Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Frankrijk wil pesten op school bestraffen met 3 jaar cel

  •  
02-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
288 keer bekeken
  •  
38772978861_1a523d9414_k

© cc-foto: Tiomax80 https://flic.kr/p/225eDMx

Het Franse parlement buigt zich over een voorstel om pesten op school strafbaar te stellen. Naar verwachting zal een meerderheid van de volksvertegenwoordigers het plan steunen. De minister van Onderwijs, Jean-Michel Blanquer, noemt de strafbaarstelling een middel “om de waarden van de Republiek te handhaven”. Daarnaast worden het budget en de middelen voor preventie en voorlichting verhoogd. Brigitte Macron, echtgenote van de president, is een voormalig lerares en zet zich al jaren in voor het bestrijden van pesten.
Met de wet zou op het nieuwe misdrijf schoolpesterijen een maximum straf van 3 jaar cel komen te staan en een boete van maximaal 45.000 euro. Als het slachtoffer uit wanhoop een einde aan het leven maakt kan de celstraf verhoogd worden tot 10 jaar.
Het wetsvoorstel komt na een reeks van pesterijen met zeer tragische gevolgen. Een op de tien leerlingen zegt slachtoffer te zijn van pesterijen. In oktober pleegde een 14-jarige leerlinge in de Elzas zelfmoord die gepest werd nadat ze tegenover klasgenoten uit de kast was gekomen. Ze maanden eerder werd een ander 14-jarig meisje dood aangetroffen in de rivier de Seine. Zij was slachtoffer van pesterijen nadat er foto’s van haar in ondergoed werden ontvreemd en verspreid. Twee mede-leerlingen worden ervan verdacht haar vermoord te hebben.
Sabine Rubin van de SP-zusterpartij La France insoumise noemt het voorstel een “demagogische overreactie”. Ook de sociaaldemocratische partij is tegen: “Wij zijn geen voorstander van het criminaliseren van minderjarigen en het opvoeren van repressie.” Tegenstanders wijzen er op dat er voldoende andere wetgeving is om pesters aan te pakken.
Geen video? Klik hier.
cc-foto: Tiomax80
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (42)

L8en8
L8en824 mrt. 2023 - 15:49

Er zitten wat dynamieken in een pestclub. Er zijn leerlingen die eenmaal op de middelbare school in een verkeerde club komen en er zo invallen. Er zijn altijd 1 a 2 dominanten die pesten en de boel uitmaken, de ander praat mee en zo zijn er leerlingen in de club die wel echt willen breken maar zelf ook misbruikt worden en bedreigd in diezelfde club. Ik was iemand die thuis mishandeld werd en codependentie had (overlevingsmechanisme waar ik me dus afhankelijk maak vanuit onveilige thuissituatie), en werd tevens zelf misbruikt in diezelfde club, ik was dus niet sterk genoeg om gelijk te breken met de club waar ik toen een tijdje zat en hun niet gelijk hun veren lieten zien. De club zelf kenden elkaar al van de basisschool en daar kwam ik nieuw bij. Toen ik eenmaal sterk genoeg was om te breken werd ik zelf gepest met ook diezelfde gepeste. Een gepeste die dus pester werd.

Ch0k3r
Ch0k3r3 dec. 2021 - 9:04

Lijkt me een totaal verkeerde aanpak. Een goed deel van de pesters pesten vanwege minderwaardigheidscomplex door een shit situatie thuis. Die kinderen hebben hulp nodig, geen gevangenisstraf.

Eric Minnens
Eric Minnens3 dec. 2021 - 1:03

10% wordt gepest. Dat is gigantisch! Dat betekent dat er in elke klas van 25, twee of drie worden gepest. Dat betekent dat de klasseleraar elk jaar weer al het mogelijke moet doen om de slachtoffers en de daders te achterhalen. Via persoonlijke en groepsgesprekken. Maar ook via lesprogramma's. Pesters moeten mijns inziens door het schoolbestuur gestraft worden. Niet door de rechter, althans bij hoge uitzondering. Het gaat om kinderen, om opvoeden. De beoogde maatregelen in Frankrijk zijn absurd.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 dec. 2021 - 18:40

Dat pesten volledig kan worden uitgebannen is een illusie. Bij ernstige belediging of mishandeling kan/moet de school aangifte doen. Veel scholen hebben al anti-pest protocols en er zijn tig antipest-programmas die min of meer effectief zijn. PRIMA, KiVA en Taakspel en Alles Kidzz werden door onderzoekers gunstig beoordeeld in 2015. De eerste drie zijn universele programma's waarbij de hele klas wordt betrokken. https://www.uu.nl/nieuws/10-anti-pestprogrammas-nader-onderzocht

Eric Minnens
Eric Minnens3 dec. 2021 - 21:59

@Danielle, Ik denk dat je ons net de verkeerde link stuurde. Aanvullend aan de aankondiging van het onderzoek in jouw link, de resultaten ervan, in kort bestek, in deze: https://www.mediawijsheid.nl/veelgestelde-vraag/wat-is-een-goed-anti-pestprogramma/#:~:text=Tussen%202015%20en%202017%20werden,' Maar toch bedankt voor de verwijzing. ????

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 dec. 2021 - 11:52

Voor mij slechts een zijlijn. Er is zoveel literatuur & onderzoek betreffende "pestgedrag " dat zelfs experts er veel werk aan hebben om het bij te houden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 dec. 2021 - 17:07

PS Persoonlijk denk ik dat in veel gevallen, zoals ook bij seksueel normoverschrijdend gedrag, draconische straffen juist contraproductief zijn. De omgeving maar ook politie & justitie zullen dan geneigd zijn tot uiterste "terughoudendheid" bij de aanpak.

Déjà vu
Déjà vu3 dec. 2021 - 0:49

Mmmm... de volwassen pesters laten de Fransen gemakshalve maar even buiten beschouwing. Indien dit er daar doorkomt, kunnen we dit afdoen als infantiele wetgeving.

OlavM
OlavM2 dec. 2021 - 21:30

[Tegenstanders wijzen er op dat er voldoende andere wetgeving is om pesters aan te pakken.] O ja, maar wat wordt er dan mee gedaan, als het pesten -met soms zeer tragische gevolgen- steeds blijkt door te gaan? Dan zijn dus meer effectieve middelen noodzakelijk. Zoals misschien toch wel strafbaarstelling. Ook nu al zijn kinderen ouder dan 12 jaar in Nederland (en vermoedelijk ook in Frankrijk) in het algemeen strafrechtelijk vervolgbaar, b.v. voor zedenmisdrijven. (De procedures en sancties wijken wel af ten opzichte van meerderjarigen). Iets anders is, wat voor straffen zinvol zijn. Een (relatief) lange vrijheidsstraf is zeker voor jongeren zeer contraproductief. Bijzondere opvoedkundige maatregelen zijn natuurlijk veel nuttiger.

Effie2
Effie22 dec. 2021 - 21:14

Ben vroeger ook gepest. Een beetje anders dan wat in de groep standaard was mocht blijkbaar niet. Bij mij hakte dat er destijds ook flink in. Ik zie overeenkomsten met de dierenwereld. Dieren die niet bij de groep horen, of afwijkend gedrag vertonen, worden verjaagd of gedood. Rooie, dikke, poepchinees, brillejood, als je er niet standaard uitzag. Discriminatie lijkt dezelfde oorzaak te hebben. Pesters confronteren met wat ze met hun intolerantie aanrichten lijkt me beter dan ze uit wraak op te sluiten tussen andere daders. En als ze hardleers blijken te zijn, aan hun slachtoffer(s) een flinke boete laten betalen.

Oki Doki
Oki Doki2 dec. 2021 - 20:12

Het zou wel een signaal kunnen afgeven aan kinderen. De voorgenomen straffen lijken me wel wat aan de hoge kant. Maar er zijn wel kinderen die anderen willens en wetens de afgrond in jagen, die andere kinderen bewust tot zelfmoord aanzetten, dat dat strafbaar zou kunnen zijn daar kan ik me wel iets bij voorstellen.

1 Reactie
johannn2
johannn23 dec. 2021 - 14:48

Oki, Ik weet niet of dat allemaal wel zo bewust, zo willens en wetens is. Daar zijn het nl. deels onverantwoordelijke kinderen voor. Ik geloof niet dat die kinderen anderen bewúst tot zelfmoord aanzetten. Dat kunnen 'zelfs' volwassenen nauwelijkks overzien laat staan voorzien. Ze zijn hoogst waarschijnlijk enorm geschrokken van deze gevolgen. Daar zou op kunnen worden ingespeeld. Anders dan heb vernielen, zoals nu gebeurd, met een strafblad dat hen zo jong als ze zijn in de maatschappij nauwelijks meer een toekomst geven - behalve dan in de criminaliteit misschien. Als een staat alleen nog deze middelen - de botte bijl erin - overblijven, dan zegt dat meer over de staat dan over deze kinderen. Er zouden voor deze gevallen andere, mogelijk ook heel harde maar construcieve middelen moeten zijn. .

Thuiszitter
Thuiszitter2 dec. 2021 - 19:15

Minderjarigen straffen met gevangenisstraf van maximaal 3 jr. nou dat gaat hier niet lukken en begrijp de sanctie ook niet.

johannn2
johannn22 dec. 2021 - 18:21

Deze Franse plannen zijn een bewijs van onvermogen. Uit onmacht wordt de strafwet in stelling gebracht tegen wat toch echt kinderen zijn. Vóor de meerderjarigheid al uitgesloten van vele banen; een kapotte toekomst. Dat die toekomst voor de slachtoffers van pesten ook verpest is, is geen rechtvaardigin voor wraak, voor zelf ook kapot maken van kinderen. Kindermishandeling door de overheid. Kapot maken tegen kapot maken... .

Satya
Satya2 dec. 2021 - 16:51

Dan zouden ze zwarte Piet dus verbieden in Frankrijk. De grootste pester is Macron zelf, geef die maar levenslang. Volgens mij zijn er betere manieren om kinderen te straffen. Voorlichting en taakstraffen bv.

5 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 dec. 2021 - 17:25

Nee zwarte Piet is niet verboden in Frankrijk , die heet daar Père Fouettard

Hicito
Hicito2 dec. 2021 - 18:14

Welja, gaan we weer. Voorlichting en taakstraffen. Wellicht nog een kung fu cursus ergens. En het slachtoffer, oh wacht die is al beschadigd of nog erger dood. Ook mijn mening is zwart/wit net als de jouwe, maar een kind straffen begint bij de opvoeding die ze vaak niet gehad hebben. Wellicht kan de staat daar een rol van betekenis in hebben.

Satya
Satya2 dec. 2021 - 18:19

Griezel Het lijdt tot pestgedrag. Het lijkt mij als je pesten wilt bestraffen je de stereotypen die tot ernstig pestgedrag leiden ook verbiedt. Ben trouwens zelf tegen zo'n verbod, hoop dat mensen zelf verstandig worden. Zeg ook niet dat er altijd een racistische intentie is met zwarte Piet maar dat het tot ernstig pesten zorgt is een feit. Vandaag appjes gezien die dochter van een vriendin kreeg, dan begrijp ik niet hoe volwassenen niet voor verandering zijn.

Satya
Satya2 dec. 2021 - 18:22

De dochter van een vriendin kreeg van klasgenoten.

Satya
Satya2 dec. 2021 - 21:03

Hicito Want straffen werkt zo goed? Gooi kinderen van 14 in een heropvoedingsgesticht en ze komen er beter uit? Heb je een link waaruit blijkt dat dat werkt? Het is erg belangrijk dat kinderen inzien dat een foto in ondergoed of minder aan een vriendje dat ze dan erg lief vinden ook weleens tegen ze gebruikt kan worden. Die voorlichting kan voorkomen dat ze zelfmoord plegen, het pesten voorkomen. Taakstraffen voor 14 jarigen in een vroeg stadium lijken mij veel zinvoller en leerzamer dan foei gesprekjes en wachten tot het is geëscaleerd want vooraf straffen gaat natuurlijk niet.

stokely_i
stokely_i2 dec. 2021 - 16:05

Prachtig. Gooi het tuig de cel in,laat hun ouders opdraaien voor de boete,aangezien zij hun kinderen niet kunnen opvoeden.

2 Reacties
Satya
Satya2 dec. 2021 - 16:53

Want kinderen luisteren altijd naar hun ouders en karakters zijn wat ouders erin stoppen?

stokely_i
stokely_i3 dec. 2021 - 15:43

@satya Nope,maar het is in de eerste plaats aan ouders om hun kinderen op te voeden.jij als ouder moet je kind al bijbrengen dat pesten niet ok is. En lang voordat iemand zelfmoord pleegt moet het al duidelijk zijn dat er wordt gepest,en is er dus contact geweest met de ouders. (Bij voorkeur zeg ik laat de kids de boete betalen,maar dat komt toch neer op de ouders)

Haz
Haz2 dec. 2021 - 15:52

Als bewezen kan worden dat iemand stelselmatig wordt gepest (bewijs kan bijvoorbeeld a.d.h.v. getuigen of als het om online pestgedrag gaat is er vaak ook voldoende bewijs), dus zelfs na waarschuwingen, dan lijkt me een boete best gepast als één van de strafmiddelen, naast de straffen die al aanwezig zijn op school.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 dec. 2021 - 17:27

Dus kindjes van rijke ouders kunnen persten dat het een lieve lust is en die van arme ouders moeten in de ellende gestort worden.

Haz
Haz2 dec. 2021 - 18:53

Er staat toch naast de al bestaande strafmaatregelen? Wel goed lezen knul.

Paleocon
Paleocon2 dec. 2021 - 15:23

Wat een bizar voorstel! Sowieso om minderjarige hier celstraffen hiervoor op te leggen. Maar ook praktisch lijkt mij dit onuitvoerbaar. Wanneer is iets een geintje en wanneer is het pesten? Wij gaven elkaar op school allerlei bijnamen die voor een buitenstaander als pesterij zouden kunnen overkomen, maar het waren onze geuzennamen. En wat voor de ene onverdraaglijk is, is voor de ander een lachertje. Dus hoe definieer je dat pesten dan? Weer een doorgeschoten maatregel uit de ‘woke’-koker dus. Ben wel blij dat de Franse socialisten toch wat nuchterder zijn dan die hier in NL. Ik zie een partij als GL dit namelijk zo willen doorvoeren…

8 Reacties
Haz
Haz2 dec. 2021 - 15:48

Je weet toch wel wat pesten is? Als het gaat om jouw voorbeeld: als iemand het niet leuk vindt dat hij of zij op een bepaalde manier wordt genoemd, dat aangeeft, en anderen er alsnog mee doorgaan, dan is dat pesten.

Zandb
Zandb2 dec. 2021 - 16:11

Paleocon Wat een ongelooflijke kletspraat weer. Als je pesten niet kan definiëren, dan bestaat pesten niet.

Paleocon
Paleocon2 dec. 2021 - 17:10

Zandb 2 december 2021 at 17:11 Dat zeg ik toch helemaal niet? Natuurlijk wordt er gepest. Maar als je straffen wil kunnen opleggen, dan moet daar toch een wettelijke grondslag voor zijn?

Paleocon
Paleocon2 dec. 2021 - 17:15

Haz 2 december 2021 at 16:48 Dat is dus niet zo makkelijk. Is het pesten als je altijd als laatste bij trefbal wordt gekozen? Of als je niet wordt uitgenodigd op verjaardagsfeestjes? Of als niemand naast je wil zitten in de klas? En als andere kinderen roddelen over je? En zo ja (want dat is volgens mij pesten), hoe moet je dat bestraffen dan? De cel in omdat je iemand niet op je verjaardag wil hebben…? Of is pesten volgens jou alleen iemand uitschelden? Want dan is deze Franse wet natuurlijk totaal zinloos aangezien uitschelden misschien wel de minst erge vorm van pesten is…

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 dec. 2021 - 17:33

dan bestaat pesten inderdaad niet wat hij bedoelt is Is het de intentie van iemand om kwaad te doen ? En kun je dus iemand straffen die zich dus van geen kwaad bewust is? En dat is wat ie bedoeld met woke gedoe - wokers geven niet om intenties maar slechts om hun perceptie.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen2 dec. 2021 - 19:53

Allen, Uit de voorbeelden die Paleocon geeft blijkt dat het niet makkelijk af te bakenen zal zijn. Op zich is dat geen reden om het niet te proberen, aanranding heeft ook een grijs gebied en is toch als zedenmisdrijf in de wet opgenomen.

Satya
Satya2 dec. 2021 - 22:53

"En dat is wat ie bedoeld met woke gedoe – wokers geven niet om intenties maar slechts om hun perceptie." Als een exvriendje naaktfoto's van een exvriendinnetje gaat versturen is het doel enkel kwetsen. Volgens mij is het veel belangrijker om kinderen te laten beseffen dat ze nooit naaktfoto's moeten versturen. Daarnaast is het ook van belang te beseffen dat ze het vaak ook van volwassenen overnemen. Volgens mij hebben jullie geen idee wat woke betekent, waar het voor staat. Het zwamverhaal over geuzennamen slaat nergens op. Een kind dat met tranen in de ogen staat omdat ze de hele tijd zwarte piet wordt genoemd spreekt voor zich, de intenties zijn wel duidelijk bij pesten hoor.

Zandb
Zandb3 dec. 2021 - 13:12

Paleocon Dat zegt u wel, dat pesten niet te definiëren valt - en dus niet bestaat - en dat daarmee elke grondslag om dat strafbaar te stellen ontbreekt. Kees Prima uitgelegd. Satya Als Paleocon 'pesten' dan al moeilijk - in feite niet - te definiëren vindt, dan is het wel supervreemd, dat hij het begrip 'woke' maar als 'op één manier gedefinieerd' mogelijk acht. En in één adem door GL als niet serieus te nemen 'woket'.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 dec. 2021 - 15:15

En ik wil hier nog iets aan toevoegen. Scholen die zo ingericht zijn dat pesten zo ver kan komen zijn hier schuldig aan. Scholen zijn te groot waardoor pestgedrag onder de radar blijft en kinderen nummers zijn . Leg die gevangenisstraffen maar op aan de eikels die bedacht hebben dat je leerfabrieken moet hebben.

5 Reacties
Haz
Haz2 dec. 2021 - 15:54

Pestgedrag kan overal voorkomen, tegenwoordig voornamelijk online. Daar kan een school heel lastig achterkomen als alle kinderen hun mond houden inclusief de persoon die gepest wordt. Verder is kleine scholen / klassen natuurlijk makkelijk gezegd, maar niet haalbaar.

Zandb
Zandb2 dec. 2021 - 16:13

Griezel Ik ben het met je eens, dat hoe groter de school is, hoe meer mogelijkheden er zijn om te pesten. Maar mogelijkheden om te pesten zijn er altijd, zelfs als er geen scholen zouden bestaan.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 dec. 2021 - 17:24

Zand op een kleine school kan tijdig worden ingegrepen

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 dec. 2021 - 13:45

Griezel... Dan moeten ze dat wel doen! Daar schort het vaak ook aan. Maar ja, als ik zie hoe mensen al tegen de zorg aanschoppen momenteel, dan moet je niet vreemd opkijken als je kinderen de fout ingaan! Ik vraag me ook af of ouders nog wel aanspreekbaar zijn.

Zandb
Zandb4 dec. 2021 - 8:30

Griezel Dat zeg ik; op een grote school heb je meer mogelijkheden. Maar de ervaring leert helaas, dat pesten zich onttrekt aan de controle van hen die er misschien iets aan kunnen doen. Pesten gebeurt in het geniep en het slachtoffer kan geen kant op.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 dec. 2021 - 15:11

Als iemand die vroeger inelkaar geslagen is door een hele school en dus alles weet van gepest worden zeg ik "zijn die Fransen nu helemaal gek geworden" we hebben het hier over kinderen!