Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Frankrijk verbiedt missverkiezingen voor kinderen

  •  
18-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
miss300.jpg

Verbod is onderdeel van een wet ter bevordering van gelijkheid tussen mannen en vrouwen ... Ander onderdeel: meer zwangerschapsverlof voor mannen

De Senaat heeft in Frankrijk gestemd voor een verbod op Mini Missverkiezingen. De schoonheidswedstrijden voor kinderen jonger dan 16 jaar zijn in de toekomst verboden. De Franse regering hoopt meisjes op die manier te beschermen tegen ‘seksualisering’. Het wetsvoorstel moet nog wel worden goedgekeurd door de Nationale Vergadering.
Wie ondanks het verbod toch een Mini Missverkiezing organiseert, riskeert een boete van 30.000 euro en een celstraf van twee jaar.
Met 197 stemmen voor en 146 stemmen tegen stemde de Senaat dinsdagnacht in met het verbod. Het verbod is een onderdeel van een nieuwe wet waarmee vrouwenrechten verbeterd moeten worden. Een voorstel voor strengere regels voor het inzetten van jonge modellen en diensten die gericht zijn op kinderen, werd afgewezen.
Twee jaar geleden ontstond in Frankrijk ophef rondom Mini Missverkiezingen. Thylane Blondeau, de toen 10-jarige winnares van een verkiezing, stond destijds in de Franse Vogue afgebeeld als volwassen vrouw. Haar bh was opgevuld, ze droeg hoge hakken en was volledig gemake-upt. Senator Chantal Jouanno zit nu achter de nieuwe wet. Zij hoopt door onder meer een verbod op schoonheidswedstrijden voor kinderen een einde te maken aan de seksualisering van meisjes die ‘in strijd is met de waardigheid van de mens’.
Behalve een verbod op de schoonheidswedstrijden voor kinderen, grijpt de Franse overheid bijvoorbeeld ook in in de verdeling van ouderschapsverlof. Nu is het in 97 procent van de gevallen de moeder die met verlof gaat. Door een koppel met één kind zes maanden extra zwangerschap verlof te geven, hoopt het kabinet dat mannen eerder thuis zullen blijven. De regering verwacht dat het aantal mannen met ouderschapsverlof zal toenemen van 18.000 naar 100.000.
Lees ook de opinie van Joop-redacteur Hasna El Maroudi: Hoe word je hoer?
cc-foto: Paul

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

JAWEH
JAWEH18 sep. 2013 - 12:02

Zeer gezonde beslissing. Wie daar een argument tegen heeft, zou eens bij zichzelf ten rade moeten gaan. Laat kinderen zo lang mogelijk kind zijn.

Sternenstaub
Sternenstaub18 sep. 2013 - 12:02

Het kan niet objectief gemaakt worden dat een dergelijke schoonheidsverkiezing, dergelijk modellenwerk, altijd schadelijk is. Oekraïens topmodel en actrice Milla Jovovich, waar ik een fan van ben, was al topmodel op haar 12de, en ze is in alle opzichten buitengewoon goed terechtgekomen, mede juist dankzij haar ontdekking op jonge leeftijd. Alles verbieden wat je niet bevalt, is geen weg vooruit, maar regeringen in en om Europa, lijken met zijn allen de laatste jaren graag repressie te omhelzen, i.p.v. genuanceerde oordelen, proportionele reacties, eerlijk overleg en redelijke compromissen. Zie onze eigen regering. Bord voor de kop en doorhollen.

johannn2
johannn218 sep. 2013 - 12:02

De Franse regering probeert meisjes zo te beschermen tegen seksualisering. Het is inderdaad als een vorm van kinderporno te beschouwen. Kinderen wordt daarin een motivatie en rol toegeschreven die niet uit hun kinderlijk bewustzijn voortkomt, die niet bij hun kinderlijke bewustzijn past