© cc-foto: Let Ideas Compete
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian waarschuwt de EU voor het dreigende gevaar van een "zeer ernstige" wereldwijde voedselcrisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Zowel Rusland als Oekraïne zijn immense graanleveranciers. Alleen al de helft van alle graanimport in Afrika is afkomstig uit deze twee landen. Voedselprijzen zijn wereldwijd al aan het stijgen als gevolg van het conflict. De export uit Oekraïne is na de invasie en de de aanvallen op havensteden aan de Zwarte Zee stil komen te liggen. Het is ernstig de vraag of de boeren van het land dit jaar in staat zullen zijn te oogsten, schrijft de Europese politieke nieuwssite Politico. Daarnaast heeft Rusland een verbod op de export van graan ingesteld. Poetin zet voedsel daarmee in als wapen in zijn oorlog. Vooral arme landen zullen er door getroffen worden maar ook China, India en Turkije zijn er zeer afhankelijk van.
"We moeten snel optreden in deze nieuwe situatie," verklaarde Le Drian maandag vooraf aan de top van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten in Brussel. "Het zijn niet de sancties die de problemen veroorzaken, het is de oorlog," verduidelijkte hij, "want er zijn geen sancties tegen voedselhandel. Het is de oorlog die steeds problematischer wordt en dat kan morgen het risico van hongersnood met zich meebrengen." Oekraïne levert 11,5 procent van de wereldwijde graanproductie, Rusland 16,8 procent.
Deutsche Welle, de internationale nieuwssite van de Duitse publieke omroep, verzekert dat de wereldwijde graanproductie voldoende is om iedereen te voeden. Het slechte nieuws is wel dat de prijzen ervan steeds meer stijgen en dat het graan niet overal groeit waar het nodig is. Veel landen vrezen hongersnood en voedselrellen. Die laatste kunnen politieke aardverschuivingen in gang zetten. De Arabische Lente bijvoorbeeld ontsprong mede als gevolg van hoge broodprijzen.
De graansilo's van de Europese Unie zijn goed gevuld maar dat is in vergelijking met de rest van de wereld uitzonderlijk. De Unie is ooit mede opgericht om hongersnood in Europa voor eens en altijd te voorkomen. Andere landen beschikken amper nog over voedselvoorraden. Dat maakt het ook onmogelijk om uit te wijken naar alternatieven, legt een woordvoerder van Welthungerhilfe uit.
Al Jazeera meldt dat in Indonesië een tekort aan noedels aan het ontstaan is. Waar dat precies door veroorzaakt wordt, is nog niet helemaal duidelijk maar er wordt een verband vermoed met de oorlog.
In Bangladesh zijn de prijzen voor plantaardige olie met 42 procent gestegen, graan met 39 procent. Landen die zwaar afhankelijk zijn van - voorheen goedkoop - Russisch graan hebben vaak te weinig geïnvesteerd in de eigen productiecapaciteit. Martin Häusling, europarlementariër voor de Groenen, stelt dat de EU arme landen te hulp moet schieten door graan te leveren. "De EU heeft een zelfvoorzienend niveau van boven de 100 procent op veel gebieden van agrarische productie en is een netto-exporteur. Brood kan misschien hier iets duurder worden maar elders zullen mensen sterven zonder voldoende voedsel." Op YouTube, de onuitputtelijke bron voor de verspreiding van paniekverhalen, wemelt het inmiddels van de complotvideo's over voedseltekorten. Honger kan de nieuwe voedingsbodem voor wappies worden.
In Nederland wordt de voedselproductie bedreigd door de hoge gasprijzen, meldt het AD. Veertig procent van de glastuinbouwers zou overwegen te stoppen als er geen hulp van de overheid komt. "Als gevolg van de Oekraïnecrisis schieten de prijzen van gas door het dak. Tegelijkertijd staan de prijzen onder druk doordat een deel van de vraag is weggevallen. De export naar Rusland en Oekraïne is volledig opgedroogd, waardoor bloemenkwekers deze exportwaar nu ook op de Nederlandse markt verkopen."
Saillant is dat de glastuinders die hun bedrijf hebben verduurzaamd de dans ontspringen. De krant spreekt met Rob Baan, de eigenaar van Koppert Cress: "Twaalf jaar geleden werd hij nog voor gek verklaard en weggezet als een geitenwollensokkentype, maar nu is hij spekkoper. ,,Ik had twaalf jaar geleden zoiets van dit moet anders. Cressen, waaronder tuinkers, zijn een luxe product, daar hoort geen fossiele energie bij. Ik gooide het roer om, omdat ik het echt wilde.” Baan heeft nu - in tegenstelling tot veel collega’s - geen centje pijn: zijn cressenkwekerij is voor nagenoeg 100 procent duurzaam (‘alleen de verpakking niet’). Hij heeft geen gas nodig, omdat warmte uit de kas in de grond wordt opgeslagen. Die warmte wordt vervolgens in de wintermaanden naar boven gehaald en de kas in gepompt. ,,Dit is nu de meest duurzame kas ter wereld”, zegt hij."
cc-foto: Let Ideas Compete
Meer over:
europese unie, voedsel, oorlog in oekraïne, nieuws, fossiele energie, duurzaamheid, landbouw, voedselcrisisVandaag in de nrc stuk van oprichter van Foodlog over het onderwerp Verhoging voedselprijzen is paniekzaaierij -. Iets wat ik op mijn boerenklompen al zo'n beetje had aangevoeld. Er zijn nog genoeg voorraden, zegt hij, en ook overal op de wereld voldoende akkers waarop produktie fors kan worden verhoogd. Maar dat kan de populistische paniekzaaierij niet afdoende indammen, vreest hij, dus forse prijsverhogingen binnenkort. beteknt voor Afrika laatste zetje voor onstuitbare volksverhuizingen richting Europa. Hij heeft het ook over een onbestuurbaar wordende westerse samenleving. Ik vrees dat hij gelijk heeft
Het is wel fijn dat we in een mondiale wereld leven waardoor we verleerd zijn om voor onszelf te zorgen en dat geldt voor heel veel landen. En die hoge gasprijzen? Ach, de energie bedrijven hebben er alweer voor gezorgd dat hun winsten veilig gesteld zijn door hun voorraden die ze goedkoop hebben ingeslagen meteen alweer duur te verkopen, dus die zullen geen pijn gaan lijden. Linksom/rechtsom betalen wij het wel. De prijzen worden stukken hoger en als de regering in gaat springen, dan komt de regering tekort en worden de belastingen weer hoger. Want al betalen we al belasting voor slechtere tijden, als deze komen moeten we er nog een keer voor gaan betalen.
Al die landen (Egypte, Turkije, Libanon, Benin) die voor 50% of nog meer afhankelijk zijn geworden van Ukraiens en Russisch of Canadees graan, konden zichzelf tot vrij kort geleden zelf bedruipen, met eigen soorten graan (teff, sorgum, gierst) of andere staples, dat hebben ze opgegeven omdat er iets goedkopers of gesubsidieerders op de markt verscheen, ongeveer zelfde wat NL deed dus met andere goederen, OK. Dat straft zich nu dus af, het hemd is nader dan de rok, hoe ver zijn we daar met zijn allen langzamerhand van verwijderd geraakt? Laat het een rood licht zjn, voor de toekomst, opletten jongens, dat was echt al te makkelijk, de bakens dienen verzet.....
China koopt Afrikaanse granen op als veevoer. De WUR ziet/zag mogelijkheden om sorghum snijmaïs te laten vervangen. Ook weer veevoer helaas.
Graanrellen zijn niet uitgesloten. Langere aanvoerroutes (Canada??) zijn ook niet gunstig voor de prijzen.
Die energieneutrale cressen zijn natuurlijk heel leuk als toefje op de taart maar echt eten is het niet. De meeste mensen op deze wereld zijn vooral afhankelijk van zogenaamde 'staple foods' en daar is nou eenmaal veel ruimte voor nodig en deze worden niet in kassen verbouwd.
Als de glastuinbouwers stoppen veroorzaakt dat in Nederland echt geen voedselcrisis. We kunnen dan geen aardbeien in de winter eten, bloemen kopen of andere soorten die niet in de winter horen. Als we dat al een voedselcrisis noemen dan is het erg gesteld met ons. Het is een uitstekend moment om maar gewoon te stoppen met de gasverslindende glastuinbouw en weer seizoensproducten te gaan eten uit de regio. Dierlijke productie sterk verminderen en weer meer plantaardige productie in de landbouw. De oplossingen zijn echt niet zo ingewikkeld.
Nederland kan zelfs zelfvoorzienend zijn volgens deskundigen van de WUR. Maar het dieet zou er dan wel heel anders uit moeten zien maar zeker niet minder gezond. Vergeet in ieder geval de koffie thee en chocola.
Zelfvoorzienend en zelfvoorzienend is twee,Ddanielle, zelfs primitieve samenlevingen duizenden jaren geleden hadden handel van ver weg voor zout of verfstof, dat beetje koffie en cacao hoeft er echt niet onder te lijden, de bergen soja en ander veevoer (vroeger gewoon in eigen land geteeld, voederbiet etc, maar nu opgegeven uit genakzucht of economische motieven) om hier dieren te fokken die we dan als vlees of ei of kaas weer exporteren is een ander verhaal.
Wat mij betreft mogen we ook importeren maar het wordt tijd dat we ophouden met de kippen-/varkensstal van de wereld te spelen.
Ook in veel andere landen w.o. Frankrijk en Canada wordt veel meer graan geproduceerd dan er geconsumeerd wordt. Meer dan de helft wordt gebruikt als veevoeder. Het versneld déintensiveren van de veehouderij zou dus een mes zijn dat nu aan vier kanten snijdt.
Voor deze ramp had directeur CLM Wouter vd Weijden al op 5 Mrt gewaarschuwd in de VK - Poetin mikt op een graankartel -.Zullen er mensen sterven in Egypte en Afrikaanse en Midden Oosten landen omdat graan daar schaarser wordt(door minder import, minder voorraden) dus duurder? Ik denk eerder dat ze veel minder gaan overhouden voor andere en leukere dingen, want op brood bezuinig je niet. In oorlogssituaties is dat anders, dan stokt de toevoer, zoals we in Kiev en andere steden kunnen verwachten. We zullen zien.
Egypte is een agrarisch land, waar circa 50% van de bevolking werkzaam is in de sector maar toch totaal niet in staat om in de eigen voedselbehoefte te voorzien. O.a. omdat er te weinig landbouwgrond is. Om voedsel te kunnen kopen zijn andere bronnen van inkomsten nodig. Als de huidige trend in de bevolkingsgroei voortzet wonen er in 2030 150 miljoen vooral doodarme mensen.
Een groot deel van de huidige prijs stijging komt door het plotselinge hamsteren door partijen om de vraag zeker te stellen en om extra te verdienen aan de gestegen prijzen. Er zal nog steeds veel graan uit de Ukranie komen, de boeren daar zaaien op dit moment lekker door. Het grootste probleem: dat durven ze niet meer 's nachts te doen - en dat is nodig om dat het enorme oppervlaktes betreft - want dan zijn ze een schietschijf voor de Russen. Dus: een internationaal zaai programma opzetten, graan ipv andere gewassen. Helaas betreft het hier dan oa zomertarwe, die minder vol en minder opbrengt per m2 als de 'traditionele' granen die voor de winter zijn gepland. Dus: als ee malle gaan zaaien en proberen speculatie tegen te gaan, dan zal dat niet leiden tot een enorme voedselcrisis. Laten we eens kijken hoe slagvaardig de EU en bijvoorbeeld de VN kunnen zijn.....
Dat is dus wat Dick Veerman van Foodlog.nl ook voorstelt, en waarbij hij erop hamert dat dat ter zake kundigen dienen te zijn, een landbouwcommissaris voor Europa met team, en niet weer die eeuwige paniekzaaiende politici
Dit is een testreactie. De afgelopen week heb ik een keer of 5 á 6 gereageerd op reacties van anderen. De verzending ervan werd telkens door de site bevestigd met de gebruikelijke melding dat het even kan duren voordat de reactie zichtbaar zal zijn. Maar geen van mijn reacties is geplaatst. Kan me niet voorstellen dat ze niet door de moderatie zijn heen gekomen vanwege schending van de huisregels van Joop. Wat is er aan de hand? Werkt de nieuwe site nog steeds niet optimaal? Ik ben benieuwd of deze reactie er nu wel doorheen komt.
Ik heb reacties geplaatst die niet gepubliceerd worden. Geen gekke dingen die de redactie zou afkeuren. De nieuwe site werkt inderdaad nog niet lekker.
Satya had onlangs hetzelfde (5 nette reacties geweigerd). Commentaar Redactie Joop: Wil je ons mailen op redactie@joop.nl welke reacties niet doorkomen. Dank!
Ik heb hetzelfde probleem en soms werkt de knop "reactie plaatsen'' ook niet.
De site werkt gewoon slecht. Ook wanneer een reactie niet door de moderatie komt moet daar een mededeling van verschijnen.
@nDialectics Dank voor de reactie. "Satya had onlangs hetzelfde (5 nette reacties geweigerd)" "Hetzelfe", met dien verstande dan dat in het geval van de reacties van Satya er, in plaat daarvan, een bericht van Joop stond met de mededeling, zichtbaar voor iedereen, dat de reactie van Satya geweigerd was vanwege schending van de huisregels. Bij mijn niet geplaatste reacties stond er niets vermeld. Waardoor ik vermoed dat mijn reacties helemaal niet zijn aangekomen... verdwenen, opgelost in het digitale niets, zoekgeraakt in een of andere clout. Zo iets. "Commentaar Redactie Joop: Wil je ons mailen op redactie@joop.nl welke reacties niet doorkomen" Wordt hiermee specifiek bedoeld nieuwe reacties voor iedereen? Of is het een verzoek om mijn vorige geweigerde reacties te melden (dwz, aangeef op wie ik onder welk artikel toen gereageerd heb)?
Ditto. Mijn reacties, ook als de knop wel zegt te werken, gaan over het algemeen nergens heen, en komen niet te voorschijn.
@Mohawk224 mrt. 2022 - 0:46 [zichtbaar voor iedereen, dat de reactie van Satya geweigerd was vanwege schending van de huisregels. ] Die reactie (geweigerd) heb ik ook gezien maar dat is in een andere discussie; dirk den boer eveneens 1x geweigerd. [Of is het een verzoek om mijn vorige geweigerde reacties te melden (dwz, aangeef op wie ik onder welk artikel toen gereageerd heb)?] Dit laatste is ongetwijfeld de bedoeling. Maar het wordt zo heel ingewikkeld. Bovendien zakken discussies heel snel naar beneden in de lijst en dan heeft het steeds minder zin om een reactie alsnog geplaatst te krijgen. Omdat er nog veel verkeerd gaat, kan het het artikel 'een nieuwe site' misschien bovenaan deze pagina totdat alles naar wens is: https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/een-nieuwe-site
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."