Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: optreden Rutte ‘kortzichtig, misleidend en rampzalig’

Natuurorganisaties maandag om tafel met Johan Remkes
Joop

Frankrijk wil extreemrechtse Grijze Wolven verbieden

  •  
03-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
mhp
De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin heeft verklaard dat de extreemrechtse beweging Grijze Wolven verboden moet worden. Darmanin noemt de internationaal opererende Turkse organisatie en daaraan gelieerde politieke partij MHP (Nationalistische Actiepartij) “een erg agressieve beweging”. Politico meldt dat woensdag een voorstel tot ontbinding zal worden ingediend. Het betekent, zo legt de minister uit, “dat de leiders niet meer kunnen samenkomen, samenkomsten kunnen uitroepen of namens hen acties organiseren, op straffe van een boete.
Leden van de Grijze Wolven hebben zich de afgelopen weken schuldig gemaakt aan straatterreur in verscheidene Franse steden. Bij demonstraties die uitdraaiden op geweld maakten zij ‘jacht’ op burgers van Armeense afkomst. Inzet van de confrontaties is de oorlog tussen Armenië en de Turkse bondgenoot Azerbeidzjan.
Geen video? Klik hier
Afgelopen week werd ook een herdenkingsmonument voor de Armeense genocide nabij Lyon beklad met slogans die verwezen naar de Grijze Wolven en de Turkse president Erdogan. Dat laatste is opvallend omdat Erdogan zelf niet tot die politieke beweging behoort. De president zoekt wel de confrontatie met Frankrijk en riep onder andere op tot een boycot van Franse producten omdat Parijs na de nieuwste terreurdaden over wil gaan tot het weren van imams die ingevlogen worden uit islamitische landen.
De Grijze Wolven zijn de paramilitaire tak van de MHP. De geheimzinnige beweging is ook in Nederland actief. De VRT meldt :
"In de jaren 60 en 70 hakten knokploegen van de MHP ook in op linkse groepen en vakbonden in Turkije, nadien vochten leden van de groep met Azerbeidzjan in Nagorno-Karabach, met de Tsjetsjenen tegen Rusland (alhoewel dat geen Turken zijn) en meer recent zouden “vrijwilligers” ook actief zijn geweest bij de aanval op de Koerden in Syrië. Ook andersdenkende Turken zijn vaak het slachtoffer tot in de “diaspora” in Europa toe. In België kwam burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir tot in zijn eigen partij de PS in opspraak na een ontmoeting met leden van de MHP. Vorig jaar zette de Limburgse CD&V een kandidaat van Turkse afkomst uit de partij nadat die sympathie had geuit voor de MHP en de Grijze Wolven."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (55)

michellekepen
michellekepen5 nov. 2020 - 6:24

Bekend met 'Doorbraak'? Die plaatsten het volgende artiklel: "Tegen een verbod op Turkse fascistische organisaties, voor een volledige subsidiestop!" Een verbod zou betekenen dat de leiders niet meer kunnen samenkomen, samenkomsten kunnen uitroepen of namens de Grijze Wolven acties kunnen organiseren, op straffe van een boete. Waarom Doorbraak toch tegen zo'n verbod is? Lees de argumentatie: "Wanneer de staat eenmaal begint met organisaties te verbieden, dan komen linkse ook snel aan de beurt, en zoals altijd in grotere getale" Ik vraag me nu af, wat zou het standpunt van GroenLinks zijn in deze?

1 Reactie
Zandb
Zandb5 nov. 2020 - 7:33

michel Ik heb geen idee hoe andere mensen er voer denken maar wanneer er voldoende bewijs is voor het feit dat bv een organisatie de wet overtreedt, dan valt er weinig meer te doen, dan dat de rechter de wet(ten) toepast. Er tegen zijn dat organisaties aangepakt moeten worden, wanneer ze de wet overtreden, lijkt me idioot. Aan de andere kant kunt u ook wel bedenken, dat 'bewijzen' gefabriceerd kunnen worden. De DDR was daar een meester is. Dus enige zorg op dat punt, vind ik wel terecht. Maar om die zorg dan puur tot 'linkse organisaties' te beperken, door enge organisaties maar voor lief nemen, omdat het jouw club (hoe netjes is die dan?) kan schade, dat is onverantwoord.

wesley4
wesley43 nov. 2020 - 19:32

Mijn moeder ging vroeger met een zelf verklaarde grijze wolf uit Eindhoven. Hij en zijn familie noemde de grijzen wolven zelf altijd gewoon turkse mafia. 1 broer was de bommen legger zei hij zelf de ander broer was de beveiliger ik heb niet mee gekregen wie de don dan was ik was 12 jaar toen. Dus ik vind het wel een goed stap dat deze club verboden word zouden ze ook in Nederland moeten doen. Ik woon niet meer in die omgeving omdat mijn moeder het waagde om het uit te maken (toen hij in turkije trouwde met een ander vrouw om wat huizen in het oosten van turkije te bemachtigen). Ik heb nu een ander achternaam en woon in het noorden. was een heftige periode daar na. ik weet ondertussen dat de desbetreffende man door is vermoord is door wat Joegoslaven dat las ik jaren later in een dagblad. Voor mij is grijzen wolven dus eigenlijk gewoon turkse mafia

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...3 nov. 2020 - 18:44

Prima, in Nederland ook deze enge club met militaristische trekjes subiet verbieden. Toch wonderlijk dat er linksmensen zijn die geen probleem lijken te hebben met fanatisch nationalisme wanneer het om minderheden gaat.

Ryan2
Ryan23 nov. 2020 - 17:16

Prima, alle extreem rechtse clubjes in heel Europa vervolgen. Niet alleen verbieden. Overigens is het Turkse nationalisme iets wat er van kleins af aan ingehamerd wordt. Vooral op het onderontwikkelde platteland. Er wordt de bevolking heel wat voorgelogen. Het onderwijs is ook behoorlijk van invloed. Indoctrinatie is daar normaal. Onder dit regime hebben intellectuelen geen kans. Er is weinig hoop op de toekomst.

3 Reacties
MaxMax2
MaxMax23 nov. 2020 - 17:34

Het liefst alles verbieden wat 'extreem-' is.

jandebakker
jandebakker3 nov. 2020 - 20:14

@MaxMax Het liefst alles verbieden wat ‘extreem-‘ is. is dat niet wat te extreem? ;)

Hakkepuf
Hakkepuf4 nov. 2020 - 9:10

Zullen we Marxistische clubjes ook niet eens gaan vervolgen en verbieden? Die zijn ook niet altijd even lief. Dan niet het beruchte 'vormfoutjes' zoals we in de jaren '80 gezien hebben. Toen zorgde de eveneens Marxistische Officier van Justitie er voor dat er expres een fout in de aanklacht kwam te staan, de advocaat inseinde en de rechter niets anders kon geven dan vrijspraak. Militante krakersclubs en RaRa hebben daar stevig van geprofiteerd.

Thuru
Thuru3 nov. 2020 - 16:57

Prima om grijze wolven te verbieden lijkt me.

Sailor2
Sailor23 nov. 2020 - 15:30

Weer een wolf minder beschermd. Gaat goed.

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 nov. 2020 - 13:48

Het wordt tijd dat er een Franse leider opstaat die voor het oplossen van problemen in eigen land gaat kijken at er fout gaat. Ik denk een beetje hetzelfde als in de US, de wereld verandert, en dat maakt de conservatieven nerveus, en bereid om iedere buitenlander daarop aan te spreken.

5 Reacties
axetothehead
axetothehead3 nov. 2020 - 14:31

Dat doet deze Franse leider toch..

Tigranes
Tigranes3 nov. 2020 - 14:44

Aha de Chamberlain methode! Heeft altijd goed gewerkt in het verleden. Of wil je nou beweren dat de "(insert country) First" tactiek toch zo z'n voordelen heeft?

Buitenstaander
Buitenstaander3 nov. 2020 - 14:57

@kick Grijze wolven = iedere buitenlander.... huh? Uw wereld steekt wel erg generalistich simplistisch in elkaar . Tijd dat ook Stokkickhuysen ook eens opstaat.

White Knight
White Knight3 nov. 2020 - 15:14

Dus dat de Grijze Wolven straatterreur uitoefenen en dat er aanslagen door moslims aan de orde van de dag zijn, komt doordat de conservatieven nerveus zijn?

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 nov. 2020 - 18:30

@Norm je hebt gelijk, les Loupes Grises, zoals ze in Frankrijk door het leven gaan is 100% Frans. @Axe Grinnik White flight 'Dus dat de Grijze Wolven straatterreur uitoefenen en dat er aanslagen door moslims aan de orde van de dag zijn, komt doordat de conservatieven nerveus zijn?' Thanks Dr Bibber, you made my point.

Tante Truus
Tante Truus3 nov. 2020 - 13:18

"Frankrijk wil extreemrechtse Grijze Wolven verbieden" Hadden ze al tientallen jaren eerder moeten doen.....

Mokker
Mokker3 nov. 2020 - 12:34

Blijft toch eigenaardig, dat je als extreme nationalist er voor kiest in een ander land te gaan wonen dan het land waar je zo gewelddadig enthousiast over bent.

Daniel Blank
Daniel Blank3 nov. 2020 - 12:27

Blijft toch bijzonder, dat veel mensen met een Turkse achtergrond weelderig met hun vlag zwaaien. Dit ook dragen op jassen, in auto's. Als ik dat met de Nederlandse driekleur zou dan, zou men mij (waarschijnlijk terecht) in de hoek zetten van extreemrechts. Lange tijd was kritiek bijna verboden op groeperingen als Grijze Wolven. Die ook optraden tegen Koerden die in Nederland wonen. Blijft toch lastig mensen met een dubbele loyaliteit, die zich zo sterk verbonden blijven voelen met Turkije. Als wij nu alle normen en waarden van dat land zouden delen, was er nog weinig aan de hand.

3 Reacties
rvb2
rvb23 nov. 2020 - 15:11

een dubbele loyaliteit, en meestal nog veelvoudiger heeft iedereen. Naar moeder, vader, zoon, dochter, hockeyclub, biljartclub, stad, land of EU. Juist het hebben van een enkelvoudige loyaliteit is de uitzondering.

GoudenBergen
GoudenBergen3 nov. 2020 - 23:05

@rvb Ik begrijp ook wel dat het voor sommigen heel moeilijk is om kritiek te hebben op IS, Syrië-gangers, islamitische terroristen, Grijze Wolven, jihadisten etc. Je speelt daarmee immers Wilders en Baudet in de kaart.

Zandb
Zandb4 nov. 2020 - 7:31

Daniel, Z_edje, Gouden Bergen Kritiek hebben op meer dan een loyaliteit is echt wel mogelijk. rvb Stelt alleen dát het hebben van meer loyaliteiten niet zo vreemd is. Wanneer mensen een andere loyaliteit tonen dan je lief is, dan kun je dat een probleem vinden. Maar mensen die hun loyaliteit in overeenstemming met wet- en regelgeving tonen, daar kun je weinig anders tegen doen dan goed onderbouwd bekritiseren, hoe groot je dat probleem ook vind. Of hoe bijzonder (verontrustend is een beter woord, vind ik)) je het vindt, dat Nederlanders met Turkse vlaggen zwaaien; het Turkije onder Erdogan vind ik geen voorbeeld van een democratie waar ik trots op zou zijn. Ter verdediging van sommigen zou je kunnen aanvoeren, dat NIET je Turkse loyaliteit tonen heel erg gevaarlijk kan zijn.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 nov. 2020 - 11:53

pas maar op - uiteindelijk wordt ook jouw club verboden

4 Reacties
axetothehead
axetothehead3 nov. 2020 - 14:16

Wat zou jij dan doen met de Grijze wolven? Subsidie geven?

Buitenstaander
Buitenstaander3 nov. 2020 - 15:00

@Griezel Beter gewoon iedereen z'n gang laten gaan he? Oh wacht; behalve extreem rechts, zo kennen we de wegkijker weer...

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 nov. 2020 - 11:56

Ik ben mijn lijstje nog eens nagegaan, maar ik heb voorlopig weinig te vrezen.

sjaak5
sjaak53 nov. 2020 - 11:37

Wanneer enkele leden van de Grijze wolven zich schuldig maken aan straatterreur dan dient de rechter deze leden te veroordelen. Die leden zijn namelijk geen Grijze wolven maar extremistische Grijze wolven. Dit kan en mag nooit afgewenteld worden op de vredelievende Grijze wolven. Mijn buurman is een vredelievende Grijze wolf en staat altijd voor iedereen klaar.

14 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens3 nov. 2020 - 12:03

@ sjaak Jij schrijft: Dit kan en mag nooit afgewenteld worden op de vredelievende Grijze wolven. Dit soort bewegingen wordt niet vervolgd omdat alle leden geweld plegen. Dit soort verenigingen worden verboden vanwege de ideologie die zij uitdragen. Of zij wel of niet individueel gewelddadig zijn doet er niet toe. Het is vergelijkbaar met het lidmaatschap van een criminele organisatie. https://maxius.nl/wetboek-van-strafrecht/artikel140 Ook daar is het doel van de organisatie van belang niet dat van individuele leden. Jouw buurman wordt dus niet vervolgd maar hij zal een andere hobby moeten zoeken. Het FvD is wellicht een optie.

rupsje2
rupsje23 nov. 2020 - 12:06

Er zijn ook wel motor clubs verboden (of die wil men verbieden ivm criminaliteit) die ook ongetwijfeld heel veel aardige leden hebben. Zou U dit ook zeggen van een rechts extremistische nazi club (hebben ook vast aardige leden)

Paul250371
Paul2503713 nov. 2020 - 12:13

Kan je vredelievend zijn en gelijktijdig een extreem rechtse fascistische organisatie aanhangen. Zou jouw buurman ook klaar zijn voor zijn Armeense of linkse buurman? Denk het niet.

Wappie Kappie
Wappie Kappie3 nov. 2020 - 12:37

Wikipedia: "De Grijze Wolven (Turks: Ülkü Ocakları, officieel Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültur Vakfı (Idealistische Haarden Educatie en Cultuur Stichting)) is een nationalistische Turkse (jongeren)organisatie en geldt als de jeugdvereniging van de Partij van de Nationalistische Beweging.[4] Naast dat de officiële organisatie een strikte hiërarchie kent, kent de organisatie ook talloze sympathisanten die uit naam van hun ideologie acties plegen. In het Westen staat de groepering bekend als de Grijze Wolven en als een fascistische en racistische beweging en is in het verleden namens, dan wel via de Turkse staat, leger of maffioze organisaties betrokken geweest bij liquidaties en aanslagen op andersdenkenden en leden van linkse groeperingen.[5][6] Naast de extreemrechtse signatuur worden de Grijze Wolven ook als panturkistisch en neofascistisch[7] gezien." Als de organisatie nationalistisch, fascistische en racistische fundamenten kent, dan is het terecht dat het verboden wordt. Toch? Dat vinden we toch ook van soortgelijke organisaties op Europese bodem? Het klinkt voor mij als een Turkse versie van het nazisme.

LaBou
LaBou 3 nov. 2020 - 12:41

Dit is wat je kan noemen: BS.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!3 nov. 2020 - 12:43

Criminele motorbendes worden terecht verboden. Lullig voor het lid dat gewoon toertochtjes wil maken en niet deelneemt aan de criminele activiteiten, maar terecht. Andere criminele organisaties moeten ook verboden worden. Als de grijze wolven niet aan de hier geldende wet willen voldoen is het terecht. Lullig voor je vredelievende buurman, maar terecht. Het is niet zo dat je buurman de gevangenis in moet en hij kan nog steeds voor iedereen klaarstaan. Je buurman en jij zouden je alleen moeten afvragen waarom hij lid wil zijn van een racistische en fascistische beweging die betrokken is geweest bij liquidaties en aanslagen op andersdenkenden en leden van linkse groeperingen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Grijze_Wolven

Hank Nozemans
Hank Nozemans3 nov. 2020 - 12:50

Ja, en mijn opa had een hele aardige NSB'er als buurman......

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas3 nov. 2020 - 12:55

Zo is het ;) Zolang de partijleider niet aanspoort tot geweld of mensen op grond van religie of etniciteit discrimineert moet deze partij gewoon toegestaan zijn. Ik kan u garanderen dat de huidige partijleider van de MHP Bahceli dit niet doet! Is deze man nationalistisch, ja dat is hij zeker.

Arie Gans
Arie Gans3 nov. 2020 - 13:28

Zouden we in uw reactie Grijze Wolven ook kunnen vervangen door Hell's Angels?

sjaak5
sjaak53 nov. 2020 - 16:11

Arie gans@ Dus clubjes, waarvan de leiders oproepen tot geweld en zelfs in de statuten staat dat geweld gerechtvaardigd is en clubleden geweld gebruiken, moeten verboden worden? Dan weet ik er nog wel 1.

DaanOuwens
DaanOuwens3 nov. 2020 - 17:51

@ sjaak Jij schrijft: Dus clubjes, waarvan de leiders oproepen tot geweld en zelfs in de statuten staat dat geweld gerechtvaardigd is en clubleden geweld gebruiken, moeten verboden worden? Heel goed. Mooi dat deze leemte in jouw kennis weer gedicht is. Als je clubjes kent die dat ook doen kan je dat melden bij: https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen

sjaak5
sjaak53 nov. 2020 - 18:50

@Daan Want als aanhangers van een religie/ideologie constant aanslagen plegen dan wordt er alleen wat tegen ondernomen als iemand aangifte doet? De leemte in jouw kennis is niet meer te dichten

DaanOuwens
DaanOuwens3 nov. 2020 - 19:58

@ Tamer Aslantas Jij schrijft: Is deze man nationalistisch, ja dat is hij zeker. Dus discrimineert hij. Is inherent aan nationalisme. Maar ik schrijf natuurlijk niets nieuws op voor je.

DaanOuwens
DaanOuwens3 nov. 2020 - 21:03

@ sjaak Jij schrijft: De leemte in jouw kennis is niet meer te dichten Valt mee heb jij nu weer gedaan. Ik wist nog niet dat jij van mening was dat iedere moslim een terrorist is. Ik kan ook niet iedere rechts extremist bij zijn nickname herkennen. Maar nu is dat weer duidelijk.

RaymondenJoop
RaymondenJoop3 nov. 2020 - 11:35

We komen langzaam tot het besef dat vrijheid meningsuiting en vrijheid van godsdienst niet samengaan als he extremen de vrije hand geeft. De samenleving met haar normen en waarden zou centraal moeten staan. Technische middelen genoeg om te achterhalen wie de kwaadwillenden zijn, maak daar gebruik van Nu koersen we af op het ene facisme of het andere facisme, dat schiet niet op.

AlleenSamen
AlleenSamen3 nov. 2020 - 11:23

Helemaal prima. Al dat soort dubieuze clubs gewoon verbieden. Als ze zo graag extreem nationalistisch willen zijn doen ze dat toch echt maar in het land waar ze zo trots op zijn. Hoeven ze Europese landen niet verder mee te vernielen of beschadigen. Voegt niets positiefs toe. In tegenstelling tot de Turken hebben wij wel iets geleerd van de wereldoorlogen en het nationalisme wat daarbij een drijvende kracht was.

11 Reacties
Tamer Aslantas
Tamer Aslantas3 nov. 2020 - 12:59

Ah, u bent het er dus wel mee eens dat de 1e en 2e wereldoorlog niks met religie te maken hadden. Het is eigenlijk altijd al een strijd geweest tussen goed en kwaad. Zo zal de 3e wereldoorlog ook zijn die onvermijdelijk gaat komen. "In tegenstelling tot de Turken hebben wij wel iets geleerd van de wereldoorlogen en het nationalisme wat daarbij een drijvende kracht was." Armenen en Grieken zijn niet nationalistisch hoor, neeee, hoe komt u daar bij..

LBNB
LBNB3 nov. 2020 - 13:20

@alleensamen Ja inderdaad, prima. Ik vind het vooral belachelijk om te zien hoe erg Turken nog betrokken zijn bij hun eigen land. Velen van hen leven in Nederland, maar zijn met hun hart in Turkije. Dit wordt dan vaak 'trots' genoemd, maar wanneer een Nederlander met een Nederlandse vlag rondzwaait is het meteen een nationalist of racist.

vdbemt
vdbemt3 nov. 2020 - 13:26

"In tegenstelling tot de Turken hebben wij wel iets geleerd van de wereldoorlogen en het nationalisme wat daarbij een drijvende kracht was." Sorry? PVV, FvD !!!!!! En zelfs onder de VVD en CDA zit er zulk volk.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!3 nov. 2020 - 13:44

VdBemt, Helemaal prima. Al dat soort dubieuze clubs gewoon verbieden. Als ze zo graag extreem nationalistisch willen zijn doen ze dat toch echt maar in het land waar ze zo trots op zijn. Hoeven ze Europese landen niet verder mee te vernielen of beschadigen Kunt u mij uitleggen in welk land buiten Nederland de PVV/FvD invloed wil uitoefenen?

axetothehead
axetothehead3 nov. 2020 - 13:58

@vdbemt Wat voor soort volk?

vdbemt
vdbemt3 nov. 2020 - 15:01

@axetothehead. Het slaat terug op “In tegenstelling tot de Turken hebben wij wel iets geleerd van de wereldoorlogen en het nationalisme wat daarbij een drijvende kracht was.” Dus: wat voor volk? Volk dat NIET iets geleerd heeft van de wereldoorlogen en het nationalisme wat daarbij een drijvende kracht was.

Buitenstaander
Buitenstaander3 nov. 2020 - 15:02

@vdbemt idd helaas wel, maar wellicht is er ook een onderscheid tussen nationalistisch of gewoon trots zijn op je land? of mag dat ook niet...?

vdbemt
vdbemt3 nov. 2020 - 15:06

@2e kans. Het is al erg genoeg dat ze hier invloed hebben. Met hun 'grenzen dicht' en weerzin voor 'homeopathische volksverdunning'. Zowel Wilders als Baudet hebben toch goede internationale contacten met fascistoïde voorlopers.

AlleenSamen
AlleenSamen3 nov. 2020 - 16:58

@ de mensen die met PVV/FVD aan komen zetten: 1. Dat is een whataboutism, het gaat hier over Grijze Wolven, in Frankrijk. 2. Ik vind niet dat je zomaar politieke partijen kan verbieden, al is het eenmanspartije van Wilders wel erg raar..... 3. Vind wel dat extreem rechts harder aangepakt mag worden. In andere opzichten. Vanwege dezelfde reden dat ik wil dat islamitische extremisten aangepakt worden.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!3 nov. 2020 - 18:44

VdBemt, @2e kans. Het is al erg genoeg dat ze hier invloed hebben. Met hun ‘grenzen dicht’ en weerzin voor ‘homeopathische volksverdunning’. Zowel Wilders als Baudet hebben toch goede internationale contacten met fascistoïde voorlopers. Dat snap ik en ik begrijp je mening. Maar dit is heel wat anders dan wat je om 14:26 zei.

GoudenBergen
GoudenBergen3 nov. 2020 - 23:18

@Tamer In 1915-16 zijn de Turken er bijna in geslaagd het Armeense volk uit te roeien. De Armeense genocide wordt wel de eerste genocide van de 20e eeuw genoemd, een soort voorspel van de Holocaust. Het is treurig en veelbetekenend dat de woede van de Grijze Fascisten zich uitgerekend richt tegen Armeense genocidemonumenten. Het Armeense volk heeft nu een eigen staat, maar ook nu hebben ze geen rust en moeten ze zich weer verdedigen tegen de door Turkije gesteunde Azeri's. Grieken, Armeniërs en Koerden woonden als millennia in het Midden-Oosten. toen kwamen rond het jaar 1000 de Turken uit Midden-Azië en begon de onderdrukking.