is van een oneerlijke concurrentie. Dat is hier niet anders. Daarnaast heeft begin Juli iedereen de mogelijkheid gehad om zich gratis te laten vaccineren. Dus het betreft een kleine groep mensen die al in het voorseizoen op vakantie gaan en zo veel geld besparen of anti vaxxers die daar dus ook bewust voor kiezen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 mei 2021 - 17:19

als die domme rutte nu de mensen niet op vakantie had laten gaan naar het buitenland waren die miljoenen die normaal naar het buitenland verdwenen in eigen land uitgegeven en we hadden heel wat minder meegereisde virussen . maar rutte is dom en blijft dom dus gaan we dit jaar vrolijk dezelfde fout maken als vorige keer had ik al gezegd dat rutte heel erg dom is? Nee? nou rutte is heel erg dom

Buitenstaander
Buitenstaander18 mei 2021 - 20:07

@Molly Maar A'dam wilde toch toeristen weren? Dan komt dat toch mooi uit, of zijn ze bekeerd toen ze ineens berekenden dat 8 miljard er toch wel inhakte...

Exkraker
Exkraker18 mei 2021 - 20:14

Het progressieve Gemeentebestuur van Amsterdam vond het wel prettig dat er minder toeristen naar de hoofdstad kwamen. En veel inwoners van Amsterdam eveneens.

Molly Veenstra
Molly Veenstra18 mei 2021 - 21:58

@Jozias - 'Dat is hier niet anders.' Dat is natuurlijk wél anders. Het is de verantwoordelijkheid van de overheid, sterker nog, van de gezamenlijke overheden om deze pandemie te bestrijden. In de eerste plaats omdat de volksgezondheid in het geding is maar óók, en daar ging mijn opmerking over, omdat de economie weer op gang moet worden gebracht. In dit geval de toeristische industrie. In Amsterdam -en niet alleen in Amsterdam- zitten er al meer dan een jaar duizenden mensen die werkzaam zijn in het toerisme tegen hun zin werkeloos thuis. Betalen geen belasting en krijgen wel (een beetje) betaald. Het zou een kwestie zijn van pragmatisch denken om aan deze wantoestand zo snel mogelijk een einde te maken met een gratis test, zoals Frankrijk doet. Maar wat doet het kabinet Rutte? Een goed Europees initiatief om gratis te testen blokkeren. Een volkomen doorgeschoten geloof in de heilzame werking van de vrije markt. Ondernemers in de toeristische sector zullen het goed onthouden.

Ivan61
Ivan6119 mei 2021 - 8:42

@ Molly Veenstra, In Frankrijk is vorige week noodtoestand verlengd tot eind september. En zij willen toeristen ontvangen. Dat macht niet met elkaar. In Kroatie willen zij zo graag toeristen verwelkomen maar zijn ook bang tegelijk, De situatie daar is nu goed maar het kan zo maar keren net zoals hier. In oktober vorige jaar gingen mensen naar Curacao en namen Covid mee. Zo een test is een momentopname en geen garantie dat iemand veilig is. Zij konden daar in Brussel veel betere plan maken en nu komen zij met zo iets. Dat is bestuurlijke armoede. En mensen die weigeren zich te testen en gezond zijn mogen ook vrij reizen volgens mij.

Jozias2
Jozias219 mei 2021 - 9:18

@Molly Als je een vaccinatie nodig hebt voor een buitenlandse reis moet je die altijd zelf betalen. Een buitenlandse reis is niet noodzakelijk om de pandemie te bestrijden, de overheid zal zeggen ga zoveel mogelijk in eigen land op vakantie, als je er dan toch zelf voor kiest om naar het buitenland te gaan dan moet je zelf betalen voor de zaken die je als gevolg daarvan nodig hebt (dus ook een geel vestje in de auto); Je kunt gewoon op vakantie en de test moet je ook tonen dus voor de volksgezondheid maakt het niet uit dat de test zelf betaald moet worden. En als 95 euro voor een test teveel is dan gaat de lokale economie bij je vakantiebestemming ook niet floreren van je bezoek. En voor de mensen die het niet kunnen betalen en toch op vakantie naar het buitenland willen: een vaccin is gratis. Dus welk probleem ben je nu precies aan het oplossen met gratis PCR testen voor vakantiegangers? https://testsnelcovid.nl/pcr-test-om-te-reizen/?gclid=Cj0KCQjw7pKFBhDUARIsAFUoMDYwKgE0KhxcFobLxjVp8Y5fVwmtxu6L_bEho-9NfwnedXHKR4qc8roaAl56EALw_wcB

Ivan61
Ivan6119 mei 2021 - 9:49

Herstel. 4 juni is einddatum van noodtoestand in Frankrijk. Avondklok wordt per 30 juni opgegeven. Alles bij elkaar is dat beetje wankel en onzeker. En is nog steeds code oranje geldig. Misschien moet Macron eerst alle beperkingen opgeven voordat hij toeristen binnenlaat.

Molly Veenstra
Molly Veenstra19 mei 2021 - 19:38

@Jozias - 'Dus welk probleem ben je nu precies aan het oplossen met gratis PCR testen voor vakantiegangers?' De denkfout die je maakt is dat je er nog steeds van uitgaat dat die test er alleen maar zou zijn voor Nederlanders die naar het buitenland op vakantie willen gaan. Realiseer je je dat er ook buitenlandse toeristen naar Nederland gaan komen? Ook uit landen waar nog niet zoveel is gevaccineerd als in Nederland. Uit India, Brazilië, Zuid-Afrika... Die zitten straks ongevaccineerd en ongetest naast jouw kinderen in de rondvaartboot. Geen veilig idee toch? Zijn we net van het virus af, brengen die toeristen ons een of andere mutatie waar we niet op hadden gerekend. Dat is iets dat je zorgen zou moeten baren. Trouwens, ook in Nederland is de vaccinatiegraad nog steeds veel te laag. Nog niet eens de helft van de mensen heeft op dit moment een eerste prik gehad. Niet omdat de mensen geen vaccin zouden willen, maar omdat er niet genoeg vaccins beschikbaar zijn. En zelfs al mocht je gevaccineerd zijn; zonder testbewijs kom je Duitsland niet in. Zullen we die achterlijke toeristen zonder test of vaccinatiebewijs er anders maar gewoon niet in laten bij ons? Moeten ze hun geld maar ergens anders gaan uitgeven waar ze zich wel gratis kunnen laten testen. Wat moeten wij nou met hun geld, we hebben zelf immers geld zat, toch? Die kortzichtige bekrompen strategie gaat ons uiteindelijk veel meer kosten, dan we uitsparen door niet gratis te laten testen.

Jozias2
Jozias219 mei 2021 - 22:44

@molly Je zegt: "Realiseer je je dat er ook buitenlandse toeristen naar Nederland gaan komen? Ook uit landen waar nog niet zoveel is gevaccineerd als in Nederland. Uit India, Brazilië, Zuid-Afrika… Die zitten straks ongevaccineerd en ongetest naast jouw kinderen in de rondvaartboot. " De denkfout die jij maakt is dat: 1. Voor bovenstaande probleem het gratis testen van nederlanders die op vakantie gaan een oplossing is. Het gaat over het testen van EU burgers bij reizen binnen de EU. Al zijn de testen gratis of 1000 euro per stuk voor de geschetste casus maakt dat helemaal niet uit. 2. De discussie is helemaal niet of er wel/ niet getest moet worden. De vraag is of de reiziger die vanuit India, Brazilië, Zuid Afrika naar Nederland gaat komen op kosten van de overheid getest moet worden of op eigen kosten. En als je vanuit die landen komt lijken de kosten me geen onoverkomelijk probleem. Als deze mensen reizen met het vliegtuig en het zijn landen waar het virus niet onder controle is kun je of vluchten verbieden of testen eisen. En anders wordt er niet vertrokken uit het bronland. 3. Je gaat er vanuit dat mensen tijdens de zomervakantie nog niet gevaccineerd zijn. Vanaf medio juni worden de 18+ uitgenodigd. Je gaat uit van de huidige situatie (en nu mag je nog niet reizen) maar je moet uitgaan van de situatie in juli/ augustus.

Molly Veenstra
Molly Veenstra20 mei 2021 - 9:21

@Jozias 1. Volgens mij ben je in de war met het groene certificaat. Dat geldt inderdaad alleen voor EU-burgers. 2. ' En als je vanuit die landen komt lijken de kosten me geen onoverkomelijk probleem.' Dat weet je niet, want je kent die mensen niet. Bovendien worden veel van dit soort reizen georganiseerd door reisorganisaties. Die doen alles om de kosten te drukken. 'Als deze mensen reizen met het vliegtuig en het zijn landen waar het virus niet onder controle is kun je of vluchten verbieden of testen eisen' Alleen als die mensen direct daar vandaan komen. Veel reizigers uit die gebieden maken een reis door verschillende landen en/of continenten. 3. Dat klinkt als optimistisch nieuws van Hugo de Jonge. Nuff said. Voor alle punten geldt dat je uitgaat van een gestroomlijnde, goed georganiseerde overheid die de bezoekersstromen onder controle heeft en die heeft bewezen in deze crisis efficiënt en daadkrachtig te kunnen optreden. Zo'n overheid hebben we al decennia geleden wegbezuinigd.

Jozias2
Jozias220 mei 2021 - 19:58

@molly Als je duizenden euro’s uit wil geven om tijdens een pandemie de wereld over te reizen dan moet je misschien ook accepteren dat je een paar tientjes kwijt bent aan een testje. Dit hele gedoe over testen gaat over de eu. De eu gaat de testen betalen, de testen worden in de eu afgenomen en gaat over reizen binnen de eu. Op basis van de test of de vaccinatie krijg je de groene pas. Er zijn al bijna 8 miljoen mensen gevaccineerd en er volgen een miljoen of meer per week. We zijn nu bij 1966 en elke 1 a 2 dagen komt er een jaar bij. Je bent problemen aan het zoeken voor je oplossing.

vdbemt
vdbemt18 mei 2021 - 13:56

Onze regering vindt dat het onderdeel is van de reiskosten. Hoe zit dat met kaartjes bij voetbalwedstrijden? Maken de testkosten daar ook onderdeel van uit?

4 Reacties
RaymondenJoop
RaymondenJoop18 mei 2021 - 14:15

Uiteindelijk draaien we er toch wel voor op middels coronabonds. Iets waar Frankrijk zeker gebruik van zal maken en wij relatief gezien veel minder. Ik begrijp de houding van NL niet. Behalve dat je op een dergelijke manier misschien meer geld in NL houd ipv uitgave aan een vakantie elders.

LHTJ
LHTJ18 mei 2021 - 14:33

Nee onze regering doet dat omdat quote: omdat de overheid meent dat commerciële aanbieders van de test – bedrijven die van de pandemie een verdienmodel hebben weten te maken – daardoor benadeeld worden. unquote En dat is bizar en niet fair voor al die reisbedrijven die al 14 maanden stilliggen en blijkbaar niet financieel benadeeld worden en voor gezinnen drukt dit wellicht een te grote stempel op het vakantiebudget en daarom gaan ze maar niet. Over stempels gesproken; het is diezelfde regering die de GGD verbiedt stempeltjes in het gele boekje te zetten (gelukkig hebben Kuiken en Paternotte met succes een motie ingediend hiertegen) en die gevaccineerde met een Nederlandstalig vodje wegstuurt bij de prikstraat. Waarom kan dat entingsbewijsje niet gewoon ook in het Engels zou ik dan willen weten.

vdbemt
vdbemt18 mei 2021 - 15:43

@LHTJ "Nee onze regering doet dat omdat quote: omdat de overheid meent dat commerciële aanbieders van de test – bedrijven die van de pandemie een verdienmodel hebben weten te maken – daardoor benadeeld worden. unquote" Dat argument is niet langs mij heengegaan. Dat betekent dat het kabinet handel belangrijker vindt dan levens. Maar het argument dit ik hier aangeef, heb ik zelf uit de mond van de Jonge gehoord. 'Het zijn reiskosten. Het is toch gek dat de overheid dat betaalt'. Dat waren echt ook zijn woorden.

LHTJ
LHTJ18 mei 2021 - 17:10

Het argument dat u hier aangeeft heb ik ook gehoord in een debat. Bizar. De conclusie dat handel belangrijker is dan levens begrijp ik echter niet. De handel bestaat toch uit testen die de pandemie bestrijden? Of u bedoeld wellicht dat het bedrag wat eraan vast hangt voor burgers uitnodigt tot fraude met testbewijzen met alle gevolgen van dien, in dat geval ben ik het volledig met u eens.

Libertain
Libertain18 mei 2021 - 13:55

Mogen andere landen niet meer voor eigen modellen gezondheidszorg kiezen of moet enkel het Nederlandse neoliberaal-totalitair zorgmodel doorgedramd worden? Het is weer Frankrijk die nog in het begin van deze pandemie kosteloos maskers in de scholen en aan uitkeringsgerechtigden aangeboden heeft. Nu volgen de tests.

1 Reactie
Buitenstaander
Buitenstaander18 mei 2021 - 14:55

@Libertain Wat een kreet: neo-liberaal (daarisieweer!) totalitair zorgmodel. U bedoelt wat ze in Rusland hebben? Ik mag toch hopen beste Libertain, dat kostenloos betekent dat die bedrijven dan wel door de Franseoverheid betaald worden, of doet u ook alles gratis nadat u zelf kosten gemaakt hebt?

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman18 mei 2021 - 13:43

Dan is de test naar Frankrijk, EU geld, en bij de terugreis uw eigen geld, hoe lang denkt u dat het gepeupel hieraan meedoet? In Engeland geeft 78% van de bedrijven al aan er niet aan te beginnen. https://www.zerohedge.com/political/78-uk-businesses-have-no-plan-require-vaccine-certificates-survey Toerisme zal niet voldoende aan trekken, wie wil er bijvoorbeeld met een gezichtslap op het strand zitten? Ik doe niet mee aan de testmaatschappij en neem de gevolgen voor lief. Onze vrijheid gaat er stap voor stap aan, voor een mortaliteit van 0,15%, wie zijn die wappies?

3 Reacties
vdbemt
vdbemt18 mei 2021 - 13:53

Hij is leuk.

RaymondenJoop
RaymondenJoop18 mei 2021 - 14:17

O,15% cumtatief met nog vele jaren te gaan en versterkt als we niet vaccineren.

badgast
badgast18 mei 2021 - 16:42

Hoezo gezichtslap op het strand? Het strand is weliswaar (meestal) publieke ruimte, maar toch zeker geen binnenruimte.

Ivan61
Ivan6118 mei 2021 - 13:38

Prima dat zij dat doen in eigen belang. Zij willen toeristen ontvangen en dan is logisch dat zij PCR test vergoeden. Zij gaan geld aan toeristen verdienen toch?

8 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander18 mei 2021 - 14:57

@Saralija En dat heet dan weer volgens Libertain; Een Frans neo-liberaal totalitair toeristenmodel :-)

LHTJ
LHTJ18 mei 2021 - 15:11

Iedereen verdiend aan reizen en toerisme, ook in Nederland. Alleen de stad Amsterdam mist al 120 miljoen euro aan toeristenbelasting in 2020 t.o.v. 2019 en de voertaal in de provincie Zeeland is doorgaans Duits in de maanden juli en Augustus. 12% van de wereldwijde beroepsbevolking werkt in het toerisme, tel daar het zakelijk verkeer en niet geregistreerde dagloners nog bij op. Toerisme en reizen is mondiaal een van de belangrijkste sectoren en inkomstenbronnen voor overheden en mensen. Die terugloop gaat zorgen voor handjes in de geldzak van Brussel, Zuid Europa kan zich niet nog een toeristenloze zomer veroorloven en ik verwacht straks in delen van Afrika en Azië humanitaire rampen doordat grote delen van de bevolking al tijden zonder werk zit. Voor zover dat nu onder de radar al niet het geval is.

Ivan61
Ivan6118 mei 2021 - 15:59

@ Buitenstaander, Veel mensen gebruiken bij alles woord neo-liberaal zonder enige onderbouwing net zoals onze Libertain. Waarom zou ik meebetalen aan iemand zijn vakantie? Wat krijg ik voor terug? Dat is geen goede doel volgens mij. Binnenkort verwacht ik dat bewoners van villawijk gaan collecteren omdat zij minder rijk zijn.

LHTJ
LHTJ18 mei 2021 - 19:14

[Waarom zou ik meebetalen aan iemand zijn vakantie?] Dat doe je niet, het voorstel is dat dit vanuit de EU aan de lidstaten wordt opgelegd om het reizen weer op gang te krijgen zodat de economie op ons continent sneller hersteld en dat bespaard je op den duur zelfs geld. [Wat krijg ik voor terug?] Dat is dus Neo-Liberaal [Binnenkort verwacht ik dat bewoners van villawijk gaan collecteren omdat zij minder rijk zijn.] Het zou juist een uitkomst bieden voor die keihard werkende gezinnen in de volksbuurt die ieder jaar sparen om 2 weken in het jaar een leuk chaletje te huren of zich het een keer in de 2 jaar kunnen permitteren om een vliegreis naar een zonnig eiland te maken. Juist voor deze groep die over het algemeen al hard genoeg getroffen is in de crisis kan een veel te dure test ook nog een belemmering zijn om eens even lekker van een welverdiende vakantie te genieten.

Ivan61
Ivan6118 mei 2021 - 21:19

@LHTJ, Ik woon in een volksbuurt en bijna alle buren gaan naar campings in provincie, Ik ben een van de weinige die naar buitenland gaat vanwege mijn familie. Bovendien wij zitten met ons allen in een pandemie en het is onverstandig, dom en onverantwoord om nu te reizen zonder vaccin. Ben jij vergeten wat na vorige zomer gebeurd is? Niks neo-liberaal maar nuchter, Trouwens ik stem altijd SP en jij?

LHTJ
LHTJ19 mei 2021 - 8:40

[Ik woon in een volksbuurt en bijna alle buren gaan naar campings in provincie] Anekdotisch bewijs zegt niet zoveel, ik ken bijvoorbeeld weer veel mensen uit een volkswijk die wel naar het buitenland gaan, en nu? [Ik ben een van de weinige die naar buitenland gaat vanwege mijn familie.] en [Ben jij vergeten wat na vorige zomer gebeurd is?] Dat weet ik nog wel ja. Er is uitgebreid in onderzoeken en media verschenen dat de meeste besmettingen uit het buitenland kwamen door familiebezoek in oranje gebieden waarbij de maatregelen niet in acht werden genomen omdat mensen elkaar lang niet hadden gezien en door jongeren die zich al feestend nergens aan hielden. De gezinnetjes in hun eigen bubbel op de campings of in de hotels in gele gebieden hebben niet of nauwelijks voor extra besmettingen gezorgd.

Ivan61
Ivan6119 mei 2021 - 11:20

LHTJ, Waar reageer jij eigenlijk op? Als je een sponsor zoekt kan jij crowdfunding starten. Jouw reacties slaan nergens op.

LHTJ
LHTJ19 mei 2021 - 14:28

[Waar reageer jij eigenlijk op?] Ik reageer op dit discussieplatform op diverse bijdrages of op een artikel. In dit geval reageer ik op een bijdrage van u en u weer op mij. U stelde namelijk vragen dus ik vind het dan wel zo netjes die te beantwoorden. Getuige deze reactie zijn die antwoorden u niet welgevallig, spijtig voor u. Ik heb verder geen sponsor nodig. Voor de zomervakantie begint heb ik mijn prikjes gehad namelijk, maar in tegenstelling tot u [Wat krijg ik voor terug?] stelt u namelijk, maak ik me soms ook druk om andere mensen zonder eigen gewin. Hoe dan ook, fijne vakantie alvast en houdt afstand met familiebezoek in het buitenland.

JasDon
JasDon18 mei 2021 - 13:31

Ondertussen wordt ook al gesproken over vrij reizen met 1 vaccin. Het wordt dus problematisch voor een steeds kleinere doelgroep. Neemt niet weg dat deze mensen dezelfde vrijheid moet worden gegund als gevaccineerden.

3 Reacties
Mark Grootendorst
Mark Grootendorst18 mei 2021 - 14:59

Mits ze zich laten testen en na thuiskomst op eigen kosten in quarantaine gaan. Ik wil geen cent betalen aan deze asocialen. Alleen mensen die door de overheid nog niet zijn opgeroepen en de kans nog niet hebben gehad hun sociale plicht te vervullen mogen gecompenseerd worden. Laat de wappies ed. maar voelen dat het leven niet gratis is. Al dat gemekker over niet willen vaccineren.. .

JasDon
JasDon18 mei 2021 - 20:40

Natuurlijk Mark, ik heb het ook over de groep die nog niet de kans heeft gekregen. Bv. iedereen onder de 50.

Jozias2
Jozias219 mei 2021 - 22:35

@jasdon Vanaf medio juni worden alle 18+ opgeroepen.