Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Frankrijk verbiedt omstreden onkruidverdelger Roundup

  •  
15-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
212 keer bekeken
  •  
roundup.jpg
Verbod op verkoop van kankerverwekkende onkruidbestrijder in Franse tuincentra
In Frankrijk is afgelopen weekend een verkoopverbod aangekondigd voor de omstreden onkruidverdelger Roundup van Monsanto.
De Franse minister van Milieu Ségolène Royal heeft laten weten dat het bestrijdingsmiddel, waar veel kritiek op is, niet langer in tuincentra verkocht mag worden. In Nederland is het product van Monsanto nog verkrijgbaar, maar mag het vanaf januari volgend jaar niet meer gebruikt worden door particulieren.
Roundup staat ter discussie omdat er een actieve stof in zit die niet alleen onkruid verdelgt, maar ook kankerverwekkend kan zijn. Het gaat om de stof glyfosaat, het basisproduct in het verdelgingsmiddel.
Kankerverwekkend In maart van dit jaar kwam glyfosaat in het nieuws toen onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het nieuws bekend maakten. Onder andere het televisieprogramma Zembla besteedde er uitgebreid aandacht aan. Milieuorganisaties zoals Greenpeace probeerden het middel al langer uit de schappen te krijgen. Nu is het in Nederland bijna zover. Een totaalverbod is er hier niet doorgekomen. Particulieren mogen het vanaf volgend jaar niet meer gebruiken, maar de landbouw mag de onkruidbestrijder nog wel inzetten.
Op dit moment staat de stof glysofaat nog op de lijst met stoffen die niet schadelijk zijn bij de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Maar eind december van dit jaar verstrijkt de Europese goedkeuring voor glysofaat. Monsanto doet er alles aan de stof op de positieve lijst te houden, maar met de nieuwe onderzoeksfeiten is de kans dat dat gebeurt waarschijnlijk klein.
CC foto: Mike Mozart

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.